Tester för dig som ska köpa ny tvättmaskin

Tvättmaskin test 2021

Ska du köpa tvättmaskin och vill veta vilken modell som vunnit bäst i test och är mest prisvärd just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi har läst alla aktuella tester, pratat med vitvaruhandlare och dessutom tagit reda på vad de svenska konsumenterna tycker om sitt köp. Allt för att du ska få så mycket relevant information som möjligt och kunna göra det bästa köpet. 


I testet hittar duBästa tvättmaskin 2021

Tvättmaskin bäst i test

Bosch WAU28SI4SN

Tvättmaskin bäst i test Bosch WAU28SI4SN
 • Energiklass A+++

 • Hög tvättkapacitet

 • Effektiva snabbprogram

 • Ingen ångfunktion

Rekommenderad tvättmaskin

Miele WSA023 WCS Active

Tvättmaskin bäst i test Miele WSA023 WCS Active
 • Skonsam textilvård

 • Prisvärd Miele-maskin

 • Låg energiförbrukning

 • Enkel användning

Toppmatad tvättmaskin bäst i test

AEG L6TDN641G

Tvättmaskin bäst i test AEG L6TDN641G
 • Utmärkt tvättförmåga

 • Användarvänlig

 • Bra centrifugering

 • Lång tvättid

 • Något hög ljudnivå vid centrifugering

priser i samarbete med Prisjakt


Köpguide tvättmaskin - detta ska du tänka på

När du ska köpa tvättmaskin är det viktigt att du tänker igenom en del kriterier för att få den bästa maskinen för ditt hem och dina behov. Här spelar bl.a. storlek, tvättprogram, ljudnivå, centrifugering och energiklass in. Exempelvis vill du inte ha en alltför stor frontmatad maskin om du bor i en liten etta. Bor du ensam kommer ditt tvättbehov dessutom inte vara lika stort; därför klarar du dig gott och väl på en mindre variant, exempelvis en smal, toppmatad modell. I vårt test har vi tagit fram tre modeller som ser till att du alltid får en ren tvätt efter varje körning. 


Dock är det viktigt att du har en effektiv och energisnål modell; oavsett om du bor stort eller litet. Du vill att sköljning och centrifugering ska göra sitt jobb utan att dra alltför mycket ström; detta leder till att du kommer spara både tid och pengar. 


Så gick vi till väga

Bristen på experttester har gjort arbetet extra utmanande denna gång. Vi har fått åka till de stora vitvarubutikerna och pratat med både säljare och tekniker för att få tips och råd till denna sida. Bland annat har vi besökt ELON, Elgiganten och Hemmabutikerna för att höra oss för vad som gäller idag. Och svar har vi fått! 

 

När vi tittar på vad konsumenterna tycker om de olika vanligaste modellerna och dess tillverkare så framkommer det väldigt många positiva kommentarer kring varumärket Miele. Konsumenterna är nöjda, testlabben placerar dem högt och Miele själva går ut med information att "I våra testlaboratorium måste maskinerna klara att gå i minst 10.000 drifttimmar. Det motsvarar en genomsnittlig användning på cirka 20 år."

 

Efter detta svar ställer man sig förstås frågan; Varför ska jag inte köpa en Miele? Svaret kan stavas: P R I S E T. Det handlar ofta om 5-siffriga belopp för en Miele. Att denna tyska tillverkade gör de mest hållbara maskinerna, verkar ställt utom rimligt tvivel. 

 

Dock ska man komma ihåg att Miele inte nödvändigtvis gör de bästa maskinerna när det gäller tvättresultat, sköljning och centrifugering. Det som Miele är helt outstanding på är driftsäkerheten! Det är inte en slump att du kommer att möta maskiner från Miele i många tvättstugor.

 

Men om plånboken inte är lika välfylld som tvättkorgen, får man vända blicken mot utmanarna; LG och Bosch. Här är de två tillverkare som jagar Miele och de har både för- och nackdelar. Om du väljer en modell från någon av dessa tre, kommer du dock att få en bra maskin som tvättar rent. 

Bosch tvättmaskin Bäst i test 2021

Efter att ha tagit del av vad både experter och de svenska konsumenterna har att säga kan vi meddela att den bästa och mest prisvärda modellen just nu kommer från en av de mest populära tillverkarna av tvättmaskiner på marknaden: Bosch och deras modell WAU28SI4SN. Denna testvinnare passar till den bästa torktumlaren om du vill bygga en tvättpelare! 


Bäst i test tvättmaskin - Bosch WAU28SI4SN

(Klicka på tvättmaskinen för mer information om bästa priset)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 18 september 2021

De bästa priserna på Bosch WAU28SI4SN

 

Tvättmaskinen har en kapacitet på 9kg åt gången vilket räcker gott och väl till ett hushåll på 4 personer. Eftersom den har hög kapacitet kan du fylla tvättmaskinen utan att den ska riskera att överlastas och slita ut dess motor. 

 

Med en energiklassning på C är den energisnål och håller nere strömförbrukningen till 66kWh/100 cykler. Detta är bra för både miljön och plånbok; elräkningen hålls till ett minimum vilket gör denna Bosch-modell till en prisvärd tvättmaskin. Det är också en bra tvättmaskin för dig som värderar miljöeffektivitet och låga driftkostnader, då du får väldigt bra resultat med tvätt på lägre temperaturer.

 

Bosch WAU28SI4SN har en centrifugeringshastighet på 1400 varv/min vilket ser till att kläderna inte är plaskblöta efter tvätt. Med denna hastighet behöver inte din torktumlare jobba lika hårt vilket också sparar in på hushållets strömförbrukning. Mycket tacksamt är också dess ljudnivå; 49dB vid normaldrift. Vid centrifugering går denna upp till 75dB. 

 

Val av program och optimering gör du enkelt på LED-displayen som styrs via touch. Här får du även info om återstående tid och programstatus. Här kan du också välja att fördröja start av programmen vilket kan vara användbart för att minska el-kostnader. 

 

Du hittar olika program som alla är skonsamma och effektiva. Men som vanligt är det auto- och snabbprogrammen som uppskattas allra mest av de svenska konsumenterna. Dessa gör det enkelt att få bra och snabba resultat. Du kan alltid optimera programmen genom att välja temperatur och varvtal samt om det ska vara färdigtvätt, förtvätt, centrifugering och extra sköljningar.

 

Tvätt av ömtåliga tyger eller dunjackor kan också optimeras. Är någon i familjen allergisk kan du med fördel använda dig av AllergiPlus-programmet som är extra effektivt mot allergener

 

Använder du flytande tvättmedel behöver du inte oroa dig om dosering eftersom i-DOS-funktion; automatisk dosering. Med en självdoserande tvättmaskin tar denna själv reda på hur mycket tvättmedel som behövs. 

 

Bosch tvättmaskin har dock ännu fler smarta funktioner. En av våra favoriter är att det finns en gedigen fylla-på funktion. Med denna kan du alltid pausa tvätten och lägga in ett till plagg om du skulle ha glömt lägga in detta. 

 

För att motverka läckage är tvättmaskinen utrustad med ett flerfaldigt vattenskydd. Vid köp av denna Bosch tvättmaskin får du 10 års motorgaranti. Vill du läsa mer om denna tvättmaskin kan du göra det på Bosch hemsida. 

 

Detta säger konsumenterna

Här på Bäst i test Guiden vill vi såklart veta vad användarna har att säga. Det är ju trots allt de som har bäst erfarenhet av en produkt. När det gäller Bosch tvättmaskin har den fått bra betyg av konsumenterna. Här kommer några exempel:

 

”Fungerade längre på att köpa tvättmaskin med i-dosering. Så glad att vi har äntligen gjort det. Återstår att se hur mycket besparande den är men tystgående och rena kläder.”

 

”Toppenmaskin, supernöjd!!!”


”Älskar verkligen maskinen och autodoseringen. Den funkar super bra. Riktigt nöjd”

 

”Produkten erbjuder fin design och bra program. Bra med självdosering och att man kan öppna luckan efter att man startat maskinen.”

 

”WAU28SI4SN, mycket bra maskin”

 

”Mycket nöjd med min nya maskin. Tyst Och bra med många program. Stor skillnad på hur torr tvätten är när den är klar jämfört med min gamla!”

 

”PERFEKT och så proffsig”

 

”Jättenöjd med maskinen ! Extra ++ Är själv dosering och snabbprogrammen ++”

 

”Nöjd med mitt köp, prisvärd!”

 

”Mycket bra och iDos verkar toppen”

 Köp tvättmaskin bäst i test till lägsta pris

Hos dessa butiker kan du köpa tvättmaskinen. Då kan du även få den levererad och installerad direkt på plats hemma hos dig. Enkelt och bekvämt med tanke på att den väger 67kg. Tänk också på att många vitvaruhandlare erbjuder bortforsling av din gamla maskin vilket är ett enkelt sätt att få bort den gamla utan att behöva köra till soptippen. 


Tretti.se säljer Bosch WAU28SI4SN för 6699 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

6699 kr är det lägsta priset just nu för Bosch WAU28SI4SN!

Whiteaway erbjuder Bosch WAU28SI4SN just nu för 6699 kr. Frakten ingår även i priset.

eNemo säljer den för 10999 kr. Frakten är inkluderad i priset. 

Miele tvättmaskin - rekommenderad:


Rekommenderad tvättmaskin - Miele WSA023 WCS Active

(Klicka på tvättmaskinen för mer information om det bästa priset just nu!)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 18 september 2021

De bästa priserna på Miele WSA023 WCS Active

Önskar du låna pengar till ditt köp, har vi även tips på banklån.

 

Som vi har nämnt i introduktionen är Miele lika med kvalitet och driftsäkerhet. Förutom det levererar de maskiner med gott tvättresultat och enkel användning i form av både knappar och touch-paneler. 

 

Miele WSA023 WCS Active är energimärkt B vilket är en väldigt bra energimärkning, som sparar dig pengar genom en låg elförbrukning. Den är väldigt effektiv och klarar av att tvätta 7 kg åt gången. 

 

Mieles tvättmaskin har en centrifugeringshastighet på optimala 1400 varv. Dess ljudnivå ligger på godtagbara 50dB vid normaldrift men går upp till cirka 70dB vid centrifugering. När det gäller tvätt och centrifugering presterar den mycket bra vilket leder till att tvätten blir så torr och ren som möjligt.

 

Den är smart och ger dig uppdateringar som visar återstående tid vilket gör det enkelt planera när tvätten förväntas bli klar. Du kan aktivera en förskjuten starttid om du exempelvis för att ha tvätten klar precis när du vill. Detta kan också anpassas så tvätten går igång när elen som billigast. Förskjuten start går att programmera 24 timmar i förväg. 

 

Efter avslutat program kör de alltid vattenstötar genom tvättmedelsfacket för att spola ut tvättmedelsrester. Du kan därför vara säker på att detta fack alltid är rent inför nästa tvätt. Det finns också fack för portionskapslar som gör dosering av tvättmedel enkelt. 

 

Med vattennivåsensorer känner Watercontrol-systemet av ifall den normala vattennivån inte nås. Skulle detta ske stängs vattentilloppet automatiskt av för att undvika vattenskador och läckage. Utöver att den har extra säkerhet för vattennivåer är den också vattensnål och förbrukar endast ca 45 liter per tvätt, oavsett om det är syntet eller bomull. 

 

Mieles produkter är grundligt testade under 10,000 timmar. Detta ska motsvara en livslängd på 20 år och det är endast Miele som utsätter sina produkter för dessa typer av tester. 

 

Tvättmaskinen har dimensionerna 85 x 60 x 64 cm (H x B x D) och väger 94kg.

 

Vid köp av denna Miele tvättmaskin får du 1 års garanti. Vill du läsa mer kan du kika in på Mieles hemsida.

 Köp Miele tvättmaskin till bästa pris

Du kan med fördel köpa maskinen från Miele på nätet, eftersom du då inte behöver tänka på frakten hem. Den väger ändå 94 kilo. Glöm inte att du hos flera av återförsäljarna också enkelt för några hundralappar kan beställa bortforsling av din gamla model och att du kan få hjälp med installationen av din nya.

 

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 36 banker och långivare.


Tretti.se säljer Miele WSA023 WCS Active för 7699 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

7699 kr är det lägsta priset just nu för Miele WSA023 WCS Active!

Whiteaway erbjuder Miele WSA023 WCS Active just nu för 7699 kr. Frakten ingår även i priset.

Hemmy.se säljer just nu Miele WSA023 WCS Active för 9995 kr. Frakten ingår i priset.

Toppmatad tvättmaskin bäst i test - litet badrum med tvättmaskin

Med en toppmatad modell slipper du böja ryggen varje gång du ska packa in och ut. De tar mindre plats än frontmatade tvättmaskiner vilket gör dem till en bra vitvara att ha i hemmet om du bor lite mindre. Då vill du helst ha en toppmatad modell. 

Toppmatad tvättmaskin bäst i test - AEG L6TDN641G

(Klicka på tvättmaskinen för mer information om det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 18 september 2021

Prisjakt de bästa priserna på AEG L6TDN641G
prisjämfört med Prisjakt


AEG L6TDN641G är den minsta tvättmaskinen i vårt test och ligger på förstaplats i Råd & Röns jämförelse av toppmatade tvättmaskiner. AEG L6TDN641G har en kapacitet på 6kg och kommer med smarta funktioner som senarelagd start och Aquastop (vattenskydd). Den har även flertalet program, bl.a. ett effektivt 20-minuters-program när det måste gå extra snabbt. 

 

En av de allra bästa funktionerna med AEGs toppmatade modell är att varje tvätt vägs in för att skapa något typ av estimat för att justera tiden det tar för en tvätt till minimum. Genom att hålla tiden till ett minimum hålls även slitage till minimum, samtidigt som tvätten blir helt ren. 

 

Det är en tyst maskin vars ljudvolym uppgår till 56 dB vid tvätt och max 79 dB under centrifugering. Detta är bra värden, framförallt eftersom en toppmatad modell främst används i mindre hushåll. Därför vill du helst ha en tyst tvättmaskin som inte kan störa, även om badrummet eller tvättstugan den står i är nära sovrummet eller vardagsrummet. 

 

Trots att det är en mindre modell är den otroligt effektiv och förbrukar 83kWh/100 cykler och har därmed energiklass F (enligt nya systemet). Den väger 61 kg och har måtten 40 x 60 x 89 cm (BxHxD). 

 

En toppmatad modell som AEG L6TDN641G är ett bra alternativ för dig som letar efter en mindre och billig tvättmaskin. Vill du läsa mer gör du det på AEGs hemsida.

  

Detta säger användarna

"Bra tvättresultat av en liten maskin. Tyst gång vid centrifugering."

 

"Jag är supernöjd med maskinen, den har jätte många olika program. Mitt favorit är snabbprogrammet!! Enda minuset är att det fastnar ganska mycket tvätt och sköljmedel i facken trots att jag sköljer ur dom efter varje tvätt."

 

"Kört ca 10 tvättar på olika program fungerar utmärkt. Klarar även av kuddar och täcken, vissa toppmatade har problem med centrifugering med tunga plagg men denna har hittills klarat allt. Ett stort plus är att man kan justera tiden till kortare tvättid på programmen!"

 

"Jag är verkligen glad att jag har köpt den. Tar lite plats och fungerar perfekt."

 

"Jag köpte min underbara AEG tvättmaskin för ca. 6 veckor sedan. Jag är supernöjd och väldigt nöjd med det. Leverans och installation var också helt fantastisk och snabb."

 

"Var lite skeptisk till att köpa en maskin med 1400 varv / min, men tvätten är inte blöt, positiv upplevelse och kan verkligen rekommendera maskinen, det enda jag saknar är ett kort program för 40 graders tvätt, dessutom tar det lite utrymme och gör inte buller, så spring och köp."

 

"Jag köpte den för ca. För 1 månad sedan och det tvättar riktigt bra och rent!!"

 

"Allt fungerar perfekt både maskin och leverans helnöjd."

 

"Tyst, tvättar rent och har alla funktioner jag kan önska!"

 

"Väldigt bra ! Perfekt för mindre hushåll och om man har litet badrum . Bra med 20 min snabbprogram."


Köp toppmatad tvättmaskin till lägst pris

Hos dessa butiker kan du köpa den toppmatade modellen bekvämt och enkelt. Dessutom kan du beställa den direkt hem till dörren och få hjälp med installationen. 
Tvättmaskin test - Experternas omdömen

Råd & Rön, maj 2021: Uppdaterade sitt test med 24 nya tvättmaskiner. I denna uppdatering hamnade LG FH6F9BDS2 på förstaplats. Andra tvättmaskiner som tog sig in på topplistan var bl.a. maskiner från Bosch och Miele, som dominerade platserna på listan, samt Electrolux


Råd & Röns, jan 2020: testade hela 150 maskiner. Bäst i test med 73 poäng är LG FH495BDS2/FH6F9BDS2 och på delad andraplats kommer flera varianter från Miele bland annat modellerna WCG 130, WCI 330, WCI 120 som alla får 72 poäng. 

 

Samtliga på topp 15-listan är relativt dyra och kostar mellan 9 000-18 000 kronor. Tidningen menar dock att det går att köpa en riktigt bra tvättmaskin för bara ca 6 000 kronor och nämner Samsung WW80J5426DW, WW80J5426EW och WW80J5426FW som exempel på detta.

Extern källa/länk: Tidningen Råd & Rön, januari 2020


Produktexperterna och butikerna menar att en av de stora utmaningarna för tvättmaskiner idag är att helt skölja bort tvättmedlet från kläderna. Anledningen till detta är att tillverkarna försöker få ned vattenförbrukningen för att spara energi. Av samma anledning blir tvättiden ofta lång, då blötläggning av tvätten är mer energisnålt än att värma upp vattnet.

 

Även hög ljudnivå är ett problem för många modeller idag. Detta gör att det kan vara en god idé att lägga lite extra pengar på att köpa en som är så tyst som möjligt, så att du och familjen inte störs när maskinen jobbar.

 

Summerar vi de senaste årens experttester framkommer också vilka tillverkare som gör de bästa maskinerna och vilka som lyckas "mindre bra". De producenter som är bäst är Miele, Bosch och Siemens. Bosch har haft stora framgångar under åren, inte minst med sina WAS och WAQ-maskiner. Bosch har också historiskt tagit många av platserna på Topp10 och är nöjda att redovisa sina testvinster.

 

När vi tittar på det som för många är viktigast, att tvätten blir ren, är Bosch och Miele lika bra, men maskinerna från Bosch kostar ofta bara hälften av Mieles modeller. Även Siemens och LG försöker idag ta sig in på prispallen, där de tyska jättarna tidigare stått ohotade.

 

De tillverkare som gör de sämsta maskinerna, enligt experterna, är bland annat Cylinda, Candy, Hotpoint och Zanussi. Dessa maskiner ska du alltså undvika att köpa.

 Sammanfattning

Efter att du läst vårt test önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den testvinnare som passar dig och ser till att du alltid får en ren tvätt! 

 

Testvinnare:

 

Garanti Bosch tvättmaskin - till dig som fortfarande är tveksam. Bosch erbjuder dig som konsument att testa maskinen hemma hos dig under 100 dagar - utan att ta några risker. Är du inte nöjd efter tre månader får du  pengarna tillbaka. Så enkelt är det! Läs om Bosch 100% nöjd garanti här!

 

Prova diskmaskinen hemma i 100 dagar

 


Kampanjpriser hos Tretti, WhiteAway och eNemo

TIPS: Just nu är det REA hos flera vitvaruhandlare som erbjuder upp till 50 % rabatt! Tänker du köpa nya vitvaror är det därför smart att först kolla igenom deras utbud, för att se vad som passar dig.

 

De erbjudanden som är aktuella idag är:

 

 • Tretti har upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.
 • WhiteAway ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.
 • eNemo ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.

 

Lycka till med dina inköp!


Tips!

Här listar vi tips och användbar information som ni besökare har frågat efter.

 

Elförbrukning tvättmaskin

Enligt Konsumentverket förbrukar tvätt och tork cirka 20 procent av hushållets årliga elförbrukning. Detta gör att det är viktigt att ha lägsta möjliga elpris oavsett om du bor i villa eller i lägenhet.

 

Hårfångare tvättmaskin

Speciellt för oss som är husdjursägare är en hårfångare, även kallad husdjurshårborttagare väldigt användbar. Det är ytterst irriterade när kläderna direkt efter en tvätt mer eller mindre ser ut som en liten ryamatta. Men det finns hjälp tack vare hårfångaren. 

 

Du placerar den direkt i tvättmaskinen och filtret suger in håret i behållaren som du sen enkelt kan skölja bort direkt under kranen. Det finns flera olika hårfångare på marknaden och vi på Bäst i test Guiden rankar inte någon specifik som bäst i test. Här kan du köpa en hårfångare

 

Reservdelar bosch tvättmaskin

Tyvärr går alla maskiner förr eller senare sönder. Så om du behöver reservdelar till din maskin kan du köpa dem direkt via Bosch. Klicka på länken så kommer du till sidan med Boschs reservdelar. Du behöver enbart veta modellnumret på din maskin. 

 

Tillbehör

Renoverar du ditt badrum och ska köpa viktiga och bra tillbehör bör du checka av dessa två:

 

Stötdämpare tvättmaskin - vibrationsdämpare

Bor du i lägenhet (och även för husägare såklart) och har grannar under dig är stötdämpare ett måste om inte grannarna ska bli tokiga på dig. Med vibrationsdämpare får du tvättmaskinen att stå helt still på golvet och jobbiga vibrationsljud försvinner mer eller mindre helt och hållet . Här kan du köpa vibrationsdämpare.

 

Det finns även stötdämpare inne i maskinen som du kan byta själv. Reservdelar till dessa hittar du också på länken ovan under rubriken reservdelar. 

 

Spilltratt tvättmaskin - avlopp till tvättmaskin

Är själva behållaren där du kopplar in avloppsröret. En spilltratt är ett tvättmaskinslås med inbyggt vattenlås. Du märker relativt fort om du monterat denna fel (de vill säga om vattenlåset inte fylls rätt) då du snabbt känner en avloppsstank. 

 

Därför är det klokt att köpa en ny spilltratt om du ändå ska köpa en ny tvättmaskin. Monterat spilltratten lite över höjden på tvättmaskinen.

 

Byta gummibälg tvättmaskin

Gummibälgen är själva tätningsgummit mellan luckan och tvättkaret. En gummibälg har normalt en väldigt lång livslängd men har den skadats måste du byta ut den får att inte få vattenskador. Att byta en gummibälg är lite pilligt så vi rekommenderar dig att ha med dig en vän så ni har fyra bra händer att jobba med tillsammans. 

 

Oftast är den monterad med två spännband, ett utvändigt och en invändig. Undvik att utvidga fjädern, annars blir det svårt att få den att täta igen. Efter att du avmonterat den gamla bör du noggrant rengöra ytan där bälgen satt innan du monterar den nya. Här kan du se en film hur du gör.

 

Badrum med tvättmaskin och torktumlare

Det är smart att köpa både tvätt och torktumlare samtidigt. Då kan du kombinera dessa till en tvättpelare, som möter det vanliga hushållets behov. Försök hitta matchande maskiner, dels för att göra det stiligt, men också för att mått och dylikt skall stämma överens. 

 

Men om du bor mindre kan en kombinerad modell med tvätt och torktumlare vara ännu bättre. Dessa produkter är framförallt smarta för dig som bor i stadscentrum och inte har tillräckligt med plats i din tvättstuga eller badrum; Compact living helt enkelt. 

 

Det finns många smarta alternativ av dessa idag, bl.a. de som kan tvätta och torka i ett svep. På så sätt kan du stoppa in smutstvätt för att sedan öppna luckan och ha en näve ren och torr tvätt. Det negativa med dessa är dock torktumlaren inte är lika effektiv pga en mindre värmepump samt att du inte kan lägga in ny tvätt medan du torkar. 

 

Men bor du ensam och mindre är de perfekta och skall möta dina behov, så länge du inte tvättar väldigt, väldigt mycket. 

 

Vill du skapa din egna tvättpelare med kombinerad tvätt och tork kan vi tipsa dig om att kombinera vår testvinnare tillsammans med den bästa torktumlaren just nu. Med en tvättpelare kan du oftast få både tvättmaskin och torktumlare till paketpris. 

 

Rengöra tvättmaskin

Att ta hand om din maskin är viktigt att göra för att se till att den håller kontinuerlig kvalitet. Det är inga avancerade ingrepp som behöver göras utan det handlar mer om avkalkning och rengöring av tvättfack. På så sätt ser du till att den håller god kvalitet samt att du motverkar dålig lukt från din maskin. 

 

Att avkalka tvättmaskinen är viktigt att göra åtminstone en gång per år. Eftersom kalk täpper till vattentillförsel kan det försvåra för din maskin att uppnå samma resultat som när den var ny. För att bibehålla kvalitet och säkerställa bra resultat vid varje tvätt är det därför viktigt att köra en avkalkning. Detta kan göras med avkalkningsmedel som du köper i din lokala ICA-butik. 

 

Men är du mer för huskurer går det också bra att använda bikarbonat. Väljer du att köpa ett avkalkningsmedel är det dock viktigt att se till så det är skonsamt mot komponenterna i din maskin. Sedan häller du i medlet (eller bikarbonat) i tvättfacket och kör igång en tom tvätt på 90 grader. Glöm inte att rensa filtret efteråt. 

 

Luktar din tvättmaskin illa kan du köra en tom tvätt på 90 grader med ättika i tvättmedelsfacket. Ättikan fungerar som ett sköljmedel mot dålig lukt och kan även användas med kläder i maskinen, var bara noga att inte köra en tvätt med dina favoritplagg på 90 grader! 

 

Tvättsymboler

Att tolka symbolerna utan förkunskap är klurigt. Och har du köpt ett nytt plagg som du är mån om är det en dum idé och chansa och spela tvätt-roulette. Här nedan listar vi de vanligaste symbolerna och vad dessa betyder. 

 

Symbolen med nummer i en balja anger i vilken temperatur som plagget max kan tvättas i. Men ibland anges ingen siffra utan endast prickar. En prick betyder 30 grader, två = 40 grader, tre = 50 grader, fyra = 60 grader, fem = 70 grader och sex prickar = 95 grader. 

 

Under denna baljan kan det finnas ett eller två streck. Ett streck under baljan innebär att det kan tvättas med kort centrifugering. Men är det två streck innebär detta fintvätt, där plagget helst ska tvättas i en halvfull maskin och skonsamt. 

 

Är det en hand i balja-symbolen innebär detta handtvätt. Plagget är såpass ömtåligt att det ej kan tvättas i maskin. Därför måste det tvättas för hand. Lägg plagget i en balja med vatten och ett skonsamt tvättmedel som du försiktigt gnider in i plagget. 

 

Efter att du har gnidit in tvättmedlet i hela plagget sköljer du försiktigt ur detta. 

 

Är det ett kryss över baljan innebär det att plagget ej är lämpat för vattentvätt. Du kan därför inte tvätta det för hand eller i maskin. För att få dessa plagg rent är det allra enklast att lämna in till din lokala kemtvätt.


Ska du välja 1400 eller 1600 varv per minut?

Vatteninnehållet i tvätten minskar med cirka 6 % när centrifugering ökar från 1400 till 1600 varv per minut (rpm). Det gör skillnad på hur torr tvätten blir, men har också sina nackdelar. Bland annat slits maskinen mer om den centrifugerar på 1600 rpm jämfört med 1400 rpm. Belastningen ökar med ca 30 % på trummans lagring och upphängning.

 

För att maskinerna med 1600 rpm skall få samma livslängd som de med 1400 rpm, krävs att lager och upphängningar dimensioneras för den ökade belastningen. Men - detta kostar förstås. Och det är inte alltid som tillverkarna tar denna extrakostnad.

 

Om du inte satsar på en dyr variant, välj då 1400 rpm. Eller sänk hastigheten till detta på din maskin när du tvättar. Detta bidrar till mindre slitningar och därmed en förhoppningsvis längre hållbarhet. 


Bäst i test på Facebook

Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa tvättmaskinen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


 

vår testvinnare för toppmatade tvättmaskiner är den bästa billiga tvättmaskinen just nu! Läs mer om den här i vårt test. Här får du även reda på mer information om vad du bör tänka på innan ditt köp.

Med en bra maskin blir din tvätt ren på ett energisnålt och miljövänligt sätt.


Vanliga frågor och svar

 • Ska jag välja en tvättmaskin med 1400 eller 1600 varv per minut?
  En maskin som använder 1600 rpm kräver att den är rätt dimensionerad för att få en lika lång livslängd som en maskin som använder 1400 rpm. Detta är såklart dyrare och väljer du att köpa en billigare maskin är det bättre att välja en maskin som använder 1400 rpm.
 • Frontmatad eller toppmatad tvättmaskin?
  Det som skiljer maskinerna åt är att den frontmatade har luckan på framsidan medan den toppmatade har luckan på ovansidan. Ska du bygga en tvättpelare eller om du tänker bygga in tvättmaskinen under en bänk blir det därför omöjligt med en toppmatad maskin. Har du en väldigt trång yta där du tänker placera tvättmaskinen kan en toppmatad maskin vara att föredra.
 • Kan jag få hjälp med att forsla bort min gamla tvättmaskin?
  Ja, kedjorna Tretti, Whiteaway, eNemo och Hemmy erbjuder både hemkörning, bortforsling och installation mot en extra kostnad som du enkelt lägger till i varukorgen.
 • Hur fungerar kombinerad tvättmaskin och torktumlare?
  Genom att välja en kombinerad tvättmaskin och torktumlare med värmepumpsteknik kan du komma smidigt undan. Dessa passar dig som inte tvättar så mycket och bor mindre. Dels eftersom det tar mindre plats samtidigt som det är en flexibel lösning.
 • Min tvättmaskin startar inte
  Kontrollera så att luckan är stängd på rätt sätt samt så att alla lampor lyser som de ska. Ibland kan en extracheck på instruktionsboken vara en god idé för att kunna tolka dessa lampor.Bäst i test Guidens tester inom vitvaror


Christopher Holmerin

Bäst i test: Tvättmaskin

Testet skrevs och uppdaterades senast

Läs även: