Test på skärm till dator

Test bildskärm - bästa datorskärm

Även om det säljs allt färre stationära datorer idag, finns ändå behovet av en riktigt bra bildskärm för många. Antingen för att få en bättre och större datorskärm när man jobbar längre stunder vid sin laptop eller för att koppla sin stationära dator till.

 

På denna sida sammanställer vi experternas tester på datorskärmar, och lyssnar på åsikter från användare, för att hitta den bästa bildskärmen just nu. I testet listar vi en bildskärm bäst i test och en utmanare med ett förmånligt pris. 

 

Innehållsförteckning

Bästa bildskärmen

Bildskärm bäst i test

HP Z27n G2

Bildskärm bäst i test HP Z27n G2
  • Bra skärpa

  • 3 års garanti

Utmanaren - bra val

Dell UltraSharp U2415

Bildskärm bäst i test Dell UltraSharp U2415
  • Priset

  • Färgåtergivningen

  • Få antal utgångar


Köpguide - viktigt att veta inför ditt köp

Idag, 2021, är det främst skärmar i storleken 27 tum - 30 tum som efterfrågas. Över hälften av skärmarna som säljs är i denna storlek. Och när det handlar om tillverkare så är det många som vill vara med i matchen. Asus och Acer tillhör de mest populära bland konsumenterna och även HP, Dell och Benq har uppskattade datorskärmar.

 

Samsung har dock inte alls samma framgång bland datorskärmar som med TV-apparater. Här uttrycker användarna ofta missnöje rent generellt. På samma sätt ger experterna ofta låga betyg till datorskärmar från Lenovo och AG. Dessa tre tillverkare kan det alltså vara bra att undvika, om du vill köpa det som de flesta tycker är bra.

 

Vårt viktigaste krav på bildskärmen är att den ska vara optimal för arbete, både kontorsarbete och även i hemmet. Skärmen behöver därför vara skarp och vilosam för ögonen, då det kan bli många timmar framför datorn varje dag. Det är alltså inte den bästa skärmen för spel eller avancerad fotoredigering som vi inriktar oss på. Istället handlar det i första hand om en bra skärm för "vanligt kontorsarbete".

 

Vid gaming krävs nämligen ofta en riktigt snabb skärm och när man jobbar med trycksaksproduktion ställs höga krav på färgåtergivningen för att få helt korrekta färger vid tryckningen. Självklart ska dock vår skärm passa semiproffs för till exempel bildarbete i Photoshop.


Gamingskärm

Om du ska köpa datorskärm för gaming är det viktigt att du har en bra uppdateringsfrekvens (Hz). Optimalt för gaming idag är 144 Hz, vilket får bilden flyta på stadigt, ovärderligt när du spelar FPS och andra spel där du måste vara alert för att besegra dina fiender. Men om du är beredd att spendera lite mer pengar kan du idag få en skärm med hela 240 Hz. Desto högre uppdateringsfrekvens, desto bättre. En del spel kan dock inte gå högre än 140 Hz. Därför kan det vara en bra idé att undersöka ifall de spel du spelar gör detta hopp möjligt. Dessutom är hoppet från 144 Hz till 240 Hz inte lika märkbart som hoppet 60 Hz - 140 Hz. 
Bästa datorskärmen 2021

Vilken är då den bästa datorskärmen idag, när vi tar hänsyn till både pris, prestanda och kvalité? Och där både testresultat och användarupplevelser är viktiga.

 

Jo, i vår kategori; bra bildskärm för kontorsarbete på skärm i storleken 24 tum - 27 tum, pekar många ut samma tillverkare vilket gör vårt val lättare. Det handlar om en prisvärd och mycket bra datorskärm från HP nämligen Z27n G2.

Bästa bildskärmen just nu - HP Z27n G2

(klicka på skärmen för mer information om bästa priset)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 19 juni 2021

Prisjakt de bästa priserna på HP Z27n G2
prisjämfört med Prisjakt


HP's Z-serie har funnits ett tag på marknaden och den har därför hunnit testats av tusentals användare under åren. Det är betryggande! 

 

Men, vi vänder blicken mot en senare modell och valet blir då  HP Z27n G2.

 

Denna bildskärm har IPS-teknik istället för den TN-teknik som annars är vanlig idag. Fördelen med detta är bland annat att den har klar bild, bra skärpa, mycket stor betraktningsvinkel (178 grader) och högkvalitativ färgåtergivning. Upplösningen är 2560 x 1440 pixel, vilket innebär att den har förhållandet 16:9 på bilden.

 

Responstiden är 5 ms och ljusstyrkan på 350 cd/m2 vilket räcker bra för våra ändamål. Den har även Pivotfunktion, vilket innebär att du kan vrida skärmen 90 grader och därmed få en "stående A4" om du vill se en hel sida på en gång. Förutom att du kan vrida skärmen kan du givetvis höja/sänka skärmen för maximal komfort och ergonomi. 

 

Bildskärmen har dessutom 1 HDMI-port (MHL), 1 DisplayPort och en USB-C utgång. Och för att du ska kunna känna dig säker inför framtiden får du hela 3 års garanti från HP. Läs mer på HP's hemsida

 

Så säger experter och konsumenter om testvinnaren

The Wirecutter: rankar HP Z27n G2 som den bästa 27 tums-skärmen som finns att köpa just nu. De gillar dess ergonomi och vridbara skärm samt att den har en port för USB-C som blir alltmer vanlig på bärbara datorer. De gillar även HP:s 3-årsgaranti samt deras policy om döda pixlar där du kan få ersättning ifall döda pixlar skulle börja visa sig på skärmen.

 

Konsumenterna är nöjda med sitt köp och gillar skärmens upplösning och dess inkopplingsmöjligheter. 

 

Så köper du bästa bildskärmen till lägst pris

Riktpriset för HP Z27n G2 ligger runt 5 000 kronor. Men du kan hitta den billigare än så, när du köper den på nätet idag.


En billigare datorskärm - utmanaren

Söker du efter en billigare bildskärm till din dator finns fortfarande vår tidigare testvinnare Dell UltraSharp U2415 att köpa på marknaden. Vi rekommenderar därför fortfarande denna bildskärm!

Dell bildskärm UltraSharp U2415


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 19 juni 2021

De bästa priserna på Dell UltraSharp U2415


Dells UltraSharp-serie har funnits ett tag på marknaden och den har därför hunnit testats av tusentals användare under åren. Det är betryggande! Utvecklingen började redan år 2009 med modellen U2410 som sedan vidareutvecklats. Vår rekommenderade bildskärm är den mest populära och den fungerar fortfarande som "referensskärm" i vissa tester.

 

Denna bildskärm på 24 tum har IPS-teknik istället för den TN-teknik som annars är vanlig idag. Fördelen med detta är bland annat att den har klar bild, bra skärpa, mycket stor betraktningsvinkel (178 grader) och högkvalitativ färgåtergivning. Upplösningen är 1920 x 1080 pixel, vilket innebär att den har förhållandet 16:9 på bilden. 


Detta tycker användarna

Konsumenterna menar också att framför allt färgåtergivning, svärta och detaljrikedom är mycket bra på denna skärm. De upplever den också som skarp med  snabb respons (även i spel) och gillar att den är snyggt slimmad med smala kanter.

 

Det är minimalt med backlight bleeding och IPS-glow, vilket är skönt. Den är också mycket prisvärd, du får helt enkelt mycket skärm för pengarna.

 

Nackdelarna då? Det finns ju självklart även såna på alla produkter och dessa vill vi känna till på förhand, för att kunna väga in dem i vårt beslut. När det handlar om denna datorskärm påpekar vissa användare att de saknar DVI- eller VGA-ingång. Se därför till, innan köpet, att skärmen går att koppla till din dator på det sätt som du önskar. För övrigt är konsumenter och experter mycket nöjda med vad de får se.


Här köper du bildskärmen från Dell

CDON.COM säljer den just nu för 3711 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

3711 kr är det lägsta priset just nu för Dell UltraSharp U2415!

ComputerSalg säljer just nu bildskärmen för 3632 kr. Frakten ingår i priset.
Test av datorskärmar

Det finns inte så många aktuella test att tillgå när det gäller skärmar till datorer, men här kan du läsa de mest relevanta:


The Wirecutter 2020: rankar HP Z27n G2 som den bästa 27 tums-skärmen som finns att köpa just nu. De gillar ergonomin och den vridbara skärm samt att den har en port för USB-C som blir alltmer vanlig på bärbara datorer.

 

PC för Alla, januari 2018: Har testat Dells värstingskärm UltraSharp UP3218K och gav den betyget 8 av 10. Eftersom detta är en 32 tums 8k UHD-skärm är prislappen hög, runt 40 000 kronor, och kanske i första hand därför inget för vanliga användare. Tidningen tycker att skärmen har bra ergonomi, fin färgåtergivning och hög ljusstyrka. Den stora bildytan och extremt höga punkttätheten ger en inblick i vart tekniken är på väg.

 

Datormagazin, maj 2017: Testade BenQ PD3200U och gav den betyget 5 av 6. Tidningen skriver; "En bildskärm för dig som arbetar med bilder, film eller CAD/CAM. Riktigt bra bild med underbar färgåtergivning. Bra möjligheter till sund arbetsställning."


CNET skriver under våren 2017 att det är "en väldigt trevlig bildskärm för pengarna. Det är inte ett perfekt val för 'gamers' eller för färgkänsliga uppgifter, men för att arbeta, surfa på nätet och spela HD-video, är det ett bra köp." Betyget blir 7,6 av 10 poäng.

 

Även Trusted Reviews har testat denna skärm under våren 2017 och de tycker också mycket om vad de får se. "Det här är helt enkelt den bästa skärmen i sin klass. Kombinationen av bra design, fantastisk bildkvalitet, många anslutningsmöjligheter och ett mångsidigt stativ gör den idealisk för all typ av kontorsarbete och hemanvändning." Den får 4,5 av 5 poäng och slutorden blir; "Helt enkelt den bästa 24-tums bildskärmen du kan köpa."

 

PC för Alla, mars 2017: Testade sex stycken stora (27" och 32") datorskärmar för runt 4 000 kronor. Det handlade denna gång om skärmar med en upplösning på 2560 x 1440 bildpunkter.

Bästa skärmen 2017 är AOC Q2775PQU som fick 9 av 10 poäng och utmärkelsen "Bäst i test". Den tog hem segern för att den har mycket bra bildkvalitet, tydliga menyer och ett lågt pris. Benq PD2700Q och Philips BDM3270QP2 kom på delad andraplats med 8 poäng vardera.


Experterna på tidningen PC Mag  skriver efter sitt test under sommaren 2016 att: "Dells snygga UltraSharp U2417H levererar exakta färger, har bra gråskaleåtergivning och en stor betraktningsvinkel. Den har dessutom många bra funktioner." Betyget blir 4 av 5 och omdömet "EXCELLENT!"

 

Datormagazin, juli 2016: Undersökte Dell UP3216Q och gav den 5 av 6 poäng. De summerar med orden; "En fantastik 32 tums skärm med perfekt balans mellan upplösning och pixel pitch samt grym färgåtergivning. Dell UP3216Q är inte skärmen för alla. Men jobbar du professionellt med bilder så är den en dröm."

 

Digital FOTO, februari 2016: Testade sju 4K-skärmar för bildbehandling i storleken 23-28 tum. Tidningen konstaterar att skärmspecifikationerna är likartade, men att det är rätt stor skillnad på hur bra bildkvaliteten verkligen är. Bäst i test blev Philips 241P6VPJKEB som fick 9,1 av 10 poäng. Digital FOTO summerar; "IPS-skärmen från Philips sätter klassrekord för vad en skärm kan erbjuda. När skärmen är rätt inställd är den perfekt för bildbehandling." Den något billigare skärmen Asus PB287Q kom på andraplats med 8,9 poäng. Slutsatsen lyder: "Här har vi en stor skärm som verkligen ger dig glädje av 4K-upplösningen. Hög bildkvalitet och bra pris."

 

PC-tidningen, juli 2015: Testade åtta stycken 27 tums skärmar och konstaterade att det var överraskande hög kvalitet på hela startfältet. Testvinnare blev Benq EW2740L som fick 9,1 av 10 poäng och tidningen skriver: "Det finns två huvudsakliga anledningar till att BenQ vinner vårt stortest av 27-tumsskärmar: EW2740L har ett stort urval av anslutningsmöjligheter och den levererar en bildkvalitet som är långt bättre än de flesta av konkurrenterna." Dell P2714H kom på en andraplats med 8,1 poäng.

De sämsta skärmarna tillverkas av Samsung och ViewSonic, enligt PC-tidningen. Dessa ska du alltså undvika att köpa, om du vill ha en bra skärm.

 

Ljud & Bild / Sydsvenskan: Letade reda på sex påkostade och bra 4K/UltraHD-skärmar till datorn. Eizo FlexScan EV3237 blev bästa datorskärm med 21 av 24 poäng. Tidningen summerar; "Trots att detta inte är Eizos skärm för grafiker så är bildkvaliteten verkligen på topp. Den hade den bästa färgåtergivningen och var en av de som hade bäst kontrast i testet." Acer H277HK blev utsedd till "Bästa köp" och tidningens motivering till detta lyder: "Helt klart den snyggaste skärmen i testet. Färgåtergivning och kontrast är utmärkt för priset. Vilsam flimmerfri bild." Dessutom fick Dell UltraSharp UP3214 utmärkelsen "Särskilt rekommenderad" med hela 22 av 24 poäng.


PC-tidningen, november 2012: Testade 24" skärmar och med 8,6 poäng av 10 möjliga, blev Philips E-Line 247E3LHSU bäst i test. Den prisvärda Acer S242HL tog andraplatsen med 8,4 poäng. Tidningen summerar med orden; "Det mest positiva i det här testet är att alla skärmarna har en så pass hög bildkvalitet. Det är bra att tillverkarna har slutat att kompromissa med bildkvaliteten i billiga skärmar."

 

Kamera & Bild, april 2011: Testade 8 stycken PC-skärmar under 10 000 kronor och testvinnare blev Eizo FlexScan S2243 och NEC MultiSync P221W som båda också fick utmärkelsen "Bra köp!"

 Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om de bästa bildskärmarna önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den bildskärm som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa Bildskärmen


Tips: Ska du inte köpa skärm just nu, men vill hålla koll på vad som är bäst i framtiden? Då skickar vi ett kort mail när det sker uppdateringar på sajten. Smidigt och förstås helt gratis. Registrera dig på vårt nyhetsbrev.

 

Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående datorskärm. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa bildskärmen till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig.


Tips 3: Och när du har den bästa skärmen, ska du förstås också läsa våra tester av datorhögtalare för att få veta hur du får bästa möjliga ljud i din anläggning. Läs gärna fler tester som vi gjort inom kategorin datortillbehör. För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.


Philip Andrén

Bäst i test: Bildskärm

Testet skrevs och uppdaterades senast