Bästa billånet hittar du här - billån bäst i test

Bästa billånet 2023 - Jämför billån

Är det dags att köpa ny bil? Någon gång fattar de flesta hushåll beslutet att skaffa en bil. Men det är inte alltid plånboken räcker till för att kunna köpa en bil för några hundratusen kronor. Då kan du ansöka om ett billån via en låneförmedlare eller direkt via bilåterförsäljaren. 


Hos de flesta låneförmedlarna kan du låna upp till 100% av bilens värde. Läs vårt test för att hitta billiga billån med låg ränta och se vilket som är billån bäst i test! 


När du ska köpa och betala en bil via ett billån har du två möjligheter för hur du kan lägga upp lånet. Du kan antingen låna till ditt bilköp genom att ansöka om ett privatlån, eller så tar du ett specificerat billån där bilen fungerar som säkerhet för lånet


Med bilen som säkerhet får du bättre villkor och ränta. Nedan har vi listat de långivare som får bäst betyg när det gäller bra billån. Det är enkelt att själv jämföra de olika för att se vilket som är det bästa billånet för just dig. 

10000 - 600000 kr

Lånebelopp

3.25 - 33.75 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • 40 anslutna långivare

 • Låna med betalningsanmärkning

 • 1 UC

5000 - 600000 kr

Lånebelopp

2.95 - 39 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • Hög poäng på Trustpilot

 • Snabba svar & utbetalningar

 • 1 UC

5000 - 600000 kr

Lånebelopp

3.06 - 29.99 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • 40 anslutna långivare

 • Låna med betalningsanmärkning

 • 1 UC

15000 - 600000 kr

Lånebelopp

4.95 - 15.95 %

Individuell ränta från

20 år

Åldersgräns

 • 0 kr i uppläggningsavgift

 • 1% lägre ränta för Coop-medlemmar

 • 3 månaders låneskydd

5000 - 600000 kr

Lånebelopp

3.06 - 29.99 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • Bra omdömen hos Trustpilot

 • Fler än 40 långivare

 • Enkelt att samla lån

5000 - 600000 kr

Lånebelopp

3.25 - 29.4 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • Hög poäng på Trustpilot

 • Jämför konsumtions-, bil & bolån

 • 1 UC


Krav på dig som ansöker om billån

Du får låna och ta ett billån om du är folkbokförd i Sverige, är minst 18 år gammal och inte ha några tidigare betalningsanmärkningar. Vissa av långivarna vill även ha information om din inkomst och ser gärna att den överstiger 200 000 kronor /år. 


Desto säkrare och mer ordnad privatekonomi du har, desto lägre ränta kan du få på ditt lån. 


När du ansöker om ett billån tas en UC (kreditupplysning). Vissa långivare kan även begära mer information om inkomst, civilstatus mm. Exempelvis kan du få en högre ränta om du är nyskild. 


Räntor billån

När det gäller billån spelar inte bilens värde någon roll för räntan. Istället är det din inkomst och anställningsform som påverkar räntan mest. Även tidigare betalningsanmärkningar spelar en roll för vilken ränta du får. Dock brukar långivarna titta på din återbetalningsförmåga istället för på själva anmärkningarna, under förutsättningen att dina skulder är betalda. 


Genom att jämföra olika långivare kan du ta reda på vart du ska låna för att få lägst ränta. 


Så mycket kan du låna

Ett billån täcker 80% av bilens värde medan de resterande 20% måste läggas in av dig själv som kontantinsats. Om du istället tar ett privatlån för att finansiera bilen, kan du låna 100% av bilens värde vare sig det är till en begagnad bil eller till en fabriksny, dock till en högre ränta. Med andra ord, vill du ta ett billån utan kontantinsats är det ett privatlån du ska ta. 


Tiden för billån brukar max vara 12-15 år. Tänk på att längre återbetalningstid innebär ett dyrare lån. Välj därför den kortaste avbetalningstiden som är möjlig för dig och din ekonomi, eftersom kostnaden då blir lägre samt att du slipper restkostnader


En restkostnad i detta fallet kan exempelvis innebära att; efter 7 år är lånet dyrare än bilens värde när du säljer bilen. Eftersom bilar har en snabb värdeminskning är det en till anledning att välja en så kort avbetalningstid som möjligt


Bästa räntan på billån hittar du här.


Bästa billån lägst ränta

De låneförmedlare som vi listar här på Bäst i test Guiden har alla tillstånd och är seriösa med goda betyg från TrustPilot. Eftersom dessa förmedlare är hårt granskade av Finansinspektionen kan du känna dig säker när du kontaktar dem.


De flesta låneförmedlarna för billån har idag snarlika erbjudanden men de som är erkända aktörer med bra omdöme och som vi anser är bäst när det kommer till billån är aktörerna nedan. Du kan läsa mer hos dem om du vill låna pengar eller vill lösa lånet som du redan har, om det befintliga lånet eventuellt har alldeles för hög ränta.


Att göra en jämförelse hos dem kostar 0 kr. Det är först när du bestämt dig för en långivare som det kostar pengar i form av den ränta som bestäms.


Räkna på billån - bäst billån hittar du hos:

Hos dessa låneförmedlare kan du få ett billån på up till 600 000 kr.

Vanliga frågor och svar

 • Hur mycket billån får man ta?
  Med ett billån kan du låna upp till 80 procent av bilens värde medan de resterande 20 procent måste läggas in av dig själv som kontantinsats. Om du istället tar ett privatlån för att finansiera bilen, kan du låna 100% av bilens värde, dock till en högre ränta.
 • Vad kostar ett billån i månaden?
  Det som påverkar månadskostnaden allra mest är vad räntan är. Sedan spelar det självklart in hur mycket du lånat och hur lång återbetalningstiden är. Säg att du tar ett billån på 300 000 kr med en ränta på 5% och en återbetalningstid på 5 år - då blir månadskostnaden ca 5300 kr.
 • Vilket billån är bäst?
  Det viktigaste för att hitta det bästa billånet är att jämföra olika lån med varandra. Vi på Bäst i test har tagit fram Lendo, Enklare, Advisa, Coop, Zmarta och Sambla som låneförmedlare där du kan få bäst billån.
 • Vad är restvärde på billån?
  Att ta ett billån med restvärde innebär att du när amorteringstiden är slut kan betala tillbaka resterande skuld på lånet med hjälp av bilens återstående värde. Det innebär att du inte amorterar hela bilens värde utan istället har kvar motsvarande belopp av skulden som bilen uppskattas vara värd när återbetalningstiden är slut.

  Vid tidsperiodens slut kvittar man bilens restvärde mot kvarvarande låneskuld. På så sätt kan man enkelt byta in bilen mot en ny efter en kort tidsperiod utan att behöva betala onödigt höga månadskostnader i form av amortering.Tips: Går du i lånetankarna kan du följa vår Facebook-grupp så får du snabbt information när något händer inom billån. På så vis får du redan på när något speciellt händer kring vart du får bäst billån.
Utöver billån bäst i test har vi på Bäst i test Guiden dessa låneguider


Christopher Holmerin

Bäst i test: Billån

Christopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden. 


Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.


Ursprungstestet skrevs 2020-07-13 och uppdaterades senast