Gamingdator bäst i test. Det här är den bästa gamingdatorn just nu.

Gaming dator bäst i test 2023 - bärbar gaming dator

Här hittar du gamingdator bäst i test 2023. Vi har läst alla texter från experterna och även tagit reda på vilka modeller som konsumenterna gillar mest. På så sätt kan du undvika dåliga köp och hitta den bästa speldatorn direkt!


Bästa mest prisvärda gaming datorn just nu

Bästa gamingdator just nu

OMEN Gaming Laptop 16-xf0001no

Gamingdator bäst i test OMEN Gaming Laptop 16-xf0001no
 • Generöst med uttag för både accessoarer och skärm

 • Snabb processor och bra grafik från Nvidia GeForce RTX 4060

 • Snygg 16 tums skärm

 • Bra balans mellan prestanda och pris

 • Dyr investering

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide

Fördelar med en bärbar speldator

Om du gillar spel finns det ingen bättre rigg än en bra PC eftersom du kan välja mellan otroligt många titlar att spela. Men ska du satsa på en bärbar speldator eller en stationär? Båda alternativen har fördelar, dock föredrar vi en bärbar speldator, främst eftersom du kan ta med spelandet på resande fot. Och när du är hemma kan du enkelt koppla upp den till en extern bildskärm.


Bärbara speldatorer erbjuder dig både flexibilitet och prestanda eftersom du enkelt kan ta med den på resande fot. Dessutom kan de enkelt anslutas till en extern skärm om har en dedikerad plats för spel där hemma. Ofta är de dyrare än stationära datorer, men för det högre priset kommer du åt deras mångsidighet som kan vara värt den extra kostnaden.


Eftersom de bärbara gamingdatorerna är fullt utrustade med god prestanda är du inte heller limiterad av vad du kan spela. Detta tar oss dock in på en nackdel emot en bärbar speldator. De är nämligen dyrare än sina stationära motsvarigheter. Vi tycker dock att flexibiliteten, där den även kan fungera som en vanlig laptop, väger upp.


Varför välja speldator?

En bra speldator är nyckeln till att njuta av de senaste speltitlarna med optimala inställningar. De är utrustade för att klara höga specifikationskrav och därmed ge en överlägsen spelupplevelse jämfört med genomsnittliga bärbara datorer. De kommer i olika prisklasser, med toppmodeller som kan kosta över 30 000 kronor för de mest krävande spelarna.


Pris och prestanda

När vi söker efter bästa gamingdator är det viktigt att balansera prestanda med pris. För de flesta spelare är en budget på under 20 000 kronor idealisk. Även om detta kan innebära något lägre prestanda, erbjuder dessa datorer fortfarande en utmärkt spelupplevelse för de flesta spelen utan att kräva maximala inställningar.


När du köper en gamingdator är det viktigt att titta på:

 • Processor: Sök efter datorer med kraftfulla processorer som AMD Ryzen eller Intel Core.
 • RAM: Minst 16 GB RAM är rekommenderat för att spela de flesta spelen smidigt. Även om 8 GB kan fungera blir det fortfarande begränsad prestanda. 
 • Grafikkort: Nvidia GeForce RTX-serien är ett populärt val för högkvalitativ grafik.
 • Lagringsutrymme: En snabb SSD-disk bidrar till bättre spelupplevelser och kortare laddningstider.

Bärbar gamingdator test 2023

Vi vet att många gamers även föredrar att helt bygga sin egna dator, men önskar du en färdigbyggd och vass dator är OMEN Gaming Laptop 16-XF0001no ett riktigt bra köp. Datorn erbjuder hög prestanda som gör det möjligt att spela på topp oavsett var du är.


Bästa gaminglaptop just nu - OMEN Gaming Laptop 16-xf0001no

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på OMEN Gaming Laptop 16-xf0001no


Grym prestanda 

OMEN Gaming Laptop 16-XF0001no kommer med 7:e generationens AMD Ryzen-processor (upp till 5,1 GHz). Med ett RAM-minne på 16 GB klarar datorn av att hålla koll på fler saker samtidigt, vilket leder till bättre prestanda vid spel. Det går även snabbt för lagringen, där en SSD-disk på 1 TB står för detta.


Att det går snabbt gör att datorn jobbar mycket, vilket på en vanlig laptop leder till varma temperaturer. Lyckligtvis är denna datorn utrustad med goda fläktar som håller datorn på optimal temperatur och motverka termisk strypning av dess prestanda. Bl.a. finns två ventiler på varje sida.


Grafik som gör spelen rättvisa

Grafikkortet NVIDIA GeForce RTX 4060 8 GB är ett grafikkort i medelklassen som är kapabelt att hantera moderna spel på höga inställningar, dessutom med höga uppdateringsfrekvensen 


Behaglig skärmstorlek med bra skärpa

Skärmen på 16,1 tum har en bra färgåtergivning för gaming, video- och fotoprojekt och har dessutom en uppdateringsfrekvens på 165 Hz vilket ser till att allting flyter på smidigt och utan lagg. 


Den har även en schysst ljusstyrka på 300 nits som bidrar till att detaljer syns bättre och att spel (och film) får bättre nyans trots starka ljusförhållanden utanför datorn. Du behöver inte heller vara orolig för reflektion på skärmen tack vare datorns anti-reflexpanel, vilket framförallt skyddar mot starkt solljus!


Batteritiden är bra för en gamingdator

Batteritiden ligger på ca 8 timmar vilket är bra för en gamingdator. Och dessutom finns det stöd för snabbladdning där du kommer upp till 50% batteri på endast 45 minuter.


Uttagen på bärbar gamingdator från HP

Anslutningarna på HP:s gamingdator


Tangentbord och anslutningar

Tangentbordet är både upplyst och utrustat med anti-ghosting där det senare är en stor fördel vid spelande då varje knapptryck identifieras även ifall de kommer snabbt efter varandra. Att missa en kombo blir tack vare detta ett minne blott!


När det gäller anslutningar har du uttag både traditionellt till höger och vänster, men även på datorns baksida vilket minskar sladdtrassel. Här har du anslutningar som HDMI om du vill koppla till en extern skärm samt USB-A och USB-C för dina accessoarer. 


Specifikationer

 • Processor: AMD Ryzen 7
 • Grafik: Nvidia GeForce RTX 4060 (8GB)
 • RAM-minne: 16 GB
 • Lagring: 1 TB SSD
 • Skärm: Full HD med 165 Hz refresh rate
 • Batteritid: 8 timmar
 • Hörlursuttag: Ja (3,5 mm)
 • USB: 2 st
 • USB-C: 2 st
 • HDMI: Ja
 • Webbkamera: Ja
 • Tangentbord: Bakgrundsbelyst
 • Högtalare: Bang Olufsen
 • Vikt: 2,4 kg
 • Operativsystem: Windows 11 Home


Detta är nackdelarna

 • Det är en grym speldator men den kostar en hel del pengar.
 • Några tycker att tangentbordet känns klumpigt initialt.
 • Det finns de som tycker att 8 timmars batteritid är lite, då andra datorer har betydligt högre batteritid än så. Men detta är riktigt bra för en gamingdator eftersom de har mer krävande komponenter. I detta fallet är 8 timmar bra batteritid. 


Här köper du gamingdator till bästa pris

Bästa priset på HP Omen 16 hittar du på nätet, och då kan du dessutom få den hemskickad till dig direkt. Glöm inte att ange rabattkoden BTGOMEN16 i kassan för att få det bästa priset.


HP säljer gamingdatorn för bara 21990 kr när du klickar här, och frakten ingår i priset.

21990 kr är det lägsta priset just nu för OMEN Gaming Laptop 16-xf0001no!


Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.

 Så gjorde vi testet

När vi tittade på de olika speldatorerna som experterna har testat har vi siktat in oss på de som erbjuder bra värde för pengarna. Det kommer alltid finnas en bättre produkt med ännu bättre prestanda, men för att få det allra bästa kommer detta kosta därefter. Vi har därför velat rekommendera den speldator som erbjuder bäst prestanda för pengarna just nu. 


För att vara säker på vårt val har vi sett hur speldatorns grafikkort står sig emot olika spel och att den klarar att köra dessa på en inställning av iallafall medium. Vidare är det viktigt att se till att datorns prestanda (processor) erbjuder nog med kraft för att spelen ska flyta på smidigt. Detta ska allra helst kombineras med ett RAM-minne på 16 GB för att kunna hantera många uppgifter samtidigt. 


Skärmens storlek spelade också roll i vårt val och vi satte som minimum att den ska vara 15,6 tum. Det finns de som hellre vill ha en på 17,3 tum - men detta gör också datorn något svårare att ta med sig då den tar onödigt mycket plats i en väska. 


Vi spenderade också mycket tid på att hitta en speldator till ett schysst pris. När det gäller speldatorer är det ofta de som kostar mer som levererar bäst prestanda, men till en gräns - till slut blir det design och materialval som står för mycket av kostnaden. Men detta betyder inte att du fortfarande kan få en både bra och prisvärd speldator. 
Gamingdator test - experttester du kan ta del av

Wired 

Wired ger HP Omen 16 högt betyg tack vare dess kraftfulla prestanda och överraskande långa batteritid. De tycker dock att tangentbordslayouten tar lite tid att vänja sig vid, och kan initialt påverka skrivkomforten. Men överlag tycker de att datorn håller en bra balans mellan kraft och pris, och rekommenderas för de som prioriterar prestanda.


PCMAG

Har testat ett lite annorlunda utförande av HP Omen 16 som endast består av AMD delar, dvs både grafikkort och processor. I datorn här på sidan har vi istället en version med AMD processor och Nvidia grafikkort som ger bättre prestanda än den i PCMAGs test. Men trots detta tycker PCMAG att den har en god prestanda för sitt mellanklass-pris


PCFÖRALLA

Gillar HP Omen 16 för att den är stabil, välbyggd och ger rätt prestanda för både spel och jobb. De är dock inte lika imponerade över fläkten som de tycker för en del oväsen. Dock ska det nämnas att versionen som de testade inte är densamma i vårt test utan i lite annorlunda utförande samt att den har sämre komponenter.


Techspot 

Testade en HP Victus gaming dator som har något mindre RAM-minne än vinnaren i vårt test. Här fick datorn, trots mindre RAM, ett bra betyg på 80%


Indian Express 

Är mycket positiva till bästa speldator HP Pavilion Gaming 16 och ger den 4/5 stjärnor. De skriver om den att det är gaming laptop som "blandar jobb och kul". Enligt dem passar datorn både den kreativa användaren som behöver prestanda för att skapa och för spelaren som behöver ha ett störningsfritt flyt. De är dock besvikna över att skärmen endast har en uppdateringsfrekvens på 60Hz. 


CNET 

Ger HP Pavilion 7,8 poäng. De tycker att det är en bra dator som hanterar spel, skolarbete och skapande, med enkelhet. 


PCMAG 

Ger HP Pavilion 3,5/5 stjärnor. De tycker att det är en "respektabel utmanare i ett otroligt konkurrenskraftig arena". När den ställs mot de andra datorerna i testet, Nitro 7, Helios 300, Lenovo Legion och Dell G5, ligger Pavilion i toppen för praktiska tester som batteritid, produktivitet och lagring. 
Gillar du att spela kan vi även tipsa dig om att läsa vårt test om bästa gaming headset.


Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har gaming dator rea REA på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa bärbar gaming datorn till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Tips 2: Efter att du läst vårt test om bästa speldatorn kan vi även tipsa dig om att läsa testet om bärbar dator bäst i test samt testet om stationär dator. För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.Vanliga frågor och svar

 • Hur mycket kostar en gaming dator?
  En bra gamingdator kan kosta från några tusenlappar upp till 30.000 kronor. Det handlar helt enkelt om hur mycket prestanda du vill att datorn skall erbjuda. Vill du ha en bra gamingdator med god prestanda kostar det ca 10.000 kronor.
 • Vilken gamingdator är bäst?
  Vi har utsett HP Pavilion Gaming 15 till bästa bärbara gamingdator just nu eftersom den ger god prestanda till ett mycket förmånligt pris.

 Bäst i test Guidens dator tester


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna datorer, datortillbehör, gaming, it-tjänster, skrivare & scanner & tablet.
Philip Andrén

Bäst i test: Gamingdator

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Testet uppdaterades senast