Spara pengar i vardagen - bästa spartips 2023

Bästa sätt att spara pengar i vardagen: bästa sparandet 2024

Med höjda priser på energi, drivmedel och mat är det viktigt att spara pengar i vardagen för att dels få allt att räcka till men även för att kunna lägga undan mer pengar varje månad. Här tipsar vi om de bästa spartipsen.

Att spara pengar snabbt är inte helt lätt, men vi har tipsen! Nedan kommer ett par enkla tips för att spara pengar och öka ditt sparande i osäkra tider. Läs mer om bästa sättet att spara pengar snabbt!


I testet kan du läsa om:


Därför ska du spara

Med skenande energipriser, bensin-priser och en hög inflation blir det alltmer tydligare att det är viktigt att spara. Detta gör enklast genom att minska dina fasta utgifter och dra ner på spenderandet, få in mer än som går ut helt enkelt!


Det finns många sätt att spara pengar på, men även om du sparar på flera olika sätt är det viktigt att spara smart. Har du pengar på banken som aldrig jobbar kan deras värde snabbt minska, något som vi ser nu i tider med hög inflation. Se därför till att ständigt sätta in pengar på ett sparkonto med ränta där pengarna kan jobba och växa under tid.


Och förutom att spara upp till en buffert för osäkra tider är det också kul att spara så du kan hitta på roliga saker senare. Exempelvis kanske du vill åka på en resa med familjen eller om du vill köpa en ny bil. Sparandet är (oavsett om det är kort- eller långsiktigt) en bra idé.
Sparkonto

Om du vill spara smart är det en mycket god idé att öppna ett sparkonto. Ett sparkonto är ett konto som ger dig ränta på dina pengar. Detta innebär att dina pengar ökar med en angiven procentsats varje år. Och under dyrtider och inflation är detta ett smart sätt att se till att dina pengar inte minskar i värde.


För att få allra bästa effekt på ditt sparkonto är det bra att aktivt slussa pengar till sparkontot så fort du får din lön. Detta leder till en sund rutin som ger valuta för pengarna! Ränta på ränta effekten ger dig en fin ökning på dina pengar under en längre tid.


Ränta på ränta

Efter att du har haft dina pengar i ett år på ditt sparkonto har du förhoppningsvis fått ränta på dina pengar – att de har ökat i värde. På så sätt ökar dina pengar i värde utan att du lyfter ett finger. Allra bästa resultat på detta får du ifall du kontinuerligt spara i ett sparkonto med ränta.


Exempel:

Om du börjar med 10 000 kronor på ditt sparkonto, sätter in 1 000 kronor i månaden, med en ränta på 7.0 % per år under 20 år leder detta till ett slutvärde på drygt 546 000 kronor, trots att du "endast" lagt in 240 000 kronor i kontot. Ränta-på-ränta effekten har alltså tjänat dig nästan 300 000 kronor.


Ju tidigare du börjar spara desto större chans har dina pengar att växa till sig under tid. Se därför till att börja spara så tidigt som möjligt! Klicka här för att se vad ditt ackumulerade belopp kan bli tack vare ränta-på-ränta effekten.
Spara i fonder

Fonder som du sparar i under lång tid ger ofta avkastning på sikt. Därför är det viktigt att börja investera i dessa tidigt. Visst går det upp och ner men på flera år blir det oftast en bra affär där du kan spara mer pengar. Det är därför man pensionssparar i fonder (ppm fonder). Om du sparar för att använda pengarna inom något år är det dock bäst att spara dem på ett vanligt bankkonto eller sparkonto med ränta.


Allra vanligast är att du lägger in dina pengar i en fond som följer ett index. Indexfonder är populära eftersom andra typer av fonder inte lyckas slå index på sikt – trots noggrann förvaltning och bevakning.


En indexfond slår aldrig index men kan inte heller sjunka under index, vilket är en säkerhet i sig, och just därför de passar så bra för långsiktigt sparande. Vill du i stället göra snabba klipp på börsen är det bättre att satsa på en aktivt förvaltad fond. Dock medför dessa en risk eftersom dessa kan både stiga högt över index, och sjunka långt under.


Tänk dock på att även om detta tidigare har varit ett sätt för att pengar ska växa är det ingen säkert att de ska göra det i framtiden. Aktiemarknaden går upp och ner hela tiden och det finns därför ingen garanti på att du får tillbaka din ursprungliga insättning.


Ränta på ränta
Spara i värdepapper

Om du vill spara i värdepapper görs detta enklast med ett ISK konto (investeringssparkonto) där du själv kan välja hur du vill investera dina egna pengar. Och med nuvarande ISK-lagstiftning kan du göra detta till stor fördel eftersom du inte behöver betala så mycket skatt, oavsett om dina pengar har minskat eller ökat i värde.


Fördelar med ISK:

 • Billig sparform med låg avgift
 • Schablonskatt istället skatt på vinst, bättre för långsiktigt sparande
 • Aktier du säljer behöver inte deklareras
 • Skyddat av investerarskyddet och insättningsgarantin


För att enklast spara i värdepapper behöver du en nätmäklare. I Sverige har du två val av dessa: Avanza och Nordnet. Dessa är mycket lika och den enda märkbara skillnaden är deras courtage-kostnader, dvs hur mycket det kostar att handla på respektive plattform, och här är Nordnet lite billigare.


Courtage

Courtage är kostnaden som banken tar för varje affär du gör, och denna vill vi gärna ska vara så billig som möjligt, framförallt vid stora affärer.


Både Avanza och Nordnet har liknande upplägg där du kan välja olika typer av courtage-klasser. Dock erbjuder båda tjänsterna en start där du har 0 kr i courtagekostnader så länge du har under en viss summa på ditt konto. På Nordnet är summan 80 000 kronor (under de första 6 månaderna) och på Avanza är det 50 000 kronor.


Nordnet är bäst när det gäller courtage-kostnaden. Ta del av fullständiga villkor för kom igång-rabatten i prislistan på nordnet.se.
Nordnet - spara pengar smart!

Nordnet är en digital bank / nätmäklare där du kan spara till vardags, pensionsspara, öppna sparkonto till dina barn samt investera i fonder och aktier. Med Nordnet håller du enkelt koll på dina värdepapper och får all hjälp du behöver i form av index, börslistor och fonder.


Nordnet sparkonto


Att öppna konto hos Nordnet är helt gratis och som sagt betalar du ingen courtagekostnad på Stockholmsbörsen så länge du handlar under 80 000 kronor under de första 6 månaderna (därefter väljer du courtage-klass beroende på hur mycket du handlar för). Detta gör Nordnet särskilt bra för unga som inte har stort kapital och vill komma igång tidigt med sitt sparande.


Nordnet är även mer attraktivt för de som vill pensionsspara privat. Här kan du spara i både aktier och obligationer.


Sparandet på Nordnet kan ta flera former. Antingen kan du öppna ett sparkonto som ger 0,25% ränta upp till 1 miljon. Detta är ett säkert sätt att se till att dina pengar växer över tid och säkert. Det finns flera olika typer av sparkonton som passar ifall du vill spara till dig själv, dina barn, barnbarn eller för ditt bolag. Nordnets sparkonto har fria uttag.


Men du kan även automatiskt månadsspara i fonder eller ETF:er (börshandlade fonder), detta är dock mer riskabelt - Sparkontot är säkrast! Och givetvis är dina pengar på ditt konto skyddade av både investerarskydd och insättningsgaranti från staten.


Nordnet erbjuder även nätverket Shareville. Detta kan ses som ett socialt nätverk för investerare där det är möjligt att "kopiera" andra personers köp. Finns det någon det går bra för är det alltså mycket enkelt att kopiera denna personens strategi.


Nordnets app är användarvänlig och har tydliga navigering som gör att du enkelt hittar dit du vill, oavsett om det är till att öppna sparkonto, pensionssparkonto eller om du vill handla aktier direkt.


Vad är Nordnets största svaghet? Rent tekniskt finns det inget dåligt med Nordnet, vare sig på sin hemsida eller i deras app. Dock finns det de som är kritiska till deras kundtjänst, vilket syns på Nordnets Trustpilot.


Klicka här för att komma till Nordnet.
Spara pengar - experternas omdömen

Financer tycker att Nordnet är en bra plattform som passar både nybörjare och mer erfarna investerare, det finns instrument som passar alla.


Aktiemäklare.com gillar Nordnet för att de erbjuder konton som passar alla dina sparbehov samt att de har bra utbud av både aktier och andra värdepapper, med andra ord är det en tjänst som passar både de som vill spara smart och enkelt samt de som gärna ger sig på mer riskabla investeringar!


Aktieskolan diskuterar valet mellan Nordnet och Avanza. De tycker att det är en mycket jämn match eftersom de båda är så lika och bra. Aktieskolans förstahandsval hamnar dock på Avanza.
Fler spartips

Sparkonton tar oftast tid innan resultat blir synligt och investering i värdepapper innehåller ett element av risk. Därför har vi även tagit med några tips som gör det enkelt att spara pengar på kort sikt och i vardagen.


Jämför priser!

När du vill dra ner på dina kostnader är det en bra idé att jämföra priser på de tjänster du redan betalar för. Till exempel är det en bra idé att ta reda på vad du betalar för dina respektive försäkringar, möjligtvis finns det hundralappar att spara varje månad!


Gå igenom dina olika kostnader och se ifall det finns olika sätt att kapa dessa, detta är det mest effektiva du kan göra för att minska dina utgifter på kort sikt.


Sänk elkostnaden

Kika in i vårt test om elavtal och jämför elavtal för att sänka din elkostnad. Där kan du även läsa om den bästa laddboxen och bästa luftvärmepumpen som kan hjälpa dig att spara ännu mer pengar. Ett hett tips är också att skaffa solpaneler och sälja överskottsel.


Samla dina lån

Möjligtvis har du flera lån? Samla dessa! Genom att samla dina lån får du en lägre månadskostnad vilket kan sänka dina kostnader med några hundralappar – det gillar vi! Läs vårt bästa samlingslånet för att få reda på hur du enkelt kan samla dina lån.


Slutligen, ska du låna pengar är det viktigt att du jämför flera olika långivare för att få allra bästa räntan på lånet. Efter du har tagit reda på detta gäller det att du ser till att löptiden på ditt lån inte är för lång! Ju längre löptid, desto dyrare blir lånet.


Gör en budget

Budgetera inför varje månad och försök hålla dig till denna plan. Tänk på att ta hänsyn till att vintermånaderna i Sverige oftast är dyrare än sommarmånaderna eftersom det krävs mer el för uppvärmning av din bostad.


Laga mat

De flesta känner definitivt till att det är bättre att laga mat hemma och ta med en matlåda till jobbet. Det är ett sätt att spara pengar snabbt eftersom du snabbt drar ner på lunchutgifterna. 


Det allra bästa med detta är att du förutom att spara pengar kan lägga dessa pengar på en härlig middag under helgen istället! Vill du ha tips på matlagning kan vi tipsa dig att läsa om den bästa matkassen just nu!
Vanliga frågor och svar

 • Vad menas med insättningsgaranti?
  Ifall din bank skulle gå i konkurs har du en insättningsgaranti där du kan få upp till 1 050 000 kronor.
 • Hur sparar man pengar?
  Lägg undan pengar till ett sparkonto med ränta. Då "jobbar" dina pengar utan att du gör någonting. Detta kan du enkelt göra hos Nordnet exempelvis. Med månadsvis utbetalning av räntan får du ränta-på-ränta effekt.
 • Vad är ett sparkonto?
  Ett sparkonto är ett konto som ger dig ränta. Med andra ord ökar dina pengar lite åt gången för varje år.
 • Vad är avkastning?
  Avkastning är din inkomst du får på ett investerat belopp.
 • När ska jag köpa fonder och aktier?
  Inte ens de allra bästa fondförvaltarna vet svaret på detta. Att se in i framtiden är totalt omöjligt, även om många försöker och ibland faktiskt lyckas. Då handlar det mer om tur och bra timing, än skicklighet. Det bästa tipset är därför att kontinuerligt köpa; på så sätt sprider du ut risken med dina köp och köper in dig i både upp- och nedgångar vilket ger jämn avkastning över tid.
 • Vad är det bästa sättet att spara pengar på?
  Här listar vi de bästa spartipsen och ger dig svaret på bästa sättet att spara pengar snabbt.
Spara pengar snabbt


Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande aktörerna har rea på ovanstående tjänster. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Philip Andrén

Bäst i test: Spara pengar

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast