Mobilt bredband bäst i test.

Bästa mobila bredbandet 2024: Mobilt bredband bäst i test efter dina behov

Om du letar efter det bästa mobila bredbandet 2024, har vi gjort jobbet åt dig. Baserat på snabbhet, pris och täckning, här är våra toppval:


 • Bästa för alla ändamål: 3
 • Bästa utan bindningstid: Tele2
 • Bästa för studenter: Hallon
 • Bästa obegränsade alternativet: Telenor


För en detaljerad jämförelse, läs vår fullständiga rapport nedan och hitta det perfekta abonnemanget för dig!


Bästa mobila bredbandet 2024 - 5G nätet

De flesta av oss har ett fast bredband hemma. Men när vi är hemifrån vill vi också hålla oss uppkopplade. Detta görs bland annat genom att använda mobilt bredband, även utan fast uppkoppling vill vi ju gärna kunna se streamad film, surfa på webben och hålla kontakt med hela familjen och vänner.


Under det senaste året har 4G blivit ersatt av 5G, då detta nät erbjuder en betydligt snabbare uppkoppling än det gamla 4G- och 3G-nätet. 


Det blir även alltmer vanligt att konsumenter köper en mobilt bredband router som ser till att du har bra internet även när du är på språng. Och snabba är de! Många leverantörer erbjuder idag 4G- och 5G router till sina kunder som önskar just detta. Och så länge du inte bor helt ute på vischan kan du räkna med att du får väldigt bra internethastigheter med ett mobilt bredband. Så antingen om det inte finns möjlighet att bygga ut fiber till just dig, eller om det skulle vara för dyrt att göra så, är ett mobilt bredband den bästa internetlösningen.


Här är 7 saker du ska tänka på när du ska köpa mobilt bredband:


 1. Täckning - Se till att det mobila bredbandet har bra täckning i det område du planerar att använda det som mest.
 2. Surfmängd - Tänk hur mycket surf du brukar förbruka och välj en plan som passar dina behov.
 3. Hastighet - Denna måste vara hög nog för att klara dina behov. En del operatörer erbjuder numera 5G-lösningar på sina bredband, vilket kan vara värt att utnyttja för ultrasnabbt bredband!
 4. Pris - bästa abonnemang till bästa pris.
 5. Flexibilitet - Kan du säga upp ditt abonnemang när du vill? Exempelvis ifall du ska flytta utomlands eller ifall du hittar ett bättre alternativ för dig.
 6. Router - Ifall abonnemanget inte inkluderar en router måste du köpa en sådan vid sidan av. Och en del av dessa kan vara rätt dyra, särskilt ifall du vill ha en bra sådan.
 7. Kundtjänst - Det är viktigt att det finns en lättillgänglig kundtjänst som kan hjälpa dig ifall du stöter på problem.

Bästa mobilt bredband - 3


Tre mobilt bredband

Tre mobilt bredband


Gilla 5 Se dagens aktuella pris

Tre fördelar

Operatören 3 har ett mycket prisvärt abonnemang, dock med bindningstid på 24 månader. Men om vi ser förbi detta får du ett abonnemang med obegränsad surf och en medföljande router med stöd för 5G (väldigt snabbt internet).


Ordinarie priser Tre:

 • Obegränsat: 399 kr/mån


Router ingår i abonnemang för obegränsat mobilt bredband. 24 mån-bindningstid.


Tre nackdelar

Förutom att de har en bindningstid på 24 månader är en annan nackdel deras täckning. Denna fungerar mycket bra i städer och södra Sverige, men längre norrut (framförallt ute på landet) är deras täckning inte lika bra som hos Telenor och Tele2.


Sammanfattning

Med TRE Mobilt Bredband Obegränsat har du hur mycket surf till vill för 399kr/mån med en bindningstid på 24 månader. Här kan du även kombinera abonnemanget med en mobil 5G router som du kan ha med dig för att få trådlöst bredband.


På hemsidan hos mobiloperatören TRE ser du vilka erbjudanden de har till dig idag. Klicka på direktlänken här för att se TREs erbjudanden.


Läs mer hos 3.
Mobilt bredband utan bindningstidTele2 mobilt bredband obegränsad


Tele2 mobilt bredband


Gilla 5 Se dagens aktuella pris

Tele2 fördelar

Tele2 är väldigt flexibla och erbjuder sina abonnemang helt utan bindningstid, vilket ger dig en stor frihet som kund. Dessutom har de mycket bra täckning då de delar nät med Telenor.


Priset för 100 GB surf per månad är detsamma som operatören TRE, men Tele2 erbjuder detta helt utan bindningstid, vilket är anledningen till att de hamnar överst i vår jämförelse. Dessutom har Tele2 bättre täckning på sitt nät än vad Tre har.


Några av Tele2s andra styrkor är att de genom åren har fått bra placeringar i expert-tester: Tidningen PC för alla utnämnde Tele2 till 'bäst' i sitt 4G-test och det efterföljande året fick de utmärkelsen "Bra val". Några år efter blev Tele2 återigen bäst i test när samma tidning gjorde en ny undersökning och de konstaterar att en attraktiv prislapp gör att Tele2 förtjänar guldmedaljen.


Ordinarie priser Tele2:

 • 40 GB: 299 kr/mån
 • 100 GB: 399 kr/mån
 • Obegränsat: 499 kr/mån


Router ingår inte i Tele2s abonnemang för mobilt bredband.


Tele2 nackdelar

De erbjuder bara tre nivåer av surf: 40 GB, 100 GB och obegränsat. Vill du ha bättre flexibilitet rekommenderar vi isåfall Hallon.


Den andra nackdelen är att router inte följer med i abonnemanget, denna läggs till i abonnemanget.


Sammanfattning

Tele2 har alltså ofta bra priser och lite mer 'aggressiva' erbjudanden. Ta del av dessa erbjudanden här!


Läs mer hos Tele2.


Mobilt bredband för studenten

Mobilt bredband - Hallon

Hallon mobilt bredband


Gilla 5 Se dagens aktuella pris


Hallon är en enkel lågprisaktör som inte brukar stå överst på prispallen i undersökningar. Dock är det viktigt att se deras förmånliga priser där du kan välja bland flera olika surfmängder. Dessutom har de ingen bindningstid.


Just nu betalar du även bara hälften av kostnaden för deras abonnemang under två månader som en prova-på rabatt, sedan gäller ordinarie priser.


Ordinarie priser Hallon:

 • 5 GB: 89 kr/mån

 • 20 GB: 149 kr/mån
 • 100 GB: 249 kr/mån
 • 200 GB: 299 kr/mån


Router ingår inteni Hallons abonnemang för mobilt bredband.


Hallon fördelar

Hallon är väldigt flexibelt eftersom de har ingen bindingstid på deras mobila bredband och när du bestämt dig för hur mycket surf du behöver kan du oftast göra bra deals hos Hallon. Dessvärre har de dock inget abonnemang med obegränsad surf.


Hallon nackdelar

Bland Hallons nackdelar ligger främst deras kundtjänst, som en del användare har gett dåligt omdöme. En annan nackdel är att eftersom de främst riktar sig åt mobilkunder erbjuder de ingen router i deras abonnemang, denna måste du köpa till själv. Slutligen delar Hallon nät med operatören 3 - som inte har så bra täckning norrut, åtminstone om du bor på landet.


Slutligen kan du inte använda Hallons surf utanför Sverige.


Sammanfattning

Hallons styrka är att de erbjuder bra mängd surf för det du betalar samt att de inte har någon bindningstid. Nackdelarna är främst att du inte får en medföljande router, har sämre täckning norrut samt att du inte kan använda deras abonnemang utanför Sverige.


Läs mer hos Hallon.


Bästa mobilt bredband obegränsat
Mobilt bredband - Telenor

Telenor mobilt bredband


Gilla 5 Se dagens aktuella pris

Telenor är en av Sveriges största operatörer och har även bland den bästa täckningen i Sverige just nu. De erbjuder just nu 4 nivåer för surf.


Ordinarie priser Telenor:

 • 40 GB: 249 kr/mån
 • 100 GB: 349 kr/mån
 • 200 GB: 449 kr/mån
 • Obegränsat: 499 kr/mån


Router ingår när du väljer obegränsat abonnemang.


Telenor fördelar

Telenor är just nu den operatör som erbjuder mest surf för pengarna. Här får du obegränsad surf och medföljande router till ett pris på endast 399 kr/mån. Nackdelen är dock att du binder dig i 24 månader till deras abonnemang.


En styrka hos Telenor är dock att de har den bästa täckningen i Sverige bland operatörerna i vår undersökning.


Även om deras obegränsade abonnemang har en bindningstid kan du testa Telenors bredband i 30 dagar och sedan lämna tillbaka det om du inte är nöjd. Beställer du här via nätet slipper du dessutom anslutningsavgiften.


Telenor nackdelar

Nackdelen hos Telenor är att du har en bindningstid på 24 månader, vilket innebär mindre flexibilitet för dig som kund.


Sammanfattning

Om du kan tänka dig binda upp dig i 24 månader är Telenor den bästa operatören för dig som letar efter ett abonnemang med obegränsad surf.


För att du snabbt ska få en bra prisbild över de olika aktörernas erbjudanden kan du nedan se vad 100GB GB mobilt bredband kostar.


Läs mer hos Telenor.
Mobilt bredband 100GB bäst i test:

Priserna avser ordinarie priser. Du kan såklart köpa extra surf / köpa mer surf och operatörerna erbjuder även så kallad obegränsat mobilt bredband med obegränsad surf / fri surf till en något högre kostnad. Priserna är i kr mån.
Så gjorde vi testet

Vi på Bäst i test Guiden har genomfört ett omfattande test av mobila bredband för att hjälpa dig navigera bland de olika abonnemangen och helt enkelt hitta det bästa alternativet för just dina behov. Vi har därför undersökt olika fördelar för olika grupper, inklusive studenter, familjer, företag och pensionärer.


När det gäller studenter har vi fokuserat på låga priser. Jag är själv student här i Stockholm och även om jag jobbar vid sidan av plugget är det viktigt att hålla i stålarna och prioritera rätt. Och eftersom telefonen och datorn är något vi studenter använder hela tiden, både privat och i studierna är det viktigt att ha ett prisvärt abonnemang, som dessutom erbjuder flexibilitet (t.ex. att du kan byta surfmängd eller säga upp abonnemanget).


Just för studenten har vi därför kollat på den leverantör som erbjuder mest surf för pengarna och funkar bra i städer som Stockholm, Uppsala, Lund, Linköping och Malmö, men även längre norrut som Luleå och Umeå. Här ser vi att Hallon levererar stabila mobila bredband till justa priser. Dessutom har de en hel del bra omdömen från deras användare samt bra betyg från experterna.


När det gäller familjerna är det allra viktigast att alla familjemedlemmar får den surf de behöver samt att det går att använda samtidigt utan problem med lagg - det är otroligt frustrerande med en streamad film som bara buffrar och att du måste be någon annan i hushållet stänga av sin surf för att filmen ska spela sömlöst.


Surfmängd spelar därför en stor roll för familjen och det bästa alternativet är därför ett sådant som är obegränsat. Givetvis kostar dessa mer, och vi har därför tittat på det mest prisvärda alternativet. Mycket som spelar roll här är därför dels kostnaden för själva abonnemanget, men även kostnaden för medföljande router eller om denna måste köpas utanför abonnemanget.


Vi tycker att det är bäst med en medföljande router (som antingen är gratis eller relativt billig) eftersom du då kan få hjälp direkt från leverantören ifall något skulle strula, alternativt få en helt ny router utan kostnad om det är något fabriksfel.


När det gäller flexibiliteten i ett mobilt bredband är det schysst om det inte finns någon bindningstid. Dels säger detta en hel del om operatören, då de är säkra på att kunna leverera till dig som kund ifall det inte finns någon bindningstid, ett tecken på kundnöjdhet och kvalité.


Jämför abonnemang


Dessa tester kan du ta del av

Här kan du se de tester av trådlösa bredbandsuppkopplingar som gjorts de senaste åren.


Tidningen PC för alla gör en sammanställning våren 2019 och listar fördelarna med respektive operatör; Tre, Telia, Telenor och Tele2. Den fysiska platsen du befinner dig på i Sverige är tyvärr fortfarande en relevant fråga år 2020 då det fortfarande finns relativt "dåliga" områden täckningsmässigt. Den operatör som erbjuder flest storlekar på abonnemangen är Tre.


Och du! Du vet väl att du kan göra en gratis och opartisk test av hastigheten på din bredbandsuppkoppling! Ett tips för att säkerställa att du faktiskt får det som du betalar för.


Kanske är du också intresserad av att läsa testet på mobiltelefon bäst i test eller vill veta vilken som är bärbar dator bäst i test så att du kan dra nytta av ditt mobila bredband? Vi har sidor om det också!


Missa inte heller vår sida med bästa ultrabook. Där kan du se vilken "högprestanda-laptop" som är bäst just nu. För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.


Tidningen Expressen gör en sammanställning 2018 och listar fördelarna med respektive operatör. Det allmänna rådet enligt Expressen är att börja med en låg datamängd och testa dig framåt. Bra är även att beställa ditt abonnemang över Internet så du får 14 dagars ångerrätt om du inte är nöjd med din köpta produkt.


För dig som önskar bästa möjliga teckningen till ett lågt pris ska enligt Expressen välja operatören Hallon som kör på Telias nät.


Rootmetrics har genomfört 25 000 tester, åkt bil 2 500 kilometer och mätt på 41 platser inomhus för att få ett pålitligt testresultat. De sex sakerna som mätts är: Total prestanda, nätverkets tillförlitlighet, nätverkshastighet och prestanda för data, samtal och sms.


Resultatet redovisades sedan i tidningen PC för alla under våren 2016 och avslöjade vilken av de fyra stora operatörerna som har bäst prestanda i Stockholm och Göteborg. Tele2 och Telenor ger bäst nätverksprestanda för dig som bor i Stockholm. I Göteborg slåss Tele2 och Telia om förstaplatsen.

Köpguide

Detta ska du tänka på

Ett mobilt bredband är en perfekt lösning för dig som inte har fast bredband. Med ett mobilt bredband kan du dessutom ta med dig en Wi-Fi lösning vart du än befinner dig. Du får ett sim-kort som placeras i en kompatibel router (dessa följer ofta med när du tecknar abonnemang) som du kan ta med dig vart du än befinner dig.


Kopplingen kan variera lite beroende var du befinner dig. I storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö är det sällan ett problem med uppkopplingen, men om du bor längre ut på landet (särskilt norrut) kan kopplingen och internethastigheten variera kraftigt. Bor du ute på landet är det därför viktigt att du har ett abonnemang med riktigt bra täckning, landet runt!


Tänk också på att om du sysslar med internet-krävande aktiviteter, t.ex. gaming eller videokonferenser vid jobbet är det också viktigt att du har en stabil uppkoppling. Och för dessa ändamål rekommenderas att du har ett fast bredband (via fiber) för att ha en stabil uppkoppling som aldrig sviker. Men vill du kunna streama musik, video och liknande funkar ofta ett mobilt bredband perfekt.


Du kan börja med att titta på operatörernas täckningskartor (se länkar nedan) men sedan är det tyvärr även viktigt att du själv testar dig fram då kartorna inte säger till 100% hur bra täckning det är just där du bor.


I de flesta svenska tätorter med bredband fungerar samtliga operatörer relativt bra och har hög kvalitet, därför blir en generell rekommendation efter att du säkerställt täckningen där du bor/där du ska använda mobilt bredband, att gå efter pris, mest förmånliga kontraktstid och om bredbandet exempelvis går att ta med utomlands.


Tänk också på att flera operatörer delar nät med varandra via mobilnätet, vilket gör att en operatörs nät kan ha en annan konkurrent på samma nät. Därför blir det extra viktigt att kolla lite extra på vilka förmåner och pris som gäller just nu (exempelvis använder Tele2 och Telenor samma 4G-nät, Hallon och 3 kör på samma nät).


Här kan du själv söka på täckningskartorna på din ort


Hallon - Net1 - Tele2 - Telenor - Tre


Normalt börjar vi med att kolla på vinnarna men denna gång konstaterar vi först att det finns en leverantör som i många tester tagit sistaplatsen, nämligen Net 1 (hette tidigare Ice.net). Det här är alltså en leverantör som inte lyckats i de stora testerna, men det kan också bero på att de valt en annan väg än de "etablerade" telekombolagen.


Net 1 har nämligen byggt ett eget nät och är ibland det enda alternativet. De använder NMT 450 MHz-frekvensen och sänder via höga master med lång räckvidd. Därför fungerar deras nät ibland bättre på t.ex. glesbygden och längs med havsbandet då de har täckning 120 kilometer ut från kusten. Om du är i behov av just detta läs då mer på Net1 hemsida.
Mobilt bredband och internet ger dig frihet att surfa där du vill


Frågor och svar om mobila bredband

 • Vilket är det bästa mobila bredbandet där jag bor?
  Detta hittar du genom att titta på operatörernas täckningskartor. Här kan du även se information om var nätet är starkast och ifall det är 4G nät eller vanligt 3G.
 • Kan man gamea på mobilt bredband?
  Det går bra att spela spel på mobilt bredband. Dock beror det lite på vilket spel du spelar eftersom en del spel, som t.ex. Fortnite, är väldigt internet-krävande.
 • Vad är skillnaden på mobilt bredband och bredband via mobilnätet?
  Mobilt bredband kan du ta med dig ut vart du än befinner dig medan bredband via mobilnätet använder sig av en mottagare som sitter på utsidan av ditt hus; med andra ord är den typen av bredband knuten till en specifik plats.
 • Vilket är bästa mobila bredband?
  Testvinnarna på vår sida är de som presterar bäst i Sverige just nu och ger mycket bra täckning. En del erbjuder även väldigt flexibla abonnemang helt utan bindningstid och med tillbehör som 4G router.
 • Kan man se TV via mobilt bredband?
  Du kan se TV via mobilt bredband så länge du äger en TV som kan anslutas till internet, en s.k. Smart-TV. Då går det bra att streama TV-innehåll, oavsett om det är nyheter eller underhållning, från dina favorittjänster.
 • Vad är bäst fast eller mobilt bredband?
  Du får bästa internet uppkoppling ifall du använder en fast bredband med fiber. Då kan du komma upp i väldigt höga hastigheter som gör att internet flyter på utan strul. Dessutom kan hela familjen använda nätet utan någon större belastning.

  Mobilt bredband är lite skakigare eftersom det förlitar sig på mobilnätet och 4G, som inte är lika starkt på alla platser i landet. Dock har du mer flexibilitet eftersom du kan ta med dig ditt bredband var du vill.

  Det är också den bästa lösningen ifall du bor på en plats där det inte finns tillgång till fiber eller om det skulle vara för dyrt att installera.
 • Vilket är det bästa mobila bredbandet 2024?
  Det bästa mobila bredbandet 2024 är svårt att peka ut eftersom det beror på dina behov. Operatörer som Tele2, Telenor, Tre och Hallon erbjuder alla starka alternativ. Faktorer som täckning, surfmängd, och hastighet spelar en viktig roll.
 • Vad ska jag tänka på när jag väljer ett mobilt bredband?
  När du väljer ett mobilt bredband bör du överväga täckning i ditt område, surfmängd du behöver, den hastighet du önskar, och om du behöver en router. Priset och flexibilitet i abonnemanget, som bindningstid, är också viktiga faktorer.
 • Vad är bästa bredband utan fiber?
  Om du inte kan få fiber, är det bästa bredbandet utan fiber ett mobilt bredband som erbjuder hög hastighet och god täckning. Telenor och Tele2 erbjuder starka alternativ med obegränsad surfmängd.
 • Vilket är mobilt bredband bäst i test?
  Mobilt bredband bäst i test varierar men Tele2 och Telenor presterar ofta bra i tester tack vare deras goda täckning och konkurrenskraftiga priser.
 • Vilket är det bästa mobila bredbandet 2024 för studenter?
  För studenter är Hallon ett bra val tack vare deras låga priser och ingen bindningstid. De erbjuder också bra surfmängd för pengarna.
 • Hur hittar jag ett billigt mobilt bredband?
  För att hitta ett billigt mobilt bredband, jämför priser och erbjudanden från olika operatörer. Hallon är känt för sina konkurrenskraftiga priser utan bindningstid.
 • Vad är fördelarna med mobilt bredband företag?
  För företag erbjuder mobilt bredband flexibilitet och möjlighet att hålla uppkopplingen även utanför kontoret. Telenor och Tele2 har starka erbjudanden för företag.
 • Kan jag använda mobilt bredband för hemmet?
  Ja, mobilt bredband kan användas för hemmet. Det är särskilt användbart i områden där fiber inte är tillgängligt och ger dig flexibel och snabb uppkoppling.
 • Hur väljer jag mobilt bredband student?
  Välj ett mobilt bredband som erbjuder tillräcklig surfmängd till ett bra pris och utan bindningstid. Hallon är ett bra alternativ för studenter.
 • Vilket är det snabbaste mobila bredbandet?
  Det snabbaste mobila bredbandet erbjuds vanligtvis av operatörer som stödjer 5G nätet, som Telenor och Tele2. Kontrollera operatörernas hastighetslöften och täckning i ditt område.
 • Vad innebär obegränsat mobilt bredband?
  Obegränsat mobilt bredband innebär att du kan surfa utan att oroa dig för att datamängden tar slut. Tre och Telenor erbjuder abonnemang med obegränsad surfmängd.
 • Är 5G nätet tillgängligt med alla operatörer?
  Inte alla operatörer erbjuder 5G överallt. Telenor och Tele2 har omfattande 5G-nätverk, medan andra operatörer som Tre och Hallon fortfarande bygger ut sina nätverk.
Tips 1: Få aldrig slut på batteri med hjälp av den bästa powerbanken, och få bästa skyddet för mobilen med ett mobilskal. Komplettera gärna ditt mobila bredband med bästa telefonabonnemanget också.


Tips 2: Streama musik var du än är med in ear hörlurar bäst i test och om du vill ha bra ljud hemma kan du satsa på mobilhögtalare bäst i test.


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna ljudböcker, mobilabonnemang och mobilt bredband.
Philip Andrén

Bäst i test: Mobilt bredband

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast