robotdammsugare bäst i test robotdammsugare råd och rön, bästa robotdammsugaren med mopp bäst i test

Robotdammsugare bäst i test 2024: Jämförelse av 5 modeller

Vilken robotdammsugare är bäst? Det har vi svaret på! Läs vidare för att se vilken som är robotdammsugare bäst i test just nu.


Som vanligt på Bäst i test Guiden har vi i vårt test tittat på olika robotdammsugare som experterna testat och vägt samman deras betyg med konsumenternas utlåtanden och fått fram den bästa robotdammsugaren


Vi har tagit fram 5 bra robotdammsugare som täcker olika behov - allt för att du ska hitta den som passar dig och ditt hem allra bäst.


Bästa robotdammsugare just nuRobotdammsugare bäst i test - Roborock S8


Om Roborock S8 - bäst i test robotdammsugare

Efter att ha tagit del av experttester och inte minst konsumenternas betyg av sina köp, blir valet enkelt. Den bästa robotdammsugaren just nu kommer från en uppstickare som på kort tid blivit mycket populär, tack vare sina billigare modeller av hög kvalitet: RoboRock S8.


Styr dammsugningen med Wi-Fi och appen Mi Home

Roborock S8 har två hållbar silikonborstar och stöd för 5 GHz Wi-fi. Den har även ett tystare rotorblad vilket leder till en bekväm ljudnivå. Batteriet har även gjorts mer effektivt vilket gör att den kan köras 3 timmar i sträck på "tyst läge".


Med den tillhörande appen (Mi Home App) kan du följa dammsugaren i realtid och rita ut zoner där du inte vill att dammsugaren ska köra. Du kan även bestämma hur intensivt roboten ska dammsuga i varje rum, exempelvis kan den få köra på hög intensitet i hallen men låg intensitet i köket - där den kan få köra på tyst läge. Roborock S8 lär sig den snabbaste rutten i ditt hem snabbt.


Bra robotdammsugare med mopp

Roborock S8 är inte bara en dammsugare utan den har även en moppfunktion och du får med en återanvändbar moppfilt vid köp. För att aktivera moppfunktionen sätts vattentanken i och därefter kan du styra med appen var i hemmet du vill att Roborock ska moppa. Du behöver inte vara orolig att den ska moppa på en matta, eftersom Roborock S8 automatiskt känner av underlaget.


Kapacitet på 300 kvm

Roborock S8 kan dammsuga 300 kvm på en enda laddning och åker därefter tillbaka till sin laddningsstation. Det är rekommenderat att dammsugaren töms efter varje körning för att det inte ska bli stopp vilket kan ses som ett minus. 


Avtagbart och tvättbart HEPA-filter

Det avtagbara HEPA-filtret kan tvättas och återanvändas. Vill du slippa detta har Roborock S7 MaxV Ultra automatisk tömning av både vattentank och dammbehållare.


Specifikationer om Roborock S8

 • Maximal sugkraft: 6.0 kPA 
 • Funktioner: CarpetBoost (ökar sugkraften på mattor)
 • Vikt: 4,8 kg
 • Batteritid: 3 h batteritid
 • Laddningstid: 6 h för Li-Ion batteriet (tom-full)
 • Ljudnivå: 68,5 dB
 • Dammbehållare: 0,4 L
 • 4 sugnivåer: quiet, balanced, turbo och max
 • Mått: 353 x 350 x 96,5 mm (BxDxH)Köp robotdammsugare bäst i test Roborock S8 till lägsta pris här

Hos dessa butiker kan du köpa testvinnaren bekvämt och enkelt. När du köper robotdammsugare bäst i test online kan du även få den levererad direkt hem till dörren.
Användarnas omdömen och recensioner om den bästa robotdammsugaren Roborock S8

Som vanligt här på Bäst i test Guiden har vi tagit reda på vad konsumenterna tycker om sitt köp, det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av produkten. Här kommer några exempel;


"Klockren, funderade länge på att köpa en. Nu i efterhand förstår jag inte vad jag funderade på. Underlättar veckodammsugningen enormt mycket."


"Perfekt att sätta på om ni ska iväg eller är utomhus i trädgården och grejar. Kan även zon städas, t.ex. under matbordet eller i köksdelen där det oftast blir lite smutsigare än på andra ställen. 5 av 5!"


"Suverän maskin. Riktigt bra robotdammsugare. Fastnar aldrig och sköter dammsugningen helt. Den här är klart bäst. Glöm inte att uppdatera mjukvaran annars funkar den inte, sedan perfekt."


"Så mycket bättre än min Roomba 630. Smidigt med karta och att man kan välja vilket rum den ska städa alt. en zon att städa."


"Hur bra köp som helst! Köp ba köp!"


"Den gör att man blir lycklig utbrast den initialt skeptiska hustrun när hon granskat resultatet av premiärstädningen. Om jag får säga det själv så är det en outstanding produkt som är inget mindre än en game changer när det kommer till att städa och underlätta vardagens göromål."


"Min första robotdammsugare, så jag har ingen uppfattning om hur den är jämfört med förra generationen (S5). Efter en vecka nu kan jag bara säga att jag är extremt nöjd! Blev väldigt imponerad över hur mycket damm den lyckas hitta varje körning (körd 3ggr)."


"Schemaläggningen är smidig och skönt att ha den körandes när jag inte är hemma. Den kommer enkelt in under möbler och bor just nu under min soffa. Betydligt enklare att förvara jämfört med min gamla "vanliga" dammsugare."


Nackdelar med Roborock S8

Robotdammsugaren rör sig effektivt förbi hinder men kan ha svårt att ta sig upp över höga trösklar. Mattor är dock inget problem då roboten kan automatiskt höja och sänka sin borste beroende på underlag.


Dammbehållaren har ett hål till för större partiklar men eftersom det inte finns någon lucka till denna leder det till att du får plocka bort lite större skräpbitar samt att det kan trilla ut lite damm när du behöver tömma behållaren i soptunnan.


En annan nackdel är silikonborsten som sitter på plats med hjälp av en skruv vilket gör att hår kan snurras in i själva skruven. Andra modeller använder ofta en magnet för att hålla sidoborsten på plats vilket eliminerar detta problem. Dock för skruven med sig en fördel: sidoborsten kommer aldrig ramla av under användning!


Lyckligtvis är dessa nackdelar en fråga om bekvämlighet istället för stora produktfel som får roboten att strula eller gå sönder.


Bästa billiga robotdammsugare Dreame D9


Bra kvalitet behöver inte kosta skjortan, vilket bevisas mycket väl av Dreame D9. Denna dammsugare gör det enkelt att hålla det mindre hemmet, eller lägenheten fri från damm och smuts.


Budgetvariant med bra funktioner

Dreame D9 är en riktigt bra robotdammsugare i budgetsegmentet och erbjuder tilltagen sugkraft, en smart app och moppfunktion. Detta gör det enkelt att hålla hemmet rent utan någon ansträngning. Den använder sig av ett lasersystem för att navigera runt i hemmet och har en drifttid på 150 minuter innan den behöver laddas.


Dess behållare för damm och skräp är på drygt en halv liter vilket också är generöst. Vattentanken (för moppfunktionen) har en kapacitet på 270 ml.


Rejäl sugkraft på 3000 Pa

Trots att det är en hyfsat billig robotdammsugare har den ändå rejält med kraft och kan på mattor komma upp i en sugkraft på 3000 Pa. På vanligt golv går den dock ner.


Samma app som testvinnaren

Med appen finns det möjligheter att sätta upp scheman, no-go zoner samt osynliga väggar där du inte vill att robotdammsugaren ska röra sig. Det går även att sätta upp no-mopp zoner där du inte vill att det ska moppas. Här är den största skillnaden mot vår testvinnare att den inte sparar kartor över områden, vilket gör att den inte städar lika effektivt som vår testvinnare RoboRock S8.


Ljudnivå på 65 dB

Trots en stark sugkraft går ljudnivån till max 65 dB. På standardläge kan du förvänta dig runt 60,5 dB, vilket är i nivå med en vanlig konversation.


Lång batteritid på 2,5 timmar

Efter avslutad städning åker roboten tillbaka till sin laddningsstation och laddar upp sig inför nästa körning. Här tar det mellan 6-8 timmar för att den ska laddas till full styrka. Det låter som en lång tid men det är sällan den kör tills den inte har något batteri kvar. Med smart teknik kör den istället lite då och då för att ständigt vara tillgänglig för en ny körning.


Specifikationer om Dreame D9

 • Vikt: 3,8 kg
 • Batteritid: 2,5 h
 • Laddningstid: 7 h för Li-Ion batteriet (tom-full)
 • Ljudnivå: 65 dB
 • Dammbehållare: 0,57 L dammbehållare
 • Mått: 350 x 350 x 96 mm (BxDxH)
Här kan du köpa robotdammsugaren Dreame D9 till bästa prisAnvändarnas omdömen och recensioner om den prisvärda Dreame D9

"Riktigt grym för priset. Städar vår lägenhet på 80 kvm utan problem, vi har mycket mattor och husdjur och detta är inget problem.”


“Väldigt prisvärd! Är mer än nöjd med köpet. Dammsuger riktigt bra och får med sig smuts ända in vid kanterna. Även mopp funktionen fungerar bra. Lätt att konfigurera zoner.”


“Prisvärd, gör sitt jobb! “Bästa presenten jag fått” - morsan."


“Godkänt resultat varje gång. Kräver en del underhåll mellan körningarna då det fastnar mycket hår och annat i rörliga/roterande delarna. Med det följer med ett bra verktyg för det ändamålet.”


”Bra maskin som gör sitt jobb. Lite sämre efter väggar där sugmunstycket inte kommer åt lika bra, men för övrigt väldigt bra resultat.”


”Den tar sig fram rätt bra över trösklar men de får inte vara för höga.”


”Efter två månaders användning är den över förväntan, oslagbart värde dessutom är den en rolig och tuff robotdammsugare.”


”Min första robotdammsugare. Har varken behövt dammsuga eller vaska/moppa manuellt sedan jag köpte den för 3 veckor sedan vilket är ett toppbetyg i sig.”


Nackdelar om Dreame D9

Om en robotdammsugare med moppfunktion är högt uppe på din lista är detta fel val. Visst moppar den, men du får mycket bättre resultat med lite dyrare robotar. Det finns även få användare som har klagat på hållbarheten. En annan nackdel är att det tar mellan 6-8 timmar för att den ska laddas upp till full styrka.


iRobot Roomba J7 Plus - utmanaren till bäst i test robotdammsugare 


Om iRobot Roomba J7+

Robotdammsugaren iRobot Roomba J7 Plus har nyligen lyfts upp i flera experttester, senast i Aftonbladets test. Detta är en smart robotdammsugare som tömmer sig själv och erbjuder mycket god navigation där den upptäcker även de minsta hindren. Läs mer om iRobot Roomba J7+ här nedan!


Smart navigering med AI-kamera

iRobot Roomba J7+ är en högpresterande dammsugare som erbjuder avancerad teknik som undviker hinder och håller ditt hem rent och dammfritt. Till sin hjälp har den en inbyggd kamera som kombineras med AI-teknologi som upptäcker hinder som husdjursavfall och sladdar, vilket gör den särskilt användbar i hem med röriga ytor eller med husdjur som har en tendens att gå på toaletten inomhus.


Styr robotdammsugaren med app

Via integrering till appen går det även att sätta upp virtuella väggar och zoner där du inte vill att roboten ska dammsuga. Och du kan även använda appen för att sätta upp körscheman, exempelvis att robotdammsugaren endast ska suga när du är borta på jobbet, så att du kan komma hem till ett rent golv varje dag.


Specifikationer om iRobot Roomba J7 Plus 

 • Vikt: 3,4 kg
 • Batteritid: 1,5 h
 • Ljudnivå: 64 dB
 • Dammbehållare: 0,4 L
 • Mått: 338 x 338 x 86 mm (BxDxH)


Sugkraften justeras automatiskt

Till skillnad från andra alternativ på marknaden går det inte att manuellt styra sugkraften hos Roomba J7+, dock är detta ingenting som behövs eftersom den själv känner av ifall mer sugkraft behövs - exempelvis på mattor.


Självrengörande robotdammsugare

En annan fördel som Roomba J7+ erbjuder är dess självrengörande funktion. Efter varje rengöringsrunda tömmer roboten automatiskt sin dammbehållare i en allergisäker påse. Detta gör den till ett bra val om ni har allergiker i hemmet.Här kan du köpa Roomba J7+ till bästa prisAnvändarnas omdömen och recensioner om Roomba J7+

"Att komma igång är verkligen en "barnlek". Det tog bara någon minut innan dammsugaren var uppkopplad och redo. Funkar toppen såhär långt. Är också imponerad hur bra den hittar."


"Efter ca 6 månader kan jag säga att jag är huvudsakligen nöjd med denna. Den hade lite svårt kartlägga alla rum i början och fick ibland för sig att två rum hängde ihop."


"Riktigt fin dammsugare. Den har dock lite svårt att plocka upp djurhår när vår hund fäller. Men den samlar dem snyggt i remsor på golvet."


Nackdelar med robotdammsugaren från Roomba

En nackdel som en del användare har rapporterat är att själva basstationen är högljudd under tömning, och det är därför ett bra tips att ställa denna stationen i ett rum du inte vistas alltför mycket i. 


En annan nackdel med Roomba J7+ är också att den har svårigheter att samla upp djurhår på mattor. Har du husdjur som fäller mycket kan det därför vara ett bättre alternativ att kika på vår rekommendation för bästa robotdammsugare mot hundhår lite längre ner på denna sida.


Bästa robotdammsugaren om du har husdjur - iRobot S9+


Robotdammsugare bäst i test mot hund- och katthår

Att ha husdjur är i de flesta fallen helt underbart, men det innebär också extra arbete när det kommer till rengöring och underhåll av ditt hem. Lyckligtvis finns det nu robotdammsugare som är utformade för att hantera de specifika utmaningarna som husdjur kan medföra. Bästa robotdammsugaren mot hund- och katthår är iRobot S9+.


Automatisk tömning - perfekt vid flitig användning

Detta är en imponerande robotdammsugare som tömmer sig själv vid sin dockningsstation. Dessutom har den en bra kapacitet på 440 ml vilket ger cirka 30 städningar, vilket gör att den kan användas flitigt för att ständigt få bort damm - vilket är tacksamt för allergiker och husdjursägare som kan uppleva ökad dammbildning och ett behov av att rengöra oftare.


Specifikationer om iRobot S9 Plus

 • Vikt: 4,12 kg
 • Batteritid: 1,5 h
 • Ljudnivå: 64 dB
 • Dammbehållare: 0,55 L
 • Mått: 310 x 310 x 89 mm (BxDxH)


Kommer åt hörn

Roomba S9 Plus har ett smart navigeringssystem som skapar en detaljerad karta över ditt hem, vilket möjliggör effektivare städning och minskar risken för att missa områden under städningen. Detta är särskilt fördelaktigt för husdjursägare eftersom den kan manövrera enkelt runt möbler och hinder. Dess smarta formgivning gör det dessutom möjligt för den att nå svåråtkomliga områden, som hörn, och därmed fånga upp mer hår och damm från husdjur.


Skicka kommandon i appen

Med appen kan du sätta upp 10 olika zoner i ditt hem vilket gör det enkelt att skicka kommandon angående vilka områden du vill ha städat. Har du exempelvis sett en del hundhår på mattan i vardagsrummet, eller vid köket, kan du enkelt skicka ditt robotdammsugaren med ett enkelt kommando i appen.


Bäst för husdjursägare

Det som dock gör den till den bästa robotdammsugaren för husdjur är dess prestanda och hur den klarar att suga upp hår från hund och katt, oavsett om det ligger på hårda golv eller på mattor, vilket görs möjligt tack vare dess starka sugkraft och smarta borste som ser till att päls samlas in.Här kan du köpa Roomba S9 Plus robotdammsugare till lägsta prisAnvändarnas omdömen och recensioner om robotdammsugaren Roomba S9+

"Jämfört med 980 är den rätt mycket tystare."


"Inte värt det skyhöga priset - Otroligt dålig app, i övrigt bra robotdammsugare. Jämför den med min gamla Roomba 980. Städresultatet blir ungefär det samma. Den här är bättre på att komma åt i kanter och tar sig över trösklar något bättre, fastnar inte på vissa ställen."


"Bäst på marknaden när det gäller både städning och navigation. Räcker så! Full pott."


"Mycket noggrann. Den klättrade lätt på Shaggy Chic-mattorna och dörrmattan. Den hade också inga problem med att dammsuga under ett lågt soffbord och IKEA köksskåp."


Robotdammsugaren med mopp bäst i test - Roborock S7 MaxV Ultra 


Om Roborock S7 MaxV Ultra 

Roborock S7 MaxV Ultra är i särklass den bästa robotdammsugaren med mopp. När det gäller det bästa premiumvalet har vi tagit hänsyn till viktiga faktorer som navigering, batteritid, extra funktioner, sugkraft, storlek samt hur väl dockstationen fungerar. Men det har också varit viktigt att det bästa premiumvalet kan stå för sitt pris - och håller vad den lovar.


Underhåller sig själv

Roborock S7 MaxV Ultra är storsyskonet till vår testvinnare Roborock S7. Och skillnaden är främst att den har bättre prestanda och en fullfjädrad dockningsstation, som automatiskt rengör moppen, fyller på vattentanken samt tömmer dammet. Den minskar helt enkelt underhållet markant.


Mopp och dammsugare i ett

Tack vare kombinationen där du både får dammsugning och moppning kan du hålla golvet där hemma i toppskick utan någon ansträngning alls. Den känner även av ifall den kör mot en matta och drar upp moppen, för att inte skada mattan. Och på mattan ökar även dess sugkraft för att göra helt rent.


En annan fördel är även att den kan köra länge tack vare dess batteritid på hela 180 minuter innan den åker tillbaka till sin dockningsstation för att laddas.


Specifikationer om Roborock S7 MaxV Ultra

 • Vikt: 4,6 kg
 • Batteritid: 3 h
 • Ljudnivå: 67 dB
 • Dammbehållare: 0,4 L
 • Mått: 353 x 350 x 96,5 mm (BxDxH)


Användarvänlig robotdammsugare med app

En av de mest uppskattade fördelarna med S7 MaxV Ultra - och egentligen alla dammsugare från Roborock - är dess användarvänlighet, där appen är både enkel att förstå och använda. Här kan du sätta ut virtuella väggar och no-go zoner. Och tack vare att du får möjlighet att sätta upp 4 kartor blir det enkelt att ge robotdammsugaren uppgiften att "dammsuga vardagsrummet".Här kan du köpa Roborock S7 MaxV Ultra till lägsta prisAnvändarnas omdömen och recensioner om Roborock S7 MaxV Ultra

"Skulle säga att denna dammsugaren är topp 1 idag! Äntligen en dammsugare som rengör sig själv, där man inte behöver varje gång eller varannan gång fylla på och rensa dammbehållaren, samt rengöra moppen med en borste!"


"Haft dammsugaren runt en vecka och är väldigt imponerad. Väldigt bra objekt igenkänning, och går även att säga åt den att strunta i saker som hinder om man vill, t.ex. om du vill att den ska köra rakt igenom tyg som hänger från en soffa eller liknande."


"Den mest fantastiska produkten som någonsin kommit till din dörr. Denna städar mycket bättre än vad jag kan göra själv. Värd varenda krona!"


"Super bra är hel nöjd med den!"


"Kan förmodligen vara det bästa köp jag någonsin gjort. Dyr? Absolut. Men värd varenda krona när man har tre utekatter..."


"Super bra är hel nöjd med den!"


Nackdelar med Roborock S7 MaxV Ultra

En nackdel med S7 MaxV Ultra är framförallt att den inte är lika smal som andra alternativ, vilket kan göra att den har svårt att ta sig under låga möbler. Den andra nackdelen är dess höga pris.


Jämför robotdammsugare - specifikationer

Ljudnivå:
Bredd:
Djup:
Höjd:
Vikt:
Sugkraft:
Navigation:
Karta:
Objektkänslig:
Webb-kamera:
Filter:
Kapacitet:
Moppning:
Automatisk tömning:
Drifttid:
Wi-Fi:
Bäst i test robotdammsugaren 2024 - Roborock S8 - Bäst i test
Roborock S8
Robotdammsugare bä...
68.5 dB
353 mm
350 mm
96.5 mm
4.8 kg
6.0 kPa
LiDAR
Ja
Ja
Nej
HEPA
400 ml
Ja
Nej
180 min
Ja
Bäst i test robotdammsugaren 2024 - Dreame D9 - Bäst i test
Dreame D9
Mest prisvärd
66 dB
350 mm
350 mm
96 mm
3,8 kg
3 kPa
Laser
Ja
Ja
Nej
HEPA
570 ml
Ja
Nej
120 min
Ja
Bäst i test robotdammsugaren 2024 - iRobot Roomba J7+ - Bäst i test
iRobot Roomba J7+
Utmanaren
64 dB
338 mm
338 mm
86 mm
3.4 kg
1.7 kPa
Genius
Ja
Ja
Ja
HEPA
300 ml
Nej
Ja
110 min
Ja
Bäst i test robotdammsugaren 2024 - iRobot Roomba S9 Plus - Bäst i test
iRobot Roomba S9 Plu...
Bäst för dig med h...
68 dB
310 mm
310 mm
89 mm
4.12
2.2 kPa
vSLAM
Ja
Ja
Ja
HEPA
400 ml
Nej
Ja
120 min
Ja
Bäst i test robotdammsugaren 2024 - Roborock S7 MaxV Ultra - Bäst i test
Roborock S7 MaxV Ult...
Bästa robotdammsug...
67 dB
353 mm
350 mm
97 mm
4.7 kg
5.1 kPa
LiDAR
Ja
Ja
Ja
HEPA
500 ml
Ja
Ja
180 min
JaSå gjorde vi testet med robotdammsugare

När vi gjorde testet av robotdammsugare har vi använt oss av kända expertkällor som branschorganisation, tidningar och testlabb som utfört grundliga tester på robotdammsugarna. Dessa källor har gett oss en bred förståelse för de olika tekniska aspekterna som är relevanta för robotdammsugare. Detta har också gjort att vi kunnat sätta en del krav som testvinnaren måste uppfylla.


Prestanda, inklusive hur bra robotdammsugaren suger upp damm och smuts har varit särskilt viktiga aspekter. Men likaså hur bra tekniken under höljet, däribland mjukvaran, fungerar. Det är viktigt att det är enkelt att använda tekniken till sitt fulla potential, exempelvis vid virtuella väggar och dammsugarens navigation.


Vi har också tagit hänsyn till användarans åsikter och erfarenheter, genom att samla in feedback från personer som redan har testat olika robotdammsugare. Detta har gett oss en bättre förståelse för hur väl de olika modellerna fungerar i verkligheten, och vilka faktorer som är viktigast för användarna.


Slutligen har priset också varit en viktig faktor i vårt test, eftersom vi vill hitta den robotdammsugare som ger bäst värde för pengarna. Genom att beakta alla dessa faktorer har vi kunnat fastställa en bäst-i-test-vinnare.


Test robotdammsugare - experternas omdömen

I experternas tester är Roborock en stor favorit som hyllas för sin prestanda till goda pris. Kombinerat med konsumenternas goda omdömen blir det därför den som tar hem titeln robotdammsugare bäst i test. Men i experternas tester presterar även Dreame D9 väldigt bra, men faller back lite då den inte lämnar ett lika rent golv som Roborock.


Techradar utser bästa robotdammsugarna 2023 och iRobot Roomba J7+ tar hem förstaplatsen. Detta gör den tack vare sin goda städförmåga, enkla användning via dess app samt att dess kartläggning är någon av de allra bästa på marknaden. Den får dock lite mothugg för sitt höga pris samt att borsten ibland bara snärtar iväg smuts.


RTINGS testar 5 olika robotdammsugare och utser Roomba S9+ till den bästa robotdammsugaren just nu för dammsugning av djurhår. Sedan lyfter de även fram Roborock S7 MaxV Ultra som den bästa robotdammsugaren mot djurhår med mopp.


Tom's Guide utser den bästa robotdammsugaren mot djurhår och Roomba S9+ hem en andraplats. Den som tar hem priset är iLife V3s Pro - som dessvärre inte går att köpa i Sverige just nu. Det är även värt att nämna att när det gäller den bästa robotdammsugaren överlag är det Roomba S9+ som tar hem priset.


Aftonbladet utser iRobot Roomba J7+ till den bästa robotdammsugaren just nu. Här beskrivs den som en bra dammsugare som enkelt undviker lösa objekt samtidigt som den klarar av en hel del djurhår och att ta sig över trösklar. Värt att nämna är dock att en del användare har rapporterat att dess förmåga att suga upp djurhår är bitvis limiterad, och att det kan vara bättre att leta sig vidare om det är viktigt för dig.


RTINGS jämför Roborock S7 MaxV och iRobot Roomba J7. Roborock tar hem priset som den bättre robotdammsugaren. Roomba J7 har hyllats i flera tester men faller trots sina smarta funktioner bakom robotdammsugaren från Roborock, främst tack vare dess mopp-funktion, bättre batteritid samt att den presterar bättre på mattor och hårda golv.


I Techradars senast test av robotdammsugare är det Roborock S7 som tar hem förstaplatsen med 4,5/5 poäng tack vare dess enkla användning, starka sugkraft och smarta navigationssystem. Men de presenterar också några nackdelar, bland annat att det inte finns någon kamera, samt att den är lite obehändig att bära och att den tar lång tid att ladda upp.


Aftonbladet utser RoboRock S6 till "bäst i test". De gillar dess moppfunktion, navigationssystem och även att du ges möjligheten att schemalägga städningen. Om resultatet skriver de: "Städresultatet när vi testar blir fullt godkänt och med tanke på att S6 Pure bara är några hundralappar dyrare än Roborock S5 Max är den ett bättre val och just nu bäst i klassen". Den får ett totalbetyg på 4/5 stjärnor.


Techradar ger RoboRock S6 4/5 stjärnor och är mycket positiva. De nämner att det finns fler "förfinade och intuitiva dammsugare att köpa" men att ingen av dem erbjuder samma funktioner och prestanda till samma pris. De gillar den såpass mycket att de skriver att "Detta kan vara den bästa robotdammsugaren på marknaden". Förutom ett bra pris så gillar de robotens effektiva navigation och kartläggning samt dess arsenal av smarta funktioner.


I Techradars test av robotdammsugare är det iRobot Roomba S9 som tar hem förstaplatsen. Denna städar effektivt och kan även tömma sig själv, men kostar tyvärr därefter. RoboRock S6 står sig fortfarande starkt och tar hem 4,5 stjärnor med gott omdöme. I deras test fanns även de andra robotdammsugarna Ecovac och Dyson 360 med.


Best Cordless Vacuum Guide gav Dreame D9 ett totalbetyg på 90 av 100 och tycker att den hade kunnat göra lite bättre i de utförda testerna, bland annat fanns det emellanåt kvar spår av smuts i mattor och på golv. Men med tanke på priset och en god ytsugning på golv kammar den ändå hem ett mycket högt betyg!


Tidningen M3 blev mycket imponerade av robotdammsugaren Dreame D9 från Xiaomi och beskrev den som "budgetsegmentets Rolls Royce" med anledning av effektiv sugkraft, en välfungerande app och även mopp-funktionen.


Test robotdammsugare 2020

Råd & Rön testade 61 robotar. I deras test hamnade Neato Botvac D4 Connected på förstaplats på 58 poäng. På delad tredjeplats hamnade vår Electrolux Pure i9.2 (vår ena testvinnare). De gav 52 poäng till Roborock S5 Max, som därmed slutade på en delad sjätteplats.


Tidningen M3 ger Electrolux Pure i9.2 ett betyg på 4/5. De tycker att den är enkel att handskas med, säker i drift och att den städar väldigt bra, även i hörn. De nämner även att de gillar dess tekniska specifikationer där det går att skapa städzoner. Det som drar ner betyget till en 4:a är dess höga pris.


Business Insider testade RoboRock S6 och menar att det är en av de bästa robotdammsugarna på marknaden just nu pågrund av dess prisnivå samtidigt som den erbjuder en drös med bra och smarta funktioner, något som andra tillverkare saknar.


Pocket-Lint ger RoboRock S6 5/5 stjärnor och även den särskilda rekommendationen "Editor's Choice". De tycker att den erbjuder imponerande rengöringsfunktioner, intelligent navigation samt en bra prislapp. De avslutar sitt test med att skriva att RoboRock S6 är en av deras favoritdammsugare som erbjuder bra funktioner till ett överkomligt pris tillskillnad från andra stora märken.


Peter Esse testar RoboRock S6 MaxV på YouTube. Vill ni se roboten i arbete kan ni ta en titt på Peters klipp och kanal!


Köpguide - fördelar med robotdammsugare

Att hinna med jobbet, laga mat, träna, umgås med nära och kära tar upp en stor del av våra dagar. Och att hinna med städning ligger inte alltid högst upp på listan. Men ett rent hem är ett rent sinne och hjälper en hel del med att få till en härlig tillvaro där hemma. Här är ett rent golv, fritt från damm, högst upp på listan. Och då hjälper en självgående dammsugare en hel del.


De kan enkelt programmeras till att dammsuga golvet under specifika tider så du slipper göra det själv. Dessutom kan de programmeras till att städa vissa delar av hemmet mer ofta än andra, till exempel hallen eller köket. Detta är bra eftersom en minskning av smuts och damm är en stor fördel ifall du är allergisk eller bor med allergiker, t.ex. någon med astma.


Slutligen har stora framsteg gjorts sedan de först kom till marknaden och de har blivit allt bättre och tystare. En bra robotdammsugare idag gör städjobbet enkelt tack vare kamera- och laserbaserad teknik. Men vi är väl medvetna om att det finns flera olika modeller och vi har därför tagit fram detta test för att göra valet lite enklare för dig.


Vi ställer följande krav på testvinnaren:

 • Lätt att använda - Det är få saker som kan få en så frustrerad som ny och komplicerad teknik, därför undersöker vi alltid användarvänligheten på nya produkter för att det ska bli så lätt som möjligt för dig att sätta igång med städningen där hemma. Lyckligt vis har de flesta robotdammsugare idag gjorts enkla för att alla skall kunna använda och uppskatta dem.

 • Testvinnare och uppskattad av konsumenterna - När du ska dammsuga ska du självklart ha den bästa roboten när det både kommer till funktion, kvalité och pris. Vi har därför läst många tester och även kollat vad användarna tycker om sin robot.

 • Smart - ha tillgång till den från mobilen - Idag så kan man styra det mesta i hemmet via sin smartphone, så varför ska man inte kunna styra sin robot med dess tillhörande app också? Våra testvinnare kan du styra via app. Appen skall vara enkel att förstå sig på och erbjuda virtuell vägg som funktion. Du ska även få en bild i appen hur roboten kör och det skall inte vara några problem ifall du bor i hus med fler våningar.

 • Allergivänlig - Roboten ska vara utrustad med HEPA-filter så den passar hemma hos både astmatiker och allergiker.

 • Priset - Varför betala mer om det ändå inte blir en bättre produkt? De flesta dammsugare med goda omdömen kostar mellan 3 000 till 7 000 kronor. Därför har vi jämfört både dyra och billiga robotdammsugare och sedan utsett den mest prisvärda till bäst i test!


Sammanfattning

Efter att du läst vårt robotdammsugare test önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna hos de andra robotdammsugarna och kan köpa den som passar dig och dina behov bäst.


En robotdammsugare automatiserar städningen och håller ditt hem dammfritt med minimal ansträngning, vilket kompletterar de traditionella dammsugarna och handdammsugarna.


Testvinnare - Bästa robotdammsugare

Komplett säljer just nu Roborock S8 för 5690 kr. Frakten ingår i priset.

5690 kr är det lägsta priset just nu för Roborock S8!

Hos Webhallen köper du Roborock S8 för 5690 kr. Frakten ingår även i priset.

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 5690 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Tretti.se säljer Roborock S8 för 5690 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

Whiteaway erbjuder Roborock S8 just nu för 5690 kr. Frakten ingår även i priset.

Power säljer just nu Roborock S8 för 5719 kr. Frakten ingår i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 6290 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Proshop säljer den för 6384 kr. Frakten ingår i priset.bra robotdammsugare test råd och rön, bästa robotdammsugare bäst i test råd och rön

Få mer tid över till annat och låt roboten göra jobbet!Tips 1: För fler automatiska lösningar kan vi också tipsa dig om att läsa vårt test om robotgräsklippare så du får mer fritid medan de smarta maskinerna sköter arbetet där hemma. 


Skaffa gärna en bra luftfuktare och luftrenare som ytterligare förbättrar inomhusluften. Detta skapar en friskare miljö för alla i hemmet. Under varma perioder, när en bordsfläkt och portabel AC ofta är igång, spelar robotdammsugaren en viktig roll i att minska damm som kan spridas genom dessa apparaters luftflöden.


Tips 2: Om du gillar att pyssla hemma tipsar vi om en bra symaskin. För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta. Letar du efter det bästa kreditkortet med bonus kan du läsa vår jämförelse.


Tips 3: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har robotdammsugare rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa robotdammsugaren till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!Vanliga frågor och svar

 • Hur bra är en robotdammsugare?
  Idag funkar robotdammsugare väldigt bra tack vare snabb teknisk utveckling. Detta möjliggör att du kan lämna hemmet, vara på jobbet hela dagen, och sedan komma hem till ett rent golv. Den sköter sig helt efter dina instruktioner och du kan styra den på distans via appen i din smartphone.
 • Vilken robotdammsugare klarar trösklar bäst?
  Robotdammsugare bäst i test som klarade trösklar bäst enligt våra tester var den något dyrare Electrolux Pure. Robotdammsugaren har en speciell klättringsfunktion som gör att den enkelt klarar av trösklar.
 • Hur funkar en robotdammsugare?
  En robotdammsugare skickar ut signaler, likt ett ekolod, för att kartlägga och skapa sig en uppfattning om sin omgivning. Står något i vägen för robotdammsugaren fångar signalerna upp detta och meddelar robotdammsugaren att något står i vägen.

  Robotdammsugare bäst i test med AI (artificiell intelligens) är ännu smartare. De lär sig snabbt den mest effektiva vägen i ditt hem, genom att köra runt, och kan minnas olika hinder så som soffor och andra möbler.
 • Vilken robotdammsugare är bäst i test?
  Den bästa robotdammsugaren som ger dig bäst värde för pengarna är Roborock S8.
 • Vad kostar en bra robotdammsugare?
  Ska du ha en riktigt bra robotdammsugare kostar det från 4000 kr och uppåt. I denna prisklass kan du förvänta dig rena golv när du kommer hem.

  Det finns andra bra robotdammsugare som kostar betydligt mindre, dock levererar de inte samma resultat som de dyrare "robotdammsugare bäst i test".

Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor och övrigt till hemmet.Christopher Holmerin

Bäst i test: Robotdammsugare

Christopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden. 


Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.


Vill du komma i kontakt med oss kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast