Oberoende tester från tidningar, sajter och magasin samt recensioner från svenska konsumenter som ställs samman för att utse en vinnare. Köp segraren idag till lägsta pris!

Tester för dig som ska köpa ny tvättmaskin

 

Test Tvättmaskiner 2019

Ska du köpa ny tvättmaskin och vill veta vilken som vunnit bäst i test och är mest prisvärd just nu? Då har du kommit helt rätt!

 

Vi har läst alla aktuella tester, pratat med vitvaruhandlare och dessutom tagit reda på vad de svenska konsumenterna tycker om sina tvättmaskiner. Allt för att du ska få så mycket relevant information som möjligt och kunna undvika jobbiga och kostsamma felköp.

 

Vi kommer här att fokusera på frontmatade tvättmaskiner i storleken 60x60 cm, eftersom vi i Skandinavien har en förkärlek för denna typ av tvättmaskin och föredrar dem framför toppmatade. Kanske för att de har en högre tvättkapacitet, men också för att det är praktiskt att kunna ha tvättmaskinen som avlastningsyta.

 

Jag vet allt jag vill veta - visa mig den bästa tvättmaskinen NU!

 

Den mest prisvärda testvinnaren säljs för:

 

Tretti: 4745 kronor, ta reda på mer!

 

Whiteaway: 4745 kronor, ta reda på mer!

 

eNemo: 4745 kronor, ta reda på mer!

 

CDON: 4990 kronor, ta reda på mer!

 

Hemmy: 5590 kronor, ta reda på mer!

 

 

Så säger experterna i sina tvättmaskinstest

Det finns få experttester på tvättmaskiner att ta del av, men produktexperterna och butikerna menar att en av de stora utmaningarna för tvättmaskiner idag är att helt skölja bort tvättmedlet från kläderna. Anledningen till detta är att tillverkarna försöker få ned vattenförbrukningen för att spara energi. Av samma anledning blir tvättiden ofta lång, då blötläggning av tvätten är mer energisnålt än att värma upp vattnet.

 

Även hög ljudnivå är ett problem för många tvättmaskiner idag. Detta gör att det kan vara en god idé att lägga lite extra pengar på att köpa en tvättmaskin som är så tyst som möjligt, så att du och familjen inte störs när maskinen jobbar.

 

Summerar vi de senaste årens experttester framkommer också vilka tillverkare som gör de bästa tvättmaskinerna och vilka som lyckas "mindre bra". De producenter som är bäst är Miele, Bosch och Siemens. Bosch har haft stora framgångar under åren, inte minst med sina WAS och WAQ-maskiner. Bosch har också historiskt tagit många av platserna på Topp10 med sina tvättmaskiner och de redovisar sina testvinster här på sin hemsida.

 

När vi tittar på det som för många är viktigast med en tvättmaskin, att tvätten blir ren, är Bosch och Miele lika bra, men maskinerna från Bosch kostar ofta bara hälften av Mieles tvättmaskiner. Även Siemens och LG försöker idag ta sig in på prispallen, där de tyska jättarna tidigare stått ohotade.

 

De tillverkare som gör de sämsta tvättmaskinerna enligt experterna, är bland annat Cylinda, Candy, Hotpoint och Zanussi. Dessa maskiner ska du alltså undvika att köpa om du vill ha en bra tvättmaskin.

 

I tidningen Råd & Röns senaste test från augusti 2018, är hela 166 maskiner med i sammanställningen. Bäst i test med 73 poäng är LG FH495BDS2/FH6F9BDS2 och på delad andraplats kommer flera tvättmaskiner från Miele bland annat modellerna WCG 130, WCI 330 och WCI 670 som alla får 72 poäng.

 

Samtliga tvättmaskiner på topp 15-listan är relativt dyra och kostar mellan 9 000-18 000 kronor. Tidningen menar dock att det går att köpa en riktigt bra tvättmaskin för bara ca 6 000 kronor och nämner Samsung WW80J5426DW, WW80J5426EW och WW80J5426FW som exempel på detta.

Extern källa/länk: Tidningen Råd & Rön, augusti 2018

 

Och så här tycker konsumenterna

Ytterligare en undersökning som är värd att ta del av, är en stor sammanställning gjord av våra vänner i Norge. Där har 35 000 konsumenter (!) under 2000-talet kunnat rapportera in vad de tycker om sin tvättmaskin. De har bland annat avslöjat hur länge som deras tvättmaskin höll, de problem som de haft under åren och hur nöjda de varit med köpet.

 

Bästa tvättmaskinstillverkare i denna stora konsumentundersökning blev, inte helt oväntat, Miele med 95 av 100 poäng (460 tvättmaskiner från Miele utvärderades). På andraplats kom Bosch med 92 poäng och 1 890 undersökta tvättmaskiner.

 

 

Därför är detta den bästa tvättmaskinen

Bristen på experttester har gjort arbetet extra utmanande denna gång. Vi har fått åka till de stora vitvarubutikerna och pratat med både säljare och tekniker för att få tips och råd till denna sida. Bland annat har vi besökt ELON, Elgiganten och Hemmabutikerna för att höra oss för vad som gäller idag. Och svar har vi fått!

 

Precis som vi skriver på vår sida med tester av torktumlare, har vi hittills inte träffat på några som uttalar sig negativt om Miele. Konsumenterna är nöjda, testlabben placerar den högt och Miele själva går ut med information att "I våra testlaboratorium måste tvättmaskinerna klara att gå i minst 10.000 drifttimmar. Det motsvarar en genomsnittlig användning på cirka 20 år."

 

Efter allt detta ställer man sig förstås frågan; Varför ska jag inte köpa en Miele? Svaret kan stavas: P R I S E T. Det handlar ofta om 5-siffriga belopp för en tvättmaskin från Miele. Att denna tyska tillverkade gör de mest hållbara tvättmaskinerna, verkar ställt utom rimligt tvivel.

 

Dock ska man komma ihåg att Miele inte nödvändigtvis gör de bästa tvättmaskinerna när det gäller tvättresultat, sköljning och centrifugering. Det som Miele är helt outstanding på är driftsäkerheten! Det är inte en slump att du kommer att möta maskiner från Miele i många tvättstugor.

 

Men om plånboken inte är lika välfylld som tvättkorgen, får man vända blicken mot utmanarna; LG och Bosch. Här är de två tillverkare som jagar Miele och de har både för- och nackdelar. Vilket märke du än väljer av dessa tre, kommer du dock att få en bra tvättmaskin.

 

 

Tvättmaskiner - Bäst i test

Ska du ha det bästa när det gäller driftsäkerhet; Välj Miele! Samtliga experter är överens om att detta är en maskin som är före alla andra, så är det bara.

 

Vi ger här exempel på en av deras tvättmaskiner som blivit testvinnare och som dessutom är uppskattad av konsumenterna; Miele WDB020/030 Eco.

 

Bästa tvättmaskin för dig som prioriterar driftsäkerhet - Miele WDB020/030 Eco

 

Bäst i test när det gäller driftsäkerhet - Miele WDB020 Eco

(Klicka på tvättmaskinen för mer information på Mieles hemsida)

 

Se dagens aktuella pris

 

 

Här köper du testvinnaren:

Aktuella butikspriser per den 15 oktober 2019

 

Önskar du låna pengar till tvättmaskinsinköpet, har vi även tips på banklån.

 

 

Miele WDB020/030 Eco är ett bra alternativ för dig som söker en tvättmaskin på 7 kg. Den har energiklass A+++ och får höga betyg både när det gäller tvättresultatet och centrifugeringen som är på 1 400 varv/min. Den är byggd för 20 års användning och därför gediget konstruerad. Det märks inte minst på vikten som är hela 90 kilo.

 

Miele WDB020/030 Eco blev bäst i test i Danska Tænk under hösten 2017 och har en delad femteplats i tidningen Råd & Rön under hösten 2018 (av 166 testade tvättmaskiner). Även konsumenterna är mycket nöjda med denna tvättmaskin och ger den höga betyg och bra omdömen som du kan läsa här.

 

Priset är dock rätt högt för en "vanlig tvättmaskin".

 

Tretti erbjuder tvättmaskinen för 7790 kronor just nu och frakten hem till dig är gratis. De har också uppskattade tjänster för dig som vill ha installationshjälp eller önskar att de ska ta med din gamla tvättmaskin tillbaka. Och den stora fördelen med Tretti är att de erbjuder dessa tilläggstjänster i hela Sverige!

 

Whiteaway säljer den för 7790 kronor när du klickar här. Då ingår även frakten hem till dig. De erbjuder också installationshjälp och bortforsling av din gamla tvättmaskin för ett par hundralappar extra.

7790 kronor är det lägsta priset för Miele-tvättmaskinen bland butikerna just nu!

 

 

p>Om du tycker att det är en hel del pengar att lägga ut på en tvättmaskin kan nedan alternativ vara intressant.


 

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en jämförele från upp till 23 banker och långivare.

 

Testvinnare 2 - Mest prisvärda tvättmaskin

 

Bästa tvättmaskinen 2019 - Bosch WAT283T8SN

 

Bästa tvättmaskin 2019 - Bosch WAT283T8SN

(Klicka på tvättmaskinen för mer information på Bosch hemsida)

 

Se dagens aktuella pris

 

 

Här köper du testvinnaren:

Aktuella butikspriser per den 15 oktober 2019

 

Önskar du låna pengar till tvättmaskinsinköpet, har vi även tips på banklån.

 

 

Här ser du också en testvinnare när det gäller tvättmaskiner. Som vi redan berättat har Bosch lyckats bra i testerna de senaste åren och vi har tidigare rekommenderat Bosch WAT283L8SN här på Bäst i test Guiden. Den fick bland annat utmärkelsen 'Bra köp' av tidningen Råd & Rön under våren 2018.

 

Dock har denna modell slutat tillverkas och under sommaren 2018 ersatts av en ny tvättmaskin med det snarlika namnet Bosch WAT283T8SN. Det här är en 8 kilos maskin som rymmer mycket av din tvätt vid behov, men om du kör halvfyllda tvättmaskiner ser den automatisk till att anpassa vatten och energiförbrukning till mängden tvätt.

 

Den är energimärkt med A+++ -30% vilket innebär att den tvättar 30% mer effektivt än energiklass A+++. På så vis sparar du pengar genom en riktigt låg elförbrukning. Den har också högsta betyg  när det gäller tvätt och näst högsta på centrifugering, så att tvätten blir så ren och snabbt torr som möjligt.

 

Bosch WAT283T8SN har en centrifugeringshastighet på optimala 1400 varv och för att du ska känna dig extra trygg får du hela 10 års garanti på den tysta och kolborst-fria motorn. Att den har en låg ljudnivå på bara 49 dB vid tvätt är förstås skönt för hela familjen.

 

Mer information om denna tvättmaskin kan du läsa på Bosch hemsida.

 

Denna tvättmaskin kanske inte kommer att ha samma livslängd som ovanstående maskin från Miele, men den sköter tvätten minst lika bra. Och med handen på hjärtat - nog är den snyggare?!


De svenska konsumenterna är mycket nöjda med föregångaren och testvinnaren Bosch WAT283L8SN. Genomsnittsbetyget var hela 4,7 av 5,0 när över 220 konsumenter lämnat sina omdömen (maj 2018). De lovord som ofta återkommer i recensionerna är att den tvättar mycket rent, är tyst, prisvärd och har många bra program för olika behov.

 

Det finns även några få negativa recensioner och de handlar om att tvättmaskinen gått sönder efter 3-4 tvättar. Detta kan betyda att Bosch inte riktigt säkerställer att samtliga tvättmaskiner är OK innan de släpper dem från fabriken. Visserligen repareras den förstås gratis på garantin, men det orsakar ändå merjobb om man råkar få ett av dessa exemplar.

 

Så köper du tvättmaskinen till bästa pris

Listpriset på denna tvättmaskin är 10 799 kronor. Med fördel kan du köpa den på nätet, eftersom du då inte behöver tänka på frakten hem. Den väger ändå drygt 70 kilo. Lättast, smidigast och faktiskt också billigast, är att välja en vitvaruhandlare på internet.

 

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en jämförele från upp till 23 banker och långivare.

 

Tretti säljer tvättmaskinen för 4745 kronor just nu och frakten hem till dig är gratis. De har också uppskattade tjänster för dig som vill ha installationshjälp eller önskar att de ska ta med din gamla tvättmaskin tillbaka. Och den stora fördelen med Tretti är att de erbjuder dessa tilläggstjänster i hela Sverige!

 

Whiteaway säljer den för 4745 kronor när du klickar här. Då ingår även frakten hem till dig. De erbjuder också installationshjälp och/eller bortforsling av din gamla tvättmaskin om du önskar det. Du beställer detta enkelt i kassan för ett par hundralappar, innan du betalar.

 

Hos eNemo kan du köpa tvättmaskinen för 4745 kronor när du klickar här. Då ingår även frakten hem till dig. eNemo erbjuder även installationshjälp och/eller bortforsling av din gamla vitvara, i stora delar av Sverige.

4745 kronor är det lägsta priset för Bosch-tvättmaskinen bland butikerna just nu!

 

Hos CDON kan du få tvättmaskinen för 4990 kronor när du klickar här. Då ingår även frakten hem till dig.

 

Hemmy säljer Bosch-tvättmaskinen för 5590 kronor när du klickar här och priset är inklusive frakt.

 

 

Till dig som fortfarande är tveksam

Bosch erbjuder dig som konsument att testa tvättmaskinen hemma hos dig under 100 dagar - utan att ta några risker. Är du inte nöjd efter tre månader får du  pengarna tillbaka. Så enkelt är det! Läs om Bosch 100% nöjd garanti här!

 

Prova diskmaskinen hemma i 100 dagar

 

Ska du välja 1400 eller 1600 varv per minut?

Vatteninnehållet i tvätten minskar med cirka 6 % när centrifugeringshastigheten ökar från 1400 till 1600 varv per minut (rpm). Det gör skillnad på hur torr tvätten blir, men har också sina nackdelar. Bland annat slits tvättmaskinen mer om den centrifugerar på 1600 rpm jämfört med 1400 rpm. Belastningen ökar med ca 30 % på trummans lagring och upphängning.

 

För att maskinerna med 1600 rpm skall få samma livslängd som de med 1400 rpm, krävs att lager och upphängningar dimensioneras för den ökade belastningen. Men - detta kostar förstås. Och det är inte alltid som tillverkarna tar denna extrakostnad.

 

Om du inte satsar på en dyr tvättmaskin, välj då 1400 rpm. Eller sänk hastigheten till detta på din maskin när du tvättar. Det gör att din tvättmaskin slits mindre och därmed förhoppningsvis håller längre.

 

Med en bra tvättmaskin blir din tvätt ren på ett energisnålt och miljövänligt sätt

Med en bra tvättmaskin blir din tvätt ren på ett energisnålt och miljövänligt sätt.

 

Bonustips och goda råd

Läs gärna vilket tvättmedel som är bäst, så att du drar full nytta av din nya tvättmaskin. Se dessa tester på flytande tvättmedel (2014), pulvertvättmedel för vittvätt (2012) och pulvertvättmedel för kulörtvätt (2013).

 

Efter tvättningen är det dags att stryka. Genom att läsa våra tester av strykjärn gör du arbetet enklare, eftersom du då får ett bra och lättanvänt strykjärn.

 

Har du en gammal torktumlare som kostar massor i drift och gör om ditt hus till en ångbastu? Se då till att köpa ny torktumlare samtidigt med tvättmaskinen. Det har hänt mycket med utvecklingen de senaste åren, som du kan läsa på vår sida med torktumlartest.Enligt Konsumentverket förbrukar tvätt och tork cirka 20 procent av hushållets årliga elförbrukning. Detta gör att det är viktigt att ha lägsta möjliga elpris oavsett om du bor i villa eller i lägenhet.

 

 

Tips! Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående tvättmaskiner. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa tvättmaskinen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Om Bäst i test Guiden

Nya tester och testvinnare på Bäst i test Guiden

Få kostnadsfritt en sammanställning en gång per månad! Fyll i uppgifterna nu, då missar du inget!