mandolin bäst i test råd och rön, bästa mandolin kök, multirivare bäst i test, köksmandolin

Mandolin bäst i test 2024: riv, strimla och skiva grönsaker

Ska du köpa mandolin och vill veta vilken som är mandolin bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt!


Som vanligt här på Bäst i test Guiden har vi tittat på de vilka mandoliner som är "bäst i test mandolin" enligt experterna och vägt samman deras betyg med konsumenternas utlåtanden om en bra mandolin och sedan utsett den bästa mandolinen. Vi har tagit fram två vinnare i testet från de välkända märkena Oxo och Kyocera.


I vårt mandolin test kan du läsa om vår vinnare med titeln "bästa mandolin" och utmanaren som är en billigare mandolin.


Bäst i test mandolin just nu


Köpguide: välj en bra mandolin för dig

Hur du väljer en bra mandolin

Välj en mandolin som matchar din färdighet som kock för att minimera riskerna i köket. Vi vill inte ha några avskurna fingertoppar.


Skaffa erfarenhet: Nybörjare bör börja med enklare modeller som låter dig snabbt skiva stora mängder ingredienser. Efterhand som du blir mer van, kan du överväga avancerade modeller med fler funktioner och inställningar. 


Fingerskydd: Säkerhet är avgörande när du använder en mandolin. Se till att din mandolin kommer med ett effektivt fingerskydd. Detta skydd bör vara non-slip för att minska risken för olyckor och bör inte hindra dig från att fullt ut nyttja redskapet.Jämför de bästa mandolinerna

Material:
Bredd:
Djup:
Höjd:
Tål maskindisk:
Bäst i test mandolinen 2024 - OXO Good Grips Chef's Mandolin - Bäst i test
OXO Good Grips Chef'...
Bäst i test mandol...
Plast och rostfritt stål
16 cm
42 cm
5 cm
Ja
Bäst i test mandolinen 2024 - Kyocera Mandolin - Bäst i test
Kyocera Mandolin
Mest prisvärda man...
Plast och keramik/porslin
9,2 cm
30 cm
28 cm
JaVåra krav på mandolin bäst i test

När vi har utsett mandolin bäst i test har vi letat efter de som finhackar bäst, de som är enklast att använda och de som är vassast. Det är säkrare att använda en vass kniv än en slö sådan, och precis samma sak gäller här. 


När det gäller säkerheten har vi främst tittat på ifall det följer med ett skydd – och hur väl detta funkar. Allra helst ska skyddet inte vara ett hinder, trots att den fästs ovanför det du skär, ska det fortfarande låta dig skiva tills inget finns kvar av grönsaken.


Det är även ett måste att den är ställbar, alltså att du själv kan ställa in tjocklek på skivorna. Därför ska du ha en mandolin

En mandolin är ett av de bästa köksredskapen du kan äga för att spara tid i köket. Den gör det otroligt enkelt att finhacka grönsaker, potatis och andra rotfrukter, till lika stora bitar. 


Vad är en mandolin eller mandolinjärn?

Mandoliner, eller mandolinjärn, är oftast konstruerade med sylvassa blad monterade på en plastbräda. Bladen är justerbara i höjd, vilket låter dig hacka ingredienserna i olika tjocklekar. Det är även möjligt att byta ut bladen för att skiva eller strimla.


Bästa mandolinen för kök 2024: Oxo Good Grips Chef's Mandoline 


Om Oxo Good Grips Chef's Mandoline

Om du förväntas använda en mandolin väldigt ofta är det bra att välja en som kan skära i olika former och tjocklekar. Utöver det är det även bra ifall denna kan stå av sig själv, vilket gör processen lite mer säker. En som uppfyller detta är Oxo Good Grips Chef's Mandoline - som hyllas av dess användare och experter och har där med utsetts till mandolin bäst i test.


Premiummaterial och konstruktion

Oxos Good Grips har ett blad tillverkat i rostfritt stål istället för keramik. Detta ger den ett intryck av hög kvalitet - något som den dessutom levererar. Bladet är otroligt vasst och är vinklat för att dina ingredienser enkelt ska skivas. 


Avancerade justeringsmöjligheter

Denna mandolin har hela 17 olika tjockleksinställningar, tillgängliga via en lättanvänd sidoregel. Utöver traditionella skivor erbjuder den också julienne, våffelsnitt, runda snitt och skrynkliga snitt, perfekt för till exempel pommes frites (som för övrigt gör sig mycket bra i en airfryer eller fritös). Inställningarna justeras enkelt med ett vrid på ett litet hjul, vilket eliminerar behovet av att byta blad, även om det är avtagbart.


Inbyggd säkerhet och användarvänlighet

Oxo Good Grips inkluderar ett fingerskydd med tre små piggar som fäster sig i ingrediensen du skär, utan att skyddet blockerar bladet. Tack vare mandolinens egna ben kan du enkelt placera en bräda eller skål under för att fånga upp skivorna. 


Specifikationer om Oxo Good Grips Chef's Mandoline 

Material: Plast och rostfritt stål

Bredd: 16 centimeter

Djup: 42 centimeter

Höjd: 5 centimeter

Tål maskindisk: JaHär kan du köpa bäst i test mandolin till lägst pris

Du får allra bästa pris när du köper Oxo Good Grips online. Då kan du även få den levererad direkt till dörren, vilket är bekvämt och enkelt.
Användarnas omdömen och recensioner om bästa mandolinen

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi hänsyn till vad användarna har att säga om sina köp. Det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel:


"Mycket bra och praktisk! Skiva grönsaker klarar den utmärkt! Stripsfunktionen gick det lite trögare med men blev bättre efter att man fått in snitsen. Dock tycker jag att stripsen blir för smala."


"Riktigt bra och stabil. Känns som den kommer hålla en livstid!"


"Underbar att använda, den bästa vi haft med många olika möjligheter, stabil och utan massa olika tillbehör."


"Stabil och bra produkt."


"Gillar den verkligen."


"Riktigt trevlig med vasst blad och som står stabilt. Väldigt många inställningsmöjligheter. Mycket lättanvänd och känns gedigen. Utfällbara blad för julienne och pommes. Rekommenderas starkt."


"Bra funktioner, enkel rengöring och helt enkelt väldigt funktionell."


"Hur bra som helst! Stabil och rejäl! Kommer funka länge!"


"Mycket stabil, enkel att använda och många inställningar. Prisvärt i förhållande till vad man får."


Bästa mandolin i budgetklassen 2024: Kyocera mandolin


Om Kyocera mandolin bäst i test

Ska du inte använda din mandolin lika ofta behöver du inte spendera lika mycket pengar. Men givetvis ska detta inte innebära att kvalitet offras. Kyocera är ett populärt märke som tillverkar en väldigt simpel men bra mandolin. Bladen är keramiska vilket ger en bättre hållbarhet då de aldrig kommer rosta. Det gör även det enklare att rengöra eftersom ingenting fastnar på bladet. 


Bra tillbehör: julienne och rivare

Kyoceras keramiska mandolin kommer i ett set med 5 delar. Här får du en julienne (skär långa strimlor) och en rivare. Du får även med en behållare som ser till att det blir mindre stök i köket. Slutligen får du också med ett fingerskydd, som hjälper dig behålla fingertopparna. 


Justera tjockleken på skivorna

Du kan ställa in tjockleken från 0,5 - 3mm i fyra lägen däremellan. Detta ger dig valmöjlighet att bestämma hur tjocka dina skivor skall vara. Denna står inte på egna ben men ger dig alla möjligheter för att strimla dina råvaror tunt och jämnt. 


Säker att använda

Längs med brädan finns två kanter. Dessa är bra eftersom du kan lägga grönsaken mot denna kant som då stabiliserar handen. Detta gör att du inte kommer flänga runt lika mycket på brädan - vilket gör den säkrare att använda.


Kyoceras fungerar utmärkt, dock nämner en del användare en nackdel att känns lite billig på grund av plastdelar.


Specifikationer om Kyocera mandolin bäst i test

Material: Plast och keramik/porslin

Bredd: 9,2 centimeter

Djup: 30 centimeter

Höjd: 28 centimeter

Tål maskindisk: JaHär kan du köpa den prisvärda mandolinen från Kyocera till bästa pris

Du får allra bästa pris när du beställer Kyoceras keramiska online. Då kan du även få den levererad direkt till dörren, vilket är bekvämt och enkelt.
Användarnas omdömen och recensioner om Kyocera mandolinen

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi hänsyn till vad användarna har att säga om sina köp. Det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel:


"Så enkel att bara ta fram och börja använda! Jag tycker den är bättre än mer avancerade varianter som är större och kräver viss montering innan användning. Strimlar vitkålen och skivar rotfrukter perfekt!"


"Prisvärd mandolin med keramiskt blad (vilket gör den extra hållbar). Man kan göra skivor på allt mellan 0,5- 3mm. Enkel och smidig att använda samt rengöra."


"Ett måste i köket för den som vill ha tunna skivor av grönsaker utan att riskera fingertopparna! Enkelt att reglera tjockleken på undersidan av den."


"Riktigt bra, men kolossalt vass så man måste vara försiktig."


"Perfekt för att göra coleslaw eller picklad rödlök. Lätt att rengöra och förvara."


"Otroligt effektiv och lätt att rengöra."


"Supernöjd. Tycker det är toppen att det går att ställa in olika tjocklek på det jag skivar. Skivar lök, morot, gurka, paprika, rättika med mera, och det går svindlande lätt och fort."


"Har använt den jättemycket. Den är superbra."


"Snygg design. Enkel att använda. Lätt att göra ren."


"Bra pris, lätt att diska. Fungerar och levererar som den ska. Utmärkt för användning 2-3 gånger i månaden. Fasthållaren är ganska plastig. Använder man den varje eller varannan dag tror jag en dyrare produkt föredras."


"Liten och lätt, samt enkel att hantera och hygienisk."


Så gjorde vi testet om mandolin bäst i test

När vi har undersökt vilken som är den bästa mandolinen just nu har vi tagit del av resultaten från experternas tester samt intervjuat dessa för att få en bättre bild om vad som är viktigt att tänka på när du ska köpa en mandolin. Från experternas håll har det varit allra viktigast att mandolinen är riktigt vass för att få bästa resultat. Det är dock en bonus ifall mandolinen erbjuder extra funktionalitet, t.ex. ifall det går att ställa in tjocklekar samt olika snitt. 


Eftersom det är experter som har testat mandolinerna har de en otroligt fingerfärdighet och har inte samma behov av ett fingerskydd, men eftersom den genomsnittlige individen inte har denna erfarenhet har vi valt att prioritera en mandolin med fingerskydd. 


Förutom experternas testresultat har det dock varit viktigt för oss att se hur mandolinerna (som experterna rekommenderar) fungerar i verkligheten, i händerna på vanliga svenska konsumenter. Användarnas egna recensioner har därför varit ledande för oss, eftersom det här blir tydligt hur bra mandolinen håller under lång tid samt om de enkelt ger bra resultat.  


Bra tillverkare av mandoliner

Det finns flera olika tillverkare, med allt från budget- till lyxpriser. Här reflekteras även hur komplicerade de är att använda. Till exempel kan Kyoceras (som är mer basic) användas direkt när du plockar dem ur boxen, likaså Benriner mandolin (95 mm). Lyxigare märken som De Buyer och Oxo bifogar i stället långa manualer på flera sidor.Mandolin test - experternas omdömen

Aftonbladet testade 11 stycken där Kyoceras keramiska fick 3 stjärnor och utsågs till bästa minimodell. Den får bra betyg tack vare dess enkla användning samt att den är enkel att diska. Bäst i test blir De Buyer Swinger Plus tack vare dess säkra fingerskydd och att den är lättkörd vilket sparar tid. 


Epicurious skriver att Kyoceras keramiska är den bästa varianten för nybörjaren. Den är enkel att använda, kommer med fingerskydd och gör det den ska. Och trots att det är en simpel variant har du ändå möjlighet att bestämma tjocklek på skivorna. 


Epicurious uppskattar också att dess handtag är ergonomiskt vilket gör den enkel att hålla över en skål. Slutligen hyllar de även bladet, som enligt vanliga användare håller sig vasst flera år efter inköp.


The Spruce Eats testade Oxo Chef's Steel och ger denna ett mycket bra betyg. De tycker att den är mångsidig och gör det den ska och levererar mycket bra resultat. De gillar också att det går att ställa in 17 olika tjocklekar, vilket gör den mer mångsidig. Totalt får den 4,3/5 poäng.


Epicurious testade också Oxo Chef's Steel och är mycket positiva eftersom det nu äntligen finns en de inte behöver vara rädda för att använda. Dvs funkar fingerskyddet mycket bra! Utöver det tycker de att den levererar bra resultat utan större ansträngning. Skribenten i testet går till och med så lång att säga att han nu kan be sina barn skiva potatis.

Vanliga frågor och svar

  • Vad är en mandolin?
    Inom köksvärlden är en mandolin ett verktyg som används för att skära jämna och tunna bitar av framförallt grönsaker med precision. Mandolinen är ofta väldigt enkelt konstruerad med sylvassa blad som är placerade på en plastbräda. Bladen går ofta att justera i höjd vilket låter dig hacka ingredienserna i olika tjocklek. Bland annat går det även att byta ut bladen så du kan skiva eller strimla.Inom musikvärlden är mandolinen ett gitarrinstrument som härstammar från 1200-talets Spanien.
  • Vilken är mandolin bäst i test?
    I vårt mandolin test har vi utsett OXO Good Grips Chef's Mandolin till bästa mandolinen. Denna mandolin har där med fått vår stämpel mandolin bäst i test kök.Tips 1: I ett välutrustat kök blir varje apparat en viktig del av matlagningen. En brödrost bjuder på krispigt rostat bröd varje morgon, medan en citruspress ger dig möjligheten att enkelt njuta av färskpressad juice.


Med en riskokare får du perfekt tillagat ris varje gång, vilket sparar tid. Sous vide-tekniken tillåter dig att koka ingredienser vid exakt temperatur för maximal smak och konsistens. 


En stekgryta är idealisk för långkok, vilket framkallar djupa smaker och gör både kött och grönsaker oemotståndligt möra. En vakuumförpackare förlänger livslängden på dina råvaror och måltider. Slutligen är en vattenkokare ett måste för snabb uppvärmning av vatten till te, kaffe eller snabba soppor. 


Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har mandolin rea på ovanstående testvinnare. På så vis kan du göra ett riktigt fynd = den bästa till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig.


Tips 3: För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.bra mandolin, mandolintest, köpa mandolin strimla grönsaker mandolin köksredskapJobba smartare med bra och tidssparande köksverktyg som mandolinen.

Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor och övrigt till hemmet.Philip Andrén

Bäst i test: Mandolin

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast