Växthus bäst i test - test växthus - bästa växthuset - bästa växthus 2023.

Bästa växthuset om du vill köpa växthus bäst i test 2024

Ska du köpa växthus och letar efter växthus bäst i test? Då har du kommit helt rätt. Vi har läst alla aktuella tester från experter samt undersökt vilket konsumenterna tycker är bäst i test växthus, men också prisvärt växthus.


Vårt arbete har vi sedan sammanställt till dig här i vårt växthus test, så att du kan undvika onödiga och kostsamma felköp och hitta bästa växthuset för dig. Vi har tagit fram tre bra växthus utifrån storlek: litet växthus, växthus mot vägg och ett stort växthus (växthusorangeri).


Bästa växthusen just nu

Rekommenderat litet väggväxthus

Halls Altan

Växthus bäst i test Halls Altan
 • Kompakt

 • Stöttåligt

 • Enkel montering

Bästa orangeri

OAS Junior orangeri

Växthus bäst i test OAS Junior orangeri
 • 2 öppningsbara fönster

 • 4 mm tjocka glasfönster

 • Stabil stomme

 • 11,4 kvadratmeter stort

 • Dyrt

priser i samarbete med Prisjakt


Köpguide

Innan du köper ditt växthus är det viktigt att du bestämmer vad ändamålet ska vara. Om det enbart är ett odlingsväxthus du letar efter kan du ofta nöja dig med ett litet växthus alternativt ett väggväxthus.


Letar du efter ett växthus som kan fungera både som odlingsplats, en plats att umgås på och om plånboken tillåter kan du sikta in dig på ett stort växthus, ett så kallat växthusorangeri.


För att få plats med möbler, gäster och växter rekommenderas det att växthuset åtminstone är 3,5m i bredd. Att dra in både el och vatten är att föredra, eftersom du troligtvis kommer vilja ha belysning, infravärme under den svala årstiden och kanske ett eluttag för diverse användning.


För att motverka hård akustik är det bra att fylla växthuset/orangeriet med mycket växter eftersom detta skapar en behagligare ambiance.


För att ge hela huset och trädgården ett ordentligt lyft kan ett växthusorangeri därför vara något för dig. Dessa är ofta lite större och dyrare än normala växthus och ger en lite lyxigare touch.


Med bra ljusinsläpp, härliga detaljer och stor yta får du plats med både odling och nöje på ett otroligt charmigt sätt. Läs mer här nedan om orangeriet vi har utsett till bäst i test!


 • Bästa läge för växthus - undvik söderläge - det blir för varmt! Om söderläge är det enda som passar i din trädgård är det viktigt att växthuset har öppningsbara fönster och luckor för ventilation.
 • Bygglov - är växthusets yta mindre än 15 kvadratmeter kan du låta uppföra det utan bygglov eftersom det då räknas som en friggebod. Dock behövs din grannes tillstånd ifall du planerar uppföra det inom 4,5 m ifrån tomtgränsen. Växthuset får då vara max 3 m i taknockshöjd (högsta punkten på taket).
 • Storlek - Amelia tipsar om växthus i ett av deras reportage. När det kommer till storlek rekommenderar experten Rebecca Strömblad att välja en storlek större än du först tänkt dig. Detta eftersom du inte kan bygga på ett färdigt växthus då stommen måste vara en solid enhet för att växthuset skall stå stabilt.
 • Plast- eller glasfönster? - plast ger bättre isolering och skydd. Trots att de inte är helt genomskinliga släpps det igenom nog med ljus och du minskar samtidigt behovet för skuggning. När det är hög temperatur ute stänger fönster i plast ut värmen och skapar därför ett behagligt och konstant klimat för dina odlingar i växthuset. En nackdel med plastfönster är att de ofta blir mörkare med tiden och därmed släpper in mindre ljus till din odling.
 • Stormsäkert - viktigt att stommen är solid och väl förankrad i marken för maximal hållbarhet.
 • Ventilation - otroligt viktigt i ett växthus. Står luften still ökar risken för svampsjukdomar i din odling.
 • Odla i etage - sätt upp hyllor och skåp för att maximera odlingsytan.
Växthus bäst i test 2024

Bästa växthuset just nu - Halls Popular

(Klicka på växthuset för mer information om bästa pris just nu!)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 29 februari 2024


Halls Popular har länge varit ett av de mest populära växthusen. Likt många andra drar det nytta av en stark aluminiumstomme. Detta gör växthuset mycket robust och förhållandevis enkelt att montera. Du kommer inte heller drabbas av rostskador.


Växthuset kommer i två färger; standard silver eller i en grön finish. Det silvriga är aningen billigare och trots att det är vanlig silverfärg ser det inte malplacerat ut i en vanlig trädgård. Med standardfärgen krävs även mindre underhåll.


Specifikationer

 • Yta: 5,2 kvm
 • Höjd: 195 cm
 • Längd: 260 cm
 • Bredd: 193 cm


När det kommer till fönster så erbjuds tre val; vanligt glas, förstärkt glas samt polykarbonat. Som tidigare nämnt ovan är polykarbonat det allra tåligaste och det passar även bra under de kallare månaderna. Det normala glaset 3 mm tjockt och ger optimalt ljusinsläpp för dina odlingar. Se bara till att hålla barnens tjo och tjimmande borta från växthuset så det inte går i kras!


Med 5,2 kvm får du gott om plats till dina odlingar och med en höjd på nästan 2 m kan du även sätta upp hyllor för att odla i etager. Växthuset kommer i delar och monteras "smidigt" ihop med bra instruktioner. En hjälpande hand kan vara att föredra efter att ha sett vad konsumenterna säger om själva monteringen.


Halls Popular är ett perfekt tillskott för dig som vill börja odla i växthus. Dess kvalitet, flexibilitet och pris gör detta växthus till bäst i test just nu!


Användarnas omdömen och recensioner om bästa växthuset

Som vanligt här på bäst i test guiden så nöjer vi oss dock inte med att bara se till vad experterna säger, utan vill också veta vad användarna tycker. 


"Bra växthus. Det jag beställde hade en galvaniserad bas inklusive som höjer höjden med drygt 10 cm. Det skulle vara lite lågt utan den."


"Välgjort växthus. Mycket bra pris. Monteringen var enkel att göra själv."


"Lätt att följa instruktionerna, klipp som håller fast fönstren kan vara lite snäva att sätta på men annars ett mycket bra köp."


"Växthus av god kvalitet. Bra storlek och solid grund."


"Lätt att montera med ganska tydliga instruktioner. Stort växthus som ger mycket utrymme för växter."


"Växthuset är ganska lätt att montera och verkar vara mycket robust."


"Fantastiskt växthus, bättre än några andra jag har sett hittills. Behöver två personer för att montera."


"Välgjort växthus. Exakt storlek på alla delar gör att den går mycket enkelt att montera. Kan sättas upp av en person."


"Jag tyckte det var ganska enkelt att sätta ihop själv, men ett par extra händer är alltid användbara."


Här köper du bästa växthuset till lägst pris

Buildor säljer just nu Halls Popular för 9699 kr. Frakten ingår i priset.

9699 kr är det lägsta priset just nu för Halls Popular!

Rekommenderat väggväxthus

Bästa väggväxthus just nu - Halls Altan

(Klicka på växthuset för mer information om bästa pris just nu!)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 29 februari 2024

De bästa priserna på Halls Altan


Med ett väggväxthus sparar du plats samtidigt som du kan ta vara på värme då växthuset är direkt monterat mot husväggen. Detta gör det lättare att hålla dina odlingar vid liv även när det blir lite kallare. Med praktiska sidofönster kan du även öppna upp och ge växthuset bra med ventilation under de varma sommarmånaderna.


Med fönster i polykarbonat kommer inte barnens lek, involverande bollar och andra sorters stötar, vara några problem. För de kyligaste månaderna får du även den bästa möjliga isoleringen för växthus.


Växthuset Halls Altan är 182 cm högt, 132 cm brett och 69 cm djupt.


Detta väggväxthus är perfekt för dig som vill ha möjligheten att odla mycket men samtidigt spara in på plats.


Här köper du väggväxthuset till lägst pris

Buildor säljer just nu Halls Altan för 4320 kr. Frakten ingår i priset.

4320 kr är det lägsta priset just nu för Halls Altan!

Växthusorangeri

Bästa växthusorangeriet just nu - OAS Junior

(Klicka på orangeriet för mer information om bästa pris just nu!)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 29 februari 2024

De bästa priserna på OAS Junior orangeri


OAS Junior är ett perfekt växthusorangeri för dig som söker efter en ny plats i trädgården att ta det lugnt i och i samma veva kombinera detta med hobbyodling. Med nygotiska detaljer och stilren stomme kan du dessutom ge din trädgård ett rejält lyft!


Med bra ljusinsläpp och 2 öppningsbara fönster får du optimala odlingsmöjligheter. Utrustat med 4mm tjocka glasfönster tål det hårt väder och mindre smällar från barnens lek. Med en stabil stomme i aluminium är det även stormsäkert och kräver minimalt med underhåll.


Orangeriet är rymligt nog för att få en ett par stolar, bord eller fåtölj. Och när du har möblerat klart finns det även plats för en hel del växter. 11,4 kvadratmeter är gott om plats för att låta inredningstankarna spåna!


Genom en bred skjutdörr kommer du in i det mysiga orangeriet. Du får även med en integrerad sockel som underlättar uppförandet och montering. Med hängrännor rinner även vatten undan.


Här köper du bästa orangeriet till lägst pris

Skånskabyggvaror säljer OAS Junior orangeri för 63999. Frakten hem till dig ingår i priset.

63999 kr är det lägsta priset just nu för OAS Junior orangeri!
Jämför växthus


Yta:
Längd:
Bredd:
Höjd (takfot):
Höjd (takås):
Dörrbredd:
Väggmaterial:
Halls Popular
Halls Popular
Växthus bäst i tes...
5 m²
257 cm
193 cm
124 cm
195 cm
60 cm
Polykarbonat, förstärkt glas (3 mm) eller vanligt glas
Halls Altan
Halls Altan
Rekommenderat lite...
0,9 m²
132 cm
69 cm
124 cm
172 cm
61 cm
Polykarbonat
OAS Junior orangeri
OAS Junior orangeri
Bästa orangeri
11,4 m²
402 cm
319 cm
161 cm
256 cm
73 cm
Säkerhetsglas (4 mm)
Test växthus - Experternas omdömen

Greenhouses Reviews är en grupp hobbyodlare som rankar växthus. De är väldigt nöjda med sitt köp av Halls Popular och gillar att du har möjlighet att välja vilken typ av fönster du vill ha samt att du får mycket växthus för pengarna. För en medelstor trädgård tycker de att Halls Popular är ett perfekt val.


Brittiska Greenhouse Reviews gillar de olika tillvalen av fönster samt att växthuset är tillverkat i material av god kvalitet som garanterar en lång livslängd. De rekommenderar växthuset för både hobbyodlare och de med mer erfarenhet. Det enda de inte gillar är att växthuset inte finns tillgängligt i större storlekar.


Sammanfattning

Alla växthus i vårt test håller hög kvalitet och är väldigt funktionella. Gillar du att odla kryddor, grönsaker och liknande rekommenderar vi det mindre Altan-växthuset. Vill du hellre skapa en skön atmosfär där du är omgiven av härliga växter/frukter och plantor rekommenderar vi det lite större Popular. Efter att du har läst vårt test hoppas vi att vi har gjort ditt val lite enklare.


Testvinnare - Bästa växthus just nu


Odla i växthus - köpa växthus


Kom igång med odlingen med det bästa växthuset just nu!


När du väl fått upp ditt nya fina växthus måste du ju såklart odla i växthuset och fylla upp det med fina blommor, grönsaker och smart förvaring. Bra tips hittar du hos Granngården.


Tips 1: Ta bästa hand om din odling med ett bra bevattningssystem tillsammans med en kompostkvarn. Och blås bort löv och annat som kan hindra vattnet att nå dina plantors rötter med en lövblås. 


Tips 2: Vi kan också tipsa dig om att läsa vårt test om spabad, terrassvärmare och myggfångare, så att du kan njuta av att vara ute i trädgården till fullo! Se också till att förlänga livstiden på dina trädgårdsmöbler och altan med en bra träolja.


Tips 3: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har växthus rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = det bästa växthuset till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Drömmer du också om att bli självförsörjande på grönsaker? Läs denna inspirerande artikel på Råd och Rön.
Vanliga frågor och svar

 • 🍅 Ska jag välja plast eller glasfönster?
  Plastväxthus är ett mer prisvärt växthus än glasväxthus. Plast ger också bättre isolering och skapar ett bättre klimat under varma dagar. En nackdel med plastglas är att de blir mörkare och släpper in mindre ljus med tiden.
 • 📑 Krävs det bygglov för att bygga växthus?
  Det beror på hur stort växthus du tänkt dig. Är växthuset mindre än 15m2 är det ett litet växthus och klassas som friggebod, vilket inte kräver bygglov.
 • 🧭 Ska jag placera växthuset i något speciellt väderstreck?
  Undvik gärna söderläge då det oftast blir för varmt, vilket är synd om dina växter och grödor inte trivs när du väl har investerat i växthus bäst i test. Glöm inte heller att använda växthusets fönster för en god ventilation.
 • Vilket växthus är bäst?
  Vi har utsett tre bra växthus i olika kategorier: litet växthus bäst i test, stort växthus bäst i test samt växthus mot vägg. Allt för att du ska hitta bästa växthuset för just dina behov.
Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor och övrigt till hemmet.


Anita Carlsen

Bäst i test: Växthus

Anita - redaktör på Bäst i test Guiden sedan 2013. Anita är utbildad frilansjournalist och undersköterska och har i över 20 år djupdykt på inre utveckling, fysiskt och psykiskt välmående och har en gedigen erfarenhet inom hälsa och friskvård.

 

De specialinteressen som Anita djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom skönhet & hälsa samt hem & hushåll.


Vill du komma i kontakt med oss kan du maila till [email protected]


Testet uppdaterades senast

Läs även: