Läs om bästa induktionshällen innan ditt köp

Induktionshäll test 2021

Ska du köpa induktionshäll och vill veta vilken som är bäst i test och mest prisvärd just nu? Då har du kommit helt rätt!

 

Vi har läst alla aktuella tester, pratat med vitvaruhandlare och dessutom tagit reda på vad de svenska konsumenterna tycker om sina induktionshällar. Allt för att du ska få så mycket information som möjligt, innan du bestämmer dig. Men låt oss först börja med lite bakgrund till vad en induktionshäll är och hur den fungerar.

 

Jag vet redan allt jag vill veta, visa mig den bästa induktionshällen NU!

 


Så fungerar en induktionshäll

Har du tröttnat på att vänta på att vattnet ska börja koka? Eller att smöret ska smälta så du kan steka? Visst skulle det vara skönt att slippa vänta på att få börja med maten. Att bara lägga smöret i stekpannan, hämta det du ska ha i kylskåpet och voilà (!) smöret är smält! Det som låter som en dröm för många, är verklighet för dem som redan köpt en induktionshäll. 

 

Med en vanlig, traditionell spis värms värmeplattan först upp och överför sedan värmen till kastrullen. En induktionshäll jobbar på ett annat sätt; Induktionshällen är magnetisk, så här är det inte själva plattan som blir varm. Via magnetism överförs istället värmen direkt till kastrullen. Detta leder till en väldigt snabb uppvärmning. 

 

På så vis är det bara själva kastrullen som blir varm och det är därför väldigt lätt att reglera värmen på en induktionshäll. Skruvar du ner värmen när vattnet kokar, så reagerar den direkt. Vill du lära dig mer om tekniken och läsa om den energibesparing som du kan göra, har Energimyndigheten en bra sammanställning här (Under knappen ' Bra att veta').


 

Vilka kastruller till induktionshäll?

Ja, men idag är de flesta kastruller anpassade till induktionshällar. På bilden nedanför ser du vilka kastruller som kan användas och vilka som inte kommer att fungera.

 

Dessa kastruller och stekpannor fungerar på en induktionshäll


Här ser du vad som fungerar på en induktionshäll - och vad som inte gör det.


Som du ser fungerar de allra flesta kastruller till induktionshällen. Det som inte framgår av bilden är att det gäller nya kastruller i rostfritt stål, alltså alla äldre kastruller är tyvärr inte kompatibla med hällen. För att vara på den riktigt säkra sidan kan du enkelt undersöka om kastrullen är kompatibel med en induktionshäll genom att hålla en magnet mot grytan. Blir det en kraft mellan magneten och kastrullen kan du använda grytan på en induktionshäll

 

Kastruller med denna symbol funkar på induktionshäll


Finns denna symbol på kastrullen betyder det att den kan användas på induktionshäll.


Därför väljer många induktionshäll idag

Den största anledningen är tiden. Idag vill vi gärna att saker ska gå så fort som möjligt, i alla fall de tråkiga. I de flesta familjer är det mycket som ska hinnas med, även efter en lång dag på jobbet eller i skolan. Då är det skönt att slippa att spendera onödig tid på matlagning. En häll med snabb uppvärmning sparar du värdefull tid; detta gör det otroligt flexibelt att laga mat vilket gör det mycket roligare! 


Om du redan tycker det är kul att laga mat kommer du snabbt inse vilket effektivt verktyg som induktionshällen är. Dels för att det går snabbt men även att du, i vissa fall, kan slå ihop de befintliga plattorna till en extra stor sådan. Detta kallas för flexibla zoner; plattorna kan kopplas ihop vilket gör det enkelt att laga stora måltider om du har folk på besök. 

 

En annan anledning är säkerheten. Plattorna blir inte varma som på vanliga spisar. Här är det bara själva kastrullen som värms upp, så när du tar bort den är inte plattan så varm, vilket är en stor fördel när man har småbarn. Dessutom - när du tar bort kastrullen från plattan, stänger värmen av sig direkt. Därför behöver du inte vara orolig på samma sätt som tidigare och fundera; "Stängde jag av spisen innan jag gick hemifrån?"

 

En tredje anledning är ekonomi. Genom att inte behöva värma upp en platta och halva spisen först, sparar du energi och får en effektivare användning av din elförbrukning.

 

Det är viktigt att du har behörighet om du ska montera induktionshällen själv. Du får utföra installationen själv om du följer de föreskrifter och regler som finns kring detta. På Elsäkerhetsverkets hemsida kan du läsa vad du som privatperson får göra när det gäller el hemma. 

Siemens induktionshäll bäst i test

Det finns många aktörer som gör induktionshällar idag. Bland annat finns det många bra alternativ på induktionshällar från IKEA, Siemens, Miele, AEG, Electrolux och Bosch. Men vi har tagit reda på vilken som är bäst sett till prestanda och pris. Men efter att ha läst alla aktuella experttester (du hittar dessa längst ned på sidan), pratat med vitvaruhandlare och inte minst lyssnat på konsumenternas upplevelser av sina induktionshällar, blir valet enkelt. Det handlar om en Siemens induktionshäll och modellen är EH651FEB1E.


Bästa induktionshällen - Siemens EH651FEB1E

(Klicka på bilden för att få mer information om lägsta priset på produkten)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 18 september 2021

De bästa priserna på Siemens EH651FEB1E


Siemens EH651FEB1E har blivit utsedd till Bäst i test av Danska Tænk, som tilldelade den 76 av 100 poäng efter sitt test i maj 2017. Även föregångaren till denna modell, Siemens EH651FE17E, blev utsedd till Bäst i test med 4,4 av 5 poäng, då av Testfakta (oktober 2013). Läs mer om experternas åsikter längre ned på denna sida.

 

Denna induktionshäll har 4 kokplattor och zoner med kastrullsensor, vilket betyder att den startar när det står en kastrull på zonen. Skulle det vara så att det ligger något objekt på plattan så värms inte dessa upp. Alla värmezoner har även en smart funktion; Powerboost så att kokfältet värms upp mycket snabbt samt en display som visar energiförbrukning. En av plattorna är extra stor för att få plats med större kastruller, praktiskt om du ska laga storkok. Allra helst hade vi gärna sett att denna häll hade flexibla zoner; där du kan slå ihop två plattor för att forma en ännu större sådan. Men den största av plattorna är stor nog för att klara det normala hemmets behov. 


Den har också timer med stoppfunktion, äggklocka och 17 effektlägen. Även barnspärr finns för att skydda unga kockar i köket och restvärmeindikering för varje zon så att du vet hur länge plattan är varm. Dessa smarta funktioner sparar mycket tid i köket vilket gör det att det går extra snabbt att laga mat. 

 

Experterna som testat denna induktionshäll tycker också att den är lätt att rengöra, vilket är värdefullt för att spara din tid. Vill du läsa mer om Siemens induktionshäll hittar du mer information på Siemens hemsida

 

Så tycker konsumenterna om denna induktionshäll

Som alltid här på Bäst i test Guiden vill vi även veta vad konsumenterna tycker om en produkt. Det är ju trots allt de som sitter med den viktigaste erfarenheten; hur induktionshällen fungerar i vardagen. Och glädjande nog är även hemmakockarna mycket nöjda.

Genomsnittsbetyget från drygt 70 konsumenter som köpt denna induktionshäll är 4,6 av 5,0 vilket får ses som mycket bra (augusti 2018).

 

Några återkommande åsikter är; "Grym spis! Jättenöjd - smidig och prisvärd!" , "Vi är supernöjda med spishällen, snygg design och bra funktioner" , "Utmärkt prestanda och mycket för pengarna!"

 

Två andra recensioner lyder; "Kocken i huset säger att det är en enkel och användarvänlig induktionshäll som är lätt att hantera. Läcker design och allt i allt väldigt nöjd med produkten" , "Denna induktionshäll är mycket bra och lättanvänd. Tänk dock på ifall du aldrig haft induktionshäll att den låter lite när du sätter på den. Dock är det inget som stör, men bra att känna till. Kom också ihåg att alla induktionshällar låter, mer eller mindre."

 

Nackdelarna då? Dessa finns ju med alla produkter och dem vill vi gärna få reda på innan vi bestämmer oss, så att vi kan väga in dem i vårt beslut. Och det som några konsumenter påpekar med denna häll, är att den lätt blir repig. En del tycker att den är lite för enkel och efterlyser fler finesser som t.ex. en oval platta. Vissa önskar också att det varit en värmereglering per platta, istället för en gemensam för alla plattor (på denna induktionshäll måste man först markera vilken platta som man vill ändra värmen på). Förutom dessa saker är konsumenterna väldigt nöjda med sin nya induktionshäll.

 

Här köper du bästa induktionshällen till lägst pris

Köper du induktionshällen på internet får du den billigast. Många internetbutiker har dessutom gratis frakt, vilket är skönt för att slippa besväret med transporter.

 

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 36 banker och långivare.


Tretti.se säljer Siemens EH651FEB1E för 4059 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

4059 kr är det lägsta priset just nu för Siemens EH651FEB1E!

Whiteaway erbjuder Siemens EH651FEB1E just nu för 4059 kr. Frakten ingår även i priset.

Hos Elon kan du köpa Siemens EH651FEB1E för 4435 kr. Frakt ingår i priset.

eNemo säljer den för 4499 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Hemmy.se säljer just nu Siemens EH651FEB1E för 5290 kr. Frakten ingår i priset.

Beijer Bygg säljer Siemens EH651FEB1E för 7995 kr. Frakten är inkluderad i priset.

ComputerSalg säljer just nu Siemens EH651FEB1E för 11012.48 kr. Frakten ingår i priset.
Test induktionshäll - experternas omdömen

Det finns tyvärr inte så många aktuella experttester att ta del av idag. Lyckligtvis är det dock generellt hög kvalité på dagens induktionshällar, så det är svårt att köpa "fel". Det som skiljer mest är deras reptålighet och hur lätt det är att göra rent dem, vilket förstås också är viktigt.


Råd & Rön, April 2020: testade 37 induktionshällar där det blev en tredelad förstaplats för Siemens. Med 69 poäng vardera fick Siemens EH651FEB1E, AD651FSB5E och EH675FEC1E dela på guldmedaljen. 

 

Danska Tænk har efter sina tester i maj 2017 en sammanställning på hela 13 induktionshällar. Bäst i test är Siemens EH651FEB1E som får 76 av 100 poäng och andraplatsen tas av Samsung NZ64K5747BK som får 74 poäng.


Längst ned på listan hittar vi de sämsta hällarna och dessa tillverkas av bl.a. Bosch, Miele och Scandomestic. Dessa ska du alltså undvika att köpa om du vill ha en bra induktionshäll, menar Tænk.

 

Tidningen Råd & Rön testade 8 standardhällar under 5 000 kronor i maj 2017. Tidningen undersökte bland annat hur snabba de var, hur bra de fungerade vid matlagning, hur mycket de lät samt hur mycket energi de förbrukade. Vinnare blev Whirlpool ACM 802/NE som fick 69 poäng. På silverplats, med bara 1 poäng mindre, kom IKEA Otrolig.

 

I Testfaktas  / Göteborgs-Postens test  från oktober 2013 var det Siemens EH651FE17E som blir utnämnd till bäst i test. Direkt därefter kommer Bosch PIE645F17E.

 

Detta säger vitvaruhandlarna

I och med att det inte finns så många tester på induktionshällar, har vi även lagt ner tid och arbete på att prata med flera vitvaruhandlare för att få reda på vad de säljer mest av och anser vara den bästa induktionshällen.


Även här är det AEG, Electrolux och Siemens som framstår som vinnare, vilket stärker vår rekommendation. Bland AEG är det främst modellerna IKB64301FB och HK604200IB som presterat allra bäst. Men vill du hellre ha en induktionshäll från Electrolux är det HOI630MF som du ska spana in. 
Ny energimärkning 2021

Sedan mars 2021 har skalan för vitvarors energieffektivitet genomgått en förändring. Istället för att toppnivån nu är A+++ är det istället A som är högst. Detta gör det enklare att se vilka som faktiskt är bäst. Tidigare var det inte ovanligt att majoriteten av vitvarorna hade A och högre i märkning, vilket skapade förvirring. Med det nya systemet som går från A - G blir det enklare att se vilka som faktiskt är mest effektiva.


Kampanjpriser hos Tretti, WhiteAway och eNemo

TIPS: Just nu är det REA hos flera vitvaruhandlare som erbjuder upp till 50 % rabatt! Tänker du köpa nya vitvaror är det därför smart att först kolla igenom deras utbud, för att se vad som passar dig.


De erbjudanden som är aktuella idag är:

 

 • Tretti har upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.
 • WhiteAway ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.
 • eNemo ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.


För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta.


Lycka till med dina inköp!
Tips: Passa även på att läsa testet gällande bästa stekgrytan här. Läs även vårt test om bästa espressobryggaren och bästa våffeljärnet här. Vi kan även tipsa om bästa kolsyremaskinen om du gillar att dricka kolsyrat vatten. 

Vanliga frågor och svar

 • Vad händer om man använder fel kastrull på induktionshäll?
  Om du använder en kastrull i fel material på din häll kommer det uppstå ett oljud från hällen. Detta låter först som ett litet knäppande ljud; desto mer du ökar effekten, desto mer likt ett tjutande blir detta ljud. Detta ljud innebär inte att något kommer hända utan låter dig endast att det inte fungerar som det är tänkt.
 • Vilka kastruller kan jag använda till induktionshäll?
  På en induktionshäll kan du använda följande grytor och kastruller: emaljerad, gjutjärn, rostfritt stål och stål. Du ska i allra högsta grad undvika koppar, glas, keramik och aluminium.Vill du gärna använda finare material som keramik och koppar kan du köpa till mellanlägg som sätts emellan hällen och koppargrytan. Dock tappas mycket av effekten eftersom värmen måste föras från mellanlägget till grytan. Du kan därför inte förvänta dig samma effektivitet.
 • Vilka material funkar på induktionshäll?
  Det enklaste sättet att ta reda på detta är att testa fästa en kylskåpsmagnet på kastrullen / grytan du har tänkt använda. Om magneten fäster sig på kastrullen så funkar den med induktionshällen!
 • Hur ska jag rengöra min induktionshäll?
  Det finns de som säger att matrester inte kan bränna fast på en induktionshäll pga den höga värmen. Men sanningen är tyvärr den att det absolut kan bränna fast. För att få bort detta utan att repa hällen kan du hälla på bakpulver som får stå över natten. När du kommer tillbaka på morgonen kan du koka upp en liten mängd vatten som du häller på hällen. Tack vare den kemiska reaktionen av bakpulver och vatten kommer spillet lösas upp, var bara beredd på att det kan pysa en del! Torka sedan av vatten och bakpulver med en trasa. MEN... om du inte vill leka kemist i köket rekommenderas ett bra lösningsmedel. Ännu bättre är det att torka upp matresterna så fort dessa spills. Att "ta det senare" kommer bara göra det svårare att få bort.
Bäst i test Guidens tester inom vitvaror


Anita Carlsen

Bäst i test: Induktionshäll

Testet skrevs och uppdaterades senast

Läs även: