Mobilt bredband bäst i test

Test - Mobilt bredband

Mobila bredband är idag den snabbast växande tjänsten inom  elektronisk kommunikation. Därför uppkommer frågan; Vilket är det bästa mobila bredbandet idag? Som är snabbast, mest prisvärt och har bäst täckning och hastighet?

 

 

Den frågan svarar vi på här!

 

Jag vet redan allt jag vill veta - Visa mig vinnaren NU!

 

Bästa mobila bredbandet 2021 - 4G nätet

De flesta av oss har ett fast bredband hemma. Men när vi är hemifrån vill vi också hålla oss uppkopplade. Detta görs genom att använda mobilt bredband, även utan fast uppkoppling vill vi ju gärna kunna se streamad film, surfa på webben och hålla kontakt med familj och vänner. 


Under de senaste åren har 4G blivit allt mer viktigt (och nu planeras det för framtidens 5G-nät som började rullas ut på marknaden under 2020), då detta nät erbjuder en betydligt snabbare uppkoppling (en teoretisk hastighet upp till 300 mbit s) än det gamla 3G-nätet. Vi kommer därför att inrikta oss på de tester som gjorts i Sverige av 4G-näten. Både i och utanför storstäderna.

 

Utöver experternas generella utlåtanden och råd är det svårt att avgöra vilken operatör som är bäst precis just där du bor. Du kan börja med att titta på operatörernas täckningskartor (se länkar nedan) men sedan är det tyvärr även viktigt att du själv testar dig fram då kartorna inte säger till 100% hur täckningen är just där du bor. 


I de flesta svenska tätorter med bredband fungerar samtliga operatörer relativt bra och har hög kvalitet, därför blir en generell rekommendation efter att du säkerställt täckningen där du bor/där du ska använda mobilt bredband, att gå efter pris, mest förmånliga kontraktstid och om bredbandet exempelvis går att ta med utomlands. 


Tänk också på att flera operatörer delar nät med varandra via mobilnätet, vilket gör att en operatörs nät kan ha en annan konkurrent på samma nät. Därför blir det extra viktigt att kolla lite extra på vilka förmåner och pris som gäller just nu (exempelvis använder Tele2 och Telenor samma 4G-nät, Hallon och 3 kör på samma nät).

 

Men börja själv med att söka på täckningskartorna på din ort:
Hallon - Net1 - Tele2 - Telenor - Tre

 

Normalt börjar vi med att kolla på vinnarna men denna gång konstaterar vi först att det finns en leverantör som i många tester tagit sistaplatsen, nämligen Net 1 (hette tidigare Ice.net). Det här är alltså en leverantör som inte lyckats i de stora testerna, men det kan också bero på att de valt en annan väg än de "etablerade" telekombolagen.

 

Net 1 har nämligen byggt ett eget nät och är  ibland det enda alternativet. De använder NMT 450 MHz-frekvensen och sänder via höga master med lång räckvidd. Därför fungerar deras nät ibland bättre  på t.ex. glesbygden och längs med  havsbandet då de har täckning 120 kilometer ut från kusten. Om du är i behov av just detta läs då mer på Net1 hemsida.


Bästa mobilt bredband


Mobilt bredband - TRE

Tre mobilt bredband


Gilla 5 Se dagens aktuella pris


Som vi sett byter  Tele2 och TRE ofta plats på prispallen, beroende på vad man anser är viktigast. Båda dessa är alltså värdiga guldmedaljörer och innan du beslutar dig för vilken av dessa som du väljer, har vi ett viktigt råd: Försök att få testa ditt nya abonnemang innan du beslutar dig. Genom att ta det på Öppet köp, har du möjlighet att prova det där du tänkt använda ditt mobila bredband. 

 

Det skiljer nämligen på vilken operatör som har bäst täckning där du har behov av att koppla upp dig. Därför är det värdefullt att göra en "verklighetstest" innan du beslutar dig. De flesta operatörer erbjuder detta idag, om du ber om det vid köpet. Enklast ber du återförsäljaren om ett sim kort. Sim kortet placerar du sedan i din mobiltelefon och på så sätt ser du snabbt hur förhållandena är på orten du befinner dig på. 

 

På hemsidan hos mobiloperatören TRE ser du vilka erbjudanden de har till dig idag. Klicka på direktlänken här för att se TREs erbjudandenMobilt bredband - Tele2

Tele2 mobilt bredband 


Gilla 5 Se dagens aktuella pris


I test efter test  slåss som sagt Tele2 och TRE  om förstaplatsen. Det är därför svårt att peka ut bara en enda vinnare som passar alla, eftersom det hänger på var du ska använda ditt mobila bredband. Och givetvis också om du kan få ett bra erbjudande när du tecknar ditt abonnemang.

 

Tidningen PC för alla utnämnde  Tele2 till 'bäst' i sitt 4G-test under  2013 och det efterföljande året fick de utmärkelsen "Bra val". Under 2015 blev Tele2 återigen bäst i test när samma tidning gjorde en ny undersökning och de konstaterar att en attraktiv prislapp gör att Tele2 förtjänar guldmedaljen.

 

Tele2 har alltså ofta bra priser och lite mer 'aggressiva' erbjudanden. Ta del av dessa erbjudanden här!Mobilt bredband - Hallon

Hallon mobilt bredband


Gilla 5 Se dagens aktuella pris


Hallon är en enkel lågprisaktör som inte brukar stå överst på prispallen men viktigt att beakta är deras förmånliga priser och avtal utan bindningstider samt att de delar nät med operatören 3 (som däremot ofta utses till vinnaren). Det några konsumenter angett som negativt med Hallon är deras kundservice.Mobilt bredband - Telenor

Telenor mobilt bredband


Gilla 5 Se dagens aktuella pris


Telenor bredband kan du testa i 30 dagar och sedan lämna tillbaka det om du inte är nöjd. Beställer du här via nätet slipper du dessutom anslutningsavgiften.


För att du snabbt ska få en bra prisbild över de olika aktörernas erbjudanden kan du nedan se vad 100GB GB mobilt bredband kostar.


Mobilt bredband 100GB bäst i test:

Priserna avser ordinarie priser. Du kan såklart köpa extra surf och operatörerna erbjuder även obegränsad surf till en något högre kostnad.

De bästa priserna på Mobilt bredband 100 GB

 

Dessa tester kan du ta del av

Här kan du se de tester av trådlösa bredbandsuppkopplingar som gjorts de senaste åren. Genom att klicka på länkarna, får du mer information direkt från källan.

 

2012

PC för alla gjorde ett stort test av mobila bredband med fokus på just 4G under sommaren 2012. Vinnare blev Bredbandbolaget/Telenor. Värt att notera är dock att dessa tester bara gjordes i Stockholm och Göteborg. Det är viktiga och folktäta områden, men innebär ändå en viss begränsning. Du kan ta del av PC för allas test här!

 

2013

Under sommaren 2013 gjorde PC för alla ett nytt test av 4G och denna gång delades testet in i tre kategorier; Storstad, stad och landsbygd.

Vinnare i storstäderna blev TRE. I övriga svenska städer och på landsbygden vann Tele2, som också blev utnämnd till 'Bäst i test'. Läs hela testet här.

 

2014

Sommaren 2014 var det dags för en uppdatering igen. PC för alla undersökte ännu en gång Sveriges 4G-operatörer och bäst i test denna gång blev återigen TRE, som fick betyget 9 av 10. Detta år vägde man, förutom hastigheten, även in saker som kostnad för abonnemanget och installation av mobil router. Läs testet här!

 

2015

I maj 2015 presenterade tidningen PC för alla ytterligare ett test av bredband inför sommaren. Mobiloperatören 3 blev i år "Bra val" eftersom de har en enkel installation och flexibla abonnemang, men till bäst i test utsågs Tele2. De vann med 9 av 10 poäng och omdömet; "Ser vi på hastigheten ligger de efter Telia och Telenor, men skillnaden är relativt liten. Priset gör Tele2 till en vinnare!" Läs hela testet här eller se en överskådlig tabell över alla abonnemang här.

 

2016

Rootmetrics har genomfört 25 000 tester, åkt bil 2 500 kilometer och mätt på 41 platser inomhus för att få ett pålitligt testresultat. De sex sakerna som mätts är: Total prestanda, nätverkets tillförlitlighet, nätverkshastighet och prestanda för data, samtal och sms.

 

Resultatet redovisades sedan i tidningen PC för alla under våren 2016 och avslöjade vilken av de fyra stora operatörerna som har bäst prestanda i Stockholm och Göteborg. Tele2 och Telenor ger bäst nätverksprestanda för dig som bor i Stockholm. I Göteborg slåss Tele2 och Telia om förstaplatsen.

 

2018

Tidningen Expressen gör en sammanställning 2018 och listar fördelarna med respektive operatör. Det allmänna rådet enligt Expressen är att börja med en låg datamängd och testa dig frammät. Bra är även att beställa ditt abonnemang över Internet så du får 14 dagars ångerrätt om du inte är nöjd med din köpta produkt. För dig som önskar bästa möjliga teckningen till ett lågt pris ska enligt Expressen välja operatören Hallon som kör på Telias nät.

 

2019

Tidningen PC för alla gör en sammanställning våren 2019 och listar fördelarna med respektive operatör; Tre, Telia, Telenor och Tele2. Den fysiska platsen du befinner dig på i Sverige är tyvärr fortfarande en relevant fråga år 2020 då det fortfarande finns relativt "dåliga" områden täckningsmässigt. Den operatör som erbjuder flest storlekar på abonnemangen är Tre.

 

Och du! Du vet väl att du kan göra en gratis och opartisk test av hastigheten på din bredbandsuppkoppling! Ett tips för att säkerställa att du faktiskt får det som du betalar för.

 

Kanske är du också intresserad av att läsa tester på mobiltelefoner eller vill veta vilken bärbar dator som är bäst i test så att du kan dra nytta av ditt mobila bredband? Vi har sidor om det också!

 

Missa inte heller vår sida med Ultrabook tester. Där kan du se vilken "högprestanda-laptop" som är bäst just nu. För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.Mobilt bredband och internet ger dig frihet att surfa där du vill


Philip Andrén

Bäst i test: Mobilt bredband

Testet skrevs och uppdaterades senast