Test av högpresterande bärbara datorer = Ultrabook test

Ultrabook tester 2021

Är du på jakt efter en riktigt snabb och lätt bärbar dator? Då har du kommit helt rätt! Vi har gått igenom PC-tidningarnas alla tester av de mest kraftfulla bärbara datorerna och sedan sammanställt resultatet på denna sida. På så vis kan du snabbt se vinnaren och undvika jobbiga felköp.

 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig den bästa ultrabooken NU!

 

Viktigt att veta inför ditt datorköp

Visst har du någon gång hört att; "En bärbar dator kan vara snabb, lätt eller prisvärd, men bara två av dessa saker samtidigt". Det här var nämligen sanningen fram till bara några år sedan. Idag kan du faktiskt få allt på en gång och lösningen stavas U l t r a b o o k !

 

Numera finns nämligen denna kategori bärbara datorer som riktar sig till dig som vill ha en lätt och tunn dator som ändå ska vara riktigt snabb och ha hög prestanda rakt igenom. Batteritiden ska dessutom vara väl tilltagen. En "värstingdator" när det gäller bärbart, skulle man kunna säga.

 

Det är processortillverkaren Intel som står bakom detta begrepp och driver på utvecklingen för att utmana Apple och deras Macbook Air. Här är alltså motsvarigheten för PC.

 

Intel har satt upp vissa minimikrav för att en bärbar dator ska få kallas Ultrabook. Dessa är bland annat att:

 • Tjockleken får vara max 23 mm (när den är hopfälld).
 • Det får ta max 3 sekunder för datorn att starta.
 • Batteritiden ska vara minst 6 timmar.
 • Den ska ha USB 3.0

Och eftersom det är Intel som sätter reglerna, måste datorn ha en processor från - just det - Intel.Dessutom är vanliga egenskaper för en Ultrabook att: 

 • DVD/CD-spelare och numeriskt tangentbord får inte plats, det får du alltså klara dig utan.
 • Skärmen är 13,3" eller 14".
 • Vikten är ofta bara 1,1-1,7 kilo.
 • Den har SSD-disk istället för en vanlig hårddisk, för att få ned vikten och upp hastigheten.

Du kan läsa mer om vad som krävs av en Ultrabook på Wikipedia.


Bäst i test Ultrabook 2021

Fram till och med år 2015 fanns det bara en tydlig vinnare om du ville ha den bästa ultrabooken; Asus Zenbook. Ingen annan tillverkare kom i närheten av denna. Men sedan några år tillbaka ändrades spelplanen.

 

Både Dell med sina  XPS 13-datorer samt HP med sin Envy x360 började på allvar utmana den tidigare enväldiga härskaren och idag är det ett väldigt jämnt lopp, där den sistnämnda tillverkaren, HP, vinner på målfoto.


Bästa ultrabook just nu: HP Envy x360
(Klicka på datorn för mer information om bästa priset)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 5 augusti 2021

De bästa priserna på HP Envy x360 13-ay0005no


Här har du en dator som heter duga. Om du behöver en dator som klarar av krävande uppgifter är detta datorn du behöver. Den är även väldigt praktisk eftersom du kan förvandla datorn till en surfplatta och använda den digitala pennan. 

 

Med AMD Ryzen-processorn kombinererar HP bra prestanda med en urtunn och väldesignad dator. Detta kombineras med ett internminne på 8GB och en SSD-hårddisk på 256GB. Detta gör att arbetet flyter på smidigt utan lagg. Grafiken levereras från ett kraftfullt AMD Radeon-kort. 


Datorns batteri är mycket effektivt och håller i upp till drygt 10h enligt HP själva. Men sitter du och jobbar, surfar på internet, redigerar bilder – ja rentav använder datorn som vanligt kan batteritiden gå ner till ca 8h. Att ladda batteriet går dock väldigt snabbt. Tack vare snabbladdning och du kan förvänta dig att få 50% av full batteristyrka på endast 30 minuter laddningstid. Med moderna finesser som en vändbar skärm (gör om datorn till surfplatta) har du maximal flexibilitet, både under arbete och nöje.

 

Experter anser att detta är en av de snyggaste datorerna just nu. Och den är dessutom vikbar, vilket innebär att du kan vrida skärmen 360 grader (därav namnet x360). På så vis kan du använda den som på bilden ovanför för att t.ex. titta på film under din resa. Eller som "tält" för att spela spel på den tryckkänsliga skärmen med Gorilla-glas som har en betraktningsvinkel på hela 178°. Normalt sett skulle denna utökade flexibilitet kräva ett större och tyngre chassi, men HP har lyckats hålla nere vikten till låga 1.3kg och tjocklek till 1.64 cm. Att ta med datorn i din väska är inget problem alls. 

 

Datorns skärm är 13 tum och har en upplösning på 1920 x 1080 pixlar (Full HD). Med en ljusstyrka på 400 nits är skärmen fullt synlig i de flesta situationer, med undantag för när du har den utomhus i direkt solljus. Utöver det sticker inte skärmen ut på något större sätt, tills du vänder på den… 

 

Som nämnt går det ju faktiskt att vrida och vända på denna skärm. Du kan ha den i normalt läge, tält-läge samt som tablet-läge. Med en skärm som nästan är endless (går ända ut till kanterna) får du en sann surfplatta-känsla. Att använda datorn som surfplatta fungerar utmärkt med den tillhörande pennan och du upplever inte heller lagg när du skiftar mellan de olika lägena. Med denna kan du skriva, rita och peka vilket får kreativiteten och arbetsflödet att fortsätta obehindrat. 

 

Uttagen på datorn är detsamma som på de flesta moderna datorer; 2 USB A-portar, 1 USB-C, 1 AUX, microSD-port och givetvis en port för laddningssladden.

  

Datorns högtalare har anpassats av Bang & Olufsen och sitter på undersidan. Detta är bra eftersom ljudet då hörs allra bäst när du har datorn i tält-läget, vilket är att rekommendera om du ska streama en film eller serie.


Datorn kommer i ett svart utförande som ger den en sofistikerad finish, mycket roligare än de gråa varianterna av x360 som länge har dominerat HP:s datorer.

 

HP Envy x360 har fått mycket bra expertomdömen. Bland annat av PCMAG som gav datorn betyger ”Excellent” med 4.0/5. De gillar datorns utseende, prestanda, kameraskyddet, det behagliga tangentbordet samt det schyssta priset, som trots kvalitativa komponenter har hållts nere för att passa gemene man. Det enda de inte gillar med datorn är musplattan som de upplever som trång. Vidare skriver de att ”Envy x360 erbjuder allt vi förväntar oss från HP´s envy-linje, däribland en gedigen blandning av funktioner, över-medel prestanda och ett schysst pris. 2-1 lösningen är starkt utrustad med AMD Ryzen-processor vilken lovar bättre datorkraft för intensiva uppgifter, utan att kräva negativa förändringar till datorns design, eller batteritid.” 

 

Den ultralätta datorn får även bra betyg av CNET. De tycker att det är en ”utmärkt, liten 2-i-1 med en snyggare design än vad du normalt får för detta pris. Med prestandan från AMD-processorn och dess batteritid är den enkel att rekommendera”

 

Även konsumenterna är nöjda med sitt köp. Bland kundrecensionerna kan du läsa bl.a.: 

 

”Bra produkt liten och smidig bra skärm” 

 

”Härlig produkt. Tyst, smidig och trevlig”


HP säljer ultrabooken för bara 8490 kr när du klickar här, och frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens rabattkod ENVYX13BTG för att få detta pris!

8490 kr är det lägsta priset just nu för HP Envy x360 13-ay0005no!

HP ultrabook test

Datorn är både en laptop och tablet 


Sammanfattning av modellen HP Envy x360 som passar de flesta, eftersom det är en bra kompromiss mellan pris och bestyckning:

 • AMD Ryzen™ 5 -4500U (2,3 GHz, 3 MB cache, 6 kärnor)
 • 33,8 cm (13,3 tum) FHD IPS BrightView-bildskärm med multipekfunktion WLED-bakgrundsbelyst med mikroram (1920 x 1080)
 • 256 GB PCIe® NVMe™ M.2 SSD,8 GB DDR4-3200 SDRAM (integrerat)
 • Ljud från Bang & Olufsen
 • Vikt 1,3 kg
 • Fingeravtrycksläsare
 • Penna ingår
 • Drygt 10 timmar batteritid
 • Stöd för snabb batteriladdning: uppskattningsvis 50 % på 30 minuter


Läs om HP Envy x360 här på HP:s hemsida.


Vill du ha en annan typ av dator?

 

Klicka här för att se bästa bärbara datorn enligt Bäst i test guiden.


 Ultrabook - experttester du kan du ta del av

Eftersom detta är en förhållandevis smal produkt med snabb utveckling, inriktar vi oss på att sammanställa de tester som gjorts under 2015 och framåt. Du ser de senaste testerna, högst upp i listan:


Techradar, juni 2020: Gav 2020 års version av HP Spectre x360 en full pott på 5/5 stjärnor. De gillar designen, prestandan och de inbyggda säkerhetsfunktionerna. De är såpass imponerade att de skriver "detta kan mycket väl vara den bästa laptopen HP har nånsin gjort"

 

PC för alla, mars 2018: Testade Dell XPS 13 9370 och tilldelade den hela 9 av 10 poäng samt utmärkelsen "Bra val". Tidningen summerar sitt datortest med orden; "Dell har gjort ett bra jobb med att uppdatera en redan bra dator, men nyhetsmässigt är den inte direkt överdrivet imponerande. Det var en toppendator 2017, och fortsätter vara en toppendator 2018."

 

PC för alla, mars 2018: I tidningens datortest denna gång, var målet att hitta den bästa bärbara datorn under 10 000 kronor i "ultrabookklass". Bäst i test blev Asus ZenBook UX430UAR-PURE2X som fick 9 av 10 poäng. Tidningen uppskattar framför allt den höga prestandan, att både bildskärm och ljud är bra samt att den är befriad från bloatware (förinstallerade program från tillverkaren).

På delad andraplats kommer HP Envy 13-AD104no och Acer Swift 5 SF514-52T som båda får 8 av 10 poäng.

 

PC för alla, december 2017: Tidningen bad tillverkare som har ultratunna notebooks att skicka sin bästa 13-14 tums dator till detta test. 8 stycken ultrabooks kom till startlinjen och bäst i test blev Lenovo Yoga 920-13 som fick 9 av 10 poäng. Tidningen tilldelar denna laptop guldmedaljen eftersom den har "hög prestanda, snabb ssd, utmärkt batteritid samt god ergonomi". även Toshiba Portege X30-D fick 9 av 10 poäng och tilldelades därför titeln "Bra val!"

 

PC för alla, oktober 2017: Tidningen ställde 6 hybriddator, alltså datorer och surfplatta i ett, mot varandra för att se vilken som var bäst. Två datorer fick dela på förstaplatsen; HP Pavilion X360 och  Acer Spin 5 som båda fick 8 av 10 poäng. Titeln Bäst i test gick till Acer och HP:s dator blev Bra val!

 

PC för alla, maj 2017: Testade Asus Zenbook 3 Deluxe UX490UA och konstaterade att den visserligen är snygg, välbyggd och lätt, men blir inte övertygade om att det är nog. Både bildskärmen, webbkameran och batteritiden är sämre än väntat och datorn får därför nöja sig med betyget 7 av 10.

 

PC för alla, april 2017: Testade Toshiba Portege X20W-D-10V och gav den 9 poäng av 10 möjliga. Tidningen konstaterar att detta är en ultralätt dator i absolut toppklass och att den har god prestanda, tunn och lätt konstruktion, rejäl batteritid samt bra ljud. Datorn får därför utmärkelsen "Bra val!"

 

PC för alla, april 2017: Gjorde en sammanställning över 10 bärbara datorer med hög prestanda för att se vilken datorer som är bäst 2017. Men testerna visar att det är jämn och hög kvalité på datorerna. Hela nio Ultrabooks fick betyget 8 av 10 och dessutom utmärkelsen "Bra val!". Det är med andra ord svårt att göra ett dåligt köp, om du håller dig till någon av de testade datorerna i sammansällningen.

 

PC för alla, april 2017: Testade Dell XPS 13 9365 och tilldelade den 9 av 10 poäng och utmärkelsen "Bra val!". Omdömet blev: "Vi gillade XPS 13 i vanlig notebookversion och Dell tar här samma koncept och kvalitet och lägger till pek- och 360-gradersskärm utan att tappa något väsentligt. Det är snyggt, väldigt välbyggt och bekvämt lätt."

 

PC för alla, mars 2017: I ett test av HP Spectre X360 15 (den tidigare vinnaren, men nu med 15 tums skärm) konstaterar tidningen att: "Bra pek- och pennkontroll i notebookläge är ett klart plus [...] kombinationen av vass prestanda, imponerande 4k-skärm och slimmat format som är det som lockar mest. Och den grymt snygga designen, förstås." Betyget blir 8 av 10 och denna ultrabook får också rekommendationen "Bra val".

 

PC för alla, september 2016: Testade 6 kraftfulla bärbara 15 tums-datorer, utrustade med fyrkärnig Core-processor. Bäst i test blev Asus Zenbook Pro UX501VW-FJ044T som fick 9 av 10 poäng. Den blev vinnare på sin höga prestanda, 4K-skärm samt den stora SSD-disken.

 

PC för alla, juli 2016: Testade HP Spectre 13-v001 och gav den betyget 8 av 10. Omdömet blev; "HP Spectre är en ruskigt imponerande dator. Vi skulle nog vilja påstå att det är den snyggaste bärbara dator som någonsin byggts [..] Byggkvaliteten är i topp, prestandan likaså och den är smart och modernt utrustad med teknik som blickar mot framtiden."

 

PC för alla, mars/augusti 2016: Tidningen ställde 12 högpresterande laptop på startlinjen för att kunna utse den bästa bärbara datorn. Bäst i test blev HP Spectre X360 som fick 9 av 10 poäng och omdömet löd; "Den har kanonskärm i qhd-upplösning med touch, utmärkt batteritid, och en elegant vikbar design med möjlighet att köra surfplatteläge. Framförallt hittade vi absolut ingenting att gnälla på. Det är ovanligt. Alltid är det ju något."

även Dell XPS 13 9350 fick samma poäng (9 av 10) och delar därmed förstaplatsen med HP.

 

PC för alla, januari 2016: Testade 5 högpresterande Skylake-datorer med 13 tums skärm och utsåg Dell XPS 13 till bäst i test. Dells dator vann på sin högra prestanda, kompakta design och utmärkta bildskärm.

Denna dator fick 9 poäng, vilket var 1 poäng mer än Asus Zenbook UX305 och HP Envy 13 som kom på en delad andraplats och fick utmärkelsen "Bra val".

 

PC för alla, maj 2015: Testade några av de hetaste 13-tummarna och utsåg HP Spectre X360 till bäst i test med 9 av 10 poäng. Förutom belysningen i tangentbordet var tidningen mycket nöjda med den höga prestandan, utmärkta batteritiden och utmärkta bildskärmen. Dessutom har den en elegant design och är vikbar. Summeringen lyder; "I ett redan starkt startfält blir HP Spectre X360 testvinnare då den saknar några egentliga svaga kort. En riktigt bra dator rakt igenom, helt enkelt."

Andraplatsen går till Asus Zenbook UX305 med 8 av 10 poäng. Se en sammanfattande tabell här.

 

PC för alla, maj 2015: Gjorde ett test av den lyxiga ultrabooken Acer Aspire S7 och konstaterade; "Med ny processor under huven verkar Acer Aspire S7 äntligen ha hittat tekniken som gör den till en riktigt bra dator. Borta är vinande fläktar och otillfredsställande prestanda och batteritiden imponerar." Betyget blev 8 av 10.

 

M3, april 2015: Testade gamingdatorn Asus G501JW och tilldelade den 8 av 10 poäng. Den fick även utmärkelsen M3 Rekommenderar och omdömet blev: "Snabb nog för senaste spelen och tunga arbetsuppgifter, tunn och lätt nog att ta med sig överallt, och med batteri för flera timmars vardagsanvändande."

 

PC för alla, februari 2015: Testade sex prisvärda dator mellan 8 000 - 9 000 kronor och utsåg Asus X550J som Bäst i test med 8 av 10 poäng. De stora fördelarna med denna laptop var att den är mycket snabb, har god ergonomi och är välbyggd.

 

Tips:

Vill du ha en billigare dator eller en laptop med större skärm, rekommenderar vi dig att läsa våra laptop test. Där hittar du en genomgång på den bästa bärbara datorn just nu.


Eftersom skärmarna på Ultrabooks är rätt små, kan det vara intressant att läsa våra tester av datorskärmar. På de flesta ultrabooks kan du nämligen koppla in en extern skärm när du jobbar hemma, vilket gör arbetet bekvämare.

 

Vi har också en sida med surfplattor test för dig som är intresserad av denna typ av "bärbar dator". Behöver du låna pengar inför ditt köp har vi även en sammanställning på detta.

 

Läs gärna även tester som vi gjort inom kategorin datortillbehör.


Christopher Holmerin

Bäst i test: Ultrabook

Testet skrevs och uppdaterades senast