köksfläkt bäst i test - test köksfläkt

Köksfläkt test 2021

Om du ska köpa en ny köksfläkt och vill veta vilken som är bäst i test just nu så har du kommit helt rätt! Vi har läst alla aktuella experttester, pratat med experterna och även tagit reda på vilken köksfläkt som konsumenterna tycker är bäst. Sedan har vi sammanställt resultatet på denna sida. På så vis kan du undvika dåliga köp och hitta den bästa köksfläkten direkt, allt för att du ska kunna göra ett så klokt val som möjligt!


Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig bästa köksfläkten NU!


Bra att veta innan ditt köp

Valen för köksfläkt tycks aldrig ta slut och det finns därför en hel del att tänka på innan du slår till. Det som främst styr vilken typ av fläkt du ska köpa beror framförallt på vilken typ av ventilation du har i ditt hem. Utöver det så gäller det att fläkten passar in i köksinredningen. Om du bor i hyres- eller bostadsrätt så är det viktigt att du kontaktar styrelsen för att se vad för ventilation som råder i fastigheten och vilken köksfläkt du får lov att installera. Se därför till att kolla vad det är som gäller innan ditt köp. För mer information om de olika fläktarna kan du klicka på denna länken som tar dig till Råd & Rön


De vanligaste fläkttyperna idag är; kolfilterfläkt, utsugsfläkt och spiskåpa


Kolfilterfläkt släpper inte ut någon luft utan renar den innan den släpps in i köket igen, fri från os och lukt. 


Utsugsfläkt leder luften till en utsugskanal och är det bästa alternativet för villor med självdrag. I vissa fall kan denna kombineras med en kolfilterfläkt där luften renas i kolfiltret och skickas sedan via ett centralt ventilationssystem. Denna kombination är i många fall krav i lägenheter eftersom brandrisken minskar ifall luften är ren från os. 


Spiskåpor måste kompletteras med fläktar. Den kan sättas in separat men kåpan kan även kopplas till ett centralt system eller ha en fläkt som är helt extern. Ger ifrån sig mycket mindre ljud eftersom fläkten sitter separat på annat ställe i byggnaden. 


Förutom vilken typ av köksfläkt du ska köpa så spelar även måtten stor roll. Det vanligaste spannet är mellan 60-150 cm och i detta test så kommer testvinnarna att vara antingen 60 cm eller 90 cm. 


Installation av din fläkt

  • Kolfilterfläkt - den lättaste typen av köksfläkt att installera eftersom den inte behöver kopplas till ventilationssystemet. Den kan sättas in var som helst i bostaden. Viktigt att tänka på är att det redan finns bra ventilation i rummet för det annars kan leda till fuktproblem.
  • Utsugsfläkt - ska anslutas till ett brandsäkert ventilationsrör. Måste godkännas av bostadsrättsföreningen innan installation. Installation kräver en behörig elektriker eftersom det krävs fasta eldragningar. En godkänd imkanal skall också installeras. 
  • Spiskåpa - skall kopplas till ett centralt ventilationssystem. Drivs av fristående motor någon annanstans i huset. Samma regler kring brandsäkerhet som med utsugsfläkten. 

Köksfläkt bäst i test

Den köksfläkt som utmärker sig hos experterna och konsumenterna är Siemens LF97BCP50 som är en utblåsköksfläkt. Läs gärna hela testet för mer information. 


Bästa köksfläkten just nu - Siemens LF97BCP50

(Klicka på fläkten för mer information om bästa pris just nu)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 20 april 2021

De bästa priserna på Siemens LF97BCP50


Siemens LF97BCP50 är 90 cm bred och har en kapacitet på 444 m3/h. Fläkten är frihängande för montering över spisen och har 3 effektlägen + 2 intensivlägen. Vid aktivering av intensivläge ökar kapaciteten till 726 m3/h. Kontroll av funktionerna görs enkelt med moderna och fungerande touch-kontroller. 


För att garantera långvarighet är fläkten gjord i rostfritt stål. Om belysningen i ditt hem är dålig eller om du gillar att laga mat sent på natten så lyses spisen snyggt upp av 4 LED-lampor på 1.5 W som även kan dimmas. Tack vare den speciella ljudisoleringen behöver du inte heller vara orolig för att väcka någon. Fläkten från Siemens ljudnivåer ligger, vid normal drift, på 41-53 dB. Om det behöver stekas på ordentligt och intensivläge aktiveras så hamnar ljudnivån på 65dB.  


Rengöringen av fettfiltret görs mycket enkelt eftersom det kan diskas i diskmaskinen. Om du inte har någon rutin på att rengöra filtret så behöver du inte oroa dig - denna köksfläkt indikerar när det är dags för rengöring/byte av fett- och kolfilter. 


Siemens LF97BCP50 medför lite valmöjligeter eftersom du kan du komplettera med kolfilter om du inte har möjlighet att ansluta till en utblåsningskanal. Vid kolfilterdrift kan antingen ett standardkolfilter eller ett cleanAirfilter användas. Om kolfilter inte är det som gäller så fungerar fläkten också som frånluftsfläkt. 


Fläkten är energiklassad som "A". 


Låna pengar, Bäst i test Guiden hjälper dig


Så köper du testvinnaren till lägsta pris

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 36 banker och långivare.


Tretti.se säljer köksfläkten bäst i test för 7490 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

7490 kr är det lägsta priset just nu för Siemens LF97BCP50!

Whiteaway erbjuder köksfläkten just nu för 7490 kr. Frakten ingår även i priset.

eNemo säljer köksfläkten för 7490 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Byggmax säljer köksfläkten för 10499 kr. I priset ingår frakten.Dessa experttester kan du ta del av

Dessvärre är finns det inte så många experttester av just köksfläktar. Vi har tagit med de som är relevanta men i brist på experter har vi fokuserat mycket på vad konsumenterna tycker samt hört av oss till bl.a. köksfläktsinstallatörer. 


Råd & Rön testade 100 köksfläktar. I deras test fick Siemens LF97BCP50 70p. Vinnare i testet blev Miele DA 6096 med 80p. Denna fläkt är dock aningen dyrare än vår testvinnare. 


Danska Taenk testade 33 köksfläktar och i deras test hamnade Siemens LF97BCP50 föregångare LF97BB532 på tredje plats. Enligt Siemens själva är det endast designen, knapparna (touch-control på LF97BCP50) och effekten som skiljer dessa två åt. Det som skiljer åt i effekt är 4 m3/h och ej märkbart. 


Detta säger konsumenterna 

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även reda på vad konsumenterna tycker om sin produkt, här kommer några exempel;


"Grym fläkt som är stilig tyst och effektiv och lätt att installera"


"Ersatte en fläkt där motorn gått sönder. Inser att jag skulle gjort det för länge sedan. Vilken drömma denna fläkten är! Går nu mer att föra en konversation i normal nivå. Dessutom är den väldigt snygg när man har en öppen planlösning." 


kolfilterfläkt - spisfläkt - spiskåpa

Kampanjpriser hos Tretti, WhiteAway och eNemo

TIPS: Just nu är det REA hos flera vitvaruhandlare som erbjuder upp till 50 % rabatt! Tänker du köpa nya vitvaror är det därför smart att först kolla igenom deras utbud, för att se vad som passar dig.


De erbjudanden som är aktuella idag är:

 

  • Tretti har upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.
  • WhiteAway ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.
  • eNemo ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.


Lycka till med dina inköp!
Tips 1:Vi kan också tipsa dig om att läsa vårt test om varmluftspis eller testet om induktionshällar.

 

Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående köksfläkt. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa köksfläkten till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Philip Andrén

Bäst i test: Köksfläkt

Testet skrevs och uppdaterades senast