Tvättmaskin bäst i test, energisnål tvättmaskin bäst i test, tvättmaskin 10 kg bäst i test, bästa tvättmaskinen.

Tvättmaskin bäst i test 2024: En guide till de fyra främsta modellerna

Letar du efter den bästa tvättmaskinen 2024? Vår omfattande jämförelse av toppmodellerna ger dig svaren. Genom att analysera experttester och kundrecensioner har vi identifierat de tvättmaskiner som erbjuder mest värde för pengarna. Här är de bästa valen just nu:

 

 • Miele WSA023 WCS NDS: Tvättmaskin bäst i test, stor kapacitet.
 • Bosch WGG1420LSN: Prisvärd och pålitlig, perfekt för medelstora hushåll.
 • Miele WSG663WCS: Bästa premiumval.
 • Electrolux EW6T5226C5: Effektiv toppmatad modell, utmärkt för mindre utrymmen.
 • Bosch WNA134L0SN: Innovativ kombimodell med torktumlare, effektiv och platsbesparande.


I vårt tvättmaskin test har vi tittat på olika tvättmaskiner som experterna testat och vägt samman deras betyg med konsumenternas utlåtanden och där av fått fram den bästa tvättmaskinen just nu.


De 5 bästa tvättmaskinerna 2024


Köpguide: vad är en bra tvättmaskin?


 • De bästa tvättmaskinerna

Just nu kommer testvinnarna från de erkända varumärkena Miele, Bosch och Electrolux som du kan läsa om i våra recensioner här nedan. 

 

 • Kapacitet på tvättmaskinen

De flesta tvättmaskinerna har en kapacitet på 8 kg, vilket räcker bra för en familj på cirka 4 personer. Är ni fler kan det vara en bra idé att kika på en maskin med större kapacitet. Vid färre antal, eller om du rentav bor ensam, räcker en mindre toppmatad tvättmaskin bra. Dessa har en kapacitet på 6 kg


 • Funktioner och program

Nästan alla tvättmaskiner är idag utrustade med Auto- och snabbprogram, vilket ofta är de vi använder allra mest. Men emellanåt kan det vara tacksamt med andra program, t.ex. om du är allergisk och behöver noggrannare tvätt. Det kan också vara bra med funktioner som låter dig pausa pågående tvätt och slänga in plagg som du glömt.


 • Energi- och vattenbesparing

Sikta in dig på en tvättmaskin med en bra energiklass och relativt låg vattenförbrukning eftersom det ser till att hålla nere driftkostnaderna för din tvättmaskin. MEN - se till att den tvättmaskin du köper har goda omdömen och testresultat.


En del tillverkare försöker nämligen hålla nere vatten- och elförbrukning till den grad att de snålar med själva sköljningen av dina kläder. Detta kan leda till att resultatet blir sämre samt att tvättmedelsrester finns bland dina kläder, vilket inte är så kul.


 • Bullernivå

En bullernivå på drygt 70 dB är helt okej för att du inte ska störas av tvättmaskinen. Vill du ha lägre får du oftast betala en del mer. Vill du istället komma ner lite i pris är resulterar det ofta i att tvättmaskinen håller en högre bullernivå.Jämför tvättmaskiner - specifikationer

Typ:
Placering:
Kapacitet:
Energimärkning:
Ljudnivå:
Bredd:
Höjd:
Djup:
Hastighet:
Vikt:
Kombi tvätt och tork:
Kapacitet (tork):
Bäst i test tvättmaskinen 2024 - Miele WSA023 WCS NDS - Bäst i test
Miele WSA023 WCS NDS
Tvättmaskin bäst i...
Frontmatad
Fristående
7 kg
B
72 dB
600 mm
850 mm
640 mm
1400 varv/min
94 kg
Nej
0 kg
Bäst i test tvättmaskinen 2024 - Bosch WGG1420LSN - Bäst i test
Bosch WGG1420LSN
Prisvärd tvättmask...
Frontmatad
Fristående
6 kg
A
71 dB
600 mm
890 mm
590 mm
1200 varv/min
73 kg
Nej
0 kg
Bäst i test tvättmaskinen 2024 - Miele WSG663WCS - Bäst i test
Miele WSG663WCS
Tvättmaskin bästa...
Toppmatad
Fristående
9 kg
A
74 dB
600 mm
850 mm
640 mm
1400 varv/min
93 kg
Nej
0 kg
Bäst i test tvättmaskinen 2024 - Electrolux EW6T5226C5 - Bäst i test
Electrolux EW6T5226C...
Bra toppmatad tvät...
Toppmatad
Fristående
6 kg
D
77 dB
400 mm
890 mm
600 mm
1200 varv/min
57 kg
Nej
0 kg
Bäst i test tvättmaskinen 2024 - Bosch WNA134L0SN - Bäst i test
Bosch WNA134L0SN
Kombinerad tvättma...
Frontmatad
Fristående
8 kg
C
70 dB
598 mm
848 mm
590 mm
1400 varv/min
71 kg
Ja
5 kgTvättmaskin bäst i test 2024


Tvättmaskin bäst i test - Miele WSA023 WCS

Vilken tvättmaskin är bäst i test? Vår tvättmaskin bäst i test kommer från Miele och heter Miele WSA023 WCS. En vinnare med hög kvalitet och driftsäkerhet. Förutom det levererar de maskiner med gott tvättresultat och enkel användning i form av både knappar och touch-paneler.


Energisnål tvättmaskin 

Miele WSA023 WCS har energiklass B vilket är en väldigt bra energimärkning som sparar pengar genom en låg elförbrukning. Den är väldigt effektiv tack vare sina olika tvättprogram och klarar av att tvätta 7 kg åt gången.


Låg ljudnivå

Mieles tvättmaskin har en centrifugeringshastighet på optimala 1400 varv. Dess ljudnivå ligger på godtagbara 50 dB vid normaldrift men går upp till cirka 70 dB vid centrifugering. När det gäller tvätt och centrifugering presterar den mycket bra vilket leder till att tvätten blir så torr och ren som möjligt.


Smarta och flexibla funktioner

Den är smart och ger dig uppdateringar som visar återstående tid vilket gör det enkelt planera när tvätten förväntas bli klar. Du kan aktivera en förskjuten starttid om du exempelvis för att ha tvätten klar precis när du vill. Detta kan också anpassas så tvätten går igång när elen som billigast. Förskjuten start går att programmera 24 timmar i förväg.


Spolar bort rester

Efter avslutat program kör de alltid vattenstötar genom tvättmedelsfacket för att spola ut tvättmedelsrester. Du kan därför vara säker på att detta fack alltid är rent inför nästa tvätt. Det finns också fack för portionskapslar som gör dosering av tvättmedel enkelt.


Skydd mot vattenskador

Med vattennivåsensorer känner Watercontrol-systemet av ifall den normala vattennivån inte nås. Skulle detta ske stängs vattentilloppet automatiskt av för att undvika vattenskador och läckage. Utöver att den har extra säkerhet för vattennivåer är den också vattensnål och förbrukar endast ca 45 liter per tvätt, oavsett om det är syntet eller bomull.


Kvalitet som håller

Mieles tvättmaskiner är grundligt testade under 10,000 timmar. Detta ska motsvara en livslängd på 20 år och det är endast Miele som utsätter sina produkter för dessa typer av tester. Vid köp av denna Miele tvättmaskin får du1 års garanti.


Specifikationer

 • Kapacitet: 7 kg
 • Ljudnivå: 50 dB
 • Ljudnivå vid centrifugering: 74 dB
 • Energimärkning: B
 • Hastighet: 1400 varv/min
 • Placering: Fristående
 • Typ: Frontmatad
 • Bredd: 600 mm
 • Djup: 640 mm
 • Höjd: 850 mm
 • Vikt: 80 kg


Köp Miele tvättmaskin bäst i test till bästa pris

Du kan med fördel köpa den bästa tvättmaskinen från Miele på nätet, eftersom du då inte behöver tänka på frakten hem. Den väger ändå 80 kilo. Glöm inte att du hos flera av återförsäljarna också enkelt för några hundralappar kan beställa bortforsling av din gamla model och att du kan få hjälp med installationen av din nya.


Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.Köp en annan tvättmaskin om:

 • Om du vill ha fler funktioner: Är ni många i hushållet är det ofta stor variation på kläderna som tvättas. Titta då på vår premiumvinnare för att se den tvättmaskin som erbjuder flest funktioner till toppenresultat.
 • Du vill spara pengar: Mieles tvättmaskiner är i de dyrare laget tack vare deras goda kvalitet. Men du kan fortfarande få en bra tvättmaskin till ett lägre pris, exempelvis vår testvinnare från Bosch.
 • Ni är mindre än 3 i hushållet: Då behöver du inte samma kapacitet, och kan sikta in dig på en mindre och toppmatad tvättmaskin.


Användarnas omdömen och recensioner om Mieles tvättmaskin 

"Miele har bättre kvalitet än Bosch/Siemens eller Electrolux. Den är tillräckligt tyst så den inte hörs när man stänger dörren till tvättstugan. Den väger 80kg och det hjälper när den centrifugerar. Med den tidigare maskinen från Bosch så skakade hela huset. Visst, Miele kostar lite mer men det är det värt!"


"Go tvättmaskin som är lätt att använda. Mycket tyst. Kanske en av de bästa maskinerna jag har haft hittills."


"Mieles tvättmaskin är bra för att tvätta kläder rena och centrifugera så att de torkar snabbt. Du kan tvätta på 20 minuter som du tvättar för hand, men maskinen klarar allt. Många olika tvättprogram som täcker behoven för alla kläder vi har."


Prisvärd tvättmaskin - Bosch tvättmaskin


Bosch WGG1420LSN - prisvärd tvättmaskin bäst i test

Vilken är den mest prisvärda tvättmaskinen? Vi har utsett Bosch WGG1420LSN till prisvärd tvättmaskin bäst i test. Med en kapacitet på 9 kg är den perfekt för familjer på 4 personer - eller dig som tvättar mycket och ofta. Dess energieffektivitet är inte bara bra för plånboken, utan även miljön. Och med en centrifugering på 1200 RPM ser den till att dina kläder kommer ut så torra som möjligt. Dessutom ger Bosch dig en 10 års motorgaranti.


Kapacitet anpassad för familjen

Denna tvättmaskin rymmer 9 kg tvätt, vilket passar perfekt för ett hushåll med 4 personer.


Miljövänlig och ekonomisk drift

Den förbrukar endast 46 kWh/100 cykler vilket innebär besparingar på elräkning och en tvättmaskin som både är bra för plånboken och miljön.


Effektiv centrifugering

Med en centrifugeringshastighet på 1200 varv/min ser den till att kläderna inte är genomvåta efter tvätt. Dessutom är centrifugeringen relativt tyst med en ljudnivå på max 71 dB.


Användarvänlig styrning

Med hjälp av touchstyrning på LED-displayen kan du enkelt välja program och se återstående tid och försena start av tvättcykeln för att spara energi.


Mångsidiga program

Utöver auto- och snabbprogram är det enkelt att anpassa din tvätt med val av temperatur, varvtal och extra sköljningar. Är du allergiker finns det bland annat ett AllergiPlus-program som är extra effektivt mot allergener.


Sedan finns även en tacksam "fylla på"-funktion som låter dig pausa programmet och lägga in tvätt som du har glömt.


Specifikationer

 • Funktioner: Fylla-på och Allergiprogram
 • Kapacitet: 9 kg
 • Ljudnivå: 71 dB (max)
 • Energimärkning: A
 • Hastighet: 1200 varv/min
 • Placering: Fristående
 • Typ: Frontmatad
 • Bredd: 600 mm
 • Djup: 590 mm
 • Höjd: 850 mm
 • Vikt: 73 kg


Köp prisvärd tvättmaskin bäst i test till lägsta pris

Hos dessa butiker kan du köpa tvättmaskinen. Då kan du även få den levererad och installerad direkt på plats hemma hos dig. Enkelt och bekvämt med tanke på att den väger 73 kg. Många vitvaruhandlare erbjuder även bortforsling av din gamla maskin vilket gör det enkelt att få bort din gamla utan att behöva köra till soptippen.
Köp en annan tvättmaskin om:

 • Om du vill ha skydd mot vattenskador: Titta då på tvättmaskin bäst i test från Miele som har Watercontrol, vilket motverkar läckage och vattenskador.
 • Ni är få i hushållet: Bor du ensam eller kanske med en sambo behöver du inte en så stor tvättmaskin. Då räcker en mindre, toppmatad tvättmaskin.


Användarnas omdömen och recensioner om den prisvärda tvättmaskinen

"Mycket nöjd med tvättresultat."


"Tvättmaskinen är enkel att använda. Bra tillval till program. Tycker om att den är sparsam med vatten och mycket tyst. Toppen med barnlås."


"Lätt att tvätta med och ger bra resultat."


Tvättmaskin bästa premiumval


Miele WSG663WCS bästa premiumval bland tvättmaskiner

Att bästa premiumval kommer från Miele är ingen skräll. De har under de senaste åren dominerat toppskiktet av tvättmaskiner och vitvaror som spisar, diskmaskiner och kylskåp generellt. Detta mycket tack vare deras ambition att deras tvättmaskiner ska hålla i hela 20 år. Men förutom toppkvalitet erbjuder tvättmaskinen Miele WSG663WCS även bra funktioner som gör tvättandet ännu enklare.


Automatisk dosering och bekväm användning

Denna Miele tvättmaskin doserar rätt mängd tvättmedel vid varje tvätt vilket säkerställer att dina kläder tvättas på rätt sätt och får den allra bästa vården. Du väljer enkelt bland de olika inställningarna på hjulet och den tydliga skärmen på framsidan. Men du kan även välja att ansluta tvättmaskinen till ditt Wi-Fi nätverk - vilket gör det möjligt att använda tvättmaskinen på distans.


Specifikationer

 • Funktioner: Fylla-på, 20 graders tvätt, förstrykning, ånga, allergitvätt, sportkläder och Jeans bl.a.
 • Kapacitet: 9 kg
 • Ljudnivå: 74 dB (max)
 • Energimärkning: A
 • Hastighet: 1400 varv/min
 • Placering: Fristående
 • Typ: Frontmatad
 • Bredd: 600 mm
 • Djup: 640 mm
 • Höjd: 850 mm
 • Vikt: 93 kg


Hållbar och energieffektiv

Att Mieles tvättmaskiner håller länge är ingen hemlighet. Precis så är fallet med även denna tvättmaskin, som även är utrustad med en energieffektiv motor som håller nere energiförbrukningen till endast 49 kWh per tvättcykel. Även vattenmängden hålls till ett minimum till låga 48 liter.


Bästa tvättresultatet

Tack vare sin goda tvättförmåga och även ångfunktion levererar denna Miele tvättmaskin kläder som är fria från allergener och smuts vilket ger en härlig hygienisk känsla. Och förutom detta kommer även tvätten ut med minimalt med skrynklor tack vare dess skrynkelreduceringsfunktion. Denna sparar tid på strykandet.


Köp en annan tvättmaskin om:

 • Om du bor litet: Bor du ensam behöver du inte ha denna typ av tvättmaskin, så länge ditt krav inte är att du måste ha det allra bästa. Bor du ensam eller i ett mindre hushåll rekommenderar vi att du kikar på vår vinnare för prisvärd tvättmaskin eller toppmatade tvättmaskin. Då kan du dessutom spara flera tusenlappar!Här köper du bästa premiumval till lägst prisToppmatad tvättmaskin bäst i test


Vilken är toppmatad tvättmaskin bäst i test 2024?

Vi har utsett Electrolux EW6T5226C5 till toppmatade tvättmaskin bäst i test just nu tack vare sina goda kapacitet, smarta funktioner och låga ljudnivå.


Allt du behöver i kompakt format

Denna toppmatade tvättmaskin har en kapacitet på 6kg och kommer med senarelagd start och ångfunktion. Den har även flertalet program, bl.a. ett effektivt snabbprogram när det är brådis.


Skräddarsyr tvätten efter vikt

Electrolux toppmatade tvättmaskin är utrustad med SensiCare-systemet som anpassar tvättprogrammet efter mängden tvätt i maskinen. Resultatet blir då en tvätt som både är effektiv och skonsam mot dina kläder. Och med programmet SoftPlus fördelas sköljmedel på optimalt sätt under tvätten för att behålla mjukhet och fräschheten i dina kläder.


Bra program för allergiker

Har du allergi eller känslig hy finns det ett Anti-allergi-program som avlägsnar irritationsmedel från tvätt med hjälp av ångfunktion. Detta ger dig som allergiker extra komfort och trygghet.


Tyst och energieffektiv drift

Det är en hyfsat tyst maskin vars ljudvolym uppgår till max 77 dB under centrifugering. Trots att det är en mindre modell är den otroligt effektiv och förbrukar 65kWh/100 cykler och har därmed energiklass F. Den väger 57 kg och har måtten 40 x 60 x 89 cm (BxHxD).


En toppmatad modell som Electrolux EW6T5226C5 är ett bra alternativ för dig som letar efter en mindre och billig tvättmaskin.


Specifikationer

 • Kapacitet: 6 kg
 • Ljudnivå: 77 dB
 • Energimärkning: D
 • Hastighet: 1200 varv/min
 • Placering: Fristående
 • Typ: Toppmatad
 • Bredd: 400 mm
 • Djup: 600 mm
 • Höjd: 890 mm
 • Vikt: 57 kg


Köp toppmatad tvättmaskin till lägst pris

Hos dessa butiker kan du köpa den toppmatade modellen bekvämt och enkelt. Dessutom kan du beställa den direkt hem till dörren och få hjälp med installationen.
Köp en annan tvättmaskin om:

 • Ni är fler än 3 i hushållet: Då behöver ni större kapacitet. Då kan ni titta på de andra tvättmaskinerna i vårt test - de har båda större kapacitet än denna.
 • Du värderar energieffektivitet: Vill du ha en mer energieffektiv och miljövänlig tvättmaskin rekommenderar vi dig att kika på vår premiumvinnare från Miele.


Användarnas omdömen och recensioner om Electrolux tvättmaskin

"Så bra med extra hjul att kunna flytta på den, tvättar bra."


"Tvättar bra. Inte särskilt bullrig och värt priset i alla fall."


"En nackdel är att det fastnar en del tvättmedel i pulverfacket."


Kombinerad tvättmaskin och torktumlare


Även om en toppmatad toppmaskin är ett bra val för dig som bor mindre eller ensam så löser det inte problemet med blöt tvätt. Visst är centrifugeringen effektiv, men det blir inte riktigt torrt. Vi har därför även tagit fram ett bra val för tvättmaskin med torktumlare, en 2-i-1 lösning som både tvättar rent - och torkar. Läs mer här nedan!


Bosch tvättmaskin och torktumlare

Lösning för både tvätt och tork

Bosch WNA134L0SN gör tvättrutinen mer smidig och effektiv med hjälp av moderna och smarta funktioner för både tvätt och torkning. Den har en tvättkapacitet på 8 kg och torkkapacitet på 5 kg. Dessutom finns även en ångfunktion som minskar skrynklor, vilket framförallt är en tacksam funktion för ungdomar som precis har flyttat hemifrån och inte helt tagit sig an strykjärnet eller steamern.


Snabba och effektiva program

Det finns flera olika program, bland annat ett riktigt bra Eco-program som håller energiåtgång och vattenmängd till minimum. Men behöver det gå extra fort finns snabb-programmet Wash & Dry 60 som både tvättar och torkar dina kläder på endast 1 timme.


När torktumlaren är klar rengör den sig själv med hjälp av sin självrengörande kondensor. Detta bidrar till en låg energiförbrukning under hela den kombinerade tvättmaskinens och torktumlarens livstid. Trots att det är en kombinerad tvätt och torktumlare funkar den mycket bra, vilket du även kan se på användarnas omdömen.


Tyst drift och doseringshjälp

Extra tacksamt för denna kombinerade tork och tvätt är att den är mycket tystgående, och når max en ljudnivå på 70 dB vid centrifugering. Och för att göra saker extra enkelt finns det en doseringshjälp i facket för flytande tvättmedel.


För alla typer av kläder

Det finns också program för träningskläder och specialtextilier som microfiber, fleece och syntet. Detta gör det enkelt att ta hand om dina sportkläder.


Specifikationer

 • Kapacitet (tvätt): 8 kg
 • Kapacitet (tork): 5 kg
 • Ljudnivå: 70 dB
 • Energimärkning (tvätt): C
 • Energimärkning (tork): E
 • Hastighet: 1400 varv/min
 • Placering: Fristående
 • Typ: Frontmatad
 • Bredd: 598 mm
 • Djup: 590 mm
 • Höjd: 848 mm
 • Vikt: 71 kgHär kan du köpa kombinerad tvättmaskin och torktumlare
Köp en annan tvättmaskin om:

 • Ni är en familj på 4 eller fler: Då behöver du mer kapacitet och allra helst en bra tvättpelare med både tvättmaskin och torktumlare. En bra tvättmaskin är då vår bäst i test-vinnare från Miele.


Användarnas omdömen och recensioner om Bosch tvättmaskin med torktumlare

"Lättanvänd och väldigt tyst. Tvättar bra och känns som god kvalitet."


"Denna maskin både tvättar och torkar över förväntan! Helt perfekt för vårt lantställe."


"Rimliga tvätt- och torkalternativ. Första gången jag kör kombo och är även väldigt nöjd med torkdelen."


"Bor i lägenhet och den är extremt tystgående. Bra val av program, gillar de små detaljerna som doseringshjälpen för flytande tvättmedel i vanliga facket. Tvättar effektivt och torkar som den ska."

Så gjorde vi testet

Bristen på experttester har gjort arbetet extra utmanande denna gång. Vi har fått åka till de stora vitvarubutikerna och prata med både säljare och tekniker för att få tips och råd till denna sida. Bland annat har vi besökt ELON, Elgiganten och Hemmabutikerna för att höra oss för vad som gäller idag. 


När vi tittar på vad konsumenterna tycker om de olika vanligaste modellerna och dess tillverkare så framkommer det väldigt många positiva kommentarer kring varumärket Miele. Konsumenterna är nöjda, testlabben placerar dem högt och Miele själva går ut med information att "I våra testlaboratorium måste maskinerna klara att gå i minst 10.000 drifttimmar. Det motsvarar en genomsnittlig användning på cirka 20 år."


Efter detta svar ställer man sig förstås frågan; Varför ska jag inte köpa en Miele? Svaret kan stavas: P R I S E T. Det handlar ofta om 5-siffriga belopp för en Miele. Att denna tyska tillverkade gör de mest hållbara maskinerna, verkar ställt utom rimligt tvivel. Det gäller torktumlare såväl som köksfläktar, induktionshällar och ugnar.


Dock ska man komma ihåg att Miele inte nödvändigtvis gör de bästa maskinerna när det gäller tvättresultat, sköljning och centrifugering. Det som Miele är helt outstanding på är driftsäkerheten! Det är inte en slump att du kommer att möta maskiner från Miele i många tvättstugor.


Men om plånboken inte är lika välfylld som tvättkorgen, får man vända blicken mot utmanarna; LG och Bosch. Här är de två tillverkare som jagar Miele och de har både för- och nackdelar. Om du väljer en modell från någon av dessa tre, kommer du dock att få en bra maskin som tvättar rent.


Test tvättmaskin - Experternas omdömen


Vilken är tvättmaskin bäst i test just nu?

Vår tvättmaskin bäst i test Bosch WAU28UA8SN fick i experttestetet toppbetyg och ett totalt snittbetyg på 68%. Här gillar expertpanelen bland annat tvättmaskinens tvätt och centrifugering. Men de pekar också på att tvättmaskinen hade kunnat prestera något bättre när det gäller sköljning.


Läs mer hos: Danska Taenk


Bästa tvättmaskinen

I testet har totalt 104 tvättmaskiner testats genom åren och en tvättmaskin har utsetts till bästa tvättmaskinen. Miele WSA023 WCS fick ett högt och bra betyg på 69 poäng vilket tar tvättmaskinen till en delad tredjeplats. Här får den bra betyg bland annat för sitt tvättresultat och centrifugering enligt Råd och Rön.


Bosch WAU28UA8SN får utmärkelsen "Bra Köp" och hyllas för sin goda tvättförmåga, centrifugering som ser till att kläderna är någorlunda torra när tvätten är klar.


Läs mer hos: Råd och Rön

Sammanfattning av Bäst i test tvättmaskin

Efter att du läst vårt test önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den testvinnare som passar dig och ser till att du alltid får en ren tvätt!


Testvinnare: tvättmaskin bäst i test 2024
Hemmy.se säljer just nu Electrolux EW6T5226C5 för 7654 kr. Frakten ingår i priset.

7654 kr är det lägsta priset just nu för Electrolux EW6T5226C5!
Tips!

Här listar vi tips och användbar information som ni besökare har frågat efter.


Elförbrukning tvättmaskin

Enligt Konsumentverket förbrukar tvätt och tork cirka 20 procent av hushållets årliga elförbrukning. Detta gör att det är viktigt att ha lägsta möjliga elpris oavsett om du bor i villa eller i lägenhet.


Hårfångare tvättmaskin

Speciellt för oss som är husdjursägare är en hårfångare, även kallad husdjurshårborttagare väldigt användbar. Det är ytterst irriterade när kläderna direkt efter en tvätt mer eller mindre ser ut som en liten ryamatta. Men det finns hjälp tack vare hårfångaren.


Du placerar den direkt i tvättmaskinen och filtret suger in håret i behållaren som du sen enkelt kan skölja bort direkt under kranen. Det finns flera olika hårfångare på marknaden och vi på Bäst i test Guiden rankar inte någon specifik som bäst i test. 


Reservdelar bosch tvättmaskin

Tyvärr går alla maskiner förr eller senare sönder. Så om du behöver reservdelar till din maskin kan du köpa dem direkt via Bosch. Gå in på deras hemsida och gå till Boschs reservdelar. Du behöver enbart veta modellnumret på din maskin för att hitta de delar som du kan byta ut.


Tillbehör

Renoverar du ditt badrum och ska köpa viktiga och bra tillbehör bör du checka av dessa två:


Stötdämpare tvättmaskin - vibrationsdämpare

Bor du i lägenhet (och även för husägare såklart) och har grannar under dig är stötdämpare ett måste om inte grannarna ska bli tokiga på dig. Med vibrationsdämpare får du tvättmaskinen att stå helt still på golvet och jobbiga vibrationsljud försvinner mer eller mindre helt och hållet.


Det finns även stötdämpare inne i maskinen som du kan byta själv. Reservdelar till dessa hittar du också på länken ovan under rubriken reservdelar.


Spilltratt tvättmaskin - avlopp till tvättmaskin

Är själva behållaren där du kopplar in avloppsröret. En spilltratt är ett tvättmaskinslås med inbyggt vattenlås. Du märker relativt fort om du monterat denna fel (de vill säga om vattenlåset inte fylls rätt) då du snabbt känner en avloppsstank.


Därför är det klokt att köpa en ny spilltratt om du ändå ska köpa en ny tvättmaskin. Monterat spilltratten lite över höjden på tvättmaskinen.


Byta gummibälg tvättmaskin

Gummibälgen är själva tätningsgummit mellan luckan och tvättkaret. En gummibälg har normalt en väldigt lång livslängd men har den skadats måste du byta ut den får att inte få vattenskador. Att byta en gummibälg är lite pilligt så vi rekommenderar dig att ha med dig en vän så ni har fyra bra händer att jobba med tillsammans.


Oftast är den monterad med två spännband, ett utvändigt och en invändig. Undvik att utvidga fjädern, annars blir det svårt att få den att täta igen. Efter att du avmonterat den gamla bör du noggrant rengöra ytan där bälgen satt innan du monterar den nya. Här kan du se en film hur du gör.


Badrum med tvättmaskin och torktumlare

Det är smart att köpa både tvätt och torktumlare samtidigt. Då kan du kombinera dessa till en tvättpelare, som möter det vanliga hushållets behov. Försök hitta matchande maskiner, dels för att göra det stiligt, men också för att mått och dylikt skall stämma överens.


Men om du bor mindre kan en kombinerad modell med tvätt och torktumlare vara ännu bättre. Dessa produkter är framförallt smarta för dig som bor i stadscentrum och inte har tillräckligt med plats i din tvättstuga eller badrum; Compact living helt enkelt.


Det finns många smarta alternativ av dessa idag, bl.a. de som kan tvätta och torka i ett svep. På så sätt kan du stoppa in smutstvätt för att sedan öppna luckan och ha en näve ren och torr tvätt. Det negativa med dessa är dock torktumlaren inte är lika effektiv på grund av en mindre värmepump samt att du inte kan lägga in ny tvätt medan du torkar.


Men bor du ensam och mindre är de perfekta och skall möta dina behov, så länge du inte tvättar väldigt, väldigt mycket.


Vill du skapa din egna tvättpelare med kombinerad tvätt och tork kan vi tipsa dig om att kombinera vår testvinnare tillsammans med den bästa torktumlaren just nu. Med en tvättpelare kan du oftast få både tvättmaskin och torktumlare till paketpris.


Rengöra tvättmaskin

Att ta hand om din maskin är viktigt att göra för att se till att den håller kontinuerlig kvalitet. Det är inga avancerade ingrepp som behöver göras utan det handlar mer om avkalkning och göra rent tvättfack och trumma . På så sätt ser du till att den håller god kvalitet samt att du motverkar dålig lukt från din maskin.


Att avkalka tvättmaskinen är viktigt att göra åtminstone en gång per år. Eftersom kalk täpper till vattentillförsel kan det försvåra för din maskin att uppnå samma resultat som när den var ny. För att bibehålla kvalitet och säkerställa bra resultat vid varje tvätt är det därför viktigt att köra en avkalkning. Detta kan göras med avkalkningsmedel som du köper i din lokala ICA-butik.


Men är du mer för huskurer går det också bra att använda bikarbonat. Väljer du att köpa ett avkalkningsmedel är det dock viktigt att se till så det är skonsamt mot komponenterna i din maskin. Sedan häller du i medlet (eller fyra matskedar bikarbonat) i tvättfacket och kör igång en tom tvätt på 90 grader. Glöm inte att rensa filtret efteråt.


Om din tvättmaskin börjar lukta illa kan du köra en tom tvätt på 90 grader med ett par deciliter ättika i trumman. Ättikan fungerar som ett sköljmedel mot dålig lukt och kan även användas med kläder i maskinen, var bara noga att inte köra en tvätt med dina favoritplagg på 90 grader!


Efter maskinen har körts tom är det bra att lämna dörren öppen några timmar och låta tvättmaskinen torka ur.


Tvättsymboler

Att tolka symbolerna utan förkunskap är klurigt. Och har du köpt ett nytt plagg som du är mån om är det en dum idé och chansa och spela tvätt-roulette. Här nedan listar vi de vanligaste symbolerna och vad dessa betyder.


Symbolen med nummer i en balja anger i vilken temperatur som plagget max kan tvättas i. Men ibland anges ingen siffra utan endast prickar. En prick betyder 30 grader, två = 40 grader, tre = 50 grader, fyra = 60 grader, fem = 70 grader och sex prickar = 95 grader.


Under denna baljan kan det finnas ett eller två streck. Ett streck under baljan innebär att det kan tvättas med kort centrifugering. Men är det två streck innebär detta fintvätt, där plagget helst ska tvättas i en halvfull maskin och skonsamt.


Är det en hand i balja-symbolen innebär detta handtvätt. Plagget är såpass ömtåligt att det ej kan tvättas i maskin. Därför måste det tvättas för hand. Lägg plagget i en balja med vatten och ett skonsamt tvättmedel som du försiktigt gnider in i plagget.


Efter att du har gnidit in tvättmedlet i hela plagget sköljer du försiktigt ur detta.


Är det ett kryss över baljan innebär det att plagget ej är lämpat för vattentvätt. Du kan därför inte tvätta det för hand eller i maskin. För att få dessa plagg rent är det allra enklast att lämna in till din lokala kemtvätt.


Ska du välja 1400 eller 1600 varv per minut?

Vatteninnehållet i tvätten minskar med cirka 6 % när centrifugering ökar från 1400 till 1600 varv per minut (rpm). Det gör skillnad på hur torr tvätten blir, men har också sina nackdelar. Bland annat slits maskinen mer om den centrifugerar på 1600 rpm jämfört med 1400 rpm. Belastningen ökar med ca 30 % på trummans lagring och upphängning.


För att maskinerna med 1600 rpm skall få samma livslängd som de med 1400 rpm, krävs att lager och upphängningar dimensioneras för den ökade belastningen. Men - detta kostar förstås. Och det är inte alltid som tillverkarna tar denna extrakostnad.


Om du inte satsar på en dyr variant, välj då 1400 rpm. Eller sänk hastigheten till detta på din maskin när du tvättar. Detta bidrar till mindre slitningar och därmed en förhoppningsvis längre hållbarhet.


Bäst i test på Facebook

Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har tvättmaskin REA på tvätt maskin bäst i test. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa tvättmaskinen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!vår testvinnare för toppmatade tvättmaskiner är den bästa billiga tvättmaskinen just nu!

Med en bra maskin blir din tvätt ren på ett energisnålt och miljövänligt sätt.Tips

Läs gärna vårt test om den bästa frysboxen för långvarig förvaring av frysta varor eller bästa mikrovågsugnen för enkel uppvärmning. För dig som gillar vin kan vi tipsa om den bästa vinkylen


Uppgradera köket med en bra diskmaskin och spara ännu mer tid. Letar du efter det bästa kreditkortet kan du läsa vår jämförelse.


Frågor och svar om tvättmaskiner

 • Ska jag välja en tvättmaskin med 1400 eller 1600 varv per minut (RPM)?
  En tvättmaskin som använder 1600 rpm kräver att den är rätt dimensionerad för att få en lika lång livslängd som en tvättmaskin som använder 1400 rpm. Detta är såklart dyrare och väljer du att köpa en billigare maskin är det bättre att välja en maskin som använder 1400 rpm.
 • Frontmatad eller toppmatad tvättmaskin?
  Det som skiljer en frontmatad tvättmaskin mot en toppmatad tvättmaskin åt är att den frontmatade tvättmaskinen har luckan på framsidan medan den toppmatade tvättmaskinen har luckan på ovansidan. Ska du bygga en tvättpelare eller om du tänker bygga in tvättmaskinen under en bänk blir det därför omöjligt med en toppmatad maskin. Har du en väldigt trång yta där du tänker placera tvättmaskinen kan en toppmatad tvättmaskin vara att föredra.
 • Kan jag få hjälp med att forsla bort min gamla tvättmaskin?
  Ja, kedjorna Tretti, Whiteaway, eNemo och Hemmy erbjuder både hemkörning, bortforsling och installation av tvättmaskin mot en extra kostnad som du enkelt lägger till i varukorgen.
 • Hur fungerar kombinerad tvättmaskin och torktumlare?
  Genom att välja en kombinerad tvättmaskin och torktumlare med värmepumpsteknik kan du komma smidigt undan. Dessa passar dig som inte tvättar så mycket och bor mindre. Dels eftersom det tar mindre plats samtidigt som det är en flexibel lösning.
 • Min tvättmaskin startar inte
  Kontrollera så att luckan är stängd på rätt sätt samt så att alla lampor lyser som de ska. Ibland kan en extracheck på instruktionsboken vara en god idé för att kunna tolka dessa lampor.
 • Vilken tvättmaskin är bäst i test?
  Miele WSA023 WCS är tvättmaskin bäst i test just nu tack vare dess goda tvättresultat, kvalitet, låga ljudnivå och användarvänlighet. Dessutom har den god kapacitet vilket gör den till en bra tvättmaskin för familjen.
 • Är det värt att köpa Miele tvättmaskin?
  Miele tvättmaskin är synonymt med kvalitet och håller väldigt länge. När de själva gör sina tester av tvättmaskiner simulerar de 20 års användning för att säkerställa att tvättmaskinen håller länge. Det innebär dock att du får betala ett högre pris.
 • Vilken tvättmaskin är bäst i test 2024?
  Den bästa tvättmaskinen 2024 enligt vår jämförelse är Miele WSA023 WCS NDS. Den har stor kapacitet, hög centrifugering, och är energiklass B. Den är också mycket användarvänlig med många smarta funktioner.
 • Hur mycket kostar en tvättmaskin?
  Du kan köpa tvättmaskin för ca 4000 kronor, men ofta är det svårt att få en bra tvättmaskin med bra kvalitet för detta pris. Ett riktmärke är istället runt 6000 kronor och märken som Bosch och Miele.
 • Hur tvättar man i maskin?
  1. Släng in kläderna du ska tvätta, tänk på att de ska vara sorterade helst efter material (t.ex. bomull) och färg (t.ex. vitt).

  2. Välj det program som passar kläderna. Oftast är eco-programmet bäst.

  3. Välj gradantal. Kör helst på 30 grader så slits inte dina kläder. Är det tuffa fläckar eller sängkläder och handdukar kan du välja högre gradantal.

  4. Klicka på start. Och så var du igång!
 • Vad innebär "bäst i test tvättmaskin"?
  "Bäst i test tvättmaskin" innebär att tvättmaskinen har utvärderats och fått högsta betyg i olika tester baserat på kriterier som kapacitet, centrifugering, program, energiklass, och ljudnivå.
 • Vilken är den bästa toppmatade tvättmaskinen?
  Den bästa toppmatade tvättmaskinen är Electrolux EW6T5226C5. Den har en kapacitet på 6 kg, är energiklass D, och har en låg ljudnivå på 77 dB.
 • Är Bosch tvättmaskiner prisvärda?
  Ja, Bosch WGG1420LSN är ett prisvärt val med stor kapacitet på 9 kg och energiklass A. Den har även låg ljudnivå och är mycket användarvänlig.
 • Vilken tvättmaskin är bäst för allergiker?
  För allergiker rekommenderas Miele WSG663WCS som har ett allergivänligt program och hög centrifugering för att säkerställa att allergener avlägsnas effektivt.
 • Vad ska jag tänka på när jag köper en ny tvättmaskin?
  Tänk på kapacitet, centrifugering, program, energiklass, ljudnivå, och funktioner. En användarvänlig maskin med bra hållbarhet och låg vattenförbrukning är idealisk.
 • Vilken tvättmaskin har bäst energiklass?
  Miele WSG663WCS är en av de bästa med energiklass A, vilket innebär att den är mycket effektiv och sparar pengar på elräkningen.
 • Hur viktig är ljudnivån för en tvättmaskin?
  Ljudnivå är viktig om du vill undvika störande buller. En ljudnivå på drygt 70 dB är acceptabel, men om du vill ha en tystare maskin får du oftast betala mer.
 • Vad är skillnaden mellan en frontmatad och en toppmatad tvättmaskin?
  En frontmatad tvättmaskin, som Bosch WGG1420LSN, har större kapacitet och fler funktioner jämfört med en toppmatad som Electrolux EW6T5226C5, som är mer kompakt och enkel att använda.
 • Vilka program är viktiga i en tvättmaskin?
  Viktiga program inkluderar auto- och snabbprogram, allergivänliga program, och specialprogram för olika typer av kläder. Miele och Bosch erbjuder många smarta program.
 • Kan jag spara pengar med en energisnål tvättmaskin?
  Ja, en tvättmaskin med hög energiklass som Bosch WGG1420LSN sparar pengar på lång sikt genom att förbruka mindre el och vatten.

Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor och övrigt till hemmet.Christopher Holmerin

Bäst i test: Tvättmaskin

Christopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden. 


Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.


Vill du komma i kontakt med oss kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast