kompaktkamera bäst i test

Kompaktkamera test 2021

Ska du köpa ny digitalkamera och vill veta vilken kamera som vunnit de senaste årens tester och är bäst just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi har sammanställt de tester som är utförda och presenterar resultatet på denna sida. Men vi har också tagit reda på vad konsumenterna tycker om sin digitalkamera för att kunna ge dig en så relevant rekommendation som möjligt.

 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig testvinnaren NU!


Som så ofta börjar vi med att ta reda på vilka tillverkare som har bäst testresultat och flest nöjda användare rent generellt. Och de som just nu utmärker sig extra positivt är Panasonic och Canon. Dessa  giganter slåss i toppstriden i många tester och även om det  kommer uppstickare ibland, blir någon av dessa  tillverkare ofta bäst i test. 

Digitalkamera bäst i test

De senaste åren har kampen alltså framförallt stått mellan två tillverkare och modeller. Det handlar dels om Panasonic Lumix DMC-serie och dels om Canon PowerShot-serie. Vilken kamera du än väljer av dessa, kommer du att få en riktigt bra testvinnare! Här på Bäst i test Guiden tar vi även hänsyn till prislappen och väljer därför vår vinnare  med detta i åtanke. 

 

Efter att ha studerat experttesterna, hört med konsumenterna vad de tycker om sin kompaktkamera och vägt in priset framkommer  vinnaren: Canon PowerShot G7 X Mark II .

Bästa digitala kompaktkamera - Canon PowerShot G7 X Mark II
(Klicka på bilden för mer information om bästa priset)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 18 oktober 2021

De bästa priserna på Canon PowerShot G7 X Mark II


Här ser du Canon PowerShot G7 X Mark II, en favorit som experterna uppskattar väldigt mycket då bilderna nästan får samma kvalitet som en digital systemkamera. Denna kamera är dessutom full av moderniteter som Wi-Fi, Bluetooth och pekskärm. 

 

Hela kameran har snabb respons, är lätt att använda och dess 20 megapixlar kommer väl till hands i de flesta sammanhang. . Du kan också filma i full HD (1920x1080p i 60 fps) och slow-motion. En nackdel med denna kamera är dock att den inte stödjer 4K men om det är något du kan klara dig utan är det inget större bekymmer. 

 

Likt andra kameror från Canon har denna en alldeles utmärkt färgåtergivning där hudtoner ser riktigt bra ut och vanliga motiv får ett mättat resultat. Med dess   

 

Kameran är särskilt bra om du gillar att spela in video tack vare dess snabba och träffsäkra autofokus. Du kommer aldrig behöva dig för att kameran skall hitta det du vill uppmärksamma i bilden, framförallt på ansikten. 


Med den roterbara pekskärmen får du en överblick på hur materialet ser ut. Skärmen kan även vridas för att ge en bättre betraktningsvinkel. Pekskärmen är dessutom otroligt enkel att använda och uppfattar varenda pekrörelse utan problem. Härifrån kan du också välja om du vill dela dina bilder via bluetooth, usb eller Wi-Fi. Och skulle du vilja ta en tidsinställd bild kan du använda skärmen på baksidan som stöd åt kameran för att få till en snygg gruppbild. 

 

Kameran är robust och ger en härlig premium-känsla. Detta ger dig självförtroendet att ta med kameran i utmanande klimat. För bästa grepp har den en yta likt sandpapper för att ej glida ur ditt grepp.   

 

Kamerans största fördel är dess lilla storlek. Dess mått är endast 105 x 61 x 42 mm och väger endast 316 gram inklusive sitt batteri. 

  

Så tycker konsumenterna

Som vanligt lyssnar vi även på vad de "vanliga användarna" tycker efter sitt köp, eftersom de ofta har längst erfarenhet av att använda kameran. Och även dessa är mycket nöjda! De lyfter gärna fram att kameran är liten, lätt att använda och tar riktigt bra bilder. Framförallt överraskande bra i svagt ljus. Här kommer några exempel: 


”Fantastiskt kamera”

 

Mycket trevlig kompaktkamera i toppklass vad gäller bild- samt byggkvalitet. Andra stora plus med kameran är snabb autofokus, ljusstark optik, vikbar pekskärm, 5-axlig bildstabilisering och Wi-Fi-anslutning till bl.a. smartphone via app. Något som överraskade mig var hur bra videokvaliteten är, utan att behöva justera inställningar, videoklippen blir ljusa och skarpa med bra färger.

 

Köpte kameran i slutet på sommaren efter att kört en liten spegellös systemkamera från Panasonic under ett par år som jag aldrig riktigt kom översns med! Efter att nu ha använt denna kamera i knappt ett halvår och är jag toknöjd, bästa kameran jag ägt!

 

Fantastisk kamera, har gått från RX100 gen 1 till denna och det är en stor uppgradering. Framförallt vikbara touch-skärmen ger en helt ny dimension åt vardagsfotografering.

 

Gick från första till andra generationen. Väl värt uppgraderingen.

 

Köpte kameran för att vlogga med, är så nöjd för att autofokusen är så snabb och det känns som att den vet vad den ska fokusera på annars är de bara att peka på skärmen. Sen så är de så bra att ljuset höjs så fort man går in i mörkare rum eller utrymmen!

 

Med risk för att systemkameran blir oanvänd rekommenderas denna. Den har allt man behöver. Storleken gör den perfekt för att ta med på resa/tur.

 

”Suverän 2:a kamera som alltid går att ha med! Mark II är en uppgradering som sitter fint! Snabbare, lättare att greppa och med en sökare som går att vinkla både neråt 45grader och uppåt 180 grader!”

  

Vilka nackdelar finns med denna kamera?

Men vad ser då  konsumenter och experter för nackdelar med denna digitalkamera? Vi vill ju gärna veta dessa också innan inköpet, så att vi kan väga in det i vårt beslut. Jo, det som  många påpekar är att det är en relativt svag optisk zoom. En del menar också att batteriet snabbt tar slut och att filmfunktionen hackar vid riktigt hög upplösning/fps. Annars är alla mycket nöjda med vad de får för resultat.   

 

På YouTube kan du se en genomgång på 13 minuter av denna kamera, där de summerar de viktigaste funktionerna samt även visar skärm, menyer och bilder.  

  

Här köper du kameran till bästa pris

MediaMarkt säljer kompaktkameran just nu för bara 5487 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

5487 kr är det lägsta priset just nu för Canon PowerShot G7 X Mark II!

Proshop säljer den för 5490 kr. Frakten ingår i priset.
Testvinnare digitalkamera - Experternas omdömen

Här nedan kan du läsa de tester som ligger till grund för vårt val. Vi har fokuserat på tester från 2013 och senare, eftersom de tidigare testvinnarna inte längre finns att köpa. Du ser de senaste testerna högst upp i listan:


Tidningen Råd & Rön, april 2019: I listan med 35 testade kompaktkameror hittar vi den dyra Nikon Z7 överst med 83 poäng. Den första bästa kameran med mer "rimlig" prisnivå är Canon PowerShot G7 X Mark II som får 77 poäng av tidningen, vilket även Panasonic Lumix DMC-LX15 får.


Trusted Reviews har testat kameran och ger den 4/5 stjärnor. De gillar den slimma och fick-vänliga designen, JPEG-processeringen, kvaliteten från dess entums-sensor samt touch-skärmen. 


Tom's Guide har testat kameran och ger den 3,5/5 stjärnor. De gillar bildkvaliteten, den slimma designen, touch-skärmen samt att det är enkelt att föra över filer till smartphones. När det kommer till nackdelar så nämner de batteritiden (som de tycker är för kort), ingen 4K-video samt att den saknar viewfinder. 


Tidningen Ljud & Bild ger kameran 18 av 24 stjärnor och skriver; "Fin bildkvalitet under alla ljusförhållanden och enkel att sköta för alla."

 

Techradar menar att G9:an "...levererar bra bildkvalitet och visar att det är möjligt att klämma en större sensor i en mindre kropp." Betyget blir 90 av 100.

  

PC Magazine ger den 3,5 av 5 möjliga poäng och skriver att; "Canon Powershot G9X är den minsta kamera du kan få med en 1-tums bildsensor."

 

EISA, juli 2017: Delade ut priset Bästa kompaktkamera 2017-2018 till Sony CyberShot DSC-RX100 V som fick omdömet; "Sony RX100 V är ett tekniskt mästerverk i ett kompakt kamerahus. Precis som sin föregångare har den en entumssensor och en utmärkt utdragbar OLED-sökare."

 

Aftonbladet, februari 2017: Testade 7 kompakta digitalkameror och bäst i test blev Canon Powershot G7 X som fick full pott, 5 av 5 poäng. Omdömet blev: "Om du bara vill ha en kamera med ett objektiv med bra zoom är Canons G7X det bästa valet av de kameror vi testat. Producerar både bra bilder och bra video och är lätt att använda".

 

Ljud & Bild, november 2016: Korade Panasonic Lumix TZ100 till bästa kompaktkamera år 2016.

 

EISA, oktober 2016: Priset som Bästa resekompaktkamera 2016-2017 gick till Panasonic Lumix DMC-TZ100. EISA menar att: "Panasonic Lumix DMC-TZ100 är en välbyggd, kompakt resekamera med klassledande bildkvalitet tack vare sin entumssensor på 20,1 megapixel och sin Leica-zoom som motsvarar 25-250 mm. Kameran har 4K-video och Panasonics unika 4K-fotofunktioner gör det enkelt att fånga mycket snabba förlopp."

 

EISA, juli 2016: Priset som Bästa kompakta digitalkamera 2015-2016 gick till Sony CyberShot DSC-HX90V.

 

Tidningen M3, maj 2016: Har testat 7 stycken entumskameror, för att se vilken som är den bästa kameran 2016. Bäst i test-vinnaren heter Panasonic Lumix TZ100 då denna kamera fick hela 9 av 10 poäng och fördelarna är bland annat att den är kompakt, har ett stort zoomomfång och kan filma 4k-video.

Även Canon Powershot G5 X fick 9 av 10 poäng i detta test och utmärkelsen "Bra val!" bland annat för en bra sökare och ett bra objektiv.

 

Expressen, september 2014: I ett test av 6 resekameror utsågs Panasonic Lumix DMC-TZ60 till bäst i test med omdömet: "Stark blixt, mycket bra bildkvalitet och videotagning även i slowmotion gör TZ60 till absolut bästa kameran i testet."

Betyget blev högsta möjliga, 5 getingar av 5 möjliga.

 

EISA, augusti 2014: Priset som Bästa kompakta resekamera 2014-2015 tilldelades Panasonic Lumix DMC-TZ60 med orden; "Med en förbättrad bildstabilisering för videoinspelning kan TZ60 kompensera för kamerarörelser i fem riktningar. Därmed blir den användbar vid frihandsfilmning och fotografering även vid de längsta brännvidderna."

 

Tidningen Ljud & Bild, juni 2014: I ett test av fyra superzoomkameror (minst 30x zoom) blev Panasonic Lumix DMC-TZ60 utsedd till bäst i test. Betyget blev 5 av 6 stjärnor och omdömet lyder: "Snabb och lättskött resekamera med praktisk elektronisk sökare."

 

Digital Life, juni 2014: Bäst i test blev Panasonic Lumix DMC-TZ60 med högsta möjliga betyg; 5 av 5. Speciellt positivt var den moderna designen, den snabba autofokusen och inte minst en hög bildkvalitet.

 

PC för alla gjorde ett test av 7 undervattenskameror  i mars 2014. Under rubriken Fullträff för Panasonic utsågs Panasonic Lumix FT5 till bästa äventyrskamera med betyget 9 av 10. Den är lätthanterlig och tar riktigt fina bilder. Kameran klarar ett fall från 2 meter och är också vattentät. "Bästa köp för dig som vill ha kameran med till stranden eller på skidsemestern."

 

Testfakta / ICA-Kuriren redovisade ett test av 9 digitala kompaktkameror med zoom i oktober 2013. Bäst i test blev Casio Exilim EX-ZR700 med orden "...presterar bäst inom områdena bildkvalitet utomhus och användarvänlighet. Kameran har även testets jämnaste blixtljus". Betyget blev 3,8 vilket är en tydlig seger mot de övriga digitalkamerorna.

 

EISA tilldelade 2013-2014 utmärkelsen Bästa kompaktkamera till Sony CyberShot DSC-HX50V. Som Bästa resekamera utsågs Olympus TOUGH TG-2.

 

Sommaren 2013 testade tidningen Ljud & Bild kompakta digitalkameror som passar extra bra att ha med på resan. Som bästa resekamera utsågs Olympus PEN E-PM2 med orden "E-PM2 har en bildkvalitet som tillhör toppklassen och tack vare blixtsnabb autofokus och enkel användning är Olympus PEN-kamera ett bra val". Den fick därför omdömet Bäst i test av de 7 digitalkameror som var med i detta test.

 

Är du på jakt efter en riktigt bra kamera, kanske du vill läsa vår sida om den bästa systemkameran just nu. Lite mer pengar, men oändligt mycket mer möjligheter. Allt hänger förstås på intresse - och plånbok.

 

Kom ihåg att framkalla dina bästa fotografier på papper. Det är så lätt att alla minnen annars försvinner, vid t.ex. en datorkrasch. Det finns många bra ställen idag som erbjuder framkallning på nätet billigt. Du kan också plocka ut dina bästa bilder och göra en egen fotobok online.

 

Ska du filma mycket är en bra videokamera förstås att föredra. Vi har därför även en sida med tester på actionkameror.
Tips 1:Vi kan också tipsa dig om att läsa vårt test om trådlösa mobil-högtalare eller testet om multiroom högtalare.

 

Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående kamera. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa kameran till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!

 Anita Carlsen

Bäst i test: Kompaktkamera

Testet skrevs och uppdaterades senast