Elgräsklippare bäst i test.

Elgräsklippare bäst i test 2023

Vill du veta vilken batteridriven elgräsklippare som är bäst i test 2023? Då har du kommit helt rätt!

 

Som vanligt här på Bäst i test Guiden har vi pratat med både experter och konsumenter för att få ett så bra svar på frågan som möjligt, allt för att du ska kunna göra ett så klokt köp som möjligt.


Våra toppval just nu

Batteridriven elgräsklippare

Gardena PowerMax Li-40/32

Elgräsklippare bäst i test Gardena PowerMax Li-40/32
 • Flexibel nära kanter och runt träd

 • Funkar bra för mindre gräsmattor

 • Batteri laddar snabbt

 • Dålig manual

 • Dålig batteritid om du har stor gräsmatta

Elgräsklippare med sladd

Gardena PowerMax 1800/42

Elgräsklippare bäst i test Gardena PowerMax 1800/42
 • Inställbart handtag

 • Klipper bra

 • Bra uppsamlare

 • Hög ljudnivå

priser i samarbete med Prisjakt

Om du tillhör en av dem som köpte en eldriven gräsklippare för ca 15 år sedan är sannolikheten stor att du tyckte att det var riktigt jobbigt att klippa gräset. Visst blev gräset fint klippt, men du var hela tiden tvungen att parera gräsklipparen med sladden som väldigt lätt klipptes av. Dagens räddning är den batteridrivna elgräsklippare. De batteridrivna gräsklipparna har funnits i ett par år och denna gräsklippare tar genast bort alla sladdproblem samtidigt som du slipper köpa bensin till din gräsklippare. Och viktigast av allt, elgräsklippare är inte en miljöbov som de bensindrivna.


Fördelar med en sladdlös batteridriven elgräsklippare:

 • Eliminera miljöboven - förbränningsmotorerna i bensindrivna gräsklippare är riktiga miljöbovar även om du använder miljöbränsle.
 • Slipp den krångliga sladden - förutom att det är farligt att klippa av sladden så kommer klippningen ta mycket mindre tid när du slipper parera den jobbiga sladden!
 • Ljudet - en batteridrivna elgräsklippare låter betydligt mindre än en bensindriven.
Bästa elgräsklippare - batteridriven och sladdlös

Efter att ha läst tester, pratat med experter och sett vad konsumenterna säger så har vi plockat fram en batteridriven testvinnare för er. Vår vinnare har varit med i gamet ett tag och är ingen mindre än Gardena PowerMax Li-40/32.

 

Utöver testvinnaren finns det andra tillverkare som säljer batteridrivna gräsklippare som håller god kvalitet, t.ex. Ryobi, Bosch och Husqvarna

Bästa elgräsklipparen just nu - Gardena PowerMax Li-40/32

(Klicka på bilden för att få mer information om bästa priset på produkten)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Gardena PowerMax Li-40/32


Gardena PowerMax är en sladdlös, batteridriven, elgräsklippare. Den är välbygd och användarvänlig. Handtaget kan fällas ihop för att gräsklipparen ska ta mindre plats. Den är komfortabel och lättmanövrerbar.

 

PowerMax Li-40/32 levererar bra resultat och ger en jämn klippning, både i högt och kort gräs. Även om gräset är lite blött så kommer du ändå se fint resultat på klippningen. 

 

Dess blad är 32 cm långt och dess höjd som går att ställa in i 10 olika lägen som går från 20mm till 60mm. Givetvis kommer en uppsamlare med vars volym är 30L. 

 

Dess batteri har en genomsnittligt drifttid på ca 30-40 minuter beroende på hur högt gräset här. Skulle du få slut på batteri mitt under användningen så kan det laddas upp igen till 80% styrka på mindre än 1 h - perfekt för en välförtjänt kaffepaus! Litriumjonbatteriet är enkelt att underhålla och byta ut. På en LED-display kan du se batteriets status. 

 

PowerMax Li-40/32 väger 9,1 kg. Gräsklipparen kommer delvis demonterad men det medföljer tydliga instruktioner om hur den sätts ihop så det skall ej vara något problem. Denna video visar hur det går till.

 

Ljudnivån för gräsklipparen ligger på 82dB vilket är lågt då det inte är ovanligt att gräsklippare går över 90 dB. Läs mer pa Gardena hemsida


Nackdelarna med denna gräsklipparen då? De vill vi ju också veta! Det vi kan se är att gräsklipparen presterar något sämre när det gäller att klippa på ojämn mark samt i sluttningar då resultatet blir ojämnt. 

 

Så säger konsumenterna

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även reda på vad konsumenterna tycker om sin produkt, här kommer några exempel;


"Jag är mycket nöjd med Gardena PowerMax Li-40/32. Gräsklipparen är lätt och manövrerbar, jag behöver inte mer för min 130 kvm gräsmatta." 


"Gräsklipparen kan hantera högt gräs och skär rakt igenom. Är gräset högt använder jag inte en uppsamlingskorg."


"Jag kämpade mig igenom vår lilla trädgård med en handklippare i åratal eftersom jag trodde att en gräsklippare inte skulle vara värt det i en så liten trädgård. Då handklipparens blad blev mer slitna så köpte jag en Gardena. Och jag undrar verkligen varför jag inte gjorde det tidigare." 


"Fungerar mycket bra men pågrund av den smala skärbredden skulle jag rekommendera den för mindre tomter. Har du en större tomt behöver du en gräsklippare med större skärbredd!" 

 

Här köper du elgräsklipparen till bästa pris

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 36 banker och långivare.


Verktygsproffsen säljer just nu Gardena PowerMax Li-40/32 för 3462 kr. Frakten ingår i priset.

3462 kr är det lägsta priset just nu för Gardena PowerMax Li-40/32!

Hos Odla.nu kan du köpa Gardena PowerMax Li-40/32 för 3999. Frakten hem till dig ingår i priset.

Bästa gräsklippare med sladd - för dig med stor tomt

Om du har en större gräsmatta kan en batteridriven gräsklippare innebära problem eftersom du oftast inte hinner bli klar med klippningen innan gräsklipparen behöver laddas igen. Vill du göra ett miljömedvetet val utan kompromisser är en elnätsdriven gräsklippare något för dig. Och den bästa elnätsdrivna gräsklipparen just nu är: Gardena PowerMax 1800/42.

Bästa elgräsklipparen just nu - Gardena PowerMax 1800/42.

(Klicka på bilden för att få mer information om bästa priset på produkten)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Gardena PowerMax 1800/42


Denna elgräsklippare är otroligt lättkörd och väldigt bekväm med sina 10 inställbara höjdlägen. Ändring av höjdläget gör du med ett enkelt knapptryck. Med en generös arbetsyta på 42 cm, klipphöjd från 2-6cm och välbehandlade blad/knivar får du alltid det bästa klippresultatet. 

 

Gräsklipparens uppsamlare rymmer hela 45L. Detta gör den till en av få gräsklippare som klarar av större gräsmattor utan uppladdning/avbrott. Tack vare gräsklipparens effektiva blad funkar den också bra för gräs som ligger tätt intill väggar och kanter. 

 

Gardena PowerMax kan också använda sig av mulchning, dvs att du ej använder uppsamlaren och gräset får återgå till gräsmattan som gödning. Gräset klipps då flera gånger av bladen och finfördelas för att ge bästa gödningsmöjligheter. 

 

Efter klippning är förvaring av Gardena PowerMax 1800/42 enkel. Gräsklipparens handtag kan enkelt vikas för att ta upp så lite plats som möjligt. Att flytta gräsklipparen är enkelt också eftersom den endast väger 12kg. 

 

Så säger konsumenterna

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även reda på vad konsumenterna tycker om sin produkt, här kommer några exempel:


”Mycket bra kvalitet, gräsklippningen är perfekt och du ser inte de bruna spetsarna efter klippningen. Uppsamlaren är rymlig och tar hela min gräsmatta på 120kvm. Jag lyckas på kort tid få till en exakt klippning utan att använda kantskärare. Jag rekommenderar den.”

 

”Gräsuppsamlarens montering är extremt lätt.” 

 

”Jag är helt nöjd med gräsklipparen. Den klipper bra och kvaliteten är också bra.” 

 

”Mycket kraftfull och praktisk.”

 

”Mycket nöjd med mitt köp. Låg vikt och enkel att använda, ibland är det dock lite jobbigt att montera uppsamlaren.”

 

Här köper du gräsklipparen till bästa pris

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 37 banker och långivare.


Hos Odla.nu kan du köpa Gardena PowerMax 1800/42 för 2899. Frakten hem till dig ingår i priset.

2899 kr är det lägsta priset just nu för Gardena PowerMax 1800/42!

Verktygsproffsen säljer just nu Gardena PowerMax 1800/42 för 3388 kr. Frakten ingår i priset.

Proffsmagasinet säljer just nu Gardena PowerMax 1800/42 för 3633 kr. Frakten ingår i priset.

Köpguide - tänk på detta innan du slår till

När du ska köpa din elgräsklippare bör du tänka på följande: 


 1. Klippbredd - välj en lämplig klippbredd så att det inte tar år och dagar innan du har klippt färdigt.
 2. Klipphöjd - denna ska vara justerbar så att du kan få gräsmattan precis som du vill ha den.
 3. Kraft - är din gräsmatta extra tjock är det bra att välja en elgräsklippare med mycket kraft, så inte batteriet hinner dö ut för att det ansträngs mer!
 4. Vikt - en lätt gräsklippare är enklare att ha o göra med än en tung.
 5. Manövrerbarhet - välj en gräsklippare som är enkel att manövrera så du enkelt har tillgång runt träd och hörn.
 6. Garanti - titta så att gräsklipparen du ska köpa har både garanti och servicealternativ ifall det skulle behövas!
Så gjorde vi testet

När vi undersökte vilken elgräsklippare som är bäst i test har vi tagit reda på vad experterna tycker om de olika som finns på marknaden just nu, och på så sätt har vi kunnat få en bra bild över hur de olika gräsklipparna presterar. Här har experterna bland annat gjort tester på hur enkla gräsklipparna är att hantera, hur lång batteritid de erbjuder, om klippbredden gör klippandet effektivt och slutligen även hur tjockt gräs de klarar av. 


I kombination av med experternas tester har vi även sett vad användarna tycker om gräsklipparna som tar hem experternas tester. Här går det enklare att se om gräsklipparna håller vad de lovar och hur väl de håller under längre tid då vanliga konsumenter har möjlighet att testa dessa under längre tid. Denna kombination av goda expertomdömen och bra användarrecensioner har i hög grad varit ledande för oss i valet av bästa elgräsklippare.


Test elgräsklippare - Experternas omdömen

T3.com, 2019, gav Bosch Rotak 43 Li en sjätteplats i deras test. De dubbar den till "Den bästa sladdlösa gräsklipparen" och tycker om dess komfortabla handtag, att den är lätt att manövrera samt dess utökade gräskammar som även klipper till kanter. De gillar inte att den är relativt dyr samt dess batteritid på 30-40 minuter.


Råd & Rön, 2018: gav Gardena PowerMax Li-40/32 68 poäng vilket gav den en välförtjänt 4:e plats. Den presterade bra i delmomenten; klippförmåga, hinder och svårigheter samt hanterbarhet. Vinnare i Råd & Röns test blev vår premiumvinnare Bosch Rotak 43 Li.


Råd & Rön: I sitt test av gräsklippare hamnar Gardena PowerMax på 4:e plats. Den får mycket bra betyg i kategorierna Klippförmåga och Hanterbarhet men något lägre i ljud eftersom den kommer upp i 82dB. Detta är dock rätt bra för gräsklippare då det inte är ovanligt att de kommer upp i över 90dB.

 

goodhousekeeping.com, 2015, gillade Bosch Rotak 43 Li och gav den 77 av 100 poäng. Även de gillar det komfortabla handtaget och att det går att fälla ihop för mer plats. De gillar även gräsklipparens användarvänlighet, byggkvalitet, goda resultat i både högt och kort gräs samt dess stora gräsuppsamlare på 50L. De gillade inte att vissa delar av testgräsmattan de gjorde testet på blev, istället för trimmat, platt.

 

lawnmowerhut.com, 2019, testade Bosch Rotak 43 Li och gillar att den är välbygd, intuitiv att använda samt att den är snabb, tyst och kraftfull. De gillar inte att den känns bräcklig men de menar att det är för att gräsklipparen ska väga så lite som möjligt.

 

easylawnmowing, 2019, gillade Bosch Rotak 43 Li och gav den 5 av 5 stjärnor!

 

Aftonbladet, 2017, testade 7 batteridrivna gräsklippare. Vinnaren i detta test blev Ryobi OLM1841H som även har presterat bra i andra tester.

 

Hus o Hem, 2014, testade 8 batteridrivna gräsklippare där Bosch Rotak 43 Li presterade allra bäst och kammade hem 4/5 poäng! Om gräsklipparen sa de: "Låg vikt, rullar enkelt och klipper bra". De tyckte det var ett stort plus att det finns plats för ett extra batteri.
bästa elgräsklippare

Få den finaste gräsmattan idag med den bästa elgräsklipparen


Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har elgräsklippare rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa elgräsklipparen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Tips 2: För att din gräsmatta ska hållas frisk och i bästa skick rekommenderas ett bra bevattningssystem. Hos oss på Bäst i test Guiden hittar du allt om det bästa bevattningssystemet just nu.  


Tips 3: På vår kategorisida för gräsklippare bäst i test hittar du alla våra tester som rör gräsklippare!
Vanliga frågor och svar

 • Hur länge varar batteriet på en elgräsklippare?
  På en bra batteridriven gräsklippare får du ut mellan 30-50 minuter drifttid. Men givetvis kan detta variera beroende på hur tjock gräsmattan är. Desto tjockare, desto mer energi går åt.
 • Hur lång tid tar det att ladda batteriet?
  Att ladda elgräsklipparen till 100% tar cirka 2 timmar.
Bäst i test Guidens gräsklipparetester


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.
Philip Andrén

Bäst i test: Elgräsklippare

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Ursprungstestet skrevs 2019-08-09 och uppdaterades senast