Bärbar dator bäst i test.

Bärbar dator bäst i test 2023 - Test och köpråd

Ska du köpa laptop och önskar en bra och prisvärd dator 2023? Då har du kommit helt rätt! Vi har varit i IT-branschen sedan 1982, både som tekniker, konsult och driftansvarig. Därför har vi varit med om en hel del och har mycket erfarenheter att stå på inför våra tester.

 

Först dock en notering; Detta laptop test sida blir inte riktigt som alla andra sidor här på Bäst i test Guiden! Visst finns det tester även på bärbara datorer, men utbudet är så stort och utvecklingen går så snabbt, att det är lönlöst att försöka plocka fram en enda produkt som 'Bästa laptopen'. Istället får vi helt enkelt använda en annan teknik för att närma oss målet; Att köpa en riktigt bra laptop till lägsta möjliga pris.

 

Bästa bärbara datorerna just nu

Bärbar dator 15 tum

HP Pavilion 15 - eh1021no

Bärbar dator bäst i test HP Pavilion 15 - eh1021no
 • Bra lagringsutrymme

 • Gott om prestanda för vardagsbruk

 • Prisvärd

 • Skärmen hade kunnat vara ljusare

 • Inte nog med kraft för att spela och redigera tunga filer

Bärbar dator 14 tum

HP Pavilion 14 - ec0033no

Bärbar dator bäst i test HP Pavilion 14 - ec0033no
 • Snabb processor

 • Gott om lagring

 • Prisvärd

 • Perfekt för studenten och skolstart

Bärbar dator 17 tum

HP Laptop 17 - cp0034no

Bärbar dator bäst i test HP Laptop 17 - cp0034no
 • Stor och bra skärm

 • Mycket lagring på SSD hårddisk

 • Bra processor

 • Hade varit bra med lite bättre grafik

priser i samarbete med Prisjakt


Köpguide

Vad behöver du för dator?

Söker du en billig laptop finns det många att välja mellan idag, men är man redo att lägga ned några 100-lappar extra, får man oftast ändå en billig och bra dator som man kan ha under längre tid, vilket på sikt blir billigare; som vanligt får man det som man betalar för. I alla fall till en viss nivå, sedan blir det bara extrainkomster för tillverkarna.

 

Om dessa punkter här nedan även stämmer överens med dina önskemål och hur du tänkt använda din nya bärbara dator, är det stor chans att den dator och det pris som vi letat reda på, kommer att hjälpa dig till en riktigt bra affär! Läs mer här nedan om de krav som vi har i vårt bärbar dator test.

 

Våra krav för laptop bäst i test:

 • Den ska främst användas till internet; surfa, kolla mail och Facebook, göra bankärenden, shoppa på nätet, använda Spotify, Teams och Zoom och självklart klara vanliga program som Microsoft Office.
 • Datorn ska enkelt kunna bäras med vid behov.
 • Laptopen ska ha bra batteritid
 • Möjlighet att se på videoklipp, play-tjänster och filmer i Full HD, hemma och på resor.
 • Kunna koppla datorn till en extern skärm eller TV för att få större bild vid behov.
 • Möjlighet att surfa trådlöst hemma och på resor.
 • Nog med kraft för att spela enklare spel
 • Så lite problem med hårdvaran som möjligt - Vi väljer ett känt datormärke.
 • Och lägsta möjliga pris - förstås!

 

Så, vilka datorer är bäst för hemmabruk? 
Bärbar dator 15 tum bäst i test

HP dator


Bästa bärbar dator 15 tum - HP Pavilion 15 - eh1021no

(Klicka på bilden för att få mer information om lägsta priset på datorn)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 1 februari 2023

De bästa priserna på HP Pavilion 15 - eh1021no


Detta är Sveriges lägsta pris just nu då du använder Bäst i test Guidens rabattkod BTGPAV15.


Därför är detta laptop bäst i test

HP Pavilion 15 är en laptop som har sålts under flera år i Sverige, till många nöjda användare. Den laptop som du ser på bilden här ovanför heter HP Pavilion 15-eh0021no men det är inte så viktigt att komma ihåg. Det som är mest intressant är istället det som sitter under chassit och det är ett riktigt kraftfullt innehåll som passar bra för 2023.

 

Vi brukar i första hand rekommendera datorer med Intels processorer här på Bäst i test Guiden. Här måste vi dock göra ett undantag. Denna dator har en fyrkärnig AMD Ryzen 5 5500U-processor som motsvarar Intel's i5/i7-processor (generation 10) men till ett betydligt bättre pris. Inte minst för att den dessutom har bra grafik, Full-HD IPS-skärm och framför allt en riktigt snabb SSD-hårddisk.

 

En SSD-disk gör din dator mer stöttålig, energisnål och snabbare än en gammal mekanisk hårddisk eftersom den inte innehåller några rörliga delar. Nackdelen är att dessa fortfarande är relativt dyra att tillverka om man jämför med traditionella hårddiskar och därför är vanligast på dyrare datorer som t.ex. HP Ultrabooks.

 

Den högre kostnaden gör också att storleken på diskarna är mindre än vad vi kanske är vana vid. Den här datorn har 256 Gb lagringsutrymme på SSD-disken, vilket räcker långt om du inte tänker ladda ned många filmer, stora spel eller mycket musik på din dator.

 

Datorns batteritid ligger på drygt h på en laddning vid sparsam användning, dvs surfa på webben, svara på mejl etc. Om du ska spela spel eller använda krävande program gör du bäst i att ha med din laddare eftersom batteritiden går ner kraftigt ifall du stressar datorns prestanda. 

 

Några saker som blivit förbättrade jämfört mot tidigare Pavilion-modeller är att denna nya version har ljud från Bang & Olufsen och de senaste USB SuperSpeed Type-C portarna där det går snabbare att föra över information.

 

Den har också över 60% snabbare processor och grafik än föregångaren samt så kallad 2x2 WiFi vilket innebär att den har två antenner inbyggda. Detta betyder att din internetuppkoppling blir stabilare, snabbare och du får en pålitligare mottagning jämfört med vanlig WiFi. Det här har du speciellt stor nytta av när du använder datorn på platser där det är svag signal från routern.


När det gäller datorns nackdelar är de inte många, men givetvis finns de alltid där. När det gäller denna dator är en nackdel att du inte får tillräckligt med kraft för att spela och redigera tunga filer. Den som söker en dator med mer prestanda bör därför sikta in sig på vår vinnare för 14-tum eller ta en titt på vårt test om den bästa ultrabooken.


Summerat är detta en bra dator för dig som främst ska använda den för vardagsbruk, dvs surfa på nätet, svara på mejl och kanske streama någon serie eller film.

 

Specifikationer: AMD Ryzen 5 -5500U (2,3 GHz basklock frekvens, upp till 4,0 GHz max. boost clock frekvens, 8 MB L3-cache, 6 kärnor), 256 GB SSD-hårddisk, 8GB DDR4-internminne (2 x 4 GB för bästa prestanda), 15,6-tums Full HD IPS-skärm (1920 x 1080).

 

Trådlöst nätverk Realtek RTL8822CE 802.11a/b/g/n/ac (2x2) Wi-Fi och Bluetooth 5 kombinerat, Webbkamera med full HD, tangentbord med bakgrund belysning, HDMI-kontakt, Minneskortläsare och USB 3.1-portar och högtalarna är från Bang & Olufsen. Datorn väger bara 1,75 kg och Windows 11 (Home 64 bitars) är redan installerat när du packat upp den.

 

Längre ned på denna sida, kan du få förklarat vad "Specifikationer" egentligen betyder och är bra för.

 

Detta tycker användarna om HP Pavilion

Eftersom HP bärbar dator model 15-cw1008no är en ny modell som presenterades sommaren 2019, har det inte hunnit komma några användaromdömen ännu. Vi ser därför efter vad de svenska konsumenterna säger om föregångaren; HP Pavilion 15-cd003. Och de är nöjda. Mycket nöjda!

 

"Snygg och snabb."


"Datorn verkar utmärkt, det enda är att på en silverfärgad dator är det väldigt svårt att se bokstäverna."


"Mycket nöjd med min nya dator."


"Är mycket nöjd med den. Har än så länge mest använt den till att surfa och kolla på film. Bra ljud tycker jag. Räknar med att kunna ha den ett antal år."

 

Här kan du köpa datorn till lägsta pris

Du får bästa pris när du köper en bärbar dator online direkt från tillverkaren HP:s hemsida. Frakten är inkluderad i priset!


HP säljer bärbara datorn för bara 5990 kr när du klickar här, och frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens rabattkod BTGPAV15 för att få detta pris!

5990 kr är det lägsta priset just nu för HP Pavilion 15 - eh1021no!

 

För att få vårt fina pris måste du ange rabattkoden BTGPAV15 i kassan hos HP när du köper den via Bäst i test Guiden. Det här innebär att du sparar hela 1 000 kr. Det är ett riktigt bra pris för en laptop av denna kaliber med allt du kan tänkas behöva för din vardag.


Just nu kör HP en kampanj där du kan lämna in din gamla Windows-dator och få upp till 1500kr tillbaka!
Bärbar dator 14 tum bäst i test

Vår rekommendation

Bästa bärbar dator 14 tum - HP Pavilion 14 - ec0033no

(Klicka på bilden för att få mer information om lägsta priset på datorn)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 1 februari 2023

De bästa priserna på HP Pavilion 14 - ec0033no

 

Detta är Sveriges lägsta pris just nu då du använder Bäst i test Guidens rabattkod BTGPAV14.

 

Denna dator är lite mindre än vår testvinnare men erbjuder trots det mer prestanda. Bland annat har den en snabb AMD Ryzen 7-processor som kombineras med bra grafik från AMD Radeon


Tack vare dess mindre format är det ännu enklare att få ner den i väskan/ryggsäcken. Och extra snabb processor samt mer lagring funkar den perfekt som dator för studenten. Ett litet plus är också grafiken från AMD Radeon som gör det möjligt att spela enklare spel utan problem.

 

Skulle du glömma laddningssladden har datorn en generös batteritid på 10,5 timmar på en enda laddning vid genomsnittlig användning (surfa på webben, svara på mejl etc.). När du väl har tillgång till laddningssladden igen laddas den snabbt upp igen, 50% på mindre än 50 minuter.

 

Skärmen är en Full-HD (1920 x 1080) IPS-skärm (250 nits) som är detaljrik och får videos och bilder att se riktigt snygga ut. 

 

När det gäller lagring har den en riktigt snabb SSD-hårddisk  512 GB. I kombination med ett schysst kampanjpris får du mycket dator för pengarna!

 

Likt vår testvinnare för 15" har även denna dator schyssta, inbyggda, högtalare och de senaste USB SuperSpeed Type-C portarna.

 

Kalla fakta: AMD Ryzen™ 7 5700U (upp till 4,3 GHz max. boost clock frekvens, 8 MB L3-cache, 8 kärnor, 16 trådar), 8GB DDR4-3200MHz RAM (2 x 4 GB), 512GB PCIe® NVMe™ M.2 SSD, 14 tum (35,6 cm) antireflexbehandlad FHD IPS-bildskärm med mikrokant, 250 nits, 45 % NTSC (1920 x 1080), AMD Radeon™ -grafik. Batteriet laddar upp från 0% till 50% på ca 30-45 minuter. Batteridriften är på ca 10,5 timmar vid urladdat batteri.

 

Webbkamera med full HD, tangentbord med bakgrund belysning, HDMI-kontakt, Minneskortläsare och USB 3.1-portar. Datorn väger bara 1,41 kg och har Windows 11 Home 64 förinstallerat. 

 

Detta tycker användarna om 14-tummaren

”Jag älskar designen och upplösningen. Snabb bärbar dator med bra funktioner.”

 

”Sammantaget en bra bärbar dator med hög prestanda, det enda problemet är med WiFi-anslutningen, den tappar anslutningen ganska ofta och slutar ibland att visa tillgängliga nätverk tills du återställer adaptrarna med hjälp av felsökningsalternativet.”

 

”Fantastisk bärbar dator för sitt pris. Ryzen är tillräckligt kraftfull för att klara moderna jobb, med 8 GB ram och 512 GB SSD. Ljudkvaliteten är mycket bra. Älskar verkligen denna lätta och lilla bärbara dator.”

 

”Grymt bra!!! Mycket elegant utseende och tillfredsställande prestanda. Mycket värt det. Tack HP.”


”Jag köpte den 19:e februari 2022. För att vara ärlig är jag mycket nöjd med skärpan på skärmen. Bra prestanda, redigera videos och konvertera går smidigt och snabbt. Lämplig för oberoende redaktörer som arbetar med att redigera videoinnehåll eftersom RAM och VGA är mycket stödjande till bra priser. IPS-skärm bättre än TN-panelen.”


Här köper du datorn till lägsta pris

Du köper denna HP dator billigt direkt från tillverkaren HP:s hemsida. Och frakten är inkluderad i priset!


HP säljer bärbara datorn för bara 7990 kr när du klickar här, och frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens rabattkod BTGPAV14 för att få detta pris!

7990 kr är det lägsta priset just nu för HP Pavilion 14 - ec0033no!

 

För att få vårt fina pris måste du ange rabattkoden BTGPAV15 i kassan hos HP när du köper den via Bäst i test Guiden. Det här innebär att du sparar hela 1000 kr. Det är ett riktigt bra pris för en laptop av denna kaliber med allt du kan tänkas behöva för din vardag.
Bärbar dator 17 tum bäst i test

Vår rekommendation

Bästa bärbar dator17 tum - HP 17-cp0034no

(Klicka på bilden för att få mer information om lägsta priset på datorn)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 1 februari 2023

De bästa priserna på HP Laptop 17 - cp0034no


Detta är Sveriges lägsta pris just nu då du använder Bäst i test Guidens rabattkod HP17BTG.

 

Jämfört med en stationär dator med extern skärm är 17,3 tum inte mycket, men ändå markant större än laptopen ovanför. Men med en större laptop får du en stor fördel som en stationär dator inte erbjuder - nämligen att du kan ta med den vart du än vill. 


Datorn erbjuder mycket god prestanda för pengarna och du får dessutom en stor och snabb SSD-hårddisk på 512 GB. 

 

Tekniken bakom denna 17 tum laptop är väldigt lik vinnaren för bärbar dator 15 tum men den största skillnaden är bland annat större lagring på hårddisken, utöver den större skärmen.

 

Kalla fakta: AMD Ryzen™ 5-processor, 8GB DDR4-3200 RAM internminne (2 x 4 GB), 512 GB SSD-hårddisk (PCIe NVMe M.2), 17,3-tums skärm med AMD Radeon™ -grafik, Trådlöst nätverk (802.11ac), HD-webbkamera, HDMI-kontakt, Bluetooth 5.2, Minneskortläsare, 1 st USB-C och 2st USB 3.1-portar. 64-bitars Windows 11 Home är installerat direkt när du får datorn som väger 2,4 kg.

 

Detta tycker användarna om 17-tummaren

”Den är väldigt snabb, låg vikt, lång batteritid och fungerar verkligen bra med Windows 11. Jag var väldigt skeptisk till att uppgradera men nu gillar jag det väldigt mycket och känner att det beror på datorn. Du kan inte gå fel med här bärbara datorn!”

 

”Detta är en trevlig bärbar dator. Jag gör inte mycket mer än att använda det för office-dokument och e-post. Den är väldigt lätt för sin storlek och batteriet verkar hålla ett bra tag. Skulle föredra att strömknappen inte var placerad inom tangentbordet. Sammantaget är jag nöjd.”

 

”Jag fick den här bärbara datorn för en månad sedan och älskar den. Bra deal. Fungerar utmärkt, ersatte ett torn som var ett 32-bitars system. Stor förbättring. Skulle köpa den igen.”

 

”Den bärbara datorn fungerar bra och fungerar smidigt. Kvaliteten är tillräcklig, men för priset skulle jag ha förväntat mig något mer prestigefyllt.”

 

”Solid dator för familjebruk. Fungerar utmärkt för tre användare i hemmet för våra olika krav. Priset är bra och skickas snabbt.”

 

”Datorn är jättebra, snabb och priset var rätt!”

 

”Lätt att ställa in. Hastigheten är bra. Ljud- och videokvaliteten är fantastisk. Riktigt bra köp.”


Längre ned på denna sida, under rubriken Detaljer, kan du få förklarat vad denna "kalla fakta" betyder och är bra för.

 

Här kan du köpa datorn till lägsta pris

Du köper denna dator från HP billigt direkt från tillverkaren HP:s hemsida. Och frakten är inkluderad i priset! Glöm inte att använda Bäst i test Guidens rabattkod HP17BTG.

 

HP säljer bärbara datorn för bara 5990 kr när du klickar här, och frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens rabattkod HP17BTG för att få detta pris!

5990 kr är det lägsta priset just nu för HP Laptop 17 - cp0034no!

 Så gjorde vi testet

För dem som är intresserade av att veta mer om varför vi har plockat ut just dessa laptops bland de flera 100 som finns att välja mellan, kommer här en ekonomisk och teknisk bakgrund.


Vi är väl medvetna om att det finns betydligt kraftfullare datorer än de vi valt att lista här i testet. Våra val av de bästa bärbara datorerna är baserade utifrån en standardkonsuments användning som inte exempelvis arbetar med grafisk design eller webbutveckling. Vårt fokus har i stället legat på frågan "vilken är den mest prisvärda bärbara datorn just nu" utifrån denna typ av normalanvändare. 


När vi skalat bort de tuffaste kraven på en dator blir komponenterna inom datorerna som finns inom urvalskriteriet avgörande för prestandan. Därför har vi även tittar vi på det viktigaste innehållet i en dator utifrån en sådan användare och ett sådant urval a datorer. Vi stöder vårt val av testvinnare utifrån externa expertutlåtanden samt konsumenternas utlåtanden kring de specifika datorerna. 


Datortillverkare: Välkänd. Varför?

När vi väljer datormärke tittar vi först och främst på dem som är kända för att ha bra kvalité och som funnits länge i branschen. Anledningen till det är bland annat att man vet att man kan få service om datorn skulle få problem och att de under många år byggt upp kunskap om datortillverkning.


Exempel på märken som vi räknar som "kända" är bl.a: Acer, Asus, Dell, Mac och HP. Visserligen kommer det alltid att finnas "måndagsexemplar" och modeller som det är mer problem med, men det är sånt som aldrig går att undvika. 


Processor: Intel Core i5 eller Intel Core i7?

Processorn är en mycket viktigt del i din dator eftersom det ändå är datorns hjärna vilket är helt fel sak att snåla på. Tidigare har vi exklusivt valt senaste generationens processorer från Intel, men på senare år har vi öppnat upp för AMD Ryzen, som framförallt gör bra processorer för de som gillar att spela på sina datorer. Men för arbete, studier och surfande funkar de också väldigt bra, vilket är varför vi har släppt fram AMD i detta test.

 

Skärm: Full HD-skärm. Varför?

Det viktigt att ha en upplösning på minst 1080 pixel (Full HD) för att få en bra upplevelse när du tittar på bilder eller video. En IPS-panel är också att föredra framför en gammal TN-panel som har dålig betraktningsvinkel och ofta svag kontrast. En ljusstyrka på minst 300 nits (cd/m2) är viktig för att du ska kunna se något på skärmen när du är utomhus i solljus.


Önskar du en ännu bättre bild kan vi tipsa dig om att läsa vårt test om den bästa ultrabooken vars högupplösta skärm har en upplösning på 2560 x 1600 pixlar.

 

Hårddiskens storlek:  256 Gb eller mer. Varför?

Kanske låter det snålt med 256 Gb. Men faktum är att många klarar sig utmärkt med det. Det som främst tar mycket plats är rörliga bilder, så om du tänkt titta väldigt mycket på filmer offline på dina resor kanske du behöver en större hårddisk. Men denna storlek räcker för det mesta, mer än väl.

Det finns idag två typer av hårddiskar som är vanliga i bärbara datorer:

 

SATA - En "vanlig" klassisk hårddisk; Billig, mekanisk och rymmer mycket men långt ifrån lika effektiv som en SSD.

 

SSD - Den nya typen av hårddisk. Mycket snabb eftersom den inte har några mekaniska delar som rör sig. Tål därför också stötar bättre och är mer strömsnål, vilket är stora fördelar i en laptop. En stor hårddisk med flera TB SSD är att föredra ifall du jobbar med stora filer.


Laptop batteri

Även om din laptop har lång batteritid i början av köpet kommer denna med flitig användning att långsamt minska, framförallt om du ofta har laddningssladden i. Det är därför bättre för batteriet att endast laddas när det faktiskt behöver det. 


Skulle batteriet bli såpass dåligt att den laddar ur väldigt fort går det alltid att köpa ett nytt batteri till din laptop, men detta är ofta väldigt dyrt vilket gör att många istället köper en helt ny dator. Detta, tillsammans med minskande prestanda under tid är en av de stora anledningarna till att vi köper ny dator efter ett par år.

 

Internminnets/RAM-minnets storlek:  8 Gb eller mer. Varför?

För de flesta räcker det med 8 Gb. Men det är inte alltid så enkelt och billigt att bygga ut internminnet på bärbara datorer, så det finns heller ingen anledning att köpa mindre än 8 Gb. För de som dock kräver extremt hög prestanda, möjligtvis om de jobbar med musik eller bild- och videohantering kan det vara bra att slå på stort och köpa en laptop med 16 GB (eller t.o.m. 32 GB). 

 

Grafik: Helst separat grafikkort med eget minne. Varför?

Även om du inte tänkt spela på din dator, är det ändå fler och fler arbetsuppgifter som läggs på grafikkortet. Se därför till att du har bra grafik, även i din bärbara dator. Spelar du mycket spel och letar efter gaming laptops ska du helst rikta in dig på Nvidia GeForce RTX som levererar riktigt bra grafik.

 

Trådlöst nätverk (W-LAN, WiFi): Ja, 802.11ac. Varför?

Självklart ska det vara ett bra, inbyggt trådlöst nätverkskort i datorn. Varför har man annars en laptop? Vi vill se standarden 802.11ac i datorn, för att ha alla förutsättningar för en snabb och stabil uppkoppling när vi surfar.

 

Övrig hårdvara t.ex: DVD-spelare, Webbkamera, HDMI

Dessa saker är väldigt värdefulla - för en del. Andra kommer aldrig att använda det. Så här får du välja själv, vad du vill prioritera vid ditt köp:

 

 • DVD spelare/brännare - För att kunna installera program och spel smidigt, men också för att kunna kolla på DVD-filmer. Den kan även vara bra för att bränna ut en backup av dina dokument/bilder på en DVD-skiva, om du inte vill ha dem i "molnet".
 • Webbkamera - Viktigt för en del, mest kul för andra. Vill du använda program som t.ex. Skype är en inbyggd webbkamera viktigt att ha.
 • HDMI-utgång - Om du vill koppla in din bärbara dator till TV:n är det enkelt ordnat om du ser till att köpa en dator med HDMI-kontakt, som även de flesta nya TV-apparater har.
 • USB 3.1 eller senare - Vill du koppla in en extern hårddisk till din dator eller någon annan utrustning som kräver snabb överföring? Då är det värdefullt om din nya laptop har 3.1-anslutning eftersom detta är betydligt snabbare än gamla USB 2.
 • Bluetooth 4.2 eller senare - Vill du kunna koppla in en trådlös mus eller ett trådlöst tangentbord är det smidigt om din nya bärbara dator har bluetooth. Denna anslutning är också praktisk eftersom allt fler hörlurar ansluts just via bluetooth.

 

Operativsystem och mjukvara: Windows 10 samt Antivirus-program. Varför?

Se till att datorn som du köper har ett operativsystem installerat vid köpet, så att du inte behöver lägga pengar eller tid på det efteråt. Windows 10 är vanligast idag och fungerar helt OK. Utöver Windows finns även OS X från Apple. Önskar du en likvärdig dator som de ovan fast med OS X kan vi rekommendera Apple Macbook Air samt Macbook Pro (om du behöver mer prestanda). 

 

Säkerställ också att du har ett pålitligt skydd med både antivirus, brandvägg och antispionprogram så att du kan surfa tryggare. Du hittar ett bra virusskydd hos Kaspersky. Detta program inte bara gratis, utan även bäst i test-vinnare (PC för alla, våren 2017).

 

Tillbaka till bästa dator 15 tum, bästa dator 14 tum och bästa dator 17 tum.

 Test bärbar dator - experternas omdömen

Reviewed: Tycker att HP Pavilion 15 erbjuder bra byggkvalitet och att du får mycket prestanda för pengarna. Bland saker de gillar extra mycket nämner de bland annat tangentbordet och muspekaren. Och på frågan om du borde köpa denna datorn säger de JA.


De tycker dock att HP hade kunnat förbättra skärmen, den räcker inte riktigt till ifall du sitter ute i solljuset och jobbar. En annan negativ sak de nämner är att datorn kommer förinstallerad med för mycket bloatware - alltså tredjeparts-mjukvara du egentligen inte behöver.


The Technology Man: Skriver att HP Pavilion 15 är en mycket kapabel laptop där du egentligen kan efterfråga mer prestanda med tanke på priset. De gillar kombinationen av en Ryzen-processor med en snabb SSD-hårddisk som får arbetsflödet att flyta på effektivt, både vid enklare och svårare uppgifter. Och även om det ej må vara den snabbaste datorn skriver de att det är en perfekt dator för studenten som vill ha bra prestanda utan att känna sig rånad. 


Trusted Reviews: I deras test från september 2019 får HP Pavilion 15 3,5/5 poäng. De tycker att det är en dator som fungerar utmärkt till vardags. När det kommer till saker de gillar så nämns tangentbordet, högtalarna samt dess mångsidighet som gör att den lämpar sig mycket bra för jobbuppgifter. 

 

I Aftonbladets test av Bästa bärbara dator för hemmet våren 2015 fick HP, Toshiba och Acer  högst betyg av de Windowsbaserade datorerna. De slog därmed tillverkare som Lenovo och Asus.

 Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de välkända butikerna har laptop rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = bästa laptop till lägsta pris. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Tips 2: Vi kan även tipsa dig om att läsa vårt test om bästa bärbara gaming dator om du letar efter en gaming dator till en billig peng!


Önskar du låna pengar till dator-inköpet, har vi även tips på banklån.
Vanliga frågor och svar

 • Vilken dator är bäst för hemmabruk?
  Just nu rekommenderar vi HP Pavilion 15 - eh1021no som den mest prisvärda datorn för hemmabruk.
 • Vilken bärbar dator ska man välja?
  Om du vill ha en enkel och fungerande dator - välj Pavilion 15. Men om du vill ha lite extra prestanda och lagring - välj HP Pavilion 14. Om du helst vill ha en stor skärm - välj HP Pavilion 17.
 • Hur mycket ström drar en bärbar dator?
  Cirka 20-50 watt vid normalanvändning. Sedan går detta upp ifall du använder avancerade program eller spelar spel.
 • Vad står HP för dator?
  HP står för Hewlett Packard, döpt efter grundarna Bill Hewlett och David Packard.
 • Hur mäts skärmstorlek?
  Skärmstorlek mäts från hörn till hörn och anges i tum.
Bäst i test Guidens dator tester


Christopher Holmerin

Bäst i test: Bärbara datorer

Christopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden. 


Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.


Ursprungstestet skrevs och uppdaterades senast