köksfläkt bäst i test - köksfläkt test

Köksfläkt test 2021

Ska du köpa köksfläkt och vill veta vilken som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi har läst alla aktuella experttester, pratat med experterna och även tagit reda på vilken köksfläkt som konsumenterna tycker är bäst. Sedan har vi sammanställt resultatet på denna sida. På så vis kan du undvika dåliga köp och hitta den bästa köksfläkten direkt, allt för att du ska kunna göra ett så klokt val som möjligt!


Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig bästa köksfläkten NU!
Välj rätt köksfläkt

Valen av köksfläkt tycks aldrig ta slut och därför finns det en hel del att tänka på innan du slår till. Det som främst styr vilken typ av fläkt du ska köpa beror på vilken typ av ventilation du har i ditt hem. 

 

Om du bor i hyres- eller bostadsrätt så är det viktigt att du kontaktar styrelsen för att se vad för ventilation som råder i fastigheten och vilken köksfläkt du får lov att installera. Se därför till att kolla vad det är som gäller innan ditt köp. För mer information om de olika fläktarna kan du klicka på denna länken som tar dig till Råd & Rön


Olika typer av köksfläkt

De vanligaste typerna idag är kolfilterfläkt, utsugsfläkt, spiskåpa och underhängd. 

 

Kolfilterfläkt - släpper inte ut någon luft utan renar den innan den släpps in i köket igen, fri från os och lukt. 

 

Utsugsfläkt - leder luften till en utsugskanal och sedan ut ur hemmet. Det är det bästa alternativet för villor med självdrag och kan, i vissa fall, kombineras med en kolfilterfläkt där luften renas i kolfiltret och skickas sedan via ett centralt ventilationssystem. Denna kombination är dessutom krav i många lägenhetsbyggnader eftersom det minskar brandrisken. 

 

Spiskåpor - måste kompletteras med fläktar. Den kan sättas in separat men kåpan kan även kopplas till ett centralt system eller ha en fläkt som är helt extern. Ger ifrån sig mycket mindre ljud eftersom fläkten sitter separat på annat ställe i byggnaden. 

 

Underhängd köksfläkt - dessa är vanligast i mindre kök. De sitter direkt under skåp som finns ovanför spisen och är ytterst kompakta eftersom de går att fälla ut.


Efter att du vet vilken typ av fläkt du ska ha är det viktigt att tänka på bredden, som skall vara lite bredare än din spishäll, eftersom fläkten då kan jobba mer effektivt och suga upp all ånga och matos. Och slutligen kan du börja tänka på design och välja den fläkt som passar resten av ditt kök allra bäst. 

 
Siemens köksfläkt bäst i test

Den köksfläkt som utmärker sig hos experterna och konsumenterna är Siemens LF97BCP50, som är en utblåsköksfläkt. Läs gärna hela testet för mer information. 


Bästa köksfläkten just nu - Siemens LF97BCP50

(Klicka på fläkten för mer information om bästa pris just nu)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 5 augusti 2021

De bästa priserna på Siemens LF97BCP50


Siemens LF97BCP50 är 90 cm bred och har en kapacitet på 444 m3/h. Det är en frihängande köksfläkt gjord för montering över spisen och har 3 effektlägen och 2 intensivläge. Vid aktivering av intensivläge ökar kapaciteten till 726 m3/h. Kontroll av funktionerna görs enkelt med moderna och fungerande touch-kontroller. Fläkten har energiklass "A".


För att garantera långvarighet är fläkten gjord i rostfritt stål. Om belysningen i ditt hem är dålig eller om du gillar att laga mat sent på natten så lyses spisen snyggt upp av LED belysning (4 lampor på 1.5 W) som även kan dimmas. Tack vare den speciella ljudisoleringen behöver du inte heller vara orolig för att väcka någon. Fläkten från Siemens ljudnivåer ligger, vid normal drift, på 41-53 dB. Om det behöver stekas på ordentligt och intensivläge aktiveras så hamnar ljudnivån på 65dB.  


Rengöringen av fettfiltret görs mycket enkelt eftersom det kan diskas i diskmaskinen. Om du inte har någon rutin på att rengöra filtret så behöver du inte oroa dig - denna köksfläkt indikerar när det är dags för rengöring/byte av fett- och kolfilter. 


Siemens LF97BCP50 medför lite valmöjligeter eftersom du kan du komplettera med kolfilter om du inte har möjlighet att ansluta till en utblåsningskanal. Vid kolfilterdrift kan antingen ett standardkolfilter eller ett cleanAirfilter användas. Om kolfilter inte är det som gäller så fungerar fläkten också som frånluftsfläkt. 


Detta säger konsumenterna 

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även reda på vad konsumenterna tycker om sin produkt, här kommer några exempel;


"Grym fläkt som är stilig tyst och effektiv och lätt att installera"


"Ersatte en fläkt där motorn gått sönder. Inser att jag skulle gjort det för länge sedan. Vilken drömma denna fläkten är! Går nu mer att föra en konversation i normal nivå. Dessutom är den väldigt snygg när man har en öppen planlösning."


"En stilren och tyst fläkt trots sin effekt."


"En stilren och tyst men effektiv fläkt med bra ljus."


"Bytte ut en värdelös kolfilterfläkt mot denna och lät en ventilationskille komma och koppla in. Kunde vara med nöjd. Bra effekt och så tystgående som det är möjligt (tror jag). Rekommenderas!"


"Mycket bra spisfläkt."


"Tyst och bra fläkt."


"Lätt att installera, håller vad den lovar."


"Stor frihängande fläkt. Tyst även i intensiv-läge. Trevlig funktion med fördröjningsstart."


"Trevlig modell som passar in i köket med modernt utseende. Fettfiltreringseffektiviteten är mycket hög och lämplig för familjer som lagar tunga måltider. Perfekt täckning för induktionsplatta 90 cm bred. Kraftfull sugning med låg ljudnivå. Filter är lätta att ta ut och rengöra. Svårt att hitta rätt knapp på platt pekpanel jämfört med fysiska knappar (föreslå att du gör olika mönster för på / av / ljus / hastighet). Fördröjning för att starta sug." 


Låna pengar, Bäst i test Guiden hjälper dig


Så köper du testvinnaren till lägsta pris

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 36 banker och långivare.


Tretti.se säljer Siemens LF97BCP50 för 7390 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

7390 kr är det lägsta priset just nu för Siemens LF97BCP50!

Byggmax säljer Siemens LF97BCP50 för 10739 kr. I priset ingår frakten.Test köksfläkt - experternas omdömen

Råd & Rön testade 100 köksfläktar. I deras test fick Siemens LF97BCP50 70p. Vinnare i testet blev Miele DA 6096 med 80p. Denna fläkt är dock aningen dyrare än vår testvinnare. 


Danska Taenk testade 33 köksfläktar och i deras test hamnade Siemens LF97BCP50 föregångare LF97BB532 på tredje plats. Enligt Siemens själva är det endast designen, knapparna (touch-control på LF97BCP50) och effekten som skiljer dessa två åt. Det som skiljer åt i effekt är 4 m3/h och ej märkbart. 

Installera köksfläkt

 • Kolfilterfläkt - den lättaste typen av köksfläkt att installera eftersom den inte behöver kopplas till ventilationssystemet. Den kan sättas in var som helst i bostaden. Viktigt att tänka på är att det redan finns bra ventilation i rummet för det annars kan leda till fuktproblem.
 • Utsugsfläkt - ska anslutas till ett brandsäkert ventilationsrör. Måste godkännas av bostadsrättsföreningen innan installation. Installation kräver en behörig elektriker eftersom det krävs fasta eldragningar. En godkänd imkanal skall också installeras. 
 • Spiskåpa - skall kopplas till ett centralt ventilationssystem. Drivs av fristående motor någon annanstans i huset. Samma regler kring brandsäkerhet som med utsugsfläkten.


Placering

Vägghängda fläktar är de som är vanligast idag. Dessa fläktar är de med allra bäst uppsugningsförmåga eftersom ångan kan stiga rakt upp till fläkten för att sedan filtreras. Men det finns också snedställda köksfläktar. Dessa hänger också på väggen men är sneda. Dessa har inte lika bra uppsugningsförmåga som vanliga vägghängda fläktar men ger en bättre överblick över matlagningen samtidigt som långa personer inte behöver slå huvudet i fläkten. 


I många moderna kök väljer en del att placera spisen på köksön. Då placeras fläkten istället i taket; dessa kallas för frihängande köksfläktar. Dessa måste ha en högre kapacitet än vägghängda eftersom ångan sprider sig åt alla håll istället för att klättra längs väggen.


Ny energimärkning

Sedan mars 2021 är det uppdaterade energimärkningar som gäller. Den stora skillnaden är att märkningarna som går över A, dvs A+, A++ och A+++ har tagits bort. Istället är det nu A som är bäst, vilket har gjort det enklare att identifiera de vitvaror som har bäst energieffektivitet. Den nya skalan går från A - G.
Kampanjpriser hos Tretti, WhiteAway och eNemo

TIPS: Just nu är det REA hos flera vitvaruhandlare som erbjuder upp till 50 % rabatt! Tänker du köpa nya vitvaror är det därför smart att först kolla igenom deras utbud, för att se vad som passar dig.


De erbjudanden som är aktuella idag är:

 

 • Tretti har upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.
 • WhiteAway ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.
 • eNemo ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.


Lycka till med dina inköp!

kolfilterfläkt - spisfläkt - spiskåpa


Tips 1: Vi kan också tipsa dig om att läsa vårt test om varmluftspis eller testet om induktionshällar. Passa även på att läsa testet gällande bästa stekgrytan här. För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta.

 

Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående köksfläkt. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa köksfläkten till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Vanliga frågor och svar

 • Vilken typ av köksfläkt ska jag ha?
  Vilken typ av fläkt du ska ha beror helt på vad för ventilation du har i hemmet. Bor du exempelvis i bostadsrättsförening är det viktigt att din nya fläkt kan samarbeta med det system som finns på plats i huset. Bor du i villa är det vanligast att ha en egen frånluftskanal som transporterar bort rök och os. Då är det viktigt att fläkten har en tillräckligt stark motor som kan transportera röken.
 • Måste jag ha en köksfläkt?
  Rent lagligt behöver du inte ha en fläkt. Men det är rekommenderat att ni har en sådan installerad i köket. Annars kommer det cirkulera matos och ånga runt i hela köket, vilket gör det svårt att hålla rent.
 • Vilken är den bästa köksfläkten?
  Den bästa köksfläkten just nu är Siemens LF97BCP50; en snygg och effektiv köksfläkt med flera lägen. Den jobbar effektivt och är dessutom väldigt tyst, även på intensivläge.
 • Hur rengör jag filtret i en köksfläkt?
  Börja med att ta ut filtret från fläkten och lägg detta i en fylld diskho med varmt vatten och diskmedel. Låt detta ligga över natten för att majoriteten av allt fett har lösts upp. På morgonen därefter kan du köra filtret i diskmaskinen för en sista rengöring innan du sätter i det i fläkten igen.
 • Hur bred köksfläkt ska jag ha?
  Din köksfläkt ska helst vara något bredare än din spis. Är den för liten kan den inte suga upp all ånga och matos vilket gör att den måste jobba hårdare. Är den något större än spisytan kan den jobba mer effektivt och samtidigt fånga upp alla ångor!
 • Hur fungerar en kolfilter köksfläkt?
  En kolfilterfläkt har ett filter som består av aktivt kol (kol behandlat med syre) som kan användas för att filtrera bort rök, os och fett. Luften får sedan cirkulera tillbaka till köket.


Bäst i test Guidens tester inom vitvaror


Philip Andrén

Bäst i test: Köksfläkt

Testet skrevs och uppdaterades senast