Bärbar dator bäst i test.

Bärbar dator bäst i test 2023 - Test och köpråd

Ska du köpa laptop och önskar en bra och prisvärd dator 2023? Då har du kommit helt rätt! Vi har varit i IT-branschen sedan 1982, både som tekniker, konsult och driftansvarig. Därför har vi varit med om en hel del och har mycket erfarenheter att stå på inför våra tester.

 

Först dock en notering; Detta laptop test sida blir inte riktigt som alla andra sidor här på Bäst i test Guiden! Visst finns det tester även på bärbara datorer, men utbudet är så stort och utvecklingen går så snabbt, att det är lönlöst att försöka plocka fram en enda produkt som 'Bästa laptopen'. Istället får vi helt enkelt använda en annan teknik för att närma oss målet; Att köpa en riktigt bra laptop till lägsta möjliga pris.

 

Bästa bärbara datorerna just nu

Vår rekommendation 15 tum

HP Laptop 15-fc0062no

Bärbar dator bäst i test HP Laptop 15-fc0062no
 • Bra prestanda för vardagsbruk

 • Generöst med utgångar

 • Prisvärd

 • Bra batteritid

 • Skärmen hade kunnat vara ljusare

 • Inget bakgrundsbelyst tangentbord

Vår rekommendation 14 tum

HP Pavilion 14-ec1033no

Bärbar dator bäst i test HP Pavilion 14-ec1033no
 • Gott om lagring

 • Snabb processor

 • Prisvärd

 • Batteritid hade kunnat vara bättre

 • Inget upplyst tangentbord

Vår rekommendation 17 tum

HP Laptop 17-cp2024no

Bärbar dator bäst i test HP Laptop 17-cp2024no
 • Stor och tydlig skärm

 • Snabb SSD-hårddisk

 • Bra processor

 • Hade varit bra med lite bättre grafik

Bästa premiumdator

Macbook Air M2

Bärbar dator bäst i test Macbook Air M2
 • Grym prestanda från M2-chippet

 • Retina skärm

 • Lång batteritid

 • Snygg och tunn design

 • Endast 2 portar

 • Blir väldigt varm under intensiv belastning

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide

Vad behöver du för dator?

Söker du en billig laptop finns det många att välja mellan idag, men är man redo att lägga ned några 100-lappar extra, får man oftast ändå en billig och bra dator som man kan ha under längre tid, vilket på sikt blir billigare; som vanligt får man det som man betalar för. I alla fall till en viss nivå, sedan blir det bara extrainkomster för tillverkarna.

 

Om dessa punkter här nedan även stämmer överens med dina önskemål och hur du tänkt använda din nya bärbara dator, är det stor chans att den dator och det pris som vi letat reda på, kommer att hjälpa dig till en riktigt bra affär! Läs mer här nedan om de krav som vi har i vårt bärbar dator test.

 

Våra krav för laptop bäst i test:

 • Den ska främst användas till internet; surfa, kolla mail och Facebook, göra bankärenden, shoppa på nätet, använda Spotify, Teams och Zoom och självklart klara vanliga program som Microsoft Office.
 • Datorn ska enkelt kunna bäras med vid behov.
 • Laptopen ska ha bra batteritid
 • Möjlighet att se på videoklipp, play-tjänster och filmer i Full HD, hemma och på resor.
 • Kunna koppla datorn till en extern skärm eller TV för att få större bild vid behov.
 • Möjlighet att surfa trådlöst hemma och på resor.
 • Nog med kraft för att spela enklare spel
 • Så lite problem med hårdvaran som möjligt - Vi väljer ett känt datormärke.
 • Och lägsta möjliga pris - förstås!

 

Så, vilka datorer är bäst för hemmabruk? 
Bärbar dator 15 tum bäst i test

Vår rekommendation

Bärbar dator 15 tum - HP Laptop 15-fc0062no

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 6 juni 2023

De bästa priserna på HP Laptop 15-fc0062no


Detta är Sveriges lägsta pris just nu då du använder Bäst i test Guidens rabattkod BTGHP15.


Därför är detta laptop bäst i test

HP Pavilion 15 är en laptop som har sålts under flera år i Sverige, till många nöjda användare. Den laptop som du ser på bilden här ovanför heter HP Pavilion 15-fc0062no men det är inte så viktigt att komma ihåg. Det som är mest intressant är istället det som sitter under chassit och det är ett riktigt kraftfullt innehåll som passar bra för 2023.

 

Vi brukar i första hand rekommendera datorer med Intels processorer här på Bäst i test Guiden. Här måste vi dock göra ett undantag. Denna dator har en fyrkärnig AMD Ryzen 5 7520U-processor. Inte minst för att den dessutom har bra grafik, Full-HD IPS-skärm och framför allt en riktigt snabb SSD-hårddisk.

 

En SSD-disk gör din dator mer stöttålig, energisnål och snabbare än en gammal mekanisk hårddisk eftersom den inte innehåller några rörliga delar. Nackdelen är att dessa fortfarande är relativt dyra att tillverka om man jämför med traditionella hårddiskar och därför är vanligast på dyrare datorer som t.ex. HP Ultrabooks.

 

Den högre kostnaden gör också att storleken på diskarna är mindre än vad vi kanske är vana vid. Den här datorn har 256 Gb lagringsutrymme på SSD-disken, vilket räcker långt om du inte tänker ladda ned många filmer, stora spel eller mycket musik på din dator.

 

Datorns batteritid ligger på drygt 10 timmar på en laddning vid sparsam användning, dvs surfa på webben, svara på mejl etc. Om du ska spela spel eller använda krävande program gör du bäst i att ha med din laddare eftersom batteritiden går ner kraftigt ifall du stressar datorns prestanda. 

 

Några saker som blivit förbättrade jämfört mot tidigare Pavilion-modeller är att denna nya version har den senaste USB SuperSpeed Type-C portarna där det går snabbare att föra över information.

 

Den har också över 60% snabbare processor och grafik än föregångaren samt så kallad 2x2 WiFi vilket innebär att den har två antenner inbyggda. Detta betyder att din internetuppkoppling blir stabilare, snabbare och du får en pålitligare mottagning jämfört med vanlig WiFi. Det här har du speciellt stor nytta av när du använder datorn på platser där det är svag signal från routern.


När det gäller datorns nackdelar är de inte många, men givetvis finns de alltid där. När det gäller denna dator är en nackdel att du inte får tillräckligt med kraft för att spela och redigera tunga filer. Den som söker en dator med mer prestanda bör därför sikta in sig på vår vinnare för 14-tum eller ta en titt på vårt test om den bästa ultrabooken.


Summerat är detta en bra dator för dig som främst ska använda den för vardagsbruk, dvs surfa på nätet, svara på mejl och kanske streama någon serie eller film.
Specifikationer: AMD Ryzen 5 -7520U (upp till 4,3 GHz max. boost clock frekvens, 4 MB L3-cache, 4 kärnor), 256 GB SSD-hårddisk, 8GB DDR4-internminne, 15,6-tums Full HD IPS-skärm (1920 x 1080).

 

Trådlöst nätverk Realtek RTL8822CE 802.11a/b/g/n/ac (2x2) Wi-Fi och Bluetooth 5 kombinerat, Webbkamera med full HD, HDMI-kontakt, USB-C och USB A-portar. Datorn väger bara 1,6 kg och Windows 11 (Home 64 bitars) är redan installerat när du packat upp den.

 

Längre ned på denna sida, kan du få förklarat vad "Specifikationer" egentligen betyder och är bra för.

 

Detta tycker användarna om HP Laptop 15 tum

"Snygg och snabb."


"Datorn verkar utmärkt, det enda är att på en silverfärgad dator är det väldigt svårt att se bokstäverna."


"Mycket nöjd med min nya dator."


"Är mycket nöjd med den. Har än så länge mest använt den till att surfa och kolla på film. Bra ljud tycker jag. Räknar med att kunna ha den ett antal år."

 

Här kan du köpa datorn till lägsta pris

Du får bästa pris när du köper en bärbar dator online direkt från tillverkaren HP:s hemsida. Frakten är inkluderad i priset!


För att få vårt fina pris måste du ange rabattkoden BTGHP15 i kassan hos HP när du köper den via Bäst i test Guiden. Det här innebär att du sparar hela 500 kr. Det är ett riktigt bra pris för en laptop av denna kaliber med allt du kan tänkas behöva för din vardag.


HP säljer bärbara datorn för bara 4990 kr när du klickar här, och frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens rabattkod BTGHP15 för att få detta pris!

4990 kr är det lägsta priset just nu för HP Laptop 15-fc0062no!
Bärbar dator 14 tum - vår rekommendation

Bästa bärbar dator 14 tum - HP Pavilion 14-ec1033no 

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 6 juni 2023

De bästa priserna på HP Pavilion 14-ec1033no

 

Detta är Sveriges lägsta pris just nu då du använder Bäst i test Guidens rabattkod BTGPAV14.

 

Denna dator är lite mindre än vår testvinnare men erbjuder trots det mer prestanda. Bland annat har den en snabb AMD Ryzen 7-processor som kombineras med bra grafik från AMD Radeon


Tack vare dess mindre format är det ännu enklare att få ner den i väskan/ryggsäcken. Och extra snabb processor samt mer lagring funkar den perfekt som dator för studenten. Ett litet plus är också grafiken från AMD Radeon som gör det möjligt att spela enklare spel utan problem.

 

Skulle du glömma laddningssladden har datorn en generös batteritid på 10,5 timmar på en enda laddning vid genomsnittlig användning (surfa på webben, svara på mejl etc.). När du väl har tillgång till laddningssladden igen laddas den snabbt upp igen, 50% på mindre än 50 minuter.

 

Skärmen är en Full-HD (1920 x 1080) IPS-skärm (250 nits) som är detaljrik och får videos och bilder att se riktigt snygga ut. 

 

När det gäller lagring har den en riktigt snabb SSD-hårddisk  512 GB. I kombination med ett schysst kampanjpris får du mycket dator för pengarna!

 

Likt vår testvinnare för 15" har även denna dator schyssta, inbyggda, högtalare och de senaste USB SuperSpeed Type-C portarna.

 

Kalla fakta: AMD Ryzen™ 7 5700U (upp till 4,3 GHz max. boost clock frekvens, 8 MB L3-cache, 8 kärnor, 16 trådar), 8GB DDR4-3200MHz RAM (2 x 4 GB), 512GB PCIe® NVMe™ M.2 SSD, 14 tum (35,6 cm) antireflexbehandlad FHD IPS-bildskärm med mikrokant, 250 nits, 45 % NTSC (1920 x 1080), AMD Radeon™ -grafik. Batteriet laddar upp från 0% till 50% på ca 30-45 minuter. Batteridriften är på ca 10,5 timmar vid urladdat batteri.

 

Webbkamera med full HD, tangentbord med bakgrund belysning, HDMI-kontakt, Minneskortläsare och USB 3.1-portar. Datorn väger bara 1,41 kg och har Windows 11 Home 64 förinstallerat. 

 

Detta tycker användarna om 14-tummaren

”Jag älskar designen och upplösningen. Snabb bärbar dator med bra funktioner.”

 

”Sammantaget en bra bärbar dator med hög prestanda, det enda problemet är med WiFi-anslutningen, den tappar anslutningen ganska ofta och slutar ibland att visa tillgängliga nätverk tills du återställer adaptrarna med hjälp av felsökningsalternativet.”

 

”Fantastisk bärbar dator för sitt pris. Ryzen är tillräckligt kraftfull för att klara moderna jobb, med 8 GB ram och 512 GB SSD. Ljudkvaliteten är mycket bra. Älskar verkligen denna lätta och lilla bärbara dator.”

 

”Grymt bra!!! Mycket elegant utseende och tillfredsställande prestanda. Mycket värt det. Tack HP.”


”Jag köpte den 19:e februari 2022. För att vara ärlig är jag mycket nöjd med skärpan på skärmen. Bra prestanda, redigera videos och konvertera går smidigt och snabbt. Lämplig för oberoende redaktörer som arbetar med att redigera videoinnehåll eftersom RAM och VGA är mycket stödjande till bra priser. IPS-skärm bättre än TN-panelen.”


Här köper du datorn till lägsta pris

Du köper denna HP dator billigt direkt från tillverkaren HP:s hemsida. Och frakten är inkluderad i priset!


HP säljer bärbara datorn för bara 8990 kr när du klickar här, och frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens rabattkod BTGPAV14 för att få detta pris!

8990 kr är det lägsta priset just nu för HP Pavilion 14-ec1033no!

 

För att få vårt fina pris måste du ange rabattkoden BTGPAV14 i kassan hos HP när du köper den via Bäst i test Guiden. Det här innebär att du sparar hela 1000 kr. Det är ett riktigt bra pris för en laptop av denna kaliber med allt du kan tänkas behöva för din vardag.
Bärbar dator 17 tum - vår rekommendation


Bästa bärbar dator 17 tum - HP 17-cp2024no

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 6 juni 2023

De bästa priserna på HP Laptop 17-cp2024no


Detta är Sveriges lägsta pris just nu då du använder Bäst i test Guidens rabattkod BTGHP17.

 

Jämfört med en stationär dator med extern skärm är 17,3 tum inte mycket, men ändå markant större än laptopen ovanför. Men med en större laptop får du en stor fördel som en stationär dator inte erbjuder - nämligen att du kan ta med den vart du än vill. 


Datorn erbjuder mycket god prestanda för pengarna och du får dessutom en stor och snabb SSD-hårddisk på 256 GB. 

 

Tekniken bakom denna 17 tum laptop är väldigt lik vinnaren för bärbar dator 15 tum men den största skillnaden är bland annat större lagring på hårddisken, utöver den större skärmen.

 

Kalla fakta: AMD Ryzen™ 5-processor, 8GB LPDDR5-5500 RAM internminne (1 x 8 GB), 256 GB SSD-hårddisk (PCIe NVMe M.2), 17,3-tums skärm med AMD Radeon™ -grafik, Trådlöst nätverk (802.11ac), HD-webbkamera, HDMI-kontakt, Bluetooth 5.2, 1 st USB-C och 2st USB 3.1-portar. 64-bitars Windows 11 Home är installerat direkt när du får datorn som väger 2 kg.

 

Detta tycker användarna om 17-tummaren

”Den är väldigt snabb, låg vikt, lång batteritid och fungerar verkligen bra med Windows 11. Jag var väldigt skeptisk till att uppgradera men nu gillar jag det väldigt mycket och känner att det beror på datorn. Du kan inte gå fel med här bärbara datorn!”

 

”Detta är en trevlig bärbar dator. Jag gör inte mycket mer än att använda det för office-dokument och e-post. Den är väldigt lätt för sin storlek och batteriet verkar hålla ett bra tag. Skulle föredra att strömknappen inte var placerad inom tangentbordet. Sammantaget är jag nöjd.”

 

”Jag fick den här bärbara datorn för en månad sedan och älskar den. Bra deal. Fungerar utmärkt, ersatte ett torn som var ett 32-bitars system. Stor förbättring. Skulle köpa den igen.”

 

”Den bärbara datorn fungerar bra och fungerar smidigt. Kvaliteten är tillräcklig, men för priset skulle jag ha förväntat mig något mer prestigefyllt.”

 

”Solid dator för familjebruk. Fungerar utmärkt för tre användare i hemmet för våra olika krav. Priset är bra och skickas snabbt.”

 

”Datorn är jättebra, snabb och priset var rätt!”

 

”Lätt att ställa in. Hastigheten är bra. Ljud- och videokvaliteten är fantastisk. Riktigt bra köp.”


Längre ned på denna sida, under rubriken Detaljer, kan du få förklarat vad denna "kalla fakta" betyder och är bra för.

 

Här kan du köpa datorn till lägsta pris

Du köper denna dator från HP billigt direkt från tillverkaren HP:s hemsida. Och frakten är inkluderad i priset! Glöm inte att använda Bäst i test Guidens rabattkod BTGHP17.


HP säljer bärbara datorn för bara 6990 kr när du klickar här, och frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens rabattkod BTGHP17 för att få detta pris!

6990 kr är det lägsta priset just nu för HP Laptop 17-cp2024no!
Macbook Air M2 - vårt premiumval

Apples nya MacBook Air med M2-processor är en av de stora favoriterna just nu. Den erbjuder blixtsnabb prestanda, gott om lagring och grym batteritid – vilket gör den till en ideal laptop om du ofta jobbar på språng.


Bästa premiumval för bärbara datorer är Macbook Air M2

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 6 juni 2023

De bästa priserna på Macbook Air M2 Visa färre priser Visa fler priser


Ultrasnabb laptop

Snabbheten kommer från den nya M2-processorn som till och med slår prestandan från tidigare Intel-baserade MacBook Pro. Det som gör den snabb är dels att den är utvecklad själva av Apple vilket gör den helt optimerad för dess operativsystem – vilket resulterar i en otroligt snabb processor.

 

Detaljrik och snygg skärm

Skärmen är en retinaskärm med en upplösning på 2560 x 1664 pixlar och är 13.6 tum stor. Den kan dessutom nå en bra ljusstyrka på 500 nits, vilket ser till att skärmen lyser upp ordentligt om du vill. 


Lätt och tunn design

Med nya MacBook Air har Apple även uppdaterat designen från tidigare versioner vilket har gjort hela datorn mycket tunnare och gjort den till den bästa portabla datorn just nu. 

 

Bättre möjligheter med längre batteri

Batteriet håller enkelt en hel dag vid normalt användande – vilket denna dator är helt till för eftersom det är Apples instegsmodell till deras datorer. Skulle batteriet ta slut laddar du enkelt upp datorn till 50% på cirka 30 minuter. 


Flera smarta finesser

Förutom en snabb dator får du även en dator som har allting inkluderat, däribland bra högtalare, en webb-kamera i full HD samt fingeravtrycksläsning för att låsa upp datorn. Nytt för denna versionen av Macbook Air är att webbkameran sitter "inuti" själva skärmen, vilket har gett en liten flik - en riktigt snygg lösning!
Datorns nackdelar 

 1. Den blir väldigt varm när den utsätts för krävande uppgifter: t.ex. videoredigering, gaming och programmering - för en sådana uppgifter är det bättre att sikta in sig på en Macbook Pro. 
 2. Datorns finish gör den svår att hålla ren - den är nämligen en riktig magnet för fingeravtryck! 
 3. Datorns prislapp - väldigt hög, men å andra sidan får den den bästa datorn i sin klass!


Detta tycker användarna om Macbook Air M2

"Ångrar inte mitt köp för en sekund. Vilken skillnad det är med Apples nya M processorer. Har i skrivande stund använt datorn i drygt två veckor och till och med hunnit videoredigera med datorn en del, och inte en enda gång har datorn laggat."


"Uppgraderade från en MacBook med intel och övergången till Apples egna processor M2 tar upplevelsen till en helt ny nivå. Rekommenderar starkt."


"Fungerar riktigt smidigt. Lätt att använda och bästa köpet jag någonsin gjort."


"Köpte denna till min fru. Hon använder denna för e-post, för att surfa på nätet och göra enstaka onlineutbildningar. Den mycket långa batteritiden gör att vi inte behöver ta med oss en laddare för en dagsutflykt."


"Batteritiden är helt otrolig. Jag använder datorn främst på kvällar och helger som min persondator, surfar ofta på olika sidor, men ibland streamar jag program eller chattar med vänner över zoom. Jag behöver vanligtvis inte ladda på 3-5 dagar."


"Min första Apple MacBook Air och jag älskar den! Synkroniseras utmärkt med min iPhone och iPad."


Här kan du köpa Macbook Air till lägsta pris

Komplett säljer just nu Macbook Air M2 för 15490 kr. Frakten ingår i priset.

15490 kr är det lägsta priset just nu för Macbook Air M2!

Dustin Home säljer just nu Macbook Air M2 för 15490 kr. Frakten ingår i priset.

Hos Webhallen köper du Macbook Air M2 för 15669 kr. Frakten ingår även i priset.

MediaMarkt säljer Macbook Air M2 just nu för bara 16490 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hos Teknikproffset kan du köpa Macbook Air M2 för 19798 kr. Frakten är inkluderad i priset.
Jämför bärbara datorer - specifikationer

Processor:
Lagring:
Tangentbord:
Batteritid:
RAM-minne:
Wi-Fi:
Kamera:
Vikt:
Upplösning:
Storlek:
Hörlursutgång:
HDMI:
USB:
Höjd:
Bredd:
Djup:
Bluetooth:
HP Laptop 15-fc0062no
HP Laptop 15-fc0062n...
Vår rekommendation...
AMD Ryzen 7520U
256 GB
Ej belyst
10 h
8 GB
Ja
Ja
1,6 kg
1920x1080
15.6 tum
AUX
Ja
Typ A och C
1,9 cm
36 cm
24 cm
Ja
Macbook Air M2
Macbook Air M2
Bästa premiumdator
Apple M2
256 GB SSD
Ej belyst
18 h
8 GB
Ja
Ja
1,2 kg
2560 x 1664
13.6 tum
AUX
Nej
2st USB-C
0,64 cm
30,4 cm
21,5 cm
Ja
HP Pavilion 14-ec1033no
HP Pavilion 14-ec103...
Vår rekommendation...
AMD Ryzen 7
512 GB SSD
Belyst
10 h
8 GB
Ja
Ja
1,4 kg
1920x1080
14 tum
AUX
Ja
A & C
1,7 cm
32,5 cm
21,6 cm
Ja
HP Laptop 17-cp2024no
HP Laptop 17-cp2024n...
Vår rekommendation...
Ryzen 5
256 GB SSD
Ej belyst
7h 15 min
8 GB
Ja
Ja
2 kg
1920x1080
17.3 tum
AUX
Ja
A & C
1,9 cm
40,7 cm
25,7 cm
Ja

Så gjorde vi testet

För dem som är intresserade av att veta mer om varför vi har plockat ut just dessa laptops bland de flera 100 som finns att välja mellan, kommer här en ekonomisk och teknisk bakgrund.


Vi är väl medvetna om att det finns betydligt kraftfullare datorer än de vi valt att lista här i testet. Våra val av de bästa bärbara datorerna är baserade utifrån en standardkonsuments användning som inte exempelvis arbetar med grafisk design eller webbutveckling. Vårt fokus har i stället legat på frågan "vilken är den mest prisvärda bärbara datorn just nu" utifrån denna typ av normalanvändare. 


Men eftersom det finns användare som föredrar PC och andra som gillar Mac har vi även valt att ha med en Mac-dator, trots att dessa ofta är dyrare än PC.


När vi skalat bort de tuffaste kraven på en dator blir komponenterna inom datorerna som finns inom urvalskriteriet avgörande för prestandan. Därför har vi även tittar vi på det viktigaste innehållet i en dator utifrån en sådan användare och ett sådant urval a datorer. Vi stöder vårt val av testvinnare utifrån externa expertutlåtanden samt konsumenternas utlåtanden kring de specifika datorerna. 
Test bärbar dator - experternas omdömen

Reviewed: Tycker att HP Pavilion 15 erbjuder bra byggkvalitet och att du får mycket prestanda för pengarna. Bland saker de gillar extra mycket nämner de bland annat tangentbordet och muspekaren. Och på frågan om du borde köpa denna datorn säger de JA.


De tycker dock att HP hade kunnat förbättra skärmen, den räcker inte riktigt till ifall du sitter ute i solljuset och jobbar. En annan negativ sak de nämner är att datorn kommer förinstallerad med för mycket bloatware - alltså tredjeparts-mjukvara du egentligen inte behöver.


The Technology Man: Skriver att HP Pavilion 15 är en mycket kapabel laptop där du egentligen kan efterfråga mer prestanda med tanke på priset. De gillar kombinationen av en Ryzen-processor med en snabb SSD-hårddisk som får arbetsflödet att flyta på effektivt, både vid enklare och svårare uppgifter. Och även om det ej må vara den snabbaste datorn skriver de att det är en perfekt dator för studenten som vill ha bra prestanda utan att känna sig rånad. 


Trusted Reviews: I deras test från september 2019 får HP Pavilion 15 3,5/5 poäng. De tycker att det är en dator som fungerar utmärkt till vardags. När det kommer till saker de gillar så nämns tangentbordet, högtalarna samt dess mångsidighet som gör att den lämpar sig mycket bra för jobbuppgifter. 

 

I Aftonbladets test av Bästa bärbara dator för hemmet våren 2015 fick HP, Toshiba och Acer  högst betyg av de Windowsbaserade datorerna. De slog därmed tillverkare som Lenovo och Asus.
Datortillverkare: Välkänd. Varför?

När vi väljer datormärke tittar vi först och främst på dem som är kända för att ha bra kvalité och som funnits länge i branschen. Anledningen till det är bland annat att man vet att man kan få service om datorn skulle få problem och att de under många år byggt upp kunskap om datortillverkning.


Exempel på märken som vi räknar som "kända" är bl.a: Acer, Asus, Dell, Mac och HP. Visserligen kommer det alltid att finnas "måndagsexemplar" och modeller som det är mer problem med, men det är sånt som aldrig går att undvika. 


Processor: Intel Core i5 eller Intel Core i7?

Processorn är en mycket viktigt del i din dator eftersom det ändå är datorns hjärna vilket är helt fel sak att snåla på. Tidigare har vi exklusivt valt senaste generationens processorer från Intel, men på senare år har vi öppnat upp för AMD Ryzen, som framförallt gör bra processorer för de som gillar att spela på sina datorer. Men för arbete, studier och surfande funkar de också väldigt bra, vilket är varför vi har släppt fram AMD i detta test.

 

Skärm: Full HD-skärm. Varför?

Det viktigt att ha en upplösning på minst 1080 pixel (Full HD) för att få en bra upplevelse när du tittar på bilder eller video. En IPS-panel är också att föredra framför en gammal TN-panel som har dålig betraktningsvinkel och ofta svag kontrast. En ljusstyrka på minst 300 nits (cd/m2) är viktig för att du ska kunna se något på skärmen när du är utomhus i solljus.


Önskar du en ännu bättre bild kan vi tipsa dig om att läsa vårt test om den bästa ultrabooken vars högupplösta skärm har en upplösning på 2560 x 1600 pixlar.

 

Hårddiskens storlek:  256 Gb eller mer. Varför?

Kanske låter det snålt med 256 Gb. Men faktum är att många klarar sig utmärkt med det. Det som främst tar mycket plats är rörliga bilder, så om du tänkt titta väldigt mycket på filmer offline på dina resor kanske du behöver en större hårddisk. Men denna storlek räcker för det mesta, mer än väl.

Det finns idag två typer av hårddiskar som är vanliga i bärbara datorer:

 

SATA - En "vanlig" klassisk hårddisk; Billig, mekanisk och rymmer mycket men långt ifrån lika effektiv som en SSD.

 

SSD - Den nya typen av hårddisk. Mycket snabb eftersom den inte har några mekaniska delar som rör sig. Tål därför också stötar bättre och är mer strömsnål, vilket är stora fördelar i en laptop. En stor hårddisk med flera TB SSD är att föredra ifall du jobbar med stora filer.


Laptop batteri

Även om din laptop har lång batteritid i början av köpet kommer denna med flitig användning att långsamt minska, framförallt om du ofta har laddningssladden i. Det är därför bättre för batteriet att endast laddas när det faktiskt behöver det. 


Skulle batteriet bli såpass dåligt att den laddar ur väldigt fort går det alltid att köpa ett nytt batteri till din laptop, men detta är ofta väldigt dyrt vilket gör att många istället köper en helt ny dator. Detta, tillsammans med minskande prestanda under tid är en av de stora anledningarna till att vi köper ny dator efter ett par år.

 

Internminnets/RAM-minnets storlek:  8 Gb eller mer. Varför?

För de flesta räcker det med 8 Gb. Men det är inte alltid så enkelt och billigt att bygga ut internminnet på bärbara datorer, så det finns heller ingen anledning att köpa mindre än 8 Gb. För de som dock kräver extremt hög prestanda, möjligtvis om de jobbar med musik eller bild- och videohantering kan det vara bra att slå på stort och köpa en laptop med 16 GB (eller t.o.m. 32 GB). 

 

Grafik: Helst separat grafikkort med eget minne. Varför?

Även om du inte tänkt spela på din dator, är det ändå fler och fler arbetsuppgifter som läggs på grafikkortet. Se därför till att du har bra grafik, även i din bärbara dator. Spelar du mycket spel och letar efter gaming laptops ska du helst rikta in dig på Nvidia GeForce RTX som levererar riktigt bra grafik.

 

Trådlöst nätverk (W-LAN, WiFi): Ja, 802.11ac. Varför?

Självklart ska det vara ett bra, inbyggt trådlöst nätverkskort i datorn. Varför har man annars en laptop? Vi vill se standarden 802.11ac i datorn, för att ha alla förutsättningar för en snabb och stabil uppkoppling när vi surfar.

 

Övrig hårdvara t.ex: DVD-spelare, Webbkamera, HDMI

Dessa saker är väldigt värdefulla - för en del. Andra kommer aldrig att använda det. Så här får du välja själv, vad du vill prioritera vid ditt köp:

 

 • DVD spelare/brännare - För att kunna installera program och spel smidigt, men också för att kunna kolla på DVD-filmer. Den kan även vara bra för att bränna ut en backup av dina dokument/bilder på en DVD-skiva, om du inte vill ha dem i "molnet".
 • Webbkamera - Viktigt för en del, mest kul för andra. Vill du använda program som t.ex. Skype är en inbyggd webbkamera viktigt att ha.
 • HDMI-utgång - Om du vill koppla in din bärbara dator till TV:n är det enkelt ordnat om du ser till att köpa en dator med HDMI-kontakt, som även de flesta nya TV-apparater har.
 • USB 3.1 eller senare - Vill du koppla in en extern hårddisk till din dator eller någon annan utrustning som kräver snabb överföring? Då är det värdefullt om din nya laptop har 3.1-anslutning eftersom detta är betydligt snabbare än gamla USB 2.
 • Bluetooth 4.2 eller senare - Vill du kunna koppla in en trådlös mus eller ett trådlöst tangentbord är det smidigt om din nya bärbara dator har bluetooth. Denna anslutning är också praktisk eftersom allt fler hörlurar ansluts just via bluetooth.

 

Operativsystem och mjukvara: Windows 10 samt Antivirus-program. Varför?

Se till att datorn som du köper har ett operativsystem installerat vid köpet, så att du inte behöver lägga pengar eller tid på det efteråt. Windows 10 är vanligast idag och fungerar helt OK. Utöver Windows finns även OS X från Apple. Önskar du en likvärdig dator som de ovan fast med OS X kan vi rekommendera Apple Macbook Air samt Macbook Pro (om du behöver mer prestanda). 

 

Säkerställ också att du har ett pålitligt skydd med både antivirus, brandvägg och antispionprogram så att du kan surfa tryggare. Du hittar ett bra virusskydd hos Kaspersky. Detta program inte bara gratis, utan även bäst i test-vinnare (PC för alla, våren 2017).

 

Tillbaka till bästa dator 15 tum, bästa dator 14 tum och bästa dator 17 tum.

 Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de välkända butikerna har laptop rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = bästa laptop till lägsta pris. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Tips 2: Vi kan även tipsa dig om att läsa vårt test om bästa bärbara gaming dator om du letar efter en gaming dator till en billig peng!


Önskar du låna pengar till dator-inköpet, har vi även tips på banklån.
Vanliga frågor och svar

 • Vilken dator är bäst för hemmabruk?
  Just nu rekommenderar vi HP Pavilion 15 - eh1021no som den mest prisvärda datorn för hemmabruk. Den har bra prestanda för surfande på webben, enkla arbetsuppgifter och en bra skärm för streaming av film.
 • Vilken bärbar dator ska man välja?
  Om du vill ha en enkel och fungerande dator - välj Pavilion 15. Men om du vill ha lite extra prestanda och lagring - välj HP Pavilion 14. Om du helst vill ha en stor skärm - välj HP Pavilion 17.
 • Hur mycket ström drar en bärbar dator?
  Cirka 20-50 watt vid normalanvändning. Sedan går detta upp ifall du använder avancerade program eller spelar spel.
 • Vad står HP för dator?
  HP står för Hewlett Packard, döpt efter grundarna Bill Hewlett och David Packard.
 • Hur mäts skärmstorlek?
  Skärmstorlek mäts från hörn till hörn och anges i tum.
Bäst i test Guidens dator tester


Christopher Holmerin

Bäst i test: Bärbara datorer

Christopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden. 


Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.


Ursprungstestet skrevs 2018-10-01 och uppdaterades senast