Oberoende tester från tidningar, sajter och magasin samt recensioner från svenska konsumenter som ställs samman för att utse en vinnare. Köp segraren idag till lägsta pris!


 

Vill du veta vilket som är det bästa kylskåpet just nu? Vi har sammanställt alla test!

 

Kylskåp test 2019

Ska du köpa nytt kylskåp och vill veta vilket som vunnit i tidningarnas tester den senaste tiden? Då har du kommit helt rätt! På denna sida kommer vi att avslöja vad som är viktigt att tänka på när du ska köpa kylskåp.

 

Vi har dessutom sammanställt experternas och de svenska konsumenternas åsikter om vilket som är det bästa kyl/frysskåpet just nu. Men låt oss börja från början.

 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig det bästa kylskåpet NU!

 

Testvinnaren säljs för:

 

Tretti: 6795 kronor, ta reda på mer!

 

eNemo: 6795 kronor, ta reda på mer!

 

Whiteaway: 6795 kronor, ta reda på mer!

 

Hemmy: 7485 kronor, ta reda på mer!

 

Elon: 10344 kronor, ta reda på mer!

 

Kylfrys, Side-by-side eller fullhöjds kylskåp - vad ska du välja?

Det första beslutet du behöver ta, är vilken typ av kylskåp som du ska köpa. Detta hänger främst på hur mycket utrymme du har samt vilka dina behov är. Här har vi sammanställt information om de tre vanligaste alternativen:

 

 

Kyl och frys skåp

Bäst i test kylfrysar - Bosch KGE36VW4A


I lägenheter och i mindre kök är det vanligast att ha kylskåp och frys i samma enhet. Dessa tar liten plats och drar inte så mycket ström, eftersom de ofta bara har en (1) kompressor som sköter båda delarna.

Om du inte har stora fester, gärna sparar mat under lång tid eller storhandlar för en hel familj varje vecka, brukar en kylfrys räcka bra för en familj upp till 4 personer.

 

 

Side-by-side skåp

Side-by-side kylskåp

Om du väljer den amerikanska varianten, side-by-side, där kyl- och frysdelen är placerade sida vid sida, får du ofta lite "lyx" på köpet. Som t.ex. en is- eller vattenmaskin direkt i dörren. Detta är praktiskt, men kräver en professionell installatör för att allt ska fungera på rätt sätt. Frysdelen är dock ofta ganska liten och de tar upp större golvyta.

 

Helt kylskåp

Fristående kylskåp - för dig som önskar mycket plats för kylvaror

Om du köper ett helt/fullhöjds kylskåp får du komplettera med en valfri frys om du önskar även en sån. Det vanligaste är att man ställer en matchande frys bredvid kylskåpet, men detta är något som du kan köpa senare.

Vill du ha ett fullhöjds kylskåp och en frys vid sidan om denna, tar det förstås mycket plats på golvet. Därför är denna lösning vanligast i villor, småhus eller i stora kök. Den stora fördelen är självklar; Du får plats med väldigt mycket matvaror.

 

I denna guide kommer vi att inrikta oss på att hitta det bästa Kyl-frysskåpet (även kallat Kyl över frys) eftersom det främst är dessa som efterfrågas idag.

 

Viktigt att tänka på inför ditt köp

Stor volym: Det som främst säljs idag är alltså så kallade kyl- och frysskåp där du får en övre del som är kylskåp och den nedre delen som är frys. Nackdelen med detta är att det blir begränsat utrymme att förvara dina varor, och det är därför viktigt att ha största möjliga volym på skåpet så att du får in så mycket varor som möjligt.

 

Låg energiförbrukning: Gamla kylskåp drar mycket ström. Det är dyrt för din plånbok. Men utvecklingen går framåt och dagens kyl/frysskåp är betydligt mer strömsnåla än för bara några år sedan. Minimikravet för energimärkningen ska vara A+ eller bättre. Då sparar du både pengar och miljö.

 

Frostfritt: Vi vill helst att kyl och frysskåpet ska ha automatisk avfrostning. På så vis sparar du tid eftersom du inte behöver tänka på att frosta av frysen. Men du sparar också pengar, eftersom isavlagringar i frysen kan vara mycket energikrävande. En avfrostad frys drar mindre el, är tystade och lever längre.

 

Låg ljudnivå: Kylskåp har, som du säkert vet, många ljud för sig. Allt ifrån gurglande och pipande till morrande och rena tjut. Detta är visserligen "naturliga ljud" (speciellt om du frågar tillverkarna) som uppstår när kompressorn pumpar upp ett högt tryck, men det kan vara nog så irriterande i alla fall.

För din nattsömn är det därför värdefullt att ditt nya kylskåp är så tyst som möjligt och befriat från så många störande ljud som det går.

 

Enkel rengöring: Eftersom det finns mat i kylskåpet är det viktigt att det ska gå snabbt och enkelt att ta bort spill och göra rent kylskåpet.

 

Justeringsmöjligheter: Det ska även gå att justera hyllorna i kylskåpet. Främst för att det ska vara lätt att ta bort och rengöra, men även för att du snabbt ska kunna få mer utrymme under juletider eller vid andra festligheter där mycket mat måste förvaras kallt.

 

Så stort kylskåp behöver du

För kylskåpsdelen kan du räkna med att:

 • 100-150 liter räcker till 1-2 personer
 • 150-200 liter räcker till 3-4 personer
 • 200 liter eller mer, räcker till mer än 4 personer


 

Bäst i test - Kylskåp

Efter att ha tagit del av de aktuella tester som finns idag och pratat med flera vitvaruhandlare, blir valet ganska enkelt.

 

Det handlar om en kylfrys från en tillverkare som är känd för att göra bra vitvaror. Bosch tar förstaplatsen och modellen heter KGE36VW4A. Längre ned på denna sida kan du själv se de experttester som finns att läsa och du kan även ta del av vad svenska konsumenter tycker om sitt kylskåp. 

Bäst i test kylfrysar - Bosch KGE36VW4A

Bästa kylfrys just nu - Bosch KGE36VW4A

(Klicka på bilden för att få mer information om lägsta priset på produkten)


Se dagens aktuella pris

 

 

Här köper du testvinnaren:

Aktuella butikspriser per den 15 oktober 2019

Vi har tidigare haft Bosch KGE36BW40 som vinnare här på Bäst i test Guiden. Den blev utsedd till Bäst i test av Råd & Rön under 2014 och 2015, men denna modell har nu utgått och ersatts av den förbättrade efterträdaren Bosch KGE36VW4A.

 

Detta är en kyl och frys med uppskattad design, bra LED-belysning och elektronisk temperaturstyrning. Det är energimärkt med A+++ vilket är mycket strömsnålt och innebär att energiförbrukningen bara blir 161 kWh/år.

 

Ljudnivån är mycket låga 38 dB och totalvolymen är på 302 liter. Kylskåpet rymmer 214 liter (192 liter om man bortser från delen med 0 grader) och frysen 88 liter. Den klarar att frysa in 14 kg per dygn.

 

KGE36BW40 har fått höga poäng i experternas tester på bl.a. följande punkter:

 • Låg energiförbrukning (sparar dina pengar)
 • Mycket låg ljudnivå (skönt för alla i familjen, att slippa störande ljud)
 • Hög infrysningskapacitet (går snabbt att frysa ned stora mängder mat)
 • Hanterbarhet
 • Kvalitetsintryck

Skulle någon i din familj missa att stänga dörren, kommer ett larm att upplysa dig om det. Och skulle strömmen försvinna klarar kylskåpet att hålla kylan i hela 35 timmar, så att din mat inte blir förstörd.

 

De svenska konsumenter som köpt föregångaren KGE36BW40 ger ett genomsnittligt betyg på 4,6 av 5,0 vilket är mycket bra. De återkommande åsikterna är att kylskåpet är mycket tyst, har bra belysning och hög kvalité. Det är också energisnålt samt lätt att justera lådor och hyllplan vid behov.

 

Finns det då några nackdelar med detta kylskåp? Dessa vill vi ju i så fall känna till innan vårt inköp, så att vi kan väga in dem i vårt beslut. Ja, det som en del påpekar är att frysen inte frostar av sig själv. En del saknar också belysning i frysdelen, men detta är de enda svaga punkterna som framkommit.

 

Läs gärna mer detaljer om kylskåpet  på Bosch hemsida.

 

Så köper du kylskåpet till bästa pris

Rekommenderat pris för detta kyl- och frysskåp är 12 399 kronor som du kan se på Bosch hemsida, men när du köper det på Internet kan du få det betydligt billigare. Och eftersom din nya kylfrys väger över 72 kilo, är det bekvämt med hemtransport direkt till ditt hus. Dessutom är det enkelt att beställa bortforsling av ditt gamla kylskåp eller få hjälp med installationen om du önskar det.

 

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en jämförele från upp till 23 banker och långivare.

 

Tretti säljer den för bara 6795 kronor när du klickar här. Då ingår även frakten hem till dig! Tänk på att beställa extratjänsterna Uppbärning (bärhjälp direkt in i ditt kök), Installation (av nya kylskåpet) eller Retur (bortforsling av ditt gamla kylskåp för återvinning) direkt vid köpet.

 

eNemo har kyl/frysskåpet för bara 6795 kronor! Hos eNemo ingår frakten i priset. eNemo erbjuder även installationshjälp och/eller bortforsling av din gamla vitvara, i stora delar av Sverige.

 

Hos Whiteaway kan du köpa kyl/frysskåpet för 6795 kronor och frakten ingår i priset.

6795 kronor är det lägsta priset för kyl-/frysskåpet bland butikerna just nu!

 

Hemmy säljer kyl/frysskåpet för bara 7485 kronor just nu och frakten hem till dig är dessutom gratis.

 

Elon erbjuder den för 10344 kronor när du klickar här och priset är inklusive frakt.

 


Till dig som fortfarande är tveksam

Bosch erbjuder dig som konsument att testa kylskåpet hemma hos dig under 100 dagar - utan att ta några risker. Är du inte nöjd efter tre månader får du  pengarna tillbaka. Så enkelt är det! Läs om Bosch 100 % nöjd garanti här!

 

Prova diskmaskinen hemma i 100 dagar

 

Så säger experterna i sina kylskåpstest

Det finns dessvärre inte så många experttester på kylskåp, vilket bland annat beror på att det är en tidskrävande och kostsam produkt att undersöka i detalj. Det är många moment som ska testas t.ex. nedkylningsförmåga, energiförbrukning, att kylskåpet håller rätt temperatur och låg ljudnivå.

 

När vi tar del av de test som finns att tillgå, ser vi att det är tre tillverkare som utmärker sig extra positivt i kylskåpstesterna. Det handlar om Bosch/Siemens, Miele och Liebherr som under 2010-talet återkommande bevisat i experttesterna att de gör de bästa kylskåpen. Under de senaste åren har även Samsung fått bra kritik och detta är något som också konsumenterna håller med om (se Konsumenternas åsikter längre ned på denna sida).

 

Bosch berättar gärna själva om framgångarna i sin reklam och på deras hemsida kan du se en bra sammanställning på de bäst i test-vinster och andra utmärkelser som de fått för sina kylskåp de senaste åren.

 

De kylskåp som får de sämsta testresultaten är tillverkade av bland annat Gorenje, Whirlpool och Cylinda. Dessa producenter ska du alltså undvika, om du vill ha ett bra kylskåp 2019.

 

I tidningen Råd och Rön finns 45 kylfrysar testade 2017 och överst på denna lista finner vi Siemens KG39EBI40 med 77 poäng som alltså är den bästa kylfrysen. Den dyrare Smeg FC370X2PE tar andraplatsen med 76 poäng och en delad tredjeplats går till Asko RFN2284W och Samsung RB34J3515WW som får 75 poäng vardera.

Extern källa/länk: Tidningen Råd & Rön, januari 2017

 

I den senaste sammanfattningen från tidningen Råd & Rön i mars 2019 finns det 57 kylfrysar som har testats. Den bästa i testet är LG GBB59PZEFS och den exklusiva (=dyra) Samsung Family Hub 2.0 RB38M7998S4 som båda fick 71 poäng. Samsungs combi-skåp är ett "smart kylskåp" med pekskärm, internetanslutning och en kamera som låter dig se vad du har i kylskåpet även om du inte är hemma. På andraplats kom Miele KFN 28132 med 68 poäng.

 

I tidningen Råd & Röns senaste sammanställning från mars 2018 finns 35 kylfrysar testade enligt deras nya, hårdare regler. Bäst i test är LG GBB59PZEFS samt den exklusiva (=dyra) Samsung Family Hub 2.0 RB38M7998S4 som båda fick 71 poäng. Samsungs kylfrys är ett 'smart kylskåp' som bland annat har touchskärm, internetuppkoppling samt en kamera som gör att du kan se vad du har i kylen trots att du inte är hemma.

På andraplats kom Miele KFN 28132 som fick 68 poäng. I denna omgång är dock inte någon kylfrys från Bosch eller Siemens är testad.

Extern källa/länk: Tidningen Råd & Rön, mars 2018

 

Så gjorde vi valet av  bästa kylskåp

Det vi ser är att Bosch, Siemens och Liebherr är de som ofta fått bra betyg de senaste åren. Oavsett vilken du väljer av dessa tre tillverkade, kommer du att få en bra och energieffektiv kylfrys. Vi riktar dock uppmärksamheten mot Bosch och Siemens i första hand eftersom Liebherr är ett rätt dyrt märke. Kan vi få en motsvarande produkt billigare, väljer vi i första hand detta.


Enligt installatörer som vi pratat med, är det också svårt att hänga om dörrarna på Liebherrs kylskåp; "På Bosch och Siemens tar det bara några minuter att byta, medan det på Liebherr kan ta halva dagen!" Nu kanske det mer är en känsla än en uppmätt hastighet, men det är intressant att även ta del av sån information.

 

Konsumenterna är inte alltid så förtjusta i Miele, utan menar att de har problem på olika sätt (läs mer om Konsumenternas åsikter längre ned på denna sida). Därför väljer vi bort även detta märke en tid, tills konsumenterna bekräftar det som experterna påstår.

Välj det bästa kylskåpet för att förvara dina matvaror på ett bra och energisnålt sätt

Det bästa kylskåpet hjälper dig att förvara dina matvaror på ett bra och energisnålt sätt.

 

Detta avslöjar vitvaruhandlarna

Eftersom det är brist på aktuella och relevanta kylskåpstest, har vi kompletterat denna guide genom att prata med flera vitvaruhandlare. Dessa säger dock samma sak som experterna; Bosch och Siemens gör väldigt bra kylskåp. Oavsett vilka vi pratade med, var alla överens om att dessa tillverkare är de bästa just nu.

 

Bosch och Siemens har dessutom samma fabriker, så innehållet i produkterna och kvalitén blir närmast identiska. Därför kan du välja det utseende och de funktioner som är viktigast för dig.

 

Så tycker konsumenterna

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi också ta reda på vad konsumenterna tycker om sina produkter. Det är ju trots allt de som har den största erfarenheten av hur det är att använda sitt kylskåp i vardagen.

 

När det handlar kylfrysar kan vi se att konsumenterna håller med experterna och vitvarubutikerna. Det är Bosch och Siemens tillsammans med Samsung som har de mest uppskattade produkterna. De tillverkare som inte får positiva ord från konsumenterna är bl.a. Miele, Gorenje och Gram.

 

Våra vänner i Norge har ställt samman uppgifter från 35 000 konsumenter (!) under 2000-talet. Där har alla kylskåpsägare kunnat rapportera in hur länge som deras kylskåp höll, eventuella problem som de haft och hur nöjda de varit med köpet.

 

Bästa tillverkare i denna stora konsumentundersökning blev Bosch med 96 poäng av 100 (428 kylskåp från Bosch utvärderades).

 

 

Här köper du testvinnaren:

Aktuella butikspriser per den 15 oktober 2019

Bonus: 6 energi- och miljötips

 • Köp inte ett större kylskåp än du verkligen har behov av. En enda kylfrys sparar också energi, jämfört med två separata produkter.

 • Kom ihåg att lämna in ditt gamla kylskåp till återvinning, när det har gjort sitt. Köper du ny kylfrys online, får du ofta möjlighet att boka "Retur av gammal produkt" samtidigt som du beställer ditt nya kylskåp.

 • Se till att du har rätt temperatur i både kyl och frys. Idag är rekommendationen att det ska vara -18 grader i frysen och +5 grader i kylskåpet. På så vis sparar du så mycket pengar som möjligt, då t.ex. varje grad kallare i frysen ökar energiförbrukningen med 5 procent.

 • Det är viktigt att hålla baksidan av kylskåpet dammfritt så att luften kan cirkulera fritt. Damm på baksidan gör att kompressorn måste jobba hårdare för att hålla nere temperaturen, vilket innebär att det kommer att dra mer ström. Dammsug därför runt ditt kylskåp regelbundet.

 • Tina upp dina frysvaror i kylskåpet. Dels återvinner du då energin som gått åt för att frysa ned matvarorna, men maten blir också godare och mer saftig om den får tina upp långsamt.

 • Låt middagen svalna innan du ställer in resterna i kylskåpet. Annars går det åt onödigt mycket energi för att kyla ned dem och du riskerar också att andra matvaror, som står i närheten, blir varma.

 

Ska du byta ut flera vitvaror i ditt hem, kan det vara intressant att också kolla in vår guide till bästa tvättmaskinen, läsa om den bästa diskmaskinen eller se vilken torktumlare som vunnit bäst i test. Det verkar som att Bosch och Siemens i många fall har bra produkter även här.

 

 

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående kylskåp. På så vis kan du göra ett riktigt fynd = den bästa kylfrysen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen!


Om Bäst i test Guiden

Nya tester och testvinnare på Bäst i test Guiden

Få kostnadsfritt en sammanställning en gång per månad! Fyll i uppgifterna nu, då missar du inget!