handdammsugare bäst i test

Handdammsugare bäst i test 2022 - bästa skaftdammsugare

Dammsugare med sladd är ofta frustrerande klumpiga när det kommer till den där snabba städningen. Att vara limiterad av kabellängd och behöva dra på dammsugaren som ALLTID fastnar är ett irritationsmoment. 


Som ni vet letar vi på Bäst i test Guiden ständigt efter nya lösningar till dessa "lyxproblem". Lösningen i detta fallet är handdammsugaren, eller skaftdammsugaren som den kallas för (den kallas även för påslös dammsugare i vissa tester). 


Här på Bäst i test Guiden har vi pratat med både experter och konsumenter för att få ett så bra svar som möjligt på frågan vilken handdammsugare som är bäst i test, allt för att du ska kunna göra ett klokt val och undvika dåliga och dyra felköp. Läs vårt test och välj rätt handdammsugare! 

 

I testet hittar du

 

Bästa handdammsugare 2022

Bästa handdammsugare just nu

Roborock H6

Handdammsugare bäst i test Roborock H6
 • Prisvärt alternativ till Dyson

 • Många tillbehör

 • Bra sugkraft och prestanda

 • Inte samma premiumkänsla som Dyson V11

Bästa premiumval

Dyson V11 Torque Driver Extra

Handdammsugare bäst i test Dyson V11 Torque Driver Extra
 • Bäst på marknaden

 • Hög kvalitet på både dammsugare och tillbehör

 • Enkel användning

 • Dyr

priser i samarbete med Prisjakt


Dessa krav ställer vi på handdammsugaren

 • God sugförmåga
 • Filter som tar bort allergener
 • Relativt låg ljudnivå
 • Användarvänlig och lättillgänglig så det inte blir en skrymmande produkt
 • Priset, det vill säga inte allt för dyrt pris
 • Uppskattad av konsumenterna

 

Fördelar med handdammsugare

En helt batteridriven och påslös dammsugare kan snabbt och enkelt ta hand om städningen i hemmet; oavsett om du behöver suga upp smulorna på golvet i köket, gruset som ligger och irriterar i hallen eller hårtussarna i soffan från hunden eller katten. 


Till skillnad från traditionella dammsugare är handdammsugaren helt sladdlös, vilket gör dem lätt att använda, även utanför hemmet där du inte har tillgång till el; ute i bilen, båten, uthuset och så vidare.

 

En påslös dammsugare är ett bra komplement till en otymplig, traditionell dammsugare. Tack vare snabb utveckling på senare år har de blivit väldigt effektiva, snygga och kan i stora drag matcha en traditionell dammsugares sugkraft. Utöver detta har dammsugarnas batteritid utvecklats markant med flera olika modeller som erbjuder över 60 minuters drifttid. 


I vårt test har vi utsett testvinnare som gör städningen enkel och flexibel. Handdammsugarna kommer även med en tillhörande laddningsstation som ger en prydlig förvaring och enkel laddning. 


Men om dammsugning är något du allra helst slipper kan vi tipsa dig om att läsa vårt test om robotdammsugare

Roborock Mace H6 - bäst i test

Bästa handdammsugare just nu - Roborock H6

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 3 december 2022

De bästa priserna på Roborock H6


Roborock H6 är en uppstickare på marknaden som har fått flera positiva reaktioner sedan lansering. Med bra tillbehör som täcker alla användningsområden är det ett toppenverktyg som klarar av städningen i hela hemmet. 


När experter jämför handdammsugare brukar Dyson alltid ställas på toppen... visst de är snygga, effektiva och hyser en otrolig prestanda. Men dessvärre är de dyra och mer av en lyxprodukt. Vinnaren i vårt test ska erbjuda funktionalitet till ett vettigt pris! 


Det som Roborock H6 gör så bra är att den har samma funktioner och tillbehör som senaste Dyson v11 absolute; vissa experter menar till och med att de är lika bra. Dessutom väger den mindre och har en bättre batteritid, eftersom den inte har en lika kraftfull motor. 


På en laddning får du ut cirka 90 min drifttid. När du behöver ladda dammsugaren görs detta enkelt via laddningsstationen eller med sladd. Roborock H6 har ett sopkärl på 0,4 liter, cirka 0,5 liter mindre än vår andra testvinnare från Dyson.


Sugkraften hos Roborock H6 är väldigt bra och har ett särskilt boost-läge som används på tjocka mattor där dammet sitter djupt. Smuts och damm tömmer du enkelt genom att trycka på en knapp för att öppna sopkärlet. 


En annan tacksam funktion är förmågan att "avtryckarlåset" som gör att du inte behöver hålla in knappen för att hålla igång dammsugaren. Det är tydligt hur Roborock har lagt fokus på att städningen skall vara enkel och flexibel. Städningen är dessutom relativt tyst med en ljudnivå på max 68dB


Filtren på Roborock H6 är 2 st HEPA-filter som båda går att ta av för att tvätta. Detta behöver du inte göra ofta, men det är rekommenderat att göra det någon gång var 3:e månad för att de ska hållas någorlunda rena. 


Vad är nackdelarna med denna dammsugare? Dessa har främst att göra med byggkvalitén av tillbehören då dessa upplevs som något plastiga och sköra. Du vill därför vara försiktig och inte köra in dem i väggar etc.

 

Detta tycker konsumenterna

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi alltid hänsyn till vad konsumenterna som har köpt denna produkt har att säga; det är ju trots allt de som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel: 


"Första skaftdammsugaren. Vi är nöjda, den gör det den ska. Kan upplevas något tung om man ska gå med länge och jag upplever även den, framförallt tillbehören, något plastiga och sköra. Men jämför man priset mot de dyraste förstår jag att det är skillnad i kvalité."


"Inköptes under Blackfriday hos Netonnet 2990kr. Detta ör min första skaftdammsugare, och jag är mer än nöjd. Full pott!"


"Har aldrig lämnat en recension men är tvungen när man lyckas köpa en sån här toppen produkt. Rekommenderar den här dammsugaren starkt eftersom den har en väldig bra sugförmåga, bättre än min vanliga electrolux, otrolig batteritid och smart funktion som anpassar sugförmågan efter underlaget. Enda minuset är väl att behållaren är lite, dock räckte det för alla rum ca 120kvm. Och hade behållaren varit större så hade vikten varit mer.. En klar 5:a!"


"Bra kvalitetskänsla, suger upp även större föremål, snygg design, enkel att rengöra, smidigt filter och bra grepp. Rekommenderas starkt! Är supernöjd!"


"Smidig dammsugare. Bra sugförmåga, relativt lätt att göra ren. Batteritiden kunde varit längre, men vi klarar oss. Dammsuger aldrig hela huset på en gång. Skaftet kunde varit lite längre."


"Köpte denna som komplement till Roborock S5Max och vi blev positivt överraskade. Vilken maskin!"


"Bra sugeffekt. Lätt att tömma. Ganska lätt i vikt"


"Superbra dammsugare, lite tufft med tunna mattor men i övrigt helt underbar."


"Supernöjd hittills. Använt den ett par gånger och nöjd över hur enkel den var att montera, hur enkel den är att tömma och att den fungerar så bra. Laddar upp snabbt tycker jag och batteritiden är bra i standardläget."


Köp handdammsugare bäst i test här

Hos dessa butiker kan du köpa handdammsugaren bekvämt och enkelt. Dessutom kan du beställa den direkt hem till dörren, vilket är flexibelt samtidigt som du slipper bära på denna själv.


Amazon säljer Roborock H6 just nu för bara 3200 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

3200 kr är det lägsta priset just nu för Roborock H6!
Dyson handdammsugare 

Om du vill ha det bästa av det bästa när det gäller påslös dammsugare har vi tagit fram bästa premiumval. Det är en dammsugare med utmärkt sugkraft, flexibilitet och tillbehör i allra högsta kvalitet som kommer från Dyson. Bästa premiumval just nu är därför bästa dyson dammsugaren Dyson v11.


Bästa premiumval just nu - Dyson v11 Torque Driver Extra

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 3 december 2022

Prisjakt de bästa priserna på Dyson V11 Torque Driver Extra
prisjämfört med Prisjakt


Dyson v11 Torque Driver Extra är en av de senaste dammsugarna från erkända Dyson (en efterföljare till uppskattade Dyson V10). Det som skiljer denna dammsugare mot Dyson v11 absolute är dess avsaknad av ett munstycke med en mjuk borste. Annars är de identiska! 


Tack vare avsaknaden av detta tillbehör dras priset ner något. Detta gör den mer prisvärd. Med den bästa prestandan, stiligt utförande och ett relativt schysst pris är det lätt att förstå varför denna dammsugare toppar experternas listor. 


Sugförmågan hos Dyson v11 är bland den bästa på marknaden och får med enkelhet upp allt från smulor till hund- och katthår, även om dessa skulle sitta fast i mattan. Hela arbetet utförs dessutom relativt tyst med en ljudnivå på max 75dB, när dammsugaren körs på maxnivå. 


Enligt Dyson själva får du ut ca 40 minuter från en laddning, men denna kan variera beroende på vilken inställning du använder. När du har städat klart laddas dammsugaren enkelt i sin laddningsstation. Denna station går att skruva fast i väggen för att underlätta förvaring och göra användning flexibel. 


På toppen av dammsugaren har du en prydlig, digital skärm som visar vilket läge du kör på samt hur mycket batteri du har kvar. Detta gör det enkelt att planera din städning och är dessutom en snygg, modern detalj. 


Soptunnan på dammsugaren rymmer ca 0,8L och är enkel att tömma. Dessvärre måste du ta av munstycket för att tömma tunnan men lyckligtvis går detta enkelt. Jämfört med Roborock H6 tar tömning lite längre tid, dock har Dyson V11 en större kapacitet vilket gör att du slipper tömma flera gånger. 


Du får 7st munstycken till din dammsugare för att täcka alla situationer; oavsett om det är i din bil eller vid trånga utrymmen där hemma.

 


Dyson dammsugare bäst i test.

Medföljande tillbehör till Dyson v11


Förutom städning av golv så funkar Dyson perfekt till andra ändamål. Den kan dammsuga allt från golv och mattor, hyllor, skrivbord, bil, båt - ja verkligen allt! Tack vare dess långa skaft blir spindelnät i takhörnen en enkel match och skulle precisionsstädning vara det som behövs så kan man enkelt ta av munstycket och skaftet för att “skapa” en mindre handdammsugare. Läs mer här för att se hur Dyson V11 fungerar med alla finurliga funktioner. 


En viktig detalj är självklart filtret. Vi vill inte att några allergener skall smita igenom. Och för att ta i tu med detta använder Dyson sig av HEPA-filter; ett innan motorn och ett efter. Dessa filter jobbar tillsammans för att ta bort 99,97% av damm och allergener.

 


Detta säger konsumenterna om Dyson dammsugaren

"Mycket hög sugkapacitet, exempelvis mattor blir lika rena som om de tagits ut och piskats. Vi har alltid haft problem med djurhår på textilier, Dyson tar bort allt. Vidare mycket effektiv för bilstädning, även har klarar den djurhåren."


"Fantastiskt fin dammsugare, perfekt för hem med hund, lätt att ta fram och använda. Funderade på att ge 3 stjärnor då de inte nämns någonstans att den är för hårda golv, inte trägolv. Fick köpa till ett softroll-munstycke (750kr) då den vanliga munstycket är för hårt och skickar vibrationer igenom hela lägenheten. Lägg till 500kr och köp den lite dyrare versionen, så får ni med softrollen."


"Det är lätt att använda och rengöra. Bra sugförmåga, smidig, bra batteri tid. Ända nackdel är att det sägs vara så känslig mot fukt. Vågar inte använda den i hall mattan efter att man kommer in med våta skor."


"Vi har haft burfåglar snart 30 år. Det har aldrig varit så lätt som nu att hålla golvet och mattor rena kring voljären dit alla slags frörester spills. Suger lätt upp damm, sand och små stenar från hallmattan och brödsmulor i köket etc. Köp!"


"Bytte ut min sladdanslutna dammsugare till denna batteri drivna. Va lite skeptisk att den skulle klara av att ersätta en 230v driven men de gör den galant. Batteritiden är helt fantastisk, i starkaste läget har man riktigt bra sugförmåga, behöver sällan användas dock. Står du i funderar på den så sluta fundera, jag hatade att dammsuga men helt plötsligt är de något som är snabbt gjort och inte alls lika trist."


"Vilken bra dammsugare man slipper släpa på sladdar slangar och känner av vilket underlag och ställer in sig efter det,Du kan dammsuga 60min om du bor i ett slott, minus ful färg."

 

Köp Dyson v11 till lägsta pris här

Hos dessa butiker kan du köpa Dysons handdammsugare till lägsta pris. Då får du det också hemskickat till dig direkt, vilket är bekvämt och enkelt.


Test handdammsugare - Experternas omdömen

Råd & Rön: I detta test är det Miele som tar hem förstaplatsen med sin Triflex HX2. Dyson v11 hamnar på en delad tredjeplats och Dyson v15 Detect hamnar på en förvånande 4:e plats!


Aftonbladet: Testade skaftdammsugare och här tog Dyson V15 hem priset som bäst i test och får toppbetyg i funktion och användning. Dock tar den inte hem lika bra betyg när det gäller ekonomi, eftersom dammsugaren kostar drygt 8000kr.


Tidningen M3: Är väldigt positiva i sin recension när de har testat Roborock H6. Handdammsugaren får 4/5 poäng och flera positiva utmärkelser. Bl.a. tycker M3 att den bland annat har en smart konstruktion, lång batteritid, stort användningsområde samt så är de positiva över att den har ett HEPA-filter. 


När de presenterar nackdelarna tycker de att dess pris inte är unikt eftersom detta går att hitta bland flera andra handdammsugare. De tycker också att dammsugaren har en liten dammbehållare och något plastig känsla. 


Vacuums Guide: Jämförde Roborock H6 mot Dyson V11 och kommer fram till följande: Roborock H6 är en värdig utmanare som mer eller mindre erbjuder samma saker som Dyson V11, fast till ett lägre pris. Dock får du inte samma sugkraft och byggkvalitet. 


Enligt Vacuums Guide beror valet helt på vad du behöver för ditt hem; består det mestadels av bara golv och ett par mattor kommer Roborock H6 vara bra nog. Men har du heltäckningsmattor eller många mattor så får du bättre resultat med Dyson V11, eftersom den har bättre sugkraft. 


T3.com har testat 10 st sladdlösa dammsugare. Dyson V8 Absolute landar på en andraplats efter VAX Blade 2 Max och gillar dess förmåga att fungera som både hand- och vanlig dammsugare. De gillar även designen och batteritiden. 


Förutom det så gillar de att Dyson förbättrade sättet att tömma dammbehållaren på sedan tidigare modeller. De avslutar sitt test med: "Min Dyson V8 är alltid på laddning när jag inte använder den och jag har aldrig fått slut på batteri. Om du dock letar efter en komplett ersättare till en vanlig dammsugare från t.ex. Miele så kan det vara bättre att satsa på en dammsugare med längre batteritid".


BusinessInsider testade Dyson V8 Absolute och var väldigt positiva. De gillar formatet, dess relativt låga ljudnivå, tillbehören, dess användarvänlighet och hur lätt det blir att snabbt få ett rent hem. De avslutar sitt test med: "Behöver du en Dyson V8 för nästan 4000 SEK? Nej, det behöver du inte men du kommer aldrig titta tillbaka om du gör det".


Smartworld, som är en del av Tidningen M3 är inte lika positiva till Dyson V8 som andra experter. De ger den 7 poäng av 10 och menar att den är för dyr, känns plastig och "har en udda design som knappast tilltalar alla"


Deras åsikter var dock inte enbart negativa. Smartworld gillade att handdammsugaren är ergonomiskt fulländad, har HEPA-fitler, bra sugkraft och flera olika munstycken. De skriver: "Det är en riktigt bra maskin och det är inget fel på sugkraften. Men den är lite för dyr".


trustedreviews.com ger Dyson V8 Absolute 5 av 5 stjärnor och gillar att den städar bättre än många strömanslutna maskiner, t.ex. vanliga dammsugare. De gillar även filtret, batteritiden och alla tillbehör. 


Andra märken som också presterat bra i experternas tester är bl.a. Black Decker, Electrolux och Xiaomi.
Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har handdammsugare rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa påslösa dammsugaren till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig! Letar du efter det bästa kreditkortet kan du läsa vår jämförelse. För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlån test.
Vanliga frågor och svar

 • Vad är en påslös dammsugare bra till?
  En hand/skaft-dammsugare är en laddningsbar dammsugare som inte har lika bra uppsugningsförmåga som en traditionell dammsugare. Många har därför denna typ av dammsugare som ett komplement till den traditionella dammsugaren. Då man oftast har denna dammsugare ställd lättillgängligt i hemmet blir det däremot mycket enklare att frekvent använda den.
 • Vilken handdammsugare är bäst?
  Den bästa just nu sett till prestanda, kvalitet och pris är Roborock H6. Denna dammsugare har alla tillbehör du kan tänkas behöva, bra batteritid och städar väldigt effektivt. Ska du köpa handdammsugare är det Roborock H6 du ska ha!
 • Hur lång drifttid har en handdammsugare?
  En handdammsugare har en drifttid på ca 60 minuter. Men det är svårt att säga helt exakt eftersom drifttiden varierar beroende på vilken effekt du använder. Vår testvinnare har dock en drifttid på hela 90 minuter om den körs på normalläge.
 • Hur tömmer jag en handdammsugare?
  Att tömma en handdammsugare är enkelt. Koppla bara loss behållaren och töm denna i ditt sopkärl. På de flesta handdammsugare finns ofta en liten knapp som gör det enkelt att lossa behållaren.
Bäst i test Guidens dammsugartester
Philip Andrén

Bäst i test: Handdammsugare

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden är utbildad musikproducent och vidareutbildar sig just nu på sidan om jobbet på Bäst i test Guiden inom ”International Business”. 


De specialintressen som Philip djupdyker i på Bäst i test Guiden finner du inom områdena ljud & bild, teknik, motor och ekonomi.


Testet skrevs och uppdaterades senast