Tester för dig som ska köpa ny tvättmaskin

Test Tvättmaskiner 2021

Ska du köpa tvättmaskin och vill veta vilken som vunnit bäst i test och är mest prisvärd just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi har läst alla aktuella tester, pratat med vitvaruhandlare och dessutom tagit reda på vad de svenska konsumenterna tycker om sina tvättmaskiner. Allt för att du ska få så mycket relevant information som möjligt och kunna undvika jobbiga och kostsamma felköp.

 

I vårt tvättmaskin test har vi tagit fram en rekommenderad tvättmaskin, en tvättmaskin bäst i test samt en toppmatad tvättmaskin bäst i test. 


InnehållsförteckningBästa tvättmaskin 2021

Tvättmaskin bäst i test

Bosch WAU28SI4SN

Tvättmaskin bäst i test Bosch WAU28SI4SN
 • Energiklass A+++

 • Hög tvättkapacitet

 • Effektiva snabbprogram

 • Ingen ångfunktion

Rekommenderad tvättmaskin

Miele WSA023 WCS Active

Tvättmaskin bäst i test Miele WSA023 WCS Active
 • Skonsam textilvård

 • Prisvärd Miele-maskin

 • Låg energiförbrukning

 • Enkel användning

Toppmatad tvättmaskin bäst i test

AEG L6TDN641G

Tvättmaskin bäst i test AEG L6TDN641G
 • Utmärkt tvättförmåga

 • Användarvänlig

 • Bra centrifugering

 • Lång tvättid

 • Något hög ljudnivå vid centrifugering

Testvinnare tvättmaskin - Experternas omdömen

Det finns få experttester på tvättmaskiner att ta del av, men produktexperterna och butikerna menar att en av de stora utmaningarna för tvättmaskiner idag är att helt skölja bort tvättmedlet från kläderna. Anledningen till detta är att tillverkarna försöker få ned vattenförbrukningen för att spara energi. Av samma anledning blir tvättiden ofta lång, då blötläggning av tvätten är mer energisnålt än att värma upp vattnet.

 

Även hög ljudnivå är ett problem för många tvättmaskiner idag. Detta gör att det kan vara en god idé att lägga lite extra pengar på att köpa en tvättmaskin som är så tyst som möjligt, så att du och familjen inte störs när maskinen jobbar.

 

Summerar vi de senaste årens experttester framkommer också vilka tillverkare som gör de bästa tvättmaskinerna och vilka som lyckas "mindre bra". De producenter som är bäst är Miele, Bosch och Siemens. Bosch har haft stora framgångar under åren, inte minst med sina WAS och WAQ-maskiner. Bosch har också historiskt tagit många av platserna på Topp10 med sina tvättmaskiner och de är nöjda att redovisa sina testvinster.

 

När vi tittar på det som för många är viktigast med en tvättmaskin, att tvätten blir ren, är Bosch och Miele lika bra, men maskinerna från Bosch kostar ofta bara hälften av Mieles tvättmaskiner. Även Siemens och LG försöker idag ta sig in på prispallen, där de tyska jättarna tidigare stått ohotade.

 

De tillverkare som gör de sämsta tvättmaskinerna enligt experterna, är bland annat Cylinda, Candy, Hotpoint och Zanussi. Dessa maskiner ska du alltså undvika att köpa om du vill ha en bra tvättmaskin.

 

I tidningen Råd & Röns senaste test från januari 2020, är hela 150 maskiner med i sammanställningen. Bäst i test med 73 poäng är LG FH495BDS2/FH6F9BDS2 och på delad andraplats kommer flera tvättmaskiner från Miele bland annat modellerna WCG 130, WCI 330, WCI 120 som alla får 72 poäng. Bosch WAT283T8SN, som är vår mest prisvärda tvättmaskin, ligger på en delad 8:e plats och får bra betyg i delmomenten tvätt och centrifugering. 

 

Samtliga tvättmaskiner på topp 15-listan är relativt dyra och kostar mellan 9 000-18 000 kronor. Tidningen menar dock att det går att köpa en riktigt bra tvättmaskin för bara ca 6 000 kronor och nämner Samsung WW80J5426DW, WW80J5426EW och WW80J5426FW som exempel på detta.

Extern källa/länk: Tidningen Råd & Rön, januari 2020

 

Därför är detta den bästa tvättmaskinen

Bristen på experttester har gjort arbetet extra utmanande denna gång. Vi har fått åka till de stora vitvarubutikerna och pratat med både säljare och tekniker för att få tips och råd till denna sida. Bland annat har vi besökt ELON, Elgiganten och Hemmabutikerna för att höra oss för vad som gäller idag. Och svar har vi fått!

 

När vi tittar på vad konsumenterna tycker om de olika tvättmaskinerna så framkommer det väldigt många positiva kommentarer kring varumärket Miele. Konsumenterna är nöjda, testlabben placerar dem högt och Miele själva går ut med information att "I våra testlaboratorium måste tvättmaskinerna klara att gå i minst 10.000 drifttimmar. Det motsvarar en genomsnittlig användning på cirka 20 år."

 

Efter detta svar ställer man sig förstås frågan; Varför ska jag inte köpa en Miele? Svaret kan stavas: P R I S E T. Det handlar ofta om 5-siffriga belopp för en tvättmaskin från Miele. Att denna tyska tillverkade gör de mest hållbara tvättmaskinerna, verkar ställt utom rimligt tvivel.

 

Dock ska man komma ihåg att Miele inte nödvändigtvis gör de bästa tvättmaskinerna när det gäller tvättresultat, sköljning och centrifugering. Det som Miele är helt outstanding på är driftsäkerheten! Det är inte en slump att du kommer att möta maskiner från Miele i många tvättstugor.

 

Men om plånboken inte är lika välfylld som tvättkorgen, får man vända blicken mot utmanarna; LG och Bosch. Här är de två tillverkare som jagar Miele och de har både för- och nackdelar. Vilket märke du än väljer av dessa tre, kommer du dock att få en bra tvättmaskin.

 

 Tvättmaskin - Bäst i test 2021

Efter att ha tagit del av vad både experter och de svenska konsumenterna har att säga kan vi meddela att den bästa och mest prisvärda tvättmaskinen just nu kommer från tillverkaren Bosch och heter WAU28SI4SN. Denna tvättmaskin passar till vår testvinnare för torktumlare om du vill bygga en tvättpelare! 


Bäst i test tvättmaskin - Bosch WAU28SI4SN

(Klicka på tvättmaskinen för mer information om bästa priset)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 6 mars 2021

De bästa priserna på Bosch WAU28SI4SN

 

Bästa tvättmaskinen just nu kommer från populära tillverkaren Bosch och är ersättare till bästsäljaren WAT2869ISN. Med en energiklassning på A+++ är den energisnål och håller nere strömförbrukningen till ynka 152kWh/år. Detta är givetvis mycket bra för miljön men även för din plånbok då elräkningen hålls till ett minimum. 

 

Bosch WAU28SI4SN har en centrifugeringshastighet på 1400 varv/min vilket ser till att kläderna inte är plaskblöta efter tvätt. Med denna hastighet behöver inte din torktumlare jobba lika hårt vilket ytterligare sparar på hushållets strömförbrukning

 

Mycket tacksamt är också dess ljudnivå som hålls på 49dB vid normaldrift. Vid centrifugering går denna upp till 75dB. 

 

Tvättmaskinen har kapacitet på 9kg åt gången vilket räcker gott och väl till ett hushåll på 4 personer. Eftersom den har hög kapacitet kan du fylla tvättmaskinen utan att den ska riskera att överlastas och slita ut dess motor. 

 

Val av program och optimering gör du enkelt på LED-displayen som styrs via touch. Här får du även info om återstående tid och programstatus. Här kan du också välja att fördröja start av programmen vilket kan vara användbart i lägenheter där el oftast är dyrare på natten. 

 

Du hittar många skonsamma och effektiva program men de som uppskattas allra mest av de svenska konsumenterna är auto- och snabbprogrammen. Dessa gör det enkelt att få bra och snabba resultat. Du kan alltid optimera programmen genom att välja temperatur och varvtal samt om det ska vara färdigtvätt, förtvätt, centrifugering och sköljning. Tvätt av ömtåliga tyger eller dunjackor kan också optimeras. Är någon i familjen allergisk kan du med fördel använda dig av AllergiPlus-programmet som är extra effektivt mot allergener

 

Använder du flytande tvättmedel behöver du inte oroa dig om dosering eftersom tvättmaskinen i-DOS-funktion sköter doseringen automatiskt. Denna funktion mäter hur smutsigt vattnet blir och anpassar mängden tvättmedel därefter. Tvättmaskinen anpassar även drifttid efter hur mycket tvätt som läggs i samt hur smutsig denna är. Skulle du glömma ett plagg finns det en fylla-på funktion som gör detta möjligt. 

 

För att motverka läckage är tvättmaskinen utrustad med ett flerfaldigt vattenskydd. Vid köp av denna Bosch tvättmaskin får du 10 års motorgaranti. Är du intresserad av mer information om denna tvättmaskin hittar du det på Bosch hemsida. 


Vill du bygga en tvättpelare passar denna tvättmaskin till torktumlaren bäst i test

 

Detta säger konsumenterna

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi såklart veta vad användarna har att säga. Det är ju trots allt de som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel: 


Fungerade längre på att köpa tvättmaskin med i-dosering. Så glad att vi har äntligen gjort det. Återstår att se hur mycket besparande den är men tystgående och rena kläder.

 

Toppenmaskin, supernöjd !!!

Älskar verkligen maskinen och autodoseringen. Den funkar super bra. Riktigt nöjd

 

Produkten erbjuder fin design och bra program. Bra med självdosering och att man kan öppna luckan efter att man startat maskinen.

 

WAU28SI4SN mycket bra maskin

 

Mycket nöjd med min nya tvättmaskin. Tyst Oct bra med många program. Stor skillnad på hur torr tvätten är när den är klar jämfört med min gamla!

 

PERFEKT och så proffsig

 

Jättenöjd med maskinen ! Extra ++ Är själv dosering och snabbprogrammen ++

 

Nöjd med mitt köp av en prisvärd tvättmaskin.

 

Mycket bra och iDos verkar toppen

 

Här köper du testvinnaren till lägsta pris

Du köper denna tvättmaskin allra enklast på nätet. Då kan du även få den levererad och installerad direkt på plats hemma hos dig. Enkelt och bekvämt med tanke på att tvättmaskinen väger 67kg. Tänk också på att många vitvaruhandlare erbjuder bortforsling av din gamla tvättmaskin vilket är ett enkelt sätt att få bort din gamla tvättmaskin utan att behöva köra till soptippen. 

 

Tvättmaskin - Bäst i test rekommenderar:


Rekommenderad tvättmaskin - Miele WSA023 WCS Active

(Klicka på tvättmaskinen för mer information om det bästa priset just nu!)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 6 mars 2021

De bästa priserna på Miele WSA023 WCS Active

Önskar du låna pengar till tvättmaskinsinköpet, har vi även tips på banklån.

 

Som vi har nämnt i introduktionen är Miele lika med kvalitet och driftsäkerhet. Förutom det levererar de tvättmaskiner med gott tvättresultat och enkel användning i form av både knappar och touch-paneler. 

 

Miele WSA023 WCS Active är energimärkt A+++ vilket är den bästa energimärkningen. På så vis sparar du pengar genom en låg elförbrukning. När det gäller tvätt och centrifugering presterar tvättmaskinen mycket bra vilket leder till att tvätten blir så torr och ren som möjligt. 

 

Mieles tvättmaskin har en centrifugeringshastighet på optimala 1400 varv. Dess ljudnivå ligger på godtagbara 50dB vid normaldrift men går upp till cirka 70dB vid centrifugering.

 

Tvättmaskinen ger dig uppdateringar och visar återstående tid. Du kan därför enkelt planera när tvätten förväntas bli klar. Du kan även ha en förskjuten starttid om du exempelvis har dyrare el på natten eller om du vill att tvätten ska vara klar precis när du kommer hem från en aktivitet. Det går att programmera denna 24 timmar i förväg. 

 

Efter avslutat program kör tvättmaskinen alltid vattenstötar genom tvättmedelsfacket för att spola ut tvättmedelsrester. Du kan därför vara säker på att detta fack alltid är rent inför nästa tvätt. Det finns också fack för portionskapslar som gör dosering av tvättmedel enkelt. 

 

Med vattennivåsensorer känner Watercontrol-systemet av ifall den normala vattennivån inte nås. Skulle detta ske stängs vattentilloppet automatiskt av för att undvika vattenskador och läckage. 

 

Mieles produkter är grundligt testade under 10,000 timmar. Detta ska motsvara en livslängd på 20 år och det är endast Miele som utsätter sina produkter för dessa typer av tester. 

 

Tvättmaskinen har dimensionerna: 85 x 60 x 64 (H x B x D) och väger 94kg. 

 

Vid köp av denna Miele tvättmaskin får du 12 månaders garanti. För mer information om denna tvättmaskin kan du kika på Mieles hemsida

 

Detta säger konsumenterna 

"Enkel att förstå och "ratta". Tyst. Diskret och snygg."

 

"Köpte den vid flytt och blev förvånad hur tyst den går, Miele borgar för bra kvalitet som håller i längden."

 

"Några dagar sen jag älskar mile fast de är dyra reparera"

 

"Utmärkt maskin - tyst och mycket effektiv. Kontroller enkla att använda. Ser fram emot många års pålitlig service vilket Miele är känt för."

 

"Jag kämpade med min sista Miele tvättmaskin var bra men den här är ännu bättre. lätt att använda 1400 rpm centrifugeringshastighet så kortare tid i torktumlaren"

 

"Riktigt nöjd med min nya Miele tvättmaskin. Det är tyst, har de program jag behöver, tvättar väl och passar det begränsade utrymmet vi hade."

 

"Utmärkt. Lätt att installera. Instruktioner enkla att följa. Älskar den korta tvättfunktionen. Tyst. Alla mycket Miele. Jag förväntar mig att det ska vara utmärkt och det är det."

 

"Tidigare hade en Miele tvättmaskin, den här modellen är bra men inte säker på plastdörren, föredrog metalldörren på min tidigare maskin. Annars bra, jag gillar den försenade startfunktionen."

 

"Verkligen imponerad av denna tvättmaskin, väldigt tyst och ser bra ut för vårt öppna planlösning. Har en snabb tvätt på 20 minuter men har också många andra inställningar för olika typer av kläder."

 

"Lätt att använda, älskar snabb tvätt, det är användbart att veta hur länge varje tvätt måste gå tills den är klar! Hoppas det håller 18+ år som min senaste Miele gjorde! Värt pengarna!"

 

"Fantastisk produkt. Ersatt 15-årig Miele-maskin."

 

Här kan du köpa tvättmaskinen till bästa pris

Med fördel köper du den på nätet, eftersom du då inte behöver tänka på frakten hem. Den väger ändå 94 kilo. Glöm inte att du hos flera av återförsäljarna också enkelt för några hundralappar kan beställa bortforsling av din gamla tvättmaskin och att du kan få hjälp med installationen av din nya tvättmaskin.

 

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 35 banker och långivare.


Tretti.se säljer tvättmaskinen bäst i test för 7699 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

7699 kr är det lägsta priset just nu för Miele WSA023 WCS Active!

Whiteaway erbjuder tvättmaskinen just nu för 7699 kr. Frakten ingår även i priset.

Toppmatad tvättmaskin - Bäst i test 2021

Med en toppmatad tvättmaskin slipper du böja ryggen varje gång du ska packa in och ut. De tar även inte stor plats vilket gör dem till en bra vitvara att ha i hemmet om du bor lite mindre. Exempelvis får den enkelt plats i ett badrum. 

Toppmatad tvättmaskin bäst i test - AEG L6TDN641G

(Klicka på tvättmaskinen för mer information om det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 6 mars 2021

De bästa priserna på AEG L6TDN641G


AEG L6TDN641G är en tvättmaskin som just nu ligger på förstaplats på Råd & Röns jämförelse av toppmatade tvättmaskiner. Den har en kapacitet på 6kg och kommer med smarta funktioner som senarelagd start och Aquastop (vattenskydd). Den har även flertalet program, bl.a. ett effektivt 20-minuters-program när det måste gå snabbt!


Den är otroligt effektiv och förbrukar 150kWh/år och har därmed energiklass A+++, den högsta som går att uppnå. När tvättmaskinen är igång har den en ljudnivå av 56dB men när centrifugering är igång går tvättmaskinen upp till 1400 varv/min och 79dB


Tvättmaskinen väger 61 kg och har måtten 40 x 60 x 89 cm (BxHxD). 


Detta säger användarna

Som vanligt vill vi även veta vad användarna tycker om sin tvättmaskin. När det gäller AEG L6TDN641G är de flesta användarna mycket nöjda med sitt köp. Här kommer några exempel:


"Bra tvättresultat av en liten maskin. Tyst gång vid centrifugering."


"Jag är supernöjd med maskinen, den har jätte många olika program. Mitt favorit är snabbprogrammet!! Enda minuset är att det fastnar ganska mycket tvätt och sköljmedel i facken trots att jag sköljer ur dom efter varje tvätt."


"Kört ca 10 tvättar på olika program fungerar utmärkt. Klarar även av kuddar och täcken, vissa toppmatade har problem med centrifugering med tunga plagg men denna har hittills klarat allt. Maskinen centrifugerar också korrekt innan sköljning så tvättmedlet försvinner. Centrifugeringen på denna maskinen är största styrka. Valde tidigare ett billigare alternative vilket inte blev bra, köpte denna och blev väldigt nöjd! Ett stort plus är att man kan justera tiden till kortare tvätttid på programmen!"


"Jag är verkligen glad att jag har köpt den. Tar lite plats och fungerar perfekt."


"Jag köpte min underbara AEG tvättmaskin för ca. 6 veckor sedan. Jag är supernöjd och väldigt nöjd med det. Leverans och installation var också helt fantastisk och snabb."


"Var lite skeptisk till att köpa en maskin med 1400 varv / min, men tvätten är inte blöt, positiv upplevelse och kan verkligen rekommendera maskinen, det enda jag saknar är ett kort program för 40 graders tvätt, dessutom tar det lite utrymme och gör inte buller, så spring och köp."


"Jag köpte den för ca. För 1 månad sedan och det tvättar riktigt bra och rent!!"


"Allt fungerar perfekt både maskin och leverans helnöjd."


"Tyst, tvättar rent och har alla funktioner jag kan önska!"


"Väldigt bra ! Perfekt för mindre hushåll och om man har litet badrum . Bra med 20 min snabbprogram."


Här köper du den toppmatade tvättmaskinen till lägst pris
Till dig som fortfarande är tveksam och som ska köpa en Bosch tvättmaskin

Bosch erbjuder dig som konsument att testa tvättmaskinen hemma hos dig under 100 dagar - utan att ta några risker. Är du inte nöjd efter tre månader får du  pengarna tillbaka. Så enkelt är det! Läs om Bosch 100% nöjd garanti här!

 

Prova diskmaskinen hemma i 100 dagar

 

Ska du välja 1400 eller 1600 varv per minut?

Vatteninnehållet i tvätten minskar med cirka 6 % när centrifugeringshastigheten ökar från 1400 till 1600 varv per minut (rpm). Det gör skillnad på hur torr tvätten blir, men har också sina nackdelar. Bland annat slits tvättmaskinen mer om den centrifugerar på 1600 rpm jämfört med 1400 rpm. Belastningen ökar med ca 30 % på trummans lagring och upphängning.

 

För att maskinerna med 1600 rpm skall få samma livslängd som de med 1400 rpm, krävs att lager och upphängningar dimensioneras för den ökade belastningen. Men - detta kostar förstås. Och det är inte alltid som tillverkarna tar denna extrakostnad.

 

Om du inte satsar på en dyr tvättmaskin, välj då 1400 rpm. Eller sänk hastigheten till detta på din maskin när du tvättar. Det gör att din tvättmaskin slits mindre och därmed förhoppningsvis håller längre.

 

Med en bra tvättmaskin blir din tvätt ren på ett energisnålt och miljövänligt sätt


Med en bra tvättmaskin blir din tvätt ren på ett energisnålt och miljövänligt sätt.

 Kampanjpriser hos Tretti, WhiteAway och eNemo

TIPS: Just nu är det REA hos flera vitvaruhandlare som erbjuder upp till 50 % rabatt! Tänker du köpa nya vitvaror är det därför smart att först kolla igenom deras utbud, för att se vad som passar dig.


De erbjudanden som är aktuella idag är:

 

 • Tretti har upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.
 • WhiteAway ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.
 • eNemo ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.


Lycka till med dina inköp!
Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om den bästa tvättmaskinen önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den tvättmaskin som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa Tvättmaskinen


Bonustips och goda råd

Ytterligare en undersökning som är värd att ta del av, är en stor sammanställning gjord av våra vänner i Norge. Där har 35 000 konsumenter (!) under 2000-talet kunnat rapportera in vad de tycker om sin tvättmaskin. De har bland annat avslöjat hur länge som deras tvättmaskin höll, de problem som de haft under åren och hur nöjda de varit med köpet.

 

Bästa tvättmaskinstillverkare i Din Sides konsumentundersökning blev, inte helt oväntat, Miele med 95 av 100 poäng (460 tvättmaskiner från Miele utvärderades). På andraplats kom Bosch med 92 poäng och 1 890 undersökta tvättmaskiner.


Läs gärna även vilket tvättmedel som är bäst, så att du drar full nytta av din nya tvättmaskin. Se dessa tester på flytande tvättmedel (2014), pulvertvättmedel för vittvätt (2012) och pulvertvättmedel för kulörtvätt (2013).

 

Efter tvättningen är det dags att stryka. Genom att läsa våra tester av strykjärn gör du arbetet enklare, eftersom du då får ett bra och lättanvänt strykjärn.

 

Har du en gammal torktumlare som kostar massor i drift och gör om ditt hus till en ångbastu? Se då till att köpa ny torktumlare samtidigt med tvättmaskinen. Det har hänt mycket med utvecklingen de senaste åren, som du kan läsa på vårt torktumlartest.


Enligt Konsumentverket förbrukar tvätt och tork cirka 20 procent av hushållets årliga elförbrukning. Detta gör att det är viktigt att ha lägsta möjliga elpris oavsett om du bor i villa eller i lägenhet.

 


Tips! Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående tvättmaskiner. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa tvättmaskinen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!Vanliga frågor och svar

 • 🤔 Ska jag välja en tvättmaskin med 1400 eller 1600 varv per minut?
  En maskin som använder 1600 rpm kräver att den är rätt dimensionerad för att få en lika lång livslängd som en maskin som använder 1400 rpm. Detta är såklart dyrare och väljer du att köpa en billigare maskin är det bättre att välja en maskin som använder 1400 rpm.
 • 🧺 Frontmatad eller toppmatad tvättmaskin?
  Det som skiljer maskinerna åt är att den frontmatade har luckan på framsidan medan den toppmatade har luckan på ovansidan. Ska du bygga en tvättpelare eller om du tänker bygga in tvättmaskinen under en bänk blir det därför omöjligt med en toppmatad maskin. Har du en väldigt trång yta där du tänker placera tvättmaskinen kan en toppmatad maskin vara att föredra då du inte behöver tänka på ytorna runt om kring maskinen.
 • 💪 Kan jag få hjälp med att forsla bort min gamla tvättmaskin?
  Ja, kedjorna Tretti, Whiteaway, eNemo och Hemmy erbjuder både hemkörning, bortforsling och installation mot en extra kostnad som du enkelt lägger till i varukorgen.


Christopher Holmerin

Bäst i test: Tvättmaskin

Testet skrevs och uppdaterades senast

Läs även: