Det finns en uppsjö med företag som vill hjälpa dig att förvalta dina pensionspengar på bästa sätt. I all välmening förstås. Och för att tjäna pengar, förstås.
Du tillhör troligtvis de 63 procent som uppskattar att själv kunna välja fonder till din premiepension, eftersom du läser denna sida just nu. Och det är smart för det finns mycket pengar att tjäna för dig som är redo att lägga ned tid på att göra bra val! Längre ned i testet har vi samlat ihop en hel del värdefulla tips för din premiepension, för att du lättare ska kunna förvalta dina pensionspengar på bästa sätt.
Enligt siffror från TNS Sifo Prospera ser 49 procent av spararna över sina fonder till premiepensionen minst en gång varje år och den genomsnittlige premiepensionsspararen hade 132 500 kronor att placera under 2016.
Därför har vi ändrat fokus
Anledningen till att vi inte längre rankar de bästa PPM-rådgivarna, som vi gjorde förut på denna sida, är bland annat för att vi inte längre har tillgång till en pålitlig källa för utvecklingen hos alla dessa. Det är ju så att PPM-rådgivarna är rätt svåra att granska. Det finns ingen opartisk kontroll att den påstådda utvecklingen under åren, verkligen är den korrekta.
Visst är majoriteten ärliga och sanningsenliga, men erfarenhetsmässigt har flera konsumenter fått uppleva att siffrorna ibland "frisseras" på olika sätt.
Under åren har dessutom vissa PPM-rådgivare agerat väldigt tveksamt, då de sålt dyra rådgivningstjänster via telefon, till konsumenter som säger sig inte beställt detta. Sedan 1 juli 2018 är det därför förbjudet med telefonförsäljning av tjänster kopplade till PPM.
En undersökning visar dessutom att "soffliggarna", det vill säga de svenskar som inte gjort något aktivt val alls med sin pension, de senaste åren ofta lyckats bättre än många dyra PPM-rådgivare.
Med detta som bakgrund har vi inte ett tillräckligt stort underlag för att kunna göra en tillförlitlig rekommendation. Därför avstår vi att ta upp rådgivarna och byter strategi till att istället ge dig några värdefulla tips på hur du kan finna det som passar dig bäst.
Värdefulla tips för din premiepension
Ett tips för att lyckas med din premiepension är att kolla in Morningstar. Morningstar har en intressant lista som hela tiden uppdateras. Där kan du löpande se de PPM-fonder som gått bäst de senaste 3 åren. Historisk avkastning är visserligen ingen garanti för framtiden, som du säkert vet. Men chansen att en framgångsrik förvaltare kommer att göra bra resultat även i framtiden, är förstås större än att lägga sina pengar hos en förvaltare som misslyckas år efter år.
Du enkelt se hela listan här där du också själv kan välja hur du vill sortera fonderna, hur stor risk du är redo att ta och andra viktiga saker. Smidigt, pålitligt, aktuellt och - helt gratis!
Du kan dessutom se Jonas Lindmarks PPM-artiklar här. Jonas är analyschef på Morningstar i Sverige och har stor och god erfarenhet av just fonder och fondhandel.
Det kan också vara värdefullt att se en lista på de 5 sämsta förvaltarna för dina pensionspengar. Har du någon av dessa "skitfonder" idag? Då är det en god idé att omgående byta till något bättre.
Förresten, vill du veta vad "grannen" har valt för fonder till sina premiepensionspengar? Kolla då in denna tabell som visar de 10 mest valda fonderna i PPM år 2016.
PS. Ett sista, viktigt råd till dig!
Kom ihåg att du kan göra en prognos över din framtida pension på MinPension. Det är helt gratis och fungerar utmärkt, eftersom det är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen.
Undvik med andra ord de företag som vill göra detta arbete åt dig, men som tar betalt för det! Det finns ingen anledning att betala för den typ av tjänst som du enkelt och kostnadsfritt kan göra själv. För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest. Jämför elpriser är ett bra sätt för att hålla nere kostnaderna på dina elräkningar.
Vanliga frågor och svar

Bäst i test: Bästa PPM råden
Christopher HolmerinChristopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden.
Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.
Ursprungstestet skrevs 2019-09-25 och uppdaterades senast