Dammsugare bäst i test - den bästa dammsugaren just nu!

Test av dammsugare 2020

Vill du veta vilken dammsugare som vunnit bäst i test den senaste tiden? Då har du kommit helt rätt! Vi har läst alla dammsugartester från experterna, men också tagit reda på vilken dammsugare som konsumenterna tycker är bäst. Sedan har vi sammanställt resultatet på denna sida.

 

På så vis kan du undvika dåliga köp och hitta den bästa dammsugaren direkt. Med en bra dammsugare ökar dessutom chansen att städningen går snabbare och blir roligare.

 

I detta test listar vi två dammsugare; en från Electrolux som är vår "bäst i test vinnare" och en rekommenderad dammsugare från Philips.

 

Gå direkt till testvinnaren från Electrolux!

 

Gå direkt till den alternativa testvinnaren från Philips!

 

Dammsugare bäst i test 2020

Efter att vi granskat experttester, pratat med experterna och viktigast av allt; tagit hänsyn till vad konsumenterna tycker har vi en vinnare! Dammsugaren som är bäst i test kommer från Electrolux och modellen heter EUO9GREEN.Bäst i test Electrolux EUO9GREEN - bästa dammsugaren just juDammsugare bäst i test - Electrolux EUO9GREEN

(Klicka på bilden för att få mer information om lägsta priset)Se dagens aktuella pris

 

 

Här köper du testvinnaren:

Aktuella butikspriser per den 5 juli 2020


Electrolux har många toppositioner i experttesterna och har så många som 6 av de 10 bästa placeringarna i Råd & Rön senaste test och 7 av de 10 bästa placeringarna i danska Tænk. Electrolux har också varit vinnare här på Bäst i testguiden i många omgångar.

 

Motorkraften i Electrolux EUO9GREEN är på maximalt 850 W, så du kan vara säker på en god sugkraft och det har i energiklass A. Dammsugaren har en arbetsradie på 12 meter vilket innebär att du inte behöver byta kontakter så ofta. Den har mjuka gummihjul som gör att du undviker att skrapa golvet, vilket också gör den tyst när du drar dammsugaren med dig. Ljudnivån ligger på 6,5 dB vilket är mycket bra.

 

Du får också med ett AeroPro 3-i-1-munstycke som du använder till att dammsuga soffor, små hörn och andra otillgängliga ytor med.

 

Detta säger experterna om testvinnaren

Råd & Rön, Juni 2020: Gav vår testvinnare, Electrolux EUO9GREEN, en fin andraplats med 72 poäng. Dammsugaren presterade allra bäst i kategorierna partikelutsläpp och hållbarhet. Vinnare i deras test blev OBH Nordica Silence Force 4A+ som fick 73 poäng. 


Råd & Rön, Juni 2019: Testade 128 dammsugare som kostar mellan 400-5000SEK. Electrolux EUO9GREEN hamnade på en andraplats med 72 poäng. Den presterade mycket väl i dammupptagning, hållbarhet och partikelutsläpp. Vinnare i testet blev OBH Nordica Silence Force 4A+ med 73 poäng. 


Råd & Rön, Januari 2019 korade Electrolux EUO9GREEN till bästa i test i januari 2019 och ger den högsta poäng för att den så tyst, lätt att arbeta med och att den släpper ut så små partiklar.

 

Danske Tænk utser också Electrolux EUO9GREEN till Bäst i test i mars 2018 och skriver att "Denna Electrolux-dammsugare är en mycket bra dammsugare som är väldigt tyst och behåller dammet inuti. Den hanterar de flesta momenten mycket bra. Det enda området där den inte är toppenbra är att suga bort hår på mattor där den för betyg godkänt. Så om du har en hårig vän i hemmet, överväga att välja en annan dammsugare."

 

Så säger konsumenterna om bästa dammsugaren

Som alltid här på Bäst i test Guiden har vi tagit reda på vad konsumenterna som redan köpt produkten tycker om den. Några av utlåtandena om Electrolux EUO9GREEN är;


"Denna dammsugare funkar klockrent för mig. Dammsugarmunstycket är enkelt att koppla på och gå runt och städa känns bra med ett bra ergonomiskt handtag."


"Tyst dammsugare med bra sugförmåga som klarar av att göra rent mina gamla trägolv. Plastdetaljerna upplevs billiga men vet man att de är gjorda på återvunnen plast så känns det bättre."


"Den dammsugaren var ett mycket bra köp. Sugkraften mycket bra. Sladdlängden mycket bra. Lätt att använda låg vikt. Ljudnivån mycket nöjd. Så helheten mycket bra produkt."

 

"Mycket tyst och stark! Det är en dröm att använda den dagligen. Kan rekommenderas för dem som letar efter en mycket bra mångsidig dammsugare. Och med tillbehören som finns med har du allt du behöver!"

 

"Bra dammsugare!", "Bra sug, tyst och snygg design.", "Riktigt bra dammsugare. Det är mycket kraftfullt och extremt tyst", "Suger bra. Bra placering av borsthuvudet"

 

"Mycket bra dammsugare. Parkettmunstycket är så lågt att den kommer in under låga möbler. Utblåsningsluften kommer baktill, jag som dammallergist upplever detta mycket positivt i jämfört med tidigare dammsugare, som blåste luften uppåt."

 

Nackdelar då? Vi skulle vilja veta om det finns några nackdelar med denna dammsugare så att vi kan ta med oss dem när vi överväger att köpa maskinen. Vad både experter och konsumenter har påpekat är att de inte gillar att det suger så lätt på mattor. En annan nackel vi funnit som en konsument nämner är att dammsugarslangen lätt viker sig så att den blockerar insugsluften och vissa tycker att dammsugarmunstycket är opraktiskt, men i stort sett är konsumenterna mycket nöjda med denna dammsugare.

 

Här köper dammsugaren som är bäst i test

 

Föredrar du att handla hos Whiteaway finns den här för bara 1675 kronor! Som vanligt hos Whiteaway är frakten dessutom gratis!

 

eNemo har dammsugaren för bara 1675 kronor! Hos eNemo ingår frakten i priset.

 

Hos CDON kan du köpa dammsugaren för 1675 kronor och frakten ingår.

 

Tretti säljer dammsugaren för bara 1675 kronor och frakten ingår i priset.

1675 kronor är det lägsta priset för Electrolux-dammsugaren bland butikerna just nu!

 

NetOnNet erbjuder dammsugaren för 1679 kronor just nuoch frakten hem till dig är dessutom gratis.

 

Hemmy har dammsugaren för 3240 kronor när du klickar här och priset är inklusive frakt.

 

 


Den alternativa testvinnaren

Vår rekommenderade alternativa testvinnare kommer från Philips och heter Philips Performer Expert FC8721.


 

Philips Performer Expert FC8721 - billig dammsugare

Uppskattad av både experter och konsumenter -  Philips FC8721

(Klicka på bilden för att få mer information om lägsta priset)


Se dagens aktuella pris

 

 

Här köper du den alternativa vinnaren:

Aktuella butikspriser per den 5 juli 2020


Philips Performer Expert FC8721 har en motoreffekt på bara 650 watt vilket innebär att den klarar de stränga krav på dammsugare som ställs från den hösten 2017. Det här gör dessutom att den hamnar i energiklass A. Den är även toppklassad som A för rengöringsprestanda på hårda golv.

 

Den har 11 meters räckvidd vilket innebär att du kan dammsuga stora ytor utan att behöva byta vägguttag. Den väger bara 5 kg och är därför smidig att jobba med under städningen. Ljudnivån är  78 dB.

 

Philips FC8721 har ett HEPA13-filter som tar bort 99,95 % av allergenerna från katt- och hundhår, dammkvalster och pollen. Det gör att den har bästa möjliga betyg (A) i partikelutsläpp. Dessutom är den certifierad som allergivänlig av ECARF (European Centre for Allergy Research Foundation). Det är goda nyheter för alla allergiker!

 

Så säger experter och konsumenter om Philips FC8721

Råd & Rön, Juni 2020: Gav Philips FC8721 en delad tredjeplats med 71 poäng. Likt vår egna testvinnare - Electrolux EUO9GREEN - presterade Philips dammsugare bäst i kategorierna hållbarhet och partikelutsläpp men även i dammupptagning och miljö.


Våren 2017 blev den utsedd till bäst i test av Danska Tænk. Den fick toppbetyg bland annat för sin stora dammsugarpåse och den enkla regleringen av sugeffekten. I svenska Råd & Rön fick den en delad andraplats i deras stora test av 92 dammsugare, sommaren 2018.

 

I Norska Klikks undersökning kom Philips Performer Expert FC8723 på en delad andraplats, med betyget 4 av 6. Omdömet blev; "En genomgående bra dammsugare. Ganska bra upptagning på mattor och mycket bra på hårda golv. Denna dammsugare har också testets bästa dammsugarmunstycke, som glider lätt och stadigt på alla underlag."

 

Konsumenterna som redan köpt denna dammsugare är också mycket nöjda. Genomsnittsbetyget från över 70 konsumenter är hela 4,6 av 5 poäng (augusti 2018) och användarna skriver bland annat; "En stark dammsugare för en familj med dammallergiska personer i hushållet. Städar verkligen rent. Dessutom lätt att bära (har en ovanvåning)." , "Detta är den bästa dammsugare jag har haft, helt otrolig. Perfekt med många olika dammsugarmunstycken som följer med." , "Mycket för pengarna. Bra och tystgående med extra tillbehör. Mycket nöjd!" , "Slangen och munstyckena verkar vara i bra kvalitet" , "Den suger bra, har lång sladd, är relativt tyst och den välter inte i tid och otid som min gamla gjorde." , "Jag kan verkligen rekommendera denna dammsugare. Du kommer inte att ångra dig."

 

Finns det några nackdelar då? Dessa vill vi ju också känna till innan inköpet så att vi kan väga in dem i vårt beslut. Ja, det som en del konsumenter tar upp är att de tycker att den låter lite för mycket och några anser att munstycket är lite högt och tungt, men annars är de väldigt positiva.

 

Läs gärna mer om dammsugaren på Philips hemsida.

 


Dessa experttester kan du också ta del av

Dammsugartester är återkommande i flera tidningar och vi väljer att fokusera på tester från 2014 och senare. Här nedan ser du de tester som kan vara intressanta att ta del av innan ditt dammsugarköp.


Tidningen Råd & Rön har i juni 2019 testat 92 dammsugare enligt de nya energikraven som kom 2017. Tidningen konstaterar att trots att dammsugarnas maxeffekt är strypt, är de lika bra på att dammsuga som tidigare. Vinnaren blev Electrolux EUO9GREEN som fick 72 poäng, men kort därefter kommer flera dammsugare på en delad andraplats och 71 poäng. Det handlar om Electrolux ESP72DB och EUS8GREEN samt Philips FC8721, FC8722, FC8723.

Längst ned på listan hittar vi dammsugare från bland annat Severin, Champion, Biltema och Dyson. Dessa tillverkare ska du alltså undvika, om du vill ha en bra dammsugare enligt tidningen.

 

Tænk uppdaterade sitt dammsugaretest i april 2019 och har testat 77 stycken dammsugare med påse. Bäst ut i testet med 73 poäng kom Miele Complete C3 Black Diamond och Electrolux PD91Animal. På andraplats med 72 poäng kom Elextrolux EUO9Green och Electrolux EUS8Green.


Energimyndigheten testade dammsugare i maj 2017 och fokus låg på att mäta energiförbrukning, sugförmåga och buller. Anledningen till testet var att alla nya dammsugare måste ha en effekt under 900 watt från 1 september 2017.

Alla de 10 dammsugarna var genomgående bra och största skillnaden blev ljudeffektnivån (bullret) som låg mellan 59-83 decibel. Bäst dammupptagning hade Bosch BGL 8PET1 tätt följd av Electrolux ZUOGREEN+.


Expressen / Testfakta testade 7 dammsugare i februari 2016 och utsåg Electrolux UltraOne ZUOGREEN+ till bästa dammsugare. Omdömet blev "Mycket bra dammupptagning och låg ljudnivå" och betyget 4,2 av 5,0. Betygen i detta test blev dock genomgående höga och Bosch och Siemens kom på delad andraplats med betyget 4,1.

 

Dagens Nyheter / Testfakta (SLG laboratorium, Tyskland) undersökte sju energisnåla dammsugare (max 1600 watt) under våren 2015 och kom fram till att den bästa dammsugaren 2015 heter Electrolux ZUOGREEN. Den blev vinnare eftersom den har bra dammupptagningsförmåga och väldigt låg ljudnivå. Dammsugaren får också ett högt betyg av testpanelen för sin användarvänlighet.

 

TV-programmet PLUS (länk borttagen på SVT) testade de storsäljande märkena Nilfisk, Electrolux, Philips och Miele under hösten 2015 för att se vilken tillverkare som gör den bästa dammsugaren just nu. Undersökningen delades in i tre deltest och vinnaren i samtliga test blev Electrolux Ultrasilencer Zusgreen som förstås också fick titeln Bäst i test.

 

Norska Klikk testade 7 dammsugare i december 2015 och utsåg Electrolux UltraSilencer ZUSGREEN+ till bäst i test med betyget 5 av 6. Tidningen skriver att dammsugaren "är mycket lätt att använda, tar upp damm bra och är den tystaste i testet." Även Nilfisk Elite fick samma betyg och omdömet blev; "Bra dammupptagningsförmåga både på mattor och hårda golv."

En delad andraplats, med betyget 4 av 6, gick till Philips Performer Expert FC8723 och Miele Compact C2.

 

Aftonbladet / WiseGuide testade, under hösten 2014, sex dammsugare som följer de nya energikraven. Bäst i test blev Miele Compact C2 EcoLine  som fick 4 PLUS. På andraplats kom Electrolux UltraSilencer ZUSORIGINR, som också fick 4 av 5 PLUS i betyg. 

Tummen upp för det viktigaste städredskapet - Dammsugaren!

Med en bra dammsugare blir städningen roligare och går snabbare!

 


Tidigare kvalitetsproblem hos Electrolux

Här på Bäst i test Guiden lyssnar vi alltid på vad konsumenterna tycker om sina produkter. Det är dem som har den bästa uppfattningen när det gäller den långsiktiga hanteringen och deras åsikter är därför värdefulla att väga in.

 

Under 2011-2014 kunde vi på så vis konstatera att testvinnarna från Electrolux visserligen var väldigt bra, men inte speciellt länge. Det var flera konsumenter som upplevde problem efter en tid. Det handlade oftast om plastdetaljer som sprack eller gick sönder, t.ex. golvmunstycket eller handtaget. En del berättade att de fått dessa delar utbytta - ibland flera gånger. Visserligen går det på garantin och du kan även hävda din reklamationsrätt men det är ändå orsak till irritation och extraarbete.

 

Det verkar helt enkelt vara konstruktionsmissar på flera tidigare dammsugare från Electrolux, där modellerna Z8820 och ZUS3922 utmärkt sig extra negativt. En hel del kretskort i dessa modeller har också gått sönder. Testvinnare enligt proffsen, men de ska ju hålla mer än 2 år och detta villkor verkar tyvärr inte tidigare modeller från Electrolux levt upp till.Tips 1: Vill du slippa dammsuga bör du även läsa vårt test om bästa robotsammsugare.

 

Tips 2: Vill du som komplement till en vanlig påsdammsugare ha en skaftdammsugare / handdammsugare kan du läsa vårt test.

 

Tips 3: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående dammsugare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa dammsugaren till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig.Efter städningen kan det vara skönt att pusta ut med en kopp kaffe. Vi har tagit reda på vilken kaffebryggare som vunnit bäst i test. På sidan med tester på diskmaskiner kan du se vilken diskmaskin som är bäst just nu och vi har även sammanställt aktuella tester på tvättmaskiner.

 

Om du har större inköp på gång kanske du behöver ta ett lån. Se då till att få lägsta möjliga ränta från ett ställe utan avgifter och dolda kostnader. Vi hjälper dig på sidan med bra banklån med låg ränta.


Vanliga frågor och svar

  • 🧹 Vad är en handdammsugare/skaft dammsugare bra till?
    En hand/skaft-dammsugare är en laddningsbar dammsugare som inte har lika bra uppsugningsförmåga som en traditionell dammsugare. Många har därför denna typ av dammsugare som ett komplement till den traditionella dammsugaren. Då man oftast har denna dammsugare ställd lättillgängligt i hemmet blir det däremot mycket enklare att frekvent använda den.
  • 🤖 Varför köpa en robotdammsugare?
    Är en dammsugare som sköter sig själv efter hur du programmerat den. Du styr den via din Smartphone och robotdammsugaren brukar normalt kunna dammsuga runt 40 minuter - en timme per laddning. Du kan använda den som ett komplement till den vanliga dammsugaren eller helt av ersätta den vanliga dammsugaren med en roboten.
  • 🛠 Vad är en centraldammsugare?
    En centraldammsugare är en dammsugare som har en motor och en central som du exempelvis placerar i din källare. En fördel med med denna typ av dammsugare är att den är väldigt tyst och du slipper går runt med en dammsugare som lätt fastnar på diverse ställen. Den kräver dock en mer omfattande installation.