Bästa vattenkokaren - test vattenkokare.

Vattenkokare bäst i test 2023 - Bästa vattenkokaren

Vill du veta vilken vattenkokare som har vunnit bäst i test? Då har du kommit helt rätt. Vi har läst alla aktuella experttester, pratar med både experter och konsumenter, allt för att du ska göra ett så klokt val som möjligt. 


Bästa vattenkokaren

Vattenkokare bäst i test

Philips HD9350

Vattenkokare bäst i test Philips HD9350
 • Snabb kokning

 • Filter för kalkpartiklar

 • Automatisk avstängning

 • Kort sladd

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide - därför ska du ha en vattenkokare

En vattenkokare underlättar vardagen eftersom det är det enklaste sättet att koka upp vatten, oavsett om det är till kaffet, te, snabbnudlar eller annat. De är enkla att använda och använder mindre energi än om du kokar upp vatten på spisen. De stänger dessutom av sig själva när de har nått kokpunkt, något som spisen inte kan. Vattenkokare är även värmeisolerade, vilket innebär att de inte blir varma på sidor och botten.


Det flesta vattenkokare ser ut och fungerar på exakt samma vis. Men de olika modellerna har annorlunda funktioner, t.ex. auto-stopp, kalkfilter, temperaturinställning och värmehållare. Auto-stopp hittar vi i de allra flesta som finns på marknaden idag vilket är mycket tacksamt eftersom du aldrig behöver oroa dig för ifall du stängde av denna. Istället stängs vattenkokaren av så fort den har nått kokpunkt eller angiven temperatur. Att vattenkokare har kalkfilter är inte lika vanligt, men lämpar sig bra för de regioner i landet som har hårt vatten. Dessa filter fungerar bra, men det är fortfarande rekommenderat att ni rengör och avkalkar er vattenkokare emellanåt, eftersom det fortfarande kommer att bildas små avlagringar. 


Detta är en bra vattenkokare

Vattenkokare har huvudsakligen en uppgift men nu görs de i allt fler utföranden och kommer i alla möjliga prisklasser. Vi har tagit fram ett par kriterier som vi tycker att testvinnaren skall uppfylla; 


 • Effektiv - så du hinner koka vatten även när det är ont om tid.
 • Torrkokningsskydd - så du aldrig skall råka förstöra vattenkokaren.
 • Lätthanterlig - det ska vara lätt att hälla samt ställa tillbaka vattenkokaren på sin basplatta.
 • Minst 1 liter i volym - så du kan bjuda ditt sällskap utan att behöva koka flera omgångar.
Bäst i test vattenkokare 2023

Efter att ha läst tester, pratat med experter och självklart hört vad konsumenterna säger så blir valet enkelt. Bästa vattenkokare 2023 är Philips HD9350.

Bästa vattenkokaren just nu - Philips HD9350


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 6 juni 2023

De bästa priserna på Philips HD9350 Visa färre priser Visa fler priser


Philips vattenkokare

Philips vattenkokare har presterat mycket väl bland både experter och konsumenter och det är inte svårt att förstå varför - den håller hög kvalitet samtidigt som priset är schysst och vattenkokaren är snyggt designad i metall. 


HD9350 har en effekt på 2200 W vilket betyder att du kan koka 1 L vatten på 3:41 min och håller vattnet varmt för ca 30 minuter därefter. Givetvis har den små finesser som automatisk avstängning och skydd så du aldrig riskerar att den kokar när det inte har hällts i vatten. Förutom detta finns det även en indikeringslampa som visar när vattenkokaren är på samt en tydlig vattenindikator där du enkelt kan avläsa hur mycket vatten som finns i. Självklart är vattenkokaren sladdfri. Basplattan har dock en sladd som sträcker sig 75 cm. 


Värmeelementet är platt för att göra kokningen snabbare samt underlätta för rengöring. När vattenkokaren står på plattan går det att vrida den 360 grader för enkel hantering utan att den måste "passa". Den goda konstruktionen i metall håller vattnet varmt i upp till 


Locket styrs av en fjäder och knappen för att öppna locket sitter på handtaget så du ska slippa utsättas för varm ånga. Locket har en stor öppning så du enkelt skall kunna fylla på med mer vatten samt rengöra efter kokning. Det går även att fylla på vatten via pipan. Pipan har i sin tur ett micromesh-filter som fångar upp oönskade kalkpartiklar. 


Philips HD9350 är en snygg vattenkokare som enkelt passas in i köket. Den håller god kvalitet och ser till att vattnet kokar snabbt och håller värmen. Läs här nedan vad konsumenterna som har köpt vattenkokaren har att säga. 


Andra produkter som är populära bland både experter och konsumenter är bl.a. Smeg-vattenkokaren KLF03 och Electrolux-vattenkokaren EEWA3300 när det gäller vattenkokare. 
Detta säger konsumenterna 

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även reda på vad konsumenterna tycker om sitt köp, här kommer några exempel; 


"Snygg, snabb, kvalite och högst användarvänlig. Säker och lätt att hantera." 


"Snyggt utseende, tillräckligt snabb och tyst, robust kvalité, lättanvänd utan onödiga finesser. Lite minus : p.g.a. materialet blir den ju något tung, och man kan inte greppa om själva kannan som blir het..."


"Jag har haft denna vattenkokare i lite över 1 år nu och jag är väldigt nöjd med den. Jag har inte stött på några problem än. Jag rekommenderade denna till en vän." 


"Vattnet börjar koka snabbt och  när det hälls går inget fel."


"Vattenkokaren används dagligen och ser ut som ny även efter ett par månader. Inga delar löses upp i det kokande vattnet och rengöringen är också enkel."


Finns det några nackdelar med den?

Med HD9350 har det rapporterats att den blir varm på utsidan samt att den är lite högljudd. När det gäller värmen på utsidan så är det givetvis svårt att komma ifrån då det är 100-gradigt vatten på insidan men vi hade gärna sett att materialet var mer tåligt mot värme. När det gäller ljudnivån så var det en användare som hade uppmätt en ljudnivå på 60dB. Tur att uppvärmningen går relativt snabbt så du slipper ljudet efter 2-3 minuter, beroende på hur mycket vatten du vill koka.


Här köper du Philips vattenkokare till bästa pris

Amazon säljer Philips HD9350 just nu för bara 338 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

338 kr är det lägsta priset just nu för Philips HD9350!

Tretti.se säljer Philips HD9350 för 480 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

MediaMarkt säljer Philips HD9350 just nu för bara 517 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 517 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hos Webhallen köper du Philips HD9350 för 527 kr. Frakten ingår även i priset.

ComputerSalg säljer just nu Philips HD9350 för 737 kr. Frakten ingår i priset.

Bagaren och Kocken säljer Philips HD9350 för 754 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.
Så gjorde vi testet

I vår undersökning av vattenkokare har vi börjat med att titta på vad experterna säger i sina tester. Här har vi utgått från erkända testinstitut som svenska Råd & Rön samt Danska Taenk, eftersom de utsätter produkterna i sina tester för utförliga tester för att se om de håller vad de lovar och om de är att rekommendera för konsumenter. 


Men förutom experternas testresultat har det även varit viktigt att se vad konsumenterna säger om sina köp, dessa har ju ofta den bästa erfarenheten av en produkt eftersom de har möjlighet att testa dessa under längre tid. När användarna delar med sig av sina upplevelser och feedback blir det tydligt att se ifall vattenkokarna har några nackdelar eller om de presterar bra. 


Kombinationen av användarnas och experternas omdömen har därför varit ledande för oss när vi har utsett vattenkokaren bäst i test.


Vattenkokare test - experternas omdömen

Råd & Rön testade 15 vattenkokare i augusti 2019. I deras test hamnade Philips HD9350 på andraplats med 77 poäng och utsågs till "Bra Köp". Vinnare i testet blev Siemens TW86103 som fick 78 poäng. 


Danska Taenk testade 14 vattenkokare i september 2019. Philips HD9350 blev, tillsammans med Siemens TW86103, utsedd till "Bäst i test" och fick en slutpoäng på 72. 
Avkalka vattenkokare / rengöra vattenkokare

Att avkalka vattenkokaren är viktigt att göra med jämna mellanrum för att den ska upprätthålla sin kvalitet. Detta görs enklast genom att koka en blandning av ättika och vatten (1dl ättika och 3 glas vatten, eller fyll på med vatten tills vattenkokaren är full). Koka upp denna blandning 2 gånger och skölj sedan ur vattenkokaren. Finns det smak eller doft kvar av ättika efter denna process kan du koka upp vatten några gånger för att denna skall försvinna. 


vattenkokare bäst i test


Om du vill bidra till att göra ditt liv lite mer klimatsmart så ska du använda din vattenkokare till fler saker än att bara koka vatten till dryck. Enligt Testfakta rapporterar miljösajten Greenwatch att "om alla svenska hushåll kokar 2 liter vatten med vattenkokare istället för kastrull så skulle hushållsel motsvarande 50.000 villor kunna sparas in".

Tips 1:Om du är en kaffemänniska vill vi också tipsa dig om att läsa vårt test om kaffebryggare eller testet om espressomaskin om du är ute efter den där perfekta koppen. Letar du efter det bästa kreditkortet kan du läsa vår jämförelse. För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta.

 

Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har vattenkokare rea på ovanstående produkt. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa vattenkokaren till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Vanliga frågor och svar

 • Hur avkalkar jag min vattenkokare?
  Det bästa och enklaste sättet för att avkalka din vattenkokare är genom att använda ättika. Blanda 1 dl ättika och 3 dl vatten och se till att hela vattenkokaren är fylld med vätska (räcker inte 3 dl kan du fylla på med mer). Låt detta sedan koka två gånger och skölj sedan ur vattenkokaren. Luktar det eller smakar vattnet fortfarande ättika efter avkalkning kan du koka vatten tills doft och smak av ättika försvinner.
 • Vilken vattenkokare är bäst i test?
  Den bästa vattenkokaren just nu är Philips HD9350. Denna vattenkokare kokar vatten snabbt och håller värmen effektivt. Dessutom har den finesser som automatisk avstängning och ett skydd som förhindrar att vattenkokaren torrkokar.
 • Hur funkar en vattenkokare?
  Med hjälp av ett värmeelement i bottnen kan värmen snabbt öka tills vattnet börjar koka. Tack vare att värmeelementet är specificerat efter vattenkokarens behållare kan maximal energieffektivitet uppnås, vilket är varför vattenkokare är ett bättre alternativ än spisen när det gäller mängden energi som krävs.
 • Hur varmt blir vattnet?
  Vatten kokar vid 100 grader celsius och det är den temperatur som uppnås i en vattenkokare. Vissa vattenkokare har dock temperaturinställningar, så att du själv kan bestämma vilken temperatur det ska uppnå. Denna inställning går dock inte att ställa in högre än 100 grader.
Ett urval av Bäst i test Guidens tester av köksmaskiner

Anita Carlsen

Bäst i test: Vattenkokare

Anita - redaktör på Bäst i test Guiden sedan 2013. Anita är utbildad frilansjournalist och undersköterska och har i över 20 år djupdykt på inre utveckling, fysiskt och psykiskt välmående och har en gedigen erfarenhet inom hälsa och friskvård.

 

De specialinteressen som Anita djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom skönhet & hälsa samt hem & hushåll.


Ursprungstestet skrevs 2019-10-16 och uppdaterades senast