Vad kostar det att låna 600000?

Om du ska låna 600000 kronor innebär det att du lånar maxbeloppet för ett lån utan säkerhet, och det är viktigt att noga tänka igenom detta beslut eftersom det innebär en extra utgift varje månad när du betalar av lånet. Vi har därför skrivit denna artikel så du vet vad denna kostnad kan bli genom ett räkneexempel samt vad som vad det kostar att låna 600 000 kronor. På så sätt får du en uppfattning om kostnaden för ett lån utan säkerhet, även kallat blancolån, samt när du har hittat ett låna pengar med låg ränta


Vad kostar det att låna 600000?


Vad kostar det att låna 600000?

  • Räntan: Den procentandel av det utlånade beloppet som låntagaren betalar till långivaren för att använda pengarna. Räntan kan vara fast (oförändrad under hela låneperioden) eller rörlig (kan ändras över tid). Får banken höja räntan på privatlån?
  • Låneperioden: Tiden över vilken lånet ska återbetalas. En längre låneperiod innebär lägre månadskostnader men högre total räntekostnad över tid. 
  • Uppläggningsavgift: Detta är en engångsavgift som vissa långivare tar ut vid lånets start. Denna avgift läggs ibland till lånebeloppet eller betalas separat vid lånets början.
  • Aviavgifter: Månadskostnader för administration av lånet. Dessa små avgifter kan ackumuleras över tid och öka den totala kostnaden för lånet. 
  • Amorteringsplan: Hur lånet amorteras, dvs. hur lånet betalas tillbaka över tid, kan också påverka den månatliga betalningen och den totala räntekostnaden.Vad kostar det att låna 300000?


Vad kostar ett lån på 600000 i månaden?

För att ge en uppskattning av den månatliga betalningen på 600 000 kronor, kan vi anta en årsränta på 6% och en återbetalningstid på 7 år (84 månader) innebär det en månadskostnad på cirka 8765 kronor. Detta inkluderar både amortering och räntekostnader men inga eventuella uppläggnings- och aviavgifter. Detta innebär en totalkostnad för lånet på 736260 kronor.


Återbetalningstid och ränta spelar stor roll

Om villkoren istället tar en årsränta på 5% och en återbetalningstid på 5 år (60 månader) innebär det en månadskostnad på ungefär 11 323 kronor. Denna justering i ränta och låneperiod visar hur viktigt det är att du överväger olika lånevillkor, eftersom de har stor inverkan på den totala och månatliga kostnaden för lånet.När är man för högt belånad?Philip Andrén

Bäst i test: Vad kostar det att låna 600000?

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast