Robotdammsugare bäst i test

Robotdammsugare bäst i test 2023 - Jämförelse av 5 modeller

Ska du köpa robotdammsugare och vill veta vilken som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt!


Som vanligt här på Bäst i test Guiden har vi tittat på de olika dammsugare som experterna testat och vägt samman deras betyg med konsumenternas utlåtanden och där av fått fram våra testvinnare. Vi har tagit fram 5 olika robotar som täcker olika behov - allt för att du ska hitta den som passar dig och ditt hem allra bäst.Bästa robotdammsugarna just nu

Robotdammsugare bäst i test

Roborock S8

Robotdammsugare bäst i test Roborock S8
 • Bra sugkraft

 • Låg ljudnivå

 • Prisvärd robotdammsugare

 • Inga vid detta pris

Mest prisvärd

Dreame D9

Robotdammsugare bäst i test Dreame D9
 • Kraftigt sug

 • Osynliga väggar och no-go zoner

 • Moppfunktion

 • Bra app

 • Inte lika bra resultat som de dyrare modellerna

Utmanaren

iRobot Roomba J7+

Robotdammsugare bäst i test iRobot Roomba J7+
 • Enkel att sätta igång

 • Upp till 10 kartor i appen

 • God objektsigenkänning

 • Har svårt att få upp djurhår

Bäst för dig med husdjur

iRobot Roomba S9 Plus

Robotdammsugare bäst i test iRobot Roomba S9 Plus
 • Dammsuger mattor bra

 • Kan skapa 10 kartor

 • Bäst mot djurhår

 • Dyr

Bästa robotdammsugare med moppfunktion

Roborock S7 MaxV Ultra

Robotdammsugare bäst i test Roborock S7 MaxV Ultra
 • Både dammsuger och moppar golvet

 • Tömmer sig själv

 • Bästa navigering i testet

 • Dyr

 • Klumpig dockningsstation

 • Tyngst i testet

priser i samarbete med Prisjakt

Bästa robotdammsugaren just nu - Roborock S8

Efter att ha tagit del av experttester och inte minst konsumenternas betyg av sina köp, blir valet enkelt. Vår nya testvinnare kommer från en uppstickare som på kort tid blivit mycket populär, tack vare sina billigare modeller av hög kvalitet! Den bästa robotdammsugaren just nu RoboRock S8.


Roborock S8 - robotdammsugare bäst i test


Bästa robotdammsugaren just nu - RoboRock S8

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på Roborock S8 Visa färre priser Visa fler priser


Kan styras över Wi-Fi

Roborock S8 har två hållbar silikonborstar och stöd för 5 GHz Wi-fi. Den har även ett tystare rotorblad vilket leder till en bekväm ljudnivå. Batteriet har även gjorts mer effektivt vilket gör att den kan köras 3 timmar i sträck på "tyst läge". 


Bestäm hur den ska städa

Med den tillhörande appen (Mi Home App) kan du följa dammsugaren i realtid och rita ut zoner där du inte vill att dammsugaren ska köra. Du kan även bestämma hur intensivt roboten ska dammsuga i varje rum, exempelvis kan den få köra på hög intensitet i hallen men låg intensitet i köket - där den kan få köra på tyst läge. 


Roborock S8 lär sig den snabbaste rutten i ditt hem snabbt. Den rör sig effektivt förbi hinder men kan ha svårt att ta sig upp över höga trösklar. Mattor är dock inget problem då roboten kan automatiskt höja och sänka sin borste beroende på underlag.


Moppar golvet

Roborock S8 är inte bara en dammsugare utan den har även en moppfunktion och du får med en återanvändbar moppfilt vid köp. För att aktivera moppfunktionen sätts vattentanken i och därefter kan du styra med appen var i hemmet du vill att Roborock ska moppa. Du behöver inte vara orolig att den ska moppa på en matta, eftersom Roborock S8 automatiskt känner av underlaget.


Enkel att underhålla

Roborock S8 kan dammsuga 300 kvm på en enda laddning och åker därefter tillbaka till sin laddningsstation. Det är rekommenderat att dammsugaren töms efter varje körning för att det inte ska bli stopp vilket kan ses som ett minus. Det avtagbara HEPA-filtret kan tvättas och återanvändas. Vill du slippa detta har Roborock S7 MaxV Ultra automatisk tömning av både vattentank och dammbehållare


Specifikationer

 • 6.0 kPA maximal sugkraft
 • CarpetBoost-funktion (ökar sugkraften på mattor)
 • Vikt: 4,8 kg 
 • Batteritid: 3 h batteritid
 • Laddningstid: 6 h för Li-Ion batteriet (tom-full)
 • Ljudnivå: 68,5 dB
 • Dammbehållare: 0,4 L
 • 4 sugnivåer: quiet, balanced, turbo och max
 • Mått: 353 x 350 x 96,5 mm (BxDxH)


Robotdammsugare bäst i test - det säger konsumenterna

Som vanligt här på Bäst i test Guiden har vi tagit reda på vad konsumenterna tycker om sitt köp, det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av produkten. Här kommer några exempel;


"Klockren, funderade länge på att köpa en. Nu i efterhand förstår jag inte vad jag funderade på. Underlättar veckodammsugningen enormt mycket."


"Perfekt att sätta på om ni ska iväg eller är utomhus i trädgården och grejar. Kan även zon städas, t.ex. under matbordet eller i köksdelen där det oftast blir lite smutsigare än på andra ställen. 5 av 5!"


"Suverän maskin. Riktigt bra robotdammsugare. Fastnar aldrig och sköter dammsugningen helt. Den här är klart bäst. Glöm inte att uppdatera mjukvaran annars funkar den inte, sedan perfekt."


"Så mycket bättre än min Roomba 630. Smidigt med karta och att man kan välja vilket rum den ska städa alt. en zon att städa." 


"Hur bra köp som helst! Köp ba köp!"


"Den gör att man blir lycklig utbrast den initialt skeptiska hustrun när hon granskat resultatet av premiärstädningen. Om jag får säga det själv så är det en outstanding produkt som är inget mindre än en game changer när det kommer till att städa och underlätta vardagens göromål." 


"Min första robotdammsugare, så jag har ingen uppfattning om hur den är jämfört med förra generationen (S5). Efter en vecka nu kan jag bara säga att jag är extremt nöjd! Blev väldigt imponerad över hur mycket damm den lyckas hitta varje körning (körd 3ggr)." 


"Schemaläggningen är smidig och skönt att ha den körandes när jag inte är hemma. Den kommer enkelt in under möbler och bor just nu under min soffa. Betydligt enklare att förvara jämfört med min gamla "vanliga" dammsugare."


Nackdelar

Dammbehållaren har ett hål till för större partiklar men eftersom det inte finns någon lucka till denna leder det till att du får plocka bort lite större skräpbitar samt att det kan trilla ut lite damm när du behöver tömma behållaren i soptunnan. 


En annan nackdel är silikonborsten som sitter på plats med hjälp av en skruv vilket gör att hår kan snurras in i själva skruven. Andra modeller använder ofta en magnet för att hålla sidoborsten på plats vilket eliminerar detta problem. Dock för skruven med sig en fördel: sidoborsten kommer aldrig ramla av under användning! 


Lyckligtvis är dessa nackdelar en fråga om bekvämlighet istället för stora produktfel som får roboten att strula eller gå sönder.


Köp robotdammsugare bäst i test till lägsta pris här

Hos dessa butiker kan du köpa testvinnaren bekvämt och enkelt. När du köper robotdammsugare bäst i test online kan du även få den levererad direkt hem till dörren.


De bästa priserna på Roborock S8 Visa färre priser Visa fler priser
Bästa billiga robotdammsugare – Dreame D9

Bra kvalitet behöver inte kosta skjortan, vilket bevisas mycket väl av Dreame D9. Denna dammsugare gör det enkelt att hålla det mindre hemmet, eller lägenheten fri från damm och smuts.

 

Bästa billiga robotdammsugare - Dreame D9

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på Dreame D9 Visa färre priser Visa fler priser


Budgetvariant med bra funktioner

Dreame D9 är en riktigt bra robotdammsugare i budgetsegmentet och erbjuder tilltagen sugkraft, en smart app och moppfunktion. Detta gör det enkelt att hålla hemmet rent utan någon ansträngning. Den använder sig av ett lasersystem för att navigera runt i hemmet och har en drifttid på 150 minuter innan den behöver laddas


Dess behållare för damm och skräp är på drygt en halv liter vilket också är generöst. Vattentanken (för moppfunktionen) har en kapacitet på 270 ml


Rejäl sugkraft

Trots att det är en hyfsat billig robotdammsugare har den ändå rejält med kraft och kan på mattor komma upp i en sugkraft på 3000 Pa. På vanligt golv går den dock ner. 


Samma app som testvinnaren

Med appen finns det möjligheter att sätta upp scheman, no-go zoner samt osynliga väggar där du inte vill att robotdammsugaren ska röra sig. Det går även att sätta upp no-mopp zoner där du inte vill att det ska moppas. Här är den största skillnaden mot vår testvinnare att den inte sparar kartor över områden, vilket gör att den inte städar lika effektivt som vår testvinnare RoboRock S7.


Ljudnivå

Trots en stark sugkraft går ljudnivån till max 65 dB. På standardläge kan du förvänta dig runt 60,5 dB, vilket är i nivå med en vanlig konversation.


Lång laddtid

Efter avslutad städning åker roboten tillbaka till sin laddningsstation och laddar upp sig inför nästa körning. Här tar det mellan 6-8 timmar för att den ska laddas till full styrka. Det låter som en lång tid men det är sällan den kör tills den inte har något batteri kvar. Med smart teknik kör den istället lite då och då för att ständigt vara tillgänglig för en ny körning.


Specifikationer

 • Vikt: 3,8 kg
 • Batteritid: 2,5 h
 • Laddningstid: 7 h för Li-Ion batteriet (tom-full)
 • Ljudnivå: 65 dB
 • Dammbehållare: 0,57 L dammbehållare
 • Mått: 350 x 350 x 96 mm (BxDxH)


 

Detta tycker användarna om Dreame D9

Riktigt grym för det priset. Städar vår lägenhet på 80 kvm utan problem, vi har mycket mattor och husdjur och detta är inget problem.”


“Väldigt prisvärd! Är mer än nöjd med köpet. Dammsuger riktigt bra och får med sig smuts ända in vid kanterna. Även mopp funktionen fungerar bra. Lätt att konfigurera zoner.” 


“Prisvärd, gör sitt jobb! “Bästa presenten jag fått” - morsan."


“Godkänt resultat varje gång. Kräver en del underhåll mellan körningarna då det fastnar mycket hår och annat i rörliga/roterande delarna. Med det följer med ett bra verktyg för det ändamålet.”


”Bra maskin som gör sitt jobb. Lite sämre efter väggar där sugmunstycket inte kommer åt lika bra, men för övrigt väldigt bra resultat.”


”Den tar sig fram rätt bra över trösklar men de får inte vara för höga.”


”Efter två månaders användning är den över förväntan, oslagbart värde dessutom är den en rolig och tuff robotdammsugare.”


”Min första robotdammsugare. Har varken behövt dammsuga eller vaska/moppa manuellt sedan jag köpte den för 3 veckor sedan vilket är ett toppbetyg i sig.”


Nackdelarna: Om en robotdammsugare med moppfunktion är högt uppe på din lista är detta fel val. Visst moppar den, men du får mycket bättre resultat med lite dyrare robotar. Det finns även få användare som har klagat på hållbarheten. En annan nackdel är att det tar mellan 6-8 timmar för att den ska laddas upp till full styrka. 

 

Här kan du köpa Dreame D9 till bästa pris

De bästa priserna på Dreame D9 Visa färre priser Visa fler priser
iRobot Roomba J7 Plus - utmanaren

En robot som nyligen lyfts upp i flera experttester är iRobot Roomba J7 Plus, senast i Aftonbladets test. Detta är en smart robotdammsugare som tömmer sig själv och erbjuder mycket god navigation där den upptäcker även de minsta hindren. Läs mer om iRobot Roomba J7+ här nedan! 


Utmanaren - iRobot Roomba J7+

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

Prisjakt de bästa priserna på iRobot Roomba J7+
prisjämfört med Prisjakt
Visa färre priser Visa fler priser


Smart navigering

iRobot Roomba J7+ är en högpresterande dammsugare som erbjuder avancerad teknik som undviker hinder och håller ditt hem rent och dammfritt. Till sin hjälp har den en inbyggd kamera som kombineras med Ai-teknologi som upptäcker hinder som husdjursavfall och sladdar, vilket gör den särskilt användbar i hem med röriga ytor eller med husdjur som har en tendens att gå på toaletten inomhus. 


Via integrering till appen går det även att sätta upp virtuella väggar och zoner där du inte vill att roboten ska dammsuga. Och du kan även använda appen för att sätta upp körscheman, exempelvis att robotdammsugaren endast ska suga när du är borta på jobbet, så att du kan komma hem till ett rent golv varje dag.


Specifikationer

 • Vikt: 3,4 kg
 • Batteritid: 1,5 h
 • Ljudnivå: 64 dB
 • Dammbehållare: 0,4 L
 • Mått: 338 x 338 x 86 mm (BxDxH)


Prestanda

Till skillnad från andra alternativ på marknaden går det inte att manuellt styra sugkraften hos Roomba J7+, dock är detta ingenting som behövs eftersom den själv känner av ifall mer sugkraft behövs - exempelvis på mattor. 


Självrengörande

En annan fördel som Roomba J7+ erbjuder är dess självrengörande funktion. Efter varje rengöringsrunda tömmer roboten automatiskt sin dammbehållare i en allergisäker påse. Detta gör den till ett bra val om ni har allergiker i hemmet. 


Nackdelar

En nackdel som en del användare har rapporterat är att själva basstationen är högljudd under tömning, och det är därför ett bra tips att ställa denna stationen i ett rum du inte vistas alltför mycket i. En annan nackdel med Roomba J7+ är också att den har svårigheter att samla upp djurhår på mattor. Har du husdjur som fäller mycket kan det därför vara ett bättre alternativ att kika på vår rekommendation för bästa robotdammsugare mot hundhår lite längre ner på denna sida. 


Detta tycker användarna om Roomba J7+

"Att komma igång är verkligen en "barnlek". Det tog bara någon minut innan dammsugaren var uppkopplad och redo. Funkar toppen såhär långt. Är också imponerad hur bra den hittar."


"Efter ca 6 månader kan jag säga att jag är huvudsakligen nöjd med denna. Den hade lite svårt kartlägga alla rum i början och fick ibland för sig att två rum hängde ihop."


"Riktigt fin dammsugare. Den har dock lite svårt att plocka upp djurhår när vår hund fäller. Men den samlar dem snyggt i remsor på golvet."


Här kan du köpa Roomba J7+ till bästa pris
Bästa robotdammsugaren om du har husdjur

Att ha husdjur är i de flesta fallen helt underbart, men det innebär också extra arbete när det kommer till rengöring och underhåll av ditt hem. Lyckligtvis finns det nu robotdammsugare som är utformade för att hantera de specifika utmaningarna som husdjur kan medföra. Bästa robotdammsugaren mot hund- och katthår är iRobot S9+


Bästa premiumval just nu - iRobot Roomba S9+

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

Prisjakt de bästa priserna på iRobot Roomba S9 Plus
prisjämfört med Prisjakt
Visa färre priser Visa fler priser


Klarar av flitig användning

Detta är en imponerande robotdammsugare som tömmer sig själv vid sin dockningsstation. Dessutom har den en bra kapacitet på 440 ml vilket ger cirka 30 städningar, vilket gör att den kan användas flitigt för att ständigt få bort damm - vilket är tacksamt för allergiker och husdjursägare som kan uppleva ökad dammbildning och ett behov av att rengöra oftare. 


Specifikationer

 • Vikt: 4,12 kg
 • Batteritid: 1,5 h 
 • Ljudnivå: 64 dB
 • Dammbehållare: 0,55 L
 • Mått: 310 x 310 x 89 mm (BxDxH)


Kommer åt hörn

Den har även ett mycket smart navigeringssystem som skapar en detaljerad karta över ditt hem, och kan därför navigera mer effektivt och minska risken för att missa områden under städning. Detta är särskilt fördelaktigt för husdjursägare eftersom Roomba S9+ kan enkelt manövrera runt möbler och hinder. Men förutom det gör dess smarta form det möjligt för att den ska nå svåråtkomliga områden som hörn - och därmed kan fånga upp mer hår och damm från husdjur. 


Med appen kan du sätta upp 10 olika zoner i ditt hem vilket gör det enkelt att skicka kommandon angående vilka områden du vill ha städat. Har du exempelvis sett en del hundhår på mattan i vardagsrummet, eller vid köket, kan du enkelt skicka ditt robotdammsugaren med ett enkelt kommando i appen. 


Bäst för husdjursägare

Det som dock gör den till den bästa robotdammsugaren för husdjur är dess prestanda och hur den klarar att suga upp hår från hund och katt, oavsett om det ligger på hårda golv eller på mattor, vilket görs möjligt tack vare dess starka sugkraft och smarta borste som ser till att päls samlas in.


Detta säger konsumenterna om Roomba S9+

"Jämfört med 980 är den rätt mycket tystare."


"Inte värt det skyhöga priset - Otroligt dålig app, i övrigt bra robotdammsugare. Jämför den med min gamla Roomba 980. Städresultatet blir ungefär det samma. Den här är bättre på att komma åt i kanter och tar sig över trösklar något bättre, fastnar inte på vissa ställen."


"Bäst på marknaden när det gäller både städning och navigation. Räcker så! Full pott."


"Mycket noggrann. Den klättrade lätt på Shaggy Chic-mattorna och dörrmattan. Den hade också inga problem med att dammsuga under ett lågt soffbord och IKEA köksskåp."


Här kan du köpa Roomba S9+ till lägsta pris
Bästa robotdammsugaren med mopp

När det gäller det bästa premiumvalet har vi tagit hänsyn till viktiga faktorer som navigering, batteritid, extra funktioner, sugkraft, storlek samt hur väl dockstationen fungerar. Men det har också varit viktigt att det bästa premiumvalet kan stå för sitt pris - och håller vad den lovar. En robotdammsugare som gör detta är Roborock S7 MaxV Ultra.


Bästa robotdammsugare med moppfunktion - Roborock S7 MaxV Ultra

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på Roborock S7 MaxV Ultra Visa färre priser Visa fler priser


Underhåller sig själv

Roborock S7 MaxV Ultra är storsyskonet till vår testvinnare Roborock S7. Och skillnaden är främst att den har bättre prestanda och en fullfjädrad dockningsstation, som automatiskt rengör moppen, fyller på vattentanken samt tömmer dammet. Helt enkelt minskar den underhållet markant. 


Moppar och dammsuger

Tack vare kombinationen där du både for dammsugning och moppning kan du hålla golvet där hemma i toppskick utan någon ansträngning alls. Den känner även av ifall den kör mot en matta och drar upp moppen, för att inte skada mattan. Och på mattan ökar även dess sugkraft för att göra helt rent. 


En annan fördel är även att den kan köra länge tack vare dess batteritid på hela 180 minuter innan den åker tillbaka till sin dockningsstation för att laddas. 


Specifikationer

 • Vikt: 4,6 kg
 • Batteritid: 3 h 
 • Ljudnivå: 67 dB
 • Dammbehållare: 0,4 L
 • Mått: 353 x 350 x 96,5 mm (BxDxH)


Användarvänlig

En av de mest uppskattade fördelarna med S7 MaxV Ultra - och egentligen alla dammsugare från Roborock - är dess användarvänlighet, där appen är både enkel att förstå och använda. Här kan du sätta ut virtuella väggar och no-go zoner. Och tack vare att du får möjlighet att sätta upp 4 kartor blir det enkelt att ge robotdammsugaren uppgiften att "dammsuga vardagsrummet". 


Nackdelar 

En nackdel med S7 MaxV Ultra är framförallt att den inte är lika smal som andra alternativ, vilket kan göra att den har svårt att ta sig under låga möbler. Den andra nackdelen är dess höga pris. 


Detta säger konsumenterna om S7 MaxV Ultra

"Skulle säga att denna dammsugaren är topp 1 idag! Äntligen en dammsugare som rengör sig själv, där man inte behöver varje gång eller varannan gång fylla på och rensa dammbehållaren, samt rengöra moppen med en borste!"


"Haft dammsugaren runt en vecka och är väldigt imponerad. Väldigt bra objekt igenkänning, och går även att säga åt den att strunta i saker som hinder om man vill, t.ex. om du vill att den ska köra rakt igenom tyg som hänger från en soffa eller liknande."


"Den mest fantastiska produkten som någonsin kommit till din dörr. Denna städar mycket bättre än vad jag kan göra själv. Värd varenda krona!"


"Super bra är hel nöjd med den!"


"Kan förmodligen vara det bästa köp jag någonsin gjort. Dyr? Absolut. Men värd varenda krona när man har tre utekatter..."


"Super bra är hel nöjd med den!"


Här kan du köpa S7 MaxV Ultra till lägsta pris


Whiteaway erbjuder Roborock S7 MaxV Ultra just nu för 12741 kr. Frakten ingår även i priset.

12741 kr är det lägsta priset just nu för Roborock S7 MaxV Ultra!

eNemo säljer den för 12741 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Tretti.se säljer Roborock S7 MaxV Ultra för 12790 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 15569 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.
Jämför robotdammsugare - specifikationer

Ljudnivå:
Bredd:
Djup:
Höjd:
Vikt:
Sugkraft:
Navigation:
Karta:
Objektkänslig:
Webb-kamera:
Filter:
Kapacitet:
Moppning:
Automatisk tömning:
Drifttid:
Wi-Fi:
Roborock S8
Roborock S8
Robotdammsugare bä...
68.5 dB
353 mm
350 mm
96.5 mm
4.8 kg
6.0 kPa
LiDAR
Ja
Ja
Nej
HEPA
400 ml
Ja
Nej
180 min
Ja
Dreame D9
Dreame D9
Mest prisvärd
66 dB
350 mm
350 mm
96 mm
3,8 kg
3 kPa
Laser
Ja
Ja
Nej
HEPA
570 ml
Ja
Nej
120 min
Ja
iRobot Roomba J7+
iRobot Roomba J7+
Utmanaren
64 dB
338 mm
338 mm
86 mm
3.4 kg
1.7 kPa
Genius
Ja
Ja
Ja
HEPA
300 ml
Nej
Ja
110 min
Ja
iRobot Roomba S9 Plus
iRobot Roomba S9 Plu...
Bäst för dig med h...
68 dB
310 mm
310 mm
89 mm
4.12
2.2 kPa
vSLAM
Ja
Ja
Ja
HEPA
400 ml
Nej
Ja
120 min
Ja
Roborock S7 MaxV Ultra
Roborock S7 MaxV Ult...
Bästa robotdammsug...
67 dB
353 mm
350 mm
97 mm
4.7 kg
5.1 kPa
LiDAR
Ja
Ja
Ja
HEPA
500 ml
Ja
Ja
180 min
Ja

Så gjorde vi testet

När vi gjorde testet av robotdammsugare har vi använt oss av kända expertkällor som branschorganisation, tidningar och testlabb som utfört grundliga tester på robotdammsugarna. Dessa källor har gett oss en bred förståelse för de olika tekniska aspekterna som är relevanta för robotdammsugare. Detta har också gjort att vi kunnat sätta en del krav som testvinnaren måste uppfylla.


Prestanda, inklusive hur bra robotdammsugaren suger upp damm och smuts har varit särskilt viktiga aspekter. Men likaså hur bra tekniken under höljet, däribland mjukvaran, fungerar. Det är viktigt att det är enkelt att använda tekniken till sitt fulla potential, exempelvis vid virtuella väggar och dammsugarens navigation.


Vi har också tagit hänsyn till användarans åsikter och erfarenheter, genom att samla in feedback från personer som redan har testat olika robotdammsugare. Detta har gett oss en bättre förståelse för hur väl de olika modellerna fungerar i verkligheten, och vilka faktorer som är viktigast för användarna. 


Slutligen har priset också varit en viktig faktor i vårt test, eftersom vi vill hitta den robotdammsugare som ger bäst värde för pengarna. Genom att beakta alla dessa faktorer har vi kunnat fastställa en bäst-i-test-vinnare.
Test robotdammsugare - experternas omdömen

I experternas tester är Roborock en stor favorit som hyllas för sin prestanda till goda pris. Kombinerat med konsumenternas goda omdömen blir det därför den som tar hem titeln robotdammsugare bäst i test. Men i experternas tester presterar även Dreame D9 väldigt bra, men faller back lite då den inte lämnar ett lika rent golv som Roborock.


Techradar: I sitt stora test där de utser de bästa robotdammsugarna 2023 är det iRobot Roomba J7+ som tar hem förstaplatsen. Detta gör den tack vare sin goda städförmåga, enkla användning via dess app samt att dess kartläggning är någon av de allra bästa på marknaden. Den får dock lite mothugg för sitt höga pris samt att borsten ibland bara snärtar iväg smuts. 


RTINGS: Här testar experterna hos Rtings 5 olika robotdammsugare och utser Roomba S9+ till den bästa robotdammsugaren just nu för dammsugning av djurhår. Sedan lyfter de även fram Roborock S7 MaxV Ultra som den bästa robotdammsugaren mot djurhår med mopp.


Tom's Guide: Här tar Roomba S9+ hem en andraplats när det gäller den bästa robotdammsugaren mot djurhår. Den som tar hem priset är iLife V3s Pro - som dessvärre inte går att köpa i Sverige just nu. Det är även värt att nämna att när det gäller den bästa robotdammsugaren överlag är det Roomba S9+ som tar hem priset. 


Aftonbladet: I sin senaste jämförelse utses iRobot Roomba J7+ till den bästa robotdammsugaren just nu. Här beskrivs den som en bra dammsugare som enkelt undviker lösa objekt samtidigt som den klarar av en hel del djurhår och att ta sig över trösklar. Värt att nämna är dock att en del användare har rapporterat att dess förmåga att suga upp djurhår är bitvis limiterad, och att det kan vara bättre att leta sig vidare om det är viktigt för dig.


RTINGS: I denna jämförelse mellan Roborock S7 MaxV och iRobot Roomba J7 är det Roborock som har hem priset som den bättre robotdammsugaren. Roomba J7 har hyllats i flera tester men faller trots sina smarta funktioner bakom robotdammsugaren från Roborock, främst tack vare dess mopp-funktion, bättre batteritid samt att den presterar bättre på mattor och hårda golv. 


I Techradars senast test av robotdammsugare är det Roborock S7 som tar hem förstaplatsen med 4,5/5 poäng tack vare dess enkla användning, starka sugkraft och smarta navigationssystem. Men de presenterar också några nackdelar, bland annat att det inte finns någon kamera, samt att den är lite obehändig att bära och att den tar lång tid att ladda upp.


Aftonbladet: Utser RoboRock S6 till "bäst i test". De gillar dess moppfunktion, navigationssystem och även att du ges möjligheten att schemalägga städningen. Om resultatet skriver de: "Städresultatet när vi testar blir fullt godkänt och med tanke på att S6 Pure bara är några hundralappar dyrare än Roborock S5 Max är den ett bättre val och just nu bäst i klassen". Den får ett totalbetyg på 4/5 stjärnor. 


Techradar: Ger RoboRock S6 4/5 stjärnor och är mycket positiva. De nämner att det finns fler "förfinade och intuitiva dammsugare att köpa" men att ingen av dem erbjuder samma funktioner och prestanda till samma pris. De gillar den såpass mycket att de skriver att "Detta kan vara den bästa robotdammsugaren på marknaden". Förutom ett bra pris så gillar de robotens effektiva navigation och kartläggning samt dess arsenal av smarta funktioner.


I Techradars test av robotdammsugare är det iRobot Roomba S9 som tar hem förstaplatsen. Denna städar effektivt och kan även tömma sig själv, men kostar tyvärr därefter. RoboRock S6 står sig fortfarande starkt och tar hem 4,5 stjärnor med gott omdöme. I deras test fanns även de andra robotdammsugarna Ecovac och Dyson 360 med.


Best Cordless Vacuum Guide: Gav Dreame D9 ett totalbetyg på 90 av 100 och tycker att den hade kunnat göra lite bättre i de utförda testerna, bland annat fanns det emellanåt kvar spår av smuts i mattor och på golv. Men med tanke på priset och en god ytsugning på golv kammar den ändå hem ett mycket högt betyg!


Tidningen M3: I sitt test av robotdammsugaren Dreame D9 från Xiaomi blev de mycket imponerade och beskrev den som "budgetsegmentets Rolls Royce" med anledning av effektiv sugkraft, en välfungerande app och även mopp-funktionen. 


Råd & Rön: Testade 61 robotar i oktober 2020. I deras test hamnade Neato Botvac D4 Connected på förstaplats på 58 poäng. På delad tredjeplats hamnade vår Electrolux Pure i9.2 (vår ena testvinnare). De gav 52 poäng till Roborock S5 Max, som därmed slutade på en delad sjätteplats. 


Tidningen M3: Ger Electrolux Pure i9.2 ett betyg på 4/5. De tycker att den är enkel att handskas med, säker i drift och att den städar väldigt bra, även i hörn. De nämner även att de gillar dess tekniska specifikationer där det går att skapa städzoner. Det som drar ner betyget till en 4:a är dess höga pris.


Business Insider: testade RoboRock S6 och menar att det är en av de bästa robotdammsugarna på marknaden just nu pågrund av dess prisnivå samtidigt som den erbjuder en drös med bra och smarta funktioner, något som andra tillverkare saknar. 


Pocket-Lint: ger RoboRock S6 5/5 stjärnor och även den särskilda rekommendationen "Editor's Choice". De tycker att den erbjuder imponerande rengöringsfunktioner, intelligent navigation samt en bra prislapp. De avslutar sitt test med att skriva att RoboRock S6 är en av deras favoritdammsugare som erbjuder bra funktioner till ett överkomligt pris tillskillnad från andra stora märken.


YouTube: I denna video testar Peter Esse RoboRock S6 MaxV. Vill ni se roboten i arbete kan ni ta en titt på Peters klipp och kanal! 
Köpguide - fördelar med robotdammsugare

Att hinna med jobbet, laga mat, träna, umgås med nära och kära tar upp en stor del av våra dagar. Och att hinna med städning ligger inte alltid högst upp på listan. Men ett rent hem är ett rent sinne och hjälper en hel del med att få till en härlig tillvaro där hemma. Här är ett rent golv, fritt från damm, högst upp på listan. Och då hjälper en självgående dammsugare en hel del.  


De kan enkelt programmeras till att dammsuga golvet under specifika tider så du slipper göra det själv. Dessutom kan de programmeras till att städa vissa delar av hemmet mer ofta än andra, till exempel hallen eller köket. Detta är bra eftersom en minskning av smuts och damm är en stor fördel ifall du är allergisk eller bor med allergiker, t.ex. någon med astma. 


Slutligen har stora framsteg gjorts sedan de först kom till marknaden och de har blivit allt bättre och tystare. En bra robotdammsugare idag gör städjobbet enkelt tack vare kamera- och laserbaserad teknik. Men vi är väl medvetna om att det finns flera olika modeller och vi har därför tagit fram detta test för att göra valet lite enklare för dig. 

 

Vi ställer följande krav på testvinnaren:

 

 • Lätt att använda - Det är få saker som kan få en så frustrerad som ny och komplicerad teknik, därför undersöker vi alltid användarvänligheten på nya produkter för att det ska bli så lätt som möjligt för dig att sätta igång med städningen där hemma. Lyckligt vis har de flesta robotdammsugare idag gjorts enkla för att alla skall kunna använda och uppskatta dem.

 • Testvinnare och uppskattad av konsumenterna - När du ska dammsuga ska du självklart ha den bästa roboten när det både kommer till funktion, kvalité och pris. Vi har därför läst många tester och även kollat vad användarna tycker om sin robot.

 • Smart - ha tillgång till den från mobilen - Idag så kan man styra det mesta i hemmet via sin smartphone, så varför ska man inte kunna styra sin robot med dess tillhörande app också? Våra testvinnare kan du styra via app. Appen skall vara enkel att förstå sig på och erbjuda virtuell vägg som funktion. Du ska även få en bild i appen hur roboten kör och det skall inte vara några problem ifall du bor i hus med fler våningar.

 • Allergivänlig - Roboten ska vara utrustad med HEPA-filter så den passar hemma hos både astmatiker och allergiker.

 • Priset - Varför betala mer om det ändå inte blir en bättre produkt? De flesta dammsugare med goda omdömen kostar mellan 3 000 till 7 000 kronor. Därför har vi jämfört både dyra och billiga robotdammsugare och sedan utsett den mest prisvärda till bäst i test!
Sammanfattning

Efter att du läst vårt robotdammsugare test önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna hos de andra robotdammsugarna och kan köpa den som passar dig och dina behov bäst.

Testvinnare - Bästa robotdammsugare


robotdammsugare bäst i test

Få mer tid över till annat och låt roboten göra jobbet!


Tips 1: För fler automatiska lösningar kan vi också tipsa dig om att läsa vårt test om robotgräsklippare så du får mer fritid medan de smarta maskinerna sköter arbetet där hemma. För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta. Letar du efter det bästa kreditkortet kan du läsa vår jämförelse.

 

Tips 3: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har robotdammsugare rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa robotdammsugaren till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Vanliga frågor och svar

 • Hur bra är en robotdammsugare?
  Idag funkar robotdammsugare väldigt bra tack vare snabb teknisk utveckling. Detta möjliggör att du kan lämna hemmet, vara på jobbet hela dagen, och sedan komma hem till ett rent golv. Den sköter sig helt efter dina instruktioner och du kan styra den på distans via appen i din smartphone.
 • Vilken robotdammsugare klarar trösklar bäst?
  Den robotdammsugare i våra tester som klarade trösklar bäst var den något dyrare Electrolux Pure. Denna har en speciell klättringsfunktion som gör att den enkelt klarar av trösklar.
 • Hur funkar en robotdammsugare?
  Man kan säga att en robotdammsugare konstant skickar ut signaler, likt ett ekolod, för att kartlägga och skapa sig en uppfattning om sin omgivning. Står en något i vägen för robotdammsugaren fångar signalerna upp detta och säger till robotdammsugaren att det står något i vägen.

  Men med AI (artificiell intelligens) kan robotarna bli ännu smartare. Genom att låta dem köra runt där hemma lär de sig snabbt den mest effektiva vägen runtom ditt hem och kan även minnas olika hinder, så som soffor och andra möbler.
 • Vilken robotdammsugare är bäst i test?
  Den robotdammsugare som ger dig bäst värde för pengarna är Roborock S8.
 • Vad kostar en bra robotdammsugare?
  Ska du ha en riktigt bra robotdammsugare kostar det från 4000 kr och uppåt. I denna prisklass kan du förvänta dig rena golv när du kommer hem.

  Men det finns också bra val som kostar betydligt mindre, dock levererar de inte samma resultat som de dyrare modellerna.
Bäst i test Guidens dammsugartester


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.
Christopher Holmerin

Bäst i test: Robotdammsugare

Christopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden. 


Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.


Testet uppdaterades senast

Läs även: