Tält bäst i test - bästa tältet.

Bäst i test tält: En guide av de bästa tälten 2023

Ska du köpa tält och vill veta vilket som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi har läst alla tester som presenterats den senaste tiden i tidningar, från testlabb och på internet. Och inte nog med det! 


Vi har också tagit reda på vad konsumenterna tycker om de olika tälten som finns att köpa just nu. Allt för att hitta det bästa tältet och för att du ska få minimalt med problem i framtiden. 


Vårt arbete har vi sedan sammanställt till dig på denna sida, så att du kan undvika jobbiga och kostsamma felköp. 


Våra toppval just nu

Bästa tvåmanna-tält

MSR Hubba Hubba NX (2)

Tält bäst i test MSR Hubba Hubba NX (2)
 • Väger endast 1,5 kg

 • Står emot vatten och ren

 • Dubbelvägg

 • Ett extra footprint rekommenderas för komfort

Bästa 4-manna tält

Hilleberg Nallo GT (4)

Tält bäst i test Hilleberg Nallo GT (4)
 • Absid för extra skydd

 • Enkelt att fälla upp

 • 5000mmVp för ytterduken

 • Kräver en platt campingplats

Prisvärt 4-manna tält

Primus Bifrost H4

Tält bäst i test Primus Bifrost H4
 • Bra för nybörjaren

 • Något tyngre

priser i samarbete med Prisjakt
 

Köpguide 

Våra krav för ett bra tält

 • Lätt - helst ultralätt - så du ska slippa konka på så mycket vikt
 • Vattenavstötande (vattenspelare) - viktigt att tältet kan stå emot regn
 • Plats för 2-4 personer
 • Enkelt att montera - spara tid


Olika typer av tält

 • Tunneltält - kräver markpinnar och stormlinor. Dock så hålls vikten nere. Det är känsligt för starka sidovindar men om det står i vindens riktning så erbjuder det ett bra skydd. 
 • Kupoltält - kan stå upp med endast bågarna och är bra att använda i terräng där det kan vara svårt att placera ut stormpinnar. Tack vare att kupoltält är enklare att montera och kräver mindre uppslagningsyta kan du därför flytta runt tältet innan du hittar en bra plats. Duken längst upp på kupolen är otroligt spänd och därför är kupoltält mindre känsligt för vind samt att det blir tystare när du ska sova. 
 • 3-säsongs: används under vår, sommar och höst och erbjuder bra ventilation.
 • 4-säsongs: används under årets alla årstider och eftersom det ska användas under vintern är ventilationen mer genomgående för att värmen skall bevaras. Dessa tält är även utrustade för att klara starka vindar.


Vattenpelare

Anger ett mått som anger hur stort vattentryck tältet kan stå emot. Det anges i mmVp. Rekommenderat är att vattenpelaren är 3000mmVp i golvet och åtminstone 1000mmVp för taket. Om du dock planerar på att använda tältet ofta så rekommenderas det upp till 10 000mmVp för att det ska hålla länge. 


Enkel- eller dubbelvägg? 

Om du ska ut på vandring där du måste vara återhållsam med vikten, exempelvis alpinklättring, lämpar sig enkelvägg mycket bättre eftersom de väger mindre. Om du ska iväg och det väntas varmt och regnigt väder är dubbelvägg att föredra eftersom det bidrar till ventilationen samtidigt som det är bättre att hålla ute vatten. 


Gå direkt till testvinnarna 

Tvåmanna-tält bäst i test 2023

Efter att ha undersökt vad testlabb, experter och konsumenter säger blir svaret enkelt. Det bästa tältet för 2 personer är MSR Hubba Hubba NX.

Bästa kupoltältet - 2-manna - MSR Hubba Hubba NX

(Klicka på tältet för mer information om det bästa priset just nu!)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på MSR Hubba Hubba NX (2)


Tält 2 personer

MSR Hubba Hubba NX är ett kupoltält som rymmer 2 personer. Med två ingångar blir det även mer flexibelt att ta sig in och ut. Tältet har dubbelvägg vilket leder till bättre luftflöde samt minskad kondens. Innertältet är gjort i nylon och tältets vattenpelare är 3000 mmVp för golvet och 1200mmVp för taket. Tältet kan alltså stå emot regn och vatten med god marginal! Med separata rännor längs ingångarna kan vattnet rinna ned så att det inte kommer in i tältet. 


Tältet är ultralätt och väger endast 1,5 kilo vilket underlättar vandringen. Det är även ultrakompakt och tar inte mycket plats när det är korrekt ihopfällt. Tältet kommer även med en absid vilket tillåter dig förvara saker utanför tältet utan att de ska bli blöta och förstöras. 


Med en symmetrisk form och ett icke-avsmalnande golv får du en större "bo-yta". Måtten (längd x bredd x höjd) för innertältet är 213x127x100 cm. Du kan därför ligga rakt även om du skulle vara lång. 


Något vi har sett hos användarna är att de rekommenderar ett så kallat footprint som ger extra skydd till nylongolvet. Ett footprint är ett extra skydd för golvet och kan köpas separat till ditt tält, se bara till att footprinten passar till tältets form. 


Specifikationer

Plats för: 2 personer

Material: Nylon

Vattenpelare tak: 1200mmVp

Vattenpelare golv: 3000 mmVp

Vikt: 1,5 kg

Mått (läng x bredd x höjd): 213x127x100 cm


Detta säger konsumenterna

Som vanligt nöjer vi oss dock inte med att bara se till experttesterna, utan vill också veta vad användarna tycker. Det är ju trots allt dessa som oftast har längst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel; 


"Har inte provat tältet i det värsta vädret, men testat det med några andra tvåmannstält. Kort sagt, det var väldigt lätt att sätta upp. Utgång på varje sida och takhöjden skiljer det från gåtältet."


"Mycket enkelt och snabbt att installera. Dörr på båda sidor med uteplats under tak för körutrustning. Mycket tillfredsställande ventilation. Rekommenderas för MC."


"Litet och lätt tält. Solida övergångar och enkla att sätta upp. Bra justeringar efter att tältet är satt upp. Ser liten utifrån, men samtidigt rymlig inuti."

"Bra lättvikts tvåmannatält som rekommenderas varmt. Det är en tresässongstält men den är ändå skapligt varm oavsett väder. Bra ventilation som motverkar kondens och bra med två utgångar."


"Snabbt att montera (och ta ner igen), kanske litet bagageutrymme. Mycket bra tält!"


"Det är lite litet men oerhört smidigt att sätta upp och det är otroligt lätt att bära med sig. Bra innerhöjd trots att det är litet. Rekommenderar footprint som tillbehör." 


"Lätt tält, lätt att sätta upp."


"Användes flitigt under cykelresa, snabbt att sätta upp och väger inte mycket. Tål att det öser ner regn, torkar snabbt efter dåligt väder. Rekommenderar starkt ett footprint till."


"Ett perfekt tält, enkelt att sätta upp, funkar perfekt vid regn, väger ytterst lite, tar liten plats, bra utrymme i tältet och för väskan utanför. Ventilationen fungerar också mycket bra! Bäst av allt är att man kan sova under ”öppen” himmel om man inte sätter på yttertältet, perfekt vid vackert väder."


"Snyggt och otroligt lätt att sätta upp. Lätt att bära."


"Köpte denna för att den ska vara lätt, ta liten plats när den är nerpackad. Ej testat det ute än, men verkar vara ett kanontält som alla säger!"


"Lätt och smart tält"


Här köper du tältet till bästa pris

Outnorth säljer MSR Hubba Hubba NX (2) för 5324 kr. Frakten är inkluderad i priset.

5324 kr är det lägsta priset just nu för MSR Hubba Hubba NX (2)!

Outdoorexperten säljer MSR Hubba Hubba NX (2) för 5549 kr. Frakten är inkluderad i priset.

AstroSweden säljer just nu MSR Hubba Hubba NX (2) för 6084 kr. Frakten ingår i priset.
Fyrmanna-tält bäst i test 2023

När det gäller större tält blir de ofta lidande när det kommer till att hålla nere vikten, framförallt kupoltält. Vår vinnare för 4 mannatältet är därför ett tunneltält som håller hög kvalitet och som lovordas av både frilufts-experter och konsumenter. Det bästa 4 mannatältet är Hilleberg Nallo GT 4

Bästa tunneltältet - 4 mannatält - Hilleberg Nallo GT 4

(Klicka på tältet för mer information om det bästa priset just nu!)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på Hilleberg Nallo GT (4)


Tält 4 personer

Hilleberg Nallo GT 4 är ett tunneltält avsett för 4 personer. Eftersom att det är ett tunneltält passar det utmärkt för fjällvandring. Det är ett ultralätt 4-säsongstält som är enkelt att fälla upp. Även om det är lätt så erbjuder det bra skydd i hårt väder. Blåser det hård vind rekommenderas det att tältet placeras i vindriktningen så att du och din vandringsgrupp inte råkar ut för jobbiga sidovindar! Både yttertälts- och golvväv är gjort i nylon och för extra skydd rekommenderas även här ett separat footprint.


Tältets vattenpelare för ytterduken är 5000 mmVp och 15 000 mmVp för golvet och du kan därför vara säker på att vatten inte läcker in i tältet. Med en absid får du även extra skydd för tältet och dina saker som inte får plats där inne. Denna absid har en öppning på varje sida av tältet för att du ska kunna använda absiden på den sida som ligger i lä. 


Tält 4 personer. Så får du plats i tältet.

Ett exempel på hur det kan se ut i Nallo GT 4


För att slå upp tältet krävs endast 4 markpinnar. Utöver det har du 16 fästpunkter som du kan använda för att stabilisera tältet på bästa sätt. Tältlinorna är gjorda av Spectatråd och med dubbla linsträckare får du perfekt spänning. 


Tältet väger endast 3,6 kg och dess innermått (längd x bredd x höjd) är 220 x 210 x 115 cm.  


Specifikationer

Plats för: 4 personer

Material: Nylon

Vattenpelare tak: 5000 mmVp

Vattenpelare golv: 15000 mmVp

Vikt: 3,6 kg

Mått (läng x bredd x höjd): 220 x 210 x 115 cm


Här köper du 4 manna tältet till bästa pris

Outnorth säljer Hilleberg Nallo GT (4) för 12895 kr. Frakten är inkluderad i priset.

12895 kr är det lägsta priset just nu för Hilleberg Nallo GT (4)!
Detta säger konsumenterna

Som vanligt nöjer vi oss dock inte med att bara se till experttesterna, utan vill också veta vad användarna tycker. Det är ju trots allt dessa som oftast har längst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel; 


"Kanonbra"


"Hittills väldigt nöjd, men ännu inte testad ordentligt under alla förhållanden."


"Lätt, snabbrest, alla detaljer mycket genomtänkta."


"Tältens Rolls Royce!" 


"Bästa lättviktstältet. Kvalitetstält!" 


"Stort, rymligt och lätt."


"Jag har tältat två gånger nu med detta tält och det funkar bra för mig. Det är stort och rymligt. Kan laga mat vid entrén (tält ingången) jag Har haft tältet i regn och vind och även i snö storm och det funkade bra. Det är lätt att sätta upp och ta ner tältet." 
Prisvärt 4-manna tält

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på Primus Bifrost H4

Om du letar efter ett billigare alternativ för fyrmanna-tält kan vi rekommendera Primus Bifrost H4 som även det är ett bra tält. Det är några kilon tyngre än vår testvinnare men om du inte planerar att tälta så ofta så är det ett bra förstasteg in till friluftslivet! Du hittar bästa pris för Primus Bifrost H4 här!


Specifikationer

Plats för: 4 personer

Material: Polyester

Vattenpelare tak: 7000 mmVp

Vattenpelare golv: 3000 mmVp

Vikt: 9,3 kg

Mått (läng x bredd x höjd): 340 x 210 x 165 cm


Här kan du köpa det billigare alternativet


Outnorth säljer Primus Bifrost H4 för 5129 kr. Frakten är inkluderad i priset.

5129 kr är det lägsta priset just nu för Primus Bifrost H4!

AstroSweden säljer just nu Primus Bifrost H4 för 6584 kr. Frakten ingår i priset.
Jämför tält - specifikationerPlats för:
Ingångar:
Material:
Typ:
Vikt:
Vattenpelare (golv):
Vattenpelare (tak):
MSR Hubba Hubba NX (2)
MSR Hubba Hubba NX (...
Bästa tvåmanna-täl...
2
2
Nylon
Kupol
1.54 kg
3000 mmVp
1200 mmVp
Hilleberg Nallo GT (4)
Hilleberg Nallo GT (...
Bästa 4-manna tält
4
1
Nylon
Tunnel
3.6 kg
15000 mmVp
5000 mmVp
Primus Bifrost H4
Primus Bifrost H4
Prisvärt 4-manna t...
4
2
Polyester
Tunnel
9.3 kg
7000 mmVp
3000 mmVp
Så gjorde vi testet

I vår undersökning av de bästa tälten just nu har vi tagit reda på vilka tält som presterar bäst i experternas tester. Här har experterna kunnat utföra tälten i sina testlabb och grundligt testat hur väl tälten håller mot hård vind, kyla och ifall deras vattenpelare stämmer. 


Bland de olika faktorerna är det främst vattentätheten som experterna prioriterar mest. Och detta är viktigt eftersom ett läckande tält snabbt kan utvecklas till en mindre katastrof och panik för den oerfarne. Men förutom vattentäthet och vattenpelare har även ventilation varit en viktig faktor i experternas tester. 


När vi har undersökt vilka som presterar bäst i experternas testlabb har några tydliga favoriter presenterat sig. Här håller de alltså måttet. Men förutom att gå direkt på experternas omdömen har vi även tagit reda på vad de vanliga användarna tycker och om de är nöjda med sina köp. Det är ju här det blir tydligast att se hur väl tälten presterar men även hur bra de håller efter en tids användning, vilket har varit ledande för oss i vårt val av de bästa tälten just nu.
Test tält - experternas omdömen

Outdoor GearLab: ger Hubba Hubba NX 4/5 stjärnor. De gillar att det är vädertåligt, är hållbarare än vad det ser ut samt att du har mycket plats där tältet är som högst. De gillar inte att tältets ingångar är lite väl små samt att det är kan vara svårt att sätta upp det i ösregn. Men förhoppningsvis hinner du sätta upp det innan regnet börjar ösa ner!


Switchback Travel: testade Hubba Hubba NX och gav det full pott! De gillar att det har en hög byggkvalitet som har utmärkt vädertålighet och ventilation. För ett 3-säsongstält tycker de att det presterar utmärkt! 


Section Hiker: ger Hubba Hubba NX 4,5/5 stjärnor. De tycker att det är ett utmärkt tält för två personer som är enkelt att sätta upp och ultralätt. De gillar även att tältet har två ingångar så att du kan gå in/ut utan att störa din partner.


OutdoorGearLab: ger 4-mannatältet 4,5/5 stjärnor och gillar att det är rymligt och vindtåligt, trots sin låga vikt. De gillar även att alla linor och fästen är av topp-kvalitet samt att det är enkelt att sätta upp. De gillar inte att tältet är svårare att sätta upp i områden med mycket sten, men det är ju också en av konsekvenserna med tunneltält. 


tält - ultralätt tält - tältaTips 1: För att vara helt utrustad för vandringen rekommenderas det att du har ett stormkök med dig. Läs vårt test om det bästa stormköket just nu!


Tips 2: Vi kan också tipsa dig om att läsa vårt test om myggfångare, matberedare  eller testet om den bästa gasolgrillen just nu! För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.

 

Tips 3: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har tält rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = det bästa tältet till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Vanliga frågor och svar

 • ⛺️ Vad är ett tunneltält?
  - Är ett tält som kräver markpinnar och stormlinor. Det är känsligt för starka sidovindar men om det står i vindens riktning så erbjuder det ett bra skydd.
 • 🏕 Vad är ett kupoltält?
  - Är ett tält som kan stå upp med endast bågarna och är bra att använda i terräng där det kan vara svårt att placera ut stormpinnar. Tack vare att kupoltält är enklare att montera och kräver mindre uppslagningsyta kan du därför flytta runt tältet innan du hittar en bra plats.
 • 🌧 Vad innebär vattenpelare?
  - Är ett mått som anger hur stort vattentryck tältet kan stå emot. Det anges i mmVp. Rekommenderat är att vattenpelaren är 3000mmVp i golvet och åtminstone 1000mmVp för taket.
Bäst i test Guidens tester för bästa friluftslivet samt jakt & fiskePhilip Andrén

Bäst i test: Tält

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Testet uppdaterades senast