Prisvärd sovsäck bäst i test sovsäck vinter bäst i test, bästa sovsäck test, sovsäckar bäst i test sovsäckar test, sovsäckstäcke bäst i test

Prisvärd sovsäck bäst i test 2024: Bästa sovsäcken just nu

Letar du efter den bästa sovsäcken 2024 men vill ändå ha en prisvärd sovsäck? Vi har sammanställt experternas och konsumenternas toppval för att hjälpa dig göra ett klokt beslut och undvika dyra felköp. Här är de bästa sovsäckarna 2024:


 • Bäst i test: Marmot Hydrogen
 • Prisvärd: Haglöfs Sovsäck Tarius -5


Läs vidare för att hitta den perfekta sovsäcken för dina behov och budget!


Sovsäckar bäst i test just nu


Köpguide för sovsäckar

Välj sovsäck efter säsong 

När du ska välja sovsäck för övernattning i tält utomhus är det viktigt att ta hänsyn till vilken tid på året den ska användas. Sovsäckar är utformade för olika temperatur- och klimatförhållanden:


 • 1 säsong: Sommarbruk
 • 2 säsong: Sen vår till tidig höst
 • 3 säsong: Kalla vår- och höstnätter - allround sovsäck
 • 4 säsong: Vinternatt ner till minus 30 graderJämför sovsäckar - specifikationer

Extremtemperatur:
Komforttemperatur:
Limittemperatur:
Säsong:
Vikt:
Material:
Bäst i test sovsäcken 2024 - Marmot Hydrogen - Bäst i test
Marmot Hydrogen
Sovsäck bäst i tes...
-21 °C
0.9 °C
-4.8 °C
3-säsong
770 g
Dun
Bäst i test sovsäcken 2024 - Haglöfs Sovsäck Tarius -5 - Bäst i test
Haglöfs Sovsäck Tari...
Prisvärd sovsäck b...
-22 °C
0 °C
-5 °C
3-säsong
1690 g
Syntet


Sovsäckens form

Sovsäckar kommer i olika utföranden när det gäller form, vilket påverkar både komfort och funktionalitet:


 • Mumieformade sovsäckar: Dessa har ett mumie-liknande utseende som även täcker delar av ansiktet, vilket minskar mängden luft som behöver värmas upp. Dessa moderna sovsäckar är idealiska för vinterbruk men begränsar rörligheten, jämfört med en vanlig, rektangulär sovsäck. 
 • Specifika sovsäckar för kvinnor: Dessa är anpassade för kvinnors kroppsbyggnad, med bredare höftutrymme och extra isolering vid överkroppen och fotändorna. Komforttemperaturen är ofta högre för att kompensera för att kvinnor blir kallare snabbare än män.
 • Rektangulära sovsäckar: Större sovsäckar som erbjuder mer rörlighet under sömnen. De är bra för sommarhalvåret då de är mer luftiga samt kan öppnas helt och hållet för att användas som täcke. Nackdelen är att de har mer tyg och gör att de blir större när de är ihopvikta.

Dun vs syntet sovsäck

Dun är lättare i vikten och andas bättre än syntet. En dunfyllning är också enklare att vika ihop eftersom det kan flyttas runt en del i sovsäcken. Dock presterar dun sämre när det är fuktigt och blött - syntet torkar snabbare. En del tillverkare har därför börjat använda sig av impregnerat dun för att motverka detta problem. Försök ändå att hålla din sovsäck torr.


Fill Power: Talet anger fjädrarnas kvalitet och hur mycket volym en viss vikt tar upp. Ju högre fill power, desto bättre isolering. Dun har högre fill power än syntet.

 

Vikt sovsäck 

Att spara vikt är avgörande när du går runt och bär på sovsäcken under längre perioder. Välj en sovsäck som väger så lite som möjligt utan att kompromissa med komfort och isolering. 


Även om några hundra gram mindre inte låter så mycket, så blir många sparade hundra gram på alla dina prylar i packningen blir snabbt sparade kilon. Lättare utrustning gör vandring på långa distanser mycket bekvämare.


Temperatur

Sovsäckar är ofta klassificerade efter tre temperaturgränser: komforttemperatur, limittemperatur och extremtemperatur. 


 • Komforttemperatur är den temperatur som sovsäcken fungerar allra bäst. 
 • Limittemperatur är den grad då det går att sova i säcken utan att känna kyla. 
 • Extremtemperatur är den temperatur då du kan överleva i sovsäcken i cirka 6 timmar, men risken för köldskador är stor.


Om du är lättfrusen rekommenderas att du väljer en sovsäck med en lägre komforttemperatur.


Sovsäck lättvikt bäst i test: Marmot Hydrogen 


Marmot sovsäck bäst i test

Vilken är den bästa sovsäcken? När vi har utsett sovsäck bäst i test har vi tittat på en 3-säsongs. Detta eftersom detta är den typ av sovsäck som de flesta eftersöker. Och sovsäcken bäst i test just nu är Marmot Hydrogen!


Mumieformad sovsäck

Marmot Hydrogen är mumieformad variant som lämpar sig för 3-säsongsbruk, dvs vår, sommar och höst. Även om det är en gedigen sovsäck som håller dig varm och bekväm är tar den väldigt lite plats när den är komprimerad. 


Runt axlarna har sovsäcken en omkrets runt 155 cm vilket ger en god rymlighet för en normalstor vuxen. Detta går ner till 142 cm runt höfterna och slutar på 113 cm vid fötterna.


Varför välja Marmot Hydrogen sovsäck?

Hög fillpower

Sovsäcken är väl isolerande och har en fill power på över 850 och är väldigt vindtålig, vilket ser till att du ligger varmt och bekvämt även ifall det skulle vara väldigt blåsigt. 


100% dun behandlat med Down Defender teknologi 

Fyllningen i Marmot Hydrogen är 100% dun behandlat med Down Defender teknologi. Detta gör att dunet torkar snabbare och att den ändå klarar att bli lite blöt utan att det ska innebära några större problem.


Anpassad dragkedja med luftflöde

Sovsäckens dragkedja kan dras över ansiktet om det är extra kyligt eller blåsigt. Dragkedjan tillåter ett flöde av frisk luft även när den är helt uppdragen. En annan fördel på Marmots sovsäckar är ett litet skydd på dragkedjan som hindrar överflödigt tyg från att fastna.


Dragkedjan fungerar lika bra för höger- och vänsterhänta. Sovsäcken har dragkedjor på båda sidor. På vänster kan du dra ner hela och öppna upp sovsäcken för att använda som ett täcke. På höger sida finns en dragkedja som går ned en liten bit vilket gör det enklare att komma in och ut ur sovsäcken. Den möjliggör också att du kan sitta med sovsäcken delvis öppen.


Praktiska detaljer

För att din mobil inte ska bli kall och ladda ur snabbare finns det en liten ficka för denna i sovsäcken. I denna fickan får du även plats med andra mindre prylar som t.ex. läppbalsam


När du köper Marmot Hydrogen får du en förvaringssäck att lägga sovsäcken i där hemma samt en påse som du lägger sovsäcken i när du är ute på vandring. Denna påsen trycker ihop säcken ordentligt, utan att vara en kompressionssäck. Vid köp av en riktigt sådan kommer du ha möjlighet att trycka ihop den ännu mer.


Specifikationer om Marmot Hydrogen

 • Vikt: 770g
 • Fickor: 1 st för telefon och mindre prylar
 • Komforttemperatur: 0.9°C 
 • Limittemperatur: -4.8°C
 • Extremtemperatur: -21°C
 • Max kroppslängd: 198 cm


Utöver vår testvinnare kan vi även rekommendera Mountain Equipments säckar.Här kan du köpa Marmot Hydrogen sovsäck till bästa pris

Bäst pris får du när du beställer den online. Då kan du även få den levererad direkt hem till dörren, vilket är bekvämt och smidigt!
Användarnas omdömen och recensioner om Marmot sovsäck bäst i test

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi alltid reda på vad konsumenterna tycker om sitt köp. Det är ju trots allt de vanliga användare som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel på vad de tycker om Marmot Hydrogen:


"Lätt, otroligt liten packstorlek, bra dragkedja och mysigt fluffig. Är lite skeptisk till temperatur-ratingen då den saknar så kallad ”draft collar”, men är ett riktigt bra värdeköp för tresäsongsbruk. Går aldrig tillbaka till syntet!"


"Liten och smidig sovsäck och håller värmen bra. Väldigt gedigen dragkedja."


"Du kan inte slå den här väskans vikt och komprimerbarhet! Jag får plats med väskan, mitt uppblåsbara liggunderlag och extra kläder i sovsäcksfacket i min väska."


"Detta är en utmärkt 3+ säsongsväska som är konservativ i sin angivna temperaturklassificering."


"Detta är en extremt lätt dunsovsäck av hög kvalitet som är en del av anledningen till att Marmot fortsätter att dominera den högteknologiska sovsäcksmarknaden"


Prisvärd sovsäck bäst i test: Haglöfs Tarius 5 


Haglöfs sovsäck bäst i test

Om du bara behöver en enkel sovsäck för att använda någon enstaka gång finns det ingen anledning att lägga tusentals kronor på denna... men givetvis ska det fortfarande vara en sovsäck som har god isoleringsförmåga och håller hög kvalitet. En sådan är Haglöfs Tarius 5.


Varför välja Haglöfs Tarius 5?

Haglöfs sovsäck Tarius 5 är en 3 säsongs sovsäck som är mycket vindtålig och erbjuder god isolering, trots dess fyllning i syntet. Dock gör denna fyllning att den torkar snabbare ifall den skulle bli blöt eller fuktig.


3-säsongs sovsäck för vår, sommar och höst

Sovsäcken har en komforttemperatur på 0°C, limittemperatur på -5°C och en extremtemperatur på -22°C och passar därför bäst att använda som 3 säsongs sovsäck (vår, sommar och höst). 


Anpassad dragkedja och justerbar huvöppning

Sovsäcken har en dragkedja som går att använda både som höger- och vänsterhänt och likt vår testvinnare har även denna dragkedja ett skydd som ser till att överflödigt tyg inte fastnar. Uppe vid huvan finns även små band som kan dras åt för att göra glipan vid huvan mindre om så önskas. 


Det följer med en komprimeringspåse som gör att den tar mindre plats i ryggsäcken.


Specifikationer om Haglöfs Tarius 5 

 • Vikt: 1690 g
 • Komforttemperatur: 0°C 
 • Limittemperatur: -5°C
 • Extremtemperatur: -22°C
 • Max kroppslängd: 190 cmHär kan du köpa Haglöfs sovsäck Tarius 5 till bäst prisAnvändarnas omdömen och recensioner om Haglöfs prisvärda sovsäck

"Trogen kompis på vandringen, sover gott i denna."


"Provas just nu i Grövelsjön och har fått väldigt bra kritik +++++"


"Fin sovsäck!"


"Mycket pang för pengarna, men några -5 grader celsius skulle jag inte ge mig ut för att kunna sova i… Kanske runt nollan men inte mer."


"Riktigt nöjd, sov som i en dröm första natten här på KEB."


"En bra tre-säsongs sovsäck. Som håller värmen en bra bit in på hösten. Jag använde mig utav en bambuliner (skyddslakan för sovsäck) + ett bambu underställ. Detta i kombination gav mig en god natt sömn då lägsta temperaturen låg på ca11 grader under natten."


"Säcken är bra men dragkedjan kunde gå lite längre ner så att man får ut förtterna när det är varmt. Leverans jättebra."


Så gjorde vi testet om sovsäckar

I denna undersökning av sovsäckar har vi valt att ha med 2 sovsäckar, en 3-säsongs som presterar mycket bra i experternas tester samt en billigare och lättare sovsäck som får bra betyg av de svenska användarna. Både experternas och användarnas utlåtanden har i hög grad varit ledande för oss när vi har utsett de bästa sovsäckarna just nu. 


Men förutom utlåtanden från de olika instanserna har vi först satt upp en del krav för de olika typerna av sovsäckar. Bland annat ska recensionerna från experter och användare visa att sovsäckarna håller vad de lovar när det gäller temperaturgradering, fyllning storlek och yttermaterial. 


Test sovsäck - experternas omdömen

Outdoor Gearlab här får Marmot Hydrogen ett betyg på 4,5/5. Experterna på Outdoor Gearlab gillar att den är väldigt lätt, går att packa ihop till väldigt liten storlek samt att det finns en extra dragkedja för att öka luftflödet (ifall det skulle vara lite för varmt). De tycker dock att storleken kring fötterna är liten. 


Ultralight Outdoorgear tycker att Marmot Hydrogen erbjuder en superb balans av kvalitet, låg vikt, bekvämlighet och prestanda. De gillade även dragkedjan som gör det möjligt att dra ner en stor del av sovsäcken ifall det är för varmt. 


Snowy Outdoors testade Marmot Hydrogen i deras sovsäck test och tycker att det är en perfekt sovsäck som funkar bra i kallt väder och för den som gärna sparar på vikten. 


Testvinnare: de bästa sovsäckarna

Marmot Hydrogen - Sovsäck bäst i test

Outnorth säljer Marmot Hydrogen för 3824 kr. Frakten är inkluderad i priset.

3824 kr är det lägsta priset just nu för Marmot Hydrogen!


Haglöfs Tarius 5 - Prisvärd sovsäck bäst i test

Outnorth säljer Haglöfs Sovsäck Tarius -5 för 1388 kr. Frakten är inkluderad i priset.

1388 kr är det lägsta priset just nu för Haglöfs Sovsäck Tarius -5!sovsäckar rea, stor sovsäck, sovsäck 3 säsong rea, sovsäckar för vuxna, sovsäck bäst i test budget, vintersovsäck bäst i test, sovsäck vinter rea

Hitta rätt sovsäck och sov bekvämt när du är ute och vandrar.Tips 1: Vi kan också tipsa dig om att läsa vårt test om ficklampa, stormkök eller testet om den bästa vevradion.


En hundpejl ett måste för att hålla koll på din bästa vän i alla situationer, och ett bra kikarsikte låter dig spana på byten på håll.


Vi rekommenderar också att du har med dig en termos som håller både mat och dryck varm eller kall under hela dagen. Om du vill slippa myggbett så har vi också utsett det bästa myggmedlet.

 

Tips 2: Du som går med i Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har sovsäck rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa sovsäcken till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig! 


Du kan också hålla dig uppdaterad genom att få vårt nyhetsbrev, en prenumeration när som helst för dig som gillar produkttester och bra erbjudanden.


Frågor och svar om sovsäckar

 • Vilken sovsäck ska jag välja?
  Det beror på när och var sovsäcken skall användas. Letar du efter en sovsäck som funkar för Sveriges klimat under vår, sommar och höst fungerar en 3 säsongs sovsäck. Ska du använda sovsäcken under vintertid behöver du en 4-säsongs sovsäck.
 • Hur länge håller en sovsäck?
  Om du tar hand om din sovsäck håller den i 10-15 år. Men då gäller det att du inte knycklar ihop den för mycket eftersom det kan ha sönder dunet i sovsäcken. Lägg istället sovsäcken i den tillhörande påsen som följer med köpet.
 • Hur lång sovsäck ska man ha?
  Sovsäcken ska vara något längre än din längd när du ligger ner. Det skadar dock inte att ha en längre sovsäck. Men givetvis adderar det extra tyget lite mer vikt.
 • Hur varm sovsäck behöver man?
  Det beror på när du har tänkt använda sovsäcken. Är det under vintertid rekommenderas att sovsäcken har en låg komforttemperatur för att det inte ska vara några problem ifall det blir kallt. Limittemperaturen ska helst vara runt -20°C.
 • Vad är komforttemperatur sovsäck?
  Komforttemperatur är den temperatur du sover bekvämt och komfortabelt i sovsäcken, dvs att det vare sig är för varmt eller för kallt. Men givetvis skiljer sig detta åt från person till person. Komforttemperatur är beräknad på en genomsnittlig, fullvuxen kvinna.
 • Hur förvarar jag min sovsäck?
  När du inte är på vandring är det bäst att lägga sovsäcken i en tygpåse som inte trycker ihop sovsäcken allt för mycket. Om den komprimeras under en längre tid kan dunet separeras vilket skapar små luftfickor i sovsäcken. Dessa luftfickor är inte bra eftersom det försämrar isoleringen.
 • Vilken är sovsäck bäst i test?
  I vårt sovsäck test har vi utsett Marmot Hydrogen till bästa sovsäck. Denna sovsäck har där med fått vår stämpel sovsäck bäst i test.Bäst i test Guidens tester för bästa friluftslivet samt jakt & fiskePhilip Andrén

Bäst i test: Sovsäck

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast