Gamingdator bäst i test 2023. Det här är den bästa gamingdatorn just nu - speldator, gaming dator, gamingdator, gaming laptop bäst i test, bärbar speldator, bästa gaming laptop, speldator bärbar, bärbar gamingdator, gaming dator laptop, bärbar gaming dator, gaming laptop, bästa speldatorn, gaming laptop rea, bärbar dator gaming, bra gaming dator, gaming dator bäst i test, bästa gaming datorn, gaming dator rea, bra speldator, gaming dator bärbar, bästa gaming dator, gamingdator rea, gaminglaptop, bärbara gamingdatorer, speldator laptop, laptop speldator, spel laptop

Bästa gaming laptop bäst i test 2024 - bärbar speldator

Letar du efter en bärbar speldator och undrar vilken som är bästa gaming laptop 2024? Här hittar du gaming laptop bäst i test


Vi har läst alla texter från experterna och även tagit reda på vilken som är gaming dator bäst i test enligt konsumenterna. Tyvärr kan vi inte direkt påstå att vinnaren är en särskilt billig gaming laptop.


Bästa mest prisvärda gaming datorn just nu


Köpguide

Fördelar med en bärbar speldator

Om du gillar spel finns det ingen bättre rigg än en bra PC eftersom du kan välja mellan otroligt många titlar att spela. Men ska du satsa på en bärbar speldator eller en stationär? Båda alternativen har fördelar, men vi föredrar en bärbar speldator eftersom du kan ta med spelandet vart du än befinner dig. Väl hemma kan du enkelt koppla upp din bärbara speldator till en extern skärm för en mer permanent setup.


Varför välja speldator?

En bra speldator är nyckeln till att njuta av de senaste speltitlarna med optimala inställningar. De är utrustade för att klara höga specifikationskrav och därmed ge en överlägsen spelupplevelse jämfört med genomsnittliga bärbara datorer. De kommer i olika prisklasser, med toppmodeller som kan kosta över 30 000 kronor för de mest krävande spelarna.


Om du letar efter en vanlig laptop kan vi tipsa dig om att läsa vårt test där vi utser bärbar dator bäst i test.


Är det dyrare priset värt det?

Eftersom de bärbara gamingdatorerna är fullt utrustade med god prestanda är du inte heller limiterad av vad du kan spela. Detta tar oss dock in på en nackdel emot en bärbar speldator. De är nämligen dyrare än sina stationära motsvarigheter. Ofta tycker ägare av bärbara speldatorer dock att flexibiliteten väger upp för det dyrare priset. 


Pris och prestanda

När vi söker efter bästa gamingdator är det viktigt att balansera prestanda med pris. För de flesta spelare är en budget på under 20 000 kronor idealisk. Även om detta kan innebära något lägre prestanda, erbjuder dessa datorer fortfarande en utmärkt spelupplevelse för de flesta spelen utan att kräva maximala inställningar.


När du köper en gamingdator är det viktigt att titta på:

 • Processor: Sök efter datorer med kraftfulla processorer som AMD Ryzen eller Intel Core.
 • RAM: Minst 16 GB RAM är rekommenderat för att spela de flesta spelen smidigt. Även om 8 GB kan fungera blir det fortfarande begränsad prestanda.
 • Grafikkort: Nvidia GeForce RTX-serien är ett populärt val för högkvalitativ grafik.
 • Lagringsutrymme: En snabb SSD-disk bidrar till bättre spelupplevelser och kortare laddningstider.


Bärbar gamingdator test 2024


Vi vet att många gamers även föredrar att helt bygga sin egna dator, men önskar du en färdigbyggd och vass dator är OMEN Gaming Laptop 16-XF0001no ett riktigt bra köp. Datorn erbjuder hög prestanda som gör det möjligt att spela på topp oavsett var du är.


Grym prestanda

OMEN Gaming Laptop 16-XF0001no kommer med 7:e generationens AMD Ryzen-processor (upp till 5,1 GHz). Med ett RAM-minne på 16 GB klarar datorn av att hålla koll på fler saker samtidigt, vilket leder till bättre prestanda vid spel. Det går även snabbt för lagringen, där en SSD-disk på 1 TB står för detta.


Att det går snabbt gör att datorn jobbar mycket, vilket på en vanlig laptop leder till varma temperaturer. Lyckligtvis är denna datorn utrustad med goda fläktar som håller datorn på optimal temperatur och motverka termisk strypning av dess prestanda. Bl.a. finns två ventiler på varje sida.


Grafik som gör spelen rättvisa

Grafikkortet NVIDIA GeForce RTX 4060 8 GB är ett grafikkort i medelklassen som är kapabelt att hantera moderna spel på höga inställningar, dessutom med höga uppdateringsfrekvensen


Behaglig skärmstorlek med bra skärpa

Skärmen på 16,1 tum har en bra färgåtergivning för gaming, video- och fotoprojekt och har dessutom en uppdateringsfrekvens på 165 Hz vilket ser till att allting flyter på smidigt och utan lagg.


Den har även en schysst ljusstyrka på 300 nits som bidrar till att detaljer syns bättre och att spel (och film) får bättre nyans trots starka ljusförhållanden utanför datorn. Du behöver inte heller vara orolig för reflektion på skärmen tack vare datorns anti-reflexpanel, vilket framförallt skyddar mot starkt solljus!


Batteritiden är bra för en gamingdator

Batteritiden ligger på ca 8 timmar vilket är bra för en gamingdator. Och dessutom finns det stöd för snabbladdning där du kommer upp till 50% batteri på endast 45 minuter.


Uttagen på bärbar gamingdator från HP - dator gaming, gaming bärbar dator, bra gamingdator, bästa speldatorn 2023, bäst i test gaming laptop, hur mycket kostar en gaming dator, speldator bäst i test, bärbara speldatorer, bra speldator bärbar, gaming laptop billig, bra gaming datorer, bra bärbar speldator, billig gaming laptop, gaming laptop test, bästa gamingdator, test gaming dator, bärbar speldator test, bärbar gaming dator bäst i test, bärbar gaming dator rea, färdigbyggd gaming dator, vad kostar en gamingdator, gaming bärbar

Generöst med anslutningar på HP:s gamingdator


Tangentbord och anslutningar

Tangentbordet är både upplyst och utrustat med anti-ghosting där det senare är en stor fördel vid spelande då varje knapptryck identifieras även ifall de kommer snabbt efter varandra. Att missa en kombo blir tack vare detta ett minne blott!


När det gäller anslutningar har du uttag både traditionellt till höger och vänster, men även på datorns baksida vilket minskar sladdtrassel. Här har du anslutningar som HDMI om du vill koppla till en extern skärm samt USB-A och USB-C för dina accessoarer. 


Specifikationer

 • Processor: AMD Ryzen 7
 • Grafik: Nvidia GeForce RTX 4060 (8GB)
 • RAM-minne: 16 GB
 • Lagring: 1 TB SSD
 • Skärm: Full HD med 165 Hz refresh rate
 • Batteritid: 8 timmar
 • Hörlursuttag: Ja (3,5 mm)
 • USB: 2 st
 • USB-C: 2 st
 • HDMI: 1 st
 • Webbkamera: Ja
 • Tangentbord:Bakgrundsbelyst
 • Högtalare: Bang Olufsen
 • Vikt: 2,4 kg
 • Operativsystem: Windows 11 Home


Nackdelar med OMEN gaming laptop

 • Dyr investering
 • Tangentbordet tar en stund att vänja sig vid. 
 • Det finns de som tycker att 8 timmars batteritid är lite, då andra datorer har betydligt högre batteritid än så. Men detta är riktigt bra för en gamingdator eftersom de har mer krävande komponenter. I detta fallet är 8 timmar bra batteritid.Här köper du gamingdator till bästa pris

Bästa priset på HP Omen 16 hittar du på nätet, och då kan du dessutom få den hemskickad till dig direkt. Glöm inte att ange rabattkoden BTGOMEN16 i kassan för att få det bästa priset.
Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.


Så gjorde vi testet

När vi tittade på de olika speldatorerna som experterna har testat har vi siktat in oss på de som erbjuder bra värde för pengarna. Det kommer alltid finnas en bättre produkt med ännu bättre prestanda, men för att få det allra bästa kommer detta kosta därefter. Vi har därför velat rekommendera den speldator som erbjuder bäst prestanda för pengarna just nu.


För att vara säker på vårt val har vi sett hur speldatorns grafikkort står sig emot olika spel och att den klarar att köra dessa på en inställning av iallafall medium. Vidare är det viktigt att se till att datorns prestanda (processor) erbjuder nog med kraft för att spelen ska flyta på smidigt. Detta ska allra helst kombineras med ett RAM-minne på 16 GB för att kunna hantera många uppgifter samtidigt.


Skärmens storlek spelade också roll i vårt val och vi satte som minimum att den ska vara 15,6 tum. Det finns de som hellre vill ha en på 17,3 tum - men detta gör också datorn något svårare att ta med sig då den tar onödigt mycket plats i en väska.


Vi spenderade också mycket tid på att hitta en speldator till ett schysst pris. När det gäller speldatorer är det ofta de som kostar mer som levererar bäst prestanda, men till en gräns - till slut blir det design och materialval som står för mycket av kostnaden. Men detta betyder inte att du fortfarande kan få en både bra och prisvärd speldator.


Så - vilken är gaming laptop bäst i test?

OMEN Gaming Laptop 16-XF0001no är bästa gaming laptop just nu tack vare dess grymma prestanda till ett schysst pris. Dessutom får du generöst med utgångar som gör det enkelt att koppla in mus, tangentbord, hörlurar och extern skärm.


Tänk på att det krävs en stabil och snabb internetanslutning för att kunna spela. Du uppnår det med router bäst i test. För dig som vill ta ett steg längre i spelandet kan du köpa bildskärm att koppla speldatorn till.

Gamingdator test - experttester du kan ta del av

Wired ger HP Omen 16 högt betyg tack vare dess kraftfulla prestanda och överraskande långa batteritid. De tycker dock att tangentbordslayouten tar lite tid att vänja sig vid, och kan initialt påverka skrivkomforten. Men överlag tycker de att datorn håller en bra balans mellan kraft och pris, och rekommenderas för de som prioriterar prestanda.


PCMAG har testat ett lite annorlunda utförande av HP Omen 16 som endast består av AMD delar, dvs både grafikkort och processor. I datorn här på sidan har vi istället en version med AMD processor och Nvidia grafikkort som ger bättre prestanda än den i PCMAGs test. Men trots detta tycker PCMAG att den har en god prestanda för sitt mellanklasspris


PCFÖRALLA gillar HP Omen 16 för att den är stabil, välbyggd och ger rätt prestanda för både spel och jobb. De är dock inte lika imponerade över fläkten som de tycker för en del oväsen. Dock ska det nämnas att versionen som de testade inte är densamma i vårt test utan i lite annorlunda utförande samt att den har sämre komponenter.


Techspot testade en HP Victus gaming dator som har något mindre RAM-minne än vinnaren i vårt test. Här fick datorn, trots mindre RAM, ett bra betyg på 80%.


Indian Express är mycket positiva till bästa speldator HP Pavilion Gaming 16 och ger den 4/5 stjärnor. De skriver om den att det är gaming laptop som "blandar jobb och kul". Enligt dem passar datorn både den kreativa användaren som behöver prestanda för att skapa och för spelaren som behöver ha ett störningsfritt flyt. De är dock besvikna över att skärmen endast har en uppdateringsfrekvens på 60Hz.


CNET ger HP Pavilion 7,8 poäng. De tycker att det är en bra dator som hanterar spel, skolarbete och skapande, med enkelhet.


PCMAG ger HP Pavilion 3,5/5 stjärnor. De tycker att det är en "respektabel utmanare i ett otroligt konkurrenskraftig arena". När den ställs mot de andra datorerna i testet, Nitro 7, Helios 300, Lenovo Legion och Dell G5, ligger Pavilion i toppen för praktiska tester som batteritid, produktivitet och lagring.


HP säljer gamingdatorn för bara 16990 kr när du klickar här, och frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens HP rabattkod BTGOMEN16 för att få detta pris!

16990 kr är det lägsta priset just nu för OMEN Gaming Laptop 16-xf0001no!


Tips

Gillar du att spela kan vi även tipsa dig om att läsa vårt test om bästa gaming headset, samt bästa spelkonsolen. Varför inte slå till på extern hårddisk bäst i test och bästa TV också?


Efter att du läst vårt test om bästa speldatorn kan vi även tipsa dig om att läsa testet om bärbar dator bäst i test samt testet om en bra stationär dator.


Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har gaming dator rea REA på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa bärbar gaming datorn till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!Frågor och svar om gamingdatorer

 • Hur mycket kostar en bra speldator?
  En bra gamingdator kan kosta från några tusenlappar upp till 30.000 kronor. Det handlar helt enkelt om hur mycket prestanda du vill att datorn skall erbjuda. Vill du ha en bra gamingdator med god prestanda kostar det ca 10.000 kronor.
 • Vilken gamingdator är bäst i test?
  Vi har utsett HP OMEN Gaming Laptop 16-XF0001no till bästa bärbara gamingdator just nu eftersom den ger god prestanda till ett mycket förmånligt pris.
 • Är det värt att köpa en bärbar gaming dator?
  Om du spelar ofta och behöver ta med din dator till olika platser kan det vara värt att investera i en bärbar speldator. Med gaming laptop bäst i test tummar du inte på prestandan när du är på språng.
 • Vilken är den bästa gaming laptop enligt testet 2024?
  Enligt testet är OMEN Gaming Laptop 16-xf0001no den bästa gaming laptop 2024 på grund av dess höga prestanda och prisvärdhet.
 • Vad bör man tänka på när man köper en gaming laptop?
  Man bör tänka på processor, grafikkort, RAM och lagringsutrymme. Populära val är AMD Ryzen eller Intel Core processorer, Nvidia GeForce RTX grafikkort och minst 16 GB RAM.
 • Varför är en speldator oftast dyrare än en vanlig laptop?
  Speldatorer har kraftfullare komponenter som grafikkort och processorer, vilket gör dem dyrare men nödvändiga för att klara höga specifikationskrav och ge en överlägsen spelupplevelse.
 • Är det värt att investera i en dyr gaming laptop?
  Ja, om du värdesätter flexibilitet och vill kunna spela på höga inställningar var du än är. Många anser att den extra kostnaden vägs upp av den förbättrade spelupplevelsen.
 • Vilka grafikkort är populära för gaming laptops?
  Nvidia GeForce RTX-serien är ett populärt val för högkvalitativ grafik och bra prestanda.
 • Hur viktig är uppdateringsfrekvensen på skärmen?
  En hög uppdateringsfrekvens (minst 165 Hz) är viktig för en smidig spelupplevelse utan lagg.
 • Hur är batteritiden på en typisk gaming laptop?
  Batteritiden kan variera, men en bra gaming laptop har ofta runt 8 timmars batteritid.
 • Vad är fördelarna med att ha en extern skärm till sin gaming laptop?
  En extern skärm kan ge en större bildyta och bättre upplösning, vilket förbättrar både spel- och arbetsupplevelsen.
 • Hur hanteras värmeutveckling i en gaming laptop?
  Gaming laptops har ofta kraftfulla fläktar och kylsystem för att motverka termisk strypning och hålla datorn på optimal temperatur.
 • Vad är viktigt med anslutningar på en gaming laptop?
  Det är viktigt att ha tillräckligt med anslutningar som HDMI, USB-A och USB-C för att kunna koppla in alla nödvändiga tillbehör och externa skärmar.Philip Andrén

Bäst i test: Gamingdator

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast