mandolin test

Mandolin bäst i test 2023: riv, strimla och skiva grönsaker

Ska du köpa mandolin och vill veta vilken som är bäst just nu? Då har du kommit helt rätt!


Som vanligt här på Bäst i test Guiden har vi tittat på de olika mandolinerna som experterna testat och vägt samman deras betyg med konsumenternas utlåtanden och där av fått fram våra testvinnare. 


Vi har tagit fram två vinnare i testet från de välkända märkena Oxo och Kyocera.


I testet kan du läsa om vår vinnare som vi gett betyget bäst i test och en lite billigare mandolin.


Våra toppval just nu

Bäst i test mandolin

OXO Good Grips Chef's Mandolin

Mandolin bäst i test OXO Good Grips Chef's Mandolin
 • Står på egna ben

 • Kan strimla och skiva

 • Rostfritt stål

 • Ger mycket bra resultat

 • Inte den bästa för julienne

Mest prisvärda mandolinen

Kyocera Mandolin

Mandolin bäst i test Kyocera Mandolin
 • Medföljer julienne, rivare, mandolin och behållare

 • Fingerskydd

 • Enkel att använda

 • Bra resultat

 • Känns billig

priser i samarbete med Prisjakt


Köpguide

En mandolin är ett av de bästa köksredskapen du kan äga. Den gör det otroligt enkelt att finhacka grönsaker, potatis och andra rotfrukter till perfekt resultat, där alla bitar blir lika stora. Dess största fördel är att du sparar värdefull tid i köket. Med smarta prylar går det snabbt att laga god mat!


Den är ofta väldigt enkelt konstruerad med sylvassa blad som är placerade på en plastbräda. Bladen går ofta att justera i höjd vilket låter dig hacka ingredienserna i olika tjocklek. Bland annat går det även att byta ut bladen så du kan skiva eller strimla.


När det gäller mandoliner är det bra att du har en som matchar din färdighet som kock. Detta är viktigt eftersom de är otroligt vassa och vi undviker gärna avskurna fingertoppar, det resulterar bara i onödigt kladd!


Börja i stället med en enkel variant och jobba dig uppåt allt eftersom du blir mer van och får mer erfarenhet. De för nybörjare ger fortfarande ett otroligt bra resultat och ser till du snabbt kan skiva stora mängder och att bitarna blir jämna. Efter att du blir bättre kan du sikta in dig på andra varianter och olika storlekar.


Se även till att den är har ett medföljande skydd, dvs en anordning som kan placeras ovanpå grönsaken för att skydda dina fingertoppar från det sylvassa bladet. Fingerskyddet är även non slip för att minska risken för att slinta.


Det finns flera olika tillverkare, med allt från budget- till lyxpriser. Här reflekteras även hur komplicerade de är att använda. Till exempel kan Kyoceras (som är mer basic) användas direkt när du plockar dem ur boxen, likaså Benriner mandolin (95 mm). Lyxigare märken som De Buyer och Oxo bifogar i stället långa manualer på flera sidor.


När vi har utsett vår testvinnare har vi letat efter de som finhackar bäst, de som är enklast att använda och de som är vassast. Det är säkrare att använda en vass kniv än en slö sådan, och precis samma sak gäller här. 


När det gäller användning har vi främst tittat på ifall det följer med ett skydd – och hur väl detta funkar. Allra helst ska skyddet inte vara ett hinder, och trots att den fästs ovanför det du skär, ska det fortfarande låta dig skiva tills inget finns kvar av grönsaken.


Det är även ett måste att den är ställbar, dvs att du själv kan ställa in tjocklek på skivorna. Detta gör den mer användbar och ger mer värde för dina pengar.
Bästa mandolin för kök 2023

Om du förväntas använda den väldigt ofta är det bra att välja en som kan skära i olika former och tjocklekar. Utöver det är det även bra ifall denna kan stå av sig själv, vilket gör processen lite mer säker. En som uppfyller detta är Oxo Good Grips Chef's Mandoline - som hyllas av dess användare och experter.


Bästa mandolin just nu - OXO Good Grips Chef's Mandolin

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på OXO Good Grips Chef's Mandolin Visa färre priser Visa fler priser


Oxos Good Grips har ett blad tillverkat i rostfritt stål istället för keramik. Detta ger den ett intryck av hög kvalitet - något som den dessutom levererar. Bladet är otroligt vasst och är vinklat för att dina ingredienser enkelt ska skivas. 


Tjockleken är är enkel att ställa. Detta görs genom att välja ett läge vid regeln som är placerad på sidan. Här får du ett brett urval av tjocklekar - hela 17 stycken! Du får också möjligheten att välja bland en rad av olika snitt. 


Det finns inställningar för vanlig skivning, julienne, våffelsnitt, runda snitt eller skrynkliga snitt (t.ex. om du gör pommes frites). Du byter mellan de olika snitten genom att vrida på det lilla hjulet som sitter på sidan av den. Detta är tacksamt eftersom inga byten av blad behöver göras, detta görs istället säkert med ett enda vrid.


Givetvis hänger det med ett skydd för dina fingrar som har tre små piggar som fäster sig i ingrediensen du skär. Detta funkar mycket bra och ser fortfarande till att du kan utnyttja hela grönsaken utan att fingerskyddet skall komma i vägen för bladet. 


Eftersom att den har egna ben att stå på kan du enkelt placera en bräda eller mindre skål undertill, som fångar upp skivorna. 


Bladet är enkelt att ta ut för att rengöra och alla delar går att köra i diskmaskin. Oxo Good Grips är 44 cm lång och 16 cm bred.


Specifikationer

Material: Plast och rostfritt stål

Bredd: 16 centimeter

Djup: 42 centimeter

Höjd: 5 centimeter

Tål maskindisk: Ja


Detta tycker användarna om testvinnaren

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi hänsyn till vad användarna har att säga om sina köp. Det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel:


"Mycket bra och praktisk! Skiva grönsaker klarar den utmärkt! Stripsfunktionen gick det lite trögare med men blev bättre efter att man fått in snitsen. Dock tycker jag att stripsen blir för smala."


"Riktigt bra och stabil. Känns som den kommer hålla en livstid!"


"Underbar att använda, den bästa vi haft med många olika möjligheter, stabil och utan massa olika tillbehör."


"Stabil och bra produkt."


"Gillar den verkligen."


"Riktigt trevlig med vasst blad och som står stabilt. Väldigt många inställningsmöjligheter. Mycket lättanvänd och känns gedigen. Utfällbara blad för julienne och pommes. Rekommenderas starkt."


"Bra funktioner, enkel rengöring och helt enkelt väldigt funktionell."


"Hur bra som helst! Stabil och rejäl! Kommer funka länge!"


"Mycket stabil, enkel att använda och många inställningar. Prisvärt i förhållande till vad man får."


Här kan du köpa testvinnaren till bästa pris

Du får allra bästa pris när du köper Oxo Good Grips online. Då kan du även få den levererad direkt till dörren, vilket är bekvämt och enkelt.


Bagaren och Kocken säljer OXO Good Grips Chef's Mandolin för 878 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

878 kr är det lägsta priset just nu för OXO Good Grips Chef's Mandolin!

Amazon säljer OXO Good Grips Chef's Mandolin just nu för bara 957.86 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hos Cervera kan du köpa OXO Good Grips Chef's Mandolin för 967 kr. Frakt ingår i priset.

ComputerSalg säljer just nu OXO Good Grips Chef's Mandolin för 1109 kr. Frakten ingår i priset.
Bästa budget mandolin 2023

Ska du inte använda din mandolin lika ofta behöver du inte spendera lika mycket pengar. Men givetvis ska detta inte innebära att kvalitet offras. Kyocera är ett populärt märke som tillverkar en väldigt simpel men bra mandolin. Denna står inte på egna ben men ger dig alla möjligheter för att strimla dina råvaror tunt och jämnt.


Mandolin bäst i test - Kyocera Keramisk

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på Kyocera Mandolin Visa färre priser Visa fler priser


Kyoceras keramiska kommer i ett set med 5 delar. Här får du en julienne (skär långa strimlor) och en rivare. Du får även med en behållare som ser till att det blir mindre stök i köket. Slutligen får du också med ett fingerskydd, som hjälper dig behålla fingertopparna. 


Du kan ställa in tjockleken från 0,5 - 3mm i fyra lägen däremellan. Detta ger dig valmöjlighet att bestämma hur tjocka dina skivor skall vara. Bladen är keramiska vilket ger en bättre hållbarhet då de aldrig kommer rosta. Det gör även det enklare att rengöra eftersom ingenting fastnar på bladet. 


Längs med brädan finns två kanter. Dessa är bra eftersom du kan lägga grönsaken mot denna kant som då stabiliserar handen. Detta gör att du inte kommer flänga runt lika mycket på brädan - vilket gör den säkrare att använda.


Kyoceras fungerar utmärkt, dock nämner en del användare en nackdel att känns lite billig på grund av plastdelar.


Specifikationer

Material: Plast och keramik/porslin

Bredd: 9,2 centimeter

Djup: 30 centimeter

Höjd: 28 centimeter

Tål maskindisk: Ja


Detta tycker användarna om Kyocera mandolin

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi hänsyn till vad användarna har att säga om sina köp. Det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel:


"Så enkel att bara ta fram och börja använda! Jag tycker den är bättre än mer avancerade varianter som är större och kräver viss montering innan användning. Strimlar vitkålen och skivar rotfrukter perfekt!"


"Prisvärd mandolin med keramiskt blad (vilket gör den extra hållbar). Man kan göra skivor på allt mellan 0,5- 3mm. Enkel och smidig att använda samt rengöra."


"Ett måste i köket för den som vill ha tunna skivor av grönsaker utan att riskera fingertopparna! Enkelt att reglera tjockleken på undersidan av den."


"Riktigt bra, men kolossalt vass så man måste vara försiktig."


"Perfekt för att göra coleslaw eller picklad rödlök. Lätt att rengöra och förvara."


"Otroligt effektiv och lätt att rengöra."


"Supernöjd. Tycker det är toppen att det går att ställa in olika tjocklek på det jag skivar. Skivar lök, morot, gurka, paprika, rättika med mera, och det går svindlande lätt och fort."


"Har använt den jättemycket. Den är superbra."


"Snygg design. Enkel att använda. Lätt att göra ren."


"Bra pris, lätt att diska. Fungerar och levererar som den ska. Utmärkt för användning 2-3 gånger i månaden. Fasthållaren är ganska plastig. Använder man den varje eller varannan dag tror jag en dyrare produkt föredras."


"Liten och lätt, samt enkel att hantera och hygienisk."


Här kan du köpa Kyocera till bästa pris

Du får allra bästa pris när du beställer Kyoceras keramiska online. Då kan du även få den levererad direkt till dörren, vilket är bekvämt och enkelt.


Amazon säljer Kyocera Mandolin just nu för bara 299 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

299 kr är det lägsta priset just nu för Kyocera Mandolin!

Hos Elon kan du köpa Kyocera Mandolin för 328 kr. Frakt ingår i priset.

Nordic Nest säljer just nu Kyocera Mandolin för 368 kr. Frakten ingår i priset.

Hos Cervera kan du köpa Kyocera Mandolin för 372 kr. Frakt ingår i priset.

Ellos säljer just nu Kyocera Mandolin för 374.25 kr. Frakten ingår i priset.

Hos Kitchentime kan du köpa Kyocera Mandolin för 634 kr. Frakt ingår i priset.

Bagaren och Kocken säljer Kyocera Mandolin för 640 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

Shopping4net säljer just nu Kyocera Mandolin för 678 kr. Frakten ingår i priset.
Jämför mandolinjärn


Material:
Bredd:
Djup:
Höjd:
Tål maskindisk:
OXO Good Grips Chef's Mandolin
OXO Good Grips Chef'...
Bäst i test mandol...
Plast och rostfritt stål
16 cm
42 cm
5 cm
Ja
Kyocera Mandolin
Kyocera Mandolin
Mest prisvärda man...
Plast och keramik/porslin
9,2 cm
30 cm
28 cm
Ja
Så gjorde vi testet

När vi har undersökt vilken som är den bästa mandolinen just nu har vi tagit del av resultaten från experternas tester samt intervjuat dessa för att få en bättre bild om vad som är viktigt att tänka på när du ska köpa en mandolin. Från experternas håll har det varit allra viktigast att mandolinen är riktigt vass för att få bästa resultat. Det är dock en bonus ifall mandolinen erbjuder extra funktionalitet, t.ex. ifall det går att ställa in tjocklekar samt olika snitt. 


Eftersom det är experter som har testat mandolinerna har de en otroligt fingerfärdighet och har inte samma behov av ett fingerskydd, men eftersom den genomsnittlige individen inte har denna erfarenhet har vi valt att prioritera en mandolin med fingerskydd. 


Förutom experternas testresultat har det dock varit viktigt för oss att se hur mandolinerna (som experterna rekommenderar) fungerar i verkligheten, i händerna på vanliga svenska konsumenter. Användarnas egna recensioner har därför varit ledande för oss, eftersom det här blir tydligt hur bra mandolinen håller under lång tid samt om de enkelt ger bra resultat.  


Mandolin test - experternas omdömen

Aftonbladet: Testade 11 stycken där Kyoceras keramiska fick 3 stjärnor och utsågs till bästa minimodell. Den får bra betyg tack vare dess enkla användning samt att den är enkel att diska. Bäst i test blir De Buyer Swinger Plus tack vare dess säkra fingerskydd och att den är lättkörd vilket sparar tid. 


Epicurious: Skriver att Kyoceras keramiska är den bästa varianten för nybörjaren. Den är enkel att använda, kommer med fingerskydd och gör det den ska. Och trots att det är en simpel variant har du ändå möjlighet att bestämma tjocklek på skivorna. 


Epicurious uppskattar också att dess handtag är ergonomiskt vilket gör den enkel att hålla över en skål. Slutligen hyllar de även bladet, som enligt vanliga användare håller sig vasst flera år efter inköp.


The Spruce Eats: Testade Oxo Chef's Steel och ger denna ett mycket bra betyg. De tycker att den är mångsidig och gör det den ska och levererar mycket bra resultat. De gillar också att det går att ställa in 17 olika tjocklekar, vilket gör den mer mångsidig. Totalt får den 4,3/5 poäng.


Epicurious: Testade också Oxo Chef's Steel och är mycket positiva eftersom det nu äntligen finns en de inte behöver vara rädda för att använda. Dvs funkar fingerskyddet mycket bra! Utöver det tycker de att den levererar bra resultat utan större ansträngning. Skribenten i testet går till och med så lång att säga att han nu kan be sina barn skiva potatis.


Vanliga frågor och svar

 • Vad är en mandolin?
  Inom köksvärlden är en mandolin ett verktyg som används för att skära jämna och tunna bitar av framförallt grönsaker med precision. Inom musikvärlden är mandolinen ett gitarrinstrument som härstammar från 1200-talets Spanien.
Tips 1: Om ni tycker om smarta köksprylar kan vi tipsa dig att läsa vårt test om bästa airfryer just nu. Gillar du pizza kan vi tipsa dig om att läsa vårt test om pizza ugn bäst i test - som gör det enkelt att få den perfekta hemmagjorda pizzan.


Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har mandolin rea på ovanstående testvinnare. På så vis kan du göra ett riktigt fynd = den bästa till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig.


Tips 3: För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.


Mandolin bäst i testJobba smartare med bra och tidssparande köksverktyg
Ett urval av Bäst i test Guidens tester av köksmaskiner


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.
Philip Andrén

Bäst i test: Mandolin

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Testet uppdaterades senast