Diskmaskin bäst i test. När du köper en ny diskmaskin får du värdefull hjälp i köket

Bäst i test - Diskmaskin 2020

Om du ska köpa ny diskmaskin och vill veta vilken som är bäst idag har du hittat helt rätt. Här kommer du att få reda på vilka som vunnit Bäst i test i tidningarna den senaste tiden och vad de svenska konsumenterna tycker om sin diskmaskin. På så vis kan du enkelt köpa den bästa diskmaskinen och slippa jobbiga felköp som kostar både tid och pengar.

 

Diskmaskiner i all ära förresten, men är det inte mer miljövänligt att diska för hand? Nej, det är faktiskt inte det. En ny, energisnål diskmaskin är överlägsen när det gäller torkning, vatten- och energiförbrukning. Testresultaten visar att handdiskare använder fyra gånger så mycket vatten och nära 30 procent mer energi.

 

Och förutom att du är mer miljövänlig genom att använda en diskmaskin, får du också tid över till andra saker, som kanske är mer kreativa och spännande än att diska bort livet.

 

Jag vet redan allt jag vill veta, visa mig den bästa diskmaskinen NU!

 

Ställ krav på din nya diskmaskin

Vi utgår som vanligt från våra ledord här på Bäst i test Guiden; Det ska vara en maskin som är pålitlig, effektiv och lätt att hitta i butikerna. Och - självklart - till ett bra pris!

 

Med obegränsad plånbok, går det förstås att hitta ännu bättre diskmaskiner, men här riktar vi oss i första hand till konsumenter som vill ha det bästa, till en rimlig summa pengar.

 

Så säger experterna i sina diskmaskinstest

Det är inte så många experter som gör djupgående, relevanta och pålitliga diskmaskinstester. Ser vi till dem som ändå finns, framkommer det att många maskiner diskar rätt bra idag, men det som är utmaningen är torkningen. Det är svårt att få disken helt torr, speciellt plastredskap.

 

Diskmaskiner från Bosch och Siemens är ofta bäst när det gäller torkning eftersom de använder så kallade zeolitkulor i sina diskmaskiner. Zeolit är ett mineral som skapar värme när det kommer i kontakt med fukt, vilket i sin tur används för att värma upp disken.

 

På så vis blir disken torrare och det gör också att energiförbrukningen hålls nere, då det av naturliga orsaker finns mycket fukt i diskmaskinen att ta tillvara på. Zeolitkulorna finns i en sluten behållare i diskmaskinens botten, de håller hela maskinens livslängd och behöver aldrig bytas eller rengöras.

 

En annan utmaning idag är tidsåtgången. För att hålla energiförbrukningen på en så låg nivå som möjligt, kan det ta upp till 3 timmar för ett diskprogram att bli klart och vissa ekoprogram tar ännu längre tid. Fördelen med den långa disktiden är dock att disken ofta blir renare eftersom "blötläggning" är ett effektivt sätt att få bort intorkade matrester.

 

För att få reda på vilka diskmaskiner som är bäst enligt experterna, blickar vi först några år tillbaka i tiden och får en uppfattning om vilka tillverkare som lyckats bäst historiskt. Även här utmärker sig Bosch och Siemens på ett positivt sätt. De har ofta blivit bäst i test när det gäller diskmaskiner och framför allt är det Bosch SMU-serie och Siemens SN-serie som fått bra resultat och topplaceringar under 2010-talet.

 

Att de två tillverkarna går hand i hand är inte så konstigt, då de ingår i samma tyska koncern. Det som främst skiljer dem åt är därför design och prislapp, medan diskresultaten är väldigt lika. Bosch själva berättar gärna om sina utmärkelser i reklamen och på deras hemsida kan du se en bra sammanställning över aktuella testvinster från olika tidningar på just diskmaskiner.


Ser vi till de tillverkare som lyckats sämst i diskmaskinstesterna den senaste tiden, hittar vi bl.a. Whirlpool, Candy och Logik. Dessa tillverkare ska du alltså undvika, om du vill köpa en bra diskmaskin till ditt hem.


Tidningen Råd & Rön uppdaterade sitt diskmaskinstest i januari 2020. På denna lista finns 184 diskmaskiner där 5 Bosch-maskiner delar på förstaplatsen med 73 poäng vardera. Modellerna det handlar om är vår testvinnare SMU46CW01S samt SMU46CW02S, SMU46CI02S, SMU46CI01S, SMU46CB01S.

 

Tidningen Råd & Rön diskmaskinstest maj 2019. På listan med 150 diskmaskiner så delar 5(!) av dem på förstaplatsen med 73 poäng vardera. Alla modeller tillverkas av Bosch och det handlar om modellerna SMU46CB01S, SMU46CI01S, SMU46CI02S, SMU46CW01S och SMU46CW02S. De 20 bästa maskinerna kommer från Bosch, Electrolux, Miele och en kommer från Neff, som producerar de bästa diskmaskinerna enligt tidningen.


 

Och så här tycker konsumenterna

Våra vänner i Norge har ställt samman uppgifter från 35 000 konsumenter (!) under 2000-talet. Där har alla diskmaskinsägare kunnat rapportera in hur länge som deras diskmaskin höll, eventuella problem som de haft och hur nöjda de varit med köpet.

 

Bästa tillverkare i denna stora konsumentundersökning blev Bosch med 92 poäng av 100 (1599 diskmaskiner från Bosch utvärderades). På delad andraplats med 90 poäng kom Siemens och Miele (174 respektive 322 diskmaskiner undersöktes).

 

 

Diskmaskin - Bäst i test

Låt oss presentera testvinnaren efter många lästa diskmaskinstester, utvärderingar från konsumenter och samtal med säljare i vitvaruhandeln. Diskmaskinen bäst i test just nu kommer från Bosch och modellen är SMU46DW01S.

 

  Den bästa diskmaskinen - Bosch SMU46DW01S


Bäst i test bland diskmaskiner - Bosch SMU46DW01S

(Klicka på bilden för att få mer information om lägsta priset på produkten)


Se dagens aktuella pris

 

 

Här köper du testvinnaren:

Aktuella butikspriser per den 5 juli 2020


Tidigare har vi haft Bosch SMU46CW01S som testvinnare.  Den vann bl.a. Råd & Röns diskmaskinstest där den hamnade på en delad förstaplats med 73 poäng. Men eftersom den har utgått har vi nu utsett dess efterträdare, Bosch SMU46DW01Still bäst i test


Den har plats för 13 kuvert och har fått  högsta betyg (A) både när det gäller diskresultat och torkresultat. Och när det kommer till energianvändning har den mycket låga A++ och förbrukar bara 0,920 kWh med 9,5 liter vatten per disk. Diskmaskinen är utrustad med ExtraDry som gör en extra noggrann torkning av svårtorkad disk. En annan smart funktion är HygienePlus som höjer temperaturen på sköljvattnet till 70 grader. Detta är bra ifall du bor i ett hushåll med allergier eller små barn. All info angående program, temperatur och återstående tid ser du via den användarvänliga displayen på framsidan.

 

Något som också är intressant med diskmaskiner, är att de håller tyst. (Och även tätt förstås, men detta klarar den av utmärkt med sitt AquaStop där Bosch garanterar att systemet ger 100 % skydd mot vattenskador – under maskinens hela livslängd). För att några små fingrar inte ska orsaka en olycka finns det en luckspärr samt funktionsspärr på displayen medan maskinen är igång. 


Detta är ju en maskin som, åtminstone i vissa hem, går flera timmar varje dag och det kan vara nog så irriterade att höra den stå och tugga timme efter timme. Den är väldigt flexibel eftersom du kan höja och sänka överkorgen för att skapa mer plats för stora tallrikar och fat. Diskmaskinen har även ett speciellt glasprogram på 40 grader som diskar och torkar glas mycket varsamt. 

 

Det kan därför vara värt att lägga ned några extra kronor på att få en tyst diskmaskin och speciellt viktigt är detta om du har ett kök med öppen planlösning. Även här är Bosch SMU46DW01S ett bra val, då den har en ljudnivå på mycket låga 46 dB.

 

Läs gärna mer om denna diskmaskin på Bosch hemsida.

 

Detta säger konsumenterna om diskmaskinen bäst i test

Här på Bäst i test Guiden lägger vi även stor vikt vid vad "vanliga användare" tycker, eftersom de har störst erfarenhet av att använda produkterna i vardagen. Och konsumenterna som redan köpt en diskmaskin i denna serie, är nöjda med sitt köp. Mycket nöjda!

 

Några återkommande kommentarer från konsumenterna är att diskmaskinen:

 • Är mycket tystgående
 • Har bra diskprogram (med VarioSpeed Plus, HygienePlus och ExtraDry)
 • Är enkel att använda
 • Rymmer mycket
 • Gör disken riktigt ren och torr

Flera summerar med orden: "Bästa diskmaskinen!"

 

Här köper du diskmaskinen till bästa pris

Diskmaskinen köper du billigast på internet. Då ingår dessutom transport hem till dig så att du slipper besväret med att frakta hem diskmaskinen. Skönt, eftersom den väger hela 34 kilo. 

 

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 39 bankeroch långivare. 


Tretti säljer diskmaskinen  för 4169. Frakten hem till dig ingår i priset.

4169 kronor är det lägsta priset just nu för Bosch SMU46DW01S! 

Whiteaway erbjuder diskmaskinen  för 4692 kr. Frakten är inräknat i priset.

Hemmy.se säljer Bosch SMU46DW01S  för 4692 kr när du klickar här! Frakten ingår i priset.

eNemo erbjuder Bosch SMU46DW01S  för 4692 kr. Frakten är inräknat i priset.

CDON.COM säljer diskmaskinen  för 4692 kr. Frakten är inkluderad i priset.
Till dig som fortfarande är tveksam

Just nu erbjuder Bosch dig att testa denna diskmaskin hemma hos dig under 100 dagar - riskfritt. Är du inte nöjd, får du nämligen pengarna tillbaka. Så enkelt är det! Läs om Bosch 100% nöjd garanti här!

 

Prova diskmaskinen hemma i 100 dagar

 

 

Den bästa diskmaskinen ger dig det bästa diskresultatet

Den bästa diskmaskinen ger dig det bästa diskresultatet.


Önskar du låna pengar till diskmaskinköpet, har vi även tips på banklån. Och om du behöver ytterligare en hjälpreda i köket, kan en bra matberedare vara en god idé att införskaffa.

 

Ska du köpa strykjärn eller vill veta vilken som är den bästa tvättmaskinen? Kanske är du intresserad av att veta vilken torktumlare som är bäst i test eller vill se test på kylskåp? Vi har sammanställningar även på det!

 

 

Tips: Du som är med  i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående diskmaskin. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd; Den bästa diskmaskinen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.


Vanliga frågor och svar

 • 🧐 Hur kan ett eko-program dra mindre ström som pågår längre än ett normalprogram?
  I eko-programmet ligger disken i blöt under långa tider vilket inte medför en energiförsörjning. Det är bara då diskmaskinen "jobbar" som den drar energi.
 • 🤭 Det luktar illa från maskinen, vad ska jag göra?
  Många glömmer att frekvent rengöra filtret i diskmaskinen. Håll filtret rent så bör det inte lukta illa. Diskmaskinstabletterna av idag ska bidra med att det doftar gott i maskinen om filtret är rent.
 • 🍽 Vad är standardkuvert för något?
  Diskmaskinens kapacitet beräknas i antalet kuvert, standardkuvert (ett standardkuvert är 1 platt tallrik, 1 sopptallrik, 1 dessertassiett, 1 kopp med fat, 1 glas, 1 uppsättning bestick).