Test bildskärm.

Test bildskärm 2023 - datorskärm bäst i test

Ska du köpa datorskärm och vill veta vilken som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt!


Som vanligt här på Bäst i test Guiden har vi tittat på de olika datorskärmarna som experterna testat och vägt samman deras betyg med konsumenternas utlåtanden och där av fått fram våra testvinnare. I detta test har vi tagit fram tre vinnare från det välkända märket HP. 


I testet kan du läsa om vår prisvärda vinnare som vi gett betyget bäst i test och en lite dyrare skärm som vi utsett till "bästa gamingskärm".

 

Bästa datorskärmarna just nu

Datorskärm 24 tum

HP M24 24"

Bildskärm bäst i test HP M24 24"
 • Snygg bildkvalitet

 • Alla moderna ingångar

 • Filter för blått ljus

 • Brusreducerande mikrofon

 • Vissa användare har svårt att få kameran att funka

Bästa datorskärm 27 tum

HP M27 27"

Bildskärm bäst i test HP M27 27"
 • Stor end to end skärm

 • Filter mot blått ljus

 • Snabb skärm utan lagg

 • Låg upplösning för 27 tums skärm

Bästa gamingskärm

HP X27q 27" Gaming QHD IPS

Bildskärm bäst i test HP X27q 27" Gaming QHD IPS
 • Uppdateringsfrekvens på 165 Hz

 • Endast 1 ms i svarstid

 • Grym bildkvalitet

 • Inga högtalare

 • Inga USB-uttag

priser i samarbete med Prisjakt


Köpguide

Viktigt att veta inför ditt köp

Även om det säljs allt färre stationära datorer idag, finns ändå behovet av en riktigt bra bildskärm för många. Antingen för att få en bättre och större datorskärm när man jobbar längre stunder vid sin laptop eller för att koppla sin stationära dator till.


Idag, 2023, är det främst skärmar i storleken 27 tum - 30 tum som efterfrågas. Över hälften av skärmarna som säljs är i denna storlek. Och när det handlar om tillverkare så är det många som vill vara med i matchen. 


Asus Tuf Gaming och Acer tillhör de mest populära bland konsumenterna, framförallt ASUS när det gäller bra gamingskärmar med deras Tuf gaming serie. Men sedan för mer professionella skärmar finns HP, Dell och Benq som alla tillverkar uppskattade skärmar.


Samsung har dock inte alls samma framgång bland skärmar som med TV-apparater. Här uttrycker användarna ofta missnöje rent generellt. På samma sätt ger experterna ofta låga betyg till skärmar från Lenovo och AG. Dessa tre tillverkare kan det alltså vara bra att undvika, om du vill köpa det som de flesta tycker är bra.


Vårt viktigaste krav på skärmen är att den ska vara optimal för arbete, både kontorsarbete och även i hemmet. Skärmen behöver därför vara skarp och vilosam för ögonen, då det kan bli många timmar framför datorn varje dag. Det är alltså inte den bästa skärmen för spel eller avancerad fotoredigering som vi inriktar oss på. Istället handlar det i första hand om en bra skärm för "vanligt kontorsarbete".


Vid gaming krävs nämligen ofta en riktigt snabb skärm och när man jobbar med trycksaksproduktion ställs höga krav på färgåtergivningen för att få helt korrekta färger vid tryckningen. En självklarhet är dock att vår vinnare för bästa skärm även ska passa semi-proffs för bildarbete, t.ex. i Photoshop.


Gamingskärm

Om du ska köpa en skärm för gaming är det viktigt att du har en bra uppdateringsfrekvens (Hz). Optimalt för gaming idag är 144 Hz, vilket får bilden flyta på stadigt, ovärderligt när du spelar FPS och andra spel där du måste vara alert för att besegra dina fiender. 


Men om du är beredd att spendera lite mer pengar kan du idag få en skärm med hela 240 Hz. Desto högre uppdateringsfrekvens, desto bättre. En del spel kan dock inte gå högre än 140 Hz. 


Därför kan det vara en bra idé att undersöka ifall de spel du spelar gör detta hopp möjligt. Dessutom är hoppet från 144 Hz till 240 Hz inte lika märkbart som hoppet 60, 75 Hz - 140 Hz. 


Förutom uppdateringsfrekvens söks också maximal kompatibilitet med grafikkort. För detta finns det teknik som G-sync som skyndar på kommunikationen mellan grafikkort och skärm. 


Och när det gäller själva skärmen är det ofta större skärmar som föredras. Här är nästan 27 tum bland de minsta, och vissa kan sträcka sig så långt som 34 tum.
Datorskärm bäst i test 2023 24 tum

Vilken är då den bästa datorskärmen idag, när vi tar hänsyn till både pris, prestanda och kvalité? Och där både testresultat och användarupplevelser är viktiga.


Jo, i vår kategori; bra bildskärm för hemma- och kontorsarbete på bildskärm i storleken 24 tum - 27 tum, pekar många ut samma tillverkare vilket gör vårt val lättare. Det handlar om en prisvärd och mycket bra skärm från HP nämligen M24 FHD. Denna skärm finns både som 24 och 27 tum (som du hittar lite längre ner på denna sida). 


Bästa bildskärmen just nu - HP M24

(klicka på skärmen för mer information om bästa priset)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 21 mars 2023

De bästa priserna på HP M24 24"


Detta är en modern skärm som har en inbyggd kamera på 5 MP (megapixlar), bra ljud ut samt en väldigt prydlig design. Med en tunn ram runt skärmen, end to end skärm, är det enkelt att hålla koll på alla fönster du kan tänkas ha öppna. Du kan även vrida och vända på skärmen till en lutnings- och svängningsvinkel på -5 till +25 grader. 


Skärmen är en LED skärm med In-Plane Switching (IPS). Detta ger dig en klar bild, bra skärpa, bred betraktningsvinkel på 178 grader samt en träffsäker färgåtergivning i hög kvalitet. Upplösningen på skärmen är 1920 x 1080 (Full HD) och förhållandet är 16:9. 


Tack vare FreeSync, som synkar skärmen till datorns GPU-rendering (grafik) flyter allt på i snabb takt och utan lagg. Visningsfrekvensen ligger på 60 Hz. 


Responstiden är 5 ms och ljusstyrkan ligger på 300 nits vilket räcker på för normalanvändarens ändamål. Enda gången du egentligen vill ha mer är ifall du ska använda skärmen för gaming, och då rekommenderar vi att du kikar lite längre ner på sidan där du hittar den bästa gamingskärmen. 


Skulle det bli för ljust finns det läge för svagt blått ljus, Low blue light, som gör det behagligare för ögonen att titta på skärmen, framförallt under kvällstid, vilket gör att dina ögon anstränger sig mindre.


Skärmen är även antireflexbehandlad för att så lite som möjligt skall reflekteras och bildkvaliteten bevaras under dagtid. Bildinställningar går att ändra med hjälp av HP Display Center (applikation som går att ladda ner från HPs hemsida).


Skärmen har följande uttag: HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, 2st USB Typ-A, 1 USB Typ-C, 1 USB Typ-C (videoingång) och 1 AUX-uttag (3,5mm). Med andra ord är du helt utrustad för alla uttag som används av moderna datorer idag. Och har du inte tillräckligt med uttag på din dator för mus och tangentbord kan du använda skärmen för dessa.


De inbyggda högtalarna producerar ett okej ljud, dock inget speciellt eller väldefinierat... det är mest till för att du ska höra vad som händer på datorn. Mikrofonen är dock bättre, denna är brusreducerande vilket är bra när du ska kommunicera. Detta gör skärmen till en bra kandidat för hemmakontoret. Och givetvis går det att kombinera denna till flera skärmar ifall du skulle behöva!


HP M24 FHD sköter alla sina uppgifter galant och ger god bildkvalitet och flyt vilket underlättar det dagliga användandet. Och för att du ska känna dig säker med ditt val får du hela 3 års garanti från HP. 


Medföljande till skärmen är: 1 HDMI kabel, nätkabel, 1 USB Typ-C till Typ-C kabel, 1 USB Typ-C till Typ-A kabel och ett garantikort. OBS! Skärmen kan inte väggmonteras! Läs mer på HP's hemsida.


Specifikation

Skärmstorlek: 23.8 tum

Upplösning: 1920 x 1080

Typ: IPS

Svarstid: 5 ms GtG

Ljusstyrka: 300 nits


Detta tycker användarna

När vi ser till vad konsumenterna tycker (det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt) ser vi till majoritet positiva recensioner. Det folk gillar bäst är bildkvaliteten och filtret för blått ljus, men det finns någon som har klagat på att du inte kan väggmontera skärmen samt att den inte lämpar sig för gaming. Läs mer här nedan:


"Utmärkt produkt! Easy Eye teknologin är lugnande för ögat, känns bra även efter att ha arbetat länge."


"Bra display men inte väggmonterbar."


"Perfekt för arbete, men inte bäst för spel."


"Skärmen är verkligen lött för ögonen även efter att ha stirrat på den hela dagen."


"Denna bildskärm har en mycket tydlig och väldefinierad bild och var mycket lätt att koppla upp."


"Denna monitor är fantastisk och ser bra ut också!! Det är precis vad jag letade efter." 

 Så köper du bästa bildskärmen till lägst pris

Det bästa priset för bildskärmen bäst i test får du när du använder vår rabattkod HP2427BTG i kassan på HPs hemsida.


HP säljer bildskärmen för bara 2292 kr när du klickar här, och frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens rabattkod HP2427BTG för att få detta pris!

2292 kr är det lägsta priset just nu för HP M24 24"!
Bästa datorskärm 27 tum

Om du önskar en bildskärm på 27 tum rekommenderar vi den större varianten av vår testvinnare. Med HP M27 FHD får du alla kvalitéer hos vår testvinnare fast i ett större format. Samma kvickhet, bildkvalitet och ljud.

 

Se även till att använda vår rabattkod HB2427BTG, då får du det lägsta priset i kassan på HPs hemsida. 


Bästa bildskärmen just nu - HP M27 FHD

(klicka på skärmen för mer information om bästa priset)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 21 mars 2023

De bästa priserna på HP M27 27"


Specifikation

Skärmstorlek: 27 tum

Upplösning: 1920 x 1080

Typ: IPS

Svarstid: 5 ms GtG

Ljusstyrka: 300 nits
Gamingskärm bäst i test

Om du vill ha en skärm som funkar bra för både vardagligt bruk och framförallt gaming har vi tagit fram en vinnare, även den från HP och med en rabattkod.


Bästa gamingskärm just nu - HP X27q QHD

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 21 mars 2023

De bästa priserna på HP X27q 27" Gaming QHD IPS


Gamingskärmen HP X27q är en prisvärd gamingskärm som ger dig allt du behöver när du ska spela din favoritspel. Något av det viktigaste med en gamingskärm är att du har en bra uppdateringsfrekvens och låg responstid på endast 1 ms. Detta gör att skärmen hänger med när det hettar till i spelet. Och det är precis vad skärmen X27q erbjuder. 


Skärmen har en uppdateringsfrekvens på 165 Hz och är dessutom AMD FreeSync (likt G sync certifierad skärm som helt eliminerar "screen tearing". Skulle du köra ett och ser till att grafikkort och bildskärm kommunicerar effektivt för hålla ett perfekt förhållande. Och med 165 Hz, långt över 75 Hz, i uppdateringsfrekvens är lagg inget problem.


HP X27q har en antireflex-behandlad skärm med en högre upplösning på 2560 x 1440 (QHD) och ett förhållande på 16:9. Då skärmen är hela 27 tum stor blir det en väldigt fin bildkvalitet på skärmen tack vare 2K upplösningen. Panelen är en IPS panel som funkar bra. I vissa fall kan IPS paneler leda till att för mycket av bakgrundsbelysningen läcker igenom, men så är inte fallet med denna.


Ljusstyrkan maxar på hela 400 nits och självklart finns det ett läge för lågt blått ljus, för att göra det mer behagligt att titta på skärmen under längre perioder. Dessutom har skärmen en betraktningsvinkel på 178 grader och en schysst färgåtergivning, vilket är bra när du pausar spelet för att istället streama film.


Och när det gäller färger i både spel och film ger standardinställningen dig en schysst färgåtergivning. Givetvis kan detta ändras i skärminställningarna ifall du vill anpassa själv. Inställningarna kommer du åt genom att klicka på knapparna i hörnet på skärmen.


Skärmen erbjuder komfort och ergonomi genom att ge dig alla möjligheter för att vinkla, höja och sänka. Detta görs enkelt genom att manuellt vrida och vända på skärmen och dess stativ. Det finns även möjlighet att sätta upp skärmen på väggen med hjälp av ett VESA fäste.


Gamingskärmen från HP har 1 HDMI-port och 1 DisplayPort ingång.


Specifikation

Skärmstorlek: 27 tum

Upplösning: 2560 x 1440

Typ: IPS

Svarstid: 1 ms GtG

Ljusstyrka: 400 cd/m2


Köp bästa gamingskärmen här till lägsta pris

Bästa pris på denna skärm får du när du beställer den online. När du beställer den online kan du dessutom få den levererad direkt hem till dörren. Och glöm inte att använda Bäst i test Guidens rabattkod HPV24BTG för att få rabatt på ditt köp!


HP säljer bildskärmen för bara 2990 kr när du klickar här, och frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens rabattkod HP2427BTG för att få detta pris!

2990 kr är det lägsta priset just nu för HP X27q 27" Gaming QHD IPS!
Jämför bildskärmar - specifikationer

HDMI:
Förhållande:
Teknik:
Typ:
Storlek:
Upplösning:
Frekvens:
Vikt:
Hörlursutgång:
USB:
HP M24 24"
HP M24 24"
Ja 1 st
16:9
LCD
IPS
23.8 tum
1920x1080
75 Hz
6,3 kg
Ja
2 st
HP M27 27"
HP M27 27"
Ja 1 st
16:9
LCD
IPS
1920x1080
75 Hz
7,3 kg
Ja
2 st
HP X27q 27" Gaming QHD IPS
HP X27q 27" Gaming Q...
Ja 1 st
16:9
LCD
IPS
27 tum
2560x1440
165 Hz
9,7 kg
Nej
Nej

Så gjorde vi testet

I detta test har vi valt ut tre bra datorskärmar som erbjuder bra bildkvalitet och prestanda till justa priser. Detta har varit utgångspunkten för vårt test då vi vill att våra vinnare ska vara prisvärda. Vi är medvetna om att det finns en hel del bättre skärmar på marknaden men att dessa kostar betydligt mer. 


Men trots deras justa priser erbjuder skärmarna bra bildkvalitet, välbalanserade färger och vår vinnare för gaming-skärmen erbjuder även hög prestanda som gör spelandet mer njutbart och tar det till en ny nivå. 


Skärmarna kommer dessutom utrustade med inbyggd webb-kamera vilket gör det enkelt att ha möten hemma utan att behöva köpa till en extra webb-kamera vilket är onödigt och dyrt. 


Till grund för våra vinnare har vi tagit hjälp av experterna inom området för att höra vad de säger och sedan jämföra dessa med vad användarna som har hunnit testa skärmarna säger. Några av experternas tester hittar ni här nedan.
Datorskärm test - experternas omdömen

Det finns inte så många aktuella test att tillgå när det gäller skärmar till datorer, men här kan du läsa de mest relevanta av produkterna som har varit med i detta test.


ReatByte: Tycker att HP X27q är en bra skärm för dig som söker bra bildkvalitet och timing. De tycker också att det är en av the billigare valen för att få en skärm som håller vad den lovar (2K upplösning, hög uppdateringsfrekvens och snabb svarstid. Vidare tycker de också att det är en snygg skärm med enkel design. (2021).


PC GameBenchmark: Ger HPV24 60Hz FHD 84% i totalbetyg och tycker att det är en av de bästa gamingskärmarna att köpa just nu (2021).


The Wirecutter: rankar HP Z27n G2 som den bästa 27 tums-skärmen som finns att köpa just nu. De gillar dess ergonomi och vridbara skärm samt att den har en port för USB-C som blir alltmer vanlig på bärbara datorer. De gillar även HP:s 3-årsgaranti samt deras policy om döda pixlar där du kan få ersättning ifall döda pixlar skulle börja visa sig på skärmen.


PC för Alla: Har testat Dells värstingskärm UltraSharp UP3218K och gav den betyget 8 av 10. Eftersom detta är en 32 tums 8k UHD-skärm är prislappen hög, runt 40 000 kronor, och kanske i första hand därför inget för vanliga användare. Tidningen tycker att skärmen har bra ergonomi, fin färgåtergivning och hög ljusstyrka. Den stora bildytan och extremt höga punkttätheten ger en inblick i vart tekniken är på väg. 


Datormagazin: Testade BenQ PD3200U och gav den betyget 5 av 6. Tidningen skriver; "En bildskärm för dig som arbetar med bilder, film eller CAD/CAM. Riktigt bra bild med underbar färgåtergivning. Bra möjligheter till sund arbetsställning."


CNET skriver under våren 2017 att det är "en väldigt trevlig bildskärm för pengarna. Det är inte ett perfekt val för 'gamers' eller för färgkänsliga uppgifter, men för att arbeta, surfa på nätet och spela HD-video, är det ett bra köp." Betyget blir 7,6 av 10 poäng.


Även Trusted Reviews har testat denna skärm och de tycker också mycket om vad de får se. "Det här är helt enkelt den bästa skärmen i sin klass. Kombinationen av bra design, fantastisk bildkvalitet, många anslutningsmöjligheter och ett mångsidigt stativ gör den idealisk för all typ av kontorsarbete och hemanvändning." Den får 4,5 av 5 poäng och slutorden blir; "Helt enkelt den bästa 24-tums bildskärmen du kan köpa."


PC för Alla: Testade sex stycken stora (27" och 32") bildskärmar för runt 4 000 kronor. Det handlade denna gång om skärmar med en upplösning på 2560 x 1440 bildpunkter. 


Bästa skärmen är AOC Q2775PQU som fick 9 av 10 poäng och utmärkelsen "Bäst i test". Den tog hem segern för att den har mycket bra bildkvalitet, tydliga menyer och ett lågt pris. Benq PD2700Q och Philips BDM3270QP2 kom på delad andraplats med 8 poäng vardera.


Experterna på tidningen PC Mag  skriver efter sitt test att: "Dells snygga UltraSharp U2417H levererar exakta färger, har bra gråskaleåtergivning och en stor betraktningsvinkel. Den har dessutom många bra funktioner." Betyget blir 4 av 5 och omdömet "EXCELLENT!"

 Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om de bästa bildskärmarna önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa skärmen som passar just dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa Bildskärmen
Tips

Här nedan listar vi lite tips och extra information som har efterfrågats av er besökare.


Uppdateringsfrekvens gamingskärm

Anges i Hertz (Hz) och innebär hur snabbt en pixel kan byta bild. Desto snabbare, desto bättre. Idag är det inte ovanligt att se en gamingskärm med upp till 120 Hz... eller till och med 144 Hz! Men även om skärmen har hög uppdateringsfrekvens behöver inte det innebära en automatiskt bättre bild. För att alla extra Hertz's ska kunna utnyttjas kommer du behöva bättre prestanda från själva datorn.


Upplösning gamingskärm

Innebär hur "fint" bilden visas på din skärm. Desto högre, desto vackrare. Och idag är det inte ovanligt med skärmtillverkare som skyltar med upplösningar på 3440 x 1440 eller t.o.m. 5120 x 1440 pixlar. Men sanningen är den att du oftast inte behöver mer än 1920 x 1080, åtminstone inte om du värderar prestanda högre än bildkvalitet. 


Än är det inte så många spel som stödjer så hög upplösning vilket endast riskerar att klydda till det. Kanske blir det en "högre" standard i framtiden, men där är vi inte än. Vill du ha bättre prestanda för spelet är det istället bättre att satsa på en skärm med högre uppdateringsfrekvens (upp till 120 Hz) och lägga pengarna du sparat på ett bättre grafikkort.


Tips 1: Ska du inte köpa skärm just nu, men vill hålla koll på vad som är bäst i framtiden? Då skickar vi ett kort mail när det sker uppdateringar på sajten. Smidigt och förstås helt gratis. Registrera dig på vårt nyhetsbrev.

 

Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har datorskärm rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa bildskärmen till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig.


Tips 3: Och när du har den bästa skärmen, ska du förstås också läsa våra tester av datorhögtalare för att få veta hur du får bästa möjliga ljud i din anläggning. Läs gärna fler tester som vi gjort inom kategorin datortillbehör. För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.
Vanliga frågor och svar

 • Vilken datorskärm ska jag köpa?
  Den bildskärm som ger dig mest "skärm" för pengarna just nu är HP V24 60Hz FHD. Denna bildskärm ger dig bra skärpa, kontrast och responstid vilket gör den ideal för det vardagliga användandet av skärmen, framförallt vid streaming, surfande på webben samt arbete. Men tack vare sin låga responstid kan den även med fördel användas för gaming.
 • Hur rengör man datorskärmen?
  Istället för att använda pappershanddukar är det allra bäst att rengöra din skärm med en mikrofiberduk. Med en torr sådan får du enkelt bort fingeravtryck och damm. Är det svårare fläckar går det utmärkt att väta mikrofibersduken med vatten. Utöver mikrofiberduk går det även bra att använda särskilda rengöringspapper för bildskärmar och mobiler. Använd absolut inte diskmedel!
 • Hur mäter man tum på en datorskärm?
  Detta mäts diagonalt över skärmen, från nedre hörn till ovanstående hörn på motsatt sida.
 • Hur stor datorskärm ska man ha?
  Du får ut mer av din bildskärm desto större den är eftersom upplösning då kan utnyttjas till max. Det bör dock nämnas att en större skärm inte automatiskt innebär en bättre upplösning, en gigantisk sådan kan fortfarande ha sämre upplösning än en mindre. Se därför till att du väljer den storlek som passar dig och dina förutsättningar bäst.
 • Vad skiljer TN panel, IPS panel och VA panelen?
  TN-paneler var första generationens LCD skärmar. IPS-paneler har fin färgåtergivning men är lite ökända för sitt glow där bakgrundsbelysningen läckte igenom. VA-paneler är ett mellanting mellan TN och IPS och är framförallt bra på färgåtergivning.
Bäst i test Guidens tester på datortillbehör
Philip Andrén

Bäst i test: Bildskärm

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och skapar musik.Ursprungstestet skrevs och uppdaterades senast