Låt den bästa systemkameran hjälpa dig ta bra fotografier.

Systemkamera bäst i test 2023 - tester av digitalkameror

Ska du köpa ny digitalkamera och vill veta vilken som är bäst just nu? Då har du kommit helt rätt! Utbudet av digitala DSLR:er är stort men vi har gjort det lite enklare för dig. Vi har nämligen letat igenom nätet efter alla aktuella tester, läst fototidningarnas recensioner, kollat vad andra fotoentusiaster tycker om sina kameror och sedan sammanställt allt på denna sida.

 

På så vis kan du enkelt se vad som du ska köpa för digital systemkamera om du vill ha den som vunnit bäst i test. Du sparar tid och undviker dåliga köp. Givetvis är det så att du själv måste känna dig för, vända och vrida på kameran och prova att du är nöjd med vikt och storlek. Men förhoppningsvis kan vårt förarbete vara en värdefull hjälp på din väg.


Vårt toppval just nu

Nikon systemkamera

Nikon D5600

Systemkamera bäst i test Nikon D5600
 • Otrolig bildkvalitet

 • Många anslutningsmöjligheter

 • Videoinspelning i full HD

 • Ingen helbildssensor

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide

Nybörjare, entusiast eller proffs?

Vårt fokus på denna sida är att presentera den bästa spegelreflexkameran för dig som redan vet lite om fotografering. Vi lämnar alltså de allra billigaste instegsmodellerna (systemkamera för nybörjare). Inte för att det är något fel på bildkvalitén på dessa, utan för att vi vill rekommendera en systemkamera till dig som kommer att använda kameran ganska mycket.

 

Då kan det nämligen vara värdefullt att den är mer stabilt byggd, har snabbare autofokus och fler inställningsmöjligheter - utan att kameran blir svår att hantera. Dessa kallas ofta "entusiastmodeller". Det är en bra nivå att börja sin fotografiska karriär på. För medan det säljs allt färre kompakta digitalkameror så ökar intresset för DSLR:er.

 

Målet är att hitta den bästa systemkameran för högst 7 000 kronor. Och då ska ett bra objektiv dessutom ingå eftersom systemkameran i sig inte har någon optisk zoom.

 

Dessa kameratillverkare är bäst

Under många år har giganterna Nikon och Canon slagits om tronplatsen. Tidigare har tidningen DigitalFoto ställt dessa mot varandra i en duell och det blev i det närmaste dött lopp. Precis som i så många andra tester. Och ser man till proffsfotograferna, använder dessa nästan alltid något av dessa märken. Det finns förstås en anledning till det.

 

Även om vi inte kan lägga ned samma summor som proffsen vid vårt inköp, kan vi i alla fall dra nytta av tekniken och ställa in siktet på testerna av den bästa entusiastkameran.

 

I många av de digitala systemkameror som säljs idag har du även möjlighet att filma. Även om kvalitén inte är strålande, duger de i de flesta fall utmärkt för dig som inte vill investera i en riktig videokamera.

 
Bästa digitalkamera 2023 - testvinnaren

Efter att ha studerat alla tester, läst artiklar och träffat konsumenter och säljare på fältet, är vi redo att peka ut den bästa digitalkameran just nu. Kampen står idag främst mellan Nikon D5600 och Canon EOS 750D.


Detta är två riktigt bra kameror och vilken du än beslutar dig för att köpa, har du en vinnare i din hand. Avgörandet kanske kan ske när du går in i din kamerabutik för att klämma och känna på modellerna. För det är också viktigt med din upplevelse av kameran, så som ergonomi, balans och hur greppet passar i just din hand. Vårt val blir rent testmässigt och då vinner, med minsta möjliga marginal, Bäst i test är Nikon D5600.


Bäst i test  Digital systemkamera: Nikon D5600

(Klicka på kameran för mer information om lägsta priset)Denna kamera har 24,2 megapixels CMOS-sensorupplösning samt möjlighet till videofilmning i full HD (1920 x 1080). Ljudet spelas in i stereo med den inbyggda mikrofonen. Bilderna vid fotografering är av mycket hög kvalité och kameran har ett system som ser till att dina fotografier inte förstörs av damm. ISO-omfånget är 100–25600 vilket gör det möjligt att ta fotografier utan blixt, även när det är svagt ljus.


Enligt experterna är kameran robust med många intressanta finesser. En kolfiberförstärkt skalkonstruktion gör den tåligare och lättare än många andra spegelreflexer, då den bara väger 465 gram inklusive både batteri och minneskort. Den vinkelbara 3,2 tums LCD-skärmen med touch är praktisk när du till exempel ska filma eller ta kort och du befinner dig framför kameran. Den har också många anslutningsmöjligheter så som HDMI, USB 2.0, wi fi bluetooth och NFC.


Tack vare den inbygga funktionen SnapBridge kan du hålla en konstant anslutning mellan kameran och din smartphone via Bluetooth. Då skickas dina bilder till din mobil eller surfplatta medan du fotograferar. Varje bild du tar visas direkt på din telefon eller surfplatta och är redo att delas med andra om du så önskar. En stor fördel är att SnapBridge drar mycket mindre ström än till exempel en Wi-Fi uppkoppling. Genom anslutning till SnapBridge kan du även använda din smarta enhet för att fjärrstyra kameran. Läs mer på Nikons hemsida


Timelapse är en annan effektfull filmfunktion som förtjänar att lyftas fram med denna kamera. Med denna funktion kan du visa ett långt händelseförlopp under kort tid och med Nikon D5600 kan du skapa timelapse filmer direkt i kameran. Se en exempelfilm från Nikon här.


Så tycker konsumenterna om kameran

Som vanligt här på Bäst i test Guiden lägger vi även stor vikt vid vad konsumenterna tycker om en produkt. Alltså inte bara vad en enskild recensent eller testare tycker. Vi vill höra så många uppfattningar som möjligt, för att sedan väga samman alla positiva och negativa åsikter inför vårt köp.


I detta fall är dock de flesta rörande överens; Nikon D5600 är en mycket bra DSLR kamera. Användarna är riktigt nöjda och har nästan bara positiva ord att säga; "D5600 sitter riktigt bra i handen och ger fantastiska bilder. En funktion jag gillar är enkelheten att överföra bilder från kameran till mobilen med snapbridge. Rekommenderas starkt." , "Roliga funktioner som touch, stor skärm, wifi och bluetooth. Ger fina bilder enkelt. Ett lyckat köp!" , "Kameran har verkligen bra prestanda samt att den är lätt att bära med sig och använda."


Det finns förstås även nackdelar med alla produkter och dessa vill vi väldigt gärna känna till innan vårt köp, för att kunna väga in dem i vårt beslut. Och när det gäller Nikon D5600 påpekar några att kameran inte är väderskyddad, vilket är bra att komma ihåg. Det finns också några småsaker i menyer och inställningar som inte är helt perfekta. Men för övrigt är både konsumenter och experter mycket nöjda med denna kamera!


Så köper du kameran till bästa pris

Priset på Nikon D5600 är 9 490 kronor som du kan se på Nikons hemsida. Du kan dock hitta den betydligt billigare än så idag, när du köper den på internet. Det finns även flera intressanta paket där du själv kan välja objektiv och tillbehör, beroende på behov och plånbok. Det vanligaste är dock att ett objektiv på 18-55 mm medföljer, vilket är ett allsidigt och bra objektiv att börja med. Det motsvarar 27-82 mm brännvidd på en 35 mm-kamera.

Låna pengar, Bäst i test Guiden hjälper dig


Så gjorde vi testet

I vår undersökning av systemkameror har vi främst tagit del av resultaten i de kunniga experternas tester, både på nätet och i tidningar. I dessa tester har experterna kunnat utvärdera viktiga faktorer som användarvänlighet, funktioner och detaljer rörande bildkvalitet som sensorstorlek, upplösning och auto-fokusfunktioner. 


Men förutom att se vad experterna tycker har det också varit viktigt att se vad användarna tycker om de olika kamerorna som finns just nu. Detta har gett oss en god överblick över vad som faktiskt önskas av en bra systemkamera. Men det har också gett oss möjligheten att se vad användarna tycker om sina köp, samt vad de tycker om kamerorna som rekommenderas av experterna. Användarnas omdömen har därför i hög grad varit ledande för oss när vi har utsett systemkameran bäst i test.


Slutligen har vi slutligen jämfört de olika kamerorna som experterna och användarna ger goda omdömen eftersom vårt mål har varit att utse den systemkamera som erbjuder mest värde för pengarna. Denna utgångspunkt har gjort att vi har exkluderat premium-kameror som kostar flera tiotusentals kronor, trots att de är riktigt bra - vi vill ju ha det mest prisvärda!


Test systemkamera - experternas omdömen

Genom att läsa experternas åsikter får vi en bild av vilken kamera som är bäst just nu. Nedan kan du läsa tester från år 2013 fram till idag, och du hittar de senaste testerna högst upp i listan.


Tidningen Kamera & Bild skriver efter sitt test i mars 2017 att: "Hög upplösning och bra bildkvalitet gör att bilderna blir mycket bra, även i svagt ljus med rätt objektiv. Kameran fungerar också bra för den som vill filma eller ha med sig en kamera på utflykten eftersom den är så liten. Nikon D5600 är en bra kamera för alla som behöver en enkel och rolig kamera, samt med möjligheten att utvecklas." Betyget blir hela 74 av 100.


Digital foto för alla ger den betyget 8,9 av 10 i februari 2017 och summerar med "Nikon D5600 förenar bra funktioner, fin användarvänlighet och ett vettigt pris med en väldigt tjusig bildkvalitet."


CyberFoto skriver i sitt test från januari 2017 att kameran har "lägre brus på höga ISO än genomsnittet bland APS-C kameror. Det är skönt grepp och bra känsla i kameran samt det faktum att den inte har ett lågpassfilter gör att det blir skarpare bilder. Det här är en tillräckligt kompetent kamera för de flesta användare."


Tidningen Ljud & Bild skriver i april 2017 att detta är "kameran som passar alla." De menar att "Bildkvaliteten, användarvänligheten och videoegenskaperna är tillräckligt bra för att tillfredsställa även de mer kräsna, erfarna fotograferna. Behöver man en bra kamera i en kompakt förpackning som inte är stor, tung eller dyr, så är detta en av de bästa i sin klass." Betyget blir 5 av 6 stjärnor och den får även utmärkelsen "Särskilt rekommenderad".


Nikon D5600 har dessutom vunnit förstapris som "Bästa instegs DSLR-kamera" hos TIPA 2017.


EISA delade, i augusti 2018, ut priser till de bästa kamerorna 2018-2019. Vinnare blev bland annat:

* Bästa professionella DSRL kamera 2018-2019: Nikon D850 med orden; "Nikon D850 är en enastående och kraftfull småbildskamera som klarar alla fotosituationer du kan tänkas vilja prova."

* Bästa DSLR kamera 2018-2019: Canon EOS 6D Mark II med omdömet; "Canon EOS 6D Mark II är en kompakt men kraftfull DSLR för fotoentusiaster."

* Bästa spegelfria kamera 2018-2019: Blev Fujifilm X-H1 och EISA skriver; "Fujifilm X-H1 är det nya professionella flaggskeppet i X-systemet."

* Bästa kameraköp 2018-2019: Canon EOS M50 vann eftersom; "Den här kompakta, lätta och prisvärda spegelfria kameran levererar samma bildkvalitet som sina större syskon."


Tidningen Råd & Rön har 16 digitala systemkameror i sin sammanställning från mars 2018. Bäst i test är Canon EOS 6D Mark II som får 72 poäng men kampen i toppen är hård, då de mer prisvärda modellerna Canon EOS 80D och Canon EOS 800D kommer på en delad andraplats med 71 poäng vardera.

Enligt tidningen gör alltså Canon bättre SLR-kameror än Nikon just nu, då Nikon placerar sig längre ned på listan.


EISA delade ut priser till de bästa kamerorna under sommaren 2017. Vinnarna i år blev:

* Bästa spegelfria kamera 2017-2018: Sony Alpha A6500 som fick omdömet; "Sony α6500 är en mycket kompakt systemkamera med proffsprestanda. Oavsett om du filmar 4K-video eller tar stillbilder ger α6500 utmärkt bildkvalitet."

* Bästa DSLR kamera 2017-2018: Nikon D7500 som fick omdömet; "D7500 är en avancerad DSLR-kamera som erbjuder mycket av funktionerna från den uppskattade D500 i ett lätt, robust och prisvärt kamerahus. Med samma 20,9 megapixelssensor, snabba processor och stora ISO-omfång som D500 blir nya D7500 ett kraftfullt och mångsidigt verktyg för passionerade fotografer."

* Bästa DSLR entusiastkamera 2017-2018: Canon EOS 77D som fick omdömet; "Canon EOS 77D har många av de kraftfulla funktionerna hos den semiprofessionella EOS 80D. Dess CMOS-sensor med 24 megapixel har större dynamiskt omfång än föregångaren."

* Bästa professionella DSRL-kamera 2017-2018: Canon EOS 5D Mark IV som fick omdömet; "Canon EOS 5D Mark IV är favoritverktyget för många proffsfotografer över hela världen. Jämfört med föregångaren har Canon ökat bildkvaliteten rejält med högre upplösning och större dynamiskt omfång. Autofokus har blivit ljuskänsligare och videofunktionerna är mycket mer avancerade med 4K-inspelning av hög kvalitet och snabb autofokus."


Tidningen Råd & Rön har testat 60 systemkameror och redovisade resultaten i maj 2017. Mer än hälften av dessa kameror var dock så kallade "spegellösa systemkameror" så dessa bortser vi ifrån just nu.

Bästa SLR kamera blev Canon EOS 7D Mark II samt Nikon D7200 som båda fick 72 poäng. Dessa kameror har dock en hög prislapp. Betydligt mer prisvärd är Canon EOS 1300D som med 68 poäng får en femteplats i detta kameratest.


Ljud & Bild utsåg de bästa kamerorna under 2016 i november samma år. Vinnarna blev:

* Årets bästa kompakta systemkamera: Sony a6300

* Årets bästa avancerade systemkamera: Fujifilm X-T2

* Årets bästa spegelreflexkamera: Nikon D500

Samtliga av dessa kameror har dock en prislapp från 10 000 kronor och uppåt.


EISA menar att det under 2016 fortfarande är två tillverkare som gör de erkänt bästa systemkamerorna; Canon och Nikon!

Priset som Bästa DSLR-kamera 2016-2017 går till Canon EOS 80D med orden: "Canon EOS 80D är inte en SLR-kamera i mängden. Canon har tagit fram en kamera som kombinerar många innovativa funktioner för stillbild och video. Sist men inte minst har EOS 80D klassledande bildkvalitet."


Priset som Bästa Semiproffs DSLR-kamera 2016-2017 går till Nikon D500 och EISA skriver: "Nikons nya 153-punkters autofokus ger både snabb och träffsäker fokus, i synnerhet med rörliga motiv. En nyutvecklad APS-C-sensor med 20,9 megapixel ger utmärkt bildkvalitet. Både byggkvalitet och hantering är utmärkta med en stor ljus sökare och vinklingsbar pekskärm."


Digital Foto för alla testade systemkameror i juli 2016 och kampen i toppen blev mycket hård. Med minsta möjliga marginal vann Sony Alpha A6300 med 9,0 poäng och tidningen skriver; "För första gången ser vi en spegellös systemkamera som på flera punkter överträffar spegelreflexkamerorna." På en delad andraplats, med 8,9 poäng, kom Canon EOS 80D och Nikon D7200.


EISA utnämnde sommaren 2016 Panasonic Lumix DMC-G7 till bästa digitala systemkamera 2015-2016. Motiveringen löd: "G7 är en sann video/stillbildshybridkamera som erbjuder 4K videoinspelning till ett mycket överkomligt pris."


EISA:s pris till bästa semi-proffs kamera 2015-2016 gick till Canon EOS 7D Mark II med orden; "Canon EOS 7D Mark II är en av de bästa APS-C digitala systemkameror som någonsin gjorts. Den erbjuder funktioner som normalt endast finns i riktigt professionella modeller. "


Expressen testade 6 systemkameror för resor i augusti 2015 och konstaterade att priset sjunkit de senaste åren, samtidigt som utvecklingen gjort dem vassare. Bäst i test blev hybridkameran Sony Alpha A6000 som får betyget 5 av 5. Även den dyra Nikon D750 får högsta betyg och därmed dela på förstaplatsen.


Ljud & Bild testade kompakta systemkameror i juli 2015. Bäst i test blev Sony Alpha A6000. Tidningen skriver; "Den höga bildhastigheten, fokusprecisionen och användarvänligheten är felfri. Tack vare en bildkvalitet i samma klass som de bästa, är Sony a6000 en kamerafullträff."


Hösten 2014 utsåg EISA Canon EOS 1200D till bästa nybörjarkamera 2014-2015.


Expressen ställde i januari 2014 8 stycken kameror mot varandra för att se vilken som var bäst. 4 av dessa kameror var mobiltelefoner, men bäst i test blev Canon EOS 600D som fick högst betyg. Omdömet blev; "Canon har gått från klarhet till klarhet med sin EOS-serie, och 600D är inget undantag. Den hör till instegskategorin, men ger så bra bilder och är så lättanvänd att den även används av proffsfotografer."

Även Fujifilms Finepix X100S och Leica M fick betyget 5 av 5 i detta kameratest.


Ljud och Bild testade Canon EOS 700D hösten 2013 konstaterade att ”Canon 700D är förträffligt överskådlig. För nybörjare och erfarna fotografer är 700D en välgjord kamera som levererar hög bildkvalitet. Ett säkert val!" Kameran fick 19 av 24 stjärnor.


Expressen testade 8 systemkameror under våren 2013 och delade ut högsta betyg, fem getingar, till tre av dessa; Canon EOS 600D, Canon EOS 650D och Nikon D5100. Tidningen konstaterar att dessa tre är snarlika och att priset, eller smaken, därför kan få vara avgörande.


Under 2013-2014 gav EISA utmärkelsen "Bästa SLR Kamera" till Canon EOS 100D. Titeln "Bästa kamera" gick till Nikon D7100.


Utmärkelsen "Bästa SLR Kamera 2012-2013" tilldelades Sony Alpha SLT-A57 av EISA."


Den bästa digitalkameran hjälper dig att föreviga dina största stunder

Den bästa digitalkameran hjälper dig att föreviga dina största stunder i livet.


Så hittar du rätt kamera till dig

En bra smartphone har ju också en bra inbyggd kamera som kan fungera som ett komplement till denna digitalkamera. Dock kommer dessa inte i närheten av samma kvalité som ovanstående kamera.


Tycker du dock att systemkameror är lite för dyra eller för stora att bära omkring på, kan du titta närmare på en bra kompakt digitalkamera istället. 


Glöm inte att framkalla de bästa fotografierna på papper också. Det är lätt hänt att alla minnen annars försvinner vid en datorkrasch eller oavsiktlig radering. Det finns flera bra ställen på internet som hjälper till med fotoframkallning billigt. Du kan också använda den bästa multiskrivaren som gör riktigt fina utskrifter av dina bilder.


Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående digitalkamera. På så vis kan du göra ett riktigt fynd = den bästa kameran till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig! För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.
Vanliga frågor och svar

 • Vad är en bra systemkamera?
  En bra systemkamera ska vara stabilt byggd, ha snabbt autofokus och ge bra bildkvalitet.
 • Vilken är bästa digitalkameran?
  Bästa digitalkameran just nu är Nikon D5600. Den är robust, tar bilder av mycket hög kvalitet, har många anslutningsmöjligheter och bra funktioner som t.ex. Snapbridge och Timelapse.
 • Vad är spegellösa kameror?
  Hos spegellösa kameror kan du byta objektiv. Detta eftersom de inte har ett internt spegelsystem.
Bäst i test Guidens fototester


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna blu-ray dvd, foto, hemmabio, högtalare, hörlurar, kameror, tv & telefoni.
Anita Carlsen

Bäst i test: Systemkamera

Anita - redaktör på Bäst i test Guiden sedan 2013. Anita är utbildad frilansjournalist och undersköterska och har i över 20 år djupdykt på inre utveckling, fysiskt och psykiskt välmående och har en gedigen erfarenhet inom hälsa och friskvård.

 

De specialinteressen som Anita djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom skönhet & hälsa samt hem & hushåll.


Ursprungstestet skrevs 2018-10-05 och uppdaterades senast