Tester för dig som ska köpa ny tvättmaskin.

Tvättmaskin bäst i test 2023: 3 toppmodeller

Ska du köpa tvättmaskin och vill veta vilken som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi har jämfört marknadens modeller med varandra och tagit reda på vilka tvättmaskiner som ger dig mest värde för pengarna!


I testet har vi tittat på olika tvättmaskiner som experterna testat och vägt samman deras betyg med konsumenternas utlåtanden och där av fått fram våra testvinnare. 


Bästa tvättmaskinerna just nu

Tvättmaskin bäst i test

Bosch WAU28UA8SN

Tvättmaskin bäst i test Bosch WAU28UA8SN
 • Energiklass A+++

 • Hög tvättkapacitet

 • Effektiva snabbprogram

 • Ingen ångfunktion

Rekommenderad tvättmaskin

Miele WSA023 WCS NDS

Tvättmaskin bäst i test Miele WSA023 WCS NDS
 • Skonsam textilvård

 • Prisvärd Miele-maskin

 • Låg energiförbrukning

 • Enkel användning

 • Inget ljus inuti tvättmaskinen

Toppmatad tvättmaskin bäst i test

AEG L6TDN642G

Tvättmaskin bäst i test AEG L6TDN642G
 • Utmärkt tvättförmåga

 • Användarvänlig

 • Bra centrifugering

 • Något hög ljudnivå vid centrifugering

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide: Allt du behöver veta inför ditt val

Kapacitet

De flesta tvättmaskinerna har en kapacitet på 8 kg, vilket räcker bra för en familj på cirka 4 personer. Är ni fler kan det vara en bra idé att kika på en maskin med större kapacitet. Vid färre antal, eller om du rentav bor ensam, räcker en mindre toppmatad tvättmaskin bra. Dessa har en kapacitet på 6 kg

Funktioner och program

Nästan alla tvättmaskiner är idag utrustade med Auto- och snabbprogram, vilket ofta är de vi använder allra mest. Men emellanåt kan det vara tacksamt med andra program, t.ex. om du är allergisk och behöver noggrannare tvätt. Det kan också vara bra med funktioner som låter dig pausa pågående tvätt och slänga in plagg som du glömt.


Energi- och vattenbesparing

Sikta in dig på en tvättmaskin med en bra energiklass och relativt låg vattenförbrukning eftersom det ser till att hålla nere driftkostnaderna för din tvättmaskin. MEN - se till att den tvättmaskin du köper har goda omdömen och testresultat. 


En del tillverkare försöker nämligen hålla nere vatten- och elförbrukning till den grad att de snålar med själva sköljningen av dina kläder. Detta kan leda till att resultatet blir sämre samt att tvättmedelsrester finns bland dina kläder, vilket inte är så kul. 


Bullernivå

En bullernivå på drygt 70 dB är helt okej för att du inte ska störas av tvättmaskinen. Vill du ha lägre får du oftast betala en del mer. Vill du istället komma ner lite i pris är resulterar det ofta i att tvättmaskinen håller en högre bullernivå. 
Bosch tvättmaskin bäst i test 2023

Vi har utsett Bosch WAU28UA8SN till bäst i test. Med en kapacitet på 8 kg är den perfekt för familjer på 4 personer - eller dig som tvättar mycket och ofta. Dess energieffektivitet är inte bara bra för plånboken, utan även miljön. Och med en centrifugering på 1400 RPM ser den till att dina kläder kommer ut så torra som möjligt. 


Bäst i test tvättmaskin - Bosch WAU28UA8SN

(Klicka på tvättmaskinen för mer information om bästa priset)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Bosch WAU28UA8SN
 


Kapacitet anpassad för familjen

Denna tvättmaskin rymmer 8 kg tvätt, vilket passar perfekt för ett hushåll med 4 personer. 

 

Miljövänlig och ekonomisk drift

Den förbrukar endast 62kWh/100 cykler vilket innebär besparingar på elräkning och en tvättmaskin som både är bra för plånboken och miljön.

 

Effektiv centrifugering

Med en centrifugeringshastighet på 1400 varv/min ser den till att kläderna inte är genomvåta efter tvätt. Dessutom är centrifugeringen relativt tyst med en ljudnivå på max 72 dB. 

 

Användarvänlig styrning

Med hjälp av touchstyrning på LED-displayen kan du enkelt välja program och se återstående tid och försena start av tvättcykeln för att spara energi. 

 

Mångsidiga program

Utöver auto- och snabbprogram är det enkelt att anpassa din tvätt med val av temperatur, varvtal och extra sköljningar. Är du allergiker finns det bland annat ett AllergiPlus-program som är extra effektivt mot allergener. Sedan finns även en tacksam "fylla på"-funktion som låter dig pausa programmet och lägga in tvätt som du har glömt. 


Alltid optimal dosering

Med hjälp av funktionen i-dosering anpassar den automatiskt mängden tvättmedel. 

 

För att motverka läckage är tvättmaskinen utrustad med ett flerfaldigt vattenskydd. Vid köp av denna Bosch tvättmaskin får du 10 års motorgaranti.


Specifikationer

 • Kapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 72 dB (max)
 • Energimärkning: C
 • Hastighet: 1400 varv/min
 • Placering: Fristående
 • Typ: Frontmatad
 • Bredd: 598 mm
 • Djup: 590 mm
 • Höjd: 848 mm
 • Vikt: 68 kg

 

Detta tycker konsumenterna om testvinnaren

"Supernöjd med denna maskin som tvättar rent och har låg ljudnivå. Möjligheten att välja extra sköljningar och snabbprogram. Bra centrifug. Enkelt att förstå och välja rätt program. Prisvärd!"

 

”Toppenmaskin, supernöjd!!!”


”Älskar verkligen maskinen och autodoseringen. Den funkar super bra. Riktigt nöjd”

 

”Produkten erbjuder fin design och bra program. Bra med självdosering och att man kan öppna luckan efter att man startat maskinen.”

 

”Mycket nöjd med min nya maskin. Tyst Och bra med många program. Stor skillnad på hur torr tvätten är när den är klar jämfört med min gamla!”

 

”PERFEKT och så proffsig”

 

”Jättenöjd med maskinen ! Extra ++ Är själv dosering och snabbprogrammen ++”

 

”Nöjd med mitt köp, prisvärd!”

 

”Mycket bra och iDos verkar toppen”


Köp en annan tvättmaskin om:

 • Du värderar ljudnivå högt: Denna tvättmaskin har en ljudnivå på ca 72 dB vilket kan vara lite högt - särskilt ifall den inte står i ett eget rum.
 • Ni är få i hushållet: Bor du ensam eller kanske med en sambo behöver du inte en så stor tvättmaskin. Då räcker en mindre, toppmatad tvättmaskin. 

 

Köp tvättmaskin bäst i test till lägsta pris

Hos dessa butiker kan du köpa tvättmaskinen. Då kan du även få den levererad och installerad direkt på plats hemma hos dig. Enkelt och bekvämt med tanke på att den väger 68 kg. Många vitvaruhandlare erbjuder även bortforsling av din gamla maskin vilket gör det enkelt att få bort din gamla utan att behöva köra till soptippen.


CDON.COM säljer den just nu för 11290.52 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

11290.52 kr är det lägsta priset just nu för Bosch WAU28UA8SN! 

Miele tvättmaskin - bästa premiumval

Som vi har nämnt i introduktionen är Miele lika med kvalitet och driftsäkerhet. Förutom det levererar de maskiner med gott tvättresultat och enkel användning i form av både knappar och touch-paneler. 


Bästa premiumval - Miele WSA023 WCS NDS

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Miele WSA023 WCS NDS


Energisnål och effektiv

Miele WSA023 WCS har energiklass B vilket är en väldigt bra energimärkning som sparar pengar genom en låg elförbrukning. Den är väldigt effektiv tack vare sina olika tvättprogram och klarar av att tvätta 7 kg åt gången. 

 

Låg ljudnivå

Mieles tvättmaskin har en centrifugeringshastighet på optimala 1400 varv. Dess ljudnivå ligger på godtagbara 50 dB vid normaldrift men går upp till cirka 70 dB vid centrifugering. När det gäller tvätt och centrifugering presterar den mycket bra vilket leder till att tvätten blir så torr och ren som möjligt.

 

Smarta och flexibla funktioner

Den är smart och ger dig uppdateringar som visar återstående tid vilket gör det enkelt planera när tvätten förväntas bli klar. Du kan aktivera en förskjuten starttid om du exempelvis för att ha tvätten klar precis när du vill. Detta kan också anpassas så tvätten går igång när elen som billigast. Förskjuten start går att programmera 24 timmar i förväg. 

 

Spolar bort rester

Efter avslutat program kör de alltid vattenstötar genom tvättmedelsfacket för att spola ut tvättmedelsrester. Du kan därför vara säker på att detta fack alltid är rent inför nästa tvätt. Det finns också fack för portionskapslar som gör dosering av tvättmedel enkelt. 

 

Skydd mot vattenskador

Med vattennivåsensorer känner Watercontrol-systemet av ifall den normala vattennivån inte nås. Skulle detta ske stängs vattentilloppet automatiskt av för att undvika vattenskador och läckage. Utöver att den har extra säkerhet för vattennivåer är den också vattensnål och förbrukar endast ca 45 liter per tvätt, oavsett om det är syntet eller bomull. 

 

Kvalitet som håller

Mieles produkter är grundligt testade under 10,000 timmar. Detta ska motsvara en livslängd på 20 år och det är endast Miele som utsätter sina produkter för dessa typer av tester. Vid köp av denna Miele tvättmaskin får du 1 års garanti.

 

Specifikationer

 • Kapacitet: 7 kg
 • Ljudnivå: 50 dB
 • Ljudnivå vid centrifugering: 74 dB
 • Energimärkning: B
 • Hastighet: 1400 varv/min
 • Placering: Fristående
 • Typ: Frontmatad
 • Bredd: 600 mm
 • Djup: 640 mm
 • Höjd: 850 mm
 • Vikt: 80 kg


Detta tycker användarna om Mieles tvättmaskin

"Miele har bättre kvalitet än Bosch/Siemens eller Electrolux. Den är tillräckligt tyst så den inte hörs när man stänger dörren till tvättstugan. Den väger 80kg och det hjälper när den centrifugerar. Med den tidigare maskinen från Bosch så skakade hela huset. Visst, Miele kostar lite mer men det är det värt!"


"Go tvättmaskin som är lätt att använda. Mycket tyst. Kanske en av de bästa maskinerna jag har haft hittills."


"Mieles tvättmaskin är bra för att tvätta kläder rena och centrifugera så att de torkar snabbt. Du kan tvätta på 20 minuter som du tvättar för hand, men maskinen klarar allt. Många olika tvättprogram som täcker behoven för alla kläder vi har."


Köp en annan tvättmaskin om:

 • Du vill spara pengar: Mieles tvättmaskiner är i de dyrare laget tack vare deras goda kvalitet. Men du kan fortfarande få en bra tvättmaskin till ett lägre pris, exempelvis vår testvinnare från Bosch.
 • Ni är mindre än 3 i hushållet: Då behöver du inte samma kapacitet, och kan sikta in dig på en mindre och toppmatad tvättmaskin.

Köp Miele tvättmaskin till bästa pris

Du kan med fördel köpa maskinen från Miele på nätet, eftersom du då inte behöver tänka på frakten hem. Den väger ändå 80 kilo. Glöm inte att du hos flera av återförsäljarna också enkelt för några hundralappar kan beställa bortforsling av din gamla model och att du kan få hjälp med installationen av din nya.

 

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.


Tretti.se säljer Miele WSA023 WCS NDS för 9019 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

9019 kr är det lägsta priset just nu för Miele WSA023 WCS NDS!

Hemmy.se säljer just nu Miele WSA023 WCS NDS för 10648 kr. Frakten ingår i priset.

Whiteaway erbjuder Miele WSA023 WCS NDS just nu för 12390 kr. Frakten ingår även i priset.

Toppmatad tvättmaskin bäst i test

Vi har utsett AEG L6TDN642G till bästa toppmatade tvättmaskin just nu tack vare sina goda kapacitet, smarta funktioner och låga ljudnivå. Ett plus är också att den presterar väl i experternas tester, däribland hos Råd och Rön där den tar hem förstaplatsen i deras senaste jämförelse av toppmatade tvättmaskiner.


Toppmatad tvättmaskin bäst i test - AEG L6TDN642G

(Klicka på tvättmaskinen för mer information om det bästa priset just nu!)


Allt du behöver i kompakt format

Denna toppmatade tvättmaskin har en kapacitet på 6kg och kommer med smarta funktioner som senarelagd start och Aquastop (vattenskydd). Den har även flertalet program, bl.a. ett effektivt 20-minuters-program när det måste gå extra snabbt. 

 

Smarta funktioner

En av de allra bästa funktionerna med AEGs toppmatade modell är att varje tvätt vägs in, och därefter justeras tiden det tar för en tvätt till minimum. Detta ser även till att minska slitage på tvättmaskinen.

 

Tyst och energieffektiv drift

Det är en hyfsat tyst maskin vars ljudvolym uppgår till 56 dB vid tvätt och max 79 dB under centrifugering. Trots att det är en mindre modell är den otroligt effektiv och förbrukar 65kWh/100 cykler och har därmed energiklass F. Den väger 61 kg och har måtten 40 x 60 x 89 cm (BxHxD). 

 

En toppmatad modell som AEG L6TDN642G är ett bra alternativ för dig som letar efter en mindre och billig tvättmaskin. 


Specifikationer

 • Kapacitet: 6 kg
 • Ljudnivå: 79 dB
 • Energimärkning: D
 • Hastighet: 1400 varv/min
 • Placering: Fristående
 • Typ: Toppmatad
 • Bredd: 400 mm
 • Djup: 600 mm
 • Höjd: 890 mm
 • Vikt: 61 kg


Detta tycker användarna

"Bra tvättresultat av en liten maskin. Tyst gång vid centrifugering."

 

"Jag är supernöjd med maskinen, den har jätte många olika program. Mitt favorit är snabbprogrammet!! Enda minuset är att det fastnar ganska mycket tvätt och sköljmedel i facken trots att jag sköljer ur dom efter varje tvätt."

 

"Kört ca 10 tvättar på olika program fungerar utmärkt. Klarar även av kuddar och täcken, vissa toppmatade har problem med centrifugering med tunga plagg men denna har hittills klarat allt. Ett stort plus är att man kan justera tiden till kortare tvättid på programmen!"

 

"Jag är verkligen glad att jag har köpt den. Tar lite plats och fungerar perfekt."

 

"Jag köpte min underbara AEG tvättmaskin för ca. 6 veckor sedan. Jag är supernöjd och väldigt nöjd med det. Leverans och installation var också helt fantastisk och snabb."

 

"Var lite skeptisk till att köpa en maskin med 1400 varv / min, men tvätten är inte blöt, positiv upplevelse och kan verkligen rekommendera maskinen, det enda jag saknar är ett kort program för 40 graders tvätt, dessutom tar det lite utrymme och gör inte buller, så spring och köp."


Köp en annan tvättmaskin om:

 • Ni är fler än 3 i hushållet: Då behöver ni större kapacitet. Då kan ni titta på de andra tvättmaskinerna i vårt test - de har båda större kapacitet än denna.
 • Du värderar energieffektivitet: Vill du ha en mer energieffektiv och miljövänlig tvättmaskin rekommenderar vi dig att kika på vår premiumvinnare från Miele. 


Köp toppmatad tvättmaskin till lägst pris

Hos dessa butiker kan du köpa den toppmatade modellen bekvämt och enkelt. Dessutom kan du beställa den direkt hem till dörren och få hjälp med installationen. 

Jämför tvättmaskiner - specifikationer


Kapacitet:
Ljudnivå:
Energimärkning:
Hastighet:
Placering:
Typ:
Bredd:
Djup:
Höjd:
Vikt:
Bosch WAU28UA8SN
Bosch WAU28UA8SN
Tvättmaskin bäst i...
8 kg
72 dB
C
1400 varv/min
Fristående
Frontmatad
598 mm
590 mm
848 mm
68.28 kg
Miele WSA023 WCS NDS
Miele WSA023 WCS NDS
Rekommenderad tvät...
7 kg
72 dB
B
1400 varv/min
Fristående
Frontmatad
600 mm
640 mm
850 mm
94 kg
AEG L6TDN642G
AEG L6TDN642G
Toppmatad tvättmas...
6 kg
79 dB
D
1400 varv/min
Fristående
Toppmatad
400 mm
600 mm
890 mm
61 kg
Så gjorde vi testet

Bristen på experttester har gjort arbetet extra utmanande denna gång. Vi har fått åka till de stora vitvarubutikerna och pratat med både säljare och tekniker för att få tips och råd till denna sida. Bland annat har vi besökt ELON, Elgiganten och Hemmabutikerna för att höra oss för vad som gäller idag. Och svar har vi fått! 

 

När vi tittar på vad konsumenterna tycker om de olika vanligaste modellerna och dess tillverkare så framkommer det väldigt många positiva kommentarer kring varumärket Miele. Konsumenterna är nöjda, testlabben placerar dem högt och Miele själva går ut med information att "I våra testlaboratorium måste maskinerna klara att gå i minst 10.000 drifttimmar. Det motsvarar en genomsnittlig användning på cirka 20 år."

 

Efter detta svar ställer man sig förstås frågan; Varför ska jag inte köpa en Miele? Svaret kan stavas: P R I S E T. Det handlar ofta om 5-siffriga belopp för en Miele. Att denna tyska tillverkade gör de mest hållbara maskinerna, verkar ställt utom rimligt tvivel. 

 

Dock ska man komma ihåg att Miele inte nödvändigtvis gör de bästa maskinerna när det gäller tvättresultat, sköljning och centrifugering. Det som Miele är helt outstanding på är driftsäkerheten! Det är inte en slump att du kommer att möta maskiner från Miele i många tvättstugor.

 

Men om plånboken inte är lika välfylld som tvättkorgen, får man vända blicken mot utmanarna; LG och Bosch. Här är de två tillverkare som jagar Miele och de har både för- och nackdelar. Om du väljer en modell från någon av dessa tre, kommer du dock att få en bra maskin som tvättar rent.
Källor - Experternas omdömen

Tvättmaskin bäst i test 2023

Ger Miele WSA023 WCS ett bra betyg på 69 poäng vilket tar tvättmaskinen till en delad tredjeplats. Här får den bra betyg bland annat för sitt tvättresultat och centrifugering.


Bosch WAU28UA8SN får utmärkelsen "Bra Köp" och hyllas för sin goda tvättförmåga, centrifugering som ser till att kläderna är någorlunda torra när tvätten är klar.


Danska Taenk

Ger ett bra betyg till Bosch WAU28UA8SN där den får 68% i totaltbetyg. Här gillar experterna på Taenk bland annat dess dess tvätt och centrifugering. Men de tycker att den hade kunnat prestera något bättre när det gäller sköljning.
Sammanfattning

Efter att du läst vårt test önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den testvinnare som passar dig och ser till att du alltid får en ren tvätt! 

 

Testvinnare:

 

Tips!

Här listar vi tips och användbar information som ni besökare har frågat efter.

 

Elförbrukning tvättmaskin

Enligt Konsumentverket förbrukar tvätt och tork cirka 20 procent av hushållets årliga elförbrukning. Detta gör att det är viktigt att ha lägsta möjliga elpris oavsett om du bor i villa eller i lägenhet.

 

Hårfångare tvättmaskin

Speciellt för oss som är husdjursägare är en hårfångare, även kallad husdjurshårborttagare väldigt användbar. Det är ytterst irriterade när kläderna direkt efter en tvätt mer eller mindre ser ut som en liten ryamatta. Men det finns hjälp tack vare hårfångaren. 

 

Du placerar den direkt i tvättmaskinen och filtret suger in håret i behållaren som du sen enkelt kan skölja bort direkt under kranen. Det finns flera olika hårfångare på marknaden och vi på Bäst i test Guiden rankar inte någon specifik som bäst i test. Här kan du köpa en hårfångare

 

Reservdelar bosch tvättmaskin

Tyvärr går alla maskiner förr eller senare sönder. Så om du behöver reservdelar till din maskin kan du köpa dem direkt via Bosch. Klicka på länken så kommer du till sidan med Boschs reservdelar. Du behöver enbart veta modellnumret på din maskin. 

 

Tillbehör

Renoverar du ditt badrum och ska köpa viktiga och bra tillbehör bör du checka av dessa två:

 

Stötdämpare tvättmaskin - vibrationsdämpare

Bor du i lägenhet (och även för husägare såklart) och har grannar under dig är stötdämpare ett måste om inte grannarna ska bli tokiga på dig. Med vibrationsdämpare får du tvättmaskinen att stå helt still på golvet och jobbiga vibrationsljud försvinner mer eller mindre helt och hållet . Här kan du köpa vibrationsdämpare.

 

Det finns även stötdämpare inne i maskinen som du kan byta själv. Reservdelar till dessa hittar du också på länken ovan under rubriken reservdelar. 

 

Spilltratt tvättmaskin - avlopp till tvättmaskin

Är själva behållaren där du kopplar in avloppsröret. En spilltratt är ett tvättmaskinslås med inbyggt vattenlås. Du märker relativt fort om du monterat denna fel (de vill säga om vattenlåset inte fylls rätt) då du snabbt känner en avloppsstank. 

 

Därför är det klokt att köpa en ny spilltratt om du ändå ska köpa en ny tvättmaskin. Monterat spilltratten lite över höjden på tvättmaskinen.

 

Byta gummibälg tvättmaskin

Gummibälgen är själva tätningsgummit mellan luckan och tvättkaret. En gummibälg har normalt en väldigt lång livslängd men har den skadats måste du byta ut den får att inte få vattenskador. Att byta en gummibälg är lite pilligt så vi rekommenderar dig att ha med dig en vän så ni har fyra bra händer att jobba med tillsammans. 

 

Oftast är den monterad med två spännband, ett utvändigt och en invändig. Undvik att utvidga fjädern, annars blir det svårt att få den att täta igen. Efter att du avmonterat den gamla bör du noggrant rengöra ytan där bälgen satt innan du monterar den nya. Här kan du se en film hur du gör.

 

Badrum med tvättmaskin och torktumlare

Det är smart att köpa både tvätt och torktumlare samtidigt. Då kan du kombinera dessa till en tvättpelare, som möter det vanliga hushållets behov. Försök hitta matchande maskiner, dels för att göra det stiligt, men också för att mått och dylikt skall stämma överens. 

 

Men om du bor mindre kan en kombinerad modell med tvätt och torktumlare vara ännu bättre, läs vårt test om en sådan maskin. Dessa produkter är framförallt smarta för dig som bor i stadscentrum och inte har tillräckligt med plats i din tvättstuga eller badrum; Compact living helt enkelt. 

 

Det finns många smarta alternativ av dessa idag, bl.a. de som kan tvätta och torka i ett svep. På så sätt kan du stoppa in smutstvätt för att sedan öppna luckan och ha en näve ren och torr tvätt. Det negativa med dessa är dock torktumlaren inte är lika effektiv pga en mindre värmepump samt att du inte kan lägga in ny tvätt medan du torkar. 

 

Men bor du ensam och mindre är de perfekta och skall möta dina behov, så länge du inte tvättar väldigt, väldigt mycket. 

 

Vill du skapa din egna tvättpelare med kombinerad tvätt och tork kan vi tipsa dig om att kombinera vår testvinnare tillsammans med den bästa torktumlaren just nu. Med en tvättpelare kan du oftast få både tvättmaskin och torktumlare till paketpris. 

 

Rengöra tvättmaskin

Att ta hand om din maskin är viktigt att göra för att se till att den håller kontinuerlig kvalitet. Det är inga avancerade ingrepp som behöver göras utan det handlar mer om avkalkning och göra rent tvättfack och trumma . På så sätt ser du till att den håller god kvalitet samt att du motverkar dålig lukt från din maskin. 

 

Att avkalka tvättmaskinen är viktigt att göra åtminstone en gång per år. Eftersom kalk täpper till vattentillförsel kan det försvåra för din maskin att uppnå samma resultat som när den var ny. För att bibehålla kvalitet och säkerställa bra resultat vid varje tvätt är det därför viktigt att köra en avkalkning. Detta kan göras med avkalkningsmedel som du köper i din lokala ICA-butik. 

 

Men är du mer för huskurer går det också bra att använda bikarbonat. Väljer du att köpa ett avkalkningsmedel är det dock viktigt att se till så det är skonsamt mot komponenterna i din maskin. Sedan häller du i medlet (eller fyra matskedar bikarbonat) i tvättfacket och kör igång en tom tvätt på 90 grader. Glöm inte att rensa filtret efteråt. 

 

Om din tvättmaskin börjar lukta illa kan du köra en tom tvätt på 90 grader med ett par deciliter ättika i trumman. Ättikan fungerar som ett sköljmedel mot dålig lukt och kan även användas med kläder i maskinen, var bara noga att inte köra en tvätt med dina favoritplagg på 90 grader! 

 

Efter maskinen har körts tom är det bra att lämna dörren öppen några timmar och låta tvättmaskinen torka ur.

 

Tvättsymboler

Att tolka symbolerna utan förkunskap är klurigt. Och har du köpt ett nytt plagg som du är mån om är det en dum idé och chansa och spela tvätt-roulette. Här nedan listar vi de vanligaste symbolerna och vad dessa betyder. 

 

Symbolen med nummer i en balja anger i vilken temperatur som plagget max kan tvättas i. Men ibland anges ingen siffra utan endast prickar. En prick betyder 30 grader, två = 40 grader, tre = 50 grader, fyra = 60 grader, fem = 70 grader och sex prickar = 95 grader. 

 

Under denna baljan kan det finnas ett eller två streck. Ett streck under baljan innebär att det kan tvättas med kort centrifugering. Men är det två streck innebär detta fintvätt, där plagget helst ska tvättas i en halvfull maskin och skonsamt. 

 

Är det en hand i balja-symbolen innebär detta handtvätt. Plagget är såpass ömtåligt att det ej kan tvättas i maskin. Därför måste det tvättas för hand. Lägg plagget i en balja med vatten och ett skonsamt tvättmedel som du försiktigt gnider in i plagget. 

 

Efter att du har gnidit in tvättmedlet i hela plagget sköljer du försiktigt ur detta. 

 

Är det ett kryss över baljan innebär det att plagget ej är lämpat för vattentvätt. Du kan därför inte tvätta det för hand eller i maskin. För att få dessa plagg rent är det allra enklast att lämna in till din lokala kemtvätt.

 

Ska du välja 1400 eller 1600 varv per minut?

Vatteninnehållet i tvätten minskar med cirka 6 % när centrifugering ökar från 1400 till 1600 varv per minut (rpm). Det gör skillnad på hur torr tvätten blir, men har också sina nackdelar. Bland annat slits maskinen mer om den centrifugerar på 1600 rpm jämfört med 1400 rpm. Belastningen ökar med ca 30 % på trummans lagring och upphängning.

 

För att maskinerna med 1600 rpm skall få samma livslängd som de med 1400 rpm, krävs att lager och upphängningar dimensioneras för den ökade belastningen. Men - detta kostar förstås. Och det är inte alltid som tillverkarna tar denna extrakostnad.

 

Om du inte satsar på en dyr variant, välj då 1400 rpm. Eller sänk hastigheten till detta på din maskin när du tvättar. Detta bidrar till mindre slitningar och därmed en förhoppningsvis längre hållbarhet. 

 

Bäst i test på Facebook

Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har tvättmaskin REA på tvätt maskin bäst i test. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa tvättmaskinen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Letar du efter det bästa kreditkortet kan du läsa vår jämförelse.
vår testvinnare för toppmatade tvättmaskiner är den bästa billiga tvättmaskinen just nu! Läs mer om den här i vårt test. Här får du även reda på mer information om vad du bör tänka på innan ditt köp.

Med en bra maskin blir din tvätt ren på ett energisnålt och miljövänligt sätt.
Vanliga frågor och svar

 • Ska jag välja en tvättmaskin med 1400 eller 1600 varv per minut?
  En maskin som använder 1600 rpm kräver att den är rätt dimensionerad för att få en lika lång livslängd som en maskin som använder 1400 rpm. Detta är såklart dyrare och väljer du att köpa en billigare maskin är det bättre att välja en maskin som använder 1400 rpm.
 • Frontmatad eller toppmatad tvättmaskin?
  Det som skiljer maskinerna åt är att den frontmatade har luckan på framsidan medan den toppmatade har luckan på ovansidan. Ska du bygga en tvättpelare eller om du tänker bygga in tvättmaskinen under en bänk blir det därför omöjligt med en toppmatad maskin. Har du en väldigt trång yta där du tänker placera tvättmaskinen kan en toppmatad maskin vara att föredra.
 • Kan jag få hjälp med att forsla bort min gamla tvättmaskin?
  Ja, kedjorna Tretti, Whiteaway, eNemo och Hemmy erbjuder både hemkörning, bortforsling och installation mot en extra kostnad som du enkelt lägger till i varukorgen.
 • Hur fungerar kombinerad tvättmaskin och torktumlare?
  Genom att välja en kombinerad tvättmaskin och torktumlare med värmepumpsteknik kan du komma smidigt undan. Dessa passar dig som inte tvättar så mycket och bor mindre. Dels eftersom det tar mindre plats samtidigt som det är en flexibel lösning.
 • Min tvättmaskin startar inte
  Kontrollera så att luckan är stängd på rätt sätt samt så att alla lampor lyser som de ska. Ibland kan en extracheck på instruktionsboken vara en god idé för att kunna tolka dessa lampor.
 • Vilken tvättmaskin är bäst?
  Vi har utsett Bosch WAU28SI4SN som tvättmaskin bäst i test. Det är energisnål tvättmaskin som håller hög kvalitet och erbjuder många funktioner för pengarna. Detta är tvättmaskinen man ska köpa.
 • Är det värt att köpa Miele tvättmaskin?
  Miele är synonymt med kvalitet och håller väldigt länge. När de själva gör sina tester av produkter simulerar de 20 års användning för att säkerställa att deras produkter håller såpass länge. Men givetvis innebär detta att du får betala ett högre pris.
 • Vilken tvättmaskin är bäst 2023?
  Just nu är Bosch WAU28UA8SN den bästa tvättmaskinen tack vare dess kapacitet på 8 kg, energiklass C, mångsidiga tvättprogram inklusive AllergiPlus. Denna tvättmaskin kombinerar hög prestanda med användarvänliga funktioner och hållbarhet.
Bäst i test Guidens tester inom vitvaror


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.
Christopher Holmerin

Bäst i test: Tvättmaskin

Christopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden. 


Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.


Ursprungstestet skrevs 2018-10-05 och uppdaterades senast

Läs även: