Köksfläkt bäst i test - köksfläkt test.

Köksfläkt test 2023: Vi jämför tre olika modeller

Ska du köpa ny köksfläkt och vill veta vilken som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi har läst alla aktuella experttester, pratat med experterna och även tagit reda på vilken fläkt som konsumenterna tycker är bäst. Sedan har vi sammanställt resultatet på denna sida. På så vis kan du undvika dåliga köp och hitta den bästa produkten direkt, allt för att du ska kunna göra ett så klokt val som möjligt!


Bästa köksfläktarna 2023

Frihängande köksfläkt bäst i test

Siemens LF97BCP50

Köksfläkt bäst i test Siemens LF97BCP50
 • Effektiv och tyst

 • Enkel rengöring av filter

 • Går att komplettera med kolfilter

 • Tung

Vägghängd köksfläkt bäst i test

Miele PUR68W

Köksfläkt bäst i test Miele PUR68W
 • Effektiv filtrering på 635m³/h

 • Fettfilter i 10 skikt som kan diskas i maskin

 • Låg ljudvolym

 • Lite krångligt att byta lampa

Underbyggd köksfläkt bäst i test

Siemens LI67RB531

Köksfläkt bäst i test Siemens LI67RB531
 • Väldigt tyst

 • Utdragbar

 • Effektiv motor

 • Frontlist ingår ej

priser i samarbete med Prisjakt


Köpguide - välja köksfläkt

En bra köksfläkt är ett viktigt element i köket som ökar trivseln eftersom de ser till att du enkelt kan få bort dåligt lukt. Detta gör det enklare att göra rent eftersom du inte får lika mycket matos och rök. Moderna köksfläktar är även väldigt tysta, även när de går på full styrka.


Det som främst styr vilken typ av fläkt du ska köpa beror på vilken typ av ventilation du har i ditt hem. Men du kan även ta reda på vad det är för fläkt du har nu; är du nöjd med nuvarande placering och typ kan du fortsätta, men uppgradera till en modernare och kraftfullare sådan.


Om du bor i hyres- eller bostadsrätt så är det viktigt att du kontaktar styrelsen för att se vad för ventilation som råder i fastigheten och vilken fläkt du får lov att installera. Se därför till att kolla vad det är som gäller innan ditt köp, annars är risken att du får sätta tillbaka orginalfläkten som byggdes in eller köpa en ny. För mer information om de olika fläktarna kan du klicka på denna länken som tar dig till Råd & Rön.


Bor du i villa kan du välja vilken typ av fläkt du vill eftersom det inte finns ett gemensamt ventilationssystem. Du kan därför välja precis vilken fläkt du vill, och det som styr detta är oftast formen på ditt kök. Men tänk på att välja en fläkt som åtminstone är 10cm bredare än din spis, för att vara säker på att all matos och rök sugs upp i fläkten.


Olika typer av köksfläkt

De vanligaste typerna idag är kolfilterfläkt (återcirkulering), utsugsfläkt, spiskåpa, underhängd.


 • Kolfilterfläkt (återcirkulering) - släpper inte ut någon luft utan renar den innan den släpps in i köket igen, fri från os och lukt. De har en egen motor i sig som renar luften från matos och fett innan den kommer tillbaka in i köket. De är praktiska när det inte finns en egen frånluftskanal i köket (ventil till utsidan). De har en lång hållbarhet och kan enkel bytas ut och installeras. Hos många av de stora tillverkarna behöver du inte heller byta kolfilter eftersom du endast behöver tvätta detta för att det ska bli som nytt igen.


 • Utsugsfläkt - leder luften till en utsugskanal och sedan ut ur hemmet. Det är det bästa alternativet för villor med självdrag och kan, i vissa fall, kombineras med en kolfilterfläkt där luften renas i kolfiltret och skickas sedan via ett centralt ventilationssystem. Denna kombination är dessutom krav i många lägenhetsbyggnader eftersom det minskar brandrisken.


 • Spiskåpor - måste kompletteras med fläktar. Den kan sättas in separat men kåpan kan även kopplas till ett centralt system eller ha en fläkt som är helt extern. Ger ifrån sig mycket mindre ljud eftersom fläkten sitter separat på annat ställe i byggnaden.


 • Underhängd köksfläkt - dessa är vanligast i mindre kök. De sitter direkt under skåp som finns ovanför spisen och är ytterst kompakta eftersom de går att fälla ut.


Efter att du vet vilken typ av fläkt du ska ha är det viktigt att tänka på bredden, som skall vara lite bredare än din spishäll, eftersom fläkten då kan jobba mer effektivt och suga upp all ånga och matos. Och slutligen kan du börja tänka på design och välja den fläkt som passar resten av ditt kök allra bäst.
Frihängande köksfläkt bäst i test

Siemens LF97BCP50, en frihängande köksfläkt för takmontering med snygg design. Det är den fläkt som har bäst fettupptagning, utsug, låg ljudnivå och har fått bra betyg av både experter och konsumenter.


Bästa köksfläkten just nu - Siemens LF97BCP50

(Klicka på fläkten för mer information om bästa pris just nu)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på Siemens LF97BCP50 Visa färre priser Visa fler priser


Det som gör Siemens LF97BCP50 till frihängande köksfläkt bäst i test är dess höga effekt, enkla användning och moderna teknik - med LED-lampor och enkla touch kontroller är köksfläkten enkel att kontrollera.


Köksfläkten Siemens LF97BCP50 är 90 cm bred och har intern motor med en hög kapacitet på 444 m3/h. Det är en takmonterad köksfläkt gjord för montering över spisen och har 3 effektlägen och 2 intensivläge.


Vid aktivering av intensivläge ökar kapaciteten till 726 m3/h. Kontroll av funktionerna görs enkelt med moderna och fungerande touch-kontroller. Fläkten har energiklass A.


För att garantera långvarighet är fläkten gjord i rostfritt stål. Om belysningen i ditt hem är dålig eller om du gillar att laga mat sent på natten så lyses spisen snyggt upp av LED belysning (4 lampor på 1.5 W) som även kan dimmas.


Det är en tyst köksfläkt som vid normalläge har en ljudnivå på 41-53 dB. Men ska det stekas på ordentligt och fläkten måste gå på intensivläge går ljudnivån upp till 65dB.


Rengöringen av fettfiltret görs mycket enkelt eftersom det kan diskas i diskmaskinen. Om du inte har någon rutin på att rengöra filtret så behöver du inte oroa dig - denna fläkt indikerar när det är dags för rengöring/byte av fett- och kolfilter.


Siemens LF97BCP50 medför lite valmöjligeter eftersom du kan du komplettera med kolfilter om du inte har möjlighet att ansluta till en utblåsningskanal. Vid kolfilterdrift kan antingen ett standardkolfilter eller ett cleanAirfilter användas. Om kolfilter inte är det som gäller så fungerar fläkten också som frånluftsfläkt.


Specifikationer

Max ljudnivå: 54 dB

Max luftflöde: 690 m³/h 

Bredd: 90 cm

Djup: 90 cm

Höjd 104 cm

Vikt: 29,86 kg


Detta säger konsumenterna

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även reda på vad konsumenterna tycker om sin produkt, här kommer några exempel;


"Grym fläkt som är stilig tyst och effektiv och lätt att installera"


"Ersatte en fläkt där motorn gått sönder. Inser att jag skulle gjort det för länge sedan. Vilken drömma denna fläkten är! Går nu mer att föra en konversation i normal nivå. Dessutom är den väldigt snygg när man har en öppen planlösning."


"En stilren och tyst fläkt trots sin effekt."


"En stilren och tyst men effektiv fläkt med bra ljus."


"Bytte ut en värdelös kolfilterfläkt mot denna och lät en ventilationskille komma och koppla in. Kunde vara med nöjd. Bra effekt och så tystgående som det är möjligt (tror jag). Rekommenderas!"


"Mycket bra spisfläkt."


"Tyst och bra fläkt."


"Lätt att installera, håller vad den lovar."


"Stor frihängande fläkt. Tyst även i intensiv-läge. Trevlig funktion med fördröjningsstart."


"Trevlig modell som passar in i köket med modernt utseende. Fettfiltreringseffektiviteten är mycket hög och lämplig för familjer som lagar tunga måltider. Perfekt täckning för induktionsplatta 90 cm bred. Kraftfull sugning med låg ljudnivå."


"Filter är lätta att ta ut och rengöra. Svårt att hitta rätt knapp på platt pekpanel jämfört med fysiska knappar (föreslå att du gör olika mönster för på / av / ljus / hastighet). Fördröjning för att starta sug."


Låna pengar, Bäst i test Guiden hjälper dig


Så köper du testvinnaren till lägsta pris

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.


Whiteaway erbjuder Siemens LF97BCP50 just nu för 8095 kr. Frakten ingår även i priset.

8095 kr är det lägsta priset just nu för Siemens LF97BCP50!

eNemo säljer den för 8095 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Power säljer just nu Siemens LF97BCP50 för 8095 kr. Frakten ingår i priset.

Tretti.se säljer Siemens LF97BCP50 för 8124 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 8549 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Hemmy.se säljer just nu Siemens LF97BCP50 för 9987 kr. Frakten ingår i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 10107 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

ComputerSalg säljer just nu Siemens LF97BCP50 för 28901 kr. Frakten ingår i priset.
Vägghängd köksfläkt bäst i test

För dig som inte vill ha, eller inte har möjlighet att montera en frihängande köksfläkt har vi även utsett en vägghängd köksfläkt bäst i test. Efter toppbetyg från både Danska Taenk och Råd & Rön samt bra recensioner från användare så är det en vägghängd köksfläkt från Miele som tar hem priset. Fläkten heter Miele PUR68W och ni kan läsa mer om den här nedan.


Vägghängd köksfläkt bäst i test - Miele PUR68W

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på Miele PUR68W Visa färre priser Visa fler priser


Det fina med vitvaror från Miele är att de erbjuder hög kvalitet som håller i många år - och med fläkten PUR68W råder inget undantag. Här har Miele tagit fram en vägghängd köksfläkt med extern motor som erbjuder effektiv filtrering för alla typer av boende - då fläkten kan drivas både genom frånluft och kolfilter.


Fläktens design erbjuder en modern och snygg köksfläkt som inte tar alltför mycket uppmärksamhet i köket. Men under skalet finns det en motor som kan driva igenom 635 kubikmeter luft per timme. Detta leder till en mycket effektiv filtrering, särskilt eftersom fläkten har ett fettfilter som består av hela 10 skikt - i rostfritt stål.


Miele PUR68W är väldigt tyst och kommer inte upp högre i ljudvolym än 51dB - vilket betyder att du fortfarande kan tala i normal ton utan att samtalet ska störas av fläkten.


När det är dags att rengöra fläkten görs detta säkert och enkelt då den har ett Miele CleanCover. Detta filter är mycket enkelt att komma åt och innebär inte att du inte behöver tacklas med elektriska komponenter för att komma åt - som i sin tur är en sluten plan yta.


Filtret går att diska i maskin och eftersom det är tillverkat i rostfritt stål blir det inga synliga färgförändringar. Dessutom behåller fettfiltret sin prestanda och kvalitet mycket länge, se bara till att diska det med jämna mellanrum.


Specifikationer

Max ljudnivå: 56 dB

Max luftflöde: 395 m³/h 

Bredd: 60 cm

Djup: 50 cm

Höjd 94,3 cm

Vikt: 21 kg


Detta tycker användarna

"Lite tråkigt utseende men den gör sitt jobb. Har haft den snart 1år och köpte den pga bäst i test på råd och rön. Den är relativt tyst om du inte kör boost läget. Enda störningsmomentet år ledlamporna som är lite kalla i skenet, hade gärna kunnat styra färgtemp och ljusstyrka."


"Bra paket. Fungerar fint. Glöm inte att köpa anslutningen till taket."


"Kunde varit bättre beskrivning på uppsättningen av köksfläkten. Vi fick kontakta Miele, trots van yrkesman. Till slut fick vi upp fläkten."


Köp Mieles köksfläkt till lägst pris här

Whiteaway erbjuder Miele PUR68W just nu för 9990 kr. Frakten ingår även i priset.

9990 kr är det lägsta priset just nu för Miele PUR68W!

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 9990 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Tretti.se säljer Miele PUR68W för 10019 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

Hemmy.se säljer just nu Miele PUR68W för 12056 kr. Frakten ingår i priset.
Underbyggd köksfläkt bäst i test

En underbyggd köksfläkt byggs in under eller i köksskåpet och kommer i flera utföranden, däribland som fasta men även de som kan dras ut. Och är det en inbyggd köksfläkt du är intresserad av har vi givetvis tagit fram en vinnare för just den kategorin. Vinnaren för bästa inbyggda köksfläkt just nu är Siemens LI67RB531.


Bästa underbyggda köksfläkt - Siemens LI67RB531

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på Siemens LI67RB531 Visa färre priser Visa fler priser


Siemens iQ300 LI67RB531 är en underbyggd köksfläkt med en mycket tyst och effektiv motor som ser till att lukt, matos och ånga försvinner utan att störa med jobbigt ljud. Fläkten är gjord för drift för frånluft eller kolfilter.


Fläkten har prydliga LED-lampor som lyser upp plattorna under fläkten så du enkelt ser vad du håller på med under matlagningen. Dessutom med en modern design är fläkten snygg och minimalistisk och tar inte upp någon större uppmärksamhet i köket. Fläkten är utdragbar och blir i det stora hela osynlig när den inte används.


Motorn är väldigt effektiv och ser till att matos avlägsnas effektivt. Men är det mycket ånga kan du öka på styrkan och gå till intensivläge. Detta tvingar fläkten att jobba hårdare under en liten stund innan den går tillbaka till normalläge när ångan inte är lika intensiv. Förutom intensivläge finns det 3 hastigheter.


En stor styrka hos Siemens underbyggda köksfläkt är att den är mycket enkel att installera och passar med de flesta befintliga slanguttag. Fläkten är 60 cm bred.


Specifikationer

Max ljudnivå: 53 dB

Max luftflöde: 728 m³/h 

Bredd: 60 cm

Djup: 29 cm

Höjd 42,6 cm

Vikt: 10,81 kg


Detta tycker konsumenterna om Siemens köksfläkt

"Tyst fläkt till jättebra pris."


"Tyst bra fläkt."


"Funktionell, snygg, enkel att montera."


"Lätt att installera. Bra ljus. Avgasrör fungerar bra än så länge. Fläkten har en 150mm anslutning för ventilationsrör, och den kom med en övergång till 120mm."


"Bra, snygg och enkel design. Super bra ljus."


"Fin liten och diskret fläkt, ger gott om plats i köksskåpet ovan."


"Har länge letat efter en ny spiskåpa som ersätter en gammal begagnad. Denna passade perfekt med befintliga slanguttag."


"Bra valuta för pengarna."


"Enkel installation och tyst."


Köp Siemens underbyggda köksfläkt till lägst pris här

Allra bästa pris får du när du beställer den online. Då kan du få den levererad direkt till dörren och kan även få hjälp med installation.


Tretti.se säljer Siemens LI67RB531 för 4717 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

4717 kr är det lägsta priset just nu för Siemens LI67RB531!

Whiteaway erbjuder Siemens LI67RB531 just nu för 4717 kr. Frakten ingår även i priset.

eNemo säljer den för 4717 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Hemmy.se säljer just nu Siemens LI67RB531 för 4756 kr. Frakten ingår i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 4756 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.
Jämför köksfläkt


Typ:
Bredd:
Luftflöde:
Ljudnivå (max):
Egenskaper:
Belysning:
Energiklass:
Siemens LF97BCP50
Siemens LF97BCP50
Frihängande köksfl...
Frihängande köksfläkt
90 cm
690 m³/h
54 dB
Touch Control
LED
A+
Miele PUR68W
Miele PUR68W
Vägghängd köksfläk...
Väghängd köksfläkt
60 cm
395 m³/h
56 dB
Knappar
LED
A
Siemens LI67RB531
Siemens LI67RB531
Underbyggd köksflä...
Integrerad/Underbyggd köksfläkt
60 cm
728 m³/h
53 dB
Touch Control
LED
A+
Så gjorde vi testet

När vi har utsett den bästa köksfläkten just nu har det funnits en del faktorer att ta hänsyn till; dels finns det olika typer av köksfläktar och dessa kommer i flera olika prisklasser. Vårt mål har varit att utse den mest prisvärda köksfläkten i varje kategori. 


För att göra detta har vi tagit reda på vad experterna säger om de olika köksfläktarna i sina tester. Här har de kunnat utsätta fläktarna för tester som mäter deras sugkraft, hur bra filtren fungerar samt mindre funktioner som lampor och användarvänlighet. 


Men förutom att se vad experterna säger har vi även tagit reda på vad de svenska konsumenterna tycker om de olika köksfläktarna som får goda omdömen av experterna, eftersom vi vill se hur dessa köksfläktar presterar i vanliga hushåll. Kombinationen av goda omdömen från både experter och användare har därför varit ledande för oss. 


Slutligen har vi undersökt vilken av köksfläktarna (som presterar bra hos experterna och användarna) som erbjuder allra mest värde för pengarna.  


Testvinnare


Test köksfläkt - experternas omdömen

Råd & Rön testade 100 fläktar. I deras test fick Siemens LF97BCP50 70p. Vår vinnare för vägghängd fläkt - PUR68W, kammade hem 78 poäng - vilket resulterade i en delad förstaplats. 


Fläkten prisades allra mest för sin låga ljudnivå och funktionella ljus, som går att dimma. Vår utdragbara fläkt Siemens LI67RB531 tog hem 74 poäng och tog även hem titeln "Bäst i test" av Råd o Rön, mycket tack vare sin effektiva motor och väldigt tysta drift.


Andra vinnare i testet blev Miele DA 6096. Denna fläkt är dock några tusenlappar dyrare än våra testvinnare. 


Danska Taenk testade 33 fläktar och i deras test hamnade Siemens LF97BCP50 föregångare LF97BB532 på tredje plats. Enligt Siemens själva är det endast designen, knapparna (touch-control på LF97BCP50) och effekten som skiljer dessa två åt. Det som skiljer åt i effekt är 4 m3/h och ej märkbart. Vår vägghängda fläkt, Miele PUR68W, fick en välförtjänt andraplats, även i detta test efter Miele DA 6096 - som är en dyrare modell. 
Installera köksfläkt

 • Kolfilterfläkt - den lättaste typen av fläkt att installera eftersom den inte behöver kopplas till ventilationssystemet. Den kan sättas in var som helst i bostaden. Viktigt att tänka på är att det redan finns bra ventilation i rummet för det annars kan leda till fuktproblem.


 • Utsugsfläkt - ska anslutas till ett brandsäkert ventilationsrör. Måste godkännas av bostadsrättsföreningen innan installation. Installation kräver en behörig elektriker eftersom det krävs fasta eldragningar. En godkänd imkanal måste också installeras. 


 • Spiskåpa - skall kopplas till ett centralt ventilationssystem. Drivs av fristående motor någon annanstans i huset. Samma regler kring brandsäkerhet som med en utsugsfläkt.


Byta filter köksfläkt

Om du ska köpa en kolfilterfläkt kommer du behöva byta ut filtret eftersom dess prestation avtar med tiden. Går det tillräckligt länge fyller det ingen funktion längre alls. Se därför till att byta filter enligt bruksanvisning för att fläkten ska fortsätta filtrera bort lukt och matos. 


Vissa fläktar har dock väldigt dyra ersättningsfilter - vilket blir en dyr kostnad ifall du måste byta ca 2ggr per år. Och tillslut har byten av filter kostat mer än själva fläkten. Se därför till att kolla vad nya kolfilter till din köksfläkt kostar! 


Köksfläkt placering 

Vägghängd fläkt är det som är vanligast idag. Dessa fläktar är de med allra bäst uppsugningsförmåga eftersom ångan kan stiga rakt upp till fläkten för att sedan filtreras. Men det finns också snedställda fläktar, som också hänger på väggen, vinklade neråt (snett) mot spishällen. Dessa har inte lika bra uppsugningsförmåga som vanliga vägghängda fläktar men ger en bättre överblick över matlagningen samtidigt som långa personer inte behöver slå huvudet i fläkten. 


I många moderna kök väljer en del att placera spisen på en köksö. Då placeras fläkten istället i taket; dessa kallas för frihängande köksfläkt, eller takmonterad. Fördelen med en takmonterad köksfläkt är att de kan placeras var som helst i köket. Tänk på att oavsett om du vill ha din köksfläkt vägghängd eller frihängande från taket kan det vara en bra idé att låta en professionell yrkesman göra jobbet.


Inbyggd köksfläkt

Kallas även för integrerad köksfläkt och passar bäst i skåp, i taket eller i bänken. Detta gör att fläkten snyggt smälter in i köket utan att ta uppmärksamhet. Givetvis finns det dock olika varianter som även ser snygga ut, t.ex. retro köksfläktar från Smeg. Men när du ska få din köksfläkt inbyggd behöver du ta hem professionell hjälp som kan installera fläkten på rätt sätt och få rätt på elen.


Franke köksfläkt svart

Om du är intresserad av en lite roligare köksfläkt kan vi tipsa dig om märket Franke. Utöver bra prestanda levererar Franke även produkter i roligare färger, bland annat en svart köksfläkt som ger köket en modern touch. Det handlar om fläkten Franke 724-16, en effektiv vägghängd köksfläkt. Den är endast 70cm bred och passar därför för lite mindre spishällar. Bästa priset hittar du här nedan!

kolfilterfläkt - spisfläkt - spiskåpa


Tips 1: Vi kan också tipsa dig om att läsa vårt test om varmluftspis eller testet om induktionshällar. Passa även på att läsa testet gällande bästa stekgrytan här. För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta.

 

Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har köksfläkt rea på ovanstående produkter. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa köksfläkten till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Vanliga frågor och svar

 • Vilken typ av köksfläkt ska jag ha?
  Vilken typ av fläkt du ska ha beror helt på vad för ventilation du har i hemmet. Bor du exempelvis i bostadsrättsförening är det viktigt att din nya fläkt kan samarbeta med det system som finns på plats i huset. Bor du i villa är det vanligast att ha en egen frånluftskanal som transporterar bort rök och os. Då är det viktigt att fläkten har en tillräckligt stark motor som kan transportera röken.
 • Måste jag ha en köksfläkt?
  Rent lagligt behöver du inte ha en fläkt. Men det är rekommenderat att ni har en sådan installerad i köket. Annars kommer det cirkulera matos och ånga runt i hela köket, vilket gör det svårt att hålla rent.
 • Vilken är den bästa köksfläkten?
  Den bästa fläkten just nu är Siemens LF97BCP50; en snygg och effektiv köksfläkt med flera lägen. Den jobbar effektivt och är dessutom väldigt tyst, även på intensivläge.
 • Rengöra köksfläkt filter - hur gör jag?
  Börja med att ta ut filtret från fläkten och lägg detta i en fylld diskho med varmt vatten och diskmedel. Låt detta ligga över natten för att majoriteten av allt fett har lösts upp. På morgonen därefter kan du köra filtret i diskmaskinen för en sista rengöring innan du sätter i det i fläkten igen.
 • Hur bred köksfläkt ska jag ha?
  Din köksfläkt ska helst vara något bredare än din spis. Är den för liten kan den inte suga upp all ånga och matos vilket gör att den måste jobba hårdare. Är den något större än spisytan kan den jobba mer effektivt och samtidigt fånga upp alla ångor!
 • Hur fungerar en kolfilter köksfläkt?
  En kolfilterfläkt har ett filter som består av aktivt kol (kol behandlat med syre) som kan användas för att filtrera bort rök, os och fett. Luften får sedan cirkulera tillbaka till köket.
 • Kallrasskydd köksfläkt - vad är det?
  Ett kallrasskydd är ett skydd för fläktar kopplade till ventil. Dessa ser till att ingen luft kommer in utifrån när fläkten är avstängd. Dessa behövs inte till kolfilterfläktar.

  Ofta är det ingenting du behöver bry dig om eftersom alla ventiler redan är fixade i förväg när du flyttar in. Men om du börjar höra något som skramlar eller att luft kommer in genom fläkten kan det vara dags att titta på ett nytt kallrasskydd.
Bäst i test Guidens tester inom vitvaror


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.
Philip Andrén

Bäst i test: Köksfläkt

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Testet uppdaterades senast