liten luftfuktare bäst i test råd och rön, luftfuktare test, bästa luftfuktare sovrum bäst i test

Luftfuktare bäst i test 2024 - bästa luftfuktaren

Om du ska köpa en luftfuktare och vill veta vilken som är luftfuktare bäst i test just nu så har du kommit helt rätt! 


Vi har läst alla aktuella experttester om bäst i test luftfuktare, och tagit reda på vilken luftfuktare som konsumenterna tycker är bäst. Sedan har vi sammanställt resultatet i vårt luftfuktare test här, så du kan hitta den bästa luftfuktaren och tystaste luftfuktaren!


Vårt toppval just nu


Köpguide

Luftfuktare fördelar

Förutom en och annan vinterdepression är de svenska vintrarna långa, kyliga och jobbiga. Men vad få faktiskt gör är att ens försöka göra det lite bättre. För att motverka den kyliga och torra luften som bland annat bidrar till torr hud och torra ögon.


Ännu värre blir det när luftfuktigheten blir så pass låg att läpparna blir nariga och hårcellerna påverkas vilket leder till kliande hårbotten. Usch!


Hursomhelst, de flesta känner säkert till konsekvenserna och symtomen av låg luftfuktighet, så låt oss istället fokusera på hur vi kan motverka detta. Det allra enklaste sättet är att investera i en pryl, nämligen luftfuktaren!


Genom att använda en luftfuktare kan du öka luftfuktigheten i hemmet och göra luften mer behaglig att vistas i. Eftersom människan består till största delen av vatten är vi väldigt känsliga för luftfuktighet. Det som i själva verket händer när denna är för låg är att vi blir uttorkade, vilket påverkar oss fysiskt.


Men luftfuktigheten påverkar även din bostads välmående. Ideal luftfuktighet ligger på mellan 40% - 60% vilket ger en trevlig inomhusluft som är härlig att andas in utan att vara för torr eller fuktig. Vid denna grad växer inte mögel eller bakterier till sig heller. Har du för hög luftfuktighet i hemmet bör du istället fundera på en avfuktare eftersom 75% luftfuktighet är som paradiset för bakterier och mögel, vilket i sin tur leder till illaluktande doft och skador på ditt hem.


Så funkar en luftfuktare

I huvudsak sprejas vattenånga ut från luftfuktaren för att öka luftfuktigheten i rummet som den står i. Bakom höljet finns dock mycket teknik som bland annat bestämmer hur mycket vattenånga som ska sprayas ut samt när den ska sluta göra detta, när mål-luftfuktigheten har nåtts. 


Utöver att luften blir behagligare är en stor andel av luftfuktare även utrustade med HEPA filter och jonisering, som hjälper till att filtrera luften från små partiklar och bistår med dammavlagring. Luften blir helt enkelt renare.


Krav på luftfuktare

Det finns flera olika luftfuktare och för att göra valet enklare har vi satt upp en del krav som Bäst i test vinnaren behöver fylla för att ta hem titeln, dessa är:


 • Automatisk avstängning - den ska ej stå på helt i onödan
 • Styrning via smartphone - enklare att kunna kontrollera på distans
 • Enkel att flytta - ifall du vill flytta den från ett rum till ett annat
 • Låg ljudnivå - om den ska vara igång när du sover






Philips luftfuktare bäst i test: HU4813 


Om du önskar en mindre luftfuktare som presterar bättre för mindre rum kan vi tipsa dig om Philips luftfuktare HU4813. Denna är mycket effektiv och uppskattas av både experter och konsumenter. Läs mer här nedan!


Philips HU4813 är en fenomenal luftfuktare som täcker ytor upp till 44 kvadratmeter. Den har automatiska inställningar och ger dig kontinuerlig information om luftfuktighet i rummet. Denna luftfuktare ser till att luften som kommer ut även är ren, vilket hjälper dig att andas bättre.


Luftfuktaren drar in torr luft och adderar sedan vattenmolekyler och släpper sedan ut fuktig luft ut i rummet. De inställningarna du kan välja mellan är 40, 50 och 60% luftfuktighet. Med hjälp av HU4813's 360-grader design släpps den fuktiga luften jämnt ut över rumsytorna. Det finns även tre hastigheter där den högsta fuktar 300ml/h.


Fuktad luft brukar ofta vara lite dimmig men med Philips luftfuktare är det inget problem. Vattenmolekylerna är nämligen så små att den fuktade luften är osynlig. Detta är väldigt uppskattat eftersom du märker effekten snarare än ser den. Stör du dig lätt på ljud så blir du glad att höra att Philips HU4813 inte är högljudd.


Vattentanken är tydligt markerad med hur mycket som ryms och när tanken är tom så stängs luftfuktaren automatiskt av och indikerar samtidigt på skärmen att tanken måste fyllas på. Vattentanken rymmer 2L.


En annan smart funktion är timern där du kan välja hur länge luftfuktaren ska vara igång innan den stängs av. Du kan välja mellan 1,4 eller 8h. Vill du ha luftfuktaren igång medan du sover kan du välja det tysta viloläget där ljudnivån ligger på låga 38dB.


Luftfuktaren är enkel att rengöra och tack vare att den inte använder en värmeplatta så kommer avkalkning aldrig vara något som krävs. Något som dock krävs är ett byte av filtret som rekommenderas att bytas ut var sjätte månad. Du hittar nya filter här!


Denna luftfuktare har en effektiv area på upp till 44 kvm. Luftfuktaren lämpar sig därför mycket bra för t.ex. sovrum och vardagsrum. Garantin från Philips gäller i 2 år.



Här ser du en video på hur du tar hand om Philips HU4813



Köp Philips luftfuktare bäst i test till lägst pris

Du får allra bästa pris på luftfuktaren när du beställer den online.




Konsumenternas omdömen och recensioner om Philips luftfuktare HU4813

Överlag är användarna väldigt nöjda med Philips HU4813. På Pricerunner har luftfuktaren ett totalbetyg på 4/5 när 233 personer har gett sitt omdöme. Här kommer några exempel;


"En luftfuktare som gör vad annonsen säger. Testade först en billigare luftfuktare som spred ånga vilken fungerade men som spred ett vitt damm över möblerna. Denna maskin inte bara fungerar, den undviker också dammet. Perfekt maskin som t.o.m. visar exakt samma luftfuktighet som min mätare på andra sidan rummet. Har just nu 53% luftfuktighet vilket jag är nöjd med."


"Har nu haft min luftfuktare i 1,5 månad. Vi har dragits med förkylningar sedan i början av Augusti, nu är det slutet av December. Efter att vi har haft denna i sovrummet så har ingen varit förkyld på en hel månad!!! Har heller inte blivit vintertorr i huden som jag annars alltid blir."&


"Borde finnas en (enklare) konstruktion för påfyllning av vatten."


"Perfekt storlek och snygg design, lätt att hantera och komma igång med. Tyst trots kapaciteten."


"Mycket lättanvänd luftfuktare. Den var lätt att packa upp och komma igång med. Den är tyst, så man störs inte av den. Jag har provat ha den både i sovrummet samt i köket och jag märkte en behaglig luft skillnad direkt. En sak som jag tycker är positivt är att den stänger av sig självt när man glömt fylla på med vatten."


"Denna luftfuktare är perfekt! Den är både lättanvänd och tyst. Den gör absolut det den är menad att göra, och den gör det bra. Den är snygg och diskret i designen vilket gör att den lätt kan placeras i hemmet utan att sticka ut som ett munsår." 


"Tyst och går även att ställa in så den inte lyser om natten, perfekt när har den i sovrummet. Den sprider en behaglig luft och går enkelt att ställa om till en annan luftfuktighet. Perfekt i barnrummet."


Nackdelar med luftfuktaren Philips HU4813

Det som har rapporterats är enstaka fall där fuktighetsmätaren inte visar mer än 35-40% luftfuktighet. Philips själva menar att detta ofta beror på rummets storlek snarare än något fel med luftfuktaren.






Så gjorde vi testet

I vår undersökning har vi tagit reda på vilken som är den bästa luftfuktaren på marknaden just nu. För att göra detta har vi tagit del av experternas testresultat. Här har experterna gett betyg baserat på hur väl luftfuktaren presterar när det gäller faktorer som kapacitet, typ av fuktighet, bullernivå och underhåll. 


Experternas utlåtanden har gett oss en god uppfattning om luftfuktarnas prestanda och givit bra indikationer på om de håller vad de lovar. Råd och Rön skriver om luftfuktare och att en torr luft behöver inte bero på att den är just torr, utan att luften är dålig. Om en luft upplevs som torr kan det helt enkelt vara att den är fylld med farliga partiklar. En luftfuktare behöver därför inte vara lösningen, utan kan (om man har otur) orsaka fuktskador istället.


Men förutom experternas utlåtanden har vi även tagit reda på vad de svenska konsumenterna tycker om sina köp. Konsumenterna är ju egentligen de riktiga experterna eftersom de har möjlighet att testa en produkt under längre tid och därmed ha bättre förutsättningar att upptäcka nackdelar med en produkt. 


Efter att ha tagit reda på vad användarna och experterna tycker om de olika luftfuktarna har vi sedan jämfört dessa med deras specifikationer för att se vilken luftfuktare som erbjuder mest värde för pengarna. 


Test luftfuktare - experternas omdömen

OBS! Som tidigare nämnt finns det, tyvärr, inte många experttester idag på luftfuktare i Sverige. Vi har därför lagt den största vikten på vad konsumentrecensioner säger. När det trillar in fler experttester kommer det att fyllas på här på sidan. 


Expressen gillar Philips HU4813 och dess automatiska läget samt att luftfuktarens Nano Cloud-teknik får bort mineraler och kalk som kan sätta sig på dina möbler och kläder. De ger den förstaplatsen i sitt luftfuktare test och är även nöjda med att du själv kan ställa in vilken luftfuktighet du vill ha.


AllesBeste gillar att Philips luftfuktare kan anpassas efter dina egna behov och ger den sin förstaplats i sitt test med luftfuktare. De gillar även att den är lätthanterlig utan en massa knappar vilket bidrar till att Philips luftfuktare är en solid vinnare


bästa luftfuktaren, bäst i test luftfuktare test råd och rön, luftfuktare råd och rön, bäst luftfuktare

Få till perfekt luftfuktighet inför vintern med en luftfuktare



Tips 1: Håll rent med en klassisk dammsugare, men låt en handdammsugare och robotdammsugare möjliggöra snabba uppröjningar och daglig underhåll av hemmet för en ren inomhusluft.


OBS. En symaskin bidrar till hemmets kreativa och praktiska behov, men kan också vara en källa till små partiklar och fibrer som behöver hanteras genom effektiv städning. 


Tips 2: En bra bordsfläkt och en portabel AC bäst i test förbättrar komforten under varmare månader, men kan sprida damm om inte regelbunden städning sker. En bra luftrenare arbetar för att filtrera ut de finare partiklarna i luften, vilket skapar en friskare inomhusmiljö. 

 

Tips 3: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har luftfuktare rea på ovanstående produkt. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa luftfuktaren till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!



Frågor och svar om luftfuktare

 • Varför ska man ha en luftfuktare?
  Om du har problem med torr luft kan det vara värt att köpa en bra luftfuktare med extra hög befuktning. Eftersom det kan vara skönt att kunna välja grad, rekommenderar vi en luftfuktare med flera olika lägen, från hög till låg fuktgrad.
 • Är det bra med en luftfuktare i sovrummet?
  En bra luftfuktare, eller luftfuktare bäst i test, hjälper dig som ofta vaknar upp och känner dig torr i bland annat mun, runt ögon och i slemhinnor, samt att din hy är väldigt torr.

  I detta fallet hjälper en luftfuktare eftersom luften blir mer behaglig och skonsammare för din hälsa, vilket kan hjälpa dig sova bättre.
 • Var ska jag placera min luftfuktare?
  Om du ska ha din luftfuktare i sovrummet ska du tänka på att även de allra tystaste luftfuktarna avger ljud. Placera därför luftfuktaren en bit ifrån din säng för att din sömn inte ska störas.





Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor och övrigt till hemmet.



Philip Andrén

Bäst i test: Luftfuktare

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast