Privatekonomi

När du ska; teckna ny försäkring, el-abonnemang skaffa kreditkort eller ta ett nytt banklån är det viktigt att du har koll på alla detaljer. Här kan du läsa alla våra tester relaterade till privatekonomi. Du får även spartips och goda råd kring försäkringar. Vi guidar dig till ett klokt val. 

 

Vad är privatekonomi?

Privatekonomi är som det låter; allt som rör din privata ekonomi. Allt från din eller era intäkter (lön, utdelningar etc) till kostnader som avgifter för hyra, mat, försäkringar, lån etc.

 

Privatekonomi budget

En av de mest grundläggande punkterna i en familjs privatekonomi rör budgeten. Tyvärr är det många familjer som inte gör en budget och där med har de dåliga förutsättningar att ha koll på sin och familjens intäkter och utgifter. Så ett grundläggande tips och råd är att alltid göra en tydlig budget på era intäkter och utgifter. Idag finns det flera bra appar som hjälper till att ha koll på ekonomin. Med en tydlig budget ser ni snabbt vad ni ha råd att spendera.

 

Och tänk på att en god ekonomi som är i banas är en förutsättning för att kunna ansöka om ett lån. Även om era intäkter (lön) inte är så höga så ger en god ekonomi, det vill säga balans mellan intäkter och utgifter en god förutsättning för att kunna bli beviljad ett lån.

 

Låna pengar

En del av ämnet privatekonomi rör lån. Det är inte alltid ekonomin tillåter att betala renoveringen, köpet av en ny bil eller båt med kontanta medel. Då kan ett lån vara att föredra. I våra guider kring privatlån kan du läsa mer om hur du kan låna pengar.

 

Hur kan jag låna pengar?

Först och främst måste du vara myndig. I flera fall krävs att du fyllt 21 år och i samtliga fall krävs att du inte har några pågående ärenden hos Kronofogden. Har du haft kreditproblem sedan tidigare finns det långivare som kan hjälpa dig ändå. Dessa hittar du i våra låneguider.

 

Försäkring

Är du oförsäkrad kan det stå dig väldigt dyrt om olyckan väl är framme. Med en bra försäkring, vare sig det rör sig om en hemförsäkring eller en bilförsäkring får du ekonomisk hjälp när olyckan väl är framme. Läs våra försäkringsguider för tips och råd gällande försäkringar.