Vår guide till 'bästa systemkameran 2023' inkluderar vi allt från systemkamera bäst i test Råd och Rön till specifika modeller som Nikon systemkamera bäst i test och Canon systemkamera bäst i test. Hitta canon kamera bäst i test och digitalkamera bäst i test. Vår recension av bäst i test systemkamera nikon passar hobbyfotografer.

Systemkamera bäst i test 2024: Test av bästa systemkameran

Vill du ta riktigt bra foton och letar efter digital systemkamera bäst i test? Då har du kommit helt rätt! Utbudet av digitala DSLR:er är stort och att hitta en bra systemkamera är inte svårt, men att hitta bästa systemkameran som också är prisvärd är svårare. Vi har lusläst alla aktuella tester, fototidningarnas recensioner, samt kollat vad andra fotoentusiaster tycker om sina kameror för att spara din tid.


Genom att läsa vårt test av systemkamera kan du köpa bästa digitalkameran direkt och undvika felköp. Givetvis bör du vända och vrida på systemkameran för att prova dess vikt och storlek i handen. Men vi hoppas vara värdefull hjälp på din väg.


Bästa systemkameran just nu

Köpguide - vilken kamera är bäst?

Bästa tillverkarna av systemkamera: Canon och Nikon

Under många år har rivalerna Nikon och Canon slagits om tronplatsen. Tidigare har tidningen DigitalFoto ställt dessa mot varandra i en duell och det blev i det närmaste ett dött lopp - precis som i så många andra tester med bästa kameran. Ser man till proffsfotograferna, använder dessa nästan alltid antingen en Canon systemkamera eller Nikon systemkamera. Det finns förstås en anledning till det.


Även om vi inte kan lägga ned samma summor som proffsen vid vårt inköp, kan vi i alla fall dra nytta av tekniken och ställa in siktet på testerna av den bästa systemkameran under 10000 kr (entusiastkamera).


Nybörjare, entusiast eller proffs?

Vårt fokus på denna sida är att presentera den bästa spegelreflexkameran för dig som redan vet lite om fotografering. Vi lämnar alltså de allra billigaste instegsmodellerna (systemkamera för nybörjare). Inte för att det är något fel på bildkvalitén på dessa, utan för att vi vill rekommendera en systemkamera till dig som kommer att använda kameran ganska mycket.


Då kan det nämligen vara värdefullt att den är mer stabilt byggd, har snabbare autofokus och fler inställningsmöjligheter - utan att kameran blir svår att hantera. Dessa kallas ofta "entusiastmodeller". Det är en bra nivå att börja sin fotografiska karriär på. För medan det säljs allt färre kompakta digitalkameror så ökar intresset för DSLR:er.


Bra systemkamera till bra pris

Målet är att hitta bästa systemkameran för högst 7 000 kronor. Då ska ett bra objektiv dessutom ingå eftersom systemkameran i sig inte har någon optisk zoom.


Systemkamera att filma med

I många av de digitala systemkameror som säljs idag har du även möjlighet att filma. Även om kvalitén inte är strålande, duger de i de flesta fall utmärkt för dig som inte vill investera i en riktig videokamera.

Bästa digitalkameran 2024 - Canon systemkamera

Efter att ha studerat alla tester, läst artiklar och träffat konsumenter och säljare, är vi redo att peka ut den bästa digitalkameran just nu. Kampen står idag främst mellan Nikon D7500D och systemkamera Canon EOS 90D.


Detta är två riktigt bra systemkameror och vilken du än beslutar dig för att köpa, har du en vinnare i din hand. Avgörandet kanske kan ske när du går in i din kamerabutik för att klämma och känna på modellerna. För det är också viktigt med din upplevelse av kameran, så som ergonomi, balans och hur greppet passar i just din hand. Vårt val blir rent testmässigt: Canon EOS 90D kamera bäst i test, med minsta möjliga marginal.Canon systemkamera bäst i test

Canon EOS 90D är den bästa Canon kameran. Bilderna vid fotografering är av mycket hög kvalitet och kameran har ett dammreduktionssystem som gör att dina fotografier inte förstörs av damm. ISO-värdet är 100-25600 vilket innebär att det är möjligt att ta fotografier utan blixt även i svagt ljus.


Bra för sportfotografering

Den är idealisk för fotografering av vilda djur och sport eftersom den har en högupplöst sensor på hela 32,5 megapixlar. Bilder som tas i denna upplösning kan beskäras, roteras och storleksändras med en bildkvalitet som är detaljerad nog för stora utskrifter. 


Du kan också fjärrstyra kameran utan att vara i närheten. Detta är en utmärkt metod för att ta närbilder av djur i naturen utan att skrämma bort dem. Flimmerdetekteringen styr EOS 90D:s kontinuerliga bildhastighet för att kompensera för flimrande ljus som ofta förekommer i idrottshallar. 


Tips: Kolla även in vårt test på bästa actionkameran om du är intresserad av att filma sport och vilddjur.


Användarvänlig och tålig kamera

Canon EOS D90 har ett stort batteri som låter dig ta hela 1300 bilder på en laddning. Den vinklingsbara 3,0-tums LCD-pekskärmen är praktisk när du till exempel ska filma eller ta en bild när du står framför kameran.


Med stöd för UHS-II SD-minneskort kan kameran skriva bilder snabbt, och den kan ta upp till 58 JPEG-filer i full storlek, 25 RAW-filer eller 39 CRAW-filer i en serie.


Anslut till mobil

Inbyggt bluetooth och Wi-Fi gör att du, tillsammans med Canon Camera Connect-appen, alltid kan vara ansluten till dina digitala enheter. Denna app gör det enkelt att dela bilder via meddelanden och sociala medier. 


Den har också andra anslutningsalternativ som HDMI Mini-kontakt och USB Micro-B utöver WiFi (802.11b/g) och Bluetooth 4.1 så att du exempelvis kan lagra dina bilder i en extern hårddisk.


Möjlighet att filma i 4K

4K-intervallinspelning är en annan kraftfull funktion som förtjänar att lyftas fram med denna systemkamera.


Specifikationer

Produkttyp: Digitalkamera - 4K - SLR med Live View-läge, filminspelning 

Objektiv ingår: EF-S 18 - 135 mm IS USM objektiv 

Bildpunkter, upplösning: 32,5 megapixel 

Storlek på optisk sensor: APS-C (22,3 x 14,8 mm) 

Dammrengöring från bildsensor: Ja 

Gränssnitt: HDMI, USB 2.0, IEEE 802.11b/g/n, Bluetooth 4.1 

Ansiktsigenkänning: Ja 

Standard-ISO: 100-25600 

Bildsensorfunktioner: EOS integrerat rengöringssystem, Självrengörande sensor 

Optisk zoom: 7,5x 

Bildprocessor: DIGIC 8 

Bildtagningformat: JPEG, RAW, RAW + JPEG 

Max videoupplösning: 3840 x 2160  


Om du vill veta mer om testvinnaren kan du se en kort film om hur denna kamera fungerar i verkligheten nedan.
Användarnas omdömen och recensioner om Canon systemkamera bäst i test

Som vanligt här på Bäst i test Guiden lägger vi även stor vikt vid vad konsumenterna tycker om en produkt. Alltså inte bara vad en enskild recensent eller testare tycker. Vi vill höra så många uppfattningar som möjligt, för att sedan väga samman alla positiva och negativa åsikter inför vårt köp.


I detta fall är dock de flesta rörande överens: Canon EOS 90D är en mycket bra DSLR kamera. Användarna är riktigt nöjda och har nästan bara positiva ord att säga. 


"Canon EOS 90D sitter riktigt bra i handen och ger fantastiska bilder. En funktion jag gillar är enkelheten att överföra bilder från kameran till mobilen. Rekommenderas starkt."


"De stora fördelarna med 90D är att den blivit mycket snabbare än sina föregångare och den har också en mycket bra autofunktion som fungerar utmärkt för både stillbilder och video. "


"Den är mycket större och tjockare än en spegellös kamera, men det större ytan, de rundade hörnen och det rena greppet är en stor fördel. Kameran har verkligen bra prestanda samt att den är lätt att bära med sig och använda."


Så köper du kameran till bästa pris

Mer prisvärd systemkamera hittar du inte - beställ den på nätet så får du bäst pris! Det finns flera intressanta systemkamera paket där du kan välja objektiv och tillbehör, beroende på behov och plånbok.


Det vanligaste är dock att ett objektiv på 18-55 mm medföljer, vilket är ett allsidigt och bra objektiv att börja med. Det motsvarar 27-82 mm brännvidd på en 35 mm-kamera.

Låna för bästa kameran 2023 - vilken kamera är bäst i test kamera test, systemkamera nybörjare, bästa canon kameran, systemkameror


Så gjorde vi testet om bästa systemkameran

I vår undersökning av systemkameror har vi främst tagit del av resultaten i de kunniga experternas tester, både på nätet och i tidningar. I experternas tester har de utvärderat viktiga faktorer som användarvänlighet, funktioner och detaljer rörande bildkvalitet som sensorstorlek, upplösning och auto-fokusfunktioner. 


Utöver experternas uttalanden har det också varit värdefullt med användarnas åsikter om de olika kamerorna som finns just nu. Detta har gett oss en god överblick över vad som faktiskt önskas av en bra systemkamera samt vad de tycker om kamera bäst i test som utses av experterna. Användarnas omdömen har därför i hög grad varit ledande för oss när vi har utsett systemkamera bäst i test.


Slutligen har vi jämfört de olika kamerorna som experterna och användarna gett goda omdömen eftersom vårt mål har varit att utse den systemkamera som erbjuder mest värde för pengarna. Denna utgångspunkt har gjort att vi har exkluderat premiumkameror som kostar flera tiotusentals kronor, trots att de är riktigt bra - vi vill ju ha en bra men också prisvärd systemkamera!


Test systemkamera - experternas omdömen

Genom att läsa experternas åsikter får vi en bild av vilken kamera som är bäst just nu. Nedan kan du läsa tester från år 2013 fram till idag, och du hittar de senaste kameratesterna högst upp i listan.


Systemkamera test - 2022

Råd och Rön listade de 10 bästa systemkamerorna (spegellösa), där finner vi Canon EOS 90D med 66 poäng. 


Systemkamera test - 2018

EISA delade ut priser till de bästa kamerorna:

 • Bästa professionella DSRL kamera: Nikon D850 med orden; "Nikon D850 är en enastående och kraftfull småbildskamera som klarar alla fotosituationer du kan tänkas vilja prova."
 • Bästa DSLR kamera: Canon EOS 6D Mark II med omdömet; "Canon EOS 6D Mark II är en kompakt men kraftfull DSLR för fotoentusiaster."
 • Bästa spegelfria kamera: Blev Fujifilm X-H1 och EISA skriver; "Fujifilm X-H1 är det nya professionella flaggskeppet i X-systemet."
 • Bästa kameraköp: Canon EOS M50 vann eftersom; "Den här kompakta, lätta och prisvärda spegelfria kameran levererar samma bildkvalitet som sina större syskon."


Tidningen Råd och Rön har 16 digitala systemkameror i sin sammanställning. Kamera bäst i test är Canon EOS 6D Mark II som får 72 poäng men kampen i toppen är hård, då de mer prisvärda modellerna Canon EOS 80D och Canon EOS 800D kommer på en delad andraplats med 71 poäng vardera.


Enligt Råd och Rön gör alltså systemkamera Canon bättre SLR-kameror än Nikon just nu, då Nikon placerar sig längre ned på listan.


Systemkamera test - 2017

EISA delade ut priser till de bästa kamerorna:

 • Bästa spegelfria kamera: Sony Alpha A6500 som fick omdömet; "Sony α6500 är en mycket kompakt systemkamera med proffsprestanda. Oavsett om du filmar 4K-video eller tar stillbilder ger α6500 utmärkt bildkvalitet."
 • Bästa DSLR kamera: Nikon D7500 som fick omdömet; "D7500 är en avancerad DSLR-kamera som erbjuder mycket av funktionerna från den uppskattade D500 i ett lätt, robust och prisvärt kamerahus. Med samma 20,9 megapixelssensor, snabba processor och stora ISO-omfång som D500 blir nya D7500 ett kraftfullt och mångsidigt verktyg för passionerade fotografer."
 • Bästa DSLR entusiastkamera: Canon EOS 77D som fick omdömet; "Canon EOS 77D har många av de kraftfulla funktionerna hos den semiprofessionella EOS 80D. Dess CMOS-sensor med 24 megapixel har större dynamiskt omfång än föregångaren."
 • Bästa professionella DSRL-kamera: Canon EOS 5D Mark IV som fick omdömet; "Canon EOS 5D Mark IV är favoritverktyget för många proffsfotografer över hela världen. Jämfört med föregångaren har Canon ökat bildkvaliteten rejält med högre upplösning och större dynamiskt omfång. Autofokus har blivit ljuskänsligare och videofunktionerna är mycket mer avancerade med 4K-inspelning av hög kvalitet och snabb autofokus."


Tidningen Råd och Rön testade 60 systemkameror och redovisade resultaten. Mer än hälften av dessa kameror var dock så kallade "spegellösa systemkameror" så dessa bortser vi ifrån i testet. Bästa kameran blev Canon EOS 7D Mark II samt Nikon D7200 som båda fick 72 poäng. Dessa kameror har dock en hög prislapp. Betydligt mer prisvärd är Canon EOS 1300D som med 68 poäng får en femteplats i detta kamera test.


Tidningen Ljud & Bild skriver att detta är "kameran som passar alla." De menar att "Bildkvaliteten, användarvänligheten och videoegenskaperna är tillräckligt bra för att tillfredsställa även de mer kräsna, erfarna fotograferna. Behöver man en bra kamera i en kompakt förpackning som inte är stor, tung eller dyr, så är detta en av de bästa i sin klass." Betyget blir 5 av 6 stjärnor och den får även utmärkelsen "Särskilt rekommenderad".


Tidningen Kamera & Bild skriver efter sitt test att: "Hög upplösning och bra bildkvalitet gör att bilderna blir mycket bra, även i svagt ljus med rätt objektiv. Kameran fungerar också bra för den som vill filma eller ha med sig en kamera på utflykten eftersom den är så liten. Nikon D5600 är en bra kamera för alla som behöver en enkel och rolig kamera, samt med möjligheten att utvecklas." Betyget blir hela 74 av 100.


Digital foto för alla ger den betyget 8,9 av 10 och summerar med "Nikon D5600 förenar bra funktioner, fin användarvänlighet och ett vettigt pris med en väldigt tjusig bildkvalitet."


CyberFoto skriver i sitt test att kameran har "lägre brus på höga ISO än genomsnittet bland APS-C kameror. Det är skönt grepp och bra känsla i kameran samt det faktum att den inte har ett lågpassfilter gör att det blir skarpare bilder. Det här är en tillräckligt kompetent kamera för de flesta användare."


Nikon D5600 har dessutom vunnit förstapris som "Bästa instegs DSLR-kamera" hos TIPA 2017.


Systemkamera test - 2016

Ljud & Bild utsåg de bästa kamerorna. Vinnarna blev:

 • Årets bästa kompakta systemkamera: Sony a6300
 • Årets bästa avancerade systemkamera: Fujifilm X-T2
 • Årets bästa spegelreflexkamera: Nikon D500

Samtliga av dessa kameror har dock en prislapp från 10 000 kronor och uppåt.


EISA menar att det fortfarande är två tillverkare som gör de erkänt bästa systemkamerorna; Canon och Nikon!


Priset som Bästa DSLR-kamera går till Canon EOS 80D med orden: "Canon EOS 80D är inte en SLR-kamera i mängden. Canon har tagit fram en kamera som kombinerar många innovativa funktioner för stillbild och video. Sist men inte minst har EOS 80D klassledande bildkvalitet."


Priset som Bästa Semiproffs DSLR-kamera går till Nikon D500 och EISA skriver: "Nikons nya 153-punkters autofokus ger både snabb och träffsäker fokus, i synnerhet med rörliga motiv. En nyutvecklad APS-C-sensor med 20,9 megapixel ger utmärkt bildkvalitet. Både byggkvalitet och hantering är utmärkta med en stor ljus sökare och vinklingsbar pekskärm."


Digital Foto för alla testade systemkameror och kampen i toppen blev mycket hård. Med minsta möjliga marginal vann systemkameran Sony Alpha A6300 med 9,0 poäng och tidningen skriver; "För första gången ser vi en spegellös systemkamera som på flera punkter överträffar spegelreflexkamerorna." På en delad andraplats, med 8,9 poäng, kom Canon EOS 80D och Nikon D7200.


EISA utnämnde sommaren Panasonic Lumix DMC-G7 till bästa digitala systemkamera. Motiveringen löd: "G7 är en sann video/stillbildshybridkamera som erbjuder 4K videoinspelning till ett mycket överkomligt pris."


Systemkamera test 2015 och äldre

EISA:s pris till bästa semiproffs kamera gick till Canon EOS 7D Mark II med orden; "Canon EOS 7D Mark II är en av de bästa APS-C digitala systemkameror som någonsin gjorts. Den erbjuder funktioner som normalt endast finns i riktigt professionella modeller. "


Expressen testade 6 systemkameror för resor och konstaterade att priset sjunkit de senaste åren, samtidigt som utvecklingen gjort dem vassare. Bäst i test blev hybridkameran Sony Alpha A6000 som får betyget 5 av 5. Även den dyra Nikon D750 får högsta betyg och därmed dela på förstaplatsen.


Ljud & Bild testade kompakta systemkameror. Bäst i test blev Sony Alpha A6000. Tidningen skriver; "Den höga bildhastigheten, fokusprecisionen och användarvänligheten är felfri. Tack vare en bildkvalitet i samma klass som de bästa, är Sony a6000 en kamerafullträff."


Systemkamera test - 2014

EISA utsåg Canon EOS 1200D till bästa nybörjarkamera.


Expressen ställde 8 stycken kameror mot varandra för att se vilken som var bäst. 4 av dessa kameror var mobiltelefoner, men bäst i test blev Canon EOS 600D som fick högst betyg. Omdömet blev; "Canon har gått från klarhet till klarhet med sin EOS-serie, och 600D är inget undantag. Den hör till instegskategorin, men ger så bra bilder och är så lättanvänd att den även används av proffsfotografer."


Även Fujifilms Finepix X100S och Leica M fick betyget 5 av 5 i detta kameratest.


Systemkamera test - 2013

Ljud och Bild testade Canon EOS 700D och konstaterade att ”Canon 700D är förträffligt överskådlig. För nybörjare och erfarna fotografer är 700D en välgjord kamera som levererar hög bildkvalitet. Ett säkert val!" Kameran fick 19 av 24 stjärnor.


Expressen testade 8 systemkameror och delade ut högsta betyg, fem getingar, till tre av dessa; Canon EOS 600D, Canon EOS 650D och Nikon D5100. Tidningen konstaterar att dessa tre är snarlika och att priset, eller smaken, därför kan få vara avgörande.


EISA gav utmärkelsen "Bästa SLR Kamera" till Canon EOS 100D. Titeln "Bästa kamera" gick till Nikon D7100.


Utmärkelsen "Bästa SLR Kamera" tilldelades Sony Alpha SLT-A57 av EISA."


Bäst i test Guiden systemkamera test hjälper dig att hitta bästa systemkameran under 10000 - en bra digitalkamera. Vi tipsar om prisvärd systemkamera rea. Våra bäst i test systemkamera paket och sony systemkamera bäst i test digitalkamera recensioner hjälper dig att jämföra och välja bästa kamera för dina behov.

Den bästa digitalkameran hjälper dig att föreviga dina största stunder i livet.


Så hittar du bästa kameran för dig

En bra smartphone har ju också en bra inbyggd kamera som kan fungera som ett komplement till din digitalkamera. Dock kommer dessa inte i närheten av samma kvalité som ovanstående kamera.


Tycker du att systemkameror är lite för dyra eller för stora att bära omkring på, kan du titta närmare på en bra kompakt digitalkamera istället.


Glöm inte att framkalla dina bästa foton på papper också. Kanske blir det den bästa fotoboken någonsin? Det är lätt hänt att alla minnen annars försvinner vid en datorkrasch eller oavsiktlig radering. Det finns flera bra ställen på internet som hjälper till med fotoframkallning billigt. Du kan också använda den bästa multiskrivaren som gör riktigt fina utskrifter av dina bilder.


Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har prisvärd systemkamera rea. På så vis kan du göra ett riktigt fynd = bästa kamera till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Vanliga frågor och svar

 • Vad är en bra systemkamera?
  En bra systemkamera ska vara stabilt byggd, ha snabbt autofokus och ge bra bildkvalitet.
 • Vilken är bästa digitalkameran?
  Bästa digitalkameran just nu är Nikon D5600. Den är robust, tar bilder av mycket hög kvalitet, har många anslutningsmöjligheter och bra funktioner som t.ex. Snapbridge och Timelapse.
 • Vad är spegellösa kameror?
  Med spegellösa kameror kan du byta objektiv. Detta eftersom de inte har ett internt spegelsystem.
 • Är det värt att köpa systemkamera?
  Om du vill satsa på fotografering och har stort nöje av att ta riktigt bra foton kan det vara värt att köpa en systemkamera. Vi har utsett digital systemkamera bäst i test just nu - en Nikon systemkamera.
Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna blu-ray dvd, foto, hemmabio, högtalare, hörlurar, kameror, tv och telefoni.
Anita Carlsen

Bäst i test: Systemkamera

Anita - redaktör på Bäst i test Guiden sedan 2013. Anita är utbildad frilansjournalist och undersköterska och har i över 20 år djupdykt på inre utveckling, fysiskt och psykiskt välmående och har en gedigen erfarenhet inom hälsa och friskvård.

 

De specialinteressen som Anita djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom skönhet & hälsa samt hem & hushåll.


Vill du komma i kontakt med oss kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast