Test på skärm till dator

Test bildskärm - bästa datorskärm

Även om det säljs allt färre stationära datorer idag, finns ändå behovet av en riktigt bra bildskärm för många. Antingen för att få en bättre och större datorskärm när man jobbar längre stunder vid sin laptop eller för att koppla sin stationära dator till.

 

På denna sida sammanställer vi experternas tester på datorskärmar, och lyssnar på åsikter från användare, för att hitta den bästa bildskärmen just nu. I testet listar vi en bildskärm bäst i test och en utmanare med ett förmånligt pris. 

 

I vårt datorskärm test hittar du:

Bästa datorskärmen

Bildskärm bäst i test

HP M24f FHD-skärm

Bildskärm bäst i test HP M24f FHD-skärm
 • Bra dator för hemmet

 • Filter mot blått ljus - bra för dina ögon

 • Bra bildkvalitet och snabbt flyt

 • Inte optimal för gaming

Bästa datorskärm 27 tum

HP M27f FHD-skärm

Bildskärm bäst i test HP M27f FHD-skärm
 • Bra skärm till bästa pris

 • Snygg bildkvalitet

 • Filter mot blått ljus

Bästa gamingskärm

HP V24

Bildskärm bäst i test HP V24
 • Mycket skärm för pengarna

 • Bra svarstid och teknik för gaming

 • Endast 24 tum

priser i samarbete med Prisjakt


Köpguide - viktigt att veta inför ditt köp

Idag, 2021, är det främst skärmar i storleken 27 tum - 30 tum som efterfrågas. Över hälften av skärmarna som säljs är i denna storlek. Och när det handlar om tillverkare så är det många som vill vara med i matchen. Asus och Acer tillhör de mest populära bland konsumenterna och även HP, Dell och Benq har uppskattade skärmar.

 

Samsung har dock inte alls samma framgång bland skärmar som med TV-apparater. Här uttrycker användarna ofta missnöje rent generellt. På samma sätt ger experterna ofta låga betyg till datorskärmar från Lenovo och AG. Dessa tre tillverkare kan det alltså vara bra att undvika, om du vill köpa det som de flesta tycker är bra.

 

Vårt viktigaste krav på bildskärmen är att den ska vara optimal för arbete, både kontorsarbete och även i hemmet. Skärmen behöver därför vara skarp och vilosam för ögonen, då det kan bli många timmar framför datorn varje dag. Det är alltså inte den bästa skärmen för spel eller avancerad fotoredigering som vi inriktar oss på. Istället handlar det i första hand om en bra skärm för "vanligt kontorsarbete".

 

Vid gaming krävs nämligen ofta en riktigt snabb skärm och när man jobbar med trycksaksproduktion ställs höga krav på färgåtergivningen för att få helt korrekta färger vid tryckningen. Självklart ska dock vår skärm passa semiproffs för till exempel bildarbete i Photoshop.


Gamingskärm

Om du ska köpa en skärm för gaming är det viktigt att du har en bra uppdateringsfrekvens (Hz). Optimalt för gaming idag är 144 Hz, vilket får bilden flyta på stadigt, ovärderligt när du spelar FPS och andra spel där du måste vara alert för att besegra dina fiender. Men om du är beredd att spendera lite mer pengar kan du idag få en skärm med hela 240 Hz. Desto högre uppdateringsfrekvens, desto bättre. En del spel kan dock inte gå högre än 140 Hz. Därför kan det vara en bra idé att undersöka ifall de spel du spelar gör detta hopp möjligt. Dessutom är hoppet från 144 Hz till 240 Hz inte lika märkbart som hoppet 60 Hz - 140 Hz. 
Datorskärm bäst i test 2021

Vilken är då den bästa datorskärmen idag, när vi tar hänsyn till både pris, prestanda och kvalité? Och där både testresultat och användarupplevelser är viktiga.

 

Jo, i vår kategori; bra bildskärm för hemma- och kontorsarbete på skärm i storleken 24 tum - 27 tum, pekar många ut samma tillverkare vilket gör vårt val lättare. Det handlar om en prisvärd och mycket bra skärm från HP nämligen M24f FHD. Denna skärm finns både som 24 och 27 tum. 


Bästa bildskärmen just nu - HP M24f

(klicka på skärmen för mer information om bästa priset)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 25 september 2021

De bästa priserna på HP M24f FHD-skärm


Denna skärm från HP funkar utmärkt för hemmet och en dators vardagsuppgifter. Detta betyder att du får en skärm som både ser snygg ut, och som kan producera ett snyggt resultat på skärmen. Oavsett om du ska skapa, streama film, jobba eller bara surfa på webben fungerar denna skärm utmärkt. 


Skärmen har en end-to-end skärm, dvs tar bilden över hela skärmytan. Dessutom är skärmen otroligt tunn, vilket ger ett lyxigt intryck av minimalism. Du kan därför ha skärmen framme utan att det ska se ut som en stökig arbetsplats. När det gäller komfort och ergonomi går det att vinkla, höja och sänka. Detta är enkelt att ställas in och görs genom att enkelt vrida och vända på skärmen och ger en lutning- och svängningsvinkel på -5 till +25 grader.


Skärmen har TN-teknik där fördelen framförallt är en klar bild, bra skärpa, stor betraktningsvinkel (178 grader) och högkvalitativ färgåtergivning. Upplösningen är 1920 x 1080 pixel (Full HD), vilket innebär att den har förhållandet 16:9 på bilden. Tack vare exakta färger, bred synvinkel och Freesync (synkar bildskärmen till datorns GPU-rendering) flyter allt på skärmen i samma takt som dina ögon, med andra ord är det ingen tydlig lagg. 

 

Responstiden är 5 ms och ljusstyrkan på 300 nits vilket räcker bra för normalanvändarens ändamål. Skulle det bli för ljust finns det läge för svagt blått ljus, Low blue light, som gör det behagligare för ögonen att titta på skärmen, framförallt under kvällstid. Skärmen är även antireflexbehandlad för att så lite som möjligt skall reflekteras och bildkvaliteten bevaras under dagtid. Bildinställningar går att ändra med hjälp av HP Display Center (applikation som går att ladda ner från HPs hemsida).

 

Bildskärmen har 1 HDMI-port och 1 VGA utgång. VGA är inte lika vanligt men HDMI återfinns på alla datorer idag, nya som gamla. Har du en väldigt ny dator som har slopat dessa ingångar kan detta lösas med hjälp av en adapter utan att bildkvalitet eller hastighet ska märkbart försämras.


Den är enkel att skruva ihop med delar som består av plast och metall. Allting är väldigt lätt men robust för att hålla datorn på plats. Att sätta ihop basen med skärmen är enkelt och görs med ett klick.

 

Denna skärm sköter alla uppgifter galant tack vare god bildkvalitet och ett otroligt flyt som sköter det vardagliga användandet på bästa sätt. Och för att du ska kunna känna dig säker inför framtiden får du hela 3 års garanti från HP. Dessutom får du även med en HDMI-kabel. Läs mer på HP's hemsida.


Detta tycker användarna

När vi ser till vad konsumenterna tycker (det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt) ser vi till majoritet positiva recensioner. Det folk gillar bäst är bildkvaliteten och designen, men det finns någon som har klagat på att du inte kan höja skärmen. Läs mer här nedan:


"Bra bildskärm. Utför som förväntat. Lätt vikt och lågt blått ljus."


"Stor bildskärm. Mycket bra design. Modernt utseende."


"Mindre belastning på mitt öga. Tydlig skärm och mjuk vy. Jag är en sjukhusanställd som arbetar hemifrån. Och efter 8 plus timmar har jag inte ont i ögonen/huvudet."


"Ville ha en bildskärm att spela Xbox på och använda som en andra bildskärm till min arbetsdator, det här är perfekt hittills, spel ser bra ut, uppenbarligen lite sämre än på en 4k - tv men bra för sitt ändamål, snygg och bra design."


"Bilden och den tunna skärmen är fin. Men den sitter lite för lågt och du kan inte justera höjden. Skulle inte köpa denna modellen igen av den anledningen. Det finns en annan HP-modell som sitter högre, som jag gillar bättre. Om du har ett val, köp den högre."

 

Så köper du bästa bildskärmen till lägst pris

Det bästa priset för bildskärmen bäst i test får du när du använder vår rabattkod HP2427BTG i kassan på HPs hemsida.


HP säljer bildskärmen för bara 1990 kr när du klickar här, och frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens rabattkod HP2427BTG för att få detta pris!

1990 kr är det lägsta priset just nu för HP M24f FHD-skärm!Bästa datorskärm 27 tum

Om du önskar en större skärm har vi givetvis tagit fram en vinnare för de också. Det är faktiskt samma skärm som vår 24 tum-vinnare fast uppskalad till 27 tum. Det är inga stora skillnader eftersom det i princip är samma skärm, men du har en mer ingång på 27-tummaren. 


Dessutom får du denna 27 tum datorskärm till ett väldigt bra pris när du använder vår rabattkod HB2427BTG i kassan på HPs hemsida. 


Bästa bildskärmen just nu - HP M27f

(klicka på skärmen för mer information om bästa priset)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 25 september 2021

De bästa priserna på HP M27f FHD-skärmGamingskärm bäst i test

Om du vill ha en skärm som funkar bra för både vardagligt bruk och framförallt gaming har vi tagit fram en vinnare, även den från HP och med en rabattkod.


Bästa bildskärmen just nu - HP V24

(klicka på skärmen för mer information om bästa priset)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 25 september 2021

De bästa priserna på HP V24


Gamingskärmen HP V24 är en prisvärd gamingskärm som ger dig allt du behöver när du ska spela din favoritspel. Något av det viktigaste med en gamingskärm är att du har en bra uppdateringsfrekvens och låg responstid. Detta gör att skärmen hänger med när det hettar till i spelet. Och det är precis vad skärmen V24 erbjuder. Dessutom är det en AMD FreeSync certifierad skärm som helt eliminerar "screen tearing" och ser till att ditt grafikkort och din datorskärm kan kommunicera för alltid hålla ett perfekt förhållande där exakt en bildskärm som visas, oavsett om ditt grafikkort skickar ut bilder i 120 Hz eller 60. Med andra ord - inget lagg!


HP V24 har en antireflex-behandlad skärm med en upplösning på 1920 x 1080 (Full HD) och ett förhållande på 16:9. Skärmen har en ljusstyrka på 250 nits och ett läge för lågt blått ljus, vilket gör det mer behagligt att titta på skärmen, framförallt om du sitter länge. Dessutom har skärmen en betraktningsvinkel på 170 grader och en schysst färgåtergivning, vilket är bra när du pausar spelet för att istället streama film.


Och när det gäller färger i både spel och film ger standardinställningen dig en schysst färgåtergivning. Givetvis kan detta ändras i skärminställningarna ifall du vill anpassa själv. Inställningarna kommer du åt genom att klicka på knapparna i hörnet på skärmen.


Skärmen erbjuder komfort och ergonomi genom att ge dig alla möjligheter för att vinkla, höja och sänka. Detta görs enkelt genom att manuellt vrida och vända på skärmen och dess stativ. 


Gamingskärmen från HP har 1 HDMI-port och VGA utgång.


Köp bästa gamingskärmen här till lägsta pris

Bästa pris på denna skärm får du när du beställer den online. När du beställer den online kan du dessutom få den levererad direkt hem till dörren. Och glöm inte att använda Bäst i test Guidens rabattkod HPV24BTG för att få rabatt på ditt köp!


HP säljer bildskärmen för bara 1791 kr när du klickar här, och frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens rabattkod HPV24BTG för att få detta pris!

1791 kr är det lägsta priset just nu för HP V24!

 
Datorskärm test - experternas omdömen

Det finns inte så många aktuella test att tillgå när det gäller skärmar till datorer, men här kan du läsa de mest relevanta av produkterna som har varit med i detta test.


 • PC GameBenchmark: Ger HP V24 60Hz FHD 84% i totalbetyg och tycker att det är en av de bästa gamingskärmarna att köpa just nu (2021).


 • The Wirecutter: rankar HP Z27n G2 som den bästa 27 tums-skärmen som finns att köpa just nu. De gillar dess ergonomi och vridbara skärm samt att den har en port för USB-C som blir alltmer vanlig på bärbara datorer. De gillar även HP:s 3-årsgaranti samt deras policy om döda pixlar där du kan få ersättning ifall döda pixlar skulle börja visa sig på skärmen.


 • PC för Alla, Januari 2018: Har testat Dells värstingskärm UltraSharp UP3218K och gav den betyget 8 av 10. Eftersom detta är en 32 tums 8k UHD-skärm är prislappen hög, runt 40 000 kronor, och kanske i första hand därför inget för vanliga användare. Tidningen tycker att skärmen har bra ergonomi, fin färgåtergivning och hög ljusstyrka. Den stora bildytan och extremt höga punkttätheten ger en inblick i vart tekniken är på väg. 


 • Datormagazin, Maj 2017: Testade BenQ PD3200U och gav den betyget 5 av 6. Tidningen skriver; "En bildskärm för dig som arbetar med bilder, film eller CAD/CAM. Riktigt bra bild med underbar färgåtergivning. Bra möjligheter till sund arbetsställning."


 • CNET skriver under våren 2017 att det är "en väldigt trevlig bildskärm för pengarna. Det är inte ett perfekt val för 'gamers' eller för färgkänsliga uppgifter, men för att arbeta, surfa på nätet och spela HD-video, är det ett bra köp." Betyget blir 7,6 av 10 poäng.


 • Även Trusted Reviews har testat denna skärm under våren 2017 och de tycker också mycket om vad de får se. "Det här är helt enkelt den bästa skärmen i sin klass. Kombinationen av bra design, fantastisk bildkvalitet, många anslutningsmöjligheter och ett mångsidigt stativ gör den idealisk för all typ av kontorsarbete och hemanvändning." Den får 4,5 av 5 poäng och slutorden blir; "Helt enkelt den bästa 24-tums bildskärmen du kan köpa."


 • PC för Alla, Mars 2017: Testade sex stycken stora (27" och 32") datorskärmar för runt 4 000 kronor. Det handlade denna gång om skärmar med en upplösning på 2560 x 1440 bildpunkter. Bästa skärmen 2017 är AOC Q2775PQU som fick 9 av 10 poäng och utmärkelsen "Bäst i test". Den tog hem segern för att den har mycket bra bildkvalitet, tydliga menyer och ett lågt pris. Benq PD2700Q och Philips BDM3270QP2 kom på delad andraplats med 8 poäng vardera.


 • Experterna på tidningen PC Mag  skriver efter sitt test under sommaren 2016 att: "Dells snygga UltraSharp U2417H levererar exakta färger, har bra gråskaleåtergivning och en stor betraktningsvinkel. Den har dessutom många bra funktioner." Betyget blir 4 av 5 och omdömet "EXCELLENT!"


 • Datormagazin, Juli 2016: Undersökte Dell UP3216Q och gav den 5 av 6 poäng. De summerar med orden; "En fantastik 32 tums skärm med perfekt balans mellan upplösning och pixel pitch samt grym färgåtergivning. Dell UP3216Q är inte skärmen för alla. Men jobbar du professionellt med bilder så är den en dröm."


 • Digital FOTO, Februari 2016: Testade sju 4K-skärmar för bildbehandling i storleken 23-28 tum. Tidningen konstaterar att skärmspecifikationerna är likartade, men att det är rätt stor skillnad på hur bra bildkvaliteten verkligen är. Bäst i test blev Philips 241P6VPJKEB som fick 9,1 av 10 poäng. Digital FOTO summerar; "IPS-skärmen från Philips sätter klassrekord för vad en skärm kan erbjuda. När skärmen är rätt inställd är den perfekt för bildbehandling." Den något billigare skärmen Asus PB287Q kom på andraplats med 8,9 poäng. Slutsatsen lyder: "Här har vi en stor skärm som verkligen ger dig glädje av 4K-upplösningen. Hög bildkvalitet och bra pris."


 • PC-tidningen, Juli 2015: Testade åtta stycken 27 tums skärmar och konstaterade att det var överraskande hög kvalitet på hela startfältet. Testvinnare blev Benq EW2740L som fick 9,1 av 10 poäng och tidningen skriver: "Det finns två huvudsakliga anledningar till att BenQ vinner vårt stortest av 27-tumsskärmar: EW2740L har ett stort urval av anslutningsmöjligheter och den levererar en bildkvalitet som är långt bättre än de flesta av konkurrenterna." Dell P2714H kom på en andraplats med 8,1 poäng. De sämsta skärmarna tillverkas av Samsung och ViewSonic, enligt PC-tidningen. Dessa ska du alltså undvika att köpa, om du vill ha en bra skärm.


 • Ljud & Bild / Sydsvenskan: Letade reda på sex påkostade och bra 4K/UltraHD-skärmar till datorn. Eizo FlexScan EV3237 blev bästa datorskärm med 21 av 24 poäng. Tidningen summerar; "Trots att detta inte är Eizos skärm för grafiker så är bildkvaliteten verkligen på topp. Den hade den bästa färgåtergivningen och var en av de som hade bäst kontrast i testet." Acer H277HK blev utsedd till "Bästa köp" och tidningens motivering till detta lyder: "Helt klart den snyggaste skärmen i testet. Färgåtergivning och kontrast är utmärkt för priset. Vilsam flimmerfri bild." Dessutom fick Dell UltraSharp UP3214 utmärkelsen "Särskilt rekommenderad" med hela 22 av 24 poäng. 


 • PC-tidningen, November 2012: Testade 24" skärmar och med 8,6 poäng av 10 möjliga, blev Philips E-Line 247E3LHSU bäst i test. Den prisvärda Acer S242HL tog andraplatsen med 8,4 poäng. Tidningen summerar med orden; "Det mest positiva i det här testet är att alla skärmarna har en så pass hög bildkvalitet. Det är bra att tillverkarna har slutat att kompromissa med bildkvaliteten i billiga skärmar."


 • Kamera & Bild, April 2011: Testade 8 stycken PC-skärmar under 10 000 kronor och testvinnare blev Eizo FlexScan S2243 och NEC MultiSync P221W som båda också fick utmärkelsen "Bra köp!"

 Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om de bästa bildskärmarna önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den bildskärm som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa Bildskärmen


Tips!

Här nedan listar vi lite tips och extra information som har efterfrågats av er besökare.


Uppdateringsfrekvens gamingskärm

Anges i Hertz (Hz) och innebär hur snabbt en pixel kan byta bild. Desto snabbare, desto bättre. Idag är det inte ovanligt att se en gamingskärm med upp till 120 Hz... eller till och med 144 Hz! Men även om skärmen har hög uppdateringsfrekvens behöver inte det innebära en automatiskt bättre bild. För att alla extra Hertz's ska kunna utnyttjas kommer du behöva bättre prestanda från själva datorn.


Upplösning gamingskärm

Innebär hur "fint" bilden visas på din skärm. Desto högre, desto vackrare. Och idag är det inte ovanligt med skärmtillverkare som skyltar med upplösningar på 3440 x 1440 eller t.o.m. 5120 x 1440 pixlar. Men sanningen är den att du oftast inte behöver mer än 1920 x 1080, åtminstone inte om du värderar prestanda högre än bildkvalitet. 


Än är det inte så många spel som stödjer så hög upplösning vilket endast riskerar att klydda till det. Kanske blir det en "högre" standard i framtiden, men där är vi inte än. Vill du ha bättre prestanda för spelet är det istället bättre att satsa på en skärm med högre uppdateringsfrekvens (upp till 120 Hz) och lägga pengarna du sparat på ett bättre grafikkort.


Tips 1: Ska du inte köpa skärm just nu, men vill hålla koll på vad som är bäst i framtiden? Då skickar vi ett kort mail när det sker uppdateringar på sajten. Smidigt och förstås helt gratis. Registrera dig på vårt nyhetsbrev.

 

Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående datorskärm. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa bildskärmen till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig.


Tips 3: Och när du har den bästa skärmen, ska du förstås också läsa våra tester av datorhögtalare för att få veta hur du får bästa möjliga ljud i din anläggning. Läs gärna fler tester som vi gjort inom kategorin datortillbehör. För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.Vanliga frågor och svar

 • Vilken datorskärm ska jag köpa?
  Den datorskärm som ger dig mest "skärm" för pengarna just nu är HP V24 60Hz FHD. Denna bildskärm ger dig bra skärpa, kontrast och responstid vilket gör den ideal för det vardagliga användandet av skärmen, framförallt vid streaming, surfande på webben samt arbete. Men tack vare sin låga responstid kan den även med fördel användas för gaming.
 • Hur rengör man datorskärmen?
  Istället för att använda pappershanddukar är det allra bäst att rengöra din skärm med en mikrofiberduk. Med en torr sådan får du enkelt bort fingeravtryck och damm. Är det svårare fläckar går det utmärkt att väta mikrofibersduken med vatten. Utöver mikrofiberduk går det även bra att använda särskilda rengöringspapper för datorskärmar och mobiler. Använd absolut inte diskmedel!
 • Hur mäter man tum på en datorskärm?
  Detta mäts diagonalt över skärmen, från nedre hörn till ovanstående hörn på motsatt sida.
 • Hur stor datorskärm ska man ha?
  Du får ut mer av din datorskärm desto större den är eftersom upplösning då kan utnyttjas till max. Det bör dock nämnas att en större datorskärm inte automatiskt innebär en bättre upplösning, en gigantisk sådan kan fortfarande ha sämre upplösning än en mindre. Se därför till att du väljer den storlek som passar dig och dina förutsättningar bäst.
Philip Andrén

Bäst i test: Bildskärm

Testet skrevs och uppdaterades senast