mellanläggsplatta till induktionshäll bäst i test råd och rön, bästa induktionshäll test råd och rön

Induktionshäll bäst i test 2024 för effektiv matlagning

Ska du köpa induktionshäll och vill veta vilken som är induktionshäll bäst i test eller den mest prisvärda spishällen just nu? Läs då vidare i vårt induktionshäll test och hitta bästa induktionshäll just nu!


Vi har läst alla aktuella tester, pratat med vitvaruhandlare och dessutom tagit reda på vad de svenska konsumenterna tycker om sina induktionshällar för att på så vis kunna utse spishäll bäst i test.


Men låt oss först börja med lite bakgrund till vad en induktionshäll är och hur den fungerar.


Bästa induktionshäll just nu


Köpguide

Därför väljer många induktionshäll idag

Den största anledningen är tiden. Idag vill vi gärna att saker ska gå så fort som möjligt, i alla fall de tråkiga. I de flesta familjer är det mycket som ska hinnas med, även efter en lång dag på jobbet eller i skolan. Då är det skönt att slippa en långsam spis. Vill du spara tid gör du rätt i att investera i en häll som snabbt värmer upp kastrull eller stekpanna.


Om du redan tycker det är kul att laga mat kommer du snabbt inse vilket effektivt verktyg som induktion är. Dels för snabb tillagning men även att du, i vissa fall, kan slå ihop de befintliga plattorna till en extra stor sådan. Detta kallas för flexibla zoner; plattorna kan kopplas ihop vilket gör det enkelt att laga stora måltider om du har folk på besök.


En annan anledning är säkerheten. Plattorna blir inte varma som på vanliga spisar. Här är det bara själva kastrullen som värms upp, så när du tar bort den är inte plattan så varm, vilket är en stor fördel när man har småbarn. Dessutom - när du tar bort kastrullen från plattan, stänger värmen av sig direkt. Därför behöver du inte vara orolig på samma sätt som tidigare och fundera; "Stängde jag av spisen innan jag gick hemifrån?"


En tredje anledning är ekonomi. Genom att inte behöva värma upp en platta och halva spisen först, sparar du energi och får en effektivare användning av din elförbrukning.


Det är viktigt att du har behörighet om du ska montera hällen själv. Du får utföra installationen själv om du följer de föreskrifter och regler som finns kring detta. Vill du veta mer om vad du som privatperson får göra när det gäller el hemma kan du klicka in på Elsäkerhetsverkets hemsida.


Så funkar induktionshäll

Har du tröttnat på att vänta på att vattnet ska börja koka? Eller att smöret ska smälta så du kan steka? Visst skulle det vara skönt att slippa vänta på att få börja med maten. Att bara lägga smöret i stekpannan, hämta det du ska ha i kylskåpet och voilà (!) smöret är smält! Och likaså går det väldigt fort när hällen kokar upp vatten! Det som låter som en dröm för många, är verklighet för dem som redan hunnit köpa en egen.


Med en vanlig, traditionell spis värms värmeplattan först upp och överför sedan värmen till kastrullen. En induktionshäll jobbar på ett annat sätt; den är magnetisk, så här är det inte själva plattan som blir varm. Via magnetism överförs istället värmen direkt till kastrullen. Detta leder till en väldigt snabb uppvärmning.


På så vis är det bara själva kastrullen som blir varm och det är därför väldigt lätt att reglera värmen på en induktionshäll. Skruvar du ner värmen när vattnet kokar, så reagerar den direkt. Vill du lära dig mer om tekniken och läsa om den energibesparing som du kan göra, har Energimyndigheten en bra sammanställning (Under 'Bra att veta').


Vilka kastruller till induktionshäll?

Ja, men idag är de flesta kastruller anpassade för induktion. På bilden nedanför ser du vilka kastruller som kan användas och vilka som inte kommer att fungera.Dessa kastruller och stekpannor fungerar på en bra induktionshäll 60 cm bäst i test, siemens induktionshäll bäst i test.

Här ser du vilken typ av kastrull eller stekpanna som fungerar - och vilka som inte gör det.Som du ser fungerar de allra flesta kastruller till en häll med induktion. Det som inte framgår av bilden är att det gäller nya kastruller i rostfritt stål, alltså alla äldre kastruller är tyvärr inte kompatibla med hällen. För att vara på den riktigt säkra sidan kan du enkelt undersöka om kastrullen är kompatibel genom att hålla en magnet mot grytan. Blir det en kraft mellan magneten och kastrullen kan du använda grytan på en induktionshällKastruller med denna symbol funkar på olika induktionshällar som spishäll bäst i test induktionshäll, spishäll induktion bäst i test spishäll test


Finns denna symbol på kastrullen betyder det att den kan användas på induktionshäll.


Siemens induktionshäll bäst i test


Det finns många aktörer som tillverkar induktionshällar idag. Bland annat finns det många bra alternativ på hällar från IKEA, Siemens, Miele, AEG, Electrolux och Bosch. Men vi har tagit reda på vilken som är bäst sett till prestanda och pris. Det handlar om en Siemens häll och modellen är EH651FEB1E.


Siemens EH651FEB1E induktionshäll har 4 kokplattor och zoner med kastrullsensor, vilket betyder att den startar när det står en kastrull på zonen. Skulle det vara så att det ligger något objekt på plattan så värms inte dessa upp. Alla värmezoner har även en smart funktion; Powerboost funktion så att kokfältet värms upp mycket snabbt samt en display som visar energiförbrukning. En av plattorna är extra stor som gör det möjligt att få plats med större kastruller, praktiskt om du ska laga storkok. Allra helst hade vi gärna sett att denna häll hade flexibla zoner; där du kan slå ihop två plattor för att forma en ännu större sådan. Men den största av plattorna är stor nog för att klara det normala hemmets behov.


Den har också timer med stoppfunktion, äggklocka och 17 effektlägen. Även barnspärr finns för att skydda unga kockar i köket och restvärmeindikering för varje zon så att du vet hur länge plattan är varm. Dessa smarta funktioner sparar mycket tid i köket vilket gör det att det går extra snabbt att laga mat.


Nackdelar med Siemens induktionshäll

Det som några konsumenter påpekar med denna häll, är att den lätt blir repig. En del tycker att den är lite för enkel och efterlyser fler finesser som t.ex. en oval platta. Vissa önskar också att det varit en värmereglering per platta, istället för en gemensam för alla plattor (på denna induktionshäll måste man först markera vilken platta som man vill ändra värmen på). Förutom dessa saker är konsumenterna väldigt nöjda med sina köp.Här kan du köpa Siemens induktionshäll till lägst pris

Köper du hällen på internet får du den billigast. Många internetbutiker har dessutom gratis frakt, vilket är skönt för att slippa besväret med transporter.


Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.
Användarnas omdömen och recensioner om Siemens induktionshäll

Som alltid här på Bäst i test Guiden vill vi även veta vad konsumenterna tycker om en produkt. Det är ju trots allt de som sitter med den viktigaste erfarenheten; hur induktionshällen fungerar i vardagen. Och glädjande nog är även hemmakockarna mycket nöjda. Genomsnittsbetyget från drygt 70 konsumenter som köpt denna induktionshäll är 4,6 av 5,0 vilket får ses som mycket bra (augusti 2018).


"Grym spis! Jättenöjd - smidig och prisvärd!"


"Vi är supernöjda med spishällen, snygg design och bra funktioner"


"Utmärkt prestanda och mycket för pengarna!"


"Kocken i huset säger att det är en enkel och användarvänlig häll som är lätt att hantera. Läcker design och allt i allt väldigt nöjd med produkten"


"Denna induktionshäll är mycket bra och lättanvänd. Tänk dock på ifall du aldrig haft induktionshäll att den låter lite när du sätter på den. Dock är det inget som stör, men bra att känna till. Kom också ihåg att alla induktionshällar låter, mer eller mindre."


Så gjorde vi testet om induktionshäll bäst i test

I vår undersökning av den bästa induktionshällen har vi tittat mycket på viktiga faktorer som snabb och effektiv uppvärmning, energiförbrukning, temperaturkontroll, säkerhet och simpel rengöring. Det är viktigt att hällen värmer upp dina kärl snabbt, det är ju hela poängen med induktion - att det ska gå snabbt! Men en annan poäng med induktionshällen är också att du har god temperaturkontroll, och därför är det viktigt att den bästa kan erbjuda just detta.


Vidare är säkerhet också viktigt och allra helst ska hällen inte alls värma upp själva plattan, endast kärlet. Detta gör att du inte behöver oroa dig för att bränna dig eller mat som hamnar på direkt på plattan. Men det innebär också en bättre energieffektivitet och mindre energiförbrukning, eftersom endast kärlet värms upp. Slutligen går även rengöring in på detta också; om induktionshällen gör det den ska, och värmer endast upp kärlet, blir det enklare att rengöra plattan.


För att ta reda på vilka induktionshällar som uppfyller dessa faktorer allra bäst har vi tagit reda på resultaten i experternas tester. Här utsätter experterna de olika induktionshällarna för grundliga tester för att se ifall de är bra kandidater för hushållen samt om de håller vad de lovar i sina tester. I experternas tester, bland annat från Råd & Rön, har det varit tydligt att de har värderat energieffektivitet högt.


Men förutom experternas testresultat har vi även tagit reda på vad vanliga användare tycker om sina köp. Recensioner från svenska konsumenter har därför varit en god indikation på ifall induktionshällen fungerar som den ska och ifall de är nöjda med sina köp. Det har också gett svar på hur väl hällen håller över längre tid, då vanliga användare hinner testa dessa under längre tid.induktionshäll 70 cm bäst i test, bästa induktionshällen, induktionshäll 78 cm bäst i test, induktionshäll 80 cm bäst i test induktionshäll 60 cmTest induktionshäll - experternas omdömen

Det finns tyvärr inte så många aktuella experttester att ta del av idag. Lyckligtvis är det dock generellt hög kvalité på dagens hällar, så det är svårt att köpa "fel". Det som skiljer mest är deras reptålighet och hur lätt det är att göra rent dem, vilket förstås också är viktigt.


Råd & Rön testade 37 hällar där det blev en tredelad förstaplats för Siemens. Med 69 poäng vardera fick Siemens EH651FEB1E, AD651FSB5E och EH675FEC1E dela på guldmedaljen. När det gäller induktionshäll 80 cm är det hällen Siemens EX807LYV5E och EX851LYV5E som tar hem flest poäng.


Danska Tænk har efter sina tester i maj 2017 en sammanställning av 13 hällar. Bäst i test är Siemens EH651FEB1E som får 76 av 100 poäng och andraplatsen tas av Samsung NZ64K5747BK som får 74 poäng.


Längst ned på listan hittar vi de sämsta hällarna och dessa tillverkas av bl.a. Bosch, Miele och Scandomestic. Dessa ska du alltså undvika att köpa om du vill ha en bra häll med induktion, menar Tænk.


Tidningen Råd & Rön testade 8 standardhällar under 5 000 kronor i maj 2017. Tidningen undersökte bland annat hur snabba de var, hur bra de fungerade vid matlagning, hur mycket de lät samt hur mycket energi de förbrukade. Vinnare blev Whirlpool ACM 802/NE som fick 69 poäng. På silverplats, med bara 1 poäng mindre, kom IKEA Otrolig.


I Testfaktas  / Göteborgs-Postens test från oktober 2013 var det Siemens EH651FE17E som blir utnämnd till bäst i test. Direkt därefter kommer Bosch PIE645F17E.


Detta säger vitvaruhandlarna

I och med att det inte finns så många tester tillgängliga, har vi även lagt ner tid och arbete på att prata med flera vitvaruhandlare för att få reda på vad de säljer mest av och anser vara den bästa hällen.


Även här är det AEG, Electrolux och Siemens som framstår som vinnare, vilket stärker vår rekommendation. Bland AEG är det främst modellerna IKB64301FB och HK604200IB som presterat allra bäst. Men vill du hellre ha en Electrolux induktionshäll är det HOI630MF som du ska spana in.


Ny energimärkning från 2021

Sedan mars 2021 har skalan för vitvarors energieffektivitet genomgått en förändring. Istället för att toppnivån nu är A+++ är det istället A som är högst. Detta gör det enklare att se vilka som faktiskt är bäst. Tidigare var det inte ovanligt att majoriteten av vitvarorna hade A och högre i märkning, vilket skapade förvirring. Med det nya systemet som går från A - G blir det enklare att se vilka som faktiskt är mest effektiva.


Låna pengar till ditt köp

För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta. Lycka till med dina inköp!


Rengöra induktionshäll

Använd ett lämpligt lösningsmedel och skrubba bort problemet så snabbt som möjligt, annars finns det risk att smutsen hinner stelna och blir ännu svårare att få bort. Trots att det är induktion kan smuts fortfarande brännas fast.


Induktionshäll kastruller

Tänk på att du inte kan använda vilken kastrull eller stekpanna som helst. Se till att leta efter rätt symbol så du vet att kastrullen fungerar. Om du använder fel kommer uppvärmningen inte fungera på rätt sätt och det kommer då uppstå ett pipande ljud, så oavsett får du en tydlig konfirmation på om något är fel.


Bosch induktionshäll

Om du hellre vill ha en häll från Bosch finns det en hel bra val. Bosch ligger ständigt i toppskiktet. Och det bästa är att deras hällar passar till IKEA kök. En häll som har fått bra recensioner är bl.a. Bosch PXE651FC1E. Bästa priset hittar ni på länken här nedan.
Tips

Att utrusta ditt hem med effektiva och praktiska hushållsapparater förbättrar din vardag betydligt. 


 • En bra diskmaskin sparar tid och minskar vattenförbrukningen vid disken. 
 • En energisnål frysbox ger dig möjlighet att frysa matvaror för långsiktig förvaring. 
 • En köksfläkt håller köket fritt från matos och överskottsvärme. 
 • En mikrovågsugn är idealisk för snabb uppvärmning och tillagning av mat. När det gäller tvätt, erbjuder en tvättmaskin med torktumlare bekvämligheten av att tvätta och torka kläder i en och samma maskin, medan en separat torktumlare eller tvättmaskin ger flexibilitet för större tvättmängder. 
 • En ugn för inbyggnad är perfekt för bakning och matlagning, och en vinkyl säkerställer att dina viner alltid serveras vid optimal temperatur.


Söker du nya köksapparater och tillbehör kan vi tipsa om den bästa stekgrytan, bästa espressomaskinen och bästa våffeljärnet. Vi kan även tipsa om bästa kolsyremaskinen om du gillar att dricka kolsyrat vatten. 


Letar du efter det bästa kreditkortet kan du läsa vår jämförelse.


Vanliga frågor och svar

 • Vad händer om man använder fel kastrull på induktionshäll?
  Om du använder en kastrull i fel material på din induktionshäll kommer det uppstå ett oljud från hällen. Detta låter först som ett litet knäppande ljud; desto mer du ökar effekten, desto mer likt ett tjutande blir detta ljud. Detta ljud innebär inte att något kommer hända utan låter dig endast att det inte fungerar som det är tänkt.
 • Vilka kastruller kan jag använda till induktionshäll?
  Du kan använda grytor och kastruller i följande material: emaljerad, gjutjärn, rostfritt stål och stål. Du ska i allra högsta grad undvika koppar, glas, keramik och aluminium.Vill du använda finare material som keramik och koppar kan du köpa till mellanlägg som sätts mellan hällen och koppargrytan. Dock tappas mycket av effekten eftersom värmen måste föras från mellanlägget till grytan. Du kan därför inte förvänta dig samma effektivitet.
 • Vilka material funkar på induktionshäll?
  Det enklaste sättet att ta reda på detta är att testa fästa en kylskåpsmagnet på kastrullen / grytan du har tänkt använda. Om magneten fäster sig på kastrullen så är den kompatibel med induktionshällen!
 • Hur ska jag rengöra min induktionshäll?
  Använd ett lämpligt lösningsmedel och att ta hand om fläckarna direkt så de inte hinner torka in och bli ännu svårare att få bort.
 • Vilken är den bästa induktionshällen?
  Bästa induktionshäll just nu är Siemens EH651FEB1E. Denna har fått goda omdömen av användare och mycket bra betyg av kunniga experter från bland annat Råd & Rön.
 • Vilket spismärke är bäst?
  Bosch och Siemens är de spismärken som ständigt slåss om förstaplatsen i experternas tester. Just nu anser vi dock att Siemens är bästa märke efter att ha tagit del av tester och recensioner.
 • Vad ska man tänka på när man köper induktionshäll?
  Använd dig av principen "du får vad du betalar för". Dyrare hällar är bättre än billiga induktionshällar eftersom de lyckas hålla jämnare frekvens och därmed jämnare temperatur.
 • Hur bra är IKEAs induktionshäll?
  Enligt Råd & Rön är IKEA Matmässig en bra induktionshäll. I deras induktionshäll test tar den hem 69 poäng vilket är bra.

Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner och kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor och övrigt till hemmet.Anita Carlsen

Bäst i test: Induktionshäll

Anita - redaktör på Bäst i test Guiden sedan 2013. Anita är utbildad frilansjournalist och undersköterska och har i över 20 år djupdykt på inre utveckling, fysiskt och psykiskt välmående och har en gedigen erfarenhet inom hälsa och friskvård.

 

De specialinteressen som Anita djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom skönhet & hälsa samt hem & hushåll.


Vill du komma i kontakt med oss kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast