Test av högpresterande bärbara datorer = Ultrabook test 2023 - ultrabook, tunna bärbara datorer, lätt bärbar dator, ultrabook test, tunn bärbar dator, lätt laptop, ultrabook bäst i test, bästa ultrabook, tunn laptop, bästa laptop med pekskärm, hp ultrabook, lätt dator, ultrabook laptop, lättaste laptopen, bästa ultrabook 2023, pc för alla, hybriddator, ultrabooks, hp ultrabooks, liten bärbar dator, laptop 13 tum, ultra book

Bästa Ultrabook test 2024: 2-in-1 laptop bäst i test

Är du på jakt efter en ultrabook, alltså en riktigt snabb och lätt bärbar dator? Då har du kommit helt rätt till vårt ultrabook test


Vi har läst igenom PC-tidningarnas tester om bästa laptop med pekskärm - alltså 2-in-1 laptop bäst i test. Läs mer om den bästa bärbara datorn och köp bästa ultrabook just nu. 


Bästa ultrabooken just nu


Köpguide

Viktigt att veta inför ditt datorköp

Visst har du någon gång hört att; "En bra bärbar dator kan vara snabb, lätt eller prisvärd, men bara två av dessa saker samtidigt". Det här var nämligen sanningen fram till bara några år sedan. Idag kan du faktiskt få allt på en gång och lösningen stavas ultrabook!


Numera finns nämligen denna kategori av bärbara datorer som riktar sig till dig som vill ha en lätt och tunn dator som ändå ska vara riktigt snabb och ha hög prestanda rakt igenom. Batteritiden ska dessutom vara väl tilltagen. En "värstingdator" när det gäller bärbart, skulle man kunna säga.


Det är processortillverkaren Intel som står bakom detta begrepp och driver på utvecklingen för att utmana Apple och deras Macbook Air. Här är alltså motsvarigheten för PC.


Intel har satt upp vissa minimikrav för att en bärbar dator ska få kallas Ultrabook dator. Dessa är bland annat att:


Ultrabook dator

 • Tjockleken får vara max 23 mm (när den är hopfälld).
 • Det får ta max 3 sekunder för datorn att starta.
 • Batteritiden ska vara minst 6 timmar.
 • Den ska ha USB 3.0 eller thunderbolt-uttag


Och eftersom det är Intel som sätter reglerna, måste datorn ha en processor från - just det - Intel.


Vanliga egenskaper för en ultrabook dator:

 • DVD/CD-spelare och numeriskt tangentbord får inte plats, det får du alltså klara dig utan.
 • Skärmen är 13" eller 14".
 • Vikten är ofta bara 1,1-1,7 kilo.
 • Den har SSD-disk istället för en vanlig hårddisk, för att få ned vikten och upp hastigheten.


Bäst i test Ultrabook 2024: HP Envy x360


Fram till för några år sedan fanns det bara en tydlig vinnare om du ville ha den bästa ultrabooken; Asus Zenbook. Ingen annan tillverkare kom i närheten av denna. Men sedan några år tillbaka ändrades spelplanen.


Både Dell med sina XPS 13-datorer samt HP med sin Envy x360 började på allvar utmana den tidigare enväldiga härskaren och idag är det ett väldigt jämnt lopp, där den sistnämnda tillverkaren, HP, vinner på målfoto.


Framstående design och flexibilitet

HP Envy x360 representerar en ny era inom ultrabook-kategorin, som en gång dominerades av Asus Zenbook. Med innovationer från både Dell och HP har marknaden blivit mer konkurrenskraftig, och HP Envy x360 sticker ut som den ledande modellen.


Specifikationer

 • 12:e generationens Intel® Core™ i7-processor (4,7 GHz)
 • 13 tum FHD IPS-pekskärm med multitouch (1920 x 1200)
 • 512 GB PCIe® NVMe™ M.2 SSD,
 • 16 GB RAM (integrerat)
 • Ljud från Bang & Olufsen
 • Vikt 1,4 kg
 • Fingeravtrycksläsare
 • Penna ingår
 • Upp till 17 timmar batteritid
 • Stöd för snabb batteriladdning: uppskattningsvis 50 % på 45 minuter


Hög prestanda och användarbarhet

HP Envy x360 är den idealiska enheten för krävande uppgifter. Den är utrustad med en Intel Core i7-processor, 16 GB RAM och 512 GB SSD, vilket säkerställer smidig och snabb prestanda. Det tunna och lätta chassit, endast 1.3 kg och 1.64 cm tjockt, gör den enkel att ta med överallt.


Batteri och laddning

Denna ultrabook har ett batteri som enligt HP räcker i upp till 17 timmar. Dock kan användning som bildredigering och surfning reducera denna tid. Med snabbladdningsfunktionen kan enheten återfå 50% batterikapacitet på bara 45 minuter.


Skärm och visuell prestanda

En 13-tums skärm med 2560 x 1600 upplösning och en ljusstyrka på 400 nits garanterar att skärmen är klar och tydlig även i solljus. Skärmens 360-graders flexibilitet gör att du kan använda den i flera olika lägen – från bärbar dator till tält och surfplatta, vilket stärker både nöje och produktivitet.


Anslutningsmöjligheter och multimedia

HP Envy x360 är välutrustad med portar – inklusive 2 USB-A, 2 USB-C, och en microSD-plats, vilket täcker de flesta anslutningsbehov. Bang & Olufsen-anpassade högtalare erbjuder högkvalitativt ljud, särskilt optimalt i tältläge för att titta på filmer eller lyssna på musik.HP ultrabook test - laptop med touchskärm test, test ultrabook, lätt laptop bäst i test, små bärbara datorer, ultrabook 2023, laptop ultrabook, ultrabok

Datorn är både en laptop och tablet


Design och fler funktioner

Denna ultrabook har en sofistikerad svart finish som skiljer sig från tidigare gråa modeller. Med tillhörande digital penna och en skärm som känsligt anpassar sig efter användningssätt, främjar HP Envy x360 kreativitet och effektivitet på en helt ny nivå.


Här köper du HP Ultrabook till lägsta pris

Du får bästa pris när du köper en bärbar dator online direkt från tillverkaren HP:s hemsida. Frakten är inkluderad i priset!För att få vårt fina pris måste du ange rabattkoden SCHOOL3000 i kassan hos HP när du köper den via Bäst i test Guiden. Det här innebär att du sparar hela 3 000 kr. Det är ett riktigt bra pris för en laptop av denna kaliber med allt du kan tänkas behöva för din vardag.
Vill du ha en annan typ av dator?

Dator med större skärm

Eftersom skärmarna på ultrabooks är rätt små kan det vara intressant att koppla in en extern skärm när du jobbar hemma. Du hittar våra tips på en bra datorskärm här.


Dator med hög prestanda

Om du hanterar stora filer, spelar spel eller använder programvara som kräver hög prestanda rekommenderar vi en kraftfullare dator, antingen en bärbar speldator eller en bra stationär dator.

Så gjorde vi testet för att hitta den mest prisvärda ultrabooken

Experternas synpunkter och användarrecensioner

För att bestämma vilken ultrabook som erbjuder mest värde för pengarna, har vi noggrant granskat experttester och jämfört dessa med konsumenternas åsikter. Trots att det finns ultrabooks på marknaden med högre prestanda, har vårt fokus legat på att hitta en balans mellan kostnad och kvalitet.


Pris jämfört med prestanda

HP:s Envy-serie har utmärkt sig som ett prisvärt alternativ i ultrabook-kategorin. Med ett pris på cirka 12.000 kronor, står den ut jämfört med andra modeller som ofta når upp till 20.000 kronor. Experterna lyfter fram dess förmåga att hantera krävande uppgifter smidigt, dess kompakta storlek, och den högkvalitativa LED-skärmen.


Användarnas bedömningar

Men inte nog med att vi har lyssnat vad experterna har att säga har vi även tagit hänsyn till vad användarna som har hunnit köpa HP:s ultrabook tycker. Det är ju trots allt användarna som har bäst erfarenhet av en produkt eftersom de använder den dagligen och under lång tid. När det gäller ultrabooken från HP har den ett totalbetyg på 4,5/5 från användarna.

Test ultrabook - experttester du kan du ta del av

Eftersom detta är en förhållandevis smal produkt med snabb utveckling, inriktar vi oss på att sammanställa de tester som gjorts under 2015 och framåt. Du ser de senaste testerna, högst upp i listan:


 • T3 tycker att HP Envy X360 levererar god byggkvalitet, bra prestanda samt en snygg LED skärm som är härlig att kolla på. De gillar även dess design samt att datorn har bra värmehantering, som ser till att den inte överhettas och att fläkten får gå på högvarv.


 • HP Envy x360 har fått mycket bra expertomdömen. Bland annat av PCMAG som gav datorn betyget ”Excellent” med 4.0/5. De gillar datorns utseende, prestanda, kameraskyddet, det behagliga tangentbordet samt det schyssta priset. Det enda de inte gillar med datorn är musplattan som de upplever som trång.


Test ultrabook 2020

 • Techradar gav HP Spectre x360 en full pott på 5/5 stjärnor. De gillar designen, prestandan och de inbyggda säkerhetsfunktionerna. De är såpass imponerade att de skriver "detta kan mycket väl vara den bästa laptopen HP har nånsin gjort".


Test ultrabook 2018

 • PC för alla testade Dell XPS 13 9370 och tilldelade den hela 9 av 10 poäng samt utmärkelsen "Bra val". Tidningen summerar sitt datortest med orden; "Dell har gjort ett bra jobb med att uppdatera en redan bra dator, men nyhetsmässigt är den inte direkt överdrivet imponerande. Det var en toppendator 2017, och fortsätter vara en toppendator 2018."


 • PC för alla ville hitta den bästa bärbara datorn under 10 000 kronor i "ultrabook-klass". Bäst i test blev Asus ZenBook UX430UAR-PURE2X som fick 9 av 10 poäng. Tidningen uppskattar framför allt den höga prestandan, att både bildskärm och ljud är bra samt att den är befriad från bloatware (förinstallerade program från tillverkaren).


 • På delad andraplats kommer HP Envy 13-AD104no och Acer Swift 5 SF514-52T som båda får 8 av 10 poäng.


Test ultrabook 2017 och äldre

 • PC för alla bad tillverkare som har ultratunna notebooks att skicka sin bästa 13-14 tums dator till detta test. 8 stycken ultrabooks kom till startlinjen och bäst i test blev Lenovo Yoga 920-13 som fick 9 av 10 poäng. Tidningen tilldelar denna laptop guldmedaljen eftersom den har "hög prestanda, snabb ssd, utmärkt batteritid samt god ergonomi". även Toshiba Portege X30-D fick 9 av 10 poäng och tilldelades därför titeln "Bra val!"


 • PC för alla ställde 6 hybriddator, alltså datorer och surfplatta i ett, mot varandra för att se vilken som var bäst. Två datorer fick dela på förstaplatsen; HP Pavilion X360 och Acer Spin 5 som båda fick 8 av 10 poäng. Titeln Bäst i test gick till Acer och HP:s dator blev Bra val!


 • PC för alla testade Asus Zenbook 3 Deluxe UX490UA och konstaterade att den visserligen är snygg, välbyggd och lätt, men blir inte övertygade om att det är nog. Både bildskärmen, webbkameran och batteritiden är sämre än väntat och datorn får därför nöja sig med betyget 7 av 10.


 • PC för alla testade Toshiba Portege X20W-D-10V och gav den 9 poäng av 10 möjliga. Tidningen konstaterar att detta är en ultralätt dator i absolut toppklass och att den har god prestanda, tunn och lätt konstruktion, rejäl batteritid samt bra ljud. Datorn får därför utmärkelsen "Bra val!"


 • PC för alla gjorde en sammanställning över 10 bärbara datorer med hög prestanda för att se vilken datorer som är bäst 2017. Men testerna visar att det är jämn och hög kvalité på datorerna. Hela nio Ultrabooks fick betyget 8 av 10 och dessutom utmärkelsen "Bra val!". Det är med andra ord svårt att göra ett dåligt köp, om du håller dig till någon av de testade datorerna i sammanställningen.


 • PC för alla testade Dell XPS 13 9365 och tilldelade den 9 av 10 poäng och utmärkelsen "Bra val!". Omdömet blev: "Vi gillade XPS 13 i vanlig notebookversion och Dell tar här samma koncept och kvalitet och lägger till pek- och 360-gradersskärm utan att tappa något väsentligt. Det är snyggt, väldigt välbyggt och bekvämt lätt."


 • PC för alla konstaterade att HP Spectre X360 15 (den tidigare vinnaren, men nu med 15 tums skärm): "Bra pek- och pennkontroll i notebookläge är ett klart plus [...] kombinationen av vass prestanda, imponerande 4k-skärm och slimmat format som är det som lockar mest. Och den grymt snygga designen, förstås." Betyget blir 8 av 10 och denna ultrabook får också rekommendationen "Bra val".


 • PC för alla testade 6 kraftfulla bärbara 15 tums-datorer, utrustade med fyrkärnig Core-processor. Bäst i test blev Asus Zenbook Pro UX501VW-FJ044T som fick 9 av 10 poäng. Den blev vinnare på sin höga prestanda, 4K-skärm samt den stora SSD-disken.


 • PC för alla testade HP Spectre 13-v001 och gav den betyget 8 av 10. Omdömet blev; "HP Spectre är en ruskigt imponerande dator. Vi skulle nog vilja påstå att det är den snyggaste bärbara dator som någonsin byggts [..] Byggkvaliteten är i topp, prestandan likaså och den är smart och modernt utrustad med teknik som blickar mot framtiden."


 • PC för alla ställde 12 högpresterande laptop på startlinjen för att kunna utse den bästa bärbara datorn. Bäst i test blev HP Spectre X360 som fick 9 av 10 poäng. Även Dell XPS 13 9350 fick samma poäng (9 av 10) och delar därmed förstaplatsen med HP.


 • PC för alla testade 5 högpresterande Skylake-datorer med 13 tums skärm och utsåg Dell XPS 13 till bäst i test. Dells dator vann på sin högra prestanda, kompakta design och utmärkta bildskärm. Denna dator fick 9 poäng, vilket var 1 poäng mer än Asus Zenbook UX305 och HP Envy 13 som kom på en delad andraplats och fick utmärkelsen "Bra val".


 • PC för alla testade några av de hetaste 13-tummarna och utsåg HP Spectre X360 till bäst i test med 9 av 10 poäng. Förutom belysningen i tangentbordet var tidningen mycket nöjda med den höga prestandan, utmärkta batteritiden och utmärkta bildskärmen. Dessutom har den en elegant design och är vikbar. Andraplatsen går till Asus Zenbook UX305 med 8 av 10 poäng. Se en sammanfattande tabell här.


 • PC för alla gjorde ett test av den lyxiga ultrabooken Acer Aspire S7 och konstaterade; "Med ny processor under huven verkar Acer Aspire S7 äntligen ha hittat tekniken som gör den till en riktigt bra dator. Borta är vinande fläktar och otillfredsställande prestanda och batteritiden imponerar." Betyget blev 8 av 10.


 • M3 testade gamingdatorn Asus G501JW och tilldelade den 8 av 10 poäng. Den fick även utmärkelsen M3 Rekommenderar och omdömet blev: "Snabb nog för senaste spelen och tunga arbetsuppgifter, tunn och lätt nog att ta med sig överallt, och med batteri för flera timmars vardagsanvändande."


 • PC för alla testade sex prisvärda dator mellan 8 000 - 9 000 kronor och utsåg Asus X550J som Bäst i test med 8 av 10 poäng. De stora fördelarna med denna laptop var att den är mycket snabb, har god ergonomi och är välbyggd.


HP säljer ultrabooken för bara 8990 kr när du klickar här, och frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens HP rabattkod BTGENVYX13 för att få detta pris!

8990 kr är det lägsta priset just nu för HP Envy x360!

Tips

Jobbar du ofta på distans från hemmet? Då kan vi tipsa dig att läsa om skrivare bäst i test och hitta färglaserskrivare bäst i test samt laserskrivare bäst i test. Skaffa gärna också ett vikbart laptopbord samt noise cancelling hörlurar för att kunna jobba ostört.


Eller kanske driver du ett eget företag? Att skicka nyhetsbrev gratis möjliggör effektiv kommunikation utan kostnad, medan ett billigt webbhotell erbjuder en kostnadseffektiv lösning för att hålla din webbplats online.Frågor och svar om ultrabooks

 • Vad är en ultrabook?
  Ultrabook är en blandning mellan en surfplatta och en bärbar dator - en 2-in-1 laptop. Det är en typ av laptop med pekskärm, ursprungligen myntat av Intel. Den bästa ultrabook är en högpresterande laptop. De är tunna, erbjuder bra prestanda och ses mer som en företagsmodell av dator.
 • Vilken ultrabook är bäst i test?
  HP Envy x360 är ultrabook bäst i test, även kallad 2-in-1 laptop bäst i test. Den har snabb processor, gott om lagring samt en snygg och vändbar skärm som gör att den kan användas som surfplatta.
 • Är HP bra datorer?
  HP:s datorer kommer i alla möjliga konfigurationer med allt från hög till låg prestanda. Oavsett vilken du väljer får du en bra ultrabook eller bärbar dator.
 • Vilken är den bästa laptop med pekskärm just nu?
  Den bästa laptop med pekskärm är för närvarande HP Envy x360, tack vare dess höga prestanda och 2-in-1 laptop design som gör den både funktionell och flexibel.
 • Vad är en 2-in-1 laptop bäst i test?
  En 2-in-1 laptop som anses bäst i test är en som kombinerar hög prestanda, lång batteritid, och flexibilitet. För närvarande toppar HP Envy x360 listorna.
 • Vad ska jag tänka på när jag köper en ultrabook?
  När du köper en ultrabook bör du fokusera på processor-kraft, SSD-disk-kapacitet, batteritid, och vikt. Märken som Asus Zenbook och Dell XPS är bra val.
 • Vilken är den bästa ultrabook för professionellt bruk?
  För professionellt bruk rekommenderas Dell XPS eller HP Envy x360 tack vare deras kraftfulla Intel-processorer och höga byggkvalitet.
 • Är en 2-in-1 laptop med touchskärm värt att köpa?
  Absolut, en 2-in-1 laptop som HP Envy x360 ger extra flexibilitet med sin touchskärm och kan användas både som laptop och tablet.
 • Vad är nytt inom ultrabook 2024?
  För 2024 ser vi förbättringar i batteritid, snabbare Intel-processorer och bättre skärmteknologi i ultrabooks som HP Envy x360.
 • Vad gör en ultrabook bäst i test?
  En ultrabook som är bäst i test har hög prestanda, lång batteritid, och är lätt att bära. HP Envy x360 uppfyller dessa krav.
 • Vad är en ultrabook laptop?
  En ultrabook laptop är en kategori av tunn och lätt bärbar dator med hög prestanda, vanligtvis utrustad med en SSD-disk och en Intel-processor.Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna datorer, datortillbehör, gaming, it-tjänster, skrivare och scanner och tablet.Christopher Holmerin

Bäst i test: Ultrabook

Christopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden. 


Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.


Vill du komma i kontakt med oss kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast