Den bästa matberedare hjälper dig i köket

Test matberedare 2021

Om du ska köpa matberedare och vill veta vilken som är bäst just nu, har du kommit helt rätt! Vi har läst alla experttester och sammanställt dem på denna sida, så att du med lätthet kan se vilken matberedare som vunnit bäst i test den senaste tiden. Men inte nog med det!

 

Vi har också kollat vilken matberedare som konsumenterna uppskattar mest och vilka märken som man ska undvika. Allt detta kan du se här, så att du sedan snabbt och enkelt kan göra ett riktigt bra köp.


Här hittar du


  

Bästa matberedaren

Bästa matberedaren

Bosch MCM3501M

Matberedare bäst i test Bosch MCM3501M
  • Över 50 funktioner

  • Användarvänlig

  • Praktisk

Bästa köksmaskin premium

KitchenAid Artisan 125

Matberedare bäst i test KitchenAid Artisan 125
  • Utmärkt kvalitet

  • Effektiv motor

  • Snygg design

  • Endast två medföljande tillbehör


En matberedare är en viktig hjälpreda i köket som ser till att du kan ägna dig åt roligare saker än att bara hacka och skära. En bra present är det också, till någon som har viljan att laga mer nyttig mat men vill slippa riva, skiva, hacka och blanda ingredienser för hand.

 

De tester som finns att ta del av visar samstämmigt på tre tillverkare som utmärker sig just nu, när det gäller att göra bra matberedare till bra priser. Det sistnämnda är alltid intressant för oss, då det ofta går att hitta ännu bättre saker om man är redo att betala dubbla priset. Men här väger vi även in vad det står på prislappen och vill ha det bästa, till så lågt pris som möjligt.

 

Genom att läsa de tester på matberedare som är gjorda de senaste åren kan vi konstatera att de tillverkare som gör de bästa matberedarna just nu är OBH Nordica, Philips och Bosch.

 

Så tycker konsumenterna

Ser man till användarnas upplevelser, alltså vad de konsumenter som redan har köpt en matberedare tycker, är Bosch ett uppskattat märke över stora delar av världen. Boschs matberedare har funnits många år och är det märke som många konsumenter skulle köpa igen om deras nuvarande maskin gick sönder. När det gäller användarnas favoriter bland premiummärken är det främst tillverkare som KitchenAid och även Smeg som sticker ut. Men eftersom KitchenAid erbjuder en större variation av tillbehör tycker experterna om dessa något bättre. 

 

Även Philips utmärker sig med många nöjda hemmakockar som gärna lovordar sin matberedare.

 

Det kan man dock inte säga om OBH Nordica där konsumenterna visserligen är lika nöjda som experterna - men bara till en början. Efter en kort tid går dessa matberedare ofta sönder, med sprickor i plasten, lock som inte håller tätt och motorer som luktar bränt när de belastas. Det är alltså bra matberedare - men inte speciellt länge.


Vi väljer därför bort OBH Nordica från Bäst i test Guiden eftersom konsumenternas upplevelser alltid väger tungt hos oss.
Matberedare bäst i test 2021

Summerar vi vad experter och konsumenter säger får vi fram den matberedare som är bäst just nu. Det handlar om Bosch och deras MCM3501M.

Bästa matberedaren just nu - Bosch MCM3501M

(Klicka på bilden för mer information om det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 12 april 2021

De bästa priserna på Bosch MCM3501M


Enligt experterna utför Bosch MCM3501M sina uppgifter utmärkt och har dessutom ett rimligt pris. På Danska Taenk fick de titeln ”Good Buy” och fick även 4,5/5 stjärnor från det brittiska testmagasinet Trustedreviews. 

 

Matberedaren har en kraftfull motor på 800 watt med 2 hastigheter och en plusfunktion. Dess gummifötter gjorda av sugproppar gör att den står stadigt på bänken. 

 

En av fördelarna med denna köksmaskin är alla tillbehör du får vid köpet (se bilden ovan). Bland annat får du en vispskiva för att effektivt kunna vispa t.ex. grädde eller äggvita och en knådkrok för att snabbt få till en bra deg. 

 

Du får också 2 skivor i rostfritt stål för skärning, hackning och skivning. Denna hushållsmaskin har även tillbehör för att mala kaffebönor, hårdost och kryddor samt krossa isbitar. Alla tillbehör som ingår kan dessutom diskas i maskin

 

När du inte använder maskinen kan alla tillbehör förvaras i skålen, vilket innebär att du inte behöver leta efter tillbehören när du behöver dem samt att du sparar mer köksutrymme. 

 

För mer information om denna matberedare kan du kika in på Boschs hemsida


Detta säger konsumenterna

Som alltid på Bäst i test Guiden vill vi veta vad konsumenter som redan har köpt och provat de produkter vi rekommenderar tycker om dem. När allt kommer till kritan är det de som vet hur produkterna fungerar i vardagen. Här kan du läsa några recensioner som denna köksmaskin har fått; 

 

”Just köpt. Mycket bra maskin med många funktioner och kraftfull motor. Relativt tyst. Jag är nöjd.”

 

”Snygg design! Passar perfekt till de andra maskinerna i hemmet. Kul med alla delar som gör det möjligt att göra allt från sallader, kaksmet, smoothies till goda drycker” 

 

”Bra storlek och gör vad den ska” 

 

”Stark och effektiv. Bra resultat. Lätt att använda och rengöra.” 

 

”Bra funktioner och storlek.” 

 

”Fungerar bra, lätt att använda. Har dock inte provat alla funktioner än.” 

 

”Har använt den här i en månad nu och är ganska nöjd. Det packas lätt under kniven när du använder matberedaren och över skärskivorna när du strimlar saker, men den lilla mixern är helt lysande och den stora är också bra. Lätt att rengöra. Skivan att piska med fungerar precis som den ska. Har både vispat grädde och gjort omelettsmet med den. Superfordral :) Bäst av allt!”

 

”Jag köpte den här för en månad sedan och är väldigt glad. Perfekt för att mala mandlar och dadlar om du vill göra rå matkaka. Lätt att rengöra.”

 

”Just köpt. Mycket bra maskin med många funktioner och kraftfull motor. Relativt tyst. Jag är glad.”

 

”Jag fick den här i julklapp och är väldigt glad. Stor skål, bra effekt och alla delar går i diskmaskinen!”

 

Här köper du matberedaren till bästa pris
KitchenAid köksmaskin - bästa premiumval 2021

Vill du även att din köksmaskin ska se snygg ut och ha möjlighet att tillaga en mängd olika varianter av mat? Då har vi tagit fram en premium testvinnare just för dig. Den är otroligt populär och osar stil och kvalitet. Men den kostar också därefter. Vi pratar givetvis om KitchenAids köksmaskin Artisan 125

Bästa premium köksmaskin just nu - KitchenAid Artisan 125

(Klicka på matberedaren för mer information om det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 12 april 2021

De bästa priserna på KitchenAid Artisan 125Artisan 125 är en av de mest hyllade köksmaskinen/matberedarna på marknaden och hyllas av både experter och användare. Bland annat får den 94/100 i betyg från GoodHouseKeeping

 

KitchenAid Artisan 125 sköter sina uppgifter utmärkt men allt detta kommer till ett  högt pris där du framförallt betalar för dess höga kvalitet. Dess tidslösa design bidrar även med att köksmaskinen ser snygg ut i ditt kök. Som kökets finaste tillgång. Den är dessutom väldigt stark, trots en relativt låg motoreffekt. 

 

Matberedarens motor har en effekt på 300W och en kapacitet på 4,8L. Den har 10 st hastighetslägen som kan användas för att vispa, knåda, mixa och slå. Den skål du får med är i rostfritt stål och med dess handtag är den enkelt att lyfta.

 

När TopTenReviews testade Artisan 125 var det den köksmaskin som klarade av dess tester allra bäst. Testerna inkluderade att vispa bröddeg, skumma äggvita och mixa deg och chokladchips till chokladflarn. 

 

När du köper Artisan 125 får du med två tillbehör; en degkrok och en visp. Men utöver dessa finns det över 10 andra tillbehör som låter dig göra allt från ravioli, med dess pastaverktyg, till korvar med deras köttkvarn. Det finns även juicetillbehör och glasstillbehör som gör att desserten blir en enkel operation. Degkroken går att köra i diskmaskin men alla tillbehör som är i behandlad metall måste dessvärre handdiskas för att ej slitas ut. 

 

KitchenAid ger dig ett års garanti på din köksmaskin och ersätter denna ifall mixern skulle sluta fungera eller gå sönder.

 

Detta säger användarna om KitchenAid Artisan 125

”Jag fick den här maskinen i julklapp från min man och är så upphetsad över hur bra den är, den förlamas inte och när den ska piska ihop degen med andra saker hamnar dessa inte längst ner i botten. Hade jag vetat att det var så enkelt och bra hade jag köpt den för många år sedan.”

 

”Efter lite startproblem med tillbehör som inte passade har jag nu fått en maskin som fungerar bra. Och då spelar det ingen roll att den dekorerar mitt kök också.”

 

”Jag köpte min maskin vid jultid, som bestod av mycket julbak och pannkakstillagning. Den var helt perfekt för jobbet och kommer i framtiden vara en bra maskin på köksbänken.”

 

”Supermaskin som kan allt! Jag har inte haft några problem med denna produkt!”

 

”Bästa maskinen jag har haft, har avverkat fyra andra fabrikat däribland Kenwoods värsting modell som inte höll måttet. Var tveksam att motoreffekten var så låg i jämförelse med konkurrensen men den är grymt stark och solid. Rekommenderas”

 

”Haft maskinen i två veckor och redan använt den till både pastadeg, pizzadeg, bröd, pannkakssmet och kladdkaka. Bästa köpet jag gjort på länge. Kommer nog köpa till pastatillsatsen också.”

 

”Lätt att använda och den ser bra ut på köksbänken. Är och bra till bakning.”

 

”Använt bara i en vecka, men är lycklig hittills. Jag gillar att baka till jul. Kan inte vänta med att köpa tillbehör, som det finns gott om.” 


Här köper du KitchenAid matberedare till bästa pris
Testvinnare matberedare - Experternas omdömen

Utvecklingen på matberedare går inte lika snabbt som för t.ex. mobiltelefoner eller TV-apparater. Därför kan vi med gott samvete blicka tillbaka ett par år för att ta del av vad experterna sagt om denna kökshjälp. Du läser de senaste testerna, högst upp i listan.


TechGearLab, Nov 2019: Ger KitchenAid Artisan 125 totalt 80p vilket ger den en andraplats i deras test. Förstaplatsen togs av en dyrare KitchenAid-maskin, 6-Qt. De tycker att den har en bra design, robust konstruktion och en väldigt effektiv motor. De skriver också att den är enkel att använda, även med endast en hand samt att den är enkel att rengöra. 

 

The Telegraph, Sep 2019: Utser KitchenAid Artisan 125 till den bästa matberedaren just nu. I ett test bland 7 olika matberedare var det Artisan 125 som presterade allra bäst. De tycker att den bidrar till fantastiska resultat till matlagningen men att den är DYR. De skriver dock att det höga priset för med sig stil och kvalitet. 

 

GoodHouseKeeping, Feb 2017: Ger KitchenAid Artisan 125 ett totalbetyg på 94/100. Tycker att denna matberedare osar kvalitet och design. Men den ger dig även möjligheten till ett otroligt bra resultat, om du är beredd att betala för det. De gillar att den är tyst, mixar mindre mängder väl samt att den har utmärkt prestanda och kvalitet. De gillar dock inte att den är dyr samt att de behandlade tillbehören ej går att köra i diskmaskin. 

 

Trusted Review, Oct 2016: Tycker att KitchenAid Artisan 125 är en av de allra bästa matberedarna - om du är beredd att spendera lite mer pengar. De skriver att matberedaren inte kan hantera lika många saker som dess billigare konkurrenter. Men de saker den faktiskt klarar av, gör den otroligt väl. De gillar att den är tyst, snabb och effektiv, kommer med stänkskydd samt att du har gott om plats i originalskålen du får med. Bland dess nackdelar nämner de främst att den är dyr. 


Taenk, december 2018: Har testat 12 olika köksmaskiner med en prislapp från 400 till 4000kr. De skriver att man inte ska luras att tro att dyrast är bäst. I detta test är det maskinen Magimix 5200XL som blir testvinnare. Denna får 74 poäng och beröm att ”den klarar de flesta uppgifter med bra beröm”. Tätt därefter med endast en poäng mindre kommer den billigare maskinen från Bosch, MCM3501M. Denna får titeln ”Good Buy”. Electrolux EFP9400 får också 73 poäng och delar andraplatsen med maskinen från Bosch. 


Trusted Reviews, augusti 2018: Testade Bosch MCM3501M och ger den 4,5 av 5 stjärnor. De gillar att den har över 50 funktioner, att den sparar på utrymme genom att du kan förvara alla tillbehör i skålen samt att den går att tvätta i diskmaskin. 

 

Under våren 2017 testade Norska Klikk 9 lite dyrare matberedare med en prislapp över 3990 kronor. Guldmedaljen i detta test gick till Kenwood Limited Chef XL Elite KVL630 som fick 5 av 6 poäng och omdömet; "Bra resultat och lätt att använda".

Även Bosch MUM9YX5S12 och KitchenAid Artisan 5KSM125 fick betyget 5 av 6 i detta matberedartest.

 

TEK.NO (Norge) testade 9 matberedare från 1 900 kr till 8 000 kr under vintern 2016 och det blev ett jämnt resultat mellan maskinerna. Bäst i test med 8,5 av 10 poäng blev Kenwood Limited Titanium XL KVL8300S som fick omdömet; "Den mest kraftfulla maskinen. Mycket stadig och med en elegant LED-belysning". Prislappen runt 8 000 kr är dock avskräckande.

Testarna rekommenderar istället att köpa Electrolux Assistent Pro EKM6000. Den får också 8,5 av 10 poäng men kostar bara hälften så mycket. På tredjeplats kommer OBH Nordica Hercules 6682 med 8 av 10 poäng. Denna matberedare får utmärkelsen Bra Köp.

 

Hösten 2015 testade Norska Klikk 8 stycken matberedare för runt 1 000 kronor. I detta test gick guldmedaljen till Braun Tribute Collection FP3010 som blev bäst i test med 5 poäng av 6 möjliga. Enligt testarna är Braun ett bra val för en stor familj som behöver en matberedare för daglig matlagning. Det enda de ser som negativt är designen; "Detta är inte en maskin människor i dag vill ha stående på bänken i sitt nya designkök. Den ser ut som en matberedare från 80-talet."

Även Kenwood Multipro Compact FPM264 och Bosch MCM4200 fick 5 av 6 poäng i detta matberedartest.

 

Under hösten 2014 presenterade Aftonbladet ett test av sex matberedare i prisklassen 1 150 - 4 000 kronor. De konstaterade snabbt att priset inte är en bra indikation på kvalité; "Dyraste matberedaren sämst i test". Bäst i test blev istället Philips HR7778 som fick 4 PLUS av 5 möjliga. Bästa budgetval blev OBH Nordica 6795 First Kitchen.

 

Under sommaren 2013 gjorde ICA Kuriren ett test av matberedare och bäst i test blev Bosch MCM2054 som var den enda med betyget 5 av 5. På andraplats hittar vi bl.a. Philips HR 7629.

 

Även Pricerunner har utvärderat fyra matberedare och i deras test från våren 2012 blev Krups KA890T42 bäst i test. Även den billigare Braun K3000 fick högsta betyg, 5 av 5 stjärnor.

 

I Smartsons test sommaren 2011 blev Kenwood FP260 utsedd till Bäst i test och strax därefter kom Bosch MCM2054 som bara kostar hälften så mycket som testvinnaren.

 

År 2009 pekade Smartson ut ett snarlikt resultat som tre år tidigare. Vinnare blev Cuisinart MP14NE, tätt följd bl.a. Bosch MCM5530 och Philips HR7775. I dessa tester är det dock intressant att notera att det bara skiljer 1 poäng mellan dem, men priset är det dubbla för matberedaren från Cuisinart.

 Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om den bästa matberedaren önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den bästa matberedaren som tar hand om grovjobbet i köket åt dig. 


Testvinnare - Matberedare bäst i test 2021


Låt en bra matberedare ta hand om jobbet att hacka


Låt en bra matberedare ta hand om det enformiga jobbet att hacka grönsaker.

 


Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående matberedare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa matberedaren till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig.

 

När du ställt in din mat i det bästa kylskåpet vill du säkert ha hjälp att städa upp i köket efter din måltid. Då kan det vara intressant att läsa vår sida med diskmaskin tester. Och om det är tester på ångstrykjärn eller bästa dammsugaren som du vill läsa om, så har vi även det.

 

Missa inte heller vår sida med tester av våffeljärn och sammanställningen av tester på gasolgrillar. Och ska du köpa plattång kan vi snabbt avslöja vilken som vunnit Bäst i test den senaste tiden.


Anita Carlsen

Bäst i test: Matberedare

Testet skrevs och uppdaterades senast