id skydd kapning bäst i test 2023

Bästa ID skydd bäst i test 2024 - skydd mot ID kapning

Vi har tagit reda på hur man bäst kan skydda sig mot ID kapning samt undersökt vad som skiljer ID-kapningsskydden från ens vanliga hemförsäkring. I bästa fall har du redan ett bra skydd mot ID-kapning i din hemförsäkring - ett bra ID-skydd gratis med andra ord. 


Med många aktörer och svåra begrepp är det dock inte helt enkelt att lista ut alla detaljer själv. Därför har vi gjort jobbet åt dig för att du enkelt ska förstå vad tjänsterna erbjuder och ifall ID-skydd verkligen behövs.


Läs vidare i testet om bästa ID-skyddet där vi bland annat skriver om Skimsafe bäst i test.


Du kan läsa om:

Vad är id kapning?

Det sägs att det var bättre för. Och när det gäller tjuvarnas knep är vi beredda att hålla med. Modern teknik gör det ständigt möjligt för tjuvarna att slå till mot våra plånböcker på nya sätt, och id kapning är verkligen inget undantag.


Id kapning är när någon annan än du själv handlar produkter eller tar krediter i ditt namn. För att göra detta använder tjuvarna ditt personnummer, namn, hemadress samt bank- och kreditkort för att beställa varor på internet. Majoriteten av bedrägeribrotten är inte på så stora belopp som riskerar att haverera din privatekonomi, men det finns undantag: I de mer allvarliga fallen kan tjuven komma över dina id handlingar och ansöka om banklån och krediter i ditt namn. Därför gäller det att vi ständigt är vaksamma över nya och okända kreditupplysningar, mejl som ser konstiga ut samt våra lösenord.
Skydd mot id kapning

Det bästa sättet att skydda sig mot id kapning är att hålla koll på dina uppgifter, lösenord och PIN-koder. Dvs ska du ALDRIG lämna ut dessa i meddelanden, e-mail eller på sociala medier. Visst kommer kanske en vän behöva låna ditt kort någon gång och då går det bra att ge denna, men muntligt. Det är nämligen online som alla våra chattar och meddelanden sparas och finns tillgängliga för eventuella tjuvar och hackare.


Du ska även hålla koll på dina brev och se till att endast du läser dessa. Ett bra sätt är att koppla dessa till din digitala brevlåda, så att du alltid får dessa på din smartphone. En fördel med detta är att du direkt får en notis när det har tagits en kreditupplysning i ditt namn.


Tips för att förhindra id kapning • Klicka aldrig på suspekta länkar från okända avsändare vare sig på mejl eller SMS. Dessa länkar kan plantera virus på din enhet som kopierar dina lösenord.
 • Öppna aldrig mobilt bank-id på instruktion av en "telefonförsäljare".
 • Håll ditt kort stängt för utlandsköp när du inte befinner dig i utlandet.
 • Få din post från myndigheter digitalt i telefonen, på så sätt kan ingen stjäla dina uppgifter via din post.
 • Lämna ALDRIG ut lösenord, PIN-koder eller ditt mobila bank-id.
 • Använd starka lösenord.
 • Använd tvåfaktorsautentisering där det är möjligt. Detta innebär att, för att du ska logga in, måste du ta dig förbi två "hinder" oftast i form av ett lösenord och sedan en personlig kod skickad direkt till dig.


Men det finns också flera aktörer som kan hjälpa dig med detta. De erbjuder tjänster i form av abonnemang och försäkringar som kan hjälpa dig med ersättning och att bestrida felaktiga fakturor. Störst i Sverige är Skimsafe, Tryggsam och My Safety som alla har lång erfarenhet av identitetsstöld och kortbedrägerier.
Skimsafe id skydd


Skimsafe erbjuder flera abonnemang som håller koll på dina id handlingar på nätet. Detta bidrar till ett ökat skydd för att de ska hamna i fel händer där tjuvar kan använda de för att ansöka om krediter och lån. Dessutom hjälper Skimsafe dig med att spärra id handlingar samt bestrida felaktiga fakturor. Detta gör processen att få tillbaka dina id handlingar enklare, eftersom den bedrivs av experter inom området. Med deras app får du varningar ifall dina id handlingar har dykt upp på ett ställe där de ej bör vara. Du kan därefter be Skimsafe hantera ärendet.


Skimsafe har även ett kort som du stoppar i plånboken. Detta kort skyddar dina andra kort från att bli blippade eller skimmade när du inte har koll.


Trustpilot har Skimsafe ett totalbetyg på 4.6/5 vilket är väldigt bra!
Tryggsam id skydd


Med Tryggsamfår du assistans både innan, under och efter eventuell id kapning. Med deras abonnemang ingår bl.a. sms-notiser när någon tar en UC på dig, en egen handläggare som kontaktar kronofogden, spärrlinje som kan spärra dina id-handlingar när som helst samt juridisk hjälp ifall du råkar ut för en id kapning.


Trustpilot har Tryggsam ett totalbetyg på 4.0/5 av konsumenterna.
My Safety id skydd


My Safety fungerar även som en försäkring där du kan få ersättning ifall du råkat ut för bedrägerier på upp till 200 000kr. Och du kan även få hjälp med juridiska kostnader på upp till 2 000 000 kr. Utöver ekonomisk ersättning får du även hjälp med bevakning av dina personliga uppgifter, såsom e-mail och andra handlingar, på både internet och darknet. På så sätt får du ett helhetsskydd som håller dina id handlingar säkra.


Trustpilot har My Safety ett totalbetyg på 4.1/5 vilket vi tycker är bra.
Är tjänsterna värt mina pengar?

Men behövs verkligen dessa skydd? I en artikel på Avanza går det att läsa hur bluff-fakturor sällan godkänns och blir betalda. Att du behöver en extra försäkring som täcker bluff-fakturor är i majoriteten av fallen onödigt, framförallt eftersom de flesta tjänsterna kostar runt 100-lappen i månaden.


Likaså är det inte lika viktigt med rättsskyddet. Exempelvis täcker My Safetys rättsskydd kostnader upp till 2 000 000kr. Men med en vanlig hemförsäkring, t.ex. ICA Hemförsäkring, kan du få upp till 400 000kr. Visst 2 000 000 är mycket bättre än 400 000kr, men då ska du veta att juridiska kostnader för dessa mål brukar hamna på max 200 000kr.


Men vad är det du får när du tecknar ett id skydd? Huvudsakligen är det professionell hjälp ifall olyckan skulle vara framme. Istället för att du själv ska hålla på och ringa runt och bestrida fakturor kan dessa tjänster göra det åt dig, effektivt och enkelt. Det fungerar genom att du ger dem en fullmakt för att bedriva målet för din räkning. Utöver detta håller de ständig koll för att dina uppgifter inte ska hamna i fel händer på internet, darknet och push notiser.


id kapning skydd

Var vaksam över id handlingar och lösenord för att undvika id kapning!
Hemförsäkring - bra skydd mot id stöld

BådeSkimsafe, Tryggsam och My Safety ger dig bra skydd mot identitetsstöld, men sanningen är att en vanlig hemförsäkring ger dig ett lika bra skydd i praktiken, framförallt när det gäller kortbedrägerier. Då kan du ofta få hjälp av ditt försäkringsbolag eftersom Sverige har lagar mot obehöriga transaktioner. Det enda som krävs är att det går visa att dina kortuppgifter faktiskt har blivit stulna eller kapade. Du får därför oftast tillbaka hela beloppet som har dragits från ditt kort.


Ibland kan banker dock vara stränga med hur mycket du får tillbaka, framförallt om din egna oaktsamhet ligger till grund för att kapningen har kunnat ske. Ett exempel på detta är ifall du har skrivit din PIN-kod eller lösenord till en kompis på sociala medier, ovetandes om att dennes sociala medie-konto har varit hackat. Visst, du kunde inte veta att kompisens konto var hackat. Men eftersom bankerna har en strikt policy om att aldrig berätta din PIN-kod eller lösenord för någon så kommer du tyvärr inte undan. Lämna därför aldrig ut PIN-koder eller lösenord på internet!


Det som är inkluderat i de flesta hemförsäkringarna är bl.a. rådgivning ifall du råkat ut för en id kapning, assistans med att bestrida och avvisa betalningskrav och anmärkningar (t.ex. kreditupplysningar) samt ett rättsskydd som, beroende på försäkringsbolag, ger dig ersättning på upp till 300 000kr vid eventuellt mål i domstol.
Med ICA Hemförsäkring får du hjälp med upp till 2000kr för att ta tillbaka dina stulna ID-handlingar samt hjälp med juridiska och nödvändiga kostnader upp till 400 000kr. Den täcker dock ingen förlust av immateriell egendom eller ekonomisk skada som är direkt eller indirekt sammanhängande med din ID-kapning. Du kan alltså inte få tillbaka pengar som har stulits, men du kan få ekonomiska medel för att driva de ansvariga till rättegång. Utan självrisk.
Med Modernas Hemförsäkring kan du också få hjälp ifall du råkat ut för identitetsstöld. De är dock inte lika på det som ICA är. Hos Moderna kan du få hjälp med ombudskostnader på upp till 30 000kr. När det gäller processen att återskaffa dina ID-handlingar kan du få hjälp med detta upp till 1000kr. Detta skydd ingår i alla Modernas hemförsäkringar.hemförsakring id kapning skydd

De flesta hemförsäkringar ger dig hjälp och ersättning vid id kapning!
Identitetsstöld

ID kapning antar ju dock inte enbart ekonomisk karaktär. Ibland kan folk verkligen försöka ta över din identitet genom att exempelvis adressändra. Det är här som tjänster som Skimsafe är till en fördel eftersom du får förstaklassig hjälp av folk som är erfarna inom området.


Om du får nys om en adressändring i ditt namn ska du direkt kontakta Skatteverket och registrera en obehörig adressändring. Vad som ska göras då är att direkt kontakta skatteverket
Detta säger experterna

I en intervju på Avanza berättar Peter Stark, jurist på Konsumenternas, bl.a. att kostnader för juridisk ombud för dessa typer av rättsmål max hamnar på 100 000 - 200 000kr. Att du ska behöva rättsskydd på upp till 2 miljoner, som erbjuds av My Safety, är därför osannolikt. Han fortsätter med att berätta att skyddet du får med din hemförsäkring i majoriteten av fallen räcker för att hjälpa dig vid identitetsstöld.


Svenska Dagbladet, 2017: Skriver om id-skydd och vikten av att kolla så du inte betalar för något som du redan har inkluderat i din hemförsäkring. Framförallt skriver de om bolaget My Safety som kostar likt en billigare hemförsäkring.
Frågor och svar om id kapningar

 • Hur förhindrar jag id kapning?
  Skydda dig mot ID-kapning genom att hålla koll på dina identitetshandlingar. Klicka eller svara aldrig heller på konstiga länkar, e-mails eller SMS. Redan där har du ett bra skydd mot ID-kapning.
 • Någon vill att jag ska godkänna något via mobilt bank-id.
  Detta ska du aldrig gå med på! Om du inte har slussats vidare från din internetbank eller faktiskt befinner dig fysiskt på banken ska du aldrig godkänna något i mobilt bank-id om det kommer på instruktion från en okänd person i telefon.
 • Hur vanligt är id kapning?
  Drygt 160.000 svenskar råkade ut för id kapning förra året. Enligt My Safety har antalet lyckade id kapningar minskat något, dock har andelen försök ökat.
 • Hur vet jag om jag är id kapad?
  Detta brukar visa sig genom att du får SMS, e-mails och notiser om att en ny kreditupplysning har blivit tagen på dig. Du kan även få bekräftelser på köp som du inte har gjort. Om detta händer är det viktigt att du hör av dig till din bank samt spärrar ditt kort och personnummer.
 • Måste man ha skydd mot ID-kapning?
  Det är inget krav med ID-skydd, men det kan vara bra att ha. Kolla med din hemförsäkring om det finns inkluderat, i så fall har du ett bra ID-skydd gratis via hemförsäkringen.

  Vi tipsar annars om bästa ID-skyddet i vårt test, där du kan läsa om Skimsafe bäst i test och andra ID-skydd.


Tips 1: Om ni vill veta mer om de bästa hemförsäkringarna just nu, som också täcker id skydd, kan vi tipsa er om att läsa vårt test av hemförsäkringar här! Det är bra för dig som är osäker ifall ni vill lägga pengarna på en id kapning försäkring.
Bäst i test Guidens försäkringsguider
Philip Andrén

Bäst i test: ID Kapning

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast