Tester på bästa enkla och dubbla våffeljärn.

Våffeljärn bäst i test 2022

Ska du köpa nytt våffeljärn och vill veta vad tidningar, experter och vanliga hemmakockar tycker är bäst? Då har du kommit helt rätt! Oavsett om du ska ha ett enkelt eller dubbelt järn, har vi läst och samlat alla aktuella tester på våffeljärn här.

 

Men vi har också lyssnat på vad de svenska konsumenterna tycker om sitt våffeljärn. Allt har vi sedan sammanställt på denna sida, så att du enkelt ska kunna köpa rätt järn direkt och undvika jobbiga och kostsamma felköp. I vårt våffeljärn test listar vi ett enkelt våffeljärn bäst i test och ett dubbelt våffeljärn bäst i test. Söker du i stället efter belgiskt våffeljärn kan du läsa mer om det i vårt andra test.

  

I testet kan du läsa om

Bästa våffeljärnet

Enkelt våffeljärn bäst i test

Wilfa WAS-623

Våffeljärn bäst i test Wilfa WAS-623
 • Vunnit många priser

 • Gör frasiga fina våfflor

 • Signalerar när våfflan är klar

Dubbelt våffeljärn bäst i test

Åviken Double Nobless 2.0 906.6

Våffeljärn bäst i test Åviken Double Nobless 2.0 906.6
 • Gör fina frasiga våfflor

 • Priset

priser i samarbete med Prisjakt


Så kan du njuta av dina våfflor

Troligtvis är det februari, mars eller april när du läser detta. Det är i alla fall då som flest svenskar intresserar sig för tester på våffeljärn. Förklaringen är enkel; den 25 mars varje år är det 'Marie bebådelsedag' och denna dag är också känd som "våffeldagen". Förr kallades nämligen denna dag för vårfrudagen, men med tiden omformades den till våffeldagen och sedan dess har järnen dammats av i mars varje år.

 

Men våfflor passar bra året runt! En enkel och god kvällsmat eller kanske som efterrätt, serverad med sylt, grädde eller varför inte en klick glass.

 

De flesta föredrar sina våfflor frasiga och recepten för att göra frasvåfflor är otaliga. Men vi ska lämna recepten och istället fokusera på själva järnen. För utan ett bra våffeljärn blir det inte några frasiga våfflor, vilket recept du än väljer.

 

Allt börjar med våffeljärnet, så låt oss därför ta del av de senaste årens tester på järn för att se vilket som är det bästa idag.

 Bäst i test våffeljärn

Väger vi samman experternas tester och konsumenternas omdömen får vi ett tydligt resultat. Vi utnämner Wilfa våffeljärn WAS-623 till bästa våffeljärnet just nu!


Bäst i test enkelt våffeljärn - Wilfa WAS-623

(klicka på bilden för mer information om bästa priset)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 1 juli 2022

De bästa priserna på Wilfa WAS-623


Detta våffeljärn har vunnit väldigt många experttester de senaste åren. Våra grannar i väst, Norge, är ett väldigt våffelälskade folk och de gör därför återkommande och noggranna tester för att få fram det bästa våffeljärnet. Vi gör en summering, men du kan läsa detaljerna under rubriken "Tester på våffeljärn 2012-2022" längre ned på denna sida. Läs mer på Wilfas hemsida

 

Hyttemagasinet testade till exempel tio våffeljärn under 2014 och kom fram till att Wilfa WAS-623 var bäst i test. Även Klikk testade våffeljärn 2015 och och fick fram en tydlig vinnare; Wilfa WAS-623. Det var det enda som tilldelades 5 av 6 poäng.


DinSide utsåg WAS-623 till bästa våffeljärn 2016. Det fick högsta möjliga betyg, 6 av 6, och var till och med bättre än andra modeller som kostade 5 gånger så mycket.


Även Norska TV2 korade detta järn till bästa 2017 i ett test där även betydligt dyrare järn ingick.

 

I Sverige gjorde Expressen tester under 2017 och även här blev Wilfa WAS-623 bäst i test med högsta möjliga poäng; 5 av 5 getingar. Omdömet blev: "Ett väldigt bra våffeljärn som ger perfekt gyllenbruna våfflor med härlig frasighet. Exemplariskt kort gräddningstid! Tydliga instruktioner och pipsignal som indikerar när våfflan är klar. Världsklass!"

 

Även de svenska konsumenterna är väldigt nöjda med detta järn. De skriver i sina utlåtanden; "Det är snabbt och gräddar jämnt och ordentligt på båda sidor av våfflan" , "Bra beläggning. Våfflan släpper utan problem", "Riktigt bra våffeljärn, mycket nöjd" , "Har haft många våffeljärn och detta slår alla!"

Genomsnittsbetyget från 43 konsumenter är hela 4,7 av 5.

 

Köp våffeljärn bäst i test till lägst pris

Hos dessa butiker kan du köpa våffeljärn. Då kan du dessutom få det levererad direkt hem till dig. 


Hos Cervera kan du köpa Wilfa WAS-623 för 599 kr. Frakt ingår i priset.

599 kr är det lägsta priset just nu för Wilfa WAS-623!

Komplett säljer just nu Wilfa WAS-623 för 649 kr. Frakten ingår i priset.

Hos Webhallen köper du Wilfa WAS-623 för 649 kr. Frakten ingår även i priset.

Dubbelt våffeljärn bäst i test

För dig som har behov av att snabbt kunna göra många våfflor, finns det dubbla våffeljärn. Det är väldigt praktiskt, om det fungerar, för till exempel familjer med barn som uppskattar våfflor. Här får Åviken ta förstaplatsen med modellen Åviken Double Nobless 2.0 906.6.


Dubbelt våffeljärn bäst i test - Åviken Double Nobless 2.0 906.6

(klicka på bilden för mer information om bästa priset)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 1 juli 2022

De bästa priserna på Åviken Double Nobless 2.0 906.6


Föregångaren Åviken 906 vann ICA Kurirens stora test av tio dubbeljärn år 2015. Den blev bäst i test för att den gräddar våfflorna jämnt, vackert gulbruna och frasiga. Andra fördelar som tidningen lyfte fram var att handtagen gav bra grepp, är enkelt att ställas in och att det kan förvaras stående. Läs mer på Åvikens hemsida

 

Även konsumenterna uppskattar detta våffeljärn mycket. Tre av användarna berättar: "Värmeeffekten är mycket hög (1600 W, steglöst reglerbar) och signallampor visar när järnet är varmt och när våfflorna är klara. Behändigt och användarvänligt. Resultatet blir frasiga, riktigt goda våfflor!" , "Jag har gräddat hundratals våfflor i detta järn under ett evenemang och det fungerade lika bra hela tiden när det var igång 12 h/dag. Inte illa för en konsumentprodukt" och "Det bästa våffeljärn jag haft! Blir fina våfflor. Inte degiga eller kompakta. Nästan inget spill vid sidanom. Utmärkt att kunna göra dubbel sats när vi är flera runt bordet. Lätt att rengöra och tar, trots att det är ett dubbeljärn, inte stor plats! Rekommenderas verkligen!"


Köp dubbeljärn bäst i test till lägst pris

Hos dessa nätbutiker kan du, bekvämt och enkelt, köpa dubbelt våffeljärn. Då får du det också levererat hem direkt till dörren.   

Våffla med grädde, sylt och bär


Njut av din nygräddade våffla med glass, sylt och färska bär. 

Tester på våffeljärn 2012-2022

Eftersom de flesta tester presenteras i tidningarna i mars varje år, får vi gå tillbaka några år för att få en heltäckande bild av läget. Nedan redovisar vi alla tester från 2012 och framåt och du läser de senaste testerna högst upp.

 

 • Magasinet TEK.NO, 2018Testade 9 olika järn som kostar under 1000-lappen. Det bästa i detta test och mors val gick till Wilfa DWA-516W med 8,5 poäng. De skriver "Det är lätt att använda, men långt ifrån ett enkelt våffeljärn... Här får vi bara smidiga, gyllene och läckra krispiga våfflor gång på gång." Järnet från Wilfa, för de som inte tror att hjärtan är tillräckligt, får också 8,5 poäng i detta test och delar guldtroféen. I delad plats med 8 poäng kommer Åviken Elegance och Wilfa WAD-619.

 

 • TV2 hjelper deg, 2017: I ett test av 6 våffeljärn i prisklassen 99 till 1 995 kronor, blev Wilfa WAS-623 utsett bästa våffeljärnet 2017. Omdömet blev: "Gräddar jämnt och fint. Våfflorna får bra tjocklek och fin form och lossnar lätt när de ska tas ut. Våffeljärnet ger dessutom en signal när våfflan är klar". På delad andraplats kom Logik L06WMS14E och Sage Appliances The No-Mess

 

 • Expressen, 2017: I ett stort test av 6 våffeljärn i olika prisklasser blev Wilfa WAS-623 bäst i test med 5 av 5 poäng. Omdömet blev: "Ett väldigt bra våffeljärn som ger perfekt gyllenbruna våfflor med härlig frasighet. Exemplariskt kort gräddningstid! Tydliga instruktioner och pipsignal som indikerar när våfflan är klar. Världsklass!"

 

 • DinSide, 2016: Testade 9 våffeljärn från 159 kronor till 2 990 kronor i mars 2016. Bästa våffeljärnet med högsta betyg, 6 av 6, blev Wilfa WAS-623. Omdömet lyder; "Gräddar väldigt jämt och fint på båda sidor. Gör perfekta våfflor; frasiga utanpå och luftiga och mjuka inuti". Den delade andraplatsen gick till OBH Nordica Single Elite och Sage Smart Waffle som båda fick betyget 5 av 6.

 

 • ICA Kuriren, 2015: Har testat tio dubbeljärn och kom fram till att endast fyra av dessa klarade att grädda riktigt frasiga våfflor. Bästa järnet 2015 blev Åviken 906 som var det enda järnet som gick högsta betyg. Omdömet lyder; "Våfflorna blir jämnt, vackert gulbrun och frasiga." Se en sammanfattande tabell här.

 

 • Klikk, 2015: Testade fem av de vanligaste våffeljärnen och fick fram en tydlig vinnare; Wilfa WAS-623 som tilldelades 5 av 6 poäng. På delad andraplats, med 4 av 6 poäng, placerade sig Åviken 907 och Coline Enkelt Våffeljärn 44-1013.

 

 • Testfakta, 2013: Med ett gammalt våffeljärn i gjutjärn som referens, undersökte testfakta sex nya våffeljärn under våren 2013. Bäst i test blev Åviken 904 som både gjorde finast våfflor och osade minst.

 

 • Smartson, 2012: I ett test av våffeljärn i maj 2012, blev Åviken 904 bäst i test. Det fick 23 av 25 poäng och omdömet "Helt klart prisvärt!"

 

 • ICA Kuriren, 2012: I årets tester av våffeljärn blev Åviken 904 bäst i test när det gäller enkla våffeljärn. I testerna av dubbla våffeljärn vann C3 30-31097. Båda dessa järn får högsta betyg (5 av 5) när det gäller gräddningen, men C3 är lite sämre när det gäller hanteringen.

 
Vad tycker konsumenterna?

Som alltid här på Bäst i test Guiden är vi också noga med att lyssna på vad användarna haft för upplevelser. Visst är det viktigt med labbtester, men minst lika intressant är det att lyssna på vad de som redan köpt sitt våffeljärn tycker om det.

 

Och här framkommer det spännande information! Det blir tydligt att de som köpt sitt från OBH Nordica är väldigt missnöjda. OBH Nordica gör kanske de snyggaste järnen, men när det kommer till funktionen är det slut på de positiva orden. T.ex. har några upplevt att teflonet lossnat redan efter några månaders användande och att handtaget blir väldigt varmt men att laggarna inte blir det! Många har därför försökt att lämna tillbaka järnet till försäljningsstället.

 

Istället är det ett annat märke som tar hem förstapriset i "folkets omdömen" och det är Åviken våffeljärn. Åviken är ett svenskt märke som har funnits sedan 50-talet och de har idag flera modeller, både dubbelt våffeljärn och enkla varianter.

 

Den andra tillverkaren som konsumenterna uppskattar mycket är Wilfa. Wilfa har ju också plockat hem ett antal testvinster och får därför ses som den största utmanaren till Åviken.

 Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om den bästa våffeljärnet önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa det våffeljärn som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa VåffeljärnTips 1: Glöm inte att följa Bäst i test Guiden på sociala medier! Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har våffeljärn rea på någon av ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = det bästa våffeljärnet till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig.


Tips 2: Vill du hellre kunna tillaga en perfekt belgisk våffla? Då kan vi tipsa dig om att läsa vårt test om bästa belgiskt våffeljärn!


Missa inte våra tester av diskmaskiner och den bästa matberedaren. Vilken kaffebryggare ska du köpa om du vill ha det godaste kaffet och vilken dammsugare är bäst i test? Klicka på länkarna, så kommer du direkt till svaren!
Ett urval av Bäst i test Guidens tester av köksmaskiner


Anita Carlsen

Bäst i test: Våffeljärn

Testet skrevs och uppdaterades senast