Smart belysning test 2023 - bästa smart belysning

Smart belysning bäst i test 2024 - smarta lampor test

Smart belysning hemma låter dig enkelt ställa in ljuset i flera olika färger med ett enda knapptryck på din smartphone. Smarta lampor kan du dessutom integrera till din Google Assistant / Google Home samt Apple Homekit. 


Trådlös belysning inomhus blir alltmer populärt i svenska hushåll och därför har vi tagit fram detta smart belysning test - för att du ska kunna få till bästa smart belysning hemma!


Som vanligt här på Bäst i test Guiden har vi pratat med både experter och konsumenter för att få ett så bra svar på smart belysning bäst i test. Läs vidare om smart styrning av belysning!


Bästa smarta belysningen just nu


Köpguide

Detta är Smarta Hem

Begreppet smarta hem börjar få mer och mer uppmärksamhet överallt - men vad är det egentligen? Jo, med smarta hem menas att du kan kontrollera apparater, musik, ljusstyrka och dylikt med din smartphone. Det kan verka lite väl flådigt men det är ett koncept som blir alltmer vanligt och eftertraktat, framförallt av er Bäst i test-läsare. Du kan även läsa våra "smarta" tester om smarta lås, smart dörrklocka, hemlarm och övervakningskamera.

Fördelar med smarta lampor:

 • Ställ timers på när du vill att ljuset skall sättas på
 • Kontrollera belysning i hemmet när du är bortrest för att minska chansen för inbrott
 • Få perfekt ljusförhållande i alla rum med över 50.000 nyanser av vitt
 • Om du tror du har lämnat en lampa på kan det enkelt kontrolleras via din smartphone


Bäst i test smarta lampor - Philips Hue


Det finns idag flera tillverkare av smarta lampor. IKEA och Eufy har fått bra resultat i flera experttester men den tillverkare som tar förstapriset är Philips som med sin Hue-serie har tagit världen av smarta lampor med storm! Läs mer här!


Med Philips Hue-serie kontrollerar du enkelt ljuset i ditt hem. Du kan sätta på/stänga av, samt ändra ljusstyrkan direkt från din smartphone. Med den smarta appen som hör till delar du enkelt in lamporna i olika kategorier, t.ex. kök, sovrum och vardagsrum för att få full kontroll över ljussättningen i ditt hem.


Självklart går det att koppla lamporna till en röstassistent som Apples Siri eller Amazons Alexa.


Så fungerar det

Som du kan se på produktbilden ovan finns det en kvadratisk apparat som hänger med. Detta är bryggan mellan Wi-Fi och lamporna.


Bryggan kopplas in i hemmets router och skickar sedan instruktionerna från dina fingertoppar till lamporna, busenkelt! En brygga kan vara uppkopplad till max 50 enheter (lampor). Inkluderat i kitet är också en trådlös dimmer som kan användas till att styra ljussättningen istället för din smartphone. Ta en titt på denna video för hur smart belysning fungerar.


Nackdelar med smarta lampor

Bland våra experttest är det få gånger som själva produkten får kritik. Det som ogillas är priset av de smarta lamporna. Det är inte ruinerande dyrt att testa på men om du är intresserad av att all belysning i ditt hem ska vara "smart" så kommer det kosta en hel del. Som tur finns det ingen press med att uppgradera hela ditt hem direkt utan du kan helt göra det i din egen takt.Här köper du Philips Hue-serie till bästa pris

Bästa priset på Philips Hue White Starter Kit hittar du på internet. Då får du det också hemskickat till dig direkt, vilket är bekvämt och enkelt.


de bästa priserna på Philips Hue White BT Starter Kit E27Användarnas omdömen och recensioner om Philips Hue smarta lampor

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi även upp vad konsumenterna som har köpt denna produkten tycker, det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel:


"Philips Hue är det bästa som finns".


"Kan bara hålla med om att det är sjukt smidigt med Hue".


"Jag har ett enkelt Hue-system hemma, inget stort dock. Några taklampor och en fönsterlampa. Tänds när jag kommer hem, fadeas ut på kvällen och släcks när jag vill det".


"Jag är jättenöjd. Har några lampor, en rörelsesensor i hallen och knappar i varje rum för att tända och släcka."


Så gjorde vi testet

När det gäller smart belysning är det viktigt att de är enkla att använda, håller hög kvalitet, kan styras via app samt att de är enkla att installera. För att undersöka vilka lampor som erbjuder detta till bästa pris har vi tagit reda på vad experterna säger om de olika lamporna som finns just nu.


Här har experterna grundligt testat alla funktioner för att se hur väl lamporna går att styra - men allra viktigast så har de testat flera olika tillverkare - vilket har gett oss en god överblick över marknaden.


Experternas tester har varit bra, men ännu bättre har det varit att se vad användarna tycker. Här blir det tydligt att se hur enkla lamporna är att installera och använda, framförallt eftersom det är långt ifrån alla användare som är tekniskt kunniga. Men tack vare bra instruktioner och en app som är enkel att använda är användarna väldigt nöjda med sitt köp av Philips Hue-serie.


Både experterna och användarnas omdömen har varit ledande för oss när vi har utsett smart belysning bäst i test, men eftersom det är en produkt som kommer användas i vanliga hushåll, av vanliga personer, har vi lagt extra mycket vikt på användarnas omdömen.


Test smart belysning - så säger experterna om Philips Hue-serie

Både experter och konsumenter är eniga om att Philips Hue-serie är imponerande bra. Läs vidare här nedan för att ta del av alla experttester.


Råd och Rön har testat totalt 5 smarta lampor och smart belysning bäst i test blir Philips Hue med sina 72 poäng.


Ljud & Bild testade smarta lampor och Philips Hue tar hem förstaplatsen och får utnämningen "Bäst i test".Detta får den tack vare brett utbud av lampor, enkel installation, stabilitet samt de mångsidiga funktionerna i den enkla appen. De nämner dock att Philips Hue har en nackdel: att de är dyra.


Techradar.com har testat Philips Hue-serie och är positiva. De gillar hur lätt det är att komma igång, app-upplevelsen och att det går att integrera lamporna med andra tjänster, t.ex. Alexa. Det som Techradar.com inte gillar är att Hue-serien kostar en hel del!


Det är ett stort test som tar upp de flesta produkter från Hue-serie och när du summerar sitt test skriver de: "Om du är sugen att investera i ett komplett eko-system så erbjuder Philips Hue de smartaste lamporna just nu".


Din Side tillät de två mest populära smarta glödlamporna duellera mot varandra. Det handlade om IKEA Trådfri (Wireless) och Philips Hue. Det bästa i detta test var Philips Hue. De gillar bland annat att det är prisvärt och enkelt att använda, framförallt med hjälp av Hue-fjärrkontrollen.


Andraplatsen gick till IKEA Trådfri som fick utnämningen "Good Buy".


trustedreview.com ger Philips Hue-serie 4.5 stjärnor av 5 möjliga. De gillar den höga kvaliteten av glödlamporna samt deras varma ljus. De väljer att avluta testet med: "Philips Hue-serie har det största sortimentet av smarta glödlampor och det bästa stödet för tredjepartstjänster" och "Om du inte vill strula med ledningarna i ditt hem så är det Philips Hue som du vill ha".


pocket-lint.com har testat Philips Hue-serie och summerar med: "Philips Hue-serie är den bästa tjänsten för smarta lampor. Den erbjuder större variation av produkter än andra tjänster". De gillar att det är enkelt att installera och expandera (om man vill).


När det kommer till vad de inte tycker om så är det priset som de kommenterar med: "Den största nackdelen med Philips Hue-serie är att det inte är billigt och medan det vita systemet verkar mer överkomligt så kostar det snabbt mer".


Business Insider inleder sitt test med "Alla borde ha smarta lampor". Vid frågan om vem systemet är för skriver de: "Philips Hue-serie är perfekt för nybörjare, men även för riktiga nördar. Med möjligheten att skapa sin egen ljusatmosfär finns det förvånansvärt mycket djup i appen". Även Business Insider menar att den största nackdelen är priset men yrkar på fördelen att aldrig behöva manuellt tända ljuset, samt hur kul det är att skapa sina egna ljusinställningar.


Smartworld, som är en del av M3, ger Philips Hue-serie 4.5 stjärnor av 5. De gillar bl.a. det breda valet av ljusinställningar och den enkla hanteringen. Som avslut skriver de: "Vi är helt sålda".


enkelteknik.se ger även dem 4.5 stjärnor av 5. De gillar att det är lätt att komma igång och att systemet bara funkar. De gillar även att det inte behöver stressas med att köpa nya produkter:em>"En av de bästa sakerna med Philips Hue är möjligheten att utöka systemet i sin egen takt".


expertreviews.com har testat Philips Hue-serie och summerar det med: "Det mest flexibla och mångsidiga smartbelysningssystemet". De ger Philips Hue 5 av 5 stjärnor. De avslutar testet med: "Det är inte det billigaste sättet att starta med smart belysning men om du letar efter det mest omfattande systemet så är det Hue som gäller".


TEK.NO testade fyra belysningssystem och Bäst i test enligt dem var Philips Hue-serie med 8 av 10 poäng. De gillar appen, att det finns ett stort urval av socklar, lampor och hanteringstjänster. De tycker att den har bra schema-automation och gillar att den har många skymningssteg.


Det negativa är priset och att Hue-serien saknar några mer avancerade funktioner i appen. De sammanfattar sitt test med orden; "Uppenbarligen det bästa systemet, men en större installation blir snabbt dyr". Andraplats i detta test gick till IKEA Wireless med 6 av 10 poäng och utnämningen "Good Buy".


Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående lampor. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den smartaste lampan till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig! För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest. Jämför elpriser är ett bra sätt för att hålla nere kostnaderna på dina elräkningar.Frågor och svar om smart belysning

 • Vad behövs för smart belysning?
  Du behöver kompatibla smarta lampor som kan styras med din smartphone och sedan behöver du ett Wi-Fi nätverk för att koppla ihop alla smarta lampor.
 • Finns det lampor utan sladd?
  Ja, smarta lampor är ofta trådlösa för att skapa smart belysning hemma för smart styrning av belysning.
 • Varför smart belysning?
  Med smarta lampor kan du skapa smart belysning bäst i test. Det är ett smidigt sätt att kontrollera trådlös belysning inomhus utan att behöva gå runt i alla rum för att se till att det är släckt. Eller om du är bortrest och vill ställa in timers för att hålla inbrottstjuvar borta.
 • Vilken smart lampa är bäst?
  Vi har utsett "smarta lampor bäst i test" så att du kan få bästa smart belysning hemma! Vinnaren av vårt smarta lampor test är Philips med sin Hue-serie.


Bäst i test Guidens Smarta Hem tester


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna larm,övervakningskameror,smart belysning,smarta dörrklockor&smarta lås.Philip Andrén

Bäst i test: Smart belysning

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast