Vakuumförpackare bäst i test.

Vakuumförpackare test 2023

Ska du köpa vakuumförpackare och vill veta vilken som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt. Vi har tagit reda på allt du behöver veta om dessa och även sett vilken som experterna inom området tycker är bäst just nu. Men inte nog med det!


Vi har även tagit reda på vilken vakuummaskin som konsumenterna tycker är allra bäst just nu. På sätt får du reda på vilken vakuumförpackare som är bäst just nu och kan undvika dåliga och dyra felköp. 


Bästa vakuumförpackarna 2023

Vakuumförpackare bäst i test

Foodsaver Flow

Vakuumförpackare bäst i test Foodsaver Flow
 • Bra kvalitet på både maskin och resultat

 • Automatisk

 • Snygg och robust design utan krångel

 • Tyst

 • Något dyr

OBH Nordica vakuumförpackare - prisvärt alternativ

OBH Nordica 7949

Vakuumförpackare bäst i test OBH Nordica 7949
 • Prisvärd vakuumförpackare

 • Enkel användning och snabbt resultat

 • Perfekt för sous vide-tillagning

 • Inte lika hög kvalitet som vår bäst i test-vinnare

 • Högljudd

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide

Fördelar med en vakuumförpackare

Det finns många fördelar med att använda en vakuumförpackare, men den största fördelen är att du kan förlänga hållbarheten på livsmedel. Maten håller upp till 5 gånger längre och du kan vakuumförpacka allt från kött och fisk, till grönsaker, frukt och flytande matvaror.


En vakuummaskin suger ut luften ur en påse där du har matvaror i. När all luft är ute förseglas denna av maskinen. Detta höjer hållbarhetslängden för matvaran eftersom det inte längre finns något syre som kan få matvaran att oxidera. Detta minskar även risken för att fryst mat ska få frostskador. 


Påsarna som maten förvaras i är speciellt framtagna för livsmedel och tål även att tillagas av olika köksmaskiner, däribland mikrovågsugn, ugn och sous vide cirkulator. Påsarna är även helt fria från BPA-plast.


Vakuumförpackare har inte endast funktionen att skapa vakuum. Många modeller kommer idag med extrafunktioner; bland annat automatisk marinering, droppskydd, rullförvaring och förpackning av flytande matvaror. Men trots flera funktioner är det fortfarande enkelt att använda maskinen. 


Marinering

Att marinera i vakuum gör att matvaran kommer i bättre kontakt med marinaden eftersom köttbitens porer öppnar upp sig. Du kan därför kraftigt dra ner på marineringstiden. Istället för att marineringen ska ta lång tid, tar det endast några få minuter.


Kombinera med sous vide

Utöver att du får ideala förhållanden för att spara mat så kan maten kombineras med en sous vide. Med en sous vide kan du tillaga maträtter till perfektion varje gång eftersom du har en cirkulator som håller en konstant och exakt temperatur.


Köpguide vakuumförpackare

Det finns olika typer av vakuummaskiner. Men när du ska köpa vakuumförpackare, eller vacuum sealer som det heter på engelska, är det helt enkelt bäst att välja en automatisk sådan. Förutom automatisk finns det bland annat manuella sådana också. Men med en manuell vakuummaskin måste du själv se till att det blir vakuum i påsen och även om du har bra utrustning är det inte lika enkelt som med en automatisk. Köp därför en automatisk som ska kunna sköta hela processen enkelt och med så få knapptryck som möjligt. Läs mer här nedan för att ta reda på vilken som är bäst i test just nu!
Vakuumförpackare bäst i test

Den bästa vakuumförpackare just nu kommer från Foodsaver, en erkänd tillverkare när det gäller vakuummaskiner. Bäst i test-vinnaren heter Foodsaver Flow.


Bäst i test - Foodsaver Flow

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Foodsaver Flow Visa färre priser Visa fler priser


Det som gör Foodsaver Flow till bäst i test vinnare just nu är på grund av att den sköter förpackningen utmärkt, utan strul och oljud. Med andra ord tuggar den på! Dessutom är dess design i rostfritt stål snygg och man behöver inte skämmas för att ha den framme i köksvrån. 


Det allra bästa är att det är enkelt att använda maskinen eftersom de flesta funktionerna sker automatiskt.


Du kan vakuumförpacka både torra och fuktiga matvaror, vilket görs möjligt med hjälp av inställningen för fuktig mat, som aktiveras med ett enkelt knapptryck, som suger in luften mer försiktigt. Denna inställning kan även användas med fördel på känsliga livsmedel. Att fukt eller vätska skulle sugas upp är ingen fara eftersom det hamnar i droppskyddet, som kan diskas i maskin. 


Med Flow får du också med ett litet munstycke som du kan använda för att manuellt suga ur luften ur påsar. Detta är särskilt bra ifall du skulle märka att det fortfarande är luft i påsen efter försegling. Men det har även en annan funktion - marinering. Detta kan göras med hjälp av deras marineringslådor. Lägg köttbiten i lådan, häll på marinaden, stäng locket och använd sedan munstycket för att suga ur luften.


Påsarna från Foodsaver är helt säkra att använda för att frysa in, sjuda i sous vide eller för mikrovågsugnen. De är fria från skadlig plast, läcker inte och förseglas väl utan luftfickor i påsen. De kan användas i mikro, frys och i sous vide. 


Här kan du se en YouTube video på Foodsaver Flow och hur den fungerar.


Foodsaver vakuumförpackare - konsumenternas omdömen

Som vanligt på Bäst i test Guiden tar vi även hänsyn till vad konsumenterna har att säga, det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel: 


"Toppen, lätthanterlig maskin, bra med inbyggd kniv när man kör påsar samt att den svetsar botten på ny påse när man valt ut längd man behöver." 


"Väldigt nöjd med denna produkt."


"Proffskänsla, bra funktioner med puls och per svets av nästa påse. Suverän om man skall simma över Engelska kanalen och vill ha torra kalsingar med sig..." 


"Verkligen perfekt resultat."


"Mycket bra, snabb och enkel att använda. Högsta betyg!"


"Lättanvänd och funkar kanon...Har precis använt till en kvarts nöt."


"Mycket nöjd!"


"FFS006X, proffsigt! glad att jag valde en dyrare variant som underlättar mycket i köket. Denna blir inte något som kommer samla damm, utan underlättar med svetsning från botten så man slipper klippa och förbereda påsar. Den gör jobbet och kocken bakom bara njuter."Här kan du köpa Foodsaver vakuumförpackare till lägst pris

Bäst pris på Foodsaver Flow hittar du när du köper den online. Då kan du även beställa den direkt hem till dörren, bekvämt och enkelt! Behöver du låna pengar för ditt köp kan vi tipsa dig om att titta på vårt test för det bästa banklånet. 


Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 1990 kr. Frakten är inkluderad i priset.

1990 kr är det lägsta priset just nu för Foodsaver Flow!

Hos Cervera kan du köpa Foodsaver Flow för 2360 kr. Frakt ingår i priset.

Clas Ohlson säljer just nu Foodsaver Flow för 2648.95 kr. Frakten ingår i priset.

Hos Elon kan du köpa Foodsaver Flow för 2990 kr. Frakt ingår i priset.
Prisvärd vakuumförpackare

Om du letar efter ett bra alternativ som inte kostar lika mycket har vi även tagit med en prisvärd vakuumförpackare. Maskinen är gjord i rostfritt stål och skiljer sig från många andra maskiner då den fick en fin placering i experternas tester. Dessutom är det enkelt att använda maskinen. Den kommer från OBH Nordica och heter 7949 Supreme Food Sealer.


Ett prisvärt alternativ - OBH Nordica 7949

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på OBH Nordica 7949 Visa färre priser Visa fler priser


OBH Nordica Supreme Food Sealer är en bra vakuumförpackare som också sköter hela processen automatiskt och har flera användbara funktioner. Skillnaden mot Foodsaver Flow är inte stor; endast justering av hastighet som skiljer sig, då detta val inte är tillgängligt hos OBH Nordica 7949. Den är också något tyngre och lite bredare, men detta är knappast något som märks.


Med 7949 Supreme Food Sealer har du en förvaringsplats för din plastrulle och inställningar för både fuktiga och torra matvaror/rätter. Och du får även en enkel skärare. Påsarna går att mikra, laga i sous vide och att lägga i frysen utan några problem. 


Att använda maskinen är enkelt och utan några svårigheter. Du drar själv ut den önskade längden på plastrullen och använder sedan kniven för att skära loss. Lägg sedan in det du vill vakuumförpacka och tryck fast änden av påsen i maskinen och stäng. För att stänga locket måste du trycka rätt hårt. Sedan är det bara att sätta igång. Skulle du ser fukt eller vätska röra sig mot maskinen kan du manuellt stoppa suget.


Här kan du se en YouTube-video på OBH Nordica vakuumförpackare.


OBH Nordica Supreme Food Sealer - användarnas omdömen

"Fungerar riktigt bra, även för våta livsmedel. Man får pressa ganska hårt på var sida om locket, tills man hör klick, för att stänga, men sedan fungerar den toppen. Dom man ska göra en manuell svets är det bra att trycka på locket med handen medans man förseglar. Då blir svetsen helt tät."


"Smidigt att ha en plastrulle i maskinen med inbyggd kniv. Vakuumförpackningen funkar kanon. Visst kan det bli smidigare och tystare men för priset har jag inget att klaga på." 


"Den är enkel att använda och funkar superbra och för mitt behov behövs inte mer avancerad apparat."


"Det går snabbt att vakuumförpacka, inget att klaga på."


"Fungerar som man kan förvänta sig i detta prisläge, men låter väldigt högt. Behöver nästan använda hörselskydd om man skall vacca många påsar."


"Bra inbyggt fack för påsrullen. Har använt den många gånger och inget att klaga på."


"Fungerar utan problem. Lätt att använda. Låter en del när den arbetar men det kompenseras av att den är snabb."


Här kan du köpa OBH Nordica vakuumförpackare till lägst pris

Komplett säljer just nu OBH Nordica 7949 för 1290 kr. Frakten ingår i priset.

1290 kr är det lägsta priset just nu för OBH Nordica 7949!

Hos Cervera kan du köpa OBH Nordica 7949 för 1290 kr. Frakt ingår i priset.

Whiteaway erbjuder OBH Nordica 7949 just nu för 1290 kr. Frakten ingår även i priset.

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 1290 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Tretti.se säljer OBH Nordica 7949 för 1319 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

Hos Coolshop kan du köpa OBH Nordica 7949 för 1329 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 1368 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hos Kitchentime kan du köpa OBH Nordica 7949 för 1375 kr. Frakt ingår i priset.
Så gjorde vi testet

Vi har gjort en noggrann undersökning av vakuumförpackare på marknaden just nu. Och för att göra detta har vi tagit del av resultaten från de olika experter som har testat dessa. Här har experterna bland annat givit betyg baserat på faktorer som vakuumstyrka, kapacitet, användarvänlighet, tillbehör och ljudnivå. 


Men vi har inte enbart tittat åt experternas håll, utan vi har även tagit med användarnas egna omdömen och erfarenheter av vakuumförpackarna. Här har vi samlat in användaromdömen från flera håll, men mestadels forum och webbplatser för att få ett bredare perspektiv och förståelse för hur vakuumförpackarna presterar i händerna på en vanlig konsument då detta talar mycket om dess användarvänlighet. 


Efter att ha tagit del av experternas och användarnas omdömen har vi fokuserat på viktiga faktorer som utmärker en bra vakuumförpackare. Här har vi bland annat bedömt kapacitet, ljudnivå, design, tillbehör och användarvänlighet. Dessa faktorer har vi sedan jämfört med priset för att se vilken vakuumförpackare som ger dig mest för pengarna. 


Test vakuumförpackare - experternas omdömen

Danska Taenk: Testade 12 vakuummaskiner där OBH Nordica 7949 fick bra betyg. Bäst i test blev Foodsaver 2860


Råd & Rön: Testade 10 vakuummaskiner. På förstaplats kom FoodSaver 2860, som har varit otroligt populär de senaste åren. Men eftersom att den inte är lika tillgänglig längre har vi kikat på en likvärdig, och ännu bättre vakuumförpackare, Foodsaver Flow. Råd & Rön är även nöjda med OBH Nordica 7949, vår vinnare för mest prisvärda förpackade.
Tips

Här listar vi tips och råd till dig på frågor som vi fått från er besökare.


Bäst i test på Facebook

Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har vakuumförpackare rea på dessa maskiner. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa vakuumförpackaren till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.


Vakuumförpackare påsar

Även om ni får med en plastrulle när ni köper respektive vakuummaskin här ovan kommer de någon dag ta slut. Här kan ni köpa plastpåsar som är kompatibla, håller hög kvalitet och är BPA-fri.Sous vide vakuumförpackare

Den bästa kompanjonen till din vakuummaskin är självklart en sous vide, som gör det enkelt att få till perfekt resultat för varje maträtt. Här visar ICA hur processen med sous vide och vakuummaskin går till.


Tänk på att använda påsar som är framtagna för sous vide-tillagning. Annars finns det en risk att plasten kan "falla sönder" och smälta samman med maten, vilket inte är bra. Köp därför plastpåsar som är gjorda för vakuumförpackning och sous vide. 


Om du ska tillaga den perfekta köttbiten är ett bra trick att först tillaga den i sous vide för att få en härlig rosa färg på köttet. Efter det är det en god idé att marinera det lätt och steka lätt för att få en härlig yta. Mums!


Marinera med vakuumförpackare

Att marinera din köttbit med hjälp av vakuum är en väldigt effektiv metod för att snabbt få in marineringen. Detta funkar eftersom vakuumet får porerna i köttet att öppna upp sig. Att marinera på traditionellt vis tar flera gånger längre än när du gör det under vakuum. 


Möra kött vakuumförpackat

Med att möra kött innebär att man låter enzymer bryta ner bindväv i köttbiten... ja nu är detta ett test och inte en biologilektion. Hur som helst, med mörat kött blir smaken bättre och även konsistensen. Att låta köttbitar ligga i vakuum är en effektiv och billig metod för att möra köttet. Bakterier klarar inte av vakuumet och kan inte föröka sig, vilket gör att köttbiten håller sig färsk i flera veckor. 


vakuumförpackare ica

Med en vakuummaskin kan du öka hållbarheten på dina matvaror
Vanliga frågor och svar

 • Hur länge håller vakuumförpackat kött i frysen?
  Vakuumförpackat kött håller i frysen upp till 1 år.
 • Hur länge håller vakuumförpackat kött i kylen?
  I några veckor. Även om det råder vakuum är det fortfarande viktigt för köttet att det hålls i en låg temperatur. Har du tillagat en köttbit och sedan lagt resterna i en vakuumförpackad påse/låda håller köttet i ett par veckor. Men det är viktigt att köttbiten har stekts eller tillagats i tillräckligt höga temperaturer för att döda bakterier.
 • Hur länge håller vakuumförpackad lax?
  Kallrökt lax i vakuumförpackning håller i max 3 månader. Det går även att frysa in varmrökt lax men risken är att konsistensen försämras, även med en bra vakuumförpackare.
 • Vilken vakuumförpackare ska jag välja?
  Den vakuumförpackare som aldrig strular, är användarvänlig och tystlåten är Foodsaver Flow. Det är dock en liten dyrare modell. Kan du nöja dig med mindre funktioner och högre ljudvolym kan du välja OBH Nordica Supreme Food Sealer 7949.
Ett urval av Bäst i test Guidens tester av köksmaskiner


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.
Philip Andrén

Bäst i test: Vakuumförpackare

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Ursprungstestet skrevs 2021-08-13 och uppdaterades senast