Symaskin bäst i test

Symaskin test 2023

Ska du köpa symaskin och vill veta vilken som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi har läst igenom alla aktuella tester från experter, på internet och från testlabb. 


Och inte nog med det! Vi har även läst över hundratals konsumentrecensioner, det är ju trots allt användarna som har bäst erfarenhet av en produkt. Vårt arbete har vi sedan sammanställt till dig i detta testa. Allt för att du ska kunna göra ett så bra val som möjligt. 


I detta test tar vi upp 3 modeller: mekanisk symaskin, datoriserad symaskin och overlock symaskin. Vi har också tagit fram en variant som passar bra för nybörjaren. 


Bästa symaskinerna 2023

Symaskin bäst i test

Singer Tradition 2259

Symaskin bäst i test Singer Tradition 2259
 • Enkel att använda

 • Automatisk trådspänning

 • Snap-on pressarfötter

 • Inga avancerade funktioner

Bästa mekaniska symaskinen

Husqvarna Emerald 118

Symaskin bäst i test Husqvarna Emerald 118
 • Automatisk nålträdare

 • Robust

 • Inte så många sömmar

Bästa datoriserade symaskinen

Brother DS-120S

Symaskin bäst i test Brother DS-120S
 • Bra skärm och ljus

 • Kan sy i både tunna och tjocka tyger

 • Hade kunnat ha fler avancerade funktioner

Bästa overlock-symaskinen

Brother M343D Overlock

Symaskin bäst i test Brother M343D Overlock
 • Mycket prisvärd

 • Friarm

 • Infällbar kniv

 • Kan ej sy med enbart 2 trådar

 • Hög ljudnivå vid maxhastighet

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide

Det du ska tänka på innan ditt köp är vad du vill uppnå med din maskin. Desto dyrare maskin, desto fler finesser och funktioner. Men hur ofta används dessa? Det är främst erfarna sömmerskor som behöver många val av sömmar och funktioner som fungerar för både tunna och tjocka tyger.


Ska maskinen inhandlas för att laga, lägga upp och sy ihop kläder klarar du dig oftast med en basvariant. Dock kan sömmerskor som är riktiga proffs med fördel vända sig till dyrare maskiner för att hitta de som passar deras nivå. 


Något som också spelar roll är vilka textilier du har tänkt jobba med. Tjockare textilier som jeanstyger och gardiner kräver robustare maskiner för att de ska orka med. 


Det är inte svårt att se vilka tillverkare som är populärast just nu. Främst är det de erkända märkena Singer och Brother som är populärast. 


Singer står för nästan hälften av alla maskiner som säljs idag och de erbjuder maskiner som passar alla, från entusiasten som precis börjar sy till proffset. Brother står för cirka 25% av de som säljs och fokuserar mycket på att kombinera avancerad teknik med enkel användning. 


Dock, när det kommer till maskiner för de som har lång erfarenhet av att sy är det främst andra märken som utmärker sig. Bl.a. är det BabyLock, Janome och Bernina som står för de som passar de med lång erfarenhet av att sy och kräver otroligt bra prestanda.

 Singer symaskin - prisvärd

Vi har tagit fram en prisvärd och lättanvänd maskin för dig som inte har stor erfarenhet av sy på maskin eller helt enkelt för dig som endast behöver en enkel maskin för att utföra enklare uppgifter som lagningar och uppläggningar. Läs mer här nedan!


Symaskin bäst i test - Singer 2259

(Klicka på symaskinen för det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

Prisjakt de bästa priserna på Singer Tradition 2259
prisjämfört med Prisjakt
Visa färre priser Visa fler priser


Singer symaskin Tradition 2259 är en mekanisk maskin som erbjuder 18 olika sömmar; 6 grundsömmar, 7 dekorativa sömmar, 5 stretch sömmar, och den syr knapphål i 4-steg. Den är enkel att hantera och passar bra för nybörjaren. Men eftersom den har dekorativa- och stretch-sömmar kan den tackla mer avancerade uppdrag.


Den har justerbar stygnlängd och med automatisk trådspänning sitter alltid tråden som den ska. Att trä symaskinen är enkelt och med dess enkla instruktioner är du igång på nolltid! Med friarm syr du enkelt ärmar och manschetter (något som oftast kräver extra flexibilitet). 


Singer Tradition 2259 ger dig allt du behöver från en mekanisk symaskin.


Den har snap-on pressarfötter. Du får även med en hel del andra tillbehör som är bra att ha för att kunna möjliga sy-uppgifter. 


Den väger runt 7kg och ger inte ifrån sig någon hög ljudvolym. Du får även med ett fodral som håller din maskin skyddad och dammfri.


Detta säger konsumenterna

Likt majoriteten av Singers maskiner är användarna nöjda med sitt köp. Det är inget undantag med modellen 2259, som framförallt hyllas för sin användarvänlighet. Här kommer några exempel: 


“Symaskinen väger inte mycket, fördel för mig som kan inte lyfta så tunga grejer. Maskinen låter inte så mycket heller när man syr kläder (Härligt). Jag är himla nöjd min nya maskin. Rekommenderar varmt denna.”


“Enkel att hantera bra för nybörjare som syr lätta grejer.”


“Mycket bra maskin och “icke-krånglig”. Jag syr en hel del och har inte blivit besviken än. Mycket nöjd med detta köp!!” 


“Jag har haft denna maskin i 2+ år. Jag använder den för mindre projekt och lagningar. Jag har precis börjat djupdyka och lära mig sy mer avancerade saker. Den funkar utmärkt; det enda jag inte gillar är att den inte har en skärare samt att ljuset inte är så bra.” 


“Denna maskinen är perfekt för nybörjare och enkel att trä.”


“Vi har haft denna maskinen i flera år och vi älskar den. Vi har fått klart många projekt med denna maskinen, allt från uppläggning till att sy på märken. Den är inte så kraftig men hittills har den klarat av att sy allt vi har testat.” 


“Vi ägde en under flera år. Vi gjorde täcken, klänningar och många andra kreationer som hela familjen älskade. Det var mycket tråkigt när den till slut av tvungen att göras av med efter många års trogen service.” 


“Bra maskin som uppfyller basbehoven. Enkla instruktioner. Lätt att lyfta och flytta p g a låg vikt.”


“Köpte denna för en månad sedan och är mycket nöjd med den. Den är fantastiskt enkel att använda och syr riktigt bra. Den har inte många funktioner vilket egentligen bara förvirrar. Denna har bara de som en vanlig användare behöver.”


Här kan du köpa Singer symaskin bäst i test till lägst pris

Mekanisk symaskin bäst i test

Bästa mekaniska symaskinen just nu - Husqvarna Emerald 118

(Klicka på symaskinen för det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

Prisjakt de bästa priserna på Husqvarna Emerald 118
prisjämfört med Prisjakt
Visa färre priser Visa fler priser


Detta är en av Sveriges mest sålda symaskiner och det är inte så konstigt. Den är gjord av den erkända tillverkaren, Husqvarna, och har även vunnit Smartos test av symaskiner. Med denna maskin får du mycket för pengarna!2


En anledning varför Husqvarna symaskin Emerald 118 är så bra är pga att den passar alla typer av sömnad. Den är även smidig och enkel att använda och passar därför både hobby och hemmabruk.


Maskinen är robust och kraftig vilket gör att den klarar alla möjliga textilier; oavsett om det är tjocka textilier som jeans eller gardiner, eller tunna klänningar. Du får fina sömmar med full nålstyrka och du kan självklart ställa in sömnadshastighet och bestämma när och var nålen ska stanna i tyget.


Den är även väldigt användarvänlig. Det är enkelt att justera stygnlängd, spola undertråd mm. Med en schysst tabell blir det även enklare att lära känna symaskinen.


Med uppskattade funktioner som automatisk nålträdare och helautomatiska knapphål. Den klarar av 816 stygn/min och erbjuder 18 olika sömmar; dekor-, elastiska och nyttosömmar.


Maskinen väger 8 kg. 

 

Detta säger konsumenterna

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi hänsyn till vad användarna tycker. Det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel; 


"Jag behövde en mer robust maskin och Emerald 118 var rekommenderad. Den lever verkligen upp till sitt rykte; syr utan problem, kommer med ett bra urval av sömmar/pressarfötter och har även funktioner som automatisk trådträdning, trådskärare och en knapp som byter nålen från upp/ned vilket gör den till ett rent nöje att använda." 


"Varmt rekommenderad. Jag behövde något för vardagligt bruk och till mer komplex sömnad som gardiner och klädtillverkning. Jag älskar denna maskinen. Mitt första symaskinsköp på över 10 år och jag är mycket nöjd med mitt val."


"Om du har läst de tidigare recensionerna och undrar om det verkligen är värt pengarna, kan jag försäkra er att svaret är ja. Klarar lätt med krävande uppgifter som att lägga upp jeans etc. Nålträdaren är utmärkt. Tyst och smidig i drift. Ren kvalitet."


"Älskar den. Bättre än min tidigare Husqvarna som jag hade i 33 år."


"Denna symaskin är fantastisk. Köpte den till min fru och nu håller hon på och lär sig sy. Hon älskar den. "


Här kan du köpa bästa mekaniska symaskinen

Datoriserad symaskin bäst i test

Bästa datoriserade symaskin just nu - Brother DS-120S

(Klicka på symaskinen för det bästa priset just nu!)Brother symaskin DS120S är en datoriserad symaskin som har datoriserade funktioner som passar både nybörjaren och den mer erfarne sömmerskan. Med moderna finesser som LCD skärm och bra belysning är den enkel att använda när du vill sy.


Det som gör Brother DS120S så bra är att den lyckas göra sy-processen så enkel som möjligt för dig som användare. Bl.a. har den friarm, automatisk nålträdare, sömlängdsjustering och 3 helautomatiska knapphål.


Den har 20 inbyggda sömmar som består av både nytto- och dekorsömmar. Planerar du att använda tjockare textilier kommer detta inte vara något problem tack vare dess starka motor och effektiva matningssystem.


Maskinen väger drygt 7 kg.


Detta säger konsumenterna

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi hänsyn till vad användarna tycker. Det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel:


“Utmärkt maskin för den som är nyfiken på att sy små projekt. Enkel att trä och har en tillräckligt stark motor för det vanligaste. Förstår inte gnället om att den skulle vara krånglig, instruktionerna sitter på maskinen, det går inte att trä den fel." 


“Den är perfekt för hemmabruk."


“Köpte den för den var rank nr:1 här (prisjakt) och testvinnare Icakuriren. Efter två dagar och en husbilsdyna med dragkedja klar så är vi övernöjda."


“Denna maskin är i mitt tycke fantastisk då den sparade in sina pengar direkt. Massa fräcka funktioner och fullelektronisk var tydligen något som hon uppskattades mycket. Så lätt blev man kung i huset igen. Kan varmt rekommendera denna symaskin no.1."


“Jag sökte efter en enkel bra symaskin som vägde lite och blev tipsad om denna. Den är verkligen bra, enkel att använda och hyfsat tystlåten. Dessutom är den lätt att bära. Instruktionsboken är lätt att förstå."


“Köpte Brother DS120S till pojken som är 9 år, som är mycket intresserad av att sy efter att han har haft syslöjd- Har haft symaskinen sedan jul, både han och jag själv har redan sytt massor. Mycket lätt att förstå sig på och den går så mjukt och fint, pedalen är mycket följsam vid olika hastigheter."


“Mycket nöjd med valet av symaskin. Tydliga beskrivningar, enkel att trä och att ställa in sömmar. Behändig storlek och lätt att ställa undan vid behov. Perfekt för mig som är är lite ovan att sy."


“Något virrig bruksanvisning! En mycket bra symaskin, lätt att använda och ett stort plus för nålpåträdare! Denna maskin har ju blivit bäst i test på många ställen! Det förstår man!"


“Värd alla pengar… Jag som nybörjare klarar den utan problem!"


Här kan du köpa bästa datoriserade symaskinen till lägst pris

Overlock symaskin bäst i test 

Overlock skär och syr ihop kanter samtidigt. De funkar bäst på töjbara tyger eftersom även sömmen blir töjbar. En overlock-maskin har två separata nålar bredvid varandra. Dessa syr raksöm och sick-sack samtidigt.


Med hjälp av detta får du ett proffsigare resultat. Det passar den som vill ge sig på mer avancerade uppgifter och är ett utmärkt komplement till en vanlig symaskin.


Bästa overlock-maskin just nu - Brother M343D

(Klicka på symaskinen för bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Brother M343D Overlock Visa färre priser Visa fler priser


Detta är en hyllad overlock-maskin från väletablerade Brother.  Den kan sy med antingen 3 eller 4 trådar och är mycket enkel att träda. Bland dess funktioner och finesser hittar vi bl.a. differentialmatning och justerbar överkniv. 


M343D beskrivs som en av de bättre overlocksmaskinerna i denna prisklassen. Framförallt för att den är så enkel att använda och mycket effektiv i sitt arbete. 


Förutom 3- eller 4-trådars overlocksömmar kan även M343D säkra valsade sömmar. Sidan går att ta av och därmed konvertera flatbed till en friarm, vilket är idealt när du syr manschetter och ärmar. Trådsystemet är otroligt enkelt att förstå och dessutom färgkodat för att minimera risken för misstag. Stygnlängd och bredd går enkelt att ställa in med hjälp av hjulet. 


Den kanske allra populäraste och bästa funktionen på Brother M343D är dess infällbara kniv som tillåter dig skära av överflödigt tyg medan du lägger till en fålla. Detta är mycket användbart och sparar dig väldigt mycket tid och trassel. 


Maskinens maxhastighet är 1300 stygn/min vilket är bra. Dock kan det medföra att maskinen avger en del oljud. Dess vikt är 7kg. Du får även med praktiska instruktioner som gör att du kan sätta igång direkt! 


Detta säger konsumenterna

"Har nu hunnit prova den ordentligt och säger bara, älskar den. Så lätt använd, lätt att trä och fantastiska resultat."


"Detta är min första overlocker. Skulle rekommendera den till vem som helst." 


"Detta är en riktigt bra overlocker. Väldigt effektiv. DVD-guiden säger dock inte att du måste sänka pressarfoten efter trådning vilket du måste göra innan du syr." 


"Jag köpte denna som en back-up overlock och blev mycket imponerad av dess prestanda och det har faktiskt blivit den jag använder mest." 


"Jag är mycket nöjd med min nya overlock. Fantastiskt pris, bra maskin." 


"Har just fått min maskin i morse och jag är så nöjd med den, den gör allt jag vill och DVD-skivan som kommer med är riktigt praktisk." 


"Bra kvalitet, lätt att använda. Instruktionsmanual är lätt att följa, rekommenderar." 


"Jag hade aldrig använt en overlock tidigare men efter lång tid av velande slog jag till. Den är helt perfekt för mina behov och jag tyckte det var enkelt att sätta igång direkt från början. Jag har använt den på många olika tjocklekar av tyg och sömmen har varit perfekt." 


Här kan du köpa bästa overlock-maskinen till lägst pris

Amazon säljer Brother M343D Overlock just nu för bara 3229 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

3229 kr är det lägsta priset just nu för Brother M343D Overlock!

Whiteaway erbjuder Brother M343D Overlock just nu för 3390 kr. Frakten ingår även i priset.

eNemo säljer den för 3390 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 3390 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Tretti.se säljer Brother M343D Overlock för 3482 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

Proshop säljer den för 3532 kr. Frakten ingår i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 3938 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.


Jämför symaskin - specifikationer

Typ:
Nålpositioner:
Sömmar (max):
Knapphål:
Stygnbredd:
Stygnlängd:
Syhastighet:
Singer Tradition 2259
Singer Tradition 225...
Symaskin bäst i te...
Mekanisk
2 st
18 st
Ja
5 mm
4 mm
700 stygn/min
Husqvarna Emerald 118
Husqvarna Emerald 11...
Bästa mekaniska sy...
Mekanisk
18 st
Ja
5 mm
4 mm
Brother DS-120S
Brother DS-120S
Bästa datoriserade...
Elektronisk
20 st
Ja
7 mm
4 mm
850 stygn/min
Brother M343D Overlock
Brother M343D Overlo...
Bästa overlock-sym...
Overclock
Nej
7 mm
4 mm
1300 stygn/min

Så gjorde vi testet

När vi har utsett de bästa symaskinerna just nu har vi tagit del av resultaten i experternas tester. Här har det varit tydligt att se vilka faktorer experterna tycker är viktiga för de olika typerna av symaskin. Här har det varit tydligt att symaskinerna är intuitiva att använda - framförallt för de enklare modellerna, t.ex. den mekaniska. När det gäller den datoriserade symaskinen har det allra viktigaste varit att den direkt uppfattar vilket program som har valts - och snabbt korrigerar. 


Hursomhelst, efter att ha sett vilka symaskiner som experterna tycker är allra bäst har det varit viktigt för oss att se vilka av dessa som även får bra omdöme av konsumenterna, eftersom dessa ofta har lång erfarenhet av en produkt och kan berätta om hur bra kvalitet symaskinen håller. Här har vi sedan jämfört vilka av symaskinerna som erbjuder bäst prestanda till lägsta möjliga pris - vi vill ju ha den mest prisvärda symaskinen.


Test symaskin - experternas omdömen

Smarto: I Smartos test tar Bernina 330 hem priset som "Symaskin bäst i test". Den beskrivs som "användarvänlig och elegant designad men samtidigt en god investering som ger en högkvalitativ symaskin som är enkel att använda". När det gäller bästa symaskin för nybörjaren, tar Husqvarna Emerald 118 hem det priset. De skriver att den "är en hyllad och mycket säker symaskin som har alla de förmågor man kan önska av en maskin i denna prisklass".


Råd & Rön: Gjorde ett test där de utsåg modeller från Brother, Janome, Bernina och Husqvarna som de allra bästa. Vår testvinnare för mekaniska symaskiner - Husqvarna Emerald 118 - blev den bästa mekaniska symaskinen i deras test. 


Do you sew: Testade Singer Tradition 2259 och kom fram till att det är en utmärkt bas-maskin som kan ta sig an allt från enkla till avancerade projekt. De tycker även att den erbjuder bra läromöjligheter. 


Business Insider: Testade 5 symaskiner. Bäst i test blev Singer Heavy Duty 4423 tack vare sin intuitiva användarupplevelse. Andra symaskiner i testet var bl.a. Singer Start 1304, Janome 7730 Magnolia och Brother CS6000i.


Top Sewing Machine: Tycker att Brother M343D är en utmärkt symaskin. De gillar att det inte finns några irriterande spolar; istället är alla trådarna bundna för sömlös fållning. De gillar även dess infällbara kniv som sparar mycket tid. 


Serger Pro: Testade Brother M343D och gillar att den är användarvänlig, prisvärd och att sänkning av pressfoten möjliggör frigörning av tidigare använda spänningsinställningar. Utöver det tycker de även att det är en välbyggd overlock-maskin som gör precis det den ska, oavsett textilier. 


Gathered: Testade 10 overlock-maskiner och utsåg Jaguar Starter 098 till testvinnare. På andraplats hittar vi Brother M343D med anledningen att den är prisvärd, har en friarm samt att trädsystemet är mycket enkelt att förstå.


Läs vårt test om symaskiner och ta reda på vilken symaskin som är bäst i test just nu!

Köp den symaskin som passar dina behov!


PS: Munskydd med motiv - sy ditt eget munskydd

När många vill få tag på skyddsmasker under den pågående Corona-pandemin är det många som glömmer att det faktiskt är väldigt enkelt att sy en egen mask. En mask är inget säkert skydd mot dig själv men en vänlig gest då det hindrar dina egna partiklar från att komma ut och andas in av andra. Det är särskilt schysst mot de i riskgrupperna eftersom symtom är så otroligt varierande att det kan vara svårt att själv veta ifall du har det. 


Att sy ett eget munskydd är enkelt och går att göra med exempelvis två lager av vanligt kökshanddukstyg, skriver Aftonbladet, som gjorde ett test på munskydd, och hänvisar till en KI-studie. Ett munskydd av två lager kökshanddukstyg skulle (enligt studien) ge upp till 97% av små partiklar. 


För instruktioner om hur du syr ihop ett eget munskydd kan du titta på denna video.


Testvinnare - Bästa Symaskin
Tips 1: Vill du läsa om fler smarta och bra produkter bör du även läsa vårt test om bästa robotsammsugare.

 

Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har symaskin rea på ovanstående produkter. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa symaskinen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig.


Efter eller medan du syr kan det vara skönt att pusta ut med en kopp kaffe. Vi har tagit reda på vilken kaffebryggare som vunnit bäst i test. På sidan med tester på diskmaskiner kan du se vilken diskmaskin som är bäst just nu och vi har även sammanställt aktuella tester på tvättmaskiner. Letar du efter det bästa kreditkortet kan du läsa vår jämförelse.
Vanliga frågor och svar

 • Vad är en elektronisk symaskin?
  En elektronisk symaskin ställer automatiskt in sig med endast ett knapptryck, oavsett tyg.
 • Vad är en mekanisk symaskin?
  En mekanisk symaskin får du själv styra in med hjälp av rattar för att hitta den bästa inställningen för tyget du ska sy på.
 • Varför lossnar nålen när jag börjar sy?
  Ha alltid minst 1 dm tråd ut på baksidan innan du börjar sy. Du kan också hålla i tråden eller starta den första sömmen för hand.
 • Varför går min tråd sönder?
  Se till att du har tråd som är anpassad för symaskiner. Vanlig tråd som används vid handsyning är inte lämplig för att användas i en symaskin.
Bäst i test Guidens maskintester
Philip Andrén

Bäst i test: Symaskin

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Ursprungstestet skrevs 2020-08-25 och uppdaterades senast