Gamingdator bäst i test. Det här är den bästa gamingdatorn just nu.

Gaming dator bäst i test 2023 - bärbar gaming dator

Här hittar du gamingdator bäst i test 2023. Vi har läst alla texter från experterna och även tagit reda på vilka modeller som konsumenterna gillar mest. På så sätt kan du undvika dåliga köp och hitta den bästa speldatorn direkt!


Bästa mest prisvärda gaming datorn just nu

Prisvärd HP Gaming laptop

Victus Gaming Laptop 15-fa0035no

Gamingdator bäst i test Victus Gaming Laptop 15-fa0035no
 • Bra prestanda

 • Går ladda batteriet upp till 50 % på 45 minuter

 • Känns robust

 • Bra färgåtergivning

 • Tangentbord med anti-ghosting

 • Tung

priser i samarbete med Prisjakt


Köpguide

Fördelar med en bärbar speldator

Om du gillar spel finns det ingen bättre rigg än en bra PC eftersom du kan välja mellan otroligt många titlar att spela. Men ska du satsa på en bärbar speldator eller en stationär? Båda alternativen har fördelar, dock föredrar vi en bärbar speldator, främst eftersom du kan ta med spelandet på resande fot. Och när du är hemma kan du enkelt koppla upp den till en extern bildskärm.


Eftersom de bärbara gamingdatorerna är fullt utrustade med god prestanda är du inte heller limiterad av vad du kan spela. Detta tar oss dock in på en nackdel emot en bärbar speldator. De är nämligen dyrare än sina stationära motsvarigheter. Vi tycker dock att flexibiliteten väger upp.


Den bärbara speldatorn fungerar dessutom som en vanlig laptop, trots sitt öknamn.  Du kan göra allt du kan på en vanlig laptop, som att surfa på webben, streama serier, svara på mejl etc. Den gör till och med detta bättre än en vanlig laptop tack vare sin utökade prestanda. 


Därför ska du ha en speldator

Och vill du kunna ta del av detta är det viktigt att du har en utrustning som klarar av specifikations-kraven för de olika spelen. En bra speldator är därför en fördel eftersom de klarar av att köra alla spelen på bättre inställningar. 


Speldatorer kommer i alla olika prisklasser. De allra bästa kan kosta långt över 30 000 kronor. Men dessa modeller är främst riktade mot de som vill kunna spela spel som Cyberpunk 2077 på de bästa inställningarna, långt ifrån den genomsnittlige spelaren.


Och är det höga inställningar du är efter gör det sig bättre för plånboken att satsa på en bra stationär dator som t.ex. Acer Predator Orion 3000, Asus ROG Strix eller en rigg från Shark Gaming.


Hursomhelst, i jakten på bästa gaming dator måste vi ta hänsyn till priset,  helst under 15 000 kronor. Visst blir prestandan lite mindre men plånboken tar inte lika mycket stryk och sedan är det inte lika många spel som kräver de allra bästa inställningarna för att kunna åtnjutas till fullo. En mindre avancerad dator går helt enkelt lika bra.


Men vissa saker måste den ändå uppfylla. Grafik och prestanda ska flyta på bra och utan lagg. Och förutom att datorn ska leverera bra resultat för gaming vill du även att den ska funka bra att använda i skolan eller för jobbet. Här kommer även andra aspekter som storlek och vikt in i bilden.


Det som du generellt bör ha koll på vid köp av gamingdator är bra processorkraft relativt till datorn, gott om RAM-minne samt ett schysst grafikkort så att datorn klarar av de högre grafikinställningarna. Exempel på bra processorer är t.ex. AMD Ryzen Och Intel Core. När det gäller grafikkort är det främst Nvidia GeForce RTX som gäller. 


RAM-minnet i datorn ska allra helst vara 16 GB för att du ska kunna spela de flesta spelen utan problem. Visst funkar även 8 GB men då finns det större risk att datorn trycks till sin gräns oftare. 


Vill du verkligen satsa finns det speldatorer med mycket mer RAM-minne än så, t.ex. de med 32 GB och 64 GB. Dock sticker dessa snabbt iväg i pris!


Det finns många olika typer av processorer och grafikkort men ofta rekommenderas Intel Core i7 som processor och Nvidia GeForce RTX 3070 som grafikkort. 


I jakten på bärbar gamingdator bäst i test har vi lagt stor vikt vid prestanda men även pris. Vinnaren ska vara en bra gaming dator som även kan användas till annat som skolarbete och andra nöjen utan att slå för hårt mot plånboken.

Bärbar gamingdator test 2023

Vi vet att många gamers även föredrar att helt bygga sin egna dator, men önskar du en färdigbyggd och vass dator är HP Victus Gaming 15 ett riktigt bra köp. Datorn erbjuder hög prestanda till ett riktigt bra pris som hjälper dig spela på topp, vart du än är.


Victus Gaming Laptop 15-fa0035no

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 21 mars 2023

De bästa priserna på Victus Gaming Laptop 15-fa0035no

*Glöm inte att använda vår rabattkod BTGVIC15 i kassan på HP:s hemsida för att få detta pris!


HP Victus Gaming Laptop 15-fa0035no kommer med 12:e generationens Intel Core i7-processor (upp till 4.7 GHz). Med ett RAM-minne på 16 GB klarar datorn av att hålla koll på fler saker samtidigt, vilket leder till bättre prestanda vid spel


Lagringsutrymmet står en SSD-disk på 512 GB för. Grafiken levereras från ett NVIDIA GeForce RTX 3050Ti. Skärmens uppdateringsfrekvens är 144Hz och har en storlek på 15,6".


Batteritiden vid videouppspelning ligger på ca 8 timmar. Den bärbara gamingdatorn kommer med stöd för snabb batteriladdning där du kan ladda 50 % på 45 minuter.


Grafikkortet NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti 4 GB är ett rekommenderat och respekterat grafikkort som inte kommer lämna dig besviken, framförallt med tanke på datorns justa pris.


Vikten på 2,3 kg är inte lätt att gå och bära på men det är ändå mindre än konkurrenterna i samma prisklass. Efter en titt på vad som finns under ytan är det inte heller svårt att förstå varför den väger en del. Men hellre att den känns robust och stark än plastig. 


Skärmen har en idealisk färgåtergivning för gaming, video- och fotoprojekt och har en uppdateringsfrekvens på 144 Hz. Med en ljusstyrka på 250 nits ser du enkelt detaljer och får bra nyans trots starka ljusförhållanden. Med anti-reflexpanel kommer du inte störas av solen vilket öppnar upp för att sitta med datorn trots fint väder!


När det kommer till fläkt och hur datorn hanterar värme så är det också en stor förbättring från tidigare modeller. Datorn blir inte lika varm längre och du kommer inte erfara någon termisk strypning av prestandan. Ljudet levereras av högtalare från Bang Olufsen.  


Tangentbordet känns bra och med "anti-ghosting"-teknik (varje knapptryck identifieras) uppfattar tangentbordet varje knapp-tryck, även om dessa kommer snabbt efter varandra.


Utgångsportarna på datorn sitter främst på baksidan för att undvika sladdtrassel. De utgångarna som stöds är USB 3.0, displayport, SD-kort, ethernet och självklart en port för dina hörlurar och mikrofon. En nyhet för denna gaming dator är USB-C porten som kan föra över filer med en hastighet på 10GB/s. 


Specifikationer

 • Windows 11 Home 64 bit
 • Intel Core i7-processor (4.7 GHz, 24 MB L3-cache, 10 kärnor)
 • 15,6 tum 144 Hz skärm (antireflexbehandlad FHD IPS-skärm med WLED-bakgrundsbelyst (1920 x 1080))
 • 512 GB PCIe® NVMe™ M.2 SSD, 16 GB DDR4-2933 SDRAM (2 x 8 GB)
 • NVIDIA® GeForce RTX™ 3050 (4 GB GDDR6 dedikerat)
 • Bang Olufsen dubbla högtalare; HP Audio Boost, HP TrueVision HD-kamera med integrerad, digital dubbelsystemsmikrofon, Intel® Wi-Fi 6 AX 201 (2x2) och Bluetooth® 5, Fullstort bakgrundsbelyst island-tangentbord med numerisk knappsats i Ghost White, HP Command Center


Sammanfattning

Vi har utsett denna gaming laptop till bäst i test eftersom den erbjuder allt du behöver för gaming till ett mycket bra pris. Med 16 GB RAM och en snabb Intel i7-processor flyter spel på mycket bra. Vi är väl medvetna om att det finns bättre maskiner på marknaden, men för detta pris blir denna datorn ett mycket frestande och pålitligt val.
Så säger konsumenterna om gaming datorn

Det som konsumenterna gillar allra mest är priset. Om man jämför med andra tillverkare så får man allra mest prestanda för pengarna när man köper en Victus Gaming Laptop 15-fa0035no vilket uppskattas väldigt mycket. Att man då också får kvalitet och säkerheten att ha köpt sin dator från en stor tillverkare som HP ger en trygghetskänsla.

 

Här köper du gamingdatorn till bästa pris

Bästa priset på HP Victus hittar du på internet. Då får du den också hemskickad till dig direkt, vilket är bekvämt och enkelt. Ange rabattkoden BTGVIC15 i kassan för att få det bästa priset. 


HP säljer gamingdatorn för bara 12490 kr när du klickar här, och frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens rabattkod BTGVIC15 för att få detta pris!

12490 kr är det lägsta priset just nu för Victus Gaming Laptop 15-fa0035no!


Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.

 Så gjorde vi testet

När vi tittade på de olika speldatorerna som experterna har testat har vi siktat in oss på de som erbjuder bra värde för pengarna. Det kommer alltid finnas en bättre produkt med ännu bättre prestanda, men för att få det allra bästa kommer detta kosta därefter. Vi har därför velat rekommendera den speldator som erbjuder bäst prestanda för pengarna just nu. 


För att vara säker på vårt val har vi sett hur speldatorns grafikkort står sig emot olika spel och att den klarar att köra dessa på en inställning av iallafall medium. Vidare är det viktigt att se till att datorns prestanda (processor) erbjuder nog med kraft för att spelen ska flyta på smidigt. Detta ska allra helst kombineras med ett RAM-minne på 16 GB för att kunna hantera många uppgifter samtidigt. 


Skärmens storlek spelade också roll i vårt val och vi satte som minimum att den ska vara 15,6 tum. Det finns de som hellre vill ha en på 17,3 tum - men detta gör också datorn något svårare att ta med sig då den tar otroligt mycket plats i en väska. 


Vi spenderade också mycket tid på att hitta en speldator till ett schysst pris. När det gäller speldatorer är det ofta de som kostar mer som levererar bäst prestanda, men till en gräns - till slut blir det design och materialval som står för mycket av kostnaden. Men detta betyder inte att du fortfarande kan få en både bra och prisvärd speldator. 


Gamingdator test - experttester du kan ta del av

Techspot, Oktober 2021: Testade en HP Victus gaming dator som har något mindre RAM-minne än vinnaren i vårt test. Här fick datorn, trots mindre RAM, ett bra betyg på 80%


Indian Express, augusti 2020: Är mycket positiva till bästa speldator HP Pavilion Gaming 16 och ger den 4/5 stjärnor. De skriver om den att det är gaming laptop som "blandar jobb och kul". Enligt dem passar datorn både den kreativa användaren som behöver prestanda för att skapa och för spelaren som behöver ha ett störningsfritt flyt. De är dock besvikna över att skärmen endast har en uppdateringsfrekvens på 60Hz. 


CNET, januari 2020: Ger HP Pavilion 7,8 poäng. De tycker att det är en bra dator som hanterar spel, skolarbete och skapande, med enkelhet. 


PCMAG, december 2019: Ger HP Pavilion 3,5/5 stjärnor. De tycker att det är en "respektabel utmanare i ett otroligt konkurrenskraftig arena". När den ställs mot de andra datorerna i testet, Nitro 7, Helios 300, Lenovo Legion och Dell G5, ligger Pavilion i toppen för praktiska tester som batteritid, produktivitet och lagring. 


PCMAG avslutar sitt test med att skriva: "Det är ett stiligt och ganska snabbt system som sannolikt kommer att tillfredsställa ett stort antal detaljhandelsköpare. Det har inte kraften nog för ett redaktörsval, men det är en värdig runner-up".


Notebookcheck, september 2019: Tycker att HP Pavilion Gaming är en bra gaming dator som gör vad den ska. De tycker även att den är tyst och den snabba SSD-disken. De lyfter även fram datorns flexibilitet eftersom du kan byta ut delar om du skulle vilja. 


Techradar, Augusti 2019: testade HP Pavilion Gaming 15 och tyckte att den hade flera bra egenskaper. De positiva saker som lyftes fram var bl.a. datorns pris, attraktiva design och utgångsportarna som finns i multum. Bland det negativa nämns datorns kraft - något som Techradar helst hade sett lite mer av.


Laptopmag, Januari 2019: summerade sitt test med "HP's Omen 15 är ett riktigt krafthus med exceptionell kvalitet när det kommer till bärbar dator för gaming. För det fina priset får du stark prestanda, en färgglad 15.6 tums, 144Hz-skärm, ett skönt tangentbord och de kända Bang Olufsen-högtalarna - allt paketerat i en snygg design." De skrev även "Om du inte vill spendera mer än 2000$ så är HP Omen 15 en bra satsning för en bra och mainstream gamingdator."

  

T3 skrev såhär om specifikationerna i datorn: "Dessa specifikationerna skiljer sig väldigt mycket från någon annan av de andra bärbara gaming datorerna i samma prisklass."

 

Digitallife skriver: "Det är ingen perfekt gaminglaptop, men med tanke på hur stark den faktiskt är får man nästan se förbi klumpigheten och det halvdana tangentbordet. HP Omen 15 ger helt enkelt valuta för pengarna."


Även om en bärbar speldator ger dig en uppskattad flexibilitet ligger de fortfarande efter de stationära speldatorerna, där det går att trycka in mycket mer prestanda till ett ännu bättre pris, framförallt om du bygger de själv. 

Gillar du att spela kan vi även tipsa dig om att läsa vårt test om bästa gaming headset.


Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har gaming dator rea REA på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa bärbar gaming datorn till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Tips 2: Efter att du läst vårt test om bästa speldatorn kan vi även tipsa dig om att läsa testet om bärbar dator bäst i test samt testet om stationär dator. För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.Vanliga frågor och svar

 • Hur mycket kostar en gaming dator?
  En bra gamingdator kan kosta från några tusenlappar upp till 30.000 kronor. Det handlar helt enkelt om hur mycket prestanda du vill att datorn skall erbjuda. Vill du ha en bra gamingdator med god prestanda kostar det ca 10.000 kronor.
 • Vilken gamingdator är bäst?
  Vi har utsett HP Pavilion Gaming 15 till bästa bärbara gamingdator just nu eftersom den ger god prestanda till ett mycket förmånligt pris.

 Bäst i test Guidens dator tester
Philip Andrén

Bäst i test: Gamingdator

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och skapar musik.Ursprungstestet skrevs och uppdaterades senast