Robotdammsugare bäst i test

Robotdammsugare bäst i test 2023

Ska du köpa robotdammsugare och vill veta vilken som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt!


Som vanligt här på Bäst i test Guiden har vi tittat på de olika robotdammsugare som experterna testat och vägt samman deras betyg med konsumenternas utlåtanden och där av fått fram våra testvinnare. Vi har tagit fram tre vinnare i testet från de välkända märkena Roborock, Dreame och Electrolux.


I testet kan du läsa om Roborock S7 som vi gett betyget bäst i test, en prisvärd robotdammsugare från Dreame samt en lite dyrare utmanare från Electrolux.


Bästa robotdammsugarna just nu

Robotdammsugare bäst i test

Roborock S7

Robotdammsugare bäst i test Roborock S7
 • Bra sugkraft

 • Låg ljudnivå

 • Prisvärd robotdammsugare

 • Inga vid detta pris

Bästa billiga robotdammsugare

Dreame D9

Robotdammsugare bäst i test Dreame D9
 • Kraftigt sug

 • Osynliga väggar och no-go zoner

 • Moppfunktion

 • Bra app

 • Inte lika bra resultat som de dyrare modellerna

Electrolux robotdammsugare - utmanaren

Electrolux Pure i9.2 PI92-6DGM

Robotdammsugare bäst i test Electrolux Pure i9.2 PI92-6DGM
 • Triangelformad för bästa resultat

 • Bra sugkraft på mattor och hårda golv

 • Klarar av höga trösklar

 • Högljudd

priser i samarbete med Prisjakt

Bästa robotdammsugaren just nu - Roborock S7

Efter att ha tagit del av experttester och inte minst konsumenternas betyg av sina köp, blir valet enkelt. Vår nya testvinnare kommer från en uppstickare som på kort tid blivit mycket populär, tack vare sina billigare modeller av hög kvalitet! Den bästa roboten just nu är en Xiaomi robotdammsugare som heter RoboRock S7.


Xiaomi Mi RoboRock S7


Bästa robotdammsugaren just nu - RoboRock S7

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 6 juni 2023

De bästa priserna på Roborock S7


RoboRock S7 är helt enkelt den uppdaterade versionen från Xiaomi och har blivit ännu bättre än föregångaren S6. Med bättre rengöringsförmåga och välfungerande AI är har den fått sig ett ordentligt lyft vilket gör den till vår testvinnare.


Nytt för RoboRock S7 är en ny borstdesign som nu är helt i silikon vilket håller längre. Det finns även stöd för 5 GHz Wi-Fi och ett tystare rotorblad vilket resulterar i en genomsnittlig ljudnivå på 35dB och max 67dB. Batteriet har även gjorts större och är nu såpass effektivt att roboten kan köras 3h i sträck på "tyst läge"


Via appen, Mi Home App, kan du se hur dammsugaren rör sig i realtid samt markera ut osynliga no go zoner, zoner som roboten kommer undvika. Dessutom är den såpass smart att den lär sig de mest effektivaste rutterna i ditt hem. 


Via appen kan du sedan välja vilka zoner som skall städas samt vilken intensitet som olika rum skall städas med, vilket är användbart ifall något av rummen har en tjock heltäckningsmatta. Och likaså kan du ställa in så roboten kör på "tyst läge" i köket; för att ej störa under måltiderna. 


Roborock S7 tar sig smidigt genom ditt hem men har lite problem med höga trösklar. Andra hinder, som tjocka mattor och möbler, kan den dock enkelt hantera. RoboRock S7 kan även sänka och höja borsten automatiskt beroende på underlaget. 


En bonus med RoboRock S7 är att det är en robotdammsugare med moppfunktion. Vid köp får du med 2 moppfiltar som kan återanvändas samt 10 st engångsfiltar. Moppfunktionen aktiveras genom att sätta i vattentanken. Glöm bara inte att spärra av de områden med mattor när moppfunktionen används. 


Efter städning åker RoboRock S7 tillbaka till sin laddningsstation. På 1 timme kan den dammsuga 110kvm på en enda laddning. Dammsugaren behöver tömmas efter varje körning för att ta bort hårstrån och tjocka dammtussar som kan täppa till. Allergifiltret (HEPA filter) är avtagbart och kan tvättas.


Med RoboRock S7 får du allt du kan tänka dig önska från en relativt billig robotdammsugare. Andra tillverkare och robotar kan i vissa fall erbjuda fler funktioner, som exempelvis röststyrning från Alexa, men för ett vanligt hem i behov av en automatisk städare är Xiaomi Mi RoboRock S7 bäst i test just nu.


Specifikationer

 • 2500PA maximal sugkraft
 • CarpetBoost-funktion (ökar sugkraften på mattor)
 • Vikt på 3,7 kg 
 • 3 h batteritid
 • 6 h laddningstid för Li-Ion batteriet (tom-full)
 • 67 dB
 • 0,47 L dammbehållare
 • 4 sugnivåer: quiet, balanced, turbo och max
 • Mått på 353 x 350 x 96,5 mm (BxDxH)


Detta säger konsumenterna om Roborock S7

Som vanligt här på Bäst i test Guiden har vi tagit reda på vad konsumenterna tycker om sitt köp, det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av produkten. Här kommer några exempel;


"Klockren, funderade länge på att köpa en. Nu i efterhand förstår jag inte vad jag funderade på. Underlättar veckodammsugningen enormt mycket."


"Perfekt att sätta på om ni ska iväg eller är utomhus i trädgården och grejar. Kan även zon städas, t.ex. under matbordet eller i köksdelen där det oftast blir lite smutsigare än på andra ställen. 5 av 5!"


"Suverän maskin. Riktigt bra robotdammsugare. Fastnar aldrig och sköter dammsugningen helt. Den här är klart bäst. Glöm inte att uppdatera mjukvaran annars funkar den inte, sedan perfekt."


"Så mycket bättre än min Roomba 630. Smidigt med karta och att man kan välja vilket rum den ska städa alt. en zon att städa." 


"Hur bra köp som helst! Köp ba köp!"


"Den gör att man blir lycklig utbrast den initialt skeptiska hustrun när hon granskat resultatet av premiärstädningen. Om jag får säga det själv så är det en outstanding produkt som är inget mindre än en game changer när det kommer till att städa och underlätta vardagens göromål." 


"Riktigt bra dammsugare! Smartare än jag trodde... köpte en S6 till mig och en S5 till min farmor som inte längre orkar dammsuga lika mycket. Både hon och jag är jättenöjda.." 


"S6 täpper till de svagheter S5 hade."


"Min första robotdammsugare, så jag har ingen uppfattning om hur den är jämfört med förra generationen (S5). Efter en vecka nu kan jag bara säga att jag är extremt nöjd! Blev väldigt imponerad över hur mycket damm den lyckas hitta varje körning (körd 3ggr)." 


"Schemaläggningen är smidig och skönt att ha den körandes när jag inte är hemma. Den kommer enkelt in under möbler och bor just nu under min soffa. Betydligt enklare att förvara jämfört med min gamla "vanliga" dammsugare."


Nackdelar

Dammbehållaren har ett hål till för större partiklar men eftersom det inte finns någon lucka till denna leder det till att du får plocka bort lite större skräpbitar samt att det kan trilla ut lite damm när du behöver tömma behållaren i soptunnan. 


En annan nackdel är silikonborsten som sitter på plats med hjälp av en skruv vilket gör att hår kan snurras in i själva skruven. Andra modeller använder ofta en magnet för att hålla sidoborsten på plats vilket eliminerar detta problem. Dock för skruven med sig en fördel: sidoborsten kommer aldrig ramla av under användning! 


Lyckligtvis är dessa nackdelar en fråga om bekvämlighet istället för stora produktfel som får roboten att strula eller gå sönder.


Köp Roborock S7 till lägsta pris här

Hos dessa butiker kan du köpa testvinnaren bekvämt och enkelt. När du köper robotdammsugare bäst i test online kan du även få den levererad direkt hem till dörren.


De bästa priserna på Roborock S7
Bästa billiga robotdammsugare – Dreame D9

Bra kvalitet behöver inte kosta skjortan, vilket bevisas mycket väl av Dreame D9. Denna robotdammsugare gör det enkelt att hålla det mindre hemmet, eller lägenheten fri från damm och smuts.

 

Bästa billiga robotdammsugare - Dreame D9

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 6 juni 2023

De bästa priserna på Dreame D9


Dreame D9 är en riktigt bra robotdammsugare i budgetsegmentet och erbjuder tilltagen sugkraft, en smart app och moppfunktion. Detta gör det enkelt att hålla hemmet rent utan någon ansträngning. 


Den använder sig av LIDAR (lasersystem) för att navigera runt i hemmet och har en drifttid på 150 minuter innan den behöver laddas. Dess behållare för damm och skräp är på drygt en halv liter vilket också är generöst. Vattentanken (för moppfunktionen) har en kapacitet på 270 ml


Det finns möjlighet att sätta upp no-go zoner samt osynliga väggar där du inte vill att robotdammsugaren ska röra sig. Det går även att sätta upp no-mopp zoner där du inte vill att det ska moppas. Dock sparar den inte kartor över områden den åker i vilket gör att den inte städar lika effektivt som vår testvinnare RoboRock S7 (som lär sig den effektivaste rutten).


Roboten börjar alltid med kanterna och jobbar sig sedan in mot mitten. När den väl är igång märker lasern enkelt av hinder i vägen och ser till att dammsugaren inte stöter in i dessa och skadar ömtåliga stolsben och möbler. Stöter roboten på en matta anpassar den automatiskt kraften för att öka sugkraften som maximalt uppgår till 3000 Pa


Trots en stark sugkraft går ljudnivån till max 65 dB. På standardläge kan du förvänta dig runt 60,5 dB, vilket är i nivå med en vanlig konversation.


Efter avslutad städning åker roboten tillbaka till sin laddningsstation och laddar upp sig inför nästa körning. Här tar det mellan 6-8 timmar för att den ska laddas till full styrka. Det låter som en lång tid men det är sällan den kör tills den inte har något batteri kvar. Med smart teknik kör den istället lite då och då för att ständigt vara tillgänglig för en ny körning.


Den tillhörande appen (Mi Home App) är enkel att använda och allt är prydligt upplagt för att vara användarvänligt. Här sätter du upp osynliga väggar, no-go zoner, och scheman. Du kan lägga obegränsat med scheman, t.ex. Kan du sätta upp ett under natten där roboten kör på låg styrka för att ej störa.


Robotdammsugaren ansluts till Mi Home App via Wi-Fi. I appen får du även information om när service behöver genomföras för de olika delarna vilket gör att det aldrig blir en överraskning. 


Specifikationer

 • Vikt på 3,8 kg
 • 2,5 h batteritid
 • 7 h laddningstid för Li-Ion batteriet (tom-full)
 • 65 dB
 • 0,57 L dammbehållare
 • Mått på 350 x 350 x 96 mm (BxDxH) 

Detta tycker användarna om Dreame D9

Riktigt grym för det priset. Städar vår lägenhet på 80 kvm utan problem, vi har mycket mattor och husdjur och detta är inget problem.”


“Väldigt prisvärd! Är mer än nöjd med köpet. Dammsuger riktigt bra och får med sig smuts ända in vid kanterna. Även mopp funktionen fungerar bra. Lätt att konfigurera zoner.” 


“Prisvärd, gör sitt jobb! “Bästa presenten jag fått” - morsan."


“Godkänt resultat varje gång. Kräver en del underhåll mellan körningarna då det fastnar mycket hår och annat i rörliga/roterande delarna. Med det följer med ett bra verktyg för det ändamålet.”


”Bra maskin som gör sitt jobb. Lite sämre efter väggar där sugmunstycket inte kommer åt lika bra, men för övrigt väldigt bra resultat.”


”Den tar sig fram rätt bra över trösklar men de får inte vara för höga.”


”Efter två månaders användning är den över förväntan, oslagbart värde dessutom är den en rolig och tuff robotdammsugare.”


”Min första robotdammsugare. Har varken behövt dammsuga eller vaska/moppa manuellt sedan jag köpte den för 3 veckor sedan vilket är ett toppbetyg i sig.”


Nackdelarna: Om en robotdammsugare med moppfunktion är högt uppe på din lista är detta fel val. Visst moppar den, men du får mycket bättre resultat med lite dyrare robotar. Det finns även få användare som har klagat på hållbarheten. En annan nackdel är att det tar mellan 6-8 timmar för att den ska laddas upp till full styrka. 

 

Här kan du köpa Dreame D9 till bästa pris


De bästa priserna på Dreame D9
Electrolux robotdammsugare - utmanaren

Givetvis finns det fler modeller av robotar. Därför har vi valt att sikta in oss på dyrare modeller för att se vad dessa har att erbjuda. Denna robot från Electrolux är lite dyrare och har en unik triangelform och borste vilket resulterar i det bästa städresultatet du kan få från en dammsugare just nu!


Electrolux Pure i9.2 PI92-6DGM


Utmanaren - Electrolux PI92-6DGM

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 6 juni 2023

De bästa priserna på Electrolux Pure i9.2 PI92-6DGM


Electrolux Pure i9.2 är en uppdaterad version av föregångaren Pure i9. Till det yttre har modellen inte förändrats så mycket utan i9.2 behåller smart nog sin karaktäristiska trekantiga form som gör städningen enkel i svåråtkomliga hörn och andra hinder som dammsugaren kan stöta på. 


Det är en dammsugare med ett enda syfte: att tillhandahålla en optimal rengöringsprocess för ditt hem och dina kontor utan att störa dina aktiviteter. Tack vare sin förmåga att ta sig förbi hinder och en bra sugkraft är Electrolux robotdammsugare den bästa "anställda" du kan ha där hemma; den klagar aldrig, misslyckas aldrig med sitt jobb och ber dig aldrig om mer betalt. 


Den unika triangelformen är en smart lösning eftersom det tillåter dammsugaren att enkelt navigera sig runt genom hemmet, och framförallt komma in vid svåråtkomliga hörn, samt runda och undvika hinder som den kan stöta på. Den tar sig enkelt runt genom huset och är väldigt effektiv, med hjälp av sin lilla borste, när den dammsuger. Tack vare sin denna borste tar får den enkelt upp smuts, både på tjocka mattor och hårda golv.


Via appen kan du skräddarsy rengöringsprocessen till att passa dig och ditt hem. Efter första körningen läser den av ditt hem och målar upp en digital karta. Här kan du dela in olika rum i zoner och sätta upp no go zoner med hjälp av en virtuell väg (eller flera). Detta gör det enkelt att bestämma just vilken del av huset som ska dammsugas.


Dammsugarens drifttid är upp till 120 minuter. Men skulle du behöva mer tid är batteripaketet optimerat för att laddas upp snabbt. 


Några av de bästa funktionerna inkluderar: 3D-teknologi och laserteknologi som används för att läsa av rum, hinder och den effektivaste rutten. Men den mest tacksamma funktionen är att den kan ta sig över trösklar genom att "klättra". Detta gör att den kan ta sig runt på en större yta utan problem.


Denna robotdammsugare hjälper dig med dina rengöringsbehov i hemmet och är pålitlig, prisvärd, snygg och effektiv. Det är en dammsugare för den moderna familjen som gillar att ha det rent utan att själv behöva slita. 


Nackdelarna då? Dessa vill vi också veta. Först och främst är denna dammsugare väldigt högljudd, med en ljudnivå på ca 75 dB. Du vill därför helst köra den när du inte är hemma, vilket går enkelt att ställa in via appen. 


Den andra nackdelen är att, hur bra den än är, kan den fastna när den tar sig an ett för stort hinder. Detta är framförallt störigt när du har lämnat hemmet för att komma hem till ett rent och städat golv, endast för att se att dammsugaren har kört fast. 


Specifikationer

 • Vikt på 3,47kg
 • 3h batteritid
 • 2 h laddningstid för Li-Ion batteriet (tom-full)
 • 65 dB
 • 0,7 L dammbehållare
 • Mått på 315x 315 x 85 mm (BxDxH)Detta säger konsumenterna om Electrolux robotdammsugare

"Snygg och bra dammsugare som verkligen underlättar ens dammsugande hemma. Kan sitta på jobbet och säga åt den att åka och städa t.ex. bara köket, eller hela lägenheten."


"Hoppar lätt över trösklar och går upp på även de tjockare dörrmattorna! Väldigt nöjd, men appen kunde varit något simplare att använda."


"Vi är jättenöjda! Så lyxigt och skönt att veta att det är rent när man kommer hem! Trevligt att få en notis att "Maggan" är klar med städningen! Vi har dock en matta som är lite för långhårig för att det ska funka, men vi har bara stängt dörren dit."


"Städar mycket bra. Riktigt bra robotdammsugare och intuitiv app."


"Kanonmaskin, städar verkligen rent. Väldigt skönt att kunna starta maskinen på jobbet så det är städat när man kommer hem."


"Den är perfekt på alla sätt. Sköter sig själv och man kan be den dammsuga olika rum oftare, till exempel kök, rum där vi har kattsand och hall. Rum där smuts oftast uppstår."


"Min dammsugare är räddaren i nöden i ensamma mamma livet. Det ska erkännas att det kändes som en onödig utgift men spå värt det. Att få komma hem till ett rent golv är så skönt och ger mig lång tid att göra så mycket annat."


"Klart den bästa pryl jag har köpt till hemmet. Sköter dammsugningen klanderfritt. Kommer åt i hörnen. Tar sig fram överallt. Bra översyn med appen."


"Grymt bra produkt. Enkel att komma igång med. Sköter sig själv. Dammsuger bra." 


"Jag har under lång tid funderat på att köpa en robotdammsugare, men jag har hela tiden varit tveksam till om den skulle lyckas motsvara mina förväntningar. Nu har jag använt dammsugaren ett antal gånger och måste säga att jag är väldigt nöjd. Den städar noggrant och hittar samtliga utrymmen." 


Köp Electrolux robotdammsugare bäst i test till lägsta pris här

Hos dessa nätbutiker kan du köpa roboten bekvämt och enkelt. Dessutom kan du beställa den direkt hem till dörren.


De bästa priserna på Electrolux Pure i9.2 PI92-6DGM
Jämför robotdammsugare - specifikationer

Dammbehållare:
Ljudnivå:
Bredd:
Djup:
Höjd:
Vikt:
Batteritid:
Roborock S7
Roborock S7
Robotdammsugare bä...
0.47 liter
67 dB
353 mm
350 mm
96.5 mm
3.7 kg
3 h
Dreame D9
Dreame D9
Bästa billiga robo...
0.57 liter
65 dB
350 mm
350 mm
96 mm
3.8 kg
2.5 h
Electrolux Pure i9.2 PI92-6DGM
Electrolux Pure i9.2...
Electrolux robotda...
0.7 liter
75 dB
315 mm
315 mm
85 mm
3.47 kg
2 h
Så gjorde vi testet

När vi gjorde testet av robotdammsugare har vi använt oss av kända expertkällor som branschorganisation, tidningar och testlabb som utfört grundliga tester på robotdammsugarna. Dessa källor har gett oss en bred förståelse för de olika tekniska aspekterna som är relevanta för robotdammsugare. Detta har också gjort att vi kunnat sätta en del krav som testvinnaren måste uppfylla.


Prestanda, inklusive hur bra robotdammsugaren suger upp damm och smuts har varit särskilt viktiga aspekter. Men likaså hur bra tekniken under höljet, däribland mjukvaran, fungerar. Det är viktigt att det är enkelt att använda tekniken till sitt fulla potential, exempelvis vid virtuella väggar och dammsugarens navigation.


Vi har också tagit hänsyn till användarans åsikter och erfarenheter, genom att samla in feedback från personer som redan har testat olika robotdammsugare. Detta har gett oss en bättre förståelse för hur väl de olika modellerna fungerar i verkligheten, och vilka faktorer som är viktigast för användarna. 


Slutligen har priset också varit en viktig faktor i vårt test, eftersom vi vill hitta den robotdammsugare som ger bäst värde för pengarna. Genom att beakta alla dessa faktorer har vi kunnat fastställa en bäst-i-test-vinnare.
Test robotdammsugare - experternas omdömen

I experternas tester är Roborock en stor favorit som hyllas för sin prestanda till goda pris. Kombinerat med konsumenternas goda omdömen blir det därför den som tar hem titeln robotdammsugare bäst i test. Men i experternas tester presterar även Dreame D9 väldigt bra, men faller back lite då den inte lämnar ett lika rent golv som Roborock.


I Techradars senast test av robotdammsugare är det Roborock S7 som tar hem förstaplatsen med 4,5/5 poäng tack vare dess enkla användning, starka sugkraft och smarta navigationssystem. Men de presenterar också några nackdelar, bland annat att det inte finns någon kamera, samt att den är lite obehändig att bära och att den tar lång tid att ladda upp.


Aftonbladet: Utser RoboRock S6 till "bäst i test". De gillar dess moppfunktion, navigationssystem och även att du ges möjligheten att schemalägga städningen. Om resultatet skriver de: "Städresultatet när vi testar blir fullt godkänt och med tanke på att S6 Pure bara är några hundralappar dyrare än Roborock S5 Max är den ett bättre val och just nu bäst i klassen". Den får ett totalbetyg på 4/5 stjärnor. 


Techradar: Ger RoboRock S6 4/5 stjärnor och är mycket positiva. De nämner att det finns fler "förfinade och intuitiva dammsugare att köpa" men att ingen av dem erbjuder samma funktioner och prestanda till samma pris. De gillar den såpass mycket att de skriver att "Detta kan vara den bästa robotdammsugaren på marknaden". Förutom ett bra pris så gillar de robotens effektiva navigation och kartläggning samt dess arsenal av smarta funktioner.


I Techradars test av robotdammsugare är det iRobot Roomba S9 som tar hem förstaplatsen. Denna städar effektivt och kan även tömma sig själv, men kostar tyvärr därefter. RoboRock S6 står sig fortfarande starkt och tar hem 4,5 stjärnor med gott omdöme. I deras test fanns även de andra robotdammsugarna Ecovac och Dyson 360 med.


Best Cordless Vacuum Guide: Gav Dreame D9 ett totalbetyg på 90 av 100 och tycker att den hade kunnat göra lite bättre i de utförda testerna, bland annat fanns det emellanåt kvar spår av smuts i mattor och på golv. Men med tanke på priset och en god ytsugning på golv kammar den ändå hem ett mycket högt betyg!


Tidningen M3: I sitt test av robotdammsugaren Dreame D9 från Xiaomi blev de mycket imponerade och beskrev den som "budgetsegmentets Rolls Royce" med anledning av effektiv sugkraft, en välfungerande app och även mopp-funktionen. 


Råd & Rön: Testade 61 robotar i oktober 2020. I deras test hamnade Neato Botvac D4 Connected på förstaplats på 58 poäng. På delad tredjeplats hamnade vår Electrolux Pure i9.2 (vår ena testvinnare). De gav 52 poäng till Roborock S5 Max, som därmed slutade på en delad sjätteplats. 


Tidningen M3: Ger Electrolux Pure i9.2 ett betyg på 4/5. De tycker att den är enkel att handskas med, säker i drift och att den städar väldigt bra, även i hörn. De nämner även att de gillar dess tekniska specifikationer där det går att skapa städzoner. Det som drar ner betyget till en 4:a är dess höga pris.


Business Insider: testade RoboRock S6 och menar att det är en av de bästa robotdammsugarna på marknaden just nu pågrund av dess prisnivå samtidigt som den erbjuder en drös med bra och smarta funktioner, något som andra tillverkare saknar. 


Pocket-Lint: ger RoboRock S6 5/5 stjärnor och även den särskilda rekommendationen "Editor's Choice". De tycker att den erbjuder imponerande rengöringsfunktioner, intelligent navigation samt en bra prislapp. De avslutar sitt test med att skriva att RoboRock S6 är en av deras favoritdammsugare som erbjuder bra funktioner till ett överkomligt pris tillskillnad från andra stora märken.


YouTube: I denna video testar Peter Esse RoboRock S6 MaxV. Vill ni se roboten i arbete kan ni ta en titt på Peters klipp och kanal! 
Fördelar med robotdammsugare

Att hinna med jobbet, laga mat, träna, umgås med nära och kära tar upp en stor del av våra dagar. Och att hinna med städning ligger inte alltid högst upp på listan. Men ett rent hem är ett rent sinne och hjälper en hel del med att få till en härlig tillvaro där hemma. Här är ett rent golv, fritt från damm, högst upp på listan. Och då hjälper en självgående dammsugare en hel del.  


De kan enkelt programmeras till att dammsuga golvet under specifika tider så du slipper göra det själv. Dessutom kan de programmeras till att städa vissa delar av hemmet mer ofta än andra, till exempel hallen eller köket. Detta är bra eftersom en minskning av smuts och damm är en stor fördel ifall du är allergisk eller bor med allergiker, t.ex. någon med astma. 


Slutligen har stora framsteg gjorts sedan de först kom till marknaden och de har blivit allt bättre och tystare. En bra robotdammsugare idag gör städjobbet enkelt tack vare kamera- och laserbaserad teknik. Men vi är väl medvetna om att det finns flera olika modeller och vi har därför tagit fram detta test för att göra valet lite enklare för dig. 

 

Vi ställer följande krav på testvinnaren:

 

 • Lätt att använda - Det är få saker som kan få en så frustrerad som ny och komplicerad teknik, därför undersöker vi alltid användarvänligheten på nya produkter för att det ska bli så lätt som möjligt för dig att sätta igång med städningen där hemma. Lyckligt vis har de flesta robotdammsugare idag gjorts enkla för att alla skall kunna använda och uppskatta dem.

 • Testvinnare och uppskattad av konsumenterna - När du ska dammsuga ska du självklart ha den bästa roboten när det både kommer till funktion, kvalité och pris. Vi har därför läst många tester och även kollat vad användarna tycker om sin robot.

 • Smart - ha tillgång till den från mobilen - Idag så kan man styra det mesta i hemmet via sin smartphone, så varför ska man inte kunna styra sin robot med dess tillhörande app också? Våra testvinnare kan du styra via app. Appen skall vara enkel att förstå sig på och erbjuda virtuell vägg som funktion. Du ska även få en bild i appen hur roboten kör och det skall inte vara några problem ifall du bor i hus med fler våningar.

 • Allergivänlig - Roboten ska vara utrustad med HEPA-filter så den passar hemma hos både astmatiker och allergiker.

 • Priset - Varför betala mer om det ändå inte blir en bättre produkt? De flesta dammsugare med goda omdömen kostar mellan 3 000 till 7 000 kronor. Därför har vi jämfört både dyra och billiga robotdammsugare och sedan utsett den mest prisvärda till bäst i test!
Sammanfattning

Efter att du läst vårt robotdammsugare test önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna hos de andra robotdammsugarna och kan köpa den som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa robotdammsugare


robotdammsugare bäst i test

Få mer tid över till annat och låt roboten göra jobbet!


Tips 1: För fler automatiska lösningar kan vi också tipsa dig om att läsa vårt test om robotgräsklippare så du får mer fritid medan de smarta maskinerna sköter arbetet där hemma. För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta. Letar du efter det bästa kreditkortet kan du läsa vår jämförelse.

 

Tips 3: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har robotdammsugare rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa robotdammsugaren till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Vanliga frågor och svar

 • Hur bra är en robotdammsugare?
  Idag funkar robotdammsugare väldigt bra tack vare snabb teknisk utveckling. Detta möjliggör att du kan lämna hemmet, vara på jobbet hela dagen, och sedan komma hem till ett rent golv. Den sköter sig helt efter dina instruktioner och du kan styra den på distans via appen i din smartphone.
 • Vilken robotdammsugare klarar trösklar bäst?
  Den robotdammsugare i vårt test som klarar trösklar bäst är den något dyrare Electrolux Pure. Denna har en speciell klättringsfunktion som gör att den enkelt klarar av trösklar.
 • Hur funkar en robotdammsugare?
  Man kan säga att en robotdammsugare konstant skickar ut signaler, likt ett ekolod, för att kartlägga och skapa sig en uppfattning om sin omgivning. Står en något i vägen för robotdammsugaren fångar signalerna upp detta och säger till robotdammsugaren att det står något i vägen.

  Men med AI (artificiell intelligens) kan robotarna bli ännu smartare. Genom att låta dem köra runt där hemma lär de sig snabbt den mest effektiva vägen runtom ditt hem och kan även minnas olika hinder, så som soffor och andra möbler.
 • Vilken robotdammsugare är bäst i test?
  Bästa robotdammsugare nu är RoboRock S7.
 • Vad kostar en bra robotdammsugare?
  Ska du ha en riktigt bra robotdammsugare kostar det runt 4000 kr och uppåt. I denna prisklass kan du förvänta dig rena golv när du kommer hem.

  Men det finns också bra val som kostar betydligt mindre, dock levererar de inte samma resultat som de dyrare modellerna.
Bäst i test Guidens dammsugartester
Christopher Holmerin

Bäst i test: Robotdammsugare

Christopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden. 


Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.


Ursprungstestet skrevs 2019-02-07 och uppdaterades senast

Läs även: