Test bildskärm.

Datorskärm bäst i test 2023: Bästa bildskärmarna

Ska du köpa datorskärm och vill veta vilken som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi har tittat på de olika datorskärmarna som experterna testat och vägt samman deras betyg med konsumenternas utlåtanden och där av fått fram våra testvinnare.

 

Våra rekommendationer

Vi har utsett HP M24f FHD till datorskärm bäst i test tack vare dess bildkvalitet, ögonvänlig teknik och mångsidighet. För bästa datorskärm 27 tum har vi utsett HP M27f FHD som är ett mycket prisvärt val. Bästa premiumval blir en 4K skärm från Asus som passar perfekt till arbete vid kontor. Och slutligen har vi HP Omen X27Q som blir bästa gamingskärm tack vare sin rappa prestanda med 165 Hz och en fin bildkvalitet i QHD.


Bästa datorskärmen 24 tum

HP M24f FHD-skärm

Bildskärm bäst i test HP M24f FHD-skärm
 • Bra dator för hemmet

 • Filter mot blått ljus - bra för dina ögon

 • Bra bildkvalitet och snabbt flyt

 • Ingen mikrofon eller högtalare

Bästa datorskärmen 27 tum

HP M27f FHD-skärm

Bildskärm bäst i test HP M27f FHD-skärm
 • Bra skärm till bästa pris

 • Snygg bildkvalitet

 • Filter mot blått ljus

Bästa premiumval

Asus ProArt PA279CV

Bildskärm bäst i test Asus ProArt PA279CV
 • Linjal på skärm

 • Snygga färger

 • 4K upplösning

 • Laddar din dator

 • Dyr

Gamingskärm bäst i test

HP Omen 27Q

Bildskärm bäst i test HP Omen 27Q
 • Hög uppdateringsfrekvens

 • Vridbar för bästa komfort

 • Hög upplösning

 • Ingen webbkamera

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide

Om du sitter framför datorn en eller två gånger per dag behöver du inte välja någon värstings-modell. Men om du ständigt sitter vid datorn och under längre stunder är det helt klart en fördel med en skärm som har bra storlek och upplösning. Låt oss förklara varför:


Skärmstorlek och upplösning

En stor skärm är riktigt härligt, men då är det också viktigt att datorskärmen har hög upplösning. En datorskärm med låg upplösning känns enkelt suddigt. 


Uppdateringsfrekvens

Desto snabbare uppdateringsfrekvens, desto snabbare flyter bilden på. Detta är mycket viktigt för gamers eftersom en högre uppdateringsfrekvens ger en mer jämn och realistisk bild. 


Anslutningar

Allra helst ska skärmarna USB-C, HDMI och DisplayPort. Då är det inga problem att ansluta din dator till skärmen.


Ergonomi

Kan du justera lutningen på skärmen kan detta ha stor skillnad för din komfort - vilket gör det enklare att sitta framför datorn under längre tid. 


Ögonvänlig teknik

Skärmar med starkt blått ljus tröttar enkelt ut dina ögon, vilket kan leda till huvudvärk och trötthet. Vi har därför siktat in oss på skärmar som erbjuder inställningar som minskar blått ljus och som gör att du klarar att sitta längre. 
Bästa datorskärm 24 tum

Vi utser HP M24f FHD till bästa datorskärm 24 tum eftersom den ger bra upplösning, bildkvalitet och ljusstyrka till ett väldigt schysst pris. Dessutom har en en uppdatering på 75 Hz och kommer med både HDMI och VGA portar.


Bästa bildskärmen just nu - HP M24f

(klicka på skärmen för mer information om bästa priset)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på HP M24f FHD-skärm


Därför är detta datorskärm bäst i test

HP M24f FHD är en datorskärm med full HD som dessutom har en snygg design - vilket är tacksamt för hemmakontoret. Den har justerbar betraktningsvinkel och höjd vilket möjliggör bra komfort när du spelar, arbetar eller bara vill njuta av en bra film.


Bra bildkvalitet 

Datorskärmen erbjuder Full HD (1920 x 1080) med en ljusstyrka på 300 nits, vilket ger den gott om ljusstyrka för spel, film och vanligt arbetande. Givetvis kan du enkelt ställa in ljusstyrka genom menyn på själva skärmen. Men förutom god bildkvalitet har den även en låg svarstid på 5 ms. Flödet på skärmen flyter på bra tack vare en uppdateringsfrekvens på 75 Hz vilket räcker gott och väl för de flesta ändamål.


Specifikationer

 • Skärmstorlek: 23.8 tum
 • Upplösning: 1920 x 1080
 • Paneltyp: IPS
 • Uppdateringsfrekvens: 75 Hz
 • Ljusstyrka: 300 nits
 • Portar: HDMI 1.4, VGA


Nackdelar

Denna datorskärm har ingen högtalare, mikrofon eller webbkamera. Men för de flesta går detta enkelt att klara sig utan, eftersom de flesta nog kopplar in externa högtalare eller hörlurar till datorn. Och använder du en laptop kan du fortfarande använda dess inbyggda webbkamera.


Sammanfattning

Om du letar efter en prisvärd och bra skärm med bra bildkvalitet är HP M24f FHD ett mycket bra val. Den håller god kvalitet och har alla moderna portar.


Köp en annan skärm om:

 • Du vill ha en större skärm: Är inte 24 tum nog kan du kika på någon av de andra skärmarna i detta test, som alla är större. Men vill du fortfarande komma billigt undan kan vi rekommendera HP 24f FHD.
 • Om du ska spela spel: Denna skärm har en för låg uppdateringsfrekvens för att vi ska rekommendera den för gaming. Titta istället på bästa gamingskärmen.


Här hittar du datorskärmen till lägsta pris

HP säljer bildskärmen för bara 2990 kr när du klickar här, och frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens rabattkod HP2427BTG för att få detta pris!

2990 kr är det lägsta priset just nu för HP M24f FHD-skärm!
Bästa datorskärm 27 tum


Bästa bildskärmen just nu - HP M27f

(klicka på skärmen för mer information om bästa priset)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på HP M27f FHD-skärm


Specifikationer

 • Skärmstorlek: 27 tum
 • Upplösning: 1920 x 1080
 • Paneltyp: IPS
 • Uppdateringsfrekvens:
 • Ljusstyrka: 300 nits
 • Portar: HDMI 1.4, VGA
Asus datorskärm - bästa premiumval

Asus ProArt PA279CV är bästa premiumval just nu eftersom den ger dig grym skärpa, uppdateringsfrekvens och ljusstyrka. Den passar även bra till hemmakontoret eftersom du enkelt kan vrida och vända på skärmen för bästa komfort. 


Bästa premiumval - Asus ProArt PA279CV 

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på Asus ProArt PA279CV Visa färre priser Visa fler priser


Laddar din laptop

Denna skärm passar perfekt till dig som främst använder laptop. Detta eftersom denna skärm enkelt ansluts till din bärbara dator via USB-C, som både ser till att din laptop laddas och att dess bild skickas vidare till skärmen. 


Asus bildskärm bäst i test


4K skärm för proffs

Att det är en skärm för proffs är väldigt tydligt, inte minst med tanke på att det finns en linjal längs med skärmens bottensida. Men även med tanke på dess grymma prestanda. Först och främst får du en grym 4K upplösning på 3840x2160 pixlar


Sedan får du även en grym uppdateringsfrekvens på 60 Hz som ser till att allt flyter på smidigt på skärmen. Asus har helt klart fattat att tid är pengar, och ska du kunna göra ditt effektivaste arbete gäller det att du har rätt utrustning.


Skärmen är även utrustad med högtalare, dock är dessa inte så bra.


Anpassningsbar och ergonomisk design

Stativet på Asus ProArt är enkelt att justera och du kan även anpassa skärmens vinkel för optimal betraktning, vilket håller dig piggare och ökar produktiviteten. Vidare har skärmen också ett modernt och snyggt utseende som ger en proffsigare look till ditt skrivbord. 


Alla portar du behöver

Denna skärm kopplas enklas till din laptop via USB-C, vilket också ser till att ladda din bärbara dator. Men utöver det har du även tillgång till: 2st HDMI, 1st DisplayPort samt 4 USB portar. Skärmen fungerar alltså också som en smart USB hub - perfekt för dig som jobbar mycket med externa hårddiskar. 


Asus datorskärm 27 tum

USB-C, DisplayPort och HDMI


Bästa datorskärmen

Två extra USB uttag


Specifikationer

 • Skärmstorlek: 27 tum
 • Upplösning: 3840x2160
 • Paneltyp: IPS
 • Uppdateringsfrekvens: 60 Hz
 • Ljusstyrka: 350 nits
 • Portar: HDMI, DisplayPort, USB-C, USB-A 


Nackdelar

Att hitta fel på denna skärm har varit svårt. Men om vi ska vara väldigt petiga hade det kunna vara något bättre ljud i högtalarna. Dock är det väldigt sällan som vi faktiskt använder högtalare på en datorskärm. Oftast har vi ju hörlurar anslutna eller ett par externa högtalare. 


Köp en annan datorskärm om:

 • Du ska använda skärmen till gaming: Även om denna skärm ger dig en otrolig bildkvalitet är det fortfarande viktigare med en högre uppdateringsfrekvens ifall du ska använda din skärm till gaming. Sedan ska vi inte heller glömma bort importansen av AMD FreeSync - vilket finns i den bästa gamingskärmen.
 • Du använder inte dator så mycket: Då är det bättre att satsa på vår bäst i test-vinnare här uppe på sidan. Denna är ett prisvärt val och ger dig allt du behöver från en datorskärm - särskilt ifall du inte behöver sitta framför den i flera timmar varje dag.


Här hittar du Asus datorskärm till lägst pris

Du får den bästa dealen för denna skärm på nätet. Och då kan du även få den levererad hem direkt till dörren, eller till närmsta ombud.

Dustin Home säljer just nu Asus ProArt PA279CV för 5290 kr. Frakten ingår i priset.

5290 kr är det lägsta priset just nu för Asus ProArt PA279CV!

ComputerSalg säljer just nu Asus ProArt PA279CV för 5380 kr. Frakten ingår i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 5504 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Proshop säljer den för 6129 kr. Frakten ingår i priset.

Komplett säljer just nu Asus ProArt PA279CV för 6599 kr. Frakten ingår i priset.

Hos Webhallen köper du Asus ProArt PA279CV för 6679 kr. Frakten ingår även i priset.
Bästa skärm för gaming

Vi har utsett HP Omen x27Q till bästa gamingskärm tack vare dess grymma bildkvalitet och kvickhet. Med en låg svarstid får du dessutom inget lagg. Allt detta får du dessutom till ett schysst pris. 


Bästa gamingskärm just nu - HP Omen 27Q

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på HP Omen 27Q


Optimal upplösning och snabb respons

Omen x27Q ger dig en skarp upplösning på 2560 x 1440 pixlar. Och till detta kommer även en uppdateringsfrekvens på 165 Hz som ser till att dina spel flyter på bättre än förr tack vare AMD FreeSync teknik. Färger och miljöer får sig även ett lyft tack vare QHD-upplösningen och en ljusstyrka på 400 nits.


Snabba portar

Du har två val av portar till denna skärm: HDMI och DisplayPort. HDMI funkar bra men limiterar dig till en uppdateringsfrekvens på 144 Hz. Vi rekommenderar därför att du använder DisplayPort för att komma upp i 165 Hz. 


Snygg och stabil design

Något som vi också uppskattar med denna gamingskärm är att den inte har för mycket krimskrams på sig. Istället får du en snygg skärm med väldigt tunn kant runt tre sidor. Sedan går det enkelt att vrida skärmen åt sidorna, samt upp och nedåt, vilket gör det enkelt att hitta den bästa positionen för dig.


Specifikation

 • Skärmstorlek: 27 tum
 • Upplösning: 2560 x 1440
 • Paneltyp: IPS
 • Uppdateringsfrekvens: 165 Hz
 • Ljusstyrka: 400 nits
 • Portar: HDMI, DisplayPort


Här hittar du gamingskärm bäst i test till lägst pris

HP säljer bildskärmen för bara 3990 kr när du klickar här, och frakten ingår i priset.

3990 kr är det lägsta priset just nu för HP Omen 27Q!
Jämför bildskärmar - specifikationer

HDMI:
Förhållande:
Typ:
Storlek:
Upplösning:
Uppdateringsfrekvens:
Vikt:
USB:
Webb-kamera:
Ljusstyrka:
DisplayPort:
USB-C:
HP M24f FHD-skärm
HP M24f FHD-skärm
Bästa datorskärmen...
1 st
16:9
IPS
24 tum
1920x1080
75 Hz
2,5 kg
Nej
Nej
300 nits
Nej
Nej
HP M27f FHD-skärm
HP M27f FHD-skärm
Bästa datorskärmen...
2 st
16:9
IPS
27 tum
1920x1080
75 Hz
3,2 kg
Nej
Nej
300 nits
Nej
Nej
Asus ProArt PA279CV
Asus ProArt PA279CV
Bästa premiumval
Ja
16:9
IPS
27 tum
3840x2160
60 Hz
8,6 kg
Ja
Nej
350 nits
Ja
Ja
HP Omen 27Q
HP Omen 27Q
Gamingskärm bäst i...
Ja 1 st
16:9
IPS
27 tum
2560x1440
165 Hz
7,4 kg
Nej
Nej
400 nits
Ja
Nej

Så gjorde vi testet

I detta test har vi valt ut tre bra datorskärmar som erbjuder bra bildkvalitet och prestanda till justa priser. Detta har varit utgångspunkten för vårt test då vi vill att våra vinnare ska vara prisvärda. Vi är medvetna om att det finns en hel del bättre skärmar på marknaden men att dessa kostar betydligt mer. 


Men trots deras justa priser erbjuder skärmarna bra bildkvalitet, välbalanserade färger och vår vinnare för gaming-skärmen erbjuder även hög prestanda som gör spelandet mer njutbart och tar det till en ny nivå. 


Skärmarna kommer dessutom utrustade med inbyggd webb-kamera vilket gör det enkelt att ha möten hemma utan att behöva köpa till en extra webb-kamera vilket är onödigt och dyrt. 


Till grund för våra vinnare har vi tagit hjälp av experterna inom området för att höra vad de säger och sedan jämföra dessa med vad användarna som har hunnit testa skärmarna säger. Några av experternas tester hittar ni här nedan.
Källor - Experternas omdömen

Det finns inte så många aktuella test att tillgå när det gäller skärmar till datorer, men här kan du läsa de mest relevanta av produkterna som har varit med i detta test.


ReatByte 

Tycker att HP X27q är en bra skärm för dig som söker bra bildkvalitet och timing. De tycker också att det är en av the billigare valen för att få en skärm som håller vad den lovar (2K upplösning, hög uppdateringsfrekvens och snabb svarstid. Vidare tycker de också att det är en snygg skärm med enkel design. (2021).


PC GameBenchmark 

Ger HPV24 60Hz FHD 84% i totalbetyg och tycker att det är en av de bästa gamingskärmarna att köpa just nu (2021).


The Wirecutter

Rankar HP Z27n G2 som den bästa 27 tums-skärmen som finns att köpa just nu. De gillar dess ergonomi och vridbara skärm samt att den har en port för USB-C som blir alltmer vanlig på bärbara datorer. De gillar även HP:s 3-årsgaranti samt deras policy om döda pixlar där du kan få ersättning ifall döda pixlar skulle börja visa sig på skärmen.
Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om de bästa bildskärmarna önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa skärmen som passar just dig och dina behov bäst.

Testvinnare - Bästa Bildskärmen
Tips 1: Ska du inte köpa skärm just nu, men vill hålla koll på vad som är bäst i framtiden? Då skickar vi ett kort mail när det sker uppdateringar på sajten. Smidigt och förstås helt gratis. Registrera dig på vårt nyhetsbrev.

 

Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har datorskärm rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa bildskärmen till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig.


Tips 3: Och när du har den bästa skärmen, ska du förstås också läsa våra tester av datorhögtalare för att få veta hur du får bästa möjliga ljud i din anläggning. Läs gärna fler tester som vi gjort inom kategorin datortillbehör. För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.
Vanliga frågor och svar

 • Vilken datorskärm ska jag köpa?
  Den bildskärm som ger dig mest "skärm" för pengarna just nu är HP M24 FHD.
 • Hur rengör man datorskärmen?
  Istället för att använda pappershanddukar är det allra bäst att rengöra din skärm med en mikrofiberduk. Med en torr sådan får du enkelt bort fingeravtryck och damm. Är det svårare fläckar går det utmärkt att väta en mikrofiberduk med vatten.

  Utöver mikrofiberduk går det även bra att använda särskilda rengöringspapper för bildskärmar och mobiler. Använd aldrig diskmedel!
 • Hur stor datorskärm ska man ha?
  Du får ut mer av din bildskärm desto större den är eftersom upplösning då kan utnyttjas till max. Det bör dock nämnas att en större skärm inte automatiskt innebär en bättre upplösning, en gigantisk sådan kan fortfarande ha sämre upplösning än en mindre.
 • Vad skiljer TN panel, IPS panel och VA panelen?
  TN-paneler var första generationens LCD skärmar. IPS-paneler har fin färgåtergivning men är lite ökända för sitt glow där bakgrundsbelysningen läckte igenom. VA-paneler är ett mellanting mellan TN och IPS och är framförallt bra på färgåtergivning.
Bäst i test Guidens tester på datortillbehör


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna datorer, datortillbehör, gaming, it-tjänster, skrivare & scanner & tablet.
Philip Andrén

Bäst i test: Bildskärm

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Testet uppdaterades senast