bästa gjutjärnsgryta recension, stekgryta bäst i test, stor gjutjärnsgryta test

Stekgryta gjutjärn: gjutjärnsgryta och stekgryta bäst i test

Om du ska köpa en ny stekgryta och undrar vilken som är den bästa stekgrytan har du kommit helt rätt! Vi har läst alla aktuella experttester och läst om vilken konsumenterna tycker är den bästa gjutjärnsgrytan. Allt för att du ska kunna göra ett så bra val som möjligt och undvika dåliga felköp. 


Vilken gryta får titeln "emaljerad gjutjärnsgryta bäst i test"? Få reda på svaret nedan!


Stekgrytor bäst i test


Köpguide: välj den bästa stekgrytan 

Olika material: gjutjärn, emaljerad gjutjärn och rostfritt stål

En bra stekgryta gör det enkelt att laga grytor, stekar, kyckling, köttfärssås och andra goda maträtter till både stora och små sällskap. Stekgrytan är perfekt om du vill förbereda och göra storkok till veckans matlådor. 


Varför välja en gjutjärnsgryta?

Gjutjärn är känt för sin effektiva värmekapacitet, vilket säkerställer jämn tillagning av maten. I vårt test har vi fokuserat på gjutjärnsgrytor eftersom de levererar konsekvent hög prestanda.  


Stekgryta i gjutjärn

Gjutjärn har riktigt bra värmekapacitet så dina rätter håller sig varma länge, dock tar det lång tid att värma upp kärlet. Obehandlad gjutjärn är också känslig för syra samt fukt som gör att den kan rosta. Tillagning med syra kan, å andra sidan, göra att järn släpps från grytan och berikar maten med järn.


Emaljerad gjutjärnsgryta

Den emaljerade stekgrytan är lättare att rengöra än motsvarande i rostfritt stål eller obehandlad gjutjärn. Den har samma värmekapacitet som den obehandlade gjutjärnsgrytan, men saknar känsligheten för syra och fukt. Emaljen är däremot känsligare för repor än den obehandlade grytan.Jämför stekgrytor i gjutjärn

Induktion:
Material:
Volym:
Tål maskindisk:
Bäst i test stekgrytan 2024 - Le Creuset Signature 4.2 L - Bäst i test
Le Creuset Signature...
Emaljerad gjutjärn...
Ja
Emaljerad gjutjärn
4,2 L
Ja
Bäst i test stekgrytan 2024 - Skeppshult Gjutjärnsgryta 4L - Bäst i test
Skeppshult Gjutjärns...
Stekgryta gjutjärn...
Ja
Gjutjärn
4 L
NejFördelar med gjutjärnsgrytor

Både emaljerade gjutjärnsgrytor och obehandlade gjutjärnsgrytor håller otroligt länge. Tar du hand om dem väl och rengör grytorna på rätt sätt kan dem följa dig hela livet ut. 


Nackdelar med gjutjärnsgrytor

Gjutjärnsgrytor blir väldigt varma så det gäller att du är redo med grytlapparna och håller eventuella barns fingrar borta från grytan. Och när du bär ut grytan från ugnen är det viktigt att du inte tappar den. Gjutjärnsgrytor är tyvärr relativt tunga.  


Gjutjärnsgryta bäst i test: Skeppshult 


Skeppshult stekgryta i gjutjärn

Gjutjärnsgrytan från Skeppshult är en stekgryta med en volym på 4L och diameter på 25cm. Skeppshult, som idag är det enda skandinaviska företaget som fortfarande gör produkter i gjutjärn, har en historik av väldigt hög kvalitet på sina produkter och samma sak gäller för denna gjutjärnsgryta. 


Användarvänlig gryta med glaslock

Den är gjord i rent tackjärn med ett glaslock. Tack vare glaslocket är det enkelt att följa tillagningen samtidigt som du inte behöver öppna locket och därmed släppa ut värmen. Eftersom locket är i glas kan du inte tillaga mat i ugnen med locket om det är över 230 grader. 


Hållbar stekgryta med 25 års garanti

När du köper denna stekgryta ger Skeppshult dig en garanti på 25 år så du kan vänta dig att denna gryta kommer hålla riktigt länge. 


Specifikationer om Skeppshults gjutjärnsgryta

 • Kompatibel med induktion: Ja
 • Material: Gjutjärn
 • Volym: 4 liter
 • Tål maskindisk: NejHär köper du bästa stekgrytan från Skeppshult till lägsta pris


Emaljerad gjutjärnsgryta bäst i test - Le Creuset


Le Creuset stekgryta bäst i test

Le Creuset, känt från både matprogram och restauranger, är ett erkänt premiummärke. Varje gjutjärnsgryta är unik, gjuten i individuella sandformar och inspekterad av 32 olika personer innan godkännande. Trots det högkvalitativa hantverket är priserna överraskande rimliga.


Stekgrytan tål diskmaskin

En emaljerad gjutjärnsgryta från Le creuset erbjuder också enklare rengöring än andra stekgrytor. Till skillnad från generella rekommendationer om gjutjärn, kan Le Creuset-produkter diskas i maskin samt med diskmedel och borste, vilket underlättar skötseln avsevärt.


Jämn värmespridning och hög temperatur

Med Le Creuset får du en jämn värme som är perfekt för varma köttgrytor och ger en utvecklande gyllenbrun karamellisering som är nödvändig för smaken. Grytan klarar av att bli rejält varm - upp till hela 300 grader! Med denna goda värmekapacitet kommer grytan hålla sig varm länge så att du kan njuta av en lång och trevlig måltid. 


Stekgryta med livstidsgaranti

Grytan från Le Creuset levereras i flera olika färger; såklart i den klassiska orangea vulkanfärgen men även som svart, vit, blå, röd, mörkgrön och rosa. När du köper din gjutjärnsgryta får du en livstidsgaranti från Le Creuset. Grytan kan, förutom i ugn, användas på induktionshäll och över öppen eld.


OBS. För att bevara din grytas kvalitet och hållbarhet måste du ta hand om den på rätt sätt. Exempelvis ska du inte skära direkt i grytan med en vass kniv eftersom det orsakar skador på grytans emalj.


Emaljerad gryta bäst i test gjutjärnsgryta stor, gjutjärnsgrytor bäst i test gjutjärnsgryta bäst i test


Specifikationer om Le Creuset gjutjärnsgryta

Kompatibel med induktion: Ja

Material: Emaljerad gjutjärn

Volym: 4,2 liter

Tål maskindisk: JaHär köper du den emaljerade gjutjärnsgrytan från Le Creuset till lägsta prisSå gjorde vi testet om stekgrytor bäst i test

När det gäller stekgrytor är det viktigast att de klarar av att hålla hög värme och förslagsvis bra greppytor. Men när vi undersöker marknaden är det även tydligt att design spelar en stor roll, och det är inte så konstigt heller - folk vill ha snygga köksprylar! 


Funktionalitet och prestanda är dock fortfarande viktiga faktorer, även om produkten i sig är rätt kosmetisk, det finns ingen idé att köpa en dålig pryl bara för att den är snygg. Därför har vi tagit reda på vad experterna tycker om stekgrytorna i vårt test, för att få ett kvitto på att de fungerar väl i experternas tester och klarar att hålla den värme de lovar. 


Men förutom experternas tester har det även varit viktigt för oss att se vad användarna som har köpt de olika stekgrytorna tycker. Detta eftersom de oftast har en längre erfarenhet av en produkt än vad experter har, användarna kan ju använda dessa under flera år. Deras omdömen har därför i hög grad varit ledande för oss.


Test stekgryta - experternas omdömen

Business Insider testade den klassiska gjutjärnsgrytan från Le Creuset och gav den mycket bra kritik. De gillar gjutjärnsgrytans mångsidighet, tåliga design och dess jämna värmefördelning. Det enda som de saknar är slitsade handtag så att det känns säkrare att bära ut grytan ur ugnen och inte riskera tappa sitt hårda arbete på marken - eller dina tår!


Livsstilstidningen Domino gör ett djupdyk i Le Creusets produkter och är mycket positiva. De kommer fram till att det finns många anledningar till varför Le Creuset anses så välbeaktat. De gillar den emaljerade stekgrytan framförallt för dess hållbarhet och att den varar i flera generationer och att den inspirerar dig till att laga fler goda rätter.


bästa grytan, gryta bäst i test, stekgrytor bäst i test, bästa stekgrytan

Vilken är den bästa gjutjärnsgrytan?Användarnas omdömen och recensioner om stekgrytorna

Som alltid här på Bäst i test Guiden, tar vi även reda på vad konsumenterna tycker om sin produkt, här kommer några exempel; 


"Jag är ingen mästerkock så kan inte utvärdera hur bra grytan är för avancerade långkok men jag (eller vemsomhelst) skulle säkert kunna vinna "hela Sverige bakar" med receptet "no-knead bread" i den här grytan i ugnen. Men akta för handtagen, hela grytan blir uppvärmd! Finns i fler färger, jag valde röd-orange." (Le Creuset emaljerade gjutjärnsgryta)


"Verkligen jättenöjd. Särskilt om man låter den stå och bli genomvarm på låg värme innan man sätter igång har den suveränt robust värme. Blir helt ren utan protest efter användning. Inert emalj, egentligen den enda typen av kokkärl som inte läcker järn/krom/nickel till maten. Enda potentiellt negativa är vikten och att handtagen och lockets knopp blir varma vid lite längre kok. Men har man handduken redo är det ett icke-problem." (Le Creuset emaljerade gjutjärnsgryta )


"Oerhört nöjd!" (Skeppshult gjutjärnsgryta)


"Äkta professionellt redskap" (Skeppshult gjutjärnsgryta)


"Mycket bra gryta, tung men ingenting klistrar sig på botten." (Skeppshult gjutjärnsgryta)


"Fem stjärnor" (Skeppshult gjutjärnsgryta)


Testvinnarna av den bästa stekgrytan

Skeppshult gjutjärnsgryta - Stekgryta bäst i test

Bagaren och Kocken säljer Skeppshult Gjutjärnsgryta 4L för 1119 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

1119 kr är det lägsta priset just nu för Skeppshult Gjutjärnsgryta 4L!

Hos Cervera kan du köpa Skeppshult Gjutjärnsgryta 4L för 1599 kr. Frakt ingår i priset.


Le Creuset Signature -  Emaljerad gjutjärnsgryta bäst i test

Hos Cervera kan du köpa Le Creuset Signature 4.2 L för 3299 kr. Frakt ingår i priset.

3299 kr är det lägsta priset just nu för Le Creuset Signature 4.2 L!


Så sköter du om och rengör din gjutjärnsgryta

 1. Att underhålla en gjutjärnsgryta är enkelt. Börja med att undvika diskmedel, då detta kan skada grytans yta. Använd istället vatten och en borste för att rengöra grytan.
 2. Efter detta kan du med fördel strö ett lager salt (helst havssalt) över grytans botten och placera grytan i ugnen på medelhög värme i cirka 20 minuter. Ta sedan ut grytan och skrubba bort saltet med papper. 
 3. Töm saltet och låt gjutjärnsgrytan svalna. Gnid sedan in grytan med rapsolja och värm upp den i ugnen igen på låg värme i ca 15 min. Denna procedur ger grytan en riktigt lång livslängd.

Övriga tips

Om du är intresserad av fler smarta köksredskap kan vi rekommendera dig att läsa testet om den bästa fritösen eller bästa airfryern just nu eller testet om den bästa matberedaren som gör dig till en riktig stjärna i köket!


Starta dagen på bästa sätt med en brödrost och färskpressad juice från citruspressen. Med en bra mandolin förbereder du grönsaker till smörgåsen snabbt. Och vattenkokaren fixar varmt vatten till teet.


Ta nästa steg i din matlagning med en riskokare, sous vide-apparat och vakuumförpackare. Gör hemgjord pizza med pizzaugnen och våfflor med det bästa våffeljärnet - varför inte testa ett belgiskt våffeljärn


Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har stekgryta rea på ovanstående gjutjärnsgrytor. På så vis kan du göra ett riktigt fynd = den bästa gjutjärnsgrytan till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig.Frågor och svar om stekgrytor

 • Kan man förvara mat i stekgrytan över natten?
  Svaret beror på om grytan är emaljerad eller inte. Om gjutjärnsgrytan inte är emaljerad rekommenderar vi att man för över maten i ett annat kärl eller behållare för förvaring av maten under längre tid, eftersom grytan annars riskerar att rosta. Med en emaljerad gjutjärnsgryta har du inte detta problemet, så då kan du både laga maten och förvara den i samma gryta.
 • Hur rengör man en stekgryta?
  En emaljerad stekgryta är väldigt enkel att rengöra - diska som vanligt med diskborste eller svamp och lite diskmedel. Den kan även diskas i diskmaskinen. En icke-emaljerad gjutjärnsgryta tål dock inte diskmaskin eller diskmedel. Där räcker det med att försiktigt borsta bort stekrester med varmt vatten.
 • Vilken är stekgryta gjutjärn bäst i test?
  I vårt gjutjärnsgryta test har vi utsett Skeppshult Stekgryta 4L till bästa stekgrytan. Denna stekgryta har där med fått vår stämpel stekgryta bäst i test.

Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner och kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor och övrigt till hemmet.Philip Andrén

Bäst i test: Bästa stekgrytan

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast