Är du ute efter försäkring för husbil? I vår omfattande granskning "Husbilsförsäkring bäst i test", framhävs bästa husbilsförsäkring 2023 eller bästa husbilsförsäkringen 2023. Om du söker information om att försäkra husbil och vill jämföra husbilsförsäkring 2023, hjälper vi dig att hitta bra husbilsförsäkring samt billig husbilsförsäkring. Vi jämför bland annat Folksam husbilsfärsäkring, Trygg Hansa Husbilsförsäkring och IF Husbilsförsäkring.

Bästa husbilsförsäkring 2024 - jämför och försäkra husbil

Planerar du att försäkra husbil och är på jakt efter den bästa husbilsförsäkringen, eller en bra men också billig husbilsförsäkring? Låt oss hjälpa dig! Vi har undersökt de olika försäkringsbolagen och tagit reda på vilken som är husbilsförsäkring bäst i test just nu! Läs vårt test här nedan för att ta reda på vilken husbilsförsäkring som vi rekommenderar.


Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig den bästa husbilsförsäkringen just nu!


Därför behöver du en husbilsförsäkring

Att äga en husbil kan vara en fantastisk upplevelse eftersom du får frihet att resa och utforska nya platser när du vill. Men för att det ska vara en behaglig resa är det viktigt att du har tänkt på säkerheten för dig och dina passagerare - och din husbil. Här spelar husbilsförsäkringen stor roll. 


Täcker skador och olyckor

En bra husbildsförsäkring är speciellt utformad för att skydda din husbil och dig som ägare. Normalt sett täcker försäkringen skador och förluster som kan uppstå som resultat av olycka, brand, stöld och skador på tredje part. 


Krav på husbilsförsäkring på vissa camping

Den största anledningen till att köpa den bästa husbilsförsäkringen är framförallt att skydda husbilen, som vanligtvis är en rätt dyr investering, och du vill absolut vara skyddad genom en försäkring mot stora ekonomiska förluster i händelse av olycka eller skada. Dessutom har en del länder och campingplatser även krav på att du har en försäkring för din husbil för att du ens ska få tillträde. Det blir därför även praktiskt att ha en sådan. 


Helförsäkring och halvförsäkring

Det finns olika typer av husbilsförsäkringar och det är därför viktigt att läsa om olika alternativ för att hitta en husbilsförsäkring som passar just dina specifika behov. Det är också viktigt att väga en halv- mot en helförsäkring eftersom en mer omfattande husbilsförsäkring även innehåller skydd som rättsskydd, självrisksskydd och assistansservice ifall du behöver få din husbil bärgad. 


För att underlätta för dig har vi tagit reda på vad de olika försäkringsbolagen erbjuder med sin halvförsäkring respektive helförsäkring och utsett den som vi tycker är husbilsförsäkring bäst i test just nu.
ICA Husbilsförsäkring 


​ICAs husbilsförsäkring erbjuder en hög grad av anpassning för att möta dina specifika behov och budget. Här kan du bland annat välja olika självrisksnivåer, addera extra skydd som rättsskydd och assistansservice vid väggassistans samt bärgning genom ICAs helförsäkring.


Ersättning för flera typer av skador

Andra fördelar med ICAs husbilsförsäkring är att den täcker skador på tredje part, vilket ger dig en extra trygghet vid eventuella olyckor och skadar som inträffar på resan. Dessutom får du ersättning för skador som orsakats av djur, vilket är viktigt ifall du planerar att resa i områden med hög djurtäthet. 


Assistansservice

När det gäller nödsituationer har ICAs husbilsförsäkring en högkvalitativ assistansservice som hjälper dig under resan. Det är bra ifall du befinner dig långt från hemmet och behöver akut hjälp. 


Självrisker

​ICA Försäkring erbjuder olika självrisksnivåer som du kan välja mellan för att passa din budget. Ju högre självrisk du väljer, desto lägre blir din premium, och vice versa. Kostnaden för självrisken varierar dock beroende på vilken typ av skada som har inträffat. 


Exempel på självrisker med ICA husbilsförsäkring

Trafikskada: 1000 kronor

Brand: 1500 kronor

Stöld: 1500 kronor

Glasruta: 1500 kronor 

Räddning: 1500 kronor

Maskinskada: 1500 kronor (5000 kronor om husbilen är äldre än 2 år)

Rättsskydd: 20%, lägst 1500 kronor

Vagnskada: 3500 kronor (lägst) eller 6000 kronor (högst)

Ansvarsskydd: 3500 kronor (lägst) eller 6000 kronor (högst)


​Klicka här för att komma till ICAs husbilsförsäkring!
Folksam Husbilsförsäkring


När du överväger husbil försäkring eller bästa husvagnsförsäkringen 2023, är det viktigt att du jämför husbilsförsäkring. Vår recension av bästa husbil försäkring och guide är för dig som söker en billig försäkring husbil eller till och med billigaste husbilsförsäkringen. Du kan lätt hitta husbilsförsäkring pris som passar din budget.


Uppskattad av Svenska folket

Folksam är ett uppskattat försäkringsbolag här i Sverige, inte minst bland husbilsägare, där de har den högsta kundnöjdheten i Konsumenternas undersökning. Folksam är kända för bra kundservice. Detta innebär att du kan få hjälp och stöd när du behöver det, en trygghet du har som kund hos Folksam. 


Olika typer av skydd

Utöver kundnöjdheten har Folksams husbilsförsäkring flertalet skydd som täcker alla olika typer av skador, inklusive trafik-, kasko-, stöld- och brandskydd. Detta ger ett omfattande skydd för din husbil, oavsett vad som händer under din resa. 


Självrisksreducering

När du väljer mellan deras halv- och helförsäkring får du även valet till självrisksreducering, alltså att du betalar en högre premium för att få en lägre självrisk, och vice versa. Men du kan även reducera självrisken ifall du inte har haft några skador under en längre tid, Folksam sätter alltså hög tilltro till sina kunder. För varje år som du inte har en skada så minskar Folksam din självrisk. 


Exempel på självrisker med Folksam husbilsförsäkring

Trafik: 1 000 kronor

Brand: 1 500 kronor

Stöld: 2 000 kronor

Glas: 2 000 kronor

Maskin och elektronik: 2 000 kronor

Vagnskada: 3 000 eller 6 000 kronor

Rättskydd: 20%, minst 1 500 kronor

Semesteravbrott: 0 kronor


Klicka här för att komma till Folksam husbilsförsäkring!
Trygg Hansa Husbilsförsäkring


Husbilsförsäkring Folksam är en av de ledande inom husbilsförsäkringar, och när du frågar dig 'vad kostar husbilsförsäkring?', kan du räkna med att få konkurrenskraftiga priser från dem. Jämför försäkring husbil pris för att se hur Folksam står sig mot bäst husbilsförsäkring och billigaste husbilsförsäkring på marknaden.


Trygg Hansas helförsäkring av husbil är ett omfattande skydd som täcker skador på husbilen, personskador och ansvarsskydd. Utöver det omfattar försäkringen även trafikskador, stöld, brand, skador orsakat av vilt, rättsskydd och räddningskostnader. 


Låga självrisker

Det finns en hel del fördelar med Trygg Hansas husbilsförsäkringar, bland annat låga självrisker och ett bonussystem likt Folksam där du får lägre självrisk för varje år utan skada. Dessutom betalar du ingen självrisk vid stenskott, vilket är en fördel eftersom du ofta kör långa sträckor med din husbil. Och skulle din husbil vara med om en skada får du en fri lånebil under tiden som husbilen är på verkstad. 


Goda kontakter

En annan positiv del med Trygg Hansas försäkringar är att de har ett stort nätverk av samarbetspartners vilket gör det enklare att få hjälp snabbt ifall något skulle hända med din husbil.


Exempel på självrisker med Trygg Hansa husbilsförsäkring

Trafik: 1 000 kronor

Brand: 1 500 kronor

Stöld: 1 500 kronor

Glas: 1 500 kronor

Maskin och elektronik: 1 500 kronor

Bärgning: 1 500 kronor

Vagnskada: 3 000, 4500 eller 6 000 kronor

Rättskydd: 20%, minst 1 500 kronor

Semesteravbrott: 0 kronor


Klicka här för att komma till Trygg Hansa husbilsförsäkring
If Husbilsförsäkring


Helförsäkring husbil, försäkring husbil jämför, försäkring husbil kostnad, husbilsförsäkring jämför, husbils försäkring, försäkringar husbil


Bra rabatter

If ger dig en bra flexibilitet i skyddsnivå men gagnar allra mest dig som redan har en existerande hemförsäkring hos If, eftersom detta bidrar till att du då kan få ett högre försäkringsbelopp. Normalt sett är dina saker försäkrade upp till 50 000 kronor, men kombinerat med en hemförsäkring hos If går detta belopp upp till 80 000 kronor. 


Omfattande täckning

If ger dig ett av de bästa husbilsförsäkringarna och bra skydd med deras grundläggande halvförsäkring där du får hjälp med skador som kan uppstå på din husbil, inklusive stöld, brand, glasskador samt skador från yttre påverkan - exempelvis från viltolyckor. 


Exempel på självrisker med If husbilsförsäkring

Trafik: 1 000 kronor

Brand: 1 500 kronor

Stöld: 1 000 kronor

Glas: 1 500 kronor

Maskin och elektronik: 1 000 kronor + 20 % av reparationskostnaden

Vagnskada: 2 000 eller 5 000 kronor

Rättskydd: 20%, minst 1 000 kronor

Semesteravbrott: 0 kronor


Klicka här för att komma till If husbilsförsäkring!
Hyra ut husbil - Särskilda villkor

Tänk på att om du har tänkt använda din husbil både för eget nöje, men även för uthyrning kan du behöva en särskild försäkring för detta eftersom en del försäkringar inte täcker alla sorters av skador och stölder ifall husbilen hyrs ut. 


Vanliga frågor och svar

  • Vad är skillnaden på helförsäkring och halvförsäkring?
    Helförsäkring är det mest omfattande skydd du kan skaffa för husbilen. I den ingår allt som ges i en halvförsäkring. I vårt test har vi både hel- och halvförsäkringar för att du ska hitta husbilsförsäkring bäst i test för dig.
  • Vilken husbilsförsäkring är bäst?
    Den bästa husbilsförsäkringen bör också vara en billig husbilsförsäkring. Jämför husbilsförsäkring för att få ett individuellt förslag anpassad till dina behov och förutsättningar.
  • Vilka försäkringsbolag försäkrar husbilar?
    I vårt test husbilsförsäkring listar vi följande försäkringsbolag som hjälper dig att försäkra husbil: ICA husbilsförsäkring, Folksam husbilsförsäkring, TryggHansa husbilsförsäkring och If husbilsförsäkring.
Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på våra testade produkter. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = bästa husbilsförsäkring till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Bäst i test Guidens försäkringsguider
Philip Andrén

Bäst i test: Husbilsförsäkring

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast