Det här är den bästa pyrolysugnen just nu.

Varmluftsugn test 2023

Ska du köpa en ny ugn för inbyggnad och vill veta vilken som är bäst just nu har du kommit helt rätt! Vi har granskat alla aktuella tester, pratat med vitvaruhandlarna och viktigast av allt, fått svar på vilken ugn vanliga konsumenter och hemmakockar tycker är bäst!


Testvinnare just nu

Inbyggnadsugn bäst i test

Bosch HBG672BS1

Ugn bäst i test Bosch HBG672BS1
 • Barnsäkring

 • Snygg

 • Pyrolys

 • 4D varmluft som ger ett perfekt resultat

 • 10 olika program

 • Flera plåtar borde ingå

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide

Detta är en varmluftsugn

Många konsumenter irriterar sig ofta på att det tar ofattbart lång tid för ugnen att bli varm, speciellt då man är lite hungrig och snabbt vill laga till eller värma favoritmaten. Detta är en av funktionerna som varmluftsugnen fyller. De värms upp snabbt och låter dig samtidigt ha flera plåtar samtidigt. De har även funktioner för gratinering och grillning som med fördel kan användas för att tina upp maträtter eller för att tillaga rätter som paj, pizza, varma mackor och grillad kyckling. 


Ett problem som varmluftsugnar har haft genom åren är att de inte har en jämn värmefördelning. Detta blir problematiskt ifall du använder flera plåtar då de övre plåtarna får ett bättre resultat än de undre. Vi har därför tittat på varmluftsugnar som har en jämn värmefördelning, allra helst med 4D värme. Denna typ av värme ser till att det blir en jämn värmecirkulation i ugnen vilket bidrar till ett jämnare resultat. 


Ugn med pyrolys

Vi har valt att fokusera på ugnar med pyrolysfunktion eftersom det gör jobbet mycket lättare för dig (vi strävar ju hela tiden för att spara tid på sådant vi inte behöver göra) och pyrolys blir mer och mer vanligt idag. Men vad är pyrolys?

 

Pyrolys är ett enkelt fantastisk självrengöringsprogram. Det enda du behöver göra är att sätta på ugnen i pyrolysläget, köra programmet och sedan torka av ugnen med en fuktig trasa. Ja, det är nästan för bra för att vara sant men vi ska förklara hur processen fungerar. När du sätter på pyrolysläget så värms hela ugnen upp till minst 500 grader. Smuts, fett och matrester bränns upp utan att skada ugnen. Sedan är det enkelt att bara torka bort eventuella rester och ugnen ser helt ny ut igen!


Idag finns det ett stort sortiment av ugnar som erbjuder pyrolysfunktionen. Därför har vi tagit på oss uppgiften att utse den som är bäst i test just nu, för att göra valet enklare för dig.

 

Våra krav för testvinnaren

 • Barnsäker – vi vill gärna att den ska ha en barnsäkring så små barn inte kan bränna sig.
 • Energieffektiv – vi vill att ugnen ska vara märkt med A eller en än högre märkning. Men en sådan märkning kan du spara flera 100-lappar samtidigt som dessa är mer miljövänliga.
 • Snabb uppvärmning – det ska gå snabbt att värma upp ugnen.
 • lågt pris som möjligt – vi vill ju inte känna oss rånade efter köpet.
 • Pyrolysfunktion – detta förklarar vi mer ingående i texten nedan.

Inbyggnadsugn bäst i test 2023

Detta test har varit lite extra jobbigt att skapa på grund av få expert-tips/tester (som du kan läsa här nedan) men efter grundliga undersökningar har vi fått ett svar.

 

Den bästa integrerade ugnen kommer från det erkända märket Bosch och modellen heter HBG672BS1.


 Bästa inbyggnadsugnen just nu med pyrolys - Bosch HBG672BS1
 (Klicka på ugnen för mer information om det lägsta priset just nu
)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Bosch HBG672BS1 Visa färre priser Visa fler priser


Denna varmluftsugn för inbyggnad har vunnit experternas-tester och är väldigt högt skattad av konsumenterna som redan köpt den.

 

Bosch HBG672BS1 har många fördelar som ingår:

 • Först och främst är den utrustad med en barnsäkring med nyckelfunktion, vilket innebär att du tryggt kan använda ugnen utan att vara rädd för att barnen ska bränna sig.
 • Pyrolys som är en automatisk självrengöringsfunktion.
 • Elektronisk klocka och timer.
 • Snabbuppvärmning som gör att ugnen snabbt blir varm.
 • Den har 4D varmluft som ger ett perfekt resultat på grund av en jämn värmefördelning.
 • Ugnen är energiklassad till A+ som betyder att den är strömsparande och miljövänlig. Läs fler produktdetaljer på Boschs hemsida.


Denna varmluftsugn har flera olika funktioner som kan användas för att tillaga maten på allra bästa sätt. Bland annat finns det 10 olika program och däribland ett auto-program. Detta är allra enklast att använda eftersom du endast behöver mata in vikt och sedan trycka på start. Auto-programmet bestämmer sedan matlagningsläge, temperatur och tid helt automatiskt.


Ugnens panel är tydlig och ställer in alla olika funktioner. Det stora hjulet är tydligt och används för att bland annat ställa in högre eller lägre temperatur. Och givetvis finns det flertalet program som gör brukandet av ugnen väldigt enkelt. Ugnen har fyra våningar vilket gör att du kan ställa in flera plåtar samtidigt som alla får jämn värmefördelning tack vare 4D värme. 


En annan smart funktion är hur denna ugn öppnas och stängs. Tack vare en dämpningsmekanism stängs luckan alltid försiktigt och tyst vilket gör att du slipper en ugnslucka som slamrar till varje gång du ska stänga eller öppna denna. 


Siemens HB67GBS1S.


Denna ugn har precis samma specifikationer som Siemens HB67GBS1S men har en annorlunda front. Om du hellre vill köpa ugnen i Siemens-utförande kan du köpa den via länkarna nedan.


Så säger konsumenterna om ugnen

Ja, som alltid här på Bäst i test Guiden så lyssnar vi extra mycket på vad konsumenterna tycker om produkten som de köpt, och när det gäller Bosch HBG672BS1 så är det många positiva omdömen. Här kan du läsa några av dem:


”En bra ugn med många funktioner. Är oerhört glad över pyrolysen”, "Otroligt fin ugn som värmer jämnt och snabbt. Härligt med en ljudlös ugn”, ”Ugnen har en fin design och oerhört fin kvalitet, den är lätt att använda. Jag är mer än nöjd med produkten.”, ”Har använt ugnen i en månad nu och är strålande nöjd. Pizzafunktionen är super och 4D funkar bra. Enda minuset är att vredet är lite trögt, men det är säkert en vanesak.”, ”Har nu använt ugnen i några veckor, och jag är mycket nöjd med hur precist den steker. Från enkla till komplicerade rätter – resultatet blir mycket bra. Speciellt nöjd är jag med funktionerna en ”dummare” ugn inte klarar: enkel inställning av tid, självrengöring, dörr med lite motstånd så man inte bara smäller igen dörren”.

 

Olämpligheter då? Vi vill gärna veta vad som är negativt med produkten innan vi köper den, så vi kan väga in dessa aspekter innan vi ska bestämma oss. Displayen kan uppfattas som lite ologisk och svår. Något som är bra att tänka på när man har pyrolysugn är att strömförbrukningen kan bli dyrare om du använder funktionen ofta. Energiförbrukningen ligger mellan 4 – 7 kWh varje gång du rengör ugnen. Förutom dessa kommentarer tycks konsumenterna vara väldigt nöjda med denna testvinnare.

 

Här köper du ugnen från Bosch till bästa pris

På Boschs egen hemsida kan du se att det rekommenderade priset för testvinnaren är 14 899 kr, men köper du ugnen på internet vi länkarna nedan kan du spara flera 1000-lappar.

 

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.


Whiteaway erbjuder Bosch HBG672BS1 just nu för 9299 kr. Frakten ingår även i priset.

9299 kr är det lägsta priset just nu för Bosch HBG672BS1!

eNemo säljer den för 9299 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Tretti.se säljer Bosch HBG672BS1 för 9328 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

Hemmy.se säljer just nu Bosch HBG672BS1 för 15671 kr. Frakten ingår i priset.
Med den bästa ugnen får du den bästa maten!

 Med den bästa ugnen får du de bästa resultaten!
Så gjorde vi testet

När vi har utsett den bästa ugnen just nu har vi undersökt ugnarnas specifikationer och priser - för att se till att du får den bästa ugnen för dina behov, för den minsta prislappen. Och för att vara säkra på att vi rekommenderar de bästa ugnarna har vi tagit reda på vad experterna tycker; i sina testlabb kan de nämligen grundligt testa ugnarna för att se om de håller vad de lovar och hur väl deras funktioner och program fungerar. 


Men förutom experternas testresultat har det varit lika viktigt att se vad de svenska konsumenterna tycker om sina köp av ugn. Detta eftersom konsumenterna har möjlighet att testa ugnarna fullt ut i sina kök och dessutom under längre tid. Deras recensioner har därför också varit motiverande för oss när vi har utsett de bästa ugnarna just nu, då det tydligt går att se hur väl ugnarna fungerar och håller i deras recensioner. 


Test ugn - Experternas omdömen

Här har vi dessvärre bara några få experttester att luta oss mot, men de vi har är relevanta och aktuella.


Råd & Rön, juni 2019: Testade 23 ugnar varav 9 pyrolys. Vinnare i detta testet blev Bosch HSG856XC6 och NEFF B47FS22H0 som båda fick 75 poäng. Råd & Rön skriver; "Överlag är de mer påkostade modeller som är bättre på att hålla jämn värme än vanliga ugnar som saknar både pyrolys och ånga"

 

Råd & Rön, april 2019: 16 ugnar ingår i detta test och 9 av dessa är pyrolys. Råd & Rön skriver: "De enkla ugnarna lagar mat och bakar bra, men har svårt att hålla en stadig temperatur. Ugnen med pyrolys är inte bara enklare att rengöra, de är också bättre utrustade med elektronik och därmed mer stabila i temperatur". Förstaplatsen med 74 poäng går till Samsung NV70M3372BS och andraplatsen går till Electrolux EOP601X. Råd & Rön har inga ugnar från Bosch och Siemens som ingår i detta test.

 

Råd & Rön, august 2018: Tester 7 billiga ugnar, har har vi kunnat konstatera att alla ugnarna var dåliga på att hålla stabil temperatur, så ingen av dessa har vi valt att lyfta i Bäst i test Guiden, men av de 7 ugnarna som var med i testet så var det Bauknecht BAK3 NN8F IN1 som kom bäst ut med 63 poäng.

 

Tænk, november 2017: Har testat 22 ugnar med pyrolysrengöring. De som kom bäst ut i detta testet är Bosch och Siemens. Vinnaren med 74 poäng är Bosch HBA63B152S med lovorden ”denna ugn klarar sig bra hela vägen och blir bäst i test”. Det är en av de mest värdefulla omdömena när det gäller pyrolys-rengöringsugnar. Det är inte en ugn ed många funktioner men den kan det den ska. Hack i häl med bara två poäng efter kommer Bosch HBG672BS1 och Siemens HB672GBS1 (som är identisk med Bosch), som också korats till bäst i test.

 

Råd & Rön, oktober 2017: Testade 11 ugnar med pyrolys-rengöring. De skriver att alla ugnar tillagar maten bra och håller god temperatur på en stabil nivå. Det är två vinnare i testet, och med 72 poäng var får Bosch HBG672BS1 och Siemens HB672GBS1S dela på gulspokalen (dessa två ugnar är identiska med varandra). På andraplats kom IKEAS modell Mirakulös med 70 poäng.

 

Testfakta, desember 2016: Före jul passade Testfakta på att testa 7 olika självrengörande inbyggnadsugnar. Bäst i detta test med 4,4 poäng var Siemens HB63A1520S. Andraplatsen med 3,8 poäng gick till Bosch HBG673CS1S. Tredjeplatsen med 3,6 poäng, som också var den billigaste i testet, gick till IKEAS kulinariska ugn.

 

Tænk, november 2013: Testade 11 olika ugnar med pyrolysrengöring, och här tilldelades förstaplatsen med 73 poäng vardera Bosch HBA63B152S och Siemens HB63AB512S (ugnarna är identiska med varandra). Hack i häl, med bara ett poäng mindre kom Bosch HBG761620S som fick andraplatsen i detta testet.

 

Vitvaruhandlare som vi pratat med berättade att Bosch och Siemens överlag gör de bästa ugnarna och att ugnarna tilltalar kunderna. Det är också dessa märken som säljer mest och har flest nöjda kunder.

 

Här köper du ugnen i Siemens utförande

Whiteaway erbjuder Siemens HB672GBS1S just nu för 8975 kr. Frakten ingår även i priset.

8975 kr är det lägsta priset just nu för Siemens HB672GBS1S!

eNemo säljer den för 8975 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Tretti.se säljer Siemens HB672GBS1S för 9004 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

Hemmy.se säljer just nu Siemens HB672GBS1S för 15715 kr. Frakten ingår i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 15776 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.
Nya energimärkningar från 2021

Tidigare har det varit väldigt rörigt med energiklasser och märkningar som har varit väldigt höga, t.ex. A+++. Detta har lett till att mindre bra vitvaror har haft A i märkning, vilket är väldigt missvisande. Men sedan mars 2021 är det nya energimärkningar som gäller. Dessa går från A - G och gör det enklare att se vilka vitvaror som faktiskt har bäst energieffektivitet och klass.
Tips 

Här listar vi tips och råd till dig på frågor som vi fått från er besökare.


Bäst i test på Facebook

Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på denna varmluftsugn. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa ugnen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.


Rengöring av ugn

De flesta ugnar har idag en självrengörande funktion som kallas pyrolys. Vid pyrolys hettas ugnen upp till höga temperaturer som gör smutsen till aska som bara behöver torkas bort efteråt. Men har du inte pyrolys eller ändå känner att du vill rengöra din ugn grundligt finns det bra och enkla metoder för detta. 


Ett skonsamt och effektivt sätt att få bort smuts och fettrester i ugnen är att spraya och smörja in ugnen med såpa. Såpa är väldigt snällt mot miljön och får bort det mesta. Sätt sedan ugnen på 125 grader och låt den stå tills såpan börjar bubbla, stäng sedan av ugnen. När den har svalnat kan du torka rent och se att smutsen är borta! 


När det gäller gallret kan du också låta det stå kvar i ugnen, eller diska det för hand i diskhon. Men isåfall bör du sänka det i ett vattenbad med rengöringsmedel eller såpa, för att smutsen ska lösas upp och bli enkelt att diska bort. Låt därför gallret stå över natten och diska sedan rent nästa dag. Är det smuts som sitter extra hårt kan du ta i med hårdhandskarna och använda stålull, det gör ingenting eftersom gallret tåler en hel del stryk. 


Pizza ugn

Att göra pizza i ugn är både kul och enkelt. Men resultatet blir inte detsamma som hos pizzerian. Det är för att en varmluftsugn inte kan komma upp i de temperaturer som krävs för att få rätt gräddning av pizzan. Men med en riktig pizza ugn blir detta busenkelt. 


Pizza ugn är enkla att använda och gör det enkelt att få till pizzeria-värdiga resultat. Läs vårt test på pizza ugnar för att ta reda på vilken som är bäst i test just nu!


Pommes frites i ugn

Börja med skrubba rent potatisen och sätt på ugnen på ca 200 grader. Skär sedan potatisen i avlånga former som max är 1 cm tjocka. Sedan är det viktigt att skölja bort stärkelsen från potatisen, detta gör du genom att lägga din skurna potatis i en bunke som du sköljer med vatten tills det inte blir grumligt längre. Torka sedan av potatisen och höll på olja och fördela dem jämnt på en plåt, men se gärna till att varje frites får ligga för sig självt. 


Låt de ligga i ugnen tills de är gyllenbruna och se till att vända dem med jämna mellanrum. När du vänder dem kan du också passa på att salta. 


För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta.


Vi kan även tipsa dig om att läsa vårt test om den bästa mikrovågsugnen. 
Kampanjpriser hos Tretti, WhiteAway och eNemo

TIPS: Just nu är det REA hos flera vitvaruhandlare som erbjuder upp till 50 % rabatt! Tänker du köpa nya vitvaror är det därför smart att först kolla igenom deras utbud, för att se vad som passar dig.


De erbjudanden som är aktuella idag är:

 

 • Tretti har upp till 50% rabatt på dessa vitvaror. Klicka in på fliken "erbjudanden" på deras hemsida.
 • WhiteAway ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror. Klicka in på fliken "erbjudanden" på deras hemsida.
 • eNemo ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror. Klicka in på fliken "erbjudanden" på deras hemsida.


Lycka till med dina inköp!
Vanliga frågor och svar

 • Behöver man pyrolys?
  Pyrolys är inte nödvändigt men gör det enklare att hålla ugnen ren. Genom att låta ugnen gå upp till höga temperaturer efter tillagning bränns alla fettrester och smuts sönder vilket gör att du endast behöver torka med en trasa efteråt för att få ugnen skinande ren! Då slipper du hålla på med fettlösning och ett evigt skrubbande vilket oftast tar lång tid.
 • Vilken varmluftsugn är bäst?
  Bästa värmeluftsugn just nu är Bosch HBG672BS1. Denna ugn är gjord för inbyggnad och är mycket enkel att använda. Men bara för att den är simpel betyder inte det att den inte har bra funktioner. Denna ugn är utrustad med 4D värme (jämn värmefördelning) och tidseffektiva funktioner som gör matlagningen enkel!
 • Vad är fördelarna med en varmluftsugn?
  En bra varmluftsugn värms upp snabbt och har jämnt värmefördelning. Detta möjliggör snabb matlagning, upptining och grillning av olika maträtter. Med jämn värmefördelning kan även alla "våningar" i ugnen användas till fullo, utan att någon av plåtarna får mindre värme än de andra.
Bäst i test Guidens tester inom vitvaror


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.
Anita Carlsen

Bäst i test: Ugn

Anita - redaktör på Bäst i test Guiden sedan 2013. Anita är utbildad frilansjournalist och undersköterska och har i över 20 år djupdykt på inre utveckling, fysiskt och psykiskt välmående och har en gedigen erfarenhet inom hälsa och friskvård.

 

De specialinteressen som Anita djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom skönhet & hälsa samt hem & hushåll.


Ursprungstestet skrevs 2019-04-05 och uppdaterades senast