Philips airfryer bäst i test

Airfryer test 2022

Ska du köpa airfryer och vill veta vilken som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi på Bäst i test Guiden har tagit reda på vad experterna säger i sina tester och på vilken produkt som presterar bäst. Och inte nog med det! 


Vi har även tagit reda på vilken de svenska användarna gillar mest. Sedan har vi sammanställt resultatet från både experterna och användarna för att utse en airfryer bäst i test. På så vis kan du undvika dåliga och dyra felköp och istället hitta den bästa produkten direkt, allt för att du ska kunna göra ett så klokt val som möjligt. 


I testet hittar du:


 1. Så funkar det
 2. Philips airfryer bäst i test
 3. Testvinnare airfryer - experternas omdömen
 4. Airfryer recept


Bästa airfryer

Airfryer bäst i test

Philips XXL HD9650

Airfryer bäst i test Philips XXL HD9650
 • Tydlig display

 • Enkel att använda

 • Delarna går att köra i diskmaskin

 • Utmärkt resultat

 • Tar mycket plats

priser i samarbete med Prisjakt


Detta är en airfryer

Kallas även för varmluftsfritös och är i grund och botten en fritös utan olja. Istället för att använda olja, använder den varm luft som ser till att din mat får samma frasighet som om du hade använt en traditionell fritös. Du slipper frityros och fettiga ytor samtidigt som airfryern håller maten krispig. 


Det går även snabbare att göra mat med en airfryer eftersom den inte behöver hettas upp i förväg. Du kommer igång direkt vilket gör dig mer flexibel och får tid till annat. Det allra bästa är att du behöver inte själv hålla koll på hur processen går, utan kan helt lämna detta åt varmluftsfritösen. Att fritera en kyckling tar ca 25 minuter. Skulle du vilja ha den mer frasig kan du alltid använda timerfunktionen och ställa in den lite längre. Med en bra airfryer låser du upp nya möjligheter och får dessutom mer flexibilitet i köket då den kan användas till många olika rätter.


Användningsområdena är många. En del använder de främst till traditionella rätter som ska friteras, dvs potatis och kyckling. Och om det är krispiga pommes frites du är efter blir det inte bättre än med en bra airfryer. Men du kan även använda din airfryer för att tillaga fisk, kött, vegetariskt och efterrätter. Airfryern är som en ugn som inte backar för något. 


Men är det verkligen en fritös? Här råder det lite debatt kring användarna; en del säger att den absolut friterar medan andra menar att det är en superversion ugn eftersom det blir så bra resultat - mycket bättre än om du tillagar maten i vanlig ugn.


Så funkar det

Lägg in det du har tänkt fritera och bestäm gradtal eller förinställt program. Sedan är det bara att trycka på start för att sätta igång processen. De flesta varmluftsfritöserna kommer med tydliga instruktioner om hur vissa rätter ska tillagas. Men om du vill ha inspiration nu direkt kan vi ge dig några tips på recept. 


Du har möjlighet till att tillaga allt möjligt, oavsett om det är grönsaker, kyckling, halloumi eller desserter. Allting går - även att steka och grilla. Det finns en hel del tillverkare som erbjuder flera olika modeller. I detta test har vi dock siktat in oss på storfavoriten från Philips - familjefavoriten som i många fall utklassar de andra modellerna. Det är ett bra val som dominerar experternas tester och användarnas omdömen.
Philips airfryer bäst i test

I vårt detta test har vi utsett den som passar bäst för familjen. Denna får därför lov att vara lite större än genomsnittet för att få plats med tillräckligt med mat för att alla ska bli mätta. Tillverkaren som utmärker sig med höga betyg från både experter och konsumenter är Philips XXL (även kallad Philips HD9659) - som framförallt prisas för sin användarvänlighet och mångsidighet. 


Airfryer bäst i test - Philips Airfryer XXL HD9650

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 1 juli 2022

De bästa priserna på Philips XXL HD9650


Det som gör Philips HD9650 XXL till bäst i test är främst tack vare dess användarvänlighet, enkla utförande och resultatet du får vid varje användning. Det är en smart maskin som är enkel att förstå sig på. Och dessutom är den rätt snygg också och placering i köket är därför mycket enkelt. Och chansen är nog att du kommer vilja ha den framme när du väl ser vilket bra verktyg den är!


Philips HD9650 XXL är det bästa tillskottet till köket när du vill laga friterad mat utan några svårigheter. Eftersom det är en varmluftsfritös använder du inte olja (i vissa fall väldigt lite, beroende på vilken maträtt du ska laga), utan maten friteras helt tack vare modern teknologi där luften hettas upp. 


Testvinnaren är av den större storleken (XXL) och är utvecklad med större familjer i åtanke. Enligt Philips själva kan du fritera upp till 1,4kg pommes frites eller en hel kyckling på en gång. De skriver att det "är den största och mest effektiva luftfritös de någonsin har gjort". Och detta bevisar sig med resultatet; felfritt varje gång, även om det är en stor mängd mat som skall friteras.


Den är enkel att använda och har även en tillhörande app som ger dig bra tips och förslag på recept. Med en digital display på framsidan kontrollerar du alla funktioner, bland annat värme och upphettning, som håller maten varm tills gästerna har kommit. Upphettnings-funktionen har en förinställd värme som ej går att ändra.


Varmluftsfritösen använder sig av Smart Sensing teknik som automatiskt ställer in temperatur och hur länge maten ska friteras. Detta är det enklaste sättet att få till perfekt resultat varje gång du ska laga mat och använder fritösen.Givetvis kan du också använda timern ifall du ska följa recept. Och för att få ytterligare hjälp på vägen finns det olika förinställda program, exempelvis för kyckling, paj, fisk och kött. Det finns även ett manuellt läge där du själv kan ställa in hur länge och hur varmt maten ska tillagas, här kan du komma upp i hela 200 grader!


Philips HD9650 är utrustad med Twin Turbostar och Rapid Air teknik som forslar runt och fördelar värmen jämnt och skapar en krispig och gyllenbrun yta medan insidan håller sig saftig och bra. I varmluftsfritösen finns även en nätbricka som ser till att överflödigt fett rinner bort. Maten som friteras blir därför inte klibbig.


Maten placeras på en nätbricka som är placerad något ovanför botten vilket ser till att maten inte ligger och skvalpar i överflödigt fett. Själva behållaren är gjord med en non-stick beläggning. Alla löstagbara delar kan diskas i diskmaskin. Längst ner i botten finns ytterligare ett litet "filter" som separerar fett; även detta kan diskas i maskin. 


Om maten är färdig innan alla är redo att äta är det ingen fara, den automatiska värmefunktionen håller maten varm tills ni är helt redo att njuta av nyfriterad mat. Philips XXL är genomgående väldigt användarvänlig och stor nog för den friterade maten ska räcka till hela familjen!


Specifikationer: 

 • Kapacitet för 1,4 kg (ca 6 portioner) 
 • Smart kabelförvaring
 • Timerfunktion (upp till 60 minuter)
 • Automatisk avstängning
 • Digital skärm med 5 förinställda matlagningsprogram
 • Värmefunktion (håller maten varm)
 • Transparent lock
 • Delar kan köras i diskmaskinen
Detta säger konsumenterna

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi även hänsyn till vad konsumenterna tycker om sitt köp. För Philips HD9650 XXL är recensionerna mestadels positiva men de få missnöjena som uppkommit riktar sig mest mot ljudnivån som kan vara något hög. Här kommer några exempel; 


"Har haft den i 14 dagar. Den fungerar mycket bra och har blivit ett av de redskap vi använder allra oftast i köket. Jag har aldrig fått till pommes frites och kyckling så bra tidigare."


"Mycket glad, har provat revben, kyckling, hamburgare, champinjon med bacon och ost på toppen, kycklingklumpar, väldigt glad."


"Jag har redan köpt 2 och givit i julklapp. Överväldigande feedback. Idag gjorde min dotter till och med julribba och fick en krispig yta! Stekjärnet är onödigt nu!"


"Var lite i tvivel om jag verkligen behövde det här, men valde att testa och landade på detta efter lite googling. Jag ångrar inte en sekund. Började med vanliga pommes frites och de var fantastiska, utvidgade till nuggets som var dritbra! Skulle aldrig få dem så bra i ugnen. Används nu för grönsaker, kött och fisk, uppvärmning av pizzarester osv. Den har stor kapacitet, minimalt ljud och den har en kontrollpanel som är lätt att förstå. Ladda ner appen och få tips för rätter, eller bara Google, det finns så många tips och idéer där ute. Har inte testat bakningsegenskaperna än, eftersom de tenderar att göra större portioner än vad som kan passa i en airfryer."


"Vi har använt denna nästan varje dag. Helt superlätt att använda och maten blir helt lysande! Rekommenderar att köpa den här än den mindre versionen."


"Köpte den förra veckan, och har gjort mycket mat med den. Har testat hel kyckling, fiskpinnar, hemlagad pommes frites, nötkött. Allt var väldigt bra."


"Fantastiskt exempel på en fantastisk enhet som fungerar mycket bra i ett hektiskt hemkök. Potatisbåtar, nuggets och andra snacks tillagas till perfektion efter lite övning. Mycket lätt att rengöra, ingen pigging. Ett användbart verktyg i en hektisk vardag"

"Det här är en produkt som jag bittert beklagar att jag inte köpte tidigare. Jag har testat det för ett antal saker sedan jag fick det och nästan alltid är det ett perfekt resultat. Pommes frites är till exempel ett spel, det blir perfekt varje gång och utan olja, men det smakar som att det är stekt i olja. Jag stekte till och med en frusen biff i den. Vred på biffen var tredje minut och efter cirka 12 minuter var biffen klar, och den var så saftig Jag tror att det är möjligt att få en biff och det var helt medium konstigt. Jag har också stekt grönsaker, kycklingvingar, kycklingbröst, hamburgare etc i. Det är helt enkelt en fantastisk maskin och den kan tvättas i diskmaskin. Högt rekommenderad!"


"Efter att jag köpte Phillips airfryer xxl har den använts varje dag, var tidigare skeptisk till konceptet men det fungerar bra! Jag är en utbildad kock, så jag har naturligtvis experimenterat mycket med det och det levererar mycket bättre än förväntas. Kan rekommenderas.!"


"Kan användas till allt! Vi har använt den här massan i vår familj. Stek rullar, chips, potatisbåtar, värmepizza och andra rester. Mycket snabbt och enkelt att använda detta. Snabbare att värma rullar här eftersom du inte behöver vänta för att ugnen ska vara varm. Chipsen blir krispiga och bra"


"Köpte det här för en vecka sedan och har redan använt det mycket, för allt från chips, vårrullar och andra snacks. Det är lätt att använda, men du måste använda det lite för att hitta rätt inställningar för vad du gör. Det kommer att bli bra. "Jag blev mycket förvånad över hur krispiga och goda flisen var, utan att ens skaka dem under bakning. Rekommenderas starkt, vi har faktiskt använt detta mer än ugnen. Det kan användas till nästan vad som helst du skulle baka i ugn."


"Fantastisk design. En ny dimension av snabbmat. Snabb och effektiv. Bra storlek. Och blev mycket förvånad över hur bra maten smakar"
Här kan du köpa Philips airfryer till lägsta pris

Riktpriset för Philips XXL är runt 3000 kronor. Men beställer du den online i några av dessa butiker kan du få den betydligt billigare. Dessutom kan du också få den levererad hem direkt till dörren, vilket är bekvämt och enkelt.


MediaMarkt säljer Philips XXL HD9650 just nu för bara 1990 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

1990 kr är det lägsta priset just nu för Philips XXL HD9650!

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 1990 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Tretti.se säljer Philips XXL HD9650 för 2496 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

Whiteaway erbjuder Philips XXL HD9650 just nu för 2935 kr. Frakten ingår även i priset.

ComputerSalg säljer just nu Philips XXL HD9650 för 3058 kr. Frakten ingår i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 3091 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.
Test airfryer - experternas omdömen

Råd & Rön, November 2021: Har testat 24 olika varmluftsfritöser. Bland de olika modellerna har Råd & Rön en tydlig favorit: Philips - som tar de tre bästa positionerna! Philips Premium Airfryer XXL tar hem förstaplatsen med 73 poäng. Hak i hälen med bara 2 poäng mindre kommer Philips HD9650 / 90 som får 71 poäng. Tredje plats går till Philips HD9741 / 10 med 70 poäng.


T3: Testade Philips HD9650 XXL och var väldigt nöjda med varmluftsfritösen. De gillar att den erbjuder ett relativt hälsosamt alternativ till en vanlig fritös, samt att den håller hög kvalitet och är enkel att rengöra. I sitt test upptäckte de även att fritösen kan göra så mycket mer än att "bara" fritera; den kan även användas till bakning. Detta gör att T3 känner sig mycket säkra när de ger den betyget 4/5 med den enda nackdelen att den tar mycket plats. 


Danska Taenk, juli 2020: Har 13 testade varmluftsfritöser och det bästa i detta test är Philips 9650/90 som får 71 poäng. De skriver att "Det är varmluftsfritösen som kan tillaga den största mängden pommes frites, kycklinglår och vårrullar tillagas perfekt." Andra platsen går till Philips HD9741 / 10 som får 70 poäng. Tredje plats går också till Philips med modellen HD9867 / 90 som får 69 poäng. 


Aftonbladet, November 2019: testade 9 olika fritösmodeller, både värmeluft och klassisk. Bästa klassiska fritösen blev vår testvinnare Andersson DFF 1.3 3L som bl.a. var den billigaste i testet. Motivering för detta var främst dess schyssta pris samt att den var lätt att komma igång med. Bästa varmluftsfritös blev vår testvinnare OBH Nordica Actifry Genius där motiveringen var dess goda resultat och stora kapacitet på 1,7 kg - nästan i klass med en klassisk fritös. Aftonbladets testpanel bestående av kocken Paul Kühlhorn och aftonbladets redaktion gillade även att de flesta delarna som blir kladdiga går att diska i maskin. 


Ica Kuriren, September 2016: testade 4 värmeluftsfritöser där Philips Viva Collection HD 9220 hamnade på förstaplats med motivering att den ej släpper ut lukt/os samt ett bra handtag. Sämst i testet blev Tefal Actifry FZ7551015 med motiveringen att det tog lång tid att fritera samt att diskning var svårt.


M3, Oktober 2015: testade varmluftsfritösen Viva HD9220/20 och gav den 7/10 poäng. De gillade maskinens smidighet och resultatet som blev "gott och nyttigt". De nackdelar som nämndes var priset och dess kapacitet. 


Airfryer recept

När vi tänker friterad mat är det ofta pommes som vi tänker på. Och inte sällan ser vi en friterad kyckling i kombination till detta. De två olika recepten nedan är från Philips inspirationssida


Friterad pommes i airfryer:

 • Skär din potatis i längre stavar och lägg dem i blöt i 30 min. 
 • Häll av vattnet och låt dem torka (tills de är helt torra) mellan handduk eller hushållspapper.
 • Lägg i potatisen och fördela lite olja jämnt över dessa. 
 • Salta och peppra
 • Låt dina pommes frites tillagas i ca 12 minuter på 185 grader. 
 • Ta och och skaka om, skicka sedan in pommesen i ytterligare 5 minuter på 185 grader. 


Fritera kyckling med airfryer:

 • Skölj av kycklingen med kallt vatten och torka försiktigt av med papper. 
 • Pensla olivolja över kycklingen. 
 • Tillsätt salt och peppar efter egen preferens. 
 • Stänk citron över kycklingen och lägg ner några vitlöksklyftor. 
 • Ställ in värmen på 180 grader och låt tillaga i 30-40 min. 

Dessa två fungerar jättebra tillsammans. Men det är kanske inte alltid vi är sugna på just kyckling och pommes. Inga problem, Philips XXL fungerar nämligen utmärkt för alla typer av mat, däribland fisk. Här kommer därför ett recept på hur du grillar din lax till perfektion. 


Grilla lax med airfryer: 

 • Använd pre-heat (uppvärmning)-funktionen i minst 3 min. 
 • Skölj din lax i vatten och torka försiktigt med papper. 
 • Pensla en skvätt olivolja över laxen. 
 • Salta och peppra laxen efter egen preferens. 
 • Lägg in laxen i och låt tillagas i ca 10 min, på 180 grader.

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har airfryer rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa varmluftsfritösen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Sammanfattning

Efter att du läst vårt test önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du kan köpa den varmluftsfritös som ger det bästa resultatet! Om ni önskar en ännu större airfryer 


Testvinnare 
Vanliga frågor och svar

 • Vad är en airfryer?
  Det är en typ av fritös som inte använder olja, eller väldigt lite. Istället för olja friteras maten tack vare varmluft som cirkulerar.
 • Hur används en airfryer?
  Lägg ner maten i apparaten och välj program och tid. Är du osäker på hur länge maten behöver friteras kan du kolla hur det går genom att öppna och kolla om maten behöver mer tid eller om det är klart.
 • Hur mycket olja i en airfryer?
  I en airfryer behövs ingen olja!
Ett urval av Bäst i test Guidens tester av köksmaskiner


Philip Andrén

Bäst i test: Airfryer

Testet skrevs och uppdaterades senast