Stekgryta bäst i test.

Tester på bästa stekgrytan 2023

Om du ska köpa en ny stekgryta och undrar vilken som är bäst i test har du kommit helt rätt! Vi har läst alla aktuella experttester och självklart hört vad konsumenterna tycker. Allt för att du ska kunna göra ett så bra val som möjligt och undvika dåliga felköp. 


I detta test har vi tagit fram två riktigt bra stekgrytor, en stekgryta bäst i test samt en lite dyrare modell som är vår premiumtestvinnare bland stekgrytor.


Våra toppval just nu

Bästa stekgrytan

Skeppshult Gjutjärnsgryta 4L

Stekgryta bäst i test Skeppshult Gjutjärnsgryta 4L
  • Hög kvalitet och 25 års garanti

  • Glaslock

  • Optimal för grytor

  • Glaslocket limiterar temperaturen till 230 grader

Bästa premiumval

Le Creuset Signature 4.2 L

Stekgryta bäst i test Le Creuset Signature 4.2 L
  • Klarar hela 300 grader

  • Kommer i flera färger

  • Perfekt för varma köttgrytor

  • Handtag blir varma

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide

Därför ska du ha en stekgryta

Tillhör du dem som inte äger en stekgryta i gjutjärn eller har du en gamla ärvd stekgryta som du aldrig använder så har du verkligen missat något. Det är först efter du börjar tillaga mat i en riktigt bra gjutjärnsgryta som du inser vad du har missat. Med en stekgryta blir det enkelt att laga grytor, stekar, kyckling, köttfärssås och andra goda maträtter till både stora och små sällskap. Självklart är stekgrytan ett måste för dig som också vill förbereda och tillaga storkok till veckans matlådor.   


Förutom att det ser snyggt ut med en fin stekgryta och att det blir lättare och godare att tillaga mat i en stekgryta så finns det andra bra fördelar som är värda att påtala. De har bl.a. en bättre värmekapacitet så dina rätter håller sig varmare längre. Den emaljerade stekgrytan är lättare att rengöra än en motsvarande i rostfritt stål samtidigt som den har ett bättre pris. Sedan håller emaljerade gjutjärnsgrytor också otroligt länge, så tar du hand om den väl och rengör den på rätt sätt är det en ägodel som kan följa dig hela livet ut. 


Nackdelen? Gjutjärnsgrytor blir väldigt varma så det gäller att du är redo med grytlapparna och håller eventuella barns fingrar borta från grytan. Och när du bär ut grytan från ugnen är det viktigt att du inte tappar den. Gjutjärnsgrytor är tyvärr relativt tunga.  


Så sköter du om och rengör din gjutjärnsgryta

För att bevara din grytas kvalitet och hållbarhet måste du ta hand om den på rätt sätt. Exempelvis ska du inte skära direkt i grytan med en vass kniv eftersom det orsakar skador på grytans emalj.


När det kommer till rengöring av grytan är det allra viktigaste är att inte använda diskmedel eftersom detta förstör grytans yta. Istället använder du vatten och en borste för att borsta den ren. Efter detta kan du med fördel strö ett lager salt (helst havssalt) över grytans botten. Ställ sedan in grytan i ugnen på medelhög värme. Efter drygt 20 min i ugnen tar du ut grytan och skrubbar saltet med papper. Häll sedan av saltet och låt gjutjärnsgrytan svalna. Efter detta gnider du in grytan med rapsolja och värmer grytan i ugnen på låg värme i ca 15 min. Via denna procedur får grytan en riktigt lång livslängd.

Stekgryta i gjutjärn bäst i test 

Bäst i test stekgryta i gjutjärn - Skeppshult  Stekgryta 4L 

(Klicka på stekgrytan för mer information om det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Skeppshult Gjutjärnsgryta 4LGjutjärnsgrytan från Skeppshult är en gryta med en volym på 4L och diameter på 25cm. Skeppshult, som idag är det enda Skandinaviska företaget som fortfarande gör produkter i gjutjärn, har en historik av väldigt hög kvalitet på sina produkter och det samma sak gäller för denna gjutjärnsgryta. 


Den är gjord i rent tackjärn med ett glaslock. Tack vare glaslocket är det enkelt att följa tillagningen samtidigt som du inte behöver öppna locket och därmed släppa ut värmen. Eftersom locket är i glas kan du inte tillaga mat i denna gryta i värme över 230 grader. 


När du köper denna stekgryta ger Skeppshult dig en garanti på 25 år så du kan vänta dig att denna gryta kommer hålla riktigt länge. 


Här köper du bästa stekgrytan från Skeppshult till lägsta pris

Hos Cervera kan du köpa Skeppshult Gjutjärnsgryta 4L för 1084 kr. Frakt ingår i priset.

1084 kr är det lägsta priset just nu för Skeppshult Gjutjärnsgryta 4L!

Bagaren och Kocken säljer Skeppshult Gjutjärnsgryta 4L för 1084 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

Stekgryta i gjutjärn - Bästa premiumval 

Bästa premiumval just nu - Le Creuset Signature 4L

(Klicka på stekgrytan för mer information om det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Le Creuset Signature 4.2 L


Le Creuset stekgryta

Le Creuset har du säkert sett i matprogram och på restauranger och det stämmer att det är lite av ett premiummärke. Tillverkningen sker i individuella sandformar vilket gör varje gryta unik och innan de godkänns har varje gryta passerat 32 par händer. Lyckligtvis är priset bra utifrån detta fina hantverk och i förhållande till vad du får. Le Creuset gör gjutjärnsprodukter av otrolig kvalitet och även flexibilitet. Denna gryta går exempelvis att diska både i maskin och med diskmedel + borste (vilket vi inte allmänt tipsade om enligt ovan). Detta gör rengöringsarbetet mycket enklare än hos andra gjutjärnsgrytor.


Med Le Creuset får du en jämn värme som är perfekt för varma köttgrytor och ger en utvecklande gyllenbrun karamellisering som är nödvändig för smaken. Grytan klarar av att bli rejält varm - upp till hela 300 grader! Med denna goda värmekapacitet kommer grytan hålla sig varm länge så att du kan njuta av en lång och trevlig måltid. 


Grytan från Le Creuset levereras i flera olika färger; såklart i den klassiska oranga vulkanfärgen men även som svart, vit, blå, röd, mörkgrön och rosa. När du köper din gjutjärnsgryta får du en livstidsgaranti från Le Creuset. Grytan kan, förutom i ugn, användas på induktionshäll och över öppen eld


Här köper du premiumvinnaren från Le Creuset till lägsta pris

Hos Kitchentime kan du köpa Le Creuset Signature 4.2 L för 2199 kr. Frakt ingår i priset.

2199 kr är det lägsta priset just nu för Le Creuset Signature 4.2 L!

Hos Cervera kan du köpa Le Creuset Signature 4.2 L för 2474.25 kr. Frakt ingår i priset.

Så gjorde vi testet

När det gäller stekgrytor är det viktigast att de klarar av att hålla hög värme och förslagsvis bra greppytor. Men när vi undersöker marknaden är det även tydligt att design spelar en stor roll, och det är inte så konstigt heller - folk vill ha snygga köksprylar! 


Funktionalitet och prestanda är dock fortfarande viktiga faktorer, även om produkten i sig är rätt kosmetisk, det finns ingen idé att köpa en dålig pryl bara för att den är snygg. Därför har vi tagit reda på vad experterna tycker om stekgrytorna i vårt test, för att få ett kvitto på att de fungerar väl i experternas tester och klarar att hålla den värme de lovar. 


Men förutom experternas tester har det även varit viktigt för oss att se vad användarna som har köpt de olika stekgrytorna tycker. Detta eftersom de oftast har en längre erfarenhet av en produkt än vad experter har, användarna kan ju använda dessa under flera år. Deras omdömen har därför i hög grad varit ledande för oss.


Test stekgryta - detta säger experterna 

Business Insider: testade den klassiska gjutjärnsgrytan från Le Creuset och gav den mycket bra kritik. De gillar gjutjärnsgrytans mångsidighet, tåliga design och dess jämna värmefördelning. Det enda som de saknar är slitsade handtag så att det känns säkrare att bära ut grytan ur ugnen och inte riskera tappa sitt hårda arbete på marken - eller dina tår!


Livsstilstidningen Domino: gör ett djupdyk i Le Creusets produkter och är mycket positiva. De kommer fram till att det finns många anledningar till varför Le Creuset anses så välbeaktat. De gillar grytan framförallt för dess hållbarhet och att den varar i flera generationer och att den inspirerar dig till att laga fler goda rätter.


Detta säger konsumenterna

Som alltid här på Bäst i test Guiden, tar vi även reda på vad konsumenterna tycker om sin produkt, här kommer några exempel; 


"Jag är ingen mästerkock så kan inte utvärdera hur bra grytan är för avancerade långkok men jag (eller vemsomhelst) skulle säkert kunna vinna "hela Sverige bakar" med receptet "no-knead bread" i den här grytan i ugnen. Men akta för handtagen, hela grytan blir uppvärmd! Finns i fler färger, jag valde röd-orange." (Le Creuset)


"Verkligen jättenöjd. Särskilt om man låter den stå och bli genomvarm på låg värme innan man sätter igång har den suveränt robust värme. Blir helt ren utan protest efter användning. Inert emalj, egentligen den enda typen av kokkärl som inte läcker järn/krom/nickel till maten. Enda potentiellt negativa är vikten och att handtagen och lockets knopp blir varma vid lite längre kok. Men har man handduken redo är det ett icke-problem." (Le Creuset)


"Oerhört nöjd!" (Skeppshult)


"Äkta professionellt redskap" (Skeppshult)


"Mycket bra gryta, tung men ingenting klistrar sig på botten." (Skeppshult)


"Fem stjärnor" (Skeppshult)
Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har stekgryta rea på ovanstående gjutjärnsgrytor. På så vis kan du göra ett riktigt fynd = den bästa gjutjärnsgrytan till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig.


Tips 2: Om du är intresserad av fler smarta köksredskap kan vi rekommendera dig att läsa testet om den bästa fritösen just nu eller testet om den bästa matberedaren som gör dig till en riktig stjärna i köket!
Ett urval av Bäst i test Guidens tester av köksmaskiner


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.
Philip Andrén

Bäst i test: Stekgryta

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Ursprungstestet skrevs 2020-01-22 och uppdaterades senast