Diskmaskin bäst i test.

Diskmaskin bäst i test 2022

Ska du köpa ny diskmaskin och vill veta vilken diskmaskin som är bäst i test idag har du hittat helt rätt. I vårt diskmaskins test får du reda på vilken som vunnit Bäst i test under den senaste tiden i varje kategori och se vad de svenska konsumenterna tycker om sina diskmaskiner. På så vis kan köper du enkelt den bästa diskmaskinen och kan undvika dåliga felköp som kostar både tid och pengar.

I detta test har vi tagit fram bästa standardbreda diskmaskin, bästa diskmaskin 45 cm, bästa bänkdiskmaskinen och den bästa integrerade diskmaskinen. Vi utgår som vanligt från våra ledord här på Bäst i test Guiden; Det ska vara en maskin som är pålitlig, effektiv och lätt att hitta i butikerna. Och - självklart - till ett bra pris! Med obegränsad plånbok, går det förstås att hitta ännu bättre diskmaskiner, men här riktar vi oss i första hand till konsumenter som vill ha det bästa, till en rimlig summa pengar.

I vårt test hittar duTestvinnare diskmaskiner 2022

Bäst i test standardbred diskmaskin

Bosch SMU4HAW48S

Diskmaskin bäst i test Bosch SMU4HAW48S
 • Energianvändning A+++

 • 100% skydd mot vattenskador

 • Prisvärd diskmaskin

 • Tystgående

Bästa smala diskmaskinen

Siemens SR45ZS09MS

Diskmaskin bäst i test Siemens SR45ZS09MS
 • Energibetyg A+++

 • Prisvärd

 • Tyst i drift

 • Bra specialfunktioner och belysning

Bästa bänkdiskmaskinen

Electrolux ESF2400OW

Diskmaskin bäst i test Electrolux ESF2400OW
 • Kan snabbdiska på 20 min

 • Högt ljud

Bästa integrerade diskmaskinen

Electrolux EEM48320L

Diskmaskin bäst i test Electrolux EEM48320L
 • Bästa energiklassning

 • Prisvärd

 • Bra torkresultat

 • Ljusindikation när disk är klar

priser i samarbete med Prisjakt


Köpguide - detta ska du tänka på

Diskmaskiner i all ära, men är det inte mer miljövänligt att diska för hand? Nej, det är faktiskt inte det. En ny, energisnål diskmaskin är överlägsen när det gäller torkning, vatten- och energiförbrukning. Testresultaten visar att handdiskare använder fyra gånger så mycket vatten och nära 30 procent mer energi. Men det förutom det du sparar in på energi, sparar du också in på tid, och får saker över till andra saker, som kanske är mer kreativa och spännande än att stå och diska. Men vill du ha en bra och energisnål diskmaskin är det viktigt att göra lite research och granska vilka produkter som finns tillgängliga just nu. Dock är detta rätt svårt, eftersom det inte är så många experter som gör djupgående, relevanta och pålitliga stester. Främst eftersom det är en typ av produkt som kräver en lång tids testning för att säkerställa dess prestanda och kvalitet. Men om vi ser till dem som ändå finns, framkommer det att många maskiner diskar rätt bra idag, men det som är utmaningen är torkningen. Det är svårt att få disken helt torr, speciellt plastredskap.

Diskmaskiner från Bosch och Siemens är ofta bäst när det gäller torkning eftersom de använder så kallade zeolitkulor i sina diskmaskiner. Zeolit är ett mineral som skapar värme när det kommer i kontakt med fukt, vilket i sin tur används för att värma upp disken. På så vis blir disken torrare och det gör också att energiförbrukningen hålls nere, då det av naturliga orsaker finns mycket fukt i diskmaskinen att ta tillvara på. Zeolitkulorna finns i en sluten behållare i diskmaskinens botten, de håller hela maskinens livslängd och behöver aldrig bytas eller rengöras.


Ställ krav på din diskmaskin

En av de större utmaningarna idag är tidsåtgången. För att hålla energiförbrukningen på en så låg nivå som möjligt, kan det ta upp till 3 timmar för ett diskprogram att bli klart och vissa ekoprogram tar ännu längre tid. Fördelen med den långa disktiden är dock att disken ofta blir renare eftersom "blötläggning" är ett effektivt sätt att få bort intorkade matrester.

Slutligen vill vi gärna att det är en låg ljudnivå på vår diskmaskin. Ett bra riktmärke när det börjar bli för hög ljudnivå är runt 60 dB, detsamma som en vanlig konversation. Allra helst skall den vara så låg som möjligt eftersom vi ofta placerar diskmaskinen i köket; oftast den mest centrala delen av hemmet. Är du ljudkänslig ska du sikta på en modell runt 40dB. Vinnarna i vårt test håller en ljudnivå på ca 40-44 dB, med undantag för bänkdiskmaskinen, en modell som ofta har något högre ljudnivå.

För att få reda på vilka diskmaskiner som är bäst enligt experterna så finns det en hel del att ta reda på. Men allra först blickar vi tillbaka några år i tiden för att få en uppfattning om vilka tillverkare som lyckats bäst historiskt. Även här utmärker sig Bosch och Siemens på ett positivt sätt. De har ofta blivit bäst i test och framför allt är det Bosch SMU-serie och Siemens SN-serie som fått bra resultat och topplaceringar under 2010-talet. Det som är bra med framförallt Bosch vitvaror är att de erbjuder kvalitet till schyssta priser. Men vill du ha det bästa när det gäller kvalitet, låg energiförbrukning och längsta livslängd är det Miele som du ska ställa in siktet på. Mieles diskmaskiner och vitvaror har en genomsnittlig längd på hela 20 år.

Att de två tillverkarna går hand i hand är inte så konstigt, då de ingår i samma tyska koncern. Det som främst skiljer dem åt är därför design och prislapp, medan diskresultaten är väldigt lika. Bosch själva berättar gärna om sina utmärkelser i reklamen och på deras hemsida kan du se en bra sammanställning över aktuella testvinster från olika tidningar på just diskmaskiner.

Ser vi till de tillverkare som lyckats sämst i testerna den senaste tiden, hittar vi bl.a. Whirlpool, Candy och Logik. Dessa tillverkare ska du alltså undvika, om du vill köpa en bra diskmaskin till ditt hem.
Olika typer av diskmaskin

Oavsett om du bor stort eller litet finns det en bra diskmaskin för dig. Här listar vi några exempel:

Underbyggd diskmaskin - Den vanligaste typen av diskmaskin. Denna installeras under diskbänken och har integreras inte in i resterande köksluckor. Med andra ord har den ett färdigt utseende och utförande som den inte avviker från.

Integrerad diskmaskin - För stora och moderna kök är det vanligt att man låter diskmaskinen byggas in med resten av köksluckorna. Är detta något du vill ha är det en integrerad diskmaskin som du ska leta efter. Dessa går att anpassa efter kökets design så den snyggt smälter in utan att avslöja att det är en diskmaskin. De integrerade diskmaskinerna kommer i alla storlekar, i vårt test har vi dock valt att lyfta fram en standardbred sådan.

Smal diskmaskin - Bor du mindre är en smalare diskmaskin ett bra val. Detta passar framförallt studenten eller dig som bor i en etta där det gäller att utnyttja ytorna till max. Det enda som skiljer en smal från en standardbred maskin är att det har slimmats till på bredden; djup och höjd är fortfarande densamma. Tack vare att det endast är bredden som har dragits ned kan du därför få plats med flera kuvert, runt 10 för att vara exakt. Eftersom att de är mindre blir det också ett mer effektivt diskande eftersom du inte behöver vänta på att fylla en hel diskmaskin, något som ofta resulterar i dålig lukt från gamla matrester. En annan fördel är också att dessa är enklare att bygga in bland köksluckorna. På så sätt kan du få en snygg variant som smälter in i köket utan att göra sig känd som vitvara, vilket säkerställer en modern design på ditt kök.

Bänkdiskmaskiner - Dessa är väldigt annorlunda i Sverige eftersom de flesta kök har en plats för diskmaskiner i bänken. Men har du inte en sådan plats är bänkdiskmaskinen ett bra val för dig, framförallt eftersom de diskar väldigt snabbt. Dessa kommer i olika storlekar mellan 45 och 60 cm och är ofta lite tystare än vanliga diskmaskiner. Dock har de ett slimmat djup vilket betyder att du som mest får in ca 5 kuvert. 


Dessa program behöver du

För att få vardagen att gå ihop är det bra med olika program. Här listar vi några exempel: 


 • Auto - för att du ska få ett snabbt och bra resultat utan att behöva tänka igenom vilket program du ska använda. Vid autoläge ska du inte heller behöva tänka på vad du ställer in i diskmaskinen, så länge detta inte är väldigt sköra och ömtåliga glas. 


 • Snabb - om vi har större bjudningar med många kuvert är det bra om diskmaskinen kan köras flera gånger under kort tid för att få bukt med all disk. Då är ett snabbprogram allra bäst. Tänk dock på att detta program drar mer ström och använder varmare vatten. Detta program skall alltså inte vara ditt standardprogram. 


 • Glas - ibland plockar vi fram våra finaste glas och dessa behöver också diskas. Då är det bra om det finns ett glasprogram som varsamt diskar dessa på en låg temperatur. 


 • Eco - Ett eco program är ofta skonsamt mot din disk och dessutom ser det till att inte förbruka för mycket ström, vilket är bra för att hålla elräkningen till ett minimum. 


 • Intensiv - för de extra smutsiga diskarna. Oftast kan detta program användas för grytor där maträtter och annat kladd har lyckats få extra fäste. 
Underbyggd diskmaskin bäst i test

Låt oss presentera testvinnaren efter många lästa tester, utvärderingar från konsumenter och samtal med säljare i vitvaruhandeln. Den bästa diskmaskinen just nu är Bosch SMU4EAW14S.

Bäst i test diskmaskin standardbred - Bosch SMU4HAW48S

(Klicka på bilden för mer information om det bästa priset just nu!)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 5 juli 2022

De bästa priserna på Bosch SMU4HAW48S


Tidigare har Bosch SMU46CW02S, varit vinnare här på Bäst i test Guiden, men eftersom denna inte längre tillverkas, får vi vända blickarna mot Bosch SMU4HAW48S.

Det som gör Bosch SMU4HAW48S till diskmaskin bäst i test är pågrund av den har plats för mycket disk, en bra energiklass och ger ett bra resultat varje gång. Dessutom är den mycket tyst och torkar dessutom din disk, så att den är torr när den ska plockas ut.

Diskmaskinen har plats för 13 kuvert och har fått  energiklass D (tidigare energiklass B) både när det gäller diskresultat och torkresultat. Och när det kommer till energianvändning förbrukar den 84kWh per 100 cykler. Diskmaskinen är utrustad med EfficientDry som gör en extra noggrann torkning av svårtorkad disk. Denna funktion ser till att luckan öppnas efter varje disk, på så sätt förhindras kondensbildning och disken får ett luftflöde som ger en jämn torkning. Därför kommer du aldrig behöva torka disken för hand efter färdig disk. En annan smart funktion är HygienePlus som höjer temperaturen på sköljvattnet till 70 grader. Detta är bra ifall du bor i ett hushåll med allergier eller små barn. All info angående program, temperatur och återstående tid ser du via den användarvänliga displayen på framsidan.

Denna modell är kompatibel med Bosch Connect-app. Detta innebär att du kan koppla ihop diskmaskinen med din smartphone och styra denna därifrån. Förutom styrning kan appen räkna disktabletter, och på så sätt få reda på i god tid när dessa håller på att ta slut. Då slipper du den jobbiga överraskningen att dessa är slut precis när du ska sätta igång en disk.

Något som också är intressant med diskmaskiner, är att de håller tyst. (Och även tätt förstås, men detta klarar den av utmärkt med sitt AquaStop där Bosch garanterar att systemet ger 100 % skydd mot vattenskador – under maskinens hela livslängd). Detta är ju en maskin som, åtminstone i vissa hem, går flera timmar varje dag och det kan vara nog så irriterade att höra den stå och tugga timme efter timme. Det kan därför vara värt att lägga ned några extra kronor på att få en tyst diskmaskin och speciellt viktigt är detta om du har ett kök med öppen planlösning. Även här är Bosch SMU4HAW48S ett bra val, då den har en ljudnivå på mycket låga 44 dB. För att säkerställa låg ljudnivå finns ett Silence-program som håller ljudnivån till ett minimum.

Utöver programmet Silence har Bosch diskmaskin 5 andra program: Express, Intensiv, Eco, Auto samt ett favoritprogram. Snabbprogrammet på ca 1h drar mer ström och kräver en högre temperatur än de andra, se därför till att du inte har ömtåliga glas i disken; då är det bättre med Eco-programmet som håller både temperatur och strömförbrukning till minimum. Det finns också ett program på 40 grader som diskar och torkar glas mycket varsamt. Dessa program har alla startfördröjning på upp till 24h med startfördröjning, vilket är bra om du vill diska när det är billigare ström.

Den är väldigt flexibel eftersom du kan höja och sänka överkorgen för att skapa mer plats för stora tallrikar och fat. Bestickkorgen går att ta ur ifall du vill skapa mer plats åt tallrikar och grytor.

Läs gärna mer på Bosch hemsida.

 Detta säger konsumenterna om Bosch diskmaskin

Här på Bäst i test Guiden lägger vi även stor vikt vid vad "vanliga användare" tycker, eftersom de har störst erfarenhet av att använda produkterna i vardagen. Och konsumenterna som redan köpt en diskmaskin i denna serie, är nöjda med sitt köp. Mycket nöjda!

Några återkommande kommentarer från konsumenterna är att diskmaskinen:

 • Är mycket tystgående
 • Går att styra med din smartphone
 • Har bra diskprogram 
 • Är enkel att använda
 • Rymmer mycket
 • Gör disken riktigt ren och torr

 

Köp Bosch diskmaskin till lägst pris

Hos dessa butiker kan du köpa diskmaskinen. När du köper den online ingår dessutom transport hem till dig så att du slipper besväret med att frakta hem diskmaskinen. Skönt, eftersom den väger hela 46 kilo.

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 37 banker och långivare.


Tretti.se säljer Bosch SMU4HAW48S för 5290 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

5290 kr är det lägsta priset just nu för Bosch SMU4HAW48S!

eNemo säljer den för 5290 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Whiteaway erbjuder Bosch SMU4HAW48S just nu för 5334 kr. Frakten ingår även i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 5428 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hemmy.se säljer just nu Bosch SMU4HAW48S för 6858.75 kr. Frakten ingår i priset.

Diskmaskin 45 cm bäst i test

Hos en smal diskmaskin (45 cm) vill vi gärna att den ska vara så effektiv som möjligt eftersom du inte får plats med lika mycket disk i den. Möjlighet att disponera om i facken och ta ut bestickkorgen är alltid tacksamt. Men vi vill gärna se effektiva diskprogram som inte kräver alltför mycket energi eftersom diskmaskinen troligtvis kommer vara igång mer frekvent.

Vår testvinnare kommer från erkända Siemens.

Bästa smala diskmaskinen - Siemens SR435W01MS

(Klicka på bilden för mer information om det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 5 juli 2022

De bästa priserna på Siemens SR45ZS09MS


Siemens SR45ZS09MS har en bredd på 45 cm och passar det lilla köket. Välplanerad med plats för 10 kuvert, bestickhållare och 6 program och 4 specialfunktioner ser den till att diskandet flyter på i god takt trots mindre volym.

Bland de 4 specialfunktionerna hittar vi bland annat Home Connect, Shine & Dry, intensiveZone och VarioSpeedPlus. Med Home Connect kan du starta diskmaskinen på distans, eftersom diskmaskinen synkas med den tillhörande mobilappen. Det finns 6 program och 4 specialfunktioner för olika tillfällen. Men om du inte har ömtåliga glas eller keramik kommer du klara dig bra med dess autoprogram. Detta program känner av hur smutsigt vattnet blir och anpassar därefter temperatur, vattenmängd och tid.

Populärt hos Siemens diskmaskiner är också zeolith-torkningen. Denna tekniken ser till att torkningen är mycket effektiv och så länge inga glas står på fel håll kan du vara säker på att disken kommer ut skinande ren och torr.

Du kan även välja att skjuta upp maskinstarten i upp till 24h och programmera diskstarten till en tid som passar ditt schema bättre. Är det bråttom kan du alltid minska programtiden så du alltid har ren disk när du behöver det. När du använder snabbprogram blir dock torkningen inte lika bra

Specifikationer:

 • Energiklass C
 • Ljudnivå: 43dB
 • Bredd: 45 cm
 • Vikt: 38 kg
 • Eco programtid: 245min
 • Anslutningseffekt: 2400W
 • Energiförbrukning/100 cykler: 59kWh


Är du orolig för läckage kan du känna dig säker eftersom den är utrustad med AquaStop. Denna funktion skyddar diskmaskinen helt från läckage.


Detta säger konsumenterna

Som alltid här på Bäst i test Guiden är vi väldigt intresserade av att veta vad användarna tycker, det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av det vardagliga användandet av diskmaskinen. Här kommer några exempel på vad användarna tycker om Siemens diskmaskin:

"Köpte den för 3 veckor sedan. Mycket nöjd med tanke på priset."

"Är väldigt nöjd med denna. Funktionen att den öppnar luckan efter avslutad diskning är kanon då disken lufttorkas mycket snabbare." 

"Jag köpte den för en månad sedan och den fungerar fortfarande :-). Den är helt ok. Speciellt förtjust blev jag i den röda ljuspricken på golvet under maskinen, som indikerar att den är igång och som skiftar till blå när disken är klar. Dessutom stänger den av sig själv, en bra funktion. Har inte testat all funktioner än men disken blir ren och så länge den blir det är jag nöjd. Kan rekommendera den." 

"Jag köpte den för att jag hade föregångaren innan, samt hyggligt pris."

"Diskmaskinen är bra. Diskar bra. Funktionerna bra. Enda minuset är att luckan vill "flyga" upp när man inte har något som tynger ner den vid t.ex. i plockning av ny disk. Det röda ljuset som lyser på golvet är en smart idé."

"Jag köpte den för ca två månader jag är jättenöjd."

"Testkörd i två veckor och funkar toppen. Jättebra att den öppnar och stänger av sig efter genomförd disk."


Köp Siemens diskmaskin till lägst pris

Diskmaskinen köper du billigast på internet. Då ingår dessutom transport hem till dig så att du slipper besväret med att frakta hem diskmaskinen och få hjälp med installation. 


Tretti.se säljer Siemens SR45ZS09MS för 7935 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

7935 kr är det lägsta priset just nu för Siemens SR45ZS09MS!

Hemmy.se säljer just nu Siemens SR45ZS09MS för 7935 kr. Frakten ingår i priset.

Bänkdiskmaskin bäst i test

Är det snålt om plats i ditt kök är en bänkdiskmaskin det allra bästa valet. De är små, billiga och kompakta men ger dig möjligheten att snabbt få undan disk utan jobbigt handarbete. Denna vinnare kommer från uppskattade Electrolux.

Bästa bänkdiskmaskinen - Electrolux ESF2400OW

(Klicka på bilden för det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 5 juli 2022

De bästa priserna på Electrolux ESF2400OW


Electrolux ESF2400OW är en kompakt bänkdiskmaskin som har plats för 6 kuvert. Den är 43cm hög och 55cm bred och går därmed att integrera i en kökshylla. Med nedfällningsbara kopp- och tallriksställ kan diskmaskinen få plats med kastruller och stekpannor.

Bänkdiskmaskinen erbjuder en rad smarta funktioner. Exempelvis känner diskmaskinen automatiskt av hur mycket smutsig disk som har lastats. Den anpassar därefter programtid och temperatur för maximal effektivitet.

När det kommer till programmen har ESF2400OW sex stycken. Det mest populära, Partyprogrammet, gör din disk ren på endast 20 minuter. Dock blir inte torkningsresultatet detsamma som med Eco-, Glas- eller intensivprogrammet. Om du inte vill sätta igång en disk vid ett tillfälle kan du starta disken upp till 24 timmar senare. Du programmerar då in en tid som passar dig bättre. Detta är särskilt tacksamt eftersom den har en lite högre ljudvolym än andra diskmaskiner och du då kan schemalägga så den sätts när du inte är hemma. På displayen på framsidan kan du se återstående programtid, fördröjd start och vilket program du har valt. Du får också en notis när det är dags att fylla på sköljmedel och salt för att diskmaskinen ska hållas i bästa möjliga skick.

Specifikationer:

 • Energiklass: F (enligt nya energimärkningen)
 • Ljudnivå: 50dB
 • Bredd: 55cm
 • Höjd: 43cm
 • Vikt: 21kg
 • Standard programtid: 150min
 • Anslutningseffekt: 1180W
 • Energiförbrukning/100 cykler: 61kWh


Electrolux ESF2400OW är en bra hjälpreda i köket som samtidigt är snäll mot miljön och din plånbok. Förutom små nackdelar som lite högre ljudnivå än andra diskmaskiner och en display som kan ta lite tid att lära sig är det en fin diskmaskin som ger dig mer tid åt annat samtidigt som du slipper diska för hand. 


Detta säger konsumenterna

Som alltid här på Bäst i test Guiden är vi väldigt intresserade av att veta vad användarna tycker, det är ju trots allt dessa som oftast har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel på vad användarna tycker om bänkdiskmaskinen:

"Välbeprövat koncept något uppdaterad från tidigare modeller. Pipljud och display drar ner betyg något. Borde vara rätt enkelt att göra något bättre design på det. Bra program, låter inte för mycket och fördröjd start är kanon. Bättre lösning för slangen i diskhon hade varit önskvärt i alla fall som tillbehör. Bra men inte premium bra."

"Ganska bra diskmaskin och bra program att välja. Dock så torkar inte disken så snabbt utan man får vänta länge och torka med diskahanddukten. Dock kunde diskmaskinen vara lite mindre i bredden med tanke på att få plats i bänken."

"Jag köpte den här bänkdiskmaskinen eftersom jag inte har plats för en större. Den gick in i ett skåp under diskbänken och den fungerar perfekt, precis lika bra som en större maskin."

"Mycket tystare än tröskverket vi hade innan, men tallriksställen är lite bökiga, och det är ganska få glas/mugg-platser. Även kortprogrammet diskar rent!"

"Jag är nöjd med mitt val av diskmaskin. Den diskar tyst och rent. Den var lite för stor för min diskbänk men jag är älskar den ändå"

"Denna maskin är bra, den är ovanligt tystgående, när den är klar piper den i ca 30 sekunder. Har en bra och tydlig display."

"Har använt denna nu i ett halvår och det var bästa köpet på länge! Bra valmöjligheter kring olika program och enkel att installera."

"Jag är jätte nöjd med mitt köp av diskmaskin har testa alla funktioner och är nöjd"

"Helt okej. Diskar rent. Enda minus är att den hörs mycket."


Köp Electrolux bänkdiskmaskin till lägst pris

Hos dessa nätbutiker kan du köpa bänkdiskmaskinen. Då ingår dessutom transport hem till dig så att du slipper besväret med att frakta hem diskmaskinen. Skönt, eftersom den väger 21 kilo.  


Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 3290 kr. Frakten är inkluderad i priset.

3290 kr är det lägsta priset just nu för Electrolux ESF2400OW!

Hemmy.se säljer just nu Electrolux ESF2400OW för 5495 kr. Frakten ingår i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 5633 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.
Integrerad diskmaskin - bäst i test

Integrerad diskmaskin bäst i test - Electrolux EEM48320L

(Klicka på bilden för mer information om det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 5 juli 2022

De bästa priserna på Electrolux EEM48320L


Vill du hellre ha en rymlig diskmaskin som snyggt smälter ihop med resten av köket? Här har vi tagit fram den bästa integrerade diskmaskin som är bäst i test just nu. Denna integrerade diskmaskin från Electrolux kan byggas in i ditt kök så dess framsida passar med resten av köket. På så sätt får du en snyggare finish i ditt kök. Men, det är inte bara dess förutsättningar för design som gör detta till en bra diskmaskin.

Electrolux EEM48320L har energiklassning F och en energiförbrukning på 61kWh/100 cykler. När det kommer till ljudnivå är diskmaskinen mycket tyst och når i genomsnitt endast upp till 44dB.

Den har kapacitet för 14 kuvert och tiden för dess standardprogram är 240 min. Är du stressad och måste få undan disk kvickt finns det ett effektivt snabbprogram. Disken blir fortfarande lika ren när den körs på snabbprogrammet men tyvärr får den inte samma torkningsresultat. Får diskmaskinen dock köra ett vanligt program kan du förvänta dig ett mycket bra resultat tack vare den nya AirDry-tekniken som använder ett naturligt luftflöde för bästa torkning.

Det finns flertalet program med allt från eco- till snabbprogram. Det allra bästa programmet är dock auto-programmet. Detta känner automatiskt av hur mycket disk det är i maskinen och anpassar sedan vattenstyrka, temperatur och tid för allra bästa resultat. Du kan även lägga till extrafunktioner för auto-programmet vilket görs väldigt enkelt tack vare funktionen QuickSelect.

Några av diskmaskinens specialfunktioner:

 • SatelliteClean - förbättrad sprayarm som ger bättre diskresultat.
 • QuickSelect - smidigt sätt att starta skräddarsydda program.
 • AirDry - torkar disken fullständigt. 
 • AquaStop - skyddar mot vattenläckor.
 • Beam on floor - visar programstatus nere på golvet framför diskmaskinen.


För vin- och champagneglas finns det en funktion som heter GlassCare. Denna ser till att du ej behöver handdiska ömtåliga glas. Diskmaskinen kör då på ett varsamt program som inte skadar glasen.

Nackdelarna då? Dessa vill vi ju självklart också veta. EEM48320L har 1 nackdel som beror på touch-tekniken. Du styr nämligen de flesta valen med hjälp av touch vilket kan vara lite svårt att greppa till början. Men tack vare ett enkelt auto-program ska det vara enkelt att sätta igång diskmaskinen med ett knapp (touch)-tryck.

Detta tycker konsumenterna

Som alltid här på Bäst i test Guiden är vi väldigt intresserade av att veta vad användarna tycker, det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av det vardagliga användandet av diskmaskinen. Här kommer några exempel på vad användarna tycker om Electrolux bänkdiskmaskin:

"Praktiskt att ena våningsplanet åker ut när jag ska sätta in glas etc. Annars tycker jag nog att den besitter samma kvalitéer/egenskaper som vilken annan diskmaskin som helst."

"Lätt att placera glas och tallrikar med mycket utrymme så maskinen inte måste tömmas hela tiden."

"Välfungerande diskmaskin, snygg och lätt att använda. Finns mycket utrymme för mycket disk."

"Med en satellitspolarm i din nya diskmaskin kommer spolningen åt allt som står i diskmaskinen. Den innovativa vattenrörelsen når varenda hörn så att all disk kommer ut som ny. Inga fläckar. Bara helt rent."

"800 SprayZone-diskmaskin rengör kokkärlen kraftfullt, med tre gånger bättre rengöringsegenskaper än standarden. Ingen blötläggning krävs. Ett högre vattentryck avlägsnar rester av mat och fett och lämnar disken skinande ren varje gång."

"Efter en veckas användning är min bedömning att detta är en mycket kompetent maskin. Ser fram emot att använda den under lång tid framöver."

"Dina glas står säkert och blir skinande rena med 700 GlassCare-diskmaskin. Våra unika SoftGrips och SoftSpikes håller glasen i exakt rätt position i övre korgen. I nedre korgen ser GlassHolder till att höga glas på fot blir rena utan att gå sönder."

Köp integrerad diskmaskin bäst i test

Diskmaskinen har ett riktpris på 10 500 kronor som du kan se på Electrolux hemsida men du kan dock få den betydligt billigare genom att handla den på internet. När du köper den online kan du dessutom få den levererad direkt hem till dörren och få hjälp med installation. 


MediaMarkt säljer Electrolux EEM48320L just nu för bara 6685 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

6685 kr är det lägsta priset just nu för Electrolux EEM48320L!

Hemmy.se säljer just nu Electrolux EEM48320L för 6685 kr. Frakten ingår i priset.

Hos Elon kan du köpa Electrolux EEM48320L för 8539 kr. Frakt ingår i priset.
Diskmaskin test - experternas omdömen

Råd & Rön uppdaterade sitt diskmaskinstest i januari 2020. På denna lista finns 184 diskmaskiner där 5 Bosch-maskiner delar på förstaplatsen med 73 poäng vardera. Modellerna det handlar om är vår SMU46CW01S samt SMU46CW02S, SMU46CI02S, SMU46CI01S, SMU46CB01S.

Råd & Rön diskmaskinstest maj 2019. På listan med 150 diskmaskiner så delar 5(!) av dem på förstaplatsen med 73 poäng vardera. Alla modeller tillverkas av Bosch och det handlar om modellerna SMU46CB01S, SMU46CI01S, SMU46CI02S, SMU46CW01S och SMU46CW02S. De 20 bästa maskinerna kommer från Bosch, Electrolux, Miele och en kommer från Neff, som producerar de bästa diskmaskinerna enligt tidningen.

Och så här tycker konsumenterna

Våra vänner i Norge har ställt samman uppgifter från 35 000 konsumenter (!) under 2000-talet. Där har alla diskmaskinsägare kunnat rapportera in hur länge som deras diskmaskin höll, eventuella problem som de haft och hur nöjda de varit med köpet.

 

Bästa tillverkare i denna stora konsumentundersökning blev Bosch med 92 poäng av 100 (1599 diskmaskiner från Bosch utvärderades). På delad andraplats med 90 poäng kom Siemens och Miele (174 respektive 322 diskmaskiner undersöktes).
Installera diskmaskin

När du har köpt din diskmaskin vill du helst se till att beställa både leverans och installation. På så sätt ser en professionell installatör till att alla rör dras rätt och du får ett fungerande flöde från huvudkranen. Dessutom kan en auktoriserad installatör vara viktigt för att garantin på din diskmaskin skall hålla. 


Nya energimärkningar 2021

I mars 2021 introducerades nya energimärkningar. Anledningen till detta var göra de högre märkningarna mer exklusiva för de maskiner som faktiskt förtjänar det. Med den tidiga märkningen som sträckte sig ända till A+++ blev det svårt att konkret se skillnaden bland de högre märkningarna. Men med den nya, som sträcker sig från A - G, är det enklare.
Kampanjpriser hos Tretti, WhiteAway och eNemo

TIPS: Just nu är det REA hos flera vitvaruhandlare som erbjuder upp till 50 % rabatt! Tänker du köpa nya vitvaror är det därför smart att först kolla igenom deras utbud, för att se vad som passar dig.


De erbjudanden som är aktuella idag är:

 

 • Tretti har upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.
 • WhiteAway ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.
 • eNemo ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.


Lycka till med dina inköp!
Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om den bästa diskmaskinen önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den diskmaskin som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnareköpa diskmaskin 45 cm bäst i test


Den bästa diskmaskinen ger dig det bästa diskresultatet.
Garanti Bosch diskmaskin

Just nu erbjuder Bosch dig att testa SMU46DW01S  hemma hos dig under 100 dagar - riskfritt. Är du inte nöjd, får du nämligen pengarna tillbaka. Så enkelt är det! Läs om Bosch 100% nöjd garanti här!

 

Prova diskmaskinen hemma i 100 dagar, garanti Bosch.

 

Torkmedel diskmaskin

Flera besökare har hört av sig gällande vikten av torkmedel. Vi själva har inte kikat på vilket märke om är bäst i test men vi kan definitivt rekommendera er att använda torkmedel då detta förbättrar sköljprocessen vilket gör både disken blankare men även snabbare torr.

Dagens moderna diskmaskiner gör disken torr på ett effektivt sätt men framförallt kommer du märka skillnad på diskens blankhet. 


Installera diskmaskin - koppla in diskmaskin

Butikerna som vi listar här i testet erbjuder alla installation av din nya maskin mot en mindre kostnad vilket kan vara smidigt och enkelt. Dock är det inte så svårt att göra det själv. Observera bara att du inte får göra elinstallationer själv om du inte har behörighet. Elen måste vara fackmannamässigt framdragen. Det samma gäller vatten och avlopp. 


Men byter du ut en gammal maskin mot en ny kan du enkelt göra det själv, så till vida grundarbetet då är fackmannamässigt utfört, el, vatten och avlopp. Så här gör du:


Ballofix diskmaskin

 1. Börja med att stänga av vattnet till maskinen. Du måste ha en ballofix (så du kan bryta vattnet), annars gäller inte din försäkring vid en eventuell olycka. 
 2. Koppla sedan från alla anslutningar från den gamla maskinen. Säkerställ att du har ett fungerande och bra översvämningsskydd / läckageskydd som ska vara placerad på golvet där din nya maskin sa stå. 
 3. Den nya avloppsslangen bör fixeras som en båge från anslutningspunkten mot diskmaskinen för att undvika att vatten går från diskhon in i diskmaskinen. 
 4. Anslut tilloppsslangen till vattenanslutningen och kontrollera mycket noga att det sen inte droppar vatten från kopplingspunkten då du sen startar maskinen. Kan snabbt annars bli ett stort läckage.
 5. Anslut elen, skjut in maskinen på sin plats och fixera sedan maskinen med skruv i skåpssidorna så maskinen inte rör sig. 
 6. Sist slår du på vattnet via ballofixen och därefter kan du börja diska.


Bosch diskmaskin reservdelar

Behöver du reservdelar till din maskin efter garantin löpt ut kan du köpa dem direkt via Bosch. På Boschs hemsida kan du leta fram samtliga reservdelar som hör till din maskin. Du behöver enbart veta modellnumret på din maskin. Klicka på länken så kommer du till sidan med Boschs reservdelar


Felkod Bosch diskmaskin

Får du ett felmeddelande kan du först innan du tillkallar en reparatör först undersöka vad meddelandet betyder. Felkod E24 är relativt vanlig och innebär att vatten inte kommer in i maskinen. Kontrollera först att din ballofix till maskinen inte är avstängd. Bosch visar här på sitt Youtube-klipp vad som ska göras.


Bäst i test på Facebook 

Du som är med  i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har diskmaskin reREA på ovanstående diskmaskin. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd; Helt enkelt den bästa diskmaskinen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.


Läs även

För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta. Och om du behöver ytterligare en hjälpreda i köket, kan en bra matberedare vara en god idé att införskaffa.

 

Ska du köpa strykjärn eller vill veta vilken som är den bästa tvättmaskinen? Kanske är du intresserad av att veta vilken torktumlare som är bäst i test eller vill se test på kylskåp? Vi har sammanställningar även på det!
Vanliga frågor och svar

 • Hur kan ett eko-program dra mindre ström som pågår längre än ett normalprogram?
  I eko-programmet ligger disken i blöt under långa tider vilket inte medför en energiförsörjning. Det är bara då diskmaskinen "jobbar" som den drar energi.
 • Det luktar illa från maskinen, vad ska jag göra?
  Många glömmer att frekvent rengöra filtret i diskmaskinen. Håll filtret rent så bör det inte lukta illa. Diskmaskinstabletterna av idag ska bidra med att det doftar gott i maskinen om filtret är rent. Du kan också rengöra diskmaskinen med ättika. Häll ca en deciliter ättika i botten och kör sedan ett program utan disk. Detta tar bort lukten.
 • Vad är standardkuvert för något?
  Diskmaskinens kapacitet beräknas i antalet kuvert, standardkuvert (ett standardkuvert är 1 platt tallrik, 1 sopptallrik, 1 dessertassiett, 1 kopp med fat, 1 glas, 1 uppsättning bestick).
 • Vilka diskmaskiner är bäst i test just nu?
  Vinnarna är per kategori; Standardbred diskmaskin Bosch SMU4EAW14S, smal diskmaskin Siemens SR45ZS09MS, bänkdiskmaskin Electrolux ESF2400OW och helintegrerad diskmaskin Electrolux EEM48320L.
 • Min diskmaskin tar inte in vatten, vad ska jag göra?
  Om din diskmaskin sätter igång men stänger av efter en kort stund beror det på att diskmaskinen inte får in vatten. Detta beror med största sannolikhet på att kranen till diskmaskinen är avstängd. Vrid på det lilla vredet på vattenkranen vid diskhon för att öppna upp diskmaskinens vattentillförsel. Fungerar inte detta är det bäst att ta hjälp av en professionell installatör.
 • Hur fyller jag på salt i diskmaskinen?
  Att fylla på med salt är enkelt. De flesta maskinerna har en ett litet fack med skruvlock i bottnen. Fyll på enligt bruksanvisning och skruva sedan igen locket. Du vet när det är dags att fylla på med disksalt när varningslampan som indikerar låg salt halt tänds.
 • Min diskmaskin diskar inte rent
  Om diskmaskinen inte diskar rent kan spolarmarnas hål ha blivit igentäppta. Du kan ta bort smuts från dessa hål med hjälp av en tandpetare. Det kan också bero på ett fullt filter samt placering av disken.
 • Hur rengör jag diskmaskinen?
  När du ska rengöra diskmaskinen är det bra att skölja rent dess lösa delar som filter och spolarmar. Se till att avlägsna smuts som täpper igen och skölj rent noga. Vill du enbart få rent diskmaskinens insida är det enklast att lägga i en disktablett och köra en tom disk på valfritt program. Du bör rengöra din diskmaskin ca 2 gånger om året för att den ska hålla sig fräsch och maximera prestanda. Tänk på att inte använda ett rengöringsmedel eftersom detta endast kommer resultera i ett kök fullt av skum.
 • Hur kalkar jag av min diskmaskin?
  Även här kan ättika användas. Häll ca 1/2 L ättika i bottnen av diskmaskinen och kör sedan ett program utan diskmedel och med högst möjliga temperatur. Detta får enkelt bort all kalk. Under denna process kan du även lägga in disk som har fått kalkfläckar. Förutom ättika finns det också speciella avkalkningstabletter som kan läggas i tablettfacket, dessa tar också bort kalk.
Bäst i test Guidens tester inom vitvaror
Philip Andrén

Bäst i test: Diskmaskin

Testet skrevs och uppdaterades senast

Läs även: