Torktumlare bäst i test - tester på torktumlare

Torktumlare test 2020

Om du ska köpa en ny torktumlare och vill veta vilken som är bäst just nu, har du kommit helt rätt!. Vi har gått igenom alla tidningar och tagit reda på experternas testresultat. Men vi har också kollat med de svenska konsumenterna för att se vad de tycker om sina torktumlare efter inköpet.

 

Allt detta har vi sedan sammanställt till dig på denna sida, så att du snabbt och enkelt kan ta rätt beslut och undvika jobbiga felköp. Men låt oss börja från början med att titta på några saker som är viktiga att känna till innan ditt torktumlarköp.

 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig den bästa torktumlaren NU!


Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig den alternativa testvinnaren NU!

 

Därför ska du köpa en ny torktumlare

Torktumlare = En skramlande maskin som sliter på kläderna, drar ohyggligt mycket ström och förvandlar badrummet till en ångbastu? Nej, vänta nu! Det har hänt en hel del de senaste åren och idag är verkligheten en helt annan än för bara 10-15 år sedan! Läs vidare så förstår du snart varför.

 

Torktumlare är extra viktigt för dig som snabbt behöver torka din tvätt. Kanske har du barn och därför mycket tvätt som snabbt samlas på hög. Kanske har du för litet utrymme för att hänga tvätten att självtorka. Eller kanske vill du helt enkelt bara snabbt och smidigt kunna lägga tillbaka den rena tvätten i garderoben igen, utan att behöva bry dig om ifall det regnar ute. Då är en torktumlare helt rätt för dig!

 

En stor fördel med torktumlare är dessutom att de räddar ditt hem från fukt motsvarande ca 400 liter vatten per år, om man jämför med att torka tvätten på en torkställning. Dessa 100-tals liter vatten kan göra stora skador i huset när det gäller mögel och fukt.

 

Vi ställer följande krav på torktumlaren:

 • Så tyst som möjligt - Alla torktumlare låter. Rätt mycket dessutom. Men en del låter mer än andra och vi ska ha en av de tystaste!

 • Energisnål - En torktumlare drar upp till 3 gånger så mycket energi som en tvättmaskin. Därför ska vår torktumlare tillhöra energiklass A+ eller bättre. Genom att köpa en energisnål torktumlare kan du spara många hundralappar varje år.

 • Ingen ångbastu i badrummet, tack - Genom att köpa en modern kondenstumlare med värmepump blir upplevelsen en helt annan än du kanske är van vid från tvättstugan på 00-talet. Mer om detta snart.

 • Testvinnare och uppskattad av konsumenterna - Självklart ska du ha den bästa torktumlaren både när det gäller funktion och kvalité. Vi har därför läst alla tester och kollat vad användarna som redan köpt en torktumlare, tycker om sin maskin.

 • Lägsta möjliga pris - Varför betala mer om det ändå inte blir en bättre produkt? Vi ska ha ett bra pris och enkel hemtransport. En torktumlare väger ofta runt 50 kg och är därför jobbig att frakta hem själv.

 

Dessa tillverkare gör de bästa torktumlarna

Precis som på vår sida med tester av tvättmaskiner är det samma tillverkare som utmärker sig positivt. Kanske är det inte så konstigt eftersom tekniken med tvätt och tork är rätt lika i flera avseenden.


De märken som ofta får positiva omdömen av både konsumenter och experter är Miele, Siemens och Bosch.

 

De tillverkare som inte lyckas lika bra med sina torktumlare enligt testpaneler och konsumenter är bl.a; Cylinda, Candy, Indesit och Bauknecht. Dessa märken kan därför vara bra att undvika om du vill köpa den bästa torktumlaren och veta att du kan få bra support och service, om det skulle behövas i framtiden.

 

 

Kondenstumlare, frånlufttumlare, värmepumpstumlare - vad ska du välja?

Idag finns det olika tekniker för torktumling och vi tittar här närmare på tre av dessa:

 

 1.  Frånluftstorktumlare - Har du en ventilationskanal (=hål i väggen) där du kan leda ut den fuktiga luften? Detta är inte så vanligt förutom i tvättstugor och småhus. Denna typ av torktumlare är minst energieffektiv eftersom den tar värmen från huset, suger in den i torktumlaren och blåser ut den utomhus. Mycket fukt försvinner ut på det sättet, vilket är bra. Men samtidigt försvinner också mycket värme från huset, vilket inte är bra.
  I lägenheter är det dessutom ofta förbjudet att koppla torktumlaren till befintligt utsug i badrummet eller på toaletten, eftersom det påverkar hela ventilationssystemet.

 2. Kondenstorktumlare - I en kondenstumlare, vilket är den vanligaste typen av tumlare idag, omvandlas den fuktiga luften i torktumlaren till vatten som samlas upp i en behållare eller leds direkt till avloppet via en slang. Den kräver ingen speciell ventilationskanal och kan därför installeras i de flesta miljöer, även i lägenheter.
  Nackdelen är att den behöver kall luft för att kunna utföra sitt arbete och ju varmare det är i rummet (och varmt blir det snabbt efter att torktumlaren jobbat ett tag) desto sämre torkar den din tvätt.

 3. Värmepumpstorktumlare - Detta är den senaste och därför också den dyraste tekniken. Denna tumlare avfuktar luften på ett smartare sätt med en kompressor och återanvänder sedan värmen. Detta gör att energiförbrukningen blir betydligt lägre än hos en vanlig kondenstorktumlare. Räkna med att en torktumlare med värmepump förbrukar ungefär hälften så mycket el, som en kondenstorktumlare.

 

För att uppfylla våra önskemål (d.v.s. en tyst och energisnål torktumlare som inte släpper ut ånga) kommer vårt fokus vara att hitta den bästa Värmepumpstumlaren.

 

Torktumlare - Bäst i test 2020

Efter att ha tagit del av experttester och inte minst konsumenternas upplevelser av sina torktumlare, blir valet enkelt. Det handlar om en maskin från en av de tillverkare som är kända för att göra bra torktumlare; Bosch. Och modellen är WTW85L48SN.

 

Bästa torktumlaren - Bosch WTW85L48SN


Bästa torktumlaren just nu - Bosch WTW85L48SN

(Klicka på torktumlaren för mer information lägsta priset just nu)

 

Se dagens aktuella pris

 

 

Här köper du testvinnaren:

Aktuella butikspriser per den 5 juli 2020

 


Vår tidigare testvinnare har fått en värdig ersättare genom den nya modellen, som alltså heter WTW85L48SN, och denna modell har redan hunnit placera sig i tidningen Råd & Röns senaste test i september 2019 (se längre ned på denna sida).

 

Bosch WTW85L48SN rymmer 8 kg och har sensorstyrd fuktavkänning, vilket innebär att den stannar när tvätten är så torr som du önskar. Du behöver alltså inte slösa energi i onödan, om du t.ex. har en tvättmaskin som centrifugerar på högt varvtal. Torktiden är i genomsnitt 2:21h för bomull och 1:28h för syntet. 

 

Energieffektivitetsklassen är A++ vilket är riktigt bra. Den årliga energiförbrukningen är 236 kWh baserad på 160 omgångar tvätt som ska torkas. Ljudnivån är 64 dB vilket är bland de tystaste torktumlarna som säljs idag.

 

Den har också automatisk rengöring av kondensorn, vilket är smart. Denna spolas ren flera gånger under varje torkomgång och förhindrar på så vis att ludd fastnar i den. Om kondensorn inte rengörs, vilket är risken om man ska göra detta själv, ökar torktiden och energiförbrukningen mycket.

 

Energimärkning för bästa torkumlaren just nu

 

Som alltid finns det även nackdelar med alla produkter och dessa vill vi veta innan vårt inköp så att vi kan ta med dem i vårt beslut. När det gäller denna torktumlare är det dock främst en sak som användarna tar upp; De tycker att den är lite långsam, annars fungerar den mycket bra och som den skall. 

 

Läs gärna mer om denna torktumlare på Bosch hemsida.

 

Så säger konsumenterna om torktumlaren

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även del av vad konsumenterna tycker om sin produkt. Det är ju dem som har störst och längst erfarenhet av det vardagliga användandet av torktumlaren. Här kommer några exempel;


"Prisvärd med låg ljudnivå. Står att det är drygt 3 kvar när man startar den men det minskar snabbt o kanske tar ca 1,5 timme till slut." 


"Bra pris. Snabb och smidig leverans. Produkten utmärkt om än lite långsam." 


"Jag köpte en ny torktumlare den 21/5 som är helt underbar. Det är en kondenstumlare som är självrengörande. Man kan i stort sett tunla allt i denna då den har så många olika program. Helt klart bra köp:"

 

Det som konsumenterna gärna framhåller är att den är energisnål och inte värmer upp tvättstugan i onödan. Det underlättar att kondensorn rengörs automatiskt och hela torktumlaren är lätt att göra ren. Den är dessutom tyst och det är enkelt att ställa in programmen.

 

"Mitt första köp av en värmepumpstumlare. Mycket enkel att använda samt bra torkresultat. Har haft tre tumlare innan, men den här är överlägsen (dom tidigare var av ett dyrare märke). Ett bra köp tycker jag." Så skriver t.ex. Fredde i sin recension. Läs gärna fler recensioner här från andra konsumenter som köpt torktumlaren.

 

Här köper du torktumlaren till bästa pris

Rekommenderat pris för denna torktumlare är drygt 10 000 kronor som du kan se på Bosch hemsida men när du köper den på internet, kan du hitta den betydligt billigare. Många nätbutiker bjuder dessutom på hemtransport av din nya torktumlare, vilket är bekvämt eftersom den väger hela 51 kg. Med gratis frakt blir livet enklare och du sparar också tid.

 

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 39 banker och långivare.

 

Vitvarubutiken Tretti säljer torktumlaren för 5649 kronor när du klickar här, då ingår dessutom frakten hem till dig. Du kan även välja att få din torktumlare installerad eller om du vill att de tar tillbaka din gamla torktumlare, när de lämnar den nya hos dig.

5649 kronor är det lägsta priset för torktumlaren bland butikerna just nu!

 

Även Whiteaway säljer torktumlaren för 5999 kronor när du klickar här, då ingår även frakten hem till dig.

 

eNemo säljer torktumlaren för 6099 kronor när du klickar här, då ingår även frakten hem till dig.

 

Hemmy erbjuder torktumlaren för 6590 kronor när du klickar här, då ingår dessutom frakten hem till dig. Vill du ha hjälp med installation av torktumlaren eller bortforsling av din gamla torktumlare, kan du enkelt beställa detta för ett par hundralappar i kassan.

 

CDON säljer torktumlaren för 6590 kronor när du klickar här. Detta är priset är inklusive frakt. eNemo erbjuder även installationshjälp och/eller bortforsling av din gamla vitvara, i stora delar av Sverige.

 

Hos Byggmax kan du köpa torktumlaren för 7195 kronor när du klickar här. Frakten hem till dig är dessutom gratis!


Alternativa testvinnaren

Vi rekommenderar även torktumlaren Bosch WTH8307LSN som brukar vara billigare än vår testvinnare.

Bosch WTH8307LSN

 

Bra köp - Bosch WTH8307LSN

(Klicka på torktumlaren för mer information om bästa pris just nu)Se dagens aktuella pris

 

 

Här köper du utmanaren:

Aktuella butikspriser per den 5 juli 2020

 


Bosch WTH8307LSN är ett bra val för dig som inte vill spendera lika mycket pengar på en torktumlare som testvinnaren kostar (ibland har såklart de stora varuhusen kampanjer på de båda modellerna vilket leder till att priserna på de båda torktumlarna mer eller mindre kan vara identiska med varandra). Dock är WTH8307LSN även den mycket uppskattad av konsumenterna som du kan läsa mer om nedan.

 

WTH8307LSN väger 46 kg och har energiklass A+. Den har en årlig förbrukning på 243 kW / h baserat på 160 tvättcykler. Torktumlaren är bekväm och tyst med en ljudnivå på 65 dB.

 

Torktumlaren är sensorkontrollerad vilket innebär att den automatstoppar när tvätten är så torr du önskar. Med detta system torkas tvätten jämnt och försiktigt tack vare trummans speciella struktur och design.

 

Den har också en självrengörande kondensator, vilket är väldigt smart. Kort innebär detta att maskinen själv förhindrar, minimerar risken, att ludd fastnar i den.


Bästa torktumlaren - Bosch WTH8307LSN

 

Detta tycker konsumenterna om Bosch WTH8307LSN

Som vi skrev om ovan vill vi i Bäst i test Guiden alltid veta vad konsumenter tycker om den produkt vi rekommenderar, trots allt är det konsumenterna som har den bästa kunskapen om maskinen. Och vad vi kan se är att konsumenterna är mycket nöjda med denna torktumlare, särskilt med tanke på priset! Här kan du läsa några recensioner Bosch WTH8307LSN har fått:

 

"Fungerar väldigt bra. Känns som att kläderna inte slits som med en vanlig tumlare." 


"Superbra. Fin design o bra o lätt display. Vi är nöjda."


"Enkel att använda, en mycket bra torktumlare." 


"Jag köpte en torktumlare den 21/5 som är helt underbar. Det är en kondenstumlare som är självrengörande. Man kan i stort sett tumla allt i denna då den har så många olika program. Helt klart bra köp." 

 

Nackdelar då? Naturligtvis vill vi veta dessa innan vi bestämmer oss för att handla, och vad vissa konsumenter har sagt är att tvätten inte blir så torr som de vill och att det tar lång tid på sig. Vissa tycker också att filtret har en dålig utformning.

 

Här köper du den billigare torktumlaren till bästa pris

 

Tretti säljer torktumlaren för 5349 kronor när du klickar här, då ingår dessutom frakten hem till dig. Du kan även välja att få din torktumlare installerad eller om du vill att de tar tillbaka din gamla torktumlare, när de lämnar den nya hos dig.

5349 kronor är det lägsta priset för Bosch WTH8307LSN bland butikerna just nu!

 

eNemo säljer den för 5630 kronor när du klickar här. Detta är priset inklusive frakt. eNemo erbjuder även installationshjälp och/eller bortforsling av din gamla vitvara, i stora delar av Sverige.

 

Whiteaway säljer torktumlaren för 5630 kronor när du klickar här, då ingår dessutom frakten hem till dig.

 

CDON erbjuder torktumlaren för 6182 kronor när du klickar här, då ingår dessutom frakten hem till dig.

 

Hemmy säljer den för 6182 kronor när du klickar här, då ingår även frakten hem till dig.

 

Hos Elon kan du köpa torktumlaren för 8495 kronor när du klickar här. Frakten hem till dig är inkluderad i detta pris! 

Till dig som fortfarande är tveksam

Bosch erbjuder dig som konsument att testa torktumlaren hemma hos dig under 100 dagar - utan att ta några risker. Är du inte nöjd efter tre månader får du  pengarna tillbaka. Så enkelt är det! Läs om Bosch 100% nöjd garanti här!

 

Prova diskmaskinen hemma i 100 dagar

 


 

Så säger experterna om torktumlarna

Det finns inte så många källor att ta del av när det gäller torktumlare, men experterna konstaterar att den nya tekniken med värmepumpar har gjort torktumlarna allt mer energisnåla. Dock sker det ofta på bekostnad av tiden. Det tar lång tid, ibland upp till 3 timmar, att få tvätten lagom torr.

 

En annan utmaning som experterna påpekar efter sina tester, är problemet att få torktumlaren tyst, då de har en tendens att vara högljudda. Det kan därför vara bra att lägga ner lite extra pengar på att verkligen få en tyst torktumlare till ditt hem.

 

I de tester som är utförda under 2010-talet är det framför allt tre tillverkare som utmärker sig positivt genom att återkommande få toppresultat och bli utsedda till bäst i test. De tillverkare som enligt experterna gör de bästa torktumlarna just nu är Bosch, Miele och Siemens.

 

Mieles torktumlare är ofta dyrare än Bosch och Siemens, vilket gör de sistnämnda mer prisvärda för vanliga konsumenter. Också Samsung och LG har några modeller som placerat sig bra.

 

De torktumlare som lyckats sämst i testerna de senaste åren, och som du därför ska undvika att köpa om du vill ha en bra torktumlare, är tillverkade av bl.a. Cylinda, Candy, Indesit och Bauknecht.


Danska Taenk: Även här fick Bosch WTW85L48SN Bosch WTW85L48SN . Likt Råd & Rön så var det torktiden som drog ned dess poäng. Vinnare i testet blev Miele TCE530WP. 


Tidningen Råd & Rön: testade 48 torktumlare där den väldigt dyra Miele TCH630WP tog hem förstaplatsen med 69 poäng. Resterande torktumlare var också aningen dyra. Vår testvinnare Bosch WTW85L48SN kammade hem 51 poäng och fick väldigt bra poäng i kategorin "energiförbrukning". Där WTW85L48SN tappade poäng var främst i kategorin "torktid".

 

I tidningen Råd & Rön är 30 torktumlare testade och redovisade i den senaste sammanställningen från september 2018. Det är trångt i toppen då det finns många bra torktumlare att köpa.

Listan toppas av Miele TCE530WP/TCF630WP som får 72 poäng i detta torktumlartest och på andraplats kommer Samsung DV90N62632W med 71 poäng. Tredjeplatsen går till Miele igen, då med modellen TCE520 som får 70 poäng, men direkt därefter kommer den prisvärda Bosch WTW8758LSN med 69 poäng.

Extern källa/länk: Tidningen Råd & Rön, september 2018

 

Med en bra torktumlare blir din tvätt torr och mjuk på kort tid

Med en bra torktumlare blir din tvätt torr och mjuk på kort tid.

 


Bonustips och myter om torktumling

* Kom ihåg att rengöra luddfiltret regelbundet. Vissa saker som t.ex. handdukar och filtar, avger mycket ludd och täpper snabbt igen filtret med ökad energiförbrukning som följd.

 

* För att hålla ner energiförbrukningen kan en tvättmaskin med högt centrifugeringsvarvtal vara en bra investering. Läs därför om den bästa tvättmaskinen här. För hjälp med avfuktning och energibesparning hemma, kan den bästa luftvärmepumpen vara en klok investering. Läs vårt test av luftvärmepumpar här.

 

* Ta också gärna del av våra tester på strykjärn samt vår sammanställning som avslöjar den bästa diskmaskinen. För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta.

 

* Det finns en myt om att torktumlare sliter mycket på dina kläder. Det är inte sant eftersom det största slitaget uppstår när vi använder dem.

Men, kanske 'vän av ordning' säger, hur kommer det då sig att är så mycket ludd i torktumlaren efter varje torkomgång? Detta måste väl ändå vara från kläderna?

Ja, det är helt sant! Men när du hängtorkar kläder så stannar fibrerna kvar i kläderna och trillar av vid användning istället. Man skulle kunna säga att torktumlaren ser till att dina textiler "dammar av sig" direkt, istället för lite då och då. Därför dammar dukar, handdukar, lakan etc mindre om de är torktumlade.

 

* Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående torktumlare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa torktumlaren till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen!


Vanliga frågor och svar

 • 🧐 Varför ska jag ha en torktumlare?
  Det finns väldigt många positiva saker med en torktumlare men en viktig sak som många inte tänker på är att du räddar ditt hem från ca 400 liter vatten per år om du torkar tvätten i en tumlare mot att torka tvätten på en torkställning inne i ditt hem. Att torka tvätten utomhus är dock det mest energieffektiva sättet.
 • 💧 Ska jag köpa en frånluftstumlare, kondenstumlare eller en värmepumpstumlare?
  En frånluftstorktumlare kräver att du har en ventilationskanal ut ur tvättstugan som kan leda ut den fuktiga luften. En kondenstorktumlare är den vanligaste typen som samlar upp den fuktiga luften som vatten i en behållare. En värmepumpstorktumlare avfuktar luften och återanvänder därefter värmen vilket medför att energiförbrukningen blir betydligt lägre.
 • 👖 Kan jag tumla alla plagg?
  Material av linne och ylle blir skrynkliga och toviga om du tumlar dem. Kläder med syntetblandningar bör du tumla på lägre temperaturer för att de inte ska skrynkla. Var noga med att läsa tvättråden.