Sovsäck bäst i test, test sovsäck, bästa sovsäcken, sovsäck vinter, sovsäck bäst i test 2023, sovsäck test, bästa sovsäcken, sovsäckar test, sovsäck vinter bäst i test, haglöfs tarius - 5 test, bästa sovsäck, sovsäck haglöfs, test sovsäck, haglöfs sovsäck, sovsäck lättvikt, sovsäck sommar, sovsäckstäcke bäst i test.

Prisvärd sovsäck bäst i test 2024: bästa sovsäcken just nu

Letar du efter den bästa sovsäcken, men vill ändå ha en prisvärd sovsäck? Då har du kommit helt rätt! Vi har tagit reda på vilken som är sovsäck bäst i test enligt experterna och konsumenterna.


Vi har läst alla tester om sovsäckar så att du kan göra ett klokt beslut från början och undvika dyra och dåliga felköp. Läs vidare i vårt test och hitta bäst i test sovsäck för dig!


Sovsäckar bäst i test just nu

Köpguide

När du ska välja sovsäck för övernattning i tält utomhus är det bra att se över vilken tid på året denna ska användas eftersom det finns sovsäckar med olika förutsättningar för temperatur och klimat:


  • 1 säsong: Sommarbruk
  • 2 säsong: Sen vår till tidig höst
  • 3 säsong: Kalla vår- och höstnätter - allround sovsäck
  • 4 säsong: Vinternatt ner till minus 30 grader


Sovsäckarna kommer även i olika utföranden när det gäller form. Exempelvis har moderna sovsäckar för vinterbruk ofta ett mumie-liknande utseende som även täcker delar av ansiktet. Denna utformning bidrar till att mindre luft behöver värmas upp, vilket är en fördel när det är riktigt kallt. Du är däremot inte lika rörlig som med en vanlig, rektangulär sovsäck. 


Det finns även sovsäckar som är specifika för damer. Dessa har framtagits för att passa kvinnors kroppsbyggnad. Komforttemperaturen för kvinnor är något högre och anledningen till detta är att kvinnor ofta blir kallare innan männen. Den största skillnaden mot en vanlig sovsäck är att de är bredare vid höfterna och är extra isolerande vid överkroppen och fotändorna. 


Slutligen finns de vanliga rektangulära sovsäckarna. De är större, vilket erbjuder mer rörlighet under sömn, dock gör detta att de har mer tyg, vilket gör de lite större när de är ihopvikta. En fördel är dock att de går att öppna för att få in mer luft, vilket är bra under sommarhalvåret; skulle det vara en varm natt kan de öppnas helt och hållet för att endast användas som täcke. 


Dun vs syntet sovsäck

Dun är den fyllning som tar upp minst vikt, och andas även bättre än syntet. Dun är även enklare att vika ihop eftersom det kan flyttas runt en del i sovsäcken. Dock är det inte lika bra när det är fuktigt och blött, eftersom det tar längre tid att torka än syntet. En del tillverkare har därför börjat använda sig av impregnerat dun för att motverka detta problem. Men oavsett vad är det alltid bra att försöka hålla din sovsäck torr.


Något som ger en bättre förståelse kring debatten om dun. vs syntet är talet som kallas för Fill Power. Detta anger fjädrarnas kvalitet och hur mycket volym en viss vikt tar upp. Det kan summeras med: ju högre fill power, desto bättre isolering, och dun har högre fill power än syntet. 


Vikt sovsäck 

Tänk på att du kommer gå runt och bära på sovsäcken under längre perioder. Därför är det viktigt att denna väger så lite som möjligt. Och även om nån skillnad på några hundra gram inte låter som så mycket gör det stor skillnad i det stora hela. Sparar du hundra gram på alla dina prylar i packningen blir det snabbt sparade kilo, vilket gör det mycket lättare och bekvämare att vandra långa distanser. Den bästa utrustningen är lätt i vikten av en anledning. 


Temperatur

När det gäller sovsäckar finns det 3 temperaturer att hålla koll på: komforttemperatur, limittemperatur och extremtemperatur. 


  • Komforttemperatur är den temperatur som sovsäcken fungerar allra bäst. 
  • Limittemperatur är den grad då det går att sova i säcken utan att känna kyla. 
  • Extremtemperatur är den temperatur då du kan överleva i sovsäcken i cirka 6 timmar. Under dessa 6 timmar är det dock stor chans att man drar på sig köldskador. 


Hur vi upplever kyla är helt individuellt. Ifall du är en lättfrusen person rekommenderas att du väljer en sovsäck som har en lägre komfortnivå. 






Sovsäck lättvikt bäst i test


När vi har utsett sovsäck bäst i test har vi tittat på en 3-säsongs. Detta eftersom detta är den typ av sovsäck som de flesta eftersöker. Och sovsäcken bäst i test just nu är Marmot Hydrogen!


Marmot sovsäck

Marmot Hydrogen är mumieformad variant som lämpar sig för 3-säsongsbruk, dvs vår, sommar och höst. Även om det är en gedigen sovsäck som håller dig varm och bekväm är tar den väldigt lite plats när den är komprimerad. 


Sovsäcken är väl isolerande och har en fill power på över 850 och är väldigt vindtålig, vilket ser till att du ligger varmt och bekvämt även ifall det skulle vara väldigt blåsigt. 


Fyllningen i Marmot Hydrogen är 100% dun vilket i de flesta fall gör att du måste vara extra försiktig och undvika att den blir blöt. Men turligt nog har Marmot tänkt på detta och har behandlat dunet med sin Down Defender teknologi. Detta gör att dunet torkar snabbare och att den ändå klarar att bli lite blöt utan att det ska innebära några större problem.


Sovsäckens dragkedja går att dra över ansiktet ifall det skulle vara extra kyligt eller blåsigt. Tack vare dragkedjan får du fortfarande ett flöde av frisk luft när dragkedjan är helt uppdragen. Något som uppskattas extra mycket på Marmots sovsäckar är att det finns ett litet skydd på dragkedjan som hindrar överflödigt tyg från att fastna i dragkedjan.


Marmot har sett till att dragkedjan fungerar lika bra för höger- och vänsterhänta personer. Och för att göra det lite enklare att komma in och ut ur sovsäcken finns det även en dragkedja på höger sida. Denna går dock bara ner en liten bit, men det gör att du kan sitta med sovsäcken relativt öppet. Dragkedjan på vänster sida går att dra ner längre vilket är bra ifall du endast vill använda sovsäcken som täcke, t.ex. under sommaren.


För att din mobil inte ska bli kall och ladda ur snabbare finns det en liten ficka för denna i sovsäcken. I denna fickan får du även plats med andra mindre prylar som t.ex. läppbalsam


Runt axlarna har sovsäcken en omkrets runt 155 cm vilket ger en god rymlighet för en normalstor vuxen. Detta går ner till 142 cm runt höfterna och slutar på 113 cm vid fötterna. 


När du köper Marmot Hydrogen får du en förvaringssäck att lägga sovsäcken i där hemma samt en påse som du lägger sovsäcken i när du är ute på vandring. Denna påsen trycker ihop säcken ordentligt, utan att vara en kompressionssäck. Vid köp av en riktigt sådan kommer du ha möjlighet att trycka ihop den ännu mer.


Specifikationer:

  • Vikt: 770g
  • Fickor: 1 st för telefon och mindre prylar
  • Komforttemperatur: 0.9°C 
  • Limittemperatur: -4.8°C
  • Extremtemperatur: -21°C
  • Max kroppslängd: 198 cm


Utöver vår testvinnare kan vi även rekommendera Mountain Equipments säckar.



Här kan du köpa testvinnaren till bäst pris

Bäst pris får du när du beställer den online. Då kan du även få den levererad direkt hem till dörren, vilket är bekvämt och smidigt!




Användarnas omdömen och recensioner om Marmot sovsäck

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi alltid reda på vad konsumenterna tycker om sitt köp. Det är ju trots allt de vanliga användare som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel på vad de tycker om Marmot Hydrogen:


"Lätt, otroligt liten packstorlek, bra dragkedja och mysigt fluffig. Är lite skeptisk till temperatur-ratingen då den saknar så kallad ”draft collar”, men är ett riktigt bra värdeköp för tresäsongsbruk. Går aldrig tillbaka till syntet!"


"Liten och smidig sovsäck och håller värmen bra. Väldigt gedigen dragkedja. Rekommenderas"


"Du kan inte slå den här väskans vikt och komprimerbarhet! Jag får plats med väskan, mitt uppblåsbara liggunderlag och extra kläder i sovsäcksfacket i min väska."


"Detta är en utmärkt 3+ säsongsväska som är konservativ i sin angivna temperaturklassificering."


"Detta är en extremt lätt dunsovsäck av hög kvalitet som är en del av anledningen till att Marmot fortsätter att dominera den högteknologiska sovsäcksmarknaden"






Haglöfs sovsäck - mycket för pengarna


Om du bara behöver en enkel sovsäck för att använda någon enstaka gång finns det ingen anledning att lägga tusentals kronor på denna... men givetvis ska det fortfarande vara en sovsäck som har god isoleringsförmåga och håller hög kvalitet. En sådan är Haglöfs Tarius - 5.


Haglöfs sovsäck Tarius 5 är en 3 säsongs sovsäck som är mycket vindtålig och erbjuder god isolering, trots dess fyllning i syntet. Dock gör denna fyllning att den torkar snabbare ifall den skulle bli blöt eller fuktig.


Sovsäcken har en komforttemperatur på 0°C, limittemperatur på -5°C och en extremtemperatur på -22°C och passar därför bäst att använda som 3 säsongs sovsäck (vår, sommar och höst). 


Sovsäcken har en dragkedja som går att använda både som höger- och vänsterhänt och likt vår testvinnare har även denna dragkedja ett skydd som ser till att överflödigt tyg inte fastnar. Uppe vid huvan finns även små band som kan dras åt för att göra glipan vid huvan mindre om så önskas. 


Det följer med en komprimeringspåse som gör att den tar mindre plats i ryggsäcken. 


Specifikationer:

  • Vikt: 1690 g
  • Komforttemperatur: 0°C 
  • Limittemperatur: -5°C
  • Extremtemperatur: -22°C
  • Max kroppslängd: 190 cm



Här kan du köpa Haglöfs sovsäck till bäst pris



Användarnas omdömen och recensioner om Haglöfs prisvärda sovsäck

"Trogen kompis på vandringen, sover gott i denna."


"Provas just nu i Grövelsjön och har fått väldigt bra kritik +++++"


"Fin sovsäck!"


"Mycket pang för pengarna, men några -5 grader celsius skulle jag inte ge mig ut för att kunna sova i… Kanske runt nollan men inte mer."


"Riktigt nöjd, sov som i en dröm första natten här på KEB."


"Motsvara förväntningarna"


"En bra tre-säsongs sovsäck. Som håller värmen en bra bit in på hösten. Jag använde mig utav en bambuliner (skyddslakan för sovsäck) + ett bambu underställ. Detta i kombination gav mig en god natt sömn då lägsta temperaturen låg på ca11 grader under natten."


"Säcken är bra men dragkedjan kunde gå lite längre ner så att man får ut förtterna när det är varmt. Leverans jättebra."






Jämför sovsäckar - specifikationer


Extremtemperatur:
Komforttemperatur:
Limittemperatur:
Säsong:
Vikt:
Material:
Bäst i test sovsäcken 2024 - Marmot Hydrogen - Bäst i test
Marmot Hydrogen
Sovsäck bäst i tes...
-21 °C
0.9 °C
-4.8 °C
3-säsong
770 g
Dun
Bäst i test sovsäcken 2024 - Haglöfs Sovsäck Tarius -5 - Bäst i test
Haglöfs Sovsäck Tari...
Haglöfs sovsäck
-22 °C
0 °C
-5 °C
2-säsong
1690 g
Syntet



Så gjorde vi testet

I denna undersökning av sovsäckar har vi valt att ha med 2 sovsäckar, en 3-säsongs som presterar mycket bra i experternas tester samt en billigare och lättare sovsäck som får bra betyg av de svenska användarna. Både experternas och användarnas utlåtanden har i hög grad varit ledande för oss när vi har utsett de bästa sovsäckarna just nu. 


Men förutom utlåtanden från de olika instanserna har vi först satt upp en del krav för de olika typerna av sovsäckar. Bland annat ska recensionerna från experter och användare visa att sovsäckarna håller vad de lovar när det gäller temperaturgradering, fyllning storlek och yttermaterial. 


Test sovsäck - experternas omdömen

Outdoor Gearlab här får Marmot Hydrogen ett betyg på 4,5/5. Experterna på Outdoor Gearlab gillar att den är väldigt lätt, går att packa ihop till väldigt liten storlek samt att det finns en extra dragkedja för att öka luftflödet (ifall det skulle vara lite för varmt). De tycker dock att storleken kring fötterna är liten. 


Ultralight Outdoorgear tycker att Marmot Hydrogen erbjuder en superb balans av kvalitet, låg vikt, bekvämlighet och prestanda. De gillade även dragkedjan som gör det möjligt att dra ner en stor del av sovsäcken ifall det är för varmt. 


Snowy Outdoors testade Marmot Hydrogen i deras sovsäck test och tycker att det är en perfekt sovsäck som funkar bra i kallt väder och för den som gärna sparar på vikten. 



Outnorth säljer Marmot Hydrogen för 5624 kr. Frakten är inkluderad i priset.

5624 kr är det lägsta priset just nu för Marmot Hydrogen!




Sovsäck komforttemperatur, sovsäck rea, bra sovsäck, bäst i test sovsäck, marmot hydrogen test, sovsäckar kallt väder, sovsäck dam bäst i test, komforttemperatur sovsäck, sovsäck lättvikt rea, prisvärd sovsäck, bästa sovsäcken 3 säsong, lättviktssovsäck, sovsäckar bäst i test, test sovsäckar, dunsovsäck bäst i test, rea sovsäck, sovsäck vinter rea, sovsäck 3 säsong, sovsäckar rea, stor sovsäck, sovsäck för två, sovsäck minus 30, sovsäck 3 säsong rea, haglöfs tarius - 5, sovsäckar för vuxna, sovsäck bäst i test budget, sovsäckar, sovsäck vuxen, 3 säsongs sovsäck, sovsäck, sovsäck 4 säsong, vintersovsäck bäst i test.

Hitta rätt sovsäck och sov bekvämt när du är ute och vandrar.



Tips 1: Vi kan också tipsa dig om att läsa vårt test om ficklampa, stormkök eller testet om den bästa vevradion.


En hundpejl ett måste för att hålla koll på din bästa vän i alla situationer, och ett bra kikarsikte låter dig spana på byten på håll.


Vi rekommenderar också att du har med dig en termos som håller både mat och dryck varm eller kall under hela dagen. Om du vill slippa myggbett så har vi också utsett det bästa myggmedlet.

 

Tips 2: Du som går med i Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har sovsäck rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa sovsäcken till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig! 


Du kan också hålla dig uppdaterad genom att få vårt nyhetsbrev, en prenumeration när som helst för dig som gillar produkttester och bra erbjudanden.






Vanliga frågor och svar

  • Vilken sovsäck ska jag välja?
    Det beror på när och var sovsäcken skall användas. Letar du efter en sovsäck som funkar för Sveriges klimat under vår, sommar och höst fungerar en 3 säsongs sovsäck. Ska du använda sovsäcken under vintertid behöver du en 4-säsongs sovsäck.
  • Hur länge håller en sovsäck?
    Om du tar hand om din sovsäck håller den i 10-15 år. Men då gäller det att du inte knycklar ihop den för mycket eftersom det kan ha sönder dunet i sovsäcken. Lägg istället sovsäcken i den tillhörande påsen som följer med köpet.
  • Hur lång sovsäck ska man ha?
    Sovsäcken ska vara något längre än din längd när du ligger ner. Det skadar dock inte att ha en längre sovsäck. Men givetvis adderar det extra tyget lite mer vikt.
  • Hur varm sovsäck behöver man?
    Det beror på när du har tänkt använda sovsäcken. Är det under vintertid rekommenderas att sovsäcken har en låg komforttemperatur för att det inte ska vara några problem ifall det blir kallt. Limittemperaturen ska helst vara runt -20°C.
  • Vad är komforttemperatur sovsäck?
    Komforttemperatur är den temperatur du sover bekvämt och komfortabelt i sovsäcken, dvs att det vare sig är för varmt eller för kallt. Men givetvis skiljer sig detta åt från person till person. Komforttemperatur är beräknad på en genomsnittlig, fullvuxen kvinna.
  • Hur förvarar jag min sovsäck?
    När du inte är på vandring är det bäst att lägga sovsäcken i en tygpåse som inte trycker ihop sovsäcken allt för mycket. Om den komprimeras under en längre tid kan dunet separeras vilket skapar små luftfickor i sovsäcken. Dessa luftfickor är inte bra eftersom det försämrar isoleringen.
  • Vilken är sovsäck bäst i test?
    I vårt sovsäck test har vi utsett Marmot Hydrogen till bästa sovsäck. Denna sovsäck har där med fått vår stämpel sovsäck bäst i test.






Bäst i test Guidens tester för bästa friluftslivet samt jakt & fiske



Philip Andrén

Bäst i test: Sovsäck

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast