energisnål torktumlare bäst i test torktumlare test råd och rön, bästa torktumlare bäst i test råd och rön torktumlare

Torktumlare bäst i test 2024: få torra kläder på nolltid!

Ska du köpa torktumlare och vill veta vilken som är torktumlare bäst i test just nu, har du kommit helt rätt!. Vi har gått igenom alla tidningar och tagit reda på experternas testresultat på bästa torktumlare, samt vänt oss till svenska konsumenter för att höra deras åsikter om en bra torktumlare.


Allt detta har vi sedan sammanställt till dig i detta torktumlare test om bästa torktumlaren, så att du snabbt och enkelt kan fatta rätt beslut och undvika dyra felköp.


Bästa torktumlare just nu


Köpguide - detta ska du tänka på

Kondens, frånluft eller värmepumpstumlare - vad ska du välja?

Idag finns det olika tekniker för torktumling och vi tittar här närmare på tre av dessa:

 

Frånluft - Har du en ventilationskanal (=hål i väggen) där du kan leda ut fuktig och varm luft? Denna typ av tumlare är minst energieffektiv eftersom den tar värmen från huset, suger in den och blåser ut den utomhus. Mycket fukt försvinner ut på det sättet, vilket är bra. Men samtidigt försvinner också mycket värme från huset, vilket inte är bra. I lägenheter är det dessutom ofta förbjudet att koppla till befintligt utsug i badrummet eller på toaletten, eftersom det påverkar hela ventilationssystemet.


Kondens - I en kondenstorktumlare, vilket är den vanligaste typen idag, omvandlas den fuktiga luften till vatten som samlas upp i en behållare eller leds direkt till avloppet via en slang. Den kräver ingen speciell ventilationskanal och kan därför installeras i de flesta miljöer, även i lägenheter. Nackdelen är att den behöver kall luft för att kunna utföra sitt arbete och ju varmare det är i rummet (och varmt blir det snabbt efter att tumlaren jobbat ett tag) desto sämre torkar den din tvätt.

Värmepump - Detta är den senaste och därför också den dyraste tekniken. Denna variant avfuktar luften på ett smartare sätt med en kompressor och återanvänder sedan värmen. Detta gör att energiförbrukningen blir betydligt lägre än hos andra typer. Räkna med att en tumlare med värmepump förbrukar ungefär hälften så mycket el, som en kondenstumlare.


Vi ställer följande krav på bästa torktumlaren

 • Så tyst som möjligt - Alla torktumlare låter. Rätt mycket dessutom. Men en del låter mer än andra och vi ska ha en av de tystaste!
 • Energisnål - En torktumlare drar upp till 3 gånger så mycket energi som en tvättmaskin. Därför ska vår testvinnare tillhöra energiklass A+ eller bättre. Genom att köpa en energisnål modell kan du spara många hundralappar varje år.
 • Ingen ångbastu i badrummet, tack - Genom att köpa en modern kondenstumlare med värmepump blir upplevelsen en helt annan än du kanske är van vid från tvättstugan på 00-talet. Mer om detta snart.
 • Testvinnare och uppskattad av konsumenterna - Självklart ska du ha den bästa när det gäller funktion och kvalité. Vi har därför läst alla tester och kollat vad användarna som redan köpt testvinnaren, tycker om sin maskin.
 • Lägsta möjliga pris - Varför betala mer om det ändå inte blir en bättre produkt? Vi ska ha ett bra pris och enkel hemtransport eftersom de ofta väger runt 50 kg och är därför jobbig att frakta hem själv.Torktumlare bäst i test 2024: Bosch WTW85T9SSN


Efter att ha tagit del av experttester och inte minst konsumenternas upplevelser av sina tumlare, blir valet enkelt. Det handlar om en torktumlare från en av de tillverkare som är erkända för att göra bra vitvaror: Bosch och modellen är WTW85T9SSN. Denna modell passar bra till vår testvinnare för tvättmaskin om du vill bygga en bra tvättpelare!


Det som gör Bosch WTW85T9SSN till torktumlare bäst i test är dess torkningsförmåga, där tvätten blir precis så torr som du önskar och kommer ut utan veck. Men denna torktumlare har dessutom smart teknik som ser till att underhåll hålls till minimum tack vare en självrengörande kondensor, som ser till att den hålls fri från ludd och damm.


Automatisk fuktavkänning

Bosch torktumlare rymmer 9 kg och har automatisk fuktavkänning, vilket innebär att den stannar när tvätten är så torr som du önskar. Du behöver alltså inte slösa energi i onödan, om du t.ex. har en tvättmaskin som centrifugerar på högt varvtal. Torktiden för full maskin är i genomsnitt drygt 2 h för bomull och 1,5 h för syntet. Men det finns även snabbprogram som torkar en mindre mängd kläder på 40 minuter.

 

Energieffektiv och tyst

Energiklassen är A++ vilket är en av de absolut högsta. Den leder till en årlig energiförbrukning på 236 kWh (baserat på 160 omgångar tvätt som ska torkas). Ljudnivån är 64 dB vilket är bland de tystaste i laget när det gäller torktumlare. Och för att se till att torktumlaren står stabilt har den en vibrationsdämpare, som även den hjälper till att dra ned ljudvolymen.

 

Minimalt med underhåll

Den har också automatisk rengöring av kondensorn, vilket är smart. Denna spolas ren flera gånger under varje torkomgång och förhindrar, bland annat, att ludd fastnar i den. Om kondensorn inte rengörs, vilket är risken om man ska göra detta själv, ökar torktiden och energiförbrukningen mycket.


Specifikationer

 • Kapacitet: 9 kg
 • Ljudnivå: 64 dB
 • Energiklass: A++
 • Typ: Kondensator (värmepump)
 • Bredd: 60 cm
 • Höjd: 84 cm
 • Djup: 60 cm
 • Vikt: 45 kg


Vill du bygga en bra och prisvärd tvättpelare passar denna tumlare till denna prisvärda tvättmaskin.Köp Bosch torktumlare till lägst pris

Hos dessa butiker kan du köpa tumlaren till bästa pris. Många nätbutiker bjuder på hemtransport, vilket är bekvämt eftersom den väger hela 45 kg. Med gratis frakt blir livet enklare och du sparar också tid. Flera återförsäljare kan också hjälpa dig med installation och bortforsling av din gamla maskin mot en kostnad på några hundralappar.

 

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.
Användarnas omdömen och recensioner om Bosch torktumlare

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även del av vad konsumenterna tycker om sin produkt. Det är ju dem som har störst och längst erfarenhet av det vardagliga användandet av vitvaror. Här kommer några exempel:


 "Toppen torktumlare, mycket nöjd med den. Badrummet känns inte som en sauna när man torkar kläderna i maskinen."


Det som konsumenterna gärna framhåller är att den är energisnål och inte värmer upp tvättstugan i onödan. Det underlättar att kondensorn rengörs automatiskt och hela tumlaren är enkel att rengöra. Den är dessutom tyst och kommer med intuitiva programmen.

 

"Mitt första köp av en värmepumpstumlare. Mycket enkel att använda samt bra torkresultat. Har haft tre tumlare innan, men den här är överlägsen (dom tidigare var av ett dyrare märke). Ett bra köp tycker jag." 


Köp en annan torktumlare om:

 • Ni är få i hushållet: Bor du ensam eller kanske med en sambo behöver du inte samma kapacitet och kan sikta på en mindre, exempelvis som vår prisvärda här nedan. 
 • Om du vill spara pengar: Vår prisvärda vinnare presterar bra men torkar inte riktigt lika bra - framförallt blir det skillnad på skrynkligheten. Men kan du leva med detta är vår prisvärda vinnare ett bra val för dig som vill spara pengar.Prisvärd Bosch torktumlare


Om du gärna sparar in på funktioner och därmed pris har vi också tagit fram en testvinnare som är lite billigare. Och återigen är det Bosch som tar hem denna titeln med sin WTH8307LSN. Läs mer här nedan!


Bosch WTH8307LSN är ett bra val för dig som inte vill spendera lika mycket pengar på en tumlare som vår testvinnare (ibland har såklart de stora varuhusen kampanjer på de båda modellerna vilket leder till att priserna på de båda torktumlarna mer eller mindre kan vara identiska med varandra). Utöver att det är en prisvärd maskin är Bosch WTH8307LSN mycket uppskattad av konsumenterna, deras omdömen kan du läsa mer om lite längre ner i testet.

 

WTH8307LSN väger 46 kg och har energiklass A+. Den har en årlig förbrukning på 243 kW / h baserat på 160 tvättcykler. Driften är bekväm och tyst med en ljudnivå på max 65 dB

 

Torkningen är kontrolleras av en sensor vilket innebär att den stoppas automatiskt när tvätten är så torr du önskar. Men du kan alltid välja ett specifikt program eller ställa in en tid manuellt. Men med ett förinställt program känner den själv av när tvätten uppnår det resultat som programmet skall åstadkomma. 


Du sparar in på elförbrukningen och tvätten torkas jämnt och skonsamt tack vare trummans struktur och design. Du behöver inte oroa dig för att rengöra kondensatorn, likt de flesta från Bosch är denna självrengörande


Specifikation

 • Energiklass: B (gamla A+)
 • Energiförbrukning per år: 243 kWh/år
 • Ljudnivå: 65 dB
 • Kapacitet: 7 kg


Bästa torktumlaren råd och rön - Bosch WTH8307LSN - bäst torktumlare energisnål, bosch torktumlare bäst i test

 


Köp den prisvärda torktumlaren till bästa pris

Hos dessa butiker kan du köpa torktumlare bekvämt och enkelt. Dessutom kan du beställa den direkt hem till dörren och få hjälp med installation. 


de bästa priserna på Bosch WTH8307LSNAnvändarnas omdömen och recensioner om Bosch WTH8307LSN

Som vi skrev om ovan vill vi i Bäst i test Guiden alltid veta vad konsumenter tycker om den produkt vi rekommenderar, trots allt är det konsumenterna som har den bästa kunskapen om maskinen. Och vad vi kan se är att konsumenterna är mycket nöjda med sitt köp, särskilt med tanke på priset! Här kan du läsa några recensioner Bosch WTH8307LSN har fått:

 

"Fungerar väldigt bra. Känns som att kläderna inte slits som med en vanlig tumlare." 


"Superbra. Fin design o bra o lätt display. Vi är nöjda."


"Enkel att använda, en mycket bra torktumlare." 

 

Nackdelar 

Vissa konsumenter har sagt att tvätten inte blir så torr som de vill och att tvättmaskinen tar lång tid på sig. Vissa tycker också att filtret har en dålig utformning.


Energisnål torktumlare


Bosch WTW894A8SN är fullproppad med bra funktioner och håller hög kvalitet. Dessutom har den ett väldigt rimligt pris där du får effektiva och snabba program, jämn torkning och allra bästa energiklassificering. Den är därför både effektiv och billig i drift! 


Det som gör den så bra är dess otroliga effektivitet vilket gör den väldigt energisnål med energiklass A+++. Den kan exempelvis torka kläder vid lägre temperaturer vilket hjälper till att motverka skrynkliga kläder och krympning. 


När den körs på hög temperatur finns det en inbyggd sensor som känner av fukt och temperatur och kan därför anpassa drift efter varje torkningstillfälle. Denna skyddar kläder från för hög temperatur och ser till att alla kläder blir jämnt torkade. Eftersom trumman kan snurra både med- och moturs kommer inte kläderna att trassla in sig heller. 

 

Eftersom den använder kondens och rengör sig själv, slipper du dammsuga bort allt ludd, vilket är tacksamt om du ska placera den i badrummet. Kondensor är mycket effektiv; både när det gäller bomull och syntet. 


Specifikation

 • Energiklass: B (gamla A+++)
 • Energiförbrukning per år: 176 kWh/år
 • Ljudnivå: 64 dB
 • Kapacitet: 8 kgKöp Bosch torktumlare till lägst pris

Hos dessa nätbutiker kan du köpa Bosch modell till bästa pris just nu. När du beställer den online kan du också boka in frakt direkt till dörren och hjälp med installation. 
Användarnas omdömen och recensioner om Bosch WTW894A8SN 

Som vanligt här på Bäst i test Guiden är vi alltid mest intresserade av att höra vad användarna tycker om denna tumlaren. Det är ju trots allt de som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel: 

 

"Väldigt nöjd, fungerar super bra, snabbt att torka, energi sparande."


"Helt underbar torktumlare, perfekt val, jag kan verkligen rekommendera denna."


"Kanon bra torktumlare. Tyst och effektiv Enkelt med leverans och installationen. Rekommenderar verkligen."


"Jättenöjd med torktumlaren som låter väldigt lite och har en kort torktid. Super också att den har bra energimärkning."


"Bra köp till bra pris. Lätt att använda. Fungerar felfritt."


Nackdelar med denna modell

Experterna tycker att det tar för lång tid för att torka bomull. Det är dock ovanligt att experterna är nöjda med torktiden av bomull eftersom det oftast tar mycket längre tid än torkning av syntet.


Jämför torktumlare - specifikationer


Ljudnivå:
Placering:
Kapacitet:
Energimärkning:
Bredd:
Djup:
Höjd:
Effekt:
Förbrukning:
Vikt:
Bäst i test torktumlaren 2024 - Bosch WTW85L48SN - Bäst i test
Bosch WTW85L48SN
Bosch torktumlare
64 dB
Fristående
8 kg
B
598 mm
599 mm
842 mm
1000 W
236 kWh/år
51 kg
Bäst i test torktumlaren 2024 - Bosch WTH8307LSN - Bäst i test
Bosch WTH8307LSN
Prisvärd Bosch tor...
65 dB
Fristående
7 kg
B
598 mm
599 mm
857 mm
600 W
243 kWh/år
46.2 kg
Bäst i test torktumlaren 2024 - Bosch WTW894A8SN - Bäst i test
Bosch WTW894A8SN
Energisnål torktum...
64 dB
Fristående
8 kg
B
598 mm
599 mm
842 mm
800 W
176 kWh/år
52.4 kg


Så gjorde vi testet om torktumlare bäst i test

I vår undersökning av de bästa torktumlarna just nu har vi letat reda på vilka torktumlare som erbjuder bäst specifikationer för pengarna. För att göra detta har vi besökt vitvaruhandlare och pratat med dessa för att hitta bra torktumlare som passar de flestas behov och erbjuder hög kvalité till ett just pris. 


För att vara säker på att torktumlarna vi valt ut har varit bra har vi tagit reda på vad experterna säger om just detta. Därför har vi tagit reda på resultaten i experternas tester för att se ifall torktumlarna håller vad de lovar. Här har det varit tydligt att experterna värderar kapacitet, torktid (med möjlighet till flera olika program) och energiförbrukning då den senaste tidens elpriser har gjort det rätt dyrt att använda torktumlaren. 


Men förutom att se vad experterna säger i sina tester har det också varit viktigt att se hur dessa fungerar i verkligheten. Vi har därför tagit reda på vad de svenska konsumenterna som har köpt dessa torktumlare säger, eftersom de själva har haft längre tid att se ifall torktumlarna är bra och ifall de är nöjda med sitt köp. Användarnas recensioner har därför också varit vägledande för oss i detta test.


Torktumlare test - experternas omdömen

Råd och Rön testade 48 torktumlare där den väldigt dyra Miele TCH630WP tog hem förstaplatsen med 69 poäng. Resterande topplaceringar var också aningen dyra. Vår testvinnare Bosch WTW85L48SN kammade hem 51 poäng och fick väldigt bra poäng i kategorin "energiförbrukning". 


Där WTW85L48SN tappade poäng var främst i kategorin "torktid". De rankar LG RC80U2AV0W som en av de bästa torktumlarna i testet. Den tar hem 68 poäng och presterade allra bäst i kategorierna: "Energiförbrukning" och "Effektivitet i kondensorn" (2019).


Danska Taenk placerar Bosch WTW85L48SN Bosch WTW85L48SN högt. Likt Råd och Rön var det torktiden som drog ned topplaceringarna för dessa. Vinnare i testet blev Miele TCE530WP.Torktumling tips - så får du bästa resultat

 • Kom ihåg att rengöra luddfiltret regelbundet. Vissa saker som t.ex. handdukar och filtar, avger mycket ludd och täpper snabbt igen filtret med ökad energiförbrukning som följd.
 • För att hålla ner energiförbrukningen kan en tvättmaskin med högt centrifugeringsvarvtal vara en bra investering. Läs om den bästa tvättmaskinen. För hjälp med energibesparning hemma, kan den bästa luftvärmepumpen vara en klok investering. 
 • Det finns en myt om att tumlare sliter mycket på dina kläder. Det är inte sant eftersom det största slitaget uppstår när vi använder dem.Bästa tillverkarna av torktumlare

Precis som på vår sida med tester av tvättmaskiner är det samma tillverkare som utmärker sig positivt. Kanske är det inte så konstigt eftersom tekniken med tvätt och tork är rätt lika i flera avseenden.


I de tester som är utförda under de senaste åren är det framför allt tre tillverkare som utmärker sig positivt genom att återkommande få toppresultat och bli utsedda till bäst i test. De tillverkare som enligt experterna gör de bästa torktumlarna just nu är Bosch, Miele och Siemens. Miele torktumlare är ofta dyrare än Bosch och Siemens, vilket gör de sistnämnda mer prisvärda för vanliga konsumenter. Också Samsung, Electrolux och LG har varumärken som placerat sig bra i testerna. Det gäller inte bara torktumlare, utan även vitvaror som induktionshäll och induktionsspis, köksfläkt, varmluftsugn samt kylskåp.


De tillverkare som inte lyckas lika bra med sina tumlare enligt testpaneler och konsumenter är bl.a; Cylinda, Candy, Indesit och Bauknecht. Dessa märken kan därför vara bra att undvika om du vill köpa den bästa och veta att du kan få bra support och service, om det skulle behövas i framtiden.


Tvättmaskin och torktumlare paket

Att kombinera tvättmaskin och torktumlare är en smart lösning om du bor mindre och vill spara utrymme. Om du däremot bor lite större och har en tvättstuga kan du köpa separata maskiner. På så sätt kan du bygga en tvättpelare som ofta täcker hela familjens behov när det kommer till att tvätta och torka kläder. För att få den bästa tvättpelaren är det allra smartast att välja maskiner från samma serie. Då matchar måtten och det blir enklare med placering.


Dessutom kan buller och skakningar hållas till ett minimum eftersom både tvättmaskin och tumlare är specifikt framtagna för att kunna kombineras utan några problem. 


Andra varianter av torktumlare

Vägghängd torktumlare

Vägghängda torktumlare är väldigt ovanliga i Sverige. De var en variant som aldrig riktigt slog igenom vilket ledde till att de flesta tillverkarna lade ner dessa segment. Det är dock inte ovanligt att se hyllor för tvättmaskin och torktumlare paket som står på marken och kan skjutas ut.


Smal torktumlare

Ofta är smala modeller nästan lika breda som normala, men för att göra de enklare att placera har de ofta en mindre djup dimension. En bra torktumlare med djup på 46,7 cm vilket gör den enklare att placera om du har ont om plats. kondenstumlare bäst i test, köpa torktumlare, smal torktumlare, bra torktumlareSammanfattning

Efter att du läst vårt test önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den modell som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa Torktumlare

För tillfället är Bosch WTW85T9SSN slut i samtliga butiker

Tips

Ta också gärna del av våra tester på mikrovågsugn, frysbox och vinkyl samt vår sammanställning som avslöjar den bästa diskmaskinen. För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta.


Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har torktumlare rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = testvinnaren till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen!


Frågor och svar om torktumlare

 • Varför ska jag ha en torktumlare?
  Det finns väldigt många fördelar med en bra torktumlare men en viktig sak som många inte tänker på är att du räddar ditt hem från ca 400 liter vatten per år om du torkar tvätten i en tumlare mot att torka tvätten på en torkställning inne i ditt hem. Att torka kläder utomhus är dock det mest energieffektiva sättet.
 • Ska jag köpa en frånluftstumlare, kondenstumlare eller en värmepumpstorktumlare?
  En frånluftstumlare kräver att du har en ventilationskanal ut ur tvättstugan som kan leda ut den fuktiga luften. En kondenstumlare är den vanligaste typen som samlar upp den fuktiga luften som vatten i en behållare. En värmepumpstumlare avfuktar luften och återanvänder därefter värmen vilket medför att energiförbrukningen blir betydligt lägre.
 • Vad är skillnaden på kondenstumlare och värmepumpstumlare?
  Till skillnad från en värmepumpstumlare kräver en kondenstumlare ingen ventilation utan kondenserar vattenångan direkt till vatten som leds till avloppet.
 • Vilken är den bästa torktumlaren just nu?
  Bästa torktumlare just nu är Bosch WTW85L48SN eftersom den erbjuder effektiv torkning och gott om plats för dina kläder till ett bra pris. Andra bra torktumlare som fått titeln "Bosch torktumlare bäst i test" är Bosch WTH8307LSN och Bosch WTW894A8SN.
 • Kan jag tumla alla plagg?
  Material av linne och ylle blir skrynkliga och toviga om du tumlar dem. Kläder med syntetblandningar bör du tumla på lägre temperaturer för att de inte ska skrynkla. Var noga med att läsa tvättråden.

Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner och kökstillbehör, mat, trädgård, väskor och övrigt till hemmet.Philip Andrén

Bäst i test: Torktumlare

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast