Läs om den bästa färglaserskrivaren.

Test av färglaserskrivare 2023

Om du ska köpa en bra och prisvärd färglaser till ditt hem eller ett litet kontor har du kommit helt rätt. Efter sju år på fältet som datatekniker, där även service av skrivare ingått, har vi lärt oss ett och annat. Vi vet vad som fungerar - och vad som inte fungerar.

 

Men vi nöjer oss inte bara med våra egna erfarenheter, utan lyssnar också på experterna för att få veta vilka skrivare som vunnit i testerna den senaste tiden. Och som vanligt här på Bäst i test Guiden lägger vi också stor vikt vid vad användarna tycker om sina skrivare, eftersom de ofta har störst erfarenhet av hur de fungerar i vardagen.

 

Allt detta har vi sammanställt här, för att du enkelt ska kunna se vilken som är den bästa skrivaren idag. På så vis kan du som ska köpa färglaser snabbt få en uppfattning om vad du ska välja för att få en driftsäker, billig och snabb laserskrivare till ditt hem eller ditt kontor.


Ta mig direkt till den bästa färglaserskrivaren!Vårt toppval just nu

 

Bästa färglaserskrivare

HP Color LaserJet Pro MFP M283fdw

Färglaserskrivare bäst i test HP Color LaserJet Pro MFP M283fdw
 • Skriver ut, kopierar, skannar, faxar

 • Perfekt för det lilla kontoret

 • Enkel installation

 • Långsam

Kraftfull färglaserskrivare

HP Color LaserJet Pro MFP 4302fdw

Färglaserskrivare bäst i test HP Color LaserJet Pro MFP 4302fdw
 • Snabb

 • Hög kapacitet

 • Skriver ut, kopierar, skannar, fax, e-post

 • Stor

 • Dyr

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide

Viktigt att veta innan ditt köp

Nej, det är inte längre sant att färglaserskrivare är dyra, stora och jättetunga. även laserskrivarna har nämligen utvecklas mycket och kännetecknas idag av både lågt pris och snabba utskrifter.

 

De stora tillverkarna inom detta område är HP, Brother och Samsung som alla gjort bra skrivare under många år.

 

Färglaserskrivare kostar ofta lite mer i inköp än bläckstråleskrivare, men är sedan billigare vid varje utskrift. Dessutom är de traditionellt sätt mer driftsäkra och stabila.


En stor fördel är också att färgen inte torkar in som bläckpatroner gör. Det spelar ingen roll om du låter din färglaserskrivare stå oanvänd i en månad eller två - när du startar den ger den lika fina utskrifter igen. Just detta är en av de största fördelarna med färglaser jämfört med bläckstråleskrivare.

 

Utskriftskostnaderna för färglaserskrivare varierar beroende på modell, men en fingervisning idag (år 2023) är att en utskrift i svart kostar 23-46 öre och en färgutskrift kostar 1:35-2:10 kronor per A4.

 

Ska du köpa laserskrivare, färglaserskrivare eller bläckstråleskrivare?

Vet du inte riktigt vad du ska köpa för skrivare? Då hjälper vi dig med det första beslutet som handlar om vilken teknik din skrivare ska ha. är det bästa en laserskrivare eller en bläckstråleskrivare? Och om du ska ha en laserskrivare, vill du då kunna skriva ut med färg ibland eller bara i svart?

 

Priset och hastigheten på utskrifterna skiljer ofta mycket mellan de olika skrivarna, så här gäller det att köpa rätt skrivare. Vår guide nedan hjälper dig att hitta den skrivare som passar just dig bäst, beroende på hur du tänkt använda den.

 

Jag vill kunna:

 • Skriva ut i färg
 • Få mycket bra kvalité, även när jag skriver ut färgfotografier
 • Jag har inte så bråttom med utskrifterna
 • Jag skriver inte ut så många sidor vid varje tillfälle
 • Jag skriver ut ofta (i alla fall en gång i veckan)

Se då vår sida med Bäckstråleskrivare här

 

Jag vill kunna skriva ut:

 • Så billigt som möjligt
 • Bara svartvita utskrifter
 • Många sidor
 • Snabba utskrifter
 • Långa perioder kan skrivaren stå, utan att användas

Se då istället vår sida med bästa laserskrivaren

 

Jag vill kunna skriva ut:

 • Utskrifter i färg (men kanske inte fotografier i första hand)
 • Många sidor
 • Snabba utskrifter
 • Scanna in dokument eller fotografier med skrivaren
 • Använda min skrivare som kopiator
 • Långa perioder kan skrivaren stå, utan att användas


Läs vidare nedan om bästa laserskrivare med färg
Bästa färglaserskrivaren 2023

När det handlar om laserskrivare är det vanligaste idag att man köper en färglaser. Förut var dessa dyra, så är det inte längre. Visserligen kostar utskrifterna lite mer, men å andra sidan är användningsmöjligheterna väldigt mycket större med en färglaser jämfört med en svartvit laserskrivare.

 

Eftersom det inte finns så många svenska tester på laserskrivare, måste vi blicka ut i världen för att se vad experter och konsumenter tycker. Och när det handlar om skrivare är det ju inget problem eftersom funktioner, modeller och användningsområden är väldigt snarlika för en skrivare, oavsett var i världen man sitter.


Färglaserskrivare bäst i test - HP Color LaserJet Pro M283fdw

(Klicka på skrivaren för mer information på HP:s hemsida)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på HP Color LaserJet Pro MFP M283fdw

 


Laserskrivare färg

HP har traditionellt tillverkat bra laserskrivare, under väldigt många år. De har blivit testvinnare flera gånger och vi riktar här fokus på en skrivare som fått bra omdömen av experterna och dessutom har många nöjda användare.

 

Vi har tidigare haft HP Color LaserJet Pro M281dw som testvinnare, men eftersom denna slutat tillverkas och blivit ersatt av en ny skrivare under vintern 2019/2020, riktar vi uppmärksamheten mot efterträdaren istället. Den heter HP Color LaserJet Pro M283fdw och är väldigt lik den tidigare vinnaren.

 

HP Color LaserJet Pro M283fdw passar dig som har behov av att skriva ut högst ett par 100 sidor i veckan, vilket är det vanliga för en hemanvändare eller det lilla kontoret. är du i behov av större kapacitet än så, behöver du en mer kraftfull skrivare än vad detta är.

 

Denna skrivare har en utskriftshastighet på upp till 21 sidor per minut, både för färg- och gråskala. Du styr den med en 2,7 tums pekskärm och utskriftskvaliteten är 600 x 600 dpi med möjlighet att skriva så nära papperskanten som 5 mm. Den kan anslutas både via USB, Ethernet (inbyggt 10/100/1000 Base-TX) och WiFi (802.11n 2,4/5GHz) men du kan också skriva ut direkt från din smartphone eller surfplatta genom t.ex. HP ePrint eller Apple AirPrint

 

Den har "allt" du kan tänkas behöva; Skrivare, kopiator, scanner och fax. Första sidan är redo att skrivas ut efter 13 sekunder och LaserJet 283fdw har dessutom Automatisk duplex/dubbelsidig utskrift. En annan stor fördel att pappersfacket nu kan laddas med hela 250 A4-papper, jämfört med de 150 ark som de tidigare modellerna hade. 

 

Ljudnivån vid drift är 52 dBA och utskriftskostnaden är 28 öre för en svart utskrift och 1:45 kronor för en färgutskrift, vilket är bland de lägsta priserna.

 

Läs gärna fler detaljer om skrivaren på HP:s hemsida där du får se de viktigaste egenskaperna och se skrivaren arbeta.

Till dig som önskar mer kraft av en färglaserskrivare

Kolla in "storebror" HP Color LaserJet Pro MFP 4302fdw. Fördelen med denna skrivare mot M281fdw är att den är snabbare och har högre utskriftskapacitet.

 

Till exempel är den dubbelt så snabb på dubbelsidiga utskrifter. Dessutom har du möjlighet till dubbelsidig inskanning av dokument. Nackdelen som en del konsumenter nämner är att den är just - stor och därmed tar mycket plats.


Större skrivare - och mer kraft för pengarna: HP Color LaserJet Pro MFP 4302fdw

(Klicka på bilden för mer information om bästa priset)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på HP Color LaserJet Pro MFP 4302fdw


Så köper du skrivaren till bästa pris

HP säljer färglaserskrivaren för bara 8390 kr när du klickar här, och frakten ingår i priset.

8390 kr är det lägsta priset just nu för HP Color LaserJet Pro MFP 4302fdw!Extra erbjudande - 3 års garanti!

HP bjuder just nu dessutom på förlängd garanti när du köper skrivaren direkt hos dem. Beställer du nu ingår nämligen hela 3 års garanti som du kan läsa här!Jämför färglaserskrivare - specifikationer

Utskriftshastighet:
Utskriftskvalitet:
Ljudnivå:
Anslutning:
Bredd:
Djup:
Höjd:
Vikt:
Kapacitet:
HP Color LaserJet Pro MFP M283fdw
HP Color LaserJet Pr...
Bästa färglaserskr...
21 sidor per minut
600 x 600
52 dB
Wi-Fi, Ethernet, USB
42 cm
42 cm
33 cm
19 kg
250 A4
HP Color LaserJet Pro MFP 4302fdw
HP Color LaserJet Pr...
Kraftfull färglase...
33 sidor per minut
600 x 600
49 dB
Wi-Fi, Ethernet, USB
42 cm
43 cm
38 cm
20 kg
850 A4

Så gjorde vi testet

Vi har tagit reda på vad experterna tycker i sina tester för att rekommendera den mest prisvärda färglaserskrivaren just nu. Men inte nog med det har vi även tagit reda på vad användarna som har hunnit testa färglaserskrivaren tycker. 


I experternas tester går det tydligt att se att det som spelar roll är framförallt utskriftskvalitet och hastighet. Och här har HP länge varit en tydlig favorit och legat i toppen av experternas tester. Vårt toppval av färglaserskrivare lyckas trycka ut 21 sidor per minut, oavsett om det är färg eller gråskala som gäller. 


Andra viktiga faktorer är om skrivaren har extra funktioner som gör arbetet ännu enklare, till exempel ifall den även fungerar som kopiator och scannare. Men det kan även vara ifall skrivaren har förmågan att skriva ut dubbelsidigt. 


Slutligen tycker experterna också att det är viktigt med en skrivare som är enkel att använda. Detta görs smidigast ifall skrivaren går att ansluta till Wi-Fi för en helt trådlös användning. Detta görs möjligt med HP:s skrivare och de har även utvecklat mjukvara som gör det ännu enklare att ansluta dina enheter som mobiltelefon, surfplatta eller dator. Tips


Färgtoner till laserskrivare

Rätt tonerkassetterna till HP Color LaserJet Pro M281fdw heter HP 203. De tonerkassetter som slutar på A är vanliga kassetter. De som slutar på X har ungefär dubbelt så hög kapacitet och passar därför dig som skriver ut mycket (eller vill spara pengar). Och du kan spara pengar på ännu fler sätt!

 

Genom att använda rabattkoden BITINK20 får du nämligen 20 % rabatt på alla toner hos HP! Eftersom det bara medföljer så kallade "startkassetter" med skrivaren, kan det vara en bra idé att köpa extra tonerkassetter direkt. Frakten behöver du inte betala något för, den är gratis. Klicka här för att få en översikt på de toner som passar din nya skrivare.

 

Det finns också kompatibla "miljötoner" för lite mindre pengar hos t.ex. NordicInk men frågan är om det är värt den extra risk som man tar med dessa billigare tonerkassetter.


Fotopapper laserskrivare

Vill du få dina fotografier på riktigt fotopapper, rekommenderar vi dig att köpa riktigt bra fotopapper. Här köper du bästa fotopapper till din skrivare. Läs mer i våra tester av fotoframkallning eller titta in på sidan med bläckstråleskrivare.


Laserskrivare A3

För dig med det lilla kontoret som är i behov av en A3 laserskrivare kan vi tipsa om OfficeJet Pro 7740. Skrivaren är oerhört prisvärd, skriver ut i färg, kan kopiera, skanna och skriver ut både i A4, B5 och i A3. Läs mer här.
Test färglaserskrivare - experternas omdömen

Eftersom denna skrivare är såpass ny så finns det inte några experttester tillgängliga. Dock är denna skrivaren den direkta uppföljaren till populära M281fdw som vi har haft som testvinnare sedan 2018. Den har flertalet tester och konsumentrecensioner som du kan läsa här nedan.


Råd & Rön testade 163 skrivare av olika sorter i juni 2020. Bästa färglaserskrivare blev HP Color LaserJet Pro M452NW. Den presterade bäst i kategorierna: skrivarfunktioner, nätverk och strömförsörjning. Bästa skrivare i testet blev Epson EcoTank ET-7700. 


PC Magazine gav skrivaren betyget 3,5 av 5 i december 2017 och menar att M281fdw är kompakt, har hög kvalité på utskrifterna samt många bra anslutningsmöjligheter. även om skrivaren är lite dyr, anser PC Magazine att M281fdw är en bra färglaserskrivare förutsatt att man inte behöver mer än ett par hundra utskrifter per månad.

 

Nerd Techy skriver efter sitt test i december 2017 att HP Color LaserJet Pro M281fdw är mångsidig, extremt lätt att använda och har massor av bra inbyggda funktioner. De avslutar med orden; "Om du behöver en pålitlig och snabb skrivare som du kan lita på, bör du överväga att köpa HP M281."

 

Tech Gear Lab gav skrivaren hela 5 av 5 i betyg efter sitt test i januari 2018 och med 71 poäng, blev den dessutom bäst i test av 13 testade färglaserskrivare. även om det inte är den billigaste skrivaren, är den mycket enkel att använda och den har hög utskriftskvalité på både text och grafik. Hastigheten är OK för en skrivare i denna prisklass och även i övrigt är prestandan i toppklass, menar Tech Gear Lab.

 

PC för alla  testade, oktober 2017, färglaserskrivare under 3 000 kronor och på delad andraplats, med 7 poäng av 10, kom HP Color LaserJet Pro M277dw. Detta är alltså föregångaren till M281fdw. Skrivaren fick omdömet; "Enkel att installera och använda, bra utskriftskvalitet samt låg utskriftskostnad."

 

De svenska konsumenterna ger M283fdw ett genomsnittsbetyg på 4,5 av 5 vilket är mycket bra. Några av de återkommande åsikterna är att den ger väldigt bra utskrifter, är användarvänlig, tyst och snabb. Skrivaren känns också gediget byggd, för att hålla under många år, och det går snabbt att installera den.

 

Konsumenterna som redan köpt denna skrivare berättar bland annat: "Enkel installation, lätt att hantera och bra utskrifter!" , "En utmärkt produkt! Väldigt lätt att installera, installerar nästan sig själv. Speciellt om man kör den via WiFi mot sitt hemmanätverk så behöver man knappt göra något alls. Den är snabb, snygg och ger jättefina utskrifter. Rekommenderas verkligen", "Liten och nätt" , "Smidig, enkel att installera, tillräcklig för det lilla kontoret" , "Passar mina behov utmärkt! Wi-fi uppkopplingen är kanon. Air print fungerar också bra! Mycket nöjd hittills efter ca 100 utskrifter!" och "Sjukt snabbt med perfekt tryck!"

 

Det finns förstås också nackdelar med alla produkter och dessa vill vi gärna känna till innan vårt inköp, för att kunna väga in dem i vårt beslut. Och det som framkommer med M283fdw är att en del tycker att den är lite för dyr i inköp. Några menar också att den är lite långsam för att vara en laserskrivare, men i övrigt är de flesta mycket nöjda med sin skrivare.


RTINGs, maj 2020: Testade HP Color LaserJet Pro MFP M479fdw och gav den 9/10 poäng. De var mycket imponerade över det välfungerande patronsystemet, utskriftshastigheten och den låga kostnaden per utskrift. När det kommer till användningsområden skriver RTINGS att den passar allra bäst för ett hem eller mindre kontor. 


Tidningen Råd & Rön, vintern 2018: Av 15 testade färglaserskrivare är Samsung SL-C480FW bäst i test med 77 poäng. Lillebror Samsung SL-C430W fick andraplatsen med 75 poäng och bronsmedaljen gick till HP Color LaserJet Pro M452NW med 73 poäng.

 

PC för alla, hösten 2017: Uppdaterade sitt färglasertest från året innan, där de testade fyra färglaserskrivare under 3 000 kronor, som även har skanner och kopiator. Bäst i test denna gång blev Canon i-Sensys MF633Cdw som fick 8 av 10 poäng. Den vann bland annat för att den har mycket bra utskriftskvalitet, praktiska molnfunktioner och är tyst och rimligt snabb.

På delad andraplats, med 7 poäng av 10, kom HP Color LaserJet Pro M277dw som fick omdömet; "Enkel att installera och använda, bra utskriftskvalitet samt låg utskriftskostnad".

 

PC Advisor, våren 2017: Visserligen är denna testsammanställning från England, men flertalet av skrivarna går att köpa även i Sverige. Här är deras lista på de 16 bästa skrivarna 2017, både när det gäller laser- och bläckstråleskrivare.

 

PC för alla, hösten 2016: I ett test av färglaserskrivare under 3 000 kronor utsåg tidningen Brother DCP-9020CDW till Bäst i test. Denna skrivare fick 8 av 10 poäng och omdömet; "Lättanvänd och låga utskriftskostnader".

Lika många poäng, 8 av 10, fick även HP Color LaserJet Pro M277dw som under rubriken "Snyggaste utskrifterna" och stämpeln "Bra val" fick omdömet; "God utskriftskvalitet. Lätt att installera och underhålla. Låg utskriftskostnad."

Detsamma gäller även OKI MC342 som alltså fick dela silvermedaljen med HP:s skrivare.
Tips

Det är en väldigt uppskattad gåva att få en bok med de finaste bilderna och på vår sida med fotobok test avslöjar vi vilken fotobok som är bäst i test! För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest och testet om bärbar dator bäst i test.

 

Bäst i test på Facebook

Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har färglaserskrivare rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa färgskrivaren till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Bäst i test Guidens skrivare och scanner-tester


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna datorer, datortillbehör, gaming, it-tjänster, skrivare & scanner & tablet.
Christopher Holmerin

Bäst i test: Färglaserskrivare

Christopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden. 


Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.


Ursprungstestet skrevs 2018-10-05 och uppdaterades senast