Kylskåp bäst i test - bästa kombiskåp kyl och frys.

Kylskåp bäst i test 2023 - bästa kyl frys kombiskåp

Ska du köpa nytt kylskåp och vill veta vilket som vunnit i tidningarnas tester den senaste tiden? Då har du kommit helt rätt! På denna sida kommer vi att avslöja vad som är viktigt att tänka på när du ska köpa kylskåp.

 

Vi har dessutom sammanställt experternas och de svenska konsumenternas åsikter om vilket som är det bästa kyl/frysskåpet just nu. I testet listar vi ett integrerat kombiskåp kyl/frys bäst i test och ett fristående kombiskåp kyl/frys bäst i test. 


De bästa kylfrysarna just nu

Kyl och frys bäst i test

Bosch KGV39VWEAG

Kyl/frys bäst i test Bosch KGV39VWEAG
 • Bra utrymme i både kyl- och frysdel

 • Bra belysning från LED lampa

 • Automatisk temperaturreglering

 • Super-cooling i frysdel

 • Tar lång tid att frysa in utan snabbfrysning

Integrerad kyl/frys kombiskåp bäst i test

Siemens KI86VNSF0

Kyl/frys bäst i test Siemens KI86VNSF0
 • Låg ljudnivå

 • Välplanerad och rymlig kyldel

 • Håller frukt och grönt fräscht extra länge

 • Inbyggd antifrost

 • Frysen hade kunnat vara större

Prisvärt fristående kombiskåp

Bosch KGV366WEP

Kyl/frys bäst i test Bosch KGV366WEP
 • Låg ljudvolym

 • Automatisk avfrostning

 • Prisvärt

 • Smarta funktioner

 • Inte jättestor volym

 • Kunde haft bättre energieffektivitet

priser i samarbete med Prisjakt


Fristående kyl och frys bäst i test

Efter omfattande undersökning av experternas tester och användarnas omdömen är det ett kombiskåp från Bosch som tar hem förstaplatsen och blir kylfrys bäst i test. Kylfrysen heter Bosch KGV39VWEAG.


Kyl och frys bäst i test - Bosch KGV39VWEAG

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Bosch KGV39VWEAG


Kvalitet och låg elförbrukning

Denna kylfrys från Bosch är utrustad med smarta funktioner och håller hög kvalitet vilket gör att maten håller sig fräsch under längre tid; oavsett om det är frukt och grönt, mejeri- eller animaliska produkter. Den håller detta fräscht samtidigt som det håller strömförbrukningen nere på en lagom nivå, närmare bestämt 237 kWh per år, vill du komma ner lägre behöver du betala mycket mer!


Tyst utan störande ljud

Kylfrysen håller även en låg ljudnivå på endast 39 dB, har du öppen planlösning kommer ljud från kylen inte vara något problem. En annan finess är även det inbyggda LED ljuset som gör det enkelt att se vad som finns i kylskåpet. 


Smarta funktioner

Kombiskåpet har en mängd funktioner som gör det enkelt att använda och optimalt för att hålla maten fräsch. Exempelvis finns det elektronisk temperaturreglering, no frost-funktion som hindrar frysen från att frysa igen samt en super-cooling funktion som snabbt kyler ner maten - bra ifall du nyligen har handlat och ställer in rumstempererad mat i kylen.


Generös kapacitet

Kylskåpet har en generös kapacitet på totalt 342 liter fördelat på kyl- och frysdel. Kyldelen har 6 hyllor varav en är för flaskor. Sedan finns det även en låda där du kan placera frukt och grönt. Klimatet vid just denna låda kan även anpassas för att ditt frukt- och grönt håller sig färska under längre tid. 


Frysdelen har i sin tur 3 lådor varav en är en BigBox, vilket är precis som det låter - en stor box som gör det enkelt att lagra större paket eller ispåsar (mycket plats är alltid tacksamt i en frys). I både frys- och kyldelen hjälper funktionen FreshSense till med att se till att matvaror håller sin optimala konsistens under längre tid genom att hålla konstant temperatur.


Specifikationer

 • Vikt: 78 kg
 • Höjd: 210 cm
 • Bredd: 60 cm
 • Djup: 65 cm
 • Volym: 248 L (kyl) & 94 L (frys)
 • Ljudnivå: 39 dB


Detta tycker användarna om Bosch kylfrys

Som vanligt vill vi även här veta vad användarna har att säga. Det är ju faktiskt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt, här kommer några exempel:

Bra design och byggkvalitet. Bättre än tidigare kyl och frys, som kostade dubbelt så mycket."


"Håller maten fräschare längre och dryckerna är trevliga och kalla."


"Belysningen är bra."


"Jag älskar mängden utrymme, plus att den har 4 hyllor och ett dryckesställ, gott om utrymme i dörrarna. Det är den bästa kyl och frys jag någonsin har haft."


"Väldesignat kylskåp med bra förvaringsmöjligheter. Vi älskar den stora lådan i frysen för förvaring av rester och måltidsplanering. Den stora lådan i kylen har också den perfekta storleken. Designen är snygg och känns generellt som en fantastisk produkt."


"Detta är en utmärkt kyl-frys. Jag kan inte hitta något fel på det."


"Massor av utrymme, väldesignad."


Här kan du köpa kyl frys bäst i test till lägst pris

Hemmy.se säljer just nu Bosch KGV39VWEAG för 7279 kr. Frakten ingår i priset.

7279 kr är det lägsta priset just nu för Bosch KGV39VWEAG!Integrerad kyl och frys bäst i test 

Efter att ha tagit del av de aktuella tester som finns idag och efter att vi pratat med flera vitvaruhandlare, blir valet ganska enkelt.

 

Det handlar om en integrerad kylfrys från en tillverkare som är känd för att göra bra vitvaror. Efter vår undersökning kan vi meddela att vinnaren för det fristående kombiskåpet också kommer från den erkända tillverkaren, Siemens. Längre ned på denna sida kan du själv se de experttester som finns att läsa och du kan även ta del av vad svenska konsumenter tycker om sitt kombiskåp.


Bästa integrerade kylfrys just nu - Siemens KI86VNSF0

(Klicka på bilden för att få mer information om lägsta priset på produkten)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Siemens KI86VNSF0


Siemens kylskåp

Vi har tidigare haft Bosch KIV87VSF0 som vinnare här på Bäst i test Guiden. Det var en imponerande kyl/frys som fick topprecensioner av både experter och konsumenter, men denna modell har nu utgått och vår nya testvinnare är Siemens KI86VNSF0 som håller din mat fräsch tack vare smart teknologi! 


Snygg design och låg energiförbrukning

Detta är en kyl och frys med uppskattad design, bra LED-belysning och elektronisk styrning av temperaturen i kylskåpet och frysen. Kylfrysen är mycket strömsnål och har en energiförbrukning på endast 282 kWh/år och har därmed energimärkningen F (enligt nya systemet).


Låg ljudnivå

Ljudnivån är mycket låga 39 dB och dess totalvolym ligger på 265 liter (182 liter kyl och 83 liter frys). Kylfrysen har en infrysningskapacitet på 4 kg per dygn.


Smarta hyllor och lådor

I frysdelen finns det en så kallad "Big Box" som rymmer allt från tårtor till pizzor som behöver frysas in. Frysen jobbar effektivt för att motverka frostbildning och sköter detta helt automatiskt tack vare LowFrost-funktionen. Denna funktion skall inte misstas för avfrostning utan den minskar dessvärre endast bildningen av frost.


Jämn temperatur

Kylens största finess är FreshSense-funktionen som automatiskt läser av och håller jämn temperatur för hela kyldelen. Det är en bra kyl för dig som gillar frukt och grönt, dels eftersom kyldelen har en separat box med räfflad botten som passar frukt och grönt och skyddar dessa från kondens, men även tack vare hyperFresh Plus-funktionen. 


Denna funktion ser till att frukt och grönt håller sig fräschare ännu längre tack vare bättre kontroll av fuktighet. Och du får även valet att själv ställa in vilken fuktnivå du vill ha; oftast klarar du dig hur bra som helst med "Auto"-läget, men det är alltid skönt att själv kunna välja.


Skulle strömmen plötsligt försvinna klarar kombiskåpet att hålla kylan i hela 26 timmar, så att din mat inte blir förstörd.


Finns det då några nackdelar med detta kyl frys kombiskåp? Dessa vill vi ju i så fall känna till innan vårt inköp, så att vi kan väga in dem i vårt beslut. Ja, det som en del påpekar är att frysen inte frostar av sig själv. Men detta är den enda svaga punkten som framkommit.


Specifikationer: 

 • Vikt: 53 kg
 • Höjd: 177 cm
 • Bredd: 54 cm
 • Djup: 55 cm
 • Volym: 182 L (kyl) & 83 L (frys)
 • Ljudnivå: 39 dB


Detta säger användarna om kylfrysen

Som alltid här på Bäst i test Guiden vill vi gärna veta vad användarna tycker om sin produkt. Det är ju trots allt de som har allra bäst erfarenhet. Här kommer några exempel:


"Kompakt och bra."


"Bra kyl/frys som rymmer mycket!"


"Riktigt trevlig kyl-frys som fungerar som den ska."


"Rymmer mycket o stora frukt o grönt lådor."


"Denna kyl frys är väldigt bra. Kyler snabbt och enkel att använda."


"Så skönt med en frys som har en big box! Vi letade länge efter den perfekta inbyggnadskyl/frysen och tillslut föll valet på denna. Vi är nöjda!"


"Riktigt bra kombo, smidiga fack på rätt ställen. Gillar freshlådan! Frysen är lagom stor och riktigt bra med både större och mindre lådor."


"Bra kyl bra förvaring och smarta lösningar. Frysen stor och bra planering. Mycket tyst och plus snabb kylning och snabb ned kylning."


"Mycket fin kyl/frys, välplanerad och rymlig. Gillar isfacket i frysen. mycket kyl för pengarna."


"Tyst och energisnål kyl/frys som var lätt att installera." 

 


Köp integrerad kyl frys bäst i test till lägst pris

Hos dessa nätbutiker kan du köpa kombiskåpet. Och eftersom din nya kylfrys väger 63 kilo är det bekvämt med hemtransport. Dessutom är det enkelt att beställa bortforsling av ditt gamla, eller få hjälp med installationen och bygga in kylskåp om du önskar det. 


Låna pengar, Bäst i test Guiden hjälper dig.Whiteaway erbjuder Siemens KI86VNSF0 just nu för 8490 kr. Frakten ingår även i priset.

8490 kr är det lägsta priset just nu för Siemens KI86VNSF0!

eNemo säljer den för 8990 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Tretti.se säljer Siemens KI86VNSF0 för 11519 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.
Prisvärt kombiskåp från Bosch

Vi har även tagit fram ett prisvärt alternativ från Bosch som ger dig ett bra kombiskåp till ett schysst pris. Det har inte lika stor volym som bäst-i-test-vinnaren och har inte heller samma energieffektivitet.


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Bosch KGV366WEP


Bosch kyl och frys

Det som gör Bosch KGV366WEP till ett mycket bra val som inte kostar alltför mycket är dess goda prestanda, som snabbt kyler ner din mat. Dessutom håller kombiskåpet en låg ljudvolym och innehar smarta funktioner som: automatisk avfrostning, snabbfrys-funktion och LED-lampor.


Energisnål med generös kapacitet

Denna kyl och frys är energisnål med en årsförbrukning på endast 233kWh. Med en kylvolym på 214 liter passar den bra för den lilla familjen. Frysdelen är något mindre men har ändå plats för 94 liter, vilket funkar för de flesta. Mycket tacksamt är även dess ljudnivå på låga 39 dB som gör att du inte blir störd av oljud från kombiskåpets driftrutin.


Det finns flertalet flyttbara lådor men den största fördelen är Big box som finns i frysdelen. Denna är bra ifall du behöver frysa in större rätter eller matvaror som tar mycket plats.


Automatisk avfrostning

En av de största styrkorna hos är att det finns automatisk avfrostning i kyldelen. Tack vare detta behöver du aldrig tänka på att frosta av och därmed behöva plocka ut alla matvaror. 


Snabb-frys funktion 

För frysdelen, finns också en snabbfrys-funktion som är användbar när du precis har handlat och ska lägga in dina nya matvaror i frysen / kylen. Då börjar kylfrysen arbeta mer för att hålla snabbt få ner temperaturen på de nya matvarorna och samtidigt hindra de gamla från att tina upp. Detta bevarar hjälper även till att bevara smak och konsistens.


Bra lampor

Utöver detta finns det även LED-lampor för både kyl- och frysdel som tydligt lyser upp de olika delarna och gör det enkelt att se vad som gömmer sig bland hyllorna. 


Skulle någon i din familj missa att stänga dörren, kommer ett larm att upplysa dig om den öppna dörren. Och skulle strömmen försvinna klarar kombiskåpet att hålla temperaturen i kylskåpet i 12 timmar.

 

Specifikationer: 

 • Vikt: 61 kg
 • Höjd: 186 cm
 • Bredd: 60 cm
 • Djup: 66 cm
 • Volym: 214 L (kyl) & 94 L (frys)
 • Ljudnivå: 39 dB

 

Bosch KGV366WEP är en kylfrys som har den senaste tekniken som krävs för att skapa en ideal plats för dina matvaror. Kylfrysen beställs med front i rostfritt stål. 


Detta säger konsumenterna

Som vanligt vill vi även här veta vad användarna har att säga. Det är ju faktiskt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt. När det gäller KGV366WEP är majoriteten av konsumenterna nöjda med undantag för något klagomål om att ljuset i kylen är kallt. Här kommer några exempel på vad användarna har att säga:


"Rymlig och tyst kyl-frys + fin stor grönsakslåda."


"Den låter nästan inget alls! Detta jämfört med mitt tidigare skåp. Lite synd att man inte kan stänga av/sätta på kyl och frys separat men det visste jag om så det drar inte ned betyget. Trodde att det skulle vara lätt att hänga om dörrarna men det tänker jag inte ge mig på själv."Här hittar du det prisvärda kombiskåpet till bäst pris

Hos dessa butiker kan du, enkelt och bekvämt, köpa kyl frysen. När du köper den online kan du dessutom få hjälp med frakt och installation, så du slipper göra detta själv - skönt eftersom kylfrysen väger en hel del! 


Hemmy.se säljer just nu Bosch KGV366WEP för 9170 kr. Frakten ingår i priset.

9170 kr är det lägsta priset just nu för Bosch KGV366WEP!Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.


 Läs även om vår tidigare testvinnare Electrolux LNT3LE31XI som fortfarande går at köpa.
Jämför kyl/frys - specifikationer


Ljudnivå:
Placering:
Volym:
Volym 2:
Bredd:
Djup:
Höjd:
Vikt:
Energimärkning:
Förbrukning:
Bosch KGV39VWEAG
Bosch KGV39VWEAG
Kyl och frys bäst...
39 dB
Fristående
Kyl 248 liter
Frys 94 liter
600 mm
650 mm
2010 mm
77.64 kg
E
237 kWh/år
Siemens KI86VNSF0
Siemens KI86VNSF0
Integrerad kyl/fry...
39 dB
Integrerad
Kyl 182 liter
Frys 83 liter
541 mm
548 mm
1772 mm
53.175 kg
F
282 kWh/år
Bosch KGV366WEP
Bosch KGV366WEP
Prisvärt friståend...
39 dB
Fristående
Kyl 214 liter
Frys 94 liter
600 mm
650 mm
1860 mm
74.44 kg
E
226 kWh/år

Så gjorde vi testet

Vi genomförde en omfattande undersökning av kombinerade kyl- och frysskåp, där vi beaktade både expert- och användaromdömen. Vårt test fokuserade på de viktigaste aspekterna av kombiskåp, inklusive energieffektivitet, kapacitet, frysfunktioner, design och pris. 


 • Först och främst analyserade vi energieffektiviteten hos varje kombiskåp och jämförde dem mot andra produkter på marknaden. Detta gav oss en uppfattning om hur effektiva varje kombiskåp är och hur det påverkar elförbrukningen och elräkningen. 


 • Kapacitet är också av stor vikt, särskilt för familjer. Därför var det viktigt för oss att testvinnaren erbjöd tillräckligt med utrymme både i kyl- och frysdelen för att tillgodose olika behov. 


 • Frysfunktionen, särskilt infrysningskapaciteten, är idealiskt sett så hög som möjligt, och vi ställde ett minimikrav på 6 kg per dygn. Infrysningskapacitet är viktig eftersom maten bör frysas in snabbt för att behålla smak och konsistens. Dessutom betonade vi vikten av en frysskyddsfunktion som förhindrar isbildning och håller frysen kall även vid eventuella strömavbrott. 


 • Priset är alltid en av de viktigaste faktorerna när vi undersöker en produkt, och givetvis är det även så när det gäller den bästa kombinerade kyl- och fryslösningen. Vi strävar efter att rekommendera de bästa produkterna till det bästa priset och erbjuda olika alternativ för olika budgetar. Genom att göra detta kunde vi sammanställa en lista med de bästa kombiskåpen på marknaden, med fokus på både kvalitet och pris. 


 • Slutligen beaktade vi även experternas tester och användaromdömena för att få en bredare överblick över kyl- och frysmarknaden samt säkerställa att de kombinerade kyl- och frysskåpen hade nöjda kunder som hade använt dem under en lägnre tid. Experternas tester har varit ovärdeliga då de utför tester i kontrollerade miljöer och kan simulera långvarig användning, samt testa alla olika funktioner och deras prestanda. Du hittar länkar till experternas tester här nedan. 
Test kylskåp - experternas omdömen

Det finns dessvärre inte så många experttester på kyl och frysskåp, vilket bland annat beror på att det är en tidskrävande och kostsam produkt att undersöka i detalj. Det är många moment som ska testas t.ex. nedkylningsförmåga, energiförbrukning, att kylskåpet håller rätt temperatur och låg ljudnivå.

Råd & Rön: I sitt senaste test från september 2021 var det Miele KFN 28132 edt/cs som tog hem förstaplatsen bland 64 andra kandidater. Denna kylfrys tog hem förstaplatsen tack vare sin energieffektivitet och kvalitetsintryck. Men den fick även bra poäng när det gällde delmoment som att frysa in, kyla samt ljudnivå.

I Råd & Röns sammanfattning från mars 2020 testades 72 kylfrysar. På en delad förstaplats hamnade LG GBB59PZEFS och Samsung Family Hub 2.0. Bosch KIS87AF30 hamnade på en delad 5:e plats. 


Där kylfrysen presterade bäst var i kategorierna energiförbrukning, hanterbarhet, ljud och kvalitetsintryck. Med en årsförbrukning på endast 196 kWh är den billig i drift och med en ljudnivå på endast 34dB kan du vara säker på att du ej kommer störas av surrande. 


Vår vinnare för Bästa fristående kylfrys presterade även bra i Råd & Röns test. De gav denna kylfrys totalt 63 poäng. I deras test presterade kylfrysen allra bäst i kategorierna frysa, energiförbrukning och kvalitetsintryck. Den kategori som kylfrysen presterade sämst i blev ljud vilket är lite underligt eftersom kylfrysen endast ger ifrån sig runt 43dB. 

I sammanfattningen från  Råd & Rön i september 2019 testades 23 kylskåp. De bästa i testet är (dyra) Samsung RR40M7165WW och LG GL5241PZJZ1 som fick 80 respektive 73 poäng. Bosch KSV36VI3P hamnade på en sjätteplats med 62 poäng. 


I tidningen Råd & Rön test från mars 2019 testades 57 kylfrysar. Den bästa i testet är LG GBB59PZEFS och den exklusiva (=dyra) Samsung Family Hub 2.0 RB38M7998S4 som båda fick 71 poäng. Samsungs combi-skåp är ett "smart kylskåp" med pekskärm, internetanslutning och en kamera som låter dig se vad du har i kylskåpet även om du inte är hemma. På andraplats kom Miele KFN 28132 med 68 poäng.


Råd & Rön testade 24 frysar. I deras test vann Liebherr SGN3036 med 80 poäng. Andraplatsen gick till Samsung RZ32M71357F som fick 71 poäng.  

I Danska Taenks test testades 27 kylskåp. Vinnaren i deras test blev (dyra) Samsung RR40M7165WW med 80 poäng. Bosch KSV36VI3P hamnade på 8:e plats med 62 poäng. 

Extern källa/länk: Danska Taenk, oktober 2018

 

I tidningen Råd & Röns sammanställning från mars 2018 finns 35 kylfrysar testade enligt deras nya, hårdare regler. Bäst i test är LG GBB59PZEFS samt den exklusiva (=dyra) Samsung Family Hub 2.0 RB38M7998S4 som båda fick 71 poäng. Samsungs kylfrys är ett 'smart kylskåp' som bland annat har touchskärm, internetuppkoppling samt en kamera som gör att du kan se vad du har i kylen trots att du inte är hemma.


På andraplats kom Miele KFN 28132 som fick 68 poäng. I denna omgång är dock inte någon kylfrys från Bosch eller Siemens är testad.

Extern källa/länk: Tidningen Råd & Rön, mars 2018


Bästa tillverkare i denna stora undersökning av Din Side blev Bosch med 96 poäng av 100 (428 kylskåp från Bosch utvärderades).


Våra vänner i Norge har ställt samman uppgifter från 35 000 konsumenter (!) under 2000-talet. Där har alla kylskåpsägare kunnat rapportera in hur länge som deras kylskåp höll, eventuella problem som de haft och hur nöjda de varit med köpet.


Bosch berättar gärna själva om framgångarna i sin reklam och på deras hemsida kan du se en bra sammanställning på de bäst i test-vinster och andra utmärkelser som de fått för sina kylskåp de senaste åren.

 Köpguide - Kylfrys, Side-by-side eller fullhöjds kylskåp - vad ska du välja?

Det första beslutet du behöver ta, är vilken typ av kylskåp som du ska köpa. Detta hänger främst på hur mycket utrymme du har samt vilka dina behov är. Här har vi sammanställt information om olika typerna av kyl- och frysskåp

 

 

Kombiskåp - kyl och frys paket

Kombiskåp - kyl och frys skåp bäst i test.

I lägenheter och i mindre kök är det vanligast att ha ett kylskåp och frys paket, ett så kallat kombiskåp. Dessa tar liten plats och drar inte så mycket ström, eftersom de ofta bara har en (1) kompressor som sköter båda delarna.


Om du inte har stora fester, gärna sparar mat under lång tid eller storhandlar för en hel familj varje vecka, brukar ett kombiskåp räcka bra för en familj upp till 4 personer.

 

 

Side-by-side kyl frys

Side-by-side kylskåp bäst i test.

Om du väljer den amerikanska varianten, side-by-side, där kyl- och frysdelen är placerade sida vid sida, får du ofta lite "lyx" på köpet. Som t.ex. en is- eller vattenmaskin direkt i dörren. Detta är praktiskt, men kräver en professionell installatör för att allt ska fungera på rätt sätt. 


Frysdelen är dock ofta ganska liten och de tar upp större golvyta. De passar bäst till de större köken som behöver stor kapacitet. 

 

Fristående

Helt fristående kylskåp - för dig som önskar mycket plats för kylvaror.


Om du köper ett helt/fullhöjds kylskåp får du komplettera med en valfri frys om du önskar även en sån. Det vanligaste är att man ställer en matchande frys bredvid kylskåpet, men detta är något som du kan köpa senare.


Vill du ha ett fullhöjds kylskåp och en frys vid sidan om denna, tar det förstås mycket plats på golvet. Därför är denna lösning vanligast i villor, småhus eller i stora kök. Den stora fördelen är självklar; Du får plats med väldigt mycket matvaror.


I denna guide kommer vi att inrikta oss på att hitta det bästa Kyl-frysskåpet (även kallat Kyl över frys) eftersom det främst är dessa som efterfrågas idag.Integrerat

Med en integrerad kylfrys menas att du kan bygga in denna i ditt befintliga kök. Detta är bra ifall du vill att hela köket har samma design. Dessutom kan du spara plats eftersom kökets yta utnyttjas till maximal effektivitet. 


Skillnaden mellan ett integrerat och fristående kylskåp är inte så stor, men en integrerad variant är alltid utformad för att fungera på tillstängda ytor. Dessutom har de lite lägre ljudvolym eftersom står inmonterade på en exakt yta.

 Viktigt att tänka på inför ditt köp

Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på för att göra ett bra köp.


Stor volym

Det som främst säljs idag är alltså så kallade kyl- och frysskåp där du får en övre del som är kylskåp och den nedre delen som är frys. Nackdelen med detta är att det blir begränsat utrymme att förvara dina varor, och det är därför viktigt att ha största möjliga volym på skåpet så att du får in så mycket varor som möjligt.

 

Låg energiförbrukning

Gamla kylskåp drar mycket ström. Det är dyrt för din plånbok. Men utvecklingen går framåt och dagens kyl/frysskåp är betydligt mer strömsnåla än för bara några år sedan. Tidigare har vi rekommenderat att ej kika på kylskåp med en lägre energimärkning än A+, men sedan energimärkningarna har förändrats sedan mars 2021, går kylskåps energiklass från A-G.

 

Frostfritt

Vi vill helst att kyl och frysskåpet ska ha automatisk avfrostning. På så vis sparar du tid eftersom du inte behöver tänka på att frosta av frysen. Men du sparar också pengar, eftersom isavlagringar i frysen kan vara mycket energikrävande. En avfrostad frys drar mindre el, är tystade och lever längre.

 

Låg ljudnivå

Kylskåp har, som du säkert vet, många ljud för sig. Allt ifrån gurglande och pipande till morrande och rena tjut. Detta är visserligen "naturliga ljud" (speciellt om du frågar tillverkarna) som uppstår när kompressorn pumpar upp ett högt tryck, men det kan vara nog så irriterande i alla fall.


För din nattsömn är det därför värdefullt att ditt nya kylskåp är så tyst som möjligt och befriat från så många störande ljud som det går. Ett bra riktmärke är då att kylskåpet ligger så nära 40 dB som möjligt, allra helst under.

 

Enkel rengöring

Eftersom det finns mat i kylskåpet är det viktigt att det ska gå snabbt och enkelt att ta bort spill och göra rent kylskåpet.

 

Justeringsmöjligheter

Det ska även gå att justera hyllorna i kylskåpet. Främst för att det ska vara lätt att ta bort och rengöra, men även för att du snabbt ska kunna få mer utrymme under juletider eller vid andra festligheter där mycket mat måste förvaras kallt.

 

Så stort kylskåp behöver du

För kylskåpsdelen kan du räkna med att:


 • 100-150 liter räcker till 1-2 personer
 • 150-200 liter räcker till 3-4 personer
 • 200 liter eller mer, räcker till mer än 4 personer


Kampanjpriser hos Tretti, WhiteAway och eNemo

TIPS: Just nu är det REA hos flera vitvaruhandlare som erbjuder upp till 50 % rabatt! Tänker du köpa nya vitvaror är det därför smart att först kolla igenom deras utbud, för att se vad som passar dig.


De erbjudanden som är aktuella idag är:

 

 • Tretti har upp till 50% rabatt på dessa vitvaror. Klicka in på fliken "erbjudanden" på deras hemsida.
 • WhiteAway ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror. Klicka in på fliken "erbjudanden" på deras hemsida.
 • eNemo ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror. Klicka in på fliken "erbjudanden" på deras hemsida.


Lycka till med dina inköp!
Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om kylskåp bäst i test önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den kyl/frys som passar dig och dina behov bäst.
Så gjorde vi valet av  bästa kylskåp

Det vi ser är att Bosch, Siemens och Liebherr är de som ofta fått bra betyg de senaste åren. Oavsett vilken du väljer av dessa tre tillverkade, kommer du att få en bra och energieffektiv kylfrys. Vi riktar dock uppmärksamheten mot Bosch och Siemens i första hand eftersom Liebherr är ett rätt dyrt märke. Kan vi få en motsvarande produkt billigare, väljer vi i första hand detta.


Enligt installatörer som vi pratat med, är det också svårt att hänga om dörrarna på Liebherrs kylskåp; "På Bosch och Siemens tar det bara några minuter att byta, medan det på Liebherr kan ta halva dagen!" Nu kanske det mer är en känsla än en uppmätt hastighet, men det är intressant att även ta del av sån information.

 

Konsumenterna är inte alltid så förtjusta i Miele, utan menar att de har problem på olika sätt (läs mer om Konsumenternas åsikter längre ned på denna sida). Därför väljer vi bort även detta märke en tid, tills konsumenterna bekräftar det som experterna påstår.

Testvinnare av kylskåp.


Det bästa kylskåpet hjälper dig att förvara dina matvaror på ett bra och energisnålt sätt.

 Till dig som fortfarande är tveksam

Bosch erbjuder dig som konsument att testa kombiskåpet hemma hos dig under 100 dagar - utan att ta några risker. Är du inte nöjd efter tre månader får du  pengarna tillbaka. Så enkelt är det! Läs om Bosch 100 % nöjd garanti här!

 

100 dagar nöjd kund Bosch.

 6 energi- och miljötips

 • Köp inte ett större kylskåp än du verkligen har behov av. En enda kylfrys sparar också energi, jämfört med två separata produkter.

 • Kom ihåg att lämna in ditt gamla kylskåp till återvinning, när det har gjort sitt. Köper du ny kylfrys online, får du ofta möjlighet att boka "Retur av gammal produkt" samtidigt som du beställer ditt nya kylskåp.

 • Se till att du har rätt temperatur i både kyl och frys. Idag är rekommendationen att det ska vara -18 grader i frysen och +5 grader i kylskåpet. På så vis sparar du så mycket pengar som möjligt, då t.ex. varje grad kallare i frysen ökar energiförbrukningen med 5 procent.

 • Det är viktigt att hålla baksidan av kylskåpet dammfritt så att luften kan cirkulera fritt. Damm på baksidan gör att kompressorn måste jobba hårdare för att hålla nere temperaturen, vilket innebär att det kommer att dra mer ström. Dammsug därför runt ditt kylskåp regelbundet.

 • Tina upp dina frysvaror i kylskåpet. Dels återvinner du då energin som gått åt för att frysa ned matvarorna, men maten blir också godare och mer saftig om den får tina upp långsamt.

 • Låt middagen svalna innan du ställer in resterna i kylskåpet. Annars går det åt onödigt mycket energi för att kyla ned dem och du riskerar också att andra matvaror, som står i närheten, blir varma.

 

Ska du byta ut flera vitvaror i ditt hem, kan det vara intressant att också kolla in vår guide till bästa tvättmaskinen, läsa om den bästa diskmaskinen eller se vilken torktumlare som vunnit bäst i test. Det verkar som att Bosch och Siemens i många fall har bra produkter även här. 


Bäst i test på Facebook

Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har kylskåp rea på ovanstående testvinnare. På så vis kan du göra ett riktigt fynd = den bästa kylfrysen till det lägsta priset. 


Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen! För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta. Letar du efter det bästa kreditkortet kan du läsa vår jämförelse.
Vanliga frågor och svar

 • Kan man få hjälp med installation och bortforsling av den gamla kylen/frysen?
  Ja, både Tretti, Whiteaway och eNemo erbjuder detta mot en extra avgift som du enkelt lägger till din beställning!
 • Behöver man frosta av frysen?
  Det finns stöd för detta. Men frysarna är skapade för att du ska slippa behöva göra detta!
 • Hur stort kylskåp behöver jag?
  100-150 liter till 1-2 personer, 150-200 liter till 3-4 personer, +200 liter räcker till fler än 4 personer
 • Mitt kylskåp luktar illa - hur får jag bort lukt?
  Blanda 50 / 50 vatten och ättika och skrubba sedan grundligt i hela kylskåpet. För att vara helt säker på att få bort lukten kan du sedan ställa en skål med ättika i kylskåpet som får dra åt sig all stank. Lämna det där i 24h för märkbart resultat.
 • Rengöra kylskåp - hur gör jag?
  När du ska rengöra ditt kylskåp ska du använda en trasa med ditt vanliga diskmedel. Är det svårare fläckar som du vill få bort kan du tvätta enstaka hyllor i diskmaskinen. På kylskåpets utsida kan du också använda en hederlig trasa och diskmedel.
 • Hur länge håller maten i frysen?
  Detta beror också på vad det är för typ av mat. Men är temperaturen under -18 grader finns det egentligen ingen gräns. Det som som kan förändras är matens konsistens.
 • Hur länge håller nötkött i frysen?
  Nötkött håller i ca 12 månader i frysen.
 • Hur länge håller fisk i frysen?
  Fet fisk som lax håller i ca 3 månader. Skaldjur brukar dock hålla sig lite längre, exempelvis håller en hummer i nästan ett år i frysen. Mindre skaldjur som räkor skall dock helst ätas inom 6 månader.
 • Hur länge håller frukt i frysen?
  Frukt och bär klarar sig väldigt länge i frysen. Det som förändras mest är smaken. För att bibehålla denna ska du helst äta din frukt inom 12 månader. Dock ska du vara noga med citrusfrukter, som bör ätas inom 2 månader.
 • Vilken kyl och frys ska jag köpa?
  Köp en kyl och frys som har bra energimärkning, allra helst A. Sedan är det viktigt att kylfrysen rymmer nog med mat för hela familjen. Just nu rekommenderar vi kombiskåpet Bosch
 • Vilket märke är bäst på kyl och frys är bäst?
  Bosch är den tillverkare av kyl och frys som står ut mest när det gäller experternas tester då de erbjuder hög kvalitet till bra priser. Men är du intresserad av det allra bästa kan du sikta in dig på kylskåp från Miele.
 • Hur många år håller ett kylskåp?
  Bra kylskåp håller i upp till 20 år. Det är dock vanligast att man byter kyl och frys efter ungefär 15 år.
Bäst i test Guidens tester inom vitvaror


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.
Philip Andrén

Bäst i test: Kylskåp / Kylfrys

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Ursprungstestet skrevs 2018-10-05 och uppdaterades senast