Diskmaskin bäst i test 2024: 4 toppmodeller i vårt diskmaskin test

Vilken diskmaskin är bäst i test? Ska du köpa ny diskmaskin och vill veta vilken som är den bästa diskmaskinen 2024, då har du hittat helt rätt. 


tyst diskmaskin integrerad diskmaskin bäst i test diskmaskin 45 cm bäst i test


I vårt diskmaskin test får du reda på den bästa diskmaskinen i varje kategori samt se vad svenska konsumenter tycker är en bra diskmaskin. Läs mer om "diskmaskin bäst i test" nedan.


Bästa diskmaskinerna just nu
Jämför diskmaskiner bäst i test - specifikationer

Kapacitet:
Ljudnivå:
Typ:
Bredd:
Djup:
Höjd:
Vikt:
Programtid:
Bäst i test diskmaskinen 2024 - Bosch SMU4HAW48S - Bäst i test
Bosch SMU4HAW48S
Bäst i test standa...
13 kuvert
44 dB
Underbyggd
598 mm
573 mm
815-875 mm
35,8 kg
295 min
Bäst i test diskmaskinen 2024 - Siemens SR45ZS09MS - Bäst i test
Siemens SR45ZS09MS
Bästa smala diskma...
10 kuvert
43 db
Underbyggd
598 mm
573 mm
815-875 mm
38,8 kg
210 min
Bäst i test diskmaskinen 2024 - Electrolux ESF2400OW - Bäst i test
Electrolux ESF2400OW
Bästa bänkdiskmask...
6 kuvert
50 dB
Bänkdiskmaskin
550 mm
500 mm
438 mm
21,52 kg
150 min
Bäst i test diskmaskinen 2024 - Electrolux EEM48320L - Bäst i test
Electrolux EEM48320L
Bästa integrerade...
14 kuvert
44 dB
Helintegrerad
596 mm
550 mm
820 mm
39,3 kg
240 min


Köpguide: Allt du behöver veta innan du ska köpa diskmaskin

Vad är mest miljövänligt - diskmaskin eller handdisk?

Trots den allmänna uppfattningen är det mer miljövänligt att använda en energisnål diskmaskin än att diska för hand. Handdiskning kan leda till en fyra gånger större energiförbrukning enligt Energimyndigheten.


Torkningsförmåga

Ofta är torkningen en utmaning för diskmaskiner, särskilt för plastredskap. Dock har märken som Bosch och Siemens hittat lösningen med hjälp av zeolit, en mineral som skapar värme när det möter fukt. Detta ser till att all disk kommer ut torr och ren.


Tidsåtgång på olika diskprogram

En del diskmaskiner har oftast långa program, i vissa fall upp till tre timmar. Detta ser dock till att disken blir renare tack vare en blötläggning av matresterna.


En tyst diskmaskin har en ljudnivå mellan 40-60 dB

Oftast anses nivån runt 60 dB vara en acceptabel ljudnivå för de flesta diskmaskiner, men för dig som föredrar en riktigt tyst diskmaskin finns alternativ som ligger runt 40 dB.


Vilken diskmaskin ska jag välja?

Oavsett om du bor stort eller litet finns det en bra diskmaskin för dig. Här listar vi några exempel:


 • Underbyggd diskmaskin: Detta är den vanligaste typen av diskmaskinen och installeras under diskbänken.
 • Integrerad diskmaskin: Vanlig för stora, moderna kök. Kan anpassas till kökets design och smälter in med köksluckorna.
 • Smal diskmaskin: Perfekt för mindre boenden som ettor, studentlyor. Mindre i bredd men har samma djup och höjd. Perfekt för dig som sällan fyller en standard diskmaskin, undviker illaluktande rester och är lättare att integrera i små kök.
 • Bänkdiskmaskiner: Bra om du saknar plats för en inbyggd diskmaskin. Har mått mellan 45 och 60 cm, tystare och rymmer ca 5 kuvert. De är ett bra val för dig som behöver snabb diskning eller saknar inbyggd plats.


Bästa tillverkarna av diskmaskiner: Bosch, Siemens och Miele

Historiskt sett har både Bosch och Siemens dominerat experternas tester, men Miele står ut när det gäller livslängd och kvalitet - med en genomsnittlig livslängd på 20 år. Bosch och Siemens ingår i samma koncern, och erbjuder ofta liknande diskresultat, men kan skilja sig åt i pris och design.


När vi ser till experternas tester är det ofta märken som Whirlpool, Candy och Logik som inte presterat lika bra.


Underbyggd diskmaskin bäst i test: Bosch SMU4HAW48S 


Vi har utsett Bosch SMU4HAW48S till den bästa diskmaskinen tack vare att den har plats för mycket disk, en bra energiklass och presterar bra i flera tester. Dessutom är den en mycket tyst diskmaskin och disken blir helt torr när den ska plockas ut. Denna diskmaskin är schysst prissatt och passar perfekt för ett hushåll på 4 personer.


God kapacitet och energiförbrukning på 84 kWh

Diskmaskinen rymmer 13 kuvert vilket räcker gott och väl för en familj på 4. Dessutom har den energiklass D vilket håller nere elförbrukningen till 84 kWh per 100 cykler.


Bra torkning med EfficientDry

Där många diskmaskiner kämpar med att torka plastredskap, går tekniken EfficientDry ett extra steg och säkerställer att varje föremål är torrt och klart att användas direkt ur maskinen.


Överlägsen hygienstandard med HygienPlus

För familjer med små barn eller de mer matallergier ser HygienPlus till att varje diskcykel avslutar med sköljvatten vid 70 grader vilket ökar hygienisk renhet.


Användarvänlig och smart diskmaskin med Boss Connect-app

Diskmaskinen har en tydlig och intuitiv skärm som enkelt används för att styra dess olika funktioner. Här kan du också välja att fjärrstyra diskmaskinen med hjälp av Boss Connect-appen, som gör det möjligt att styra den direkt från din smartphone. Då är blir det även möjligt att sätta igång diskmaskinen på distans, så länge du har internetuppkoppling.


Skydd mot vattenskador med AquaStop

Bosch diskmaskin är utrustad med AquaStop som förhindrar att vatten från att läcka ut på köksgolvet. Detta gör att ditt hem skyddas mot jobbiga vattenskador.


Specifikationer om Bosch diskmaskin SMU4HAW48S

 • Energiklass: D
 • Ljudnivå: 44 dB
 • Bredd: 598 mm
 • Breddstandard: 60 cm
 • Djup: 573 mm
 • Höjd: 815 - 875 mm (min-max)
 • Vikt: 35,8 kg
 • Standard programtid: 275 minuter
 • Antal program: 6 stycken
 • Effekt: 2400 W
 • Energiförbrukning/100 cykler: 84 kWhHär köper du den bästa diskmaskinen Bosch SMU4HAW48S till lägst prisAnvändarnas omdömen och recensioner om Bosch diskmaskin SMU4HAW48S

"Diskar rent, tyst, snabb. Bara nöjd."


"Bra utrymme och lätt att placera in mycket disk. Tystgående och snabb."


"Detta är en riktigt bra och tyst maskin. Disken är mycket ren och jag blev förvånad över hur tyst det fungerar. Att man kan styra den och även schemalägga när den börjar tvättas med appen är suveränt. Köpte även installation som var väldigt smidig och välgjord."


"Diskar jättebra och tyst."


Köp en annan diskmaskin om:

 • Om du bor mindre: För mindre hushåll behöver du inte samma kapacitet på din diskmaskin, och det räcker gott och väl med en smal diskmaskin. Du hittar bästa diskmaskin 45 cm här!
 • Om du föredrar bänkdiskmaskiner: Dessa är tystare i drift och tar mindre plats.


Diskmaskin 45 cm - smal diskmaskin: Siemens SR45ZS09MS 


Diskmaskin 45 cm bäst i test

Bästa diskmaskin 45 cm är Siemens SR45ZS09MS på grund av dess effektiva diskprogram, och möjligheten att disponera om i facken samt ta ut bestickkorgen. Denna diskmaskin är ett bra val för dig som bor i en etta, studentlya eller bara har ett mindre diskbehov.


Energisnål och liten diskmaskin för mindre kök

Detta är en energisnål diskmaskin med en bredd på 45 cm som passar det lilla köket. Välplanerad med plats för 10 kuvert, bestickhållare och 6 program och 4 specialfunktioner ser den till att diskandet flyter på i god takt trots mindre volym.


Mångsidiga diskprogram för varje behov

Bland diskprogrammen hittar vi bland annat Home Connect, Shine & Dry, IntensiveZone och VarioSpeedPlus. Det finns även ett bra autoprogram. Är det bråttom går det alltid att minska programtiden så du har ren disk när du behöver det.


Fjärrstyrning med appen Home Connect

Med appen Home Connect kan du starta diskmaskinen på distans, eftersom diskmaskinen synkas med den tillhörande mobilappen. Du har också valet att skjuta upp starten i upp till 24h eller till en tid som passar schemat bättre.


Zeolittorkning för skinande resultat

Populärt hos Siemens diskmaskiner är också torkning med hjälp av mineralen zeolit som ser till att disken kommer ut skinande ren och torr. När du använder snabbprogram blir dock torkningen inte lika bra.


Diskmaskinen är även utrustad med AquaStop som skyddar mot läckage.


Specifikationer om Siemens diskmaskin SR45ZS09MS

 • Energiklass: C
 • Ljudnivå: 43 dB
 • Bredd: 450 mm
 • Vikt: 38 kg
 • Eco programtid: 245 min
 • Anslutningseffekt: 2400 W
 • Energiförbrukning/100 cykler: 59 kWhHär köper du den bästa smala diskmaskinen Siemens SR45ZS09MS till lägst prisAnvändarnas omdömen och recensioner om Siemens diskmaskin SR45ZS09MS

"Köpte den för 3 veckor sedan. Mycket nöjd med tanke på priset."


"Är väldigt nöjd med denna. Funktionen att den öppnar luckan efter avslutad diskning är kanon då disken lufttorkas mycket snabbare."


"Jag köpte den för en månad sedan och den fungerar fortfarande :-). Den är helt ok. Speciellt förtjust blev jag i den röda ljuspricken på golvet under maskinen, som indikerar att den är igång och som skiftar till blå när disken är klar. Dessutom stänger den av sig själv, en bra funktion."


"Jag köpte den för att jag hade föregångaren innan, samt hyggligt pris."


"Testkörd i två veckor och funkar toppen. Jättebra att den öppnar och stänger av sig efter genomförd disk."


"Jag köpte den för ca två månader jag är jättenöjd."


Köp en annan diskmaskin om:

 • Du har stort diskbehov: Då är det bättre med en standardbred diskmaskin på 60 cm med större kapacitet.
 • Design spelar roll: Kolla då in vår vinnare för integrerad diskmaskin, som möjliggör en sömlös övergång mellan kökets övriga design och diskmaskinen.Bänkdiskmaskin bäst i test: Electrolux ESF2400OW 


För dig som har snålt om plats i ditt kök är en bänkdiskmaskin det bästa valet. De är små, billiga och kompakta men ger dig möjligheten att snabbt få undan disk utan jobbigt handarbete. Den bästa bänkdiskmaskinen kommer från uppskattade Electrolux och har namnet Electrolux ESF2400OW.


Kompakt och rymlig diskmaskin

Electrolux ESF2400OW är en kompakt bänkdiskmaskin som har plats för 6 kuvert. Den är 43 cm hög och 55 cm bred och kan integreras in i en kökshylla. Med nedfällningsbara kopp- och tallriksställ kan diskmaskinen enkelt få plats med kastruller och stekpannor.


Smarta program och funktioner

Bänkdiskmaskinen erbjuder en rad smarta funktioner. Exempelvis känner dess autoprogram automatiskt av hur mycket smutsig disk som har lastats. Den anpassar därefter programtid och temperatur för maximal effektivitet.


När det kommer till resterande program finns det sex stycken beroende på om du vill köra energisnålt, skonsamt eller intensivt. Men det finns även ett partyprogram som gör din disk ren på endast 20 minuter, dock torkar detta program inte lika bra.


Schemalagd start

Även med denna diskmaskin kan du starta disken upp till 24 timmar senare. Du programmerar då in en tid som passar dig bättre. Detta är särskilt tacksamt eftersom den har en lite högre ljudvolym än andra diskmaskiner i vårt test eftersom du kan schemalägga så den sätts när du inte är hemma.


Tydlig display och påminnelser

På displayen på framsidan kan du se återstående programtid, fördröjd start och vilket program du har valt. Du får också en notis när det är dags att fylla på sköljmedel och salt för att diskmaskinen ska hållas i bästa möjliga skick.


Specifikationer om Electrolux diskmaskin ESF2400OW

 • Energiklass: F
 • Ljudnivå: 50 dB
 • Bredd: 550 mm
 • Höjd: 430 mm
 • Vikt: 21 kg
 • Standard programtid: 150 min
 • Anslutningseffekt: 1180 W
 • Energiförbrukning/100 cykler: 61 kWhHär köper du den bästa bänkdiskmaskinen Electrolux ESF2400OW till lägst prisAnvändarnas omdömen och recensioner om Electrolux diskmaskin ESF2400OW

"Ganska bra diskmaskin och bra program att välja. Dock så torkar inte disken så snabbt utan man får vänta länge och torka med diskhandduken. Dock kunde diskmaskinen vara lite mindre i bredden med tanke på att få plats i bänken."


"Jag köpte den här bänkdiskmaskinen eftersom jag inte har plats för en större. Den gick in i ett skåp under diskbänken och den fungerar perfekt, precis lika bra som en större maskin.”


"Mycket tystare än tröskverket vi hade innan, men tallriksställen är lite bökiga, och det är ganska få glas/mugg-platser. Även kortprogrammet diskar rent!"


"Jag är nöjd med mitt val av diskmaskin. Den diskar tyst och rent. Den var lite för stor för min diskbänk men jag är älskar den ändå.”


"Denna maskin är bra, den är ovanligt tystgående, när den är klar piper den i ca 30 sekunder. Har en bra och tydlig display."


"Helt okej. Diskar rent. Enda minus är att den hörs mycket."


Köp en annan diskmaskin om:

 • Om du bor i ett större hushåll: Är ni fler än två eller har ett stort diskbehov bör ni titta på större diskmaskiner för att tillgodose ert behov.
 • Det estetiska är viktigt: Vill du att diskmaskinen smälter in snyggt med kökets design bör du titta på en integrerad diskmaskin.


Integrerad diskmaskin bäst i test: Electrolux EEM48320L 


Vill du hellre ha en rymlig diskmaskin som snyggt smälter ihop med resten av köket? Här har vi tagit fram den bästa integrerade diskmaskin som är bäst i test just nu. Electrolux EEM48320L integrerade diskmaskin kan byggas in i ditt kök så dess framsida passar med resten av köket. På så sätt får du en snyggare finish i ditt kök.


Bra kapacitet och energiförbrukning på 85 kWh

Den har kapacitet för 14 kuvert vilket passar bra för normalhushållet på 4 personer. Positivt är också dess energiförbrukning som hålls till 85 kWh per 100 cykler. För vidare optimering av både energiförbrukning och diskbehov finns flertalet bra och flexibla program.


Stort programutbud 

Det finns flertalet program med allt från eco- till snabbprogram. Det allra bästa programmet är dock auto-programmet. Detta känner automatiskt av hur mycket disk det är i maskinen och anpassar sedan vattenstyrka, temperatur och tid för allra bästa resultat.


Tiden för dess standardprogram är 240 min. Men måste du snabbt få undan disk finns ett effektivt snabbprogram. Disken blir lika ren när den körs på snabbprogrammet men blir tyvärr inte lika torr.


GlassCare - varsamt diskprogram för ömtåliga glas 

För vin- och champagneglas finns en funktion som heter GlassCare. Denna ser till att du ej behöver handdiska ömtåliga glas. Diskmaskinen kör då på ett varsamt program som inte skadar glasen. Det finns även en hållare för glas som ser till att de står stabilt.


Bra torkning med AirDry-teknik

Körs ett vanligt program kan du förvänta dig ett mycket bra resultat tack vare den nya AirDry-tekniken - som använder ett naturligt luftflöde för bästa torkning.


Diskmaskinens specialfunktioner:

 • SatelliteClean: Förbättrad sprayarm som ger bättre diskresultat.
 • QuickSelect: Smidigt sätt att starta skräddarsydda program.
 • AirDry: Torkar disken fullständigt.
 • AquaStop: Skyddar mot vattenläckor.
 • Beam on floor: Visar programstatus nere på golvet framför diskmaskinen.


Specifikationer om integrerad diskmaskin EEM48320L

 • Energiklass: D
 • Ljudnivå: 44 dB
 • Bredd: 590 mm
 • Höjd: 820 mm
 • Vikt: 39 kg
 • Standard programtid: 240 min
 • Anslutningseffekt: 1950 W
 • Energiförbrukning/100 cykler: 85 kWhHär köper du den bästa integrerade diskmaskinen EEM48320L till lägst pris

de bästa priserna på Electrolux EEM48320LAnvändarnas omdömen och recensioner om integrerad diskmaskin EEM48320L

"Praktiskt att ena våningsplanet åker ut när jag ska sätta in glas etc. Annars tycker jag nog att den besitter samma kvalitéer/egenskaper som vilken annan diskmaskin som helst."

"Lätt att placera glas och tallrikar med mycket utrymme så maskinen inte måste tömmas hela tiden."

"Välfungerande diskmaskin, snygg och lätt att använda. Finns mycket utrymme för mycket disk."

"Inga fläckar. Bara helt rent."

"Efter en veckas användning är min bedömning att detta är en mycket kompetent maskin. Ser fram emot att använda den under lång tid framöver."


Köp en annan diskmaskin om:

 • Du bor litet: Då räcker oftast en smal diskmaskin på 45 cm för dina behov.
 • Du vill spara pengar: Ofta är priset på integrerade diskmaskiner högre än de fristående varianterna.


Så gjorde vi testet om bäst i test diskmaskiner

I vår undersökning av diskmaskiner på marknaden har vi kikat på de mest populära modellerna och de som experterna har testat. Vi fokuserade på viktiga faktorer som strömförbrukning, pris, programtid och funktioner. Dessa faktorer var avgörande för att välja vinnaren i vårt test. 


Användarnas omdömen var också en viktig faktor som vi beaktade när vi bedömde diskmaskinerna. Vi har kikat på åsikterna från användarna för de olika diskmaskinerna när vi gjorde vår bedömning, det är ju trots allt dessa som har fått testa diskmaskinerna under längst tid. 


Efter noggrann jämförelse kom vi fram till våra testvinnare, som alla erbjuder en perfekt kombination av hög prestanda, användarvänlighet och fördelaktigt och schysst pris. 
Källor - experternas omdömen

Danska Taenk

Diskmaskinen Bosch SMU4HAW48S presterade felfritt på samtliga testparametrar och hamnade på delad andraplats. När Taenk tar upp dess nackdelar nämner de att den inte var lika effektiv gällande torkningsförmåga och energiförbrukning, som den dyrare testvinnaren.


Råd & Rön

Bosch SMU4HAW48S tar hem en delad tredjeplats. "Bäst i test diskmaskin" enligt Råd och Rön blev en annan Bosch-maskin som är mycket bra, men kostar hela 14.000 kronor. Därför har vi utsett SMU4HAW48S till bäst i test eftersom det är en mycket bra diskmaskin till ett bra pris.
Vilket diskmaskinsprogram drar minst el?

Olika program för med sig olika fördelar vad gäller energiförbrukning och diskresultat. Här listar vi några exempel:


 • Auto - Vid autoläge behöver du inte tänka på vad du ställer in i diskmaskinen, så länge det inte är sköra och ömtåliga glas. Det blir oftast mycket bra resultat samtidigt som elförbrukning inte sticker iväg.


 • Eco - är det program som förbrukar minst ström samtidigt som det är skonsamt mot din disk. Ett bra alternativ för att hålla elräkningen till ett minimum.


 • Snabb - om vi har större bjudningar med många kuvert är det bra om diskmaskinen kan köras flera gånger under kort tid för att få bukt med all disk. Tänk dock på att detta program drar mer ström och använder varmare vatten. Detta program rekommenderas inte att vara ditt standardprogram. 


 • Glas - ibland plockar vi fram våra finaste glas och dessa behöver också diskas. Då är det bra om det finns ett glasprogram som varsamt diskar dessa på en låg temperatur som håller nere elförbrukningen. Dock är det inte lika effektivt mot smutsig disk.


 • Intensiv - för de extra smutsiga diskarna. Oftast kan detta program användas för grytor där maträtter och annat kladd har lyckats få extra fäste. Detta program drar mest el.
Installera diskmaskin

När du har köpt din diskmaskin vill du helst se till att beställa både leverans och installation. På så sätt ser en professionell installatör till att alla rör dras rätt och du får ett fungerande flöde från huvudkranen. Dessutom kan en auktoriserad installatör vara viktigt för att garantin på din diskmaskin skall hålla. 


Kostnad för installation av diskmaskin ligger på cirka 1 000 kronor. Men behöver du dra el, vatten och avlopp kan det kosta ett par tusenlappar. 


Dock är det inte så svårt att göra det själv. Observera bara att du inte får göra elinstallationer själv om du inte har behörighet. Elen måste vara fackmannamässigt framdragen. Det samma gäller vatten och avlopp. 
Sammanfattning av diskmaskinstestet

Efter att du läst vårt test om den bästa diskmaskinen önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den diskmaskin som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare 2024 - diskmaskin bäst i test


Köp Bosch diskmaskin SMU4HAW48S till lägst pris

Hos dessa butiker kan du köpa diskmaskinen. När du köper den online ingår dessutom transport hem till dig så att du slipper besväret med att frakta hem diskmaskinen. Skönt, eftersom den väger hela 46 kilo.Köp Siemens diskmaskin SR45ZS09MS till lägst pris

Diskmaskinen köper du billigast på internet. Då ingår dessutom transport hem till dig så att du slipper besväret med att frakta hem diskmaskinen och få hjälp med installation.Köp Electrolux bänkdiskmaskin ESF2400OW till lägst pris

Hos dessa nätbutiker kan du köpa bänkdiskmaskinen. Då ingår dessutom transport hem till dig så att du slipper besväret med att frakta hem diskmaskinen. Skönt, eftersom den väger 21 kilo.Köp bästa integrerade diskmaskinen EEM48320L här

När du köper den online kan du få den levererad direkt hem till dörren och få hjälp med installation.


Gränsbygdens Köpcentrum säljer just nu Electrolux EEM48320L för 7693 kr. Frakten ingår i priset.


Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.diskmaskin bäst i test råd och rön, bra diskmaskin test diskmaskin 60 cm bäst i test diskmakiner

Den bästa diskmaskinen ger dig det bästa diskresultatet.Tips för köket

Ska du bygga eller förnya ditt kök? Satsa på en bra induktionshäll eller bra induktionsspis som erbjuder snabb och energieffektiv matlagning, och en bra köksfläkt som håller luften ren och fri från matos, speciellt om du har öppen planlösning.  En ugn är ett måste för bakning, och en vinkyl ser till att ditt favoritvin är perfekt tempererad när det är dags att njuta. 


En mikrovågsugn är perfekt för uppvärmning av matlådor och kylda rester. Om du har ont om plats är en kombinerad tvättmaskin med torktumlare att rekommendera. För extra frysutrymme kan du kolla på en liten frysbox.


Ska du köpa strykjärn eller vill veta vilken som är den bästa tvättmaskinen? Kanske är du intresserad av att veta vilken som är torktumlare bäst i test eller vill se test på kylskåp


För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta. Och om du behöver ytterligare en hjälpreda i köket, kan en bra matberedare vara en god idé att införskaffa. Letar du efter det bästa kreditkortet kan du läsa vår jämförelse.


Bäst i test på Facebook

Du som är med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har diskmaskin reREA på ovanstående diskmaskin. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd; Helt enkelt den bästa diskmaskinen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.


Frågor och svar om diskmaskiner

 • Vilka diskmaskiner är bäst i test just nu?
  Vinnarna av "diskmaskin bäst i test" per kategori är följande: Standardbred diskmaskin Bosch SMU4HAW48S, smal diskmaskin Siemens SR45ZS09MS, bänkdiskmaskin Electrolux ESF2400OW och helintegrerad diskmaskin Electrolux EEM48320L. Oavsett typ får du en bra diskmaskin!
 • Hur fyller jag på salt i diskmaskinen?
  Att fylla på en diskmaskin med salt är enkelt. De flesta diskmaskinerna har en ett litet fack med skruvlock i bottnen. Fyll på enligt bruksanvisning och skruva sedan igen locket. Du vet när det är dags att fylla på med disksalt när varningslampan som indikerar låg salt halt tänds.
 • Hur rengör jag diskmaskinen?
  När du ska rengöra diskmaskinen är det bra att skölja rent dess lösa delar som filter och spolarmar. Se till att avlägsna smuts som täpper igen och skölj rent noga. Vill du enbart få rent diskmaskinens insida är det enklast att lägga i en disktablett och köra en tom disk på valfritt program.

  Du bör rengöra din diskmaskin ca 2 gånger om året för att den ska hålla sig fräsch och maximera prestanda. Tänk på att inte använda ett rengöringsmedel eftersom detta endast kommer resultera i ett kök fullt av skum.
 • Hur kalkar jag av min diskmaskin?
  Även här kan ättika användas. Häll ca 1/2 L ättika i bottnen av diskmaskinen och kör sedan ett program utan diskmedel och med högst möjliga temperatur. Detta får enkelt bort all kalk. Under denna process kan du även lägga in disk som har fått kalkfläckar.

  Förutom ättika finns det också speciella avkalkningstabletter som kan läggas i tablettfacket, dessa tar också bort kalk.
 • Vilken diskmaskin ska jag välja?
  Den bästa diskmaskinen för dig beror på hur många ni är i hushållet och era behov. Men sedan kan även andra faktorer som budget, design och extra funktioner spela roll i ditt val.
 • Vilket diskmaskinsprogram drar minst el?
  Det diskprogram som förbrukar minst el är eco-programmet. Det förbrukar både lite el och vatten samtidigt som det ger ett bra diskresultat.
 • Vilka diskmaskiner håller bäst?
  Enligt experterna håller en Miele diskmaskin längst. Även Bosch diskmaskin och Siemens diskmaskin har bra livslängd.Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner och kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor och övrigt till hemmet.Philip Andrén

Bäst i test: Bästa diskmaskinen

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast