Torktumlare bäst i test - tester på torktumlare

Torktumlare test 2021

Om du ska köpa en ny torktumlare och vill veta vilken som är bäst just nu, har du kommit helt rätt!. Vi har gått igenom alla tidningar och tagit reda på experternas testresultat. Men vi har också kollat med de svenska konsumenterna för att se vad de tycker om sina torktumlare efter inköpet.

 

Allt detta har vi sedan sammanställt till dig på denna sida, så att du snabbt och enkelt kan ta rätt beslut och undvika jobbiga felköp. I detta torktumlare-test har vi tagit fram en torktumlare bäst i test, en utmanare och en energisnål torktumlare bäst i test.


Innehållsförteckning


 


Bästa torktumlare 2021

Torktumlare bäst i test

Bosch WTW85L48SN

Torktumlare bäst i test Bosch WTW85L48SN
 • Tyst i drift

 • Prisvärd

 • Automatisk rengöring av kondensor

 • Något lång torktid

Torktumlare bra val

Bosch WTH8307LSN

Torktumlare bäst i test Bosch WTH8307LSN
 • Enkel att använda

 • Skonsam mot kläderna

 • Enkel rengöring av kondensorfilter

 • Långa program

 • Inte lika bra torkning som testvinnaren

Energisnål torktumlare

LG RC80U2AV0W

Torktumlare bäst i test LG RC80U2AV0W
 • Effektiv kondensor

 • A+++ energiklassning

 • Jämn torkning

 • Lång torktid


Så säger experterna om torktumlarna

Låt oss börja från början med att titta på några saker som är viktiga att känna till innan ditt torktumlarköp. Det finns inte så många källor att ta del av när det gäller torktumlare, men experterna konstaterar att den nya tekniken med värmepumpstorktumlare har gjort torktumlarna allt mer energisnåla. Dock sker det ofta på bekostnad av tiden. Det tar lång tid, ibland upp till 3 timmar, att få tvätten lagom torr.

 

En annan utmaning som experterna påpekar efter sina tester, är problemet att få torktumlaren tyst, då de har en tendens att vara högljudda. Det kan därför vara bra att lägga ner lite extra pengar på att verkligen få en tyst torktumlare till ditt hem.

 

Dessa tillverkare gör de bästa torktumlarna

Precis som på vår sida med tester av tvättmaskiner är det samma tillverkare som utmärker sig positivt. Kanske är det inte så konstigt eftersom tekniken med tvätt och tork är rätt lika i flera avseenden.


I de tester som är utförda under de senaste åren är det framför allt tre tillverkare som utmärker sig positivt genom att återkommande få toppresultat och bli utsedda till bäst i test. De tillverkare som enligt experterna gör de bästa torktumlarna just nu är Bosch, Miele och Siemens. Mieles torktumlare är ofta dyrare än Bosch och Siemens, vilket gör de sistnämnda mer prisvärda för vanliga konsumenter. Också Samsung, Electrolux och LG har varumärken som placerat sig bra i testerna.

 

De tillverkare som inte lyckas lika bra med sina torktumlare enligt testpaneler och konsumenter är bl.a; Cylinda, Candy, Indesit och Bauknecht. Dessa märken kan därför vara bra att undvika om du vill köpa den bästa torktumlaren och veta att du kan få bra support och service, om det skulle behövas i framtiden.


Tidningen Råd & Rön (2019): testade 48 torktumlare där den väldigt dyra Miele TCH630WP tog hem förstaplatsen med 69 poäng. Resterande topplacerade torktumlare var också aningen dyra. Vår testvinnare Bosch WTW85L48SN kammade hem 51 poäng och fick väldigt bra poäng i kategorin "energiförbrukning". Där WTW85L48SN tappade poäng var främst i kategorin "torktid". De rankar LG RC80U2AV0W som en av de bästa torktumlarna i testet. Den tar hem 68 poäng och presterade allra bäst i kategorierna: "Energiförbrukning" och "Effektivitet i kondensorn". 


Danska Taenk: Placerar Bosch WTW85L48SN Bosch WTW85L48SN högt. Likt Råd & Rön var det torktiden som drog ned topplaceringarna för dessa. Vinnare i testet blev Miele TCE530WP.

 

I tidningen Råd & Rön är 30 torktumlare testade och redovisade i sammanställningen från september 2018. Det är trångt i toppen då det finns många bra torktumlare att köpa.

Listan toppas av Miele TCE530WP/TCF630WP som får 72 poäng i detta torktumlartest och på andraplats kommer Samsung DV90N62632W med 71 poäng. Tredjeplatsen går till Miele igen, då med modellen TCE520 som får 70 poäng, men direkt därefter kommer den prisvärda Bosch WTW8758LSN med 69 poäng.

Extern källa/länk: Tidningen Råd & Rön, september 2018


Köpguide - Därför ska du köpa en ny torktumlare

Torktumlare = En skramlande maskin som sliter på kläderna, drar ohyggligt mycket ström och förvandlar badrummet till en ångbastu? Nej, vänta nu! Det har hänt en hel del de senaste åren och idag är verkligheten en helt annan än för bara 10-15 år sedan! Läs vidare så förstår du snart varför.

 

Torktumlare är extra viktigt för dig som snabbt behöver torka din tvätt. Kanske har du barn och därför mycket tvätt som snabbt samlas på hög. Kanske har du för litet utrymme för att hänga tvätten att självtorka. Eller kanske vill du helt enkelt bara snabbt och smidigt kunna lägga tillbaka den rena tvätten i garderoben igen, utan att behöva bry dig om ifall det regnar ute. Då är en torktumlare helt rätt för dig!

 

En stor fördel med torktumlare är dessutom att de räddar ditt hem från fukt motsvarande ca 400 liter vatten per år, om man jämför med att torka tvätten på en torkställning. Dessa 100-tals liter vatten kan göra stora skador i huset när det gäller mögel och fukt.

 

Vi ställer följande krav på bästa torktumlaren:

 • Så tyst som möjligt - Alla torktumlare låter. Rätt mycket dessutom. Men en del låter mer än andra och vi ska ha en av de tystaste!

 • Energisnål - En torktumlare drar upp till 3 gånger så mycket energi som en tvättmaskin. Därför ska vår torktumlare tillhöra energiklass A+ eller bättre. Genom att köpa en energisnål torktumlare kan du spara många hundralappar varje år.

 • Ingen ångbastu i badrummet, tack - Genom att köpa en modern kondenstumlare med värmepump blir upplevelsen en helt annan än du kanske är van vid från tvättstugan på 00-talet. Mer om detta snart.

 • Testvinnare och uppskattad av konsumenterna - Självklart ska du ha den bästa torktumlaren både när det gäller funktion och kvalité. Vi har därför läst alla tester och kollat vad användarna som redan köpt en torktumlare, tycker om sin maskin.

 • Lägsta möjliga pris - Varför betala mer om det ändå inte blir en bättre produkt? Vi ska ha ett bra pris och enkel hemtransport. En torktumlare väger ofta runt 50 kg och är därför jobbig att frakta hem själv. 


 

Kondenstumlare, frånlufttumlare, värmepumpstumlare - vad ska du välja?

Idag finns det olika tekniker för torktumling och vi tittar här närmare på tre av dessa:

 

 1.  Frånluftstorktumlare - Har du en ventilationskanal (=hål i väggen) där du kan leda ut den fuktiga luften? Detta är inte så vanligt förutom i tvättstugor och småhus. Denna typ av torktumlare är minst energieffektiv eftersom den tar värmen från huset, suger in den i torktumlaren och blåser ut den utomhus. Mycket fukt försvinner ut på det sättet, vilket är bra. Men samtidigt försvinner också mycket värme från huset, vilket inte är bra.
  I lägenheter är det dessutom ofta förbjudet att koppla torktumlaren till befintligt utsug i badrummet eller på toaletten, eftersom det påverkar hela ventilationssystemet.

 2. Kondenstorktumlare - I en kondenstumlare, vilket är den vanligaste typen av tumlare idag, omvandlas den fuktiga luften i torktumlaren till vatten som samlas upp i en behållare eller leds direkt till avloppet via en slang. Den kräver ingen speciell ventilationskanal och kan därför installeras i de flesta miljöer, även i lägenheter.
  Nackdelen är att den behöver kall luft för att kunna utföra sitt arbete och ju varmare det är i rummet (och varmt blir det snabbt efter att torktumlaren jobbat ett tag) desto sämre torkar den din tvätt.

 3. Värmepumpstorktumlare - Detta är den senaste och därför också den dyraste tekniken. Denna tumlare avfuktar luften på ett smartare sätt med en kompressor och återanvänder sedan värmen. Detta gör att energiförbrukningen blir betydligt lägre än hos en vanlig kondenstorktumlare. Räkna med att en torktumlare med värmepump förbrukar ungefär hälften så mycket el, som en kondenstorktumlare.

 

För att uppfylla våra önskemål (d.v.s. en tyst och energisnål torktumlare som inte släpper ut ånga) kommer vårt fokus vara att hitta den bästa Värmepumpstumlaren.

 Torktumlare bäst i test 2021

Efter att ha tagit del av experttester och inte minst konsumenternas upplevelser av sina torktumlare, blir valet enkelt. Det handlar om en maskin från en av de tillverkare som är kända för att göra bra torktumlare. Vår bäst i test torktumlare kommer från Bosch och modellen är WTW85L48SN. Denna modell passar vår testvinnare för tvättmaskin om du vill bygga en bra tvättpelare!Bäst i test torktumlare just nu - Bosch WTW85L48SN

(Klicka på torktumlaren för mer information om det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 26 februari 2021

De bästa priserna på Bosch WTW85L48SNVår tidigare testvinnare har fått en värdig ersättare genom den nya modellen, som alltså heter WTW85L48SN, och denna modell har redan hunnit placera sig i tidningen Råd & Röns senaste test i september 2019 (se längre ned på denna sida).

 

Bosch WTW85L48SN rymmer 8 kg och har sensorstyrd fuktavkänning, vilket innebär att den stannar när tvätten är så torr som du önskar. Du behöver alltså inte slösa energi i onödan, om du t.ex. har en tvättmaskin som centrifugerar på högt varvtal. Torktiden är i genomsnitt 2:21h för bomull och 1:28h för syntet. 

 

Energieffektivitetsklassen är A++ vilket är riktigt bra. Den årliga energiförbrukningen är 236 kWh baserad på 160 omgångar tvätt som ska torkas. Ljudnivån är 64 dB vilket är bland de tystaste torktumlarna som säljs idag.

 

Den har också automatisk rengöring av kondensorn, vilket är smart. Denna spolas ren flera gånger under varje torkomgång och förhindrar på så vis att ludd fastnar i den. Om kondensorn inte rengörs, vilket är risken om man ska göra detta själv, ökar torktiden och energiförbrukningen mycket.

 

Energimärkning för bästa torkumlaren just nu

 

Som alltid finns det även nackdelar med alla produkter och dessa vill vi veta innan vårt inköp så att vi kan ta med dem i vårt beslut. När det gäller denna torktumlare är det dock främst en sak som användarna tar upp; De tycker att den är lite långsam, annars fungerar den mycket bra och som den skall. 

 

Läs gärna mer om denna torktumlare på Bosch hemsida.


Vill du bygga en bra och prisvärd tvättpelare passar denna torktumlare till tvättmaskinen bäst i test!

 

Så säger konsumenterna om torktumlaren

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även del av vad konsumenterna tycker om sin produkt. Det är ju dem som har störst och längst erfarenhet av det vardagliga användandet av torktumlaren. Här kommer några exempel;


"Prisvärd med låg ljudnivå. Står att det är drygt 3 kvar när man startar den men det minskar snabbt o kanske tar ca 1,5 timme till slut." 


"Bra pris. Snabb och smidig leverans. Produkten utmärkt om än lite långsam." 


"Jag köpte en ny torktumlare den 21/5 som är helt underbar. Det är en kondenstumlare som är självrengörande. Man kan i stort sett tunla allt i denna då den har så många olika program. Helt klart bra köp:"

 

Det som konsumenterna gärna framhåller är att den är energisnål och inte värmer upp tvättstugan i onödan. Det underlättar att kondensorn rengörs automatiskt och hela torktumlaren är lätt att göra ren. Den är dessutom tyst och det är enkelt att ställa in programmen.

 

"Mitt första köp av en värmepumpstorktumlare. Mycket enkel att använda samt bra torkresultat. Har haft tre tumlare innan, men den här är överlägsen (dom tidigare var av ett dyrare märke). Ett bra köp tycker jag." Så skriver t.ex. Fredde i sin recension. Läs gärna fler recensioner här från andra konsumenter som köpt torktumlaren.

 

Här kan du köpa torktumlaren till lägst pris

Många nätbutiker bjuder på hemtransport av din nya torktumlare, vilket är bekvämt eftersom den väger hela 51 kg. Med gratis frakt blir livet enklare och du sparar också tid. Flera återförsäljare kan också hjälpa dig med installation och bortforsling av din gamla torktumlare mot en kostnad på några hundralappar.

 

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 35 banker och långivare.

Alternativa testvinnaren

Vi rekommenderar även torktumlaren Bosch WTH8307LSN som ofta brukar vara billigare än vår testvinnare.


Den alternativa testvinnaren - Bosch WTH8307LSN

(Klicka på torktumlaren för mer information om det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 26 februari 2021

De bästa priserna på Bosch WTH8307LSN


Bosch WTH8307LSN är ett bra val för dig som inte vill spendera lika mycket pengar på en torktumlare som testvinnaren kostar (ibland har såklart de stora varuhusen kampanjer på de båda modellerna vilket leder till att priserna på de båda torktumlarna mer eller mindre kan vara identiska med varandra). Dock är WTH8307LSN också mycket uppskattad av konsumenterna. Deras omdömen kan du läsa mer om nedan.

 

WTH8307LSN väger 46 kg och har energiklass A+. Den har en årlig förbrukning på 243 kW / h baserat på 160 tvättcykler. Torktumlaren är bekväm och tyst med en ljudnivå på 65 dB.

 

Torktumlaren är sensorkontrollerad vilket innebär att den automatstoppar när tvätten är så torr du önskar. Med detta system torkas tvätten jämnt och försiktigt tack vare trummans speciella struktur och design.

 

Den har också en självrengörande kondensator, vilket är väldigt smart. Kort innebär detta att maskinen själv förhindrar, minimerar risken, att ludd fastnar i den.


Bästa torktumlaren - Bosch WTH8307LSN

 

Detta tycker konsumenterna om Bosch WTH8307LSN

Som vi skrev om ovan vill vi i Bäst i test Guiden alltid veta vad konsumenter tycker om den produkt vi rekommenderar, trots allt är det konsumenterna som har den bästa kunskapen om maskinen. Och vad vi kan se är att konsumenterna är mycket nöjda med denna torktumlare, särskilt med tanke på priset! Här kan du läsa några recensioner Bosch WTH8307LSN har fått:

 

"Fungerar väldigt bra. Känns som att kläderna inte slits som med en vanlig tumlare." 


"Superbra. Fin design o bra o lätt display. Vi är nöjda."


"Enkel att använda, en mycket bra torktumlare." 


"Jag köpte en torktumlare den 21/5 som är helt underbar. Det är en kondenstumlare som är självrengörande. Man kan i stort sett tumla allt i denna då den har så många olika program. Helt klart bra köp." 

 

Nackdelar då? Naturligtvis vill vi veta dessa innan vi bestämmer oss för att handla, och vad vissa konsumenter har sagt är att tvätten inte blir så torr som de vill och att tvättmaskinen tar lång tid på sig. Vissa tycker också att filtret har en dålig utformning.

 

Här kan du köpa torktumlaren till lägst pris
Energisnål torktumlare 

LG RC80U2AV0W är en bra torktumlare men som har designen lite emot sig. Men den är fullproppad med bra funktioner och kvalitet. Dessutom har den ett väldigt rimligt pris där du får effektiva och snabba program, jämn torkning och den bästa energiklassningen en torktumlare kan ha. Den är därför både effektiv och billig i drift! 

Mest energisnåla torktumlare just nu - LG RC80U2AV0W

(Klicka på torktumlaren för det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 26 februari 2021

De bästa priserna på LG RC80U2AV0W


Det som gör torktumlaren så bra är dess otroliga effektivitet vilket gör den väldigt energisnål med energiklassningen A+++. Den kan exempelvis torka vid låga temperaturer vilket hjälper till att motverka skrynkliga kläder och krympning. När torktumlaren körs på hög temperatur finns det en inbyggd sensor som känner av fukt och temperatur och kan därför anpassa drift efter varje torkningstillfälle. Denna skyddar kläder från för hög temperatur och ser till att alla kläder blir jämnt torkade. Eftersom trumman kan snurra både med- och moturs kommer inte kläderna att trassla in sig heller. 

 

Det är en kondensator-torktumlare som rengör sig själv och du slipper därför dammsuga bort allt ludd samtidigt som torktumlaren håller sin kvalitet längre. Denna kondensor är mycket effektiv; både när det gäller bomull och syntet. 

 

Den har en medföljande app som kan användas för att fjärrstyra torktumlaren. Du kan exempelvis sätta igång en torkning, vart du än befinner dig. Du kan även använda appen för att ladda ner nya program till din torktumlare. Exempelvis specialprogram för gymkläder, filter och underkläder. Detta är möjligt eftersom torktumlaren kan kopplas mot Wi-Fi. 


Specifikationer

 • Energiklass: A+++
 • Energiförbrukning per år: 159kWh
 • Ljudnivå: 62dB
 • Kapacitet: 8kg


Detta säger konsumenterna

Som vanligt här på Bäst i test Guiden är vi alltid mest intresserade av att höra vad användarna tycker om denna torktumlaren. Det är ju trots allt de som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel: 

 

”Vi bor i en lägenhet och har inte kunnat torktumla ömtåliga plagg. Det kan vi nu, och då behöver vi inte längre hänga upp dessa (finskjortor, träningskläder) på stolar för att de ska torka. Den här maskinen är superhärlig och den är också tyst. Det finns massor med funktioner som jag inte ens tagit reda på än, men jag älskar den redan.”

 

”HELT NÖJD. Efter några dagar användning kan jag säga att jag är helt nöjd med torktumlaren. Stor och belyst trumma, self cleaning, tyst, energisnål, wifi appen osv. Viktigaste, torkar tvätten som aldrig förut.” 

 

”Bra torktumlare! Den gör sin grej, inte mer eller mindre. Önskvärt skulle vara att kunna fördröja starten via wi-fi eller liknande.”

 

”Hundhåren fastnat i filtret. Fungerat alldleles utmärkt hittills, mycket nöjd sen en månad tillbaks.” 

 

”2 månader gammal. Effektiv. Tyst. Snabb. Bra funktioner.”


Nackdelar

Det är få saker som experterna ogillar med denna torktumlare. Dock tycker de att det tar för lång tid för att torka bomull. Det är dock ovanligt att experterna är nöjda med torktiden av bomull eftersom det oftast tar mycket längre tid än torkning av syntet. När det gäller torktiden av bomull för LG RC80U2AV0W tar det drygt 2,5h för bomullen att torka.


Här kan du köpa den energisnåla torktumlaren till lägst pris

P.g.a. fluktuerande priser kan vår bästa energisnåla torktumlare ibland ha ett lägre pris än torktumlaren bäst i test. Om du vill ha den torktumlare som har bäst energiförbrukning, torkningsförmåga och smarta finesser är det denna torktumlare från LG som du ska sikta in dig på.


Kampanjpriser hos Tretti, WhiteAway och eNemo

TIPS: Just nu är det REA hos flera vitvaruhandlare som erbjuder upp till 50 % rabatt! Tänker du köpa nya vitvaror är det därför smart att först kolla igenom deras utbud, för att se vad som passar dig.


De erbjudanden som är aktuella idag är:

 

 • Tretti har upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.
 • WhiteAway ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.
 • eNemo ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.


Lycka till med dina inköp!
Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om den bästa torktumlaren önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den torktumlare som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa TorktumlareTill dig som fortfarande är tveksam och funderar på en torktumlare från Bosch

Bosch erbjuder dig som konsument att testa torktumlaren hemma hos dig under 100 dagar - utan att ta några risker. Är du inte nöjd efter tre månader får du  pengarna tillbaka. Så enkelt är det! Läs om Bosch 100% nöjd garanti här!

 

Prova diskmaskinen hemma i 100 dagar

 

 

Med en bra torktumlare blir din tvätt torr och mjuk på kort tid


Med en bra torktumlare blir din tvätt torr och mjuk på kort tid.

 
Bonustips och myter om torktumling

* Kom ihåg att rengöra luddfiltret regelbundet. Vissa saker som t.ex. handdukar och filtar, avger mycket ludd och täpper snabbt igen filtret med ökad energiförbrukning som följd.

 

* För att hålla ner energiförbrukningen kan en tvättmaskin med högt centrifugeringsvarvtal vara en bra investering. Läs därför om den bästa tvättmaskinen här. För hjälp med avfuktning och energibesparning hemma, kan den bästa luftvärmepumpen vara en klok investering. Läs vårt test av luftvärmepumpar här.

 

* Ta också gärna del av våra tester på strykjärn samt vår sammanställning som avslöjar den bästa diskmaskinen. För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta.

 

* Det finns en myt om att torktumlare sliter mycket på dina kläder. Det är inte sant eftersom det största slitaget uppstår när vi använder dem.

Men, kanske 'vän av ordning' säger, hur kommer det då sig att är så mycket ludd i torktumlaren efter varje torkomgång? Detta måste väl ändå vara från kläderna?

Ja, det är helt sant! Men när du hängtorkar kläder så stannar fibrerna kvar i kläderna och trillar av vid användning istället. Man skulle kunna säga att torktumlaren ser till att dina textiler "dammar av sig" direkt, istället för lite då och då. Därför dammar dukar, handdukar, lakan etc mindre om de är torktumlade.

 

* Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående torktumlare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa torktumlaren till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen!


Vanliga frågor och svar

 • 🧐 Varför ska jag ha en torktumlare?
  Det finns väldigt många positiva saker med en torktumlare men en viktig sak som många inte tänker på är att du räddar ditt hem från ca 400 liter vatten per år om du torkar tvätten i en tumlare mot att torka tvätten på en torkställning inne i ditt hem. Att torka tvätten utomhus är dock det mest energieffektiva sättet.
 • 💧 Ska jag köpa en frånluftstumlare, kondenstumlare eller en värmepumpstorktumlare?
  En frånluftstorktumlare kräver att du har en ventilationskanal ut ur tvättstugan som kan leda ut den fuktiga luften. En kondenstorktumlare är den vanligaste typen som samlar upp den fuktiga luften som vatten i en behållare. En värmepumpstorktumlare avfuktar luften och återanvänder därefter värmen vilket medför att energiförbrukningen blir betydligt lägre.
 • 👖 Kan jag tumla alla plagg?
  Material av linne och ylle blir skrynkliga och toviga om du tumlar dem. Kläder med syntetblandningar bör du tumla på lägre temperaturer för att de inte ska skrynkla. Var noga med att läsa tvättråden.

Philip Andrén

Bäst i test: Torktumlare

Testet skrevs och uppdaterades senast

Läs även: