Bästa ljudbokstjänsten.

Bästa ljudboken 2023 - abonnemanget som är rätt för dig

Vill du veta vilken som är den bästa ljudbokstjänsten med den bästa ljudboksappen 2023? Då har du kommit helt rätt! 


Som vanligt här på Bäst i test Guiden har vi pratat med  både experter och konsumenter för att få ett så bra svar på frågan som möjligt, allt för att du ska kunna göra ett så klokt val som möjligt.


Ljud- och e-böcker är otroligt populära och med flera aktörer på marknaden med relativt likvärdiga tjänster kan det vara svårt att bestämma sig för vilken ljudboksapp av Bookbeat eller Storytel eller Nextory som passar dig bäst. Läs vårt jämförelse där vi tittar på de tre största aktörerna i Sverige; Storytel, Nextory och BookBeat


Jämförelse av ljudböcker  - abonnemang

BookBeat ljudböcker

BookBeat ljudbok

Ljudbok bäst i test BookBeat ljudbok
 • Generös prova på period

 • Avsluta när som helst

 • + 800 000 ljudböcker och e-böcker

 • Pris efter användning (antal timmar)

 • Dyrt vid många användare

Nextory ljudböcker

Nextory ljudbok

Ljudbok bäst i test Nextory ljudbok
 • Bra pris vid flera användare

 • Generös prova på period

 • Mindre utbud än konkurrenterna

Storytel ljudböcker

Storytel ljudbok

Ljudbok bäst i test Storytel ljudbok
 • Väldigt bra utbud

 • Barnsäker miljö

 • Exklusivt innehåll

 • Dyr

 • Lite snåla med prova på perioden

priser i samarbete med Prisjakt


Bookbeat Ljudböcker 

BookBeat
  (Klicka på loggan för mer information på BookBeats hemsida
)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på BookBeat ljudbok


BookBeat erbjuder ett väldigt enkelt system. Deras basabonnemang kostar dig 99 kr/mån och vill du lägga till en familjemedlem kostar det ytterligare 49 kr/mån per person.

 

Även hos BookBeat går det att testa tjänsten i 14-dagar innan abonnemanget sätter igång.

 

Utbudet hos BookBeat är inte enbart engelska och svenska titlar utan även finska, tyska, spanska och italienska. Tusentals titlar finns att tillgå och det går både att läsa och lyssna, direkt från din smartphone/surfplatta!

 

Likt de andra tjänsterna erbjuder BookBeat också ett barnläge där enbart barnvänliga titlar finns tillgängliga så det inte finns någon risk att ditt barn ska hitta något olämpligt eller skrämmande.

 

Appen är intuitiv och på startsidan kan du se din egna bokhylla med böcker som du läser/lyssnar på just nu. På startsidan finns det även en länk till BookBeats egna listor som är inspirerande och finns under "boktips". Här kan du hitta nya titlar som trendar just nu samt få tips om spännande, nya, titlar. Det går även att bläddra inom olika led, t.ex. serier och barnböcker.

 

Likt de andra tjänsterna erbjuder BookBeat ett par finesser som sömn-timer och uppläsningshastighet. Det går att välja från 0.5 till 2.0 gånger hastighet. Med sömn-timern kan du välja hur många minuter av boken som skall läsas upp, perfekt innan du går och lägger dig.

 

Mer info hittar du på BookBeats hemsida.
Nextory Ljudböcker

Nextory
 (Klicka på loggan för mer information på Nextorys hemsida
)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Nextory ljudbok


Nextorys basabonnemang "Silver" kostar 139 kr/mån men då har du inte tillgång till de senaste titlarna. Istället måste du vänta 6 månader innan dessa titlar blir tillgängliga. Väljer du abonnemanget "Guld" får du tillgång till allt material; nytt som gammalt, för 179 kr/mån. Är ni fler i familjen som vill lyssna kan du välja abonnemanget "Familj" som kostar 199 kr/mån vilket tillåter två personer att lyssna. Är ni ännu fler som vill dela kostar det 40 kr extra per månad per person. Ni kan max vara 4st som delar konto och då kostar det 279 kr/mån.

 

Tecknar du abonnemang hos Nextory får du inget barnkonto som du får hos Storytel men du kan aktivera "barnläge" som låser alla vuxentitlar.

 

När du tecknat ditt abonnemang har du chansen att testa det i 14 dagar innan abonnemanget börjar ticka.

 

Utbudet i Nextory uppgår till tusentals titlar ifall du abonnerar till "Guld" eller "Familj". Utbudet är dock något mindre än Storytel och BookBeat.

 

I Nextory-appen rankas böckerna efter omdöme och du får även tillgång till inspirerande boklistor och personliga rekommendationer som baseras på vad du har läst tidigare. Ljud- och e-böcker går att ladda ner till din enhet för lyssning offline. 

 

Uppspelningen i appen går att ställa in från 0.75 till 2.0 gånger hastighet. Du hittar även en sömnfunktion som stänger av boken efter angiven tid. Om du behöver snabbspola görs det enkelt i appens scrollfunktion som grafiskt visar hur lång tid som är kvar samt intensiteten av boken.

 

Mer info hittar du på Nextorys hemsida.

Storytel Ljudböcker

Storytel
  (Klicka på loggan för mer information på Storytels hemsida
)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Storytel ljudbokStorytel är en av två svenska aktörer i vårt test. Deras basabonnemang kostar 169kr/mån. Vill du dela abonnemanget med en annan vuxen går det att uppgradera till "Family". Kostnaden för detta är 209kr/mån. Vill ni vara ännu fler som delar finns "Family Plus" för 259kr/mån där 3 personer kan lyssna. 


Förutom dessa abonnemang finns det även ett studentabonnemang som är mycket förmånligt eftersom du får ett obegränsat konto där du kan lyssna och läsa helt obegränsat för endast 89,5 kronor per månad. 


Till varje vuxenkonto kan du knyta ett barnkonto. Barnkontot är limiterat till barntitlar så ditt barn inte ska läsa något som är skrämmande eller olämpligt.

 

När du har registrerat dig hos Storytel och valt abonnemang får du chansen att testa tjänsten i 14 dagar innan ditt abonnemang börjar.

 

När allt är klart är det bara att välja bok och starta din lyssning. Men, med Storytel är det även möjligt att läsa böckerna på din smartphone, surfplatta eller dator. Med hjälp av synkning mellan de två formaten är det enkelt att byta läge utan att behöva scrolla/bläddra dit du lämnade. 

 

Hos Storytel går det att ladda ner ljudböcker och lyssna på dem även när du är offline. Storytel har ett stort utbud böcker och titlarna uppgår till "tusentals" engelska och svenska titlar enligt dem själva. De har avtal med nästan alla förlag i Sverige vilket betyder att nästan alla böcker som släpps i Sverige går att hitta på tjänsten. Storytel är den tjänst med bäst utbud i denna jämförelse!

 

Uppspelningshastigheten i storytel går att ställa in från 0,75 till 2.0 gånger hastigheten. Insomnings-timer finns också och är perfekt för dig som är rädd att somna ifrån boken. Du kan då ställa in hur många minuter som ska spelas upp innan den stängs av.

 

Mer info hittar du på Storytels hemsida.          

Så gjorde vi testet

I detta test har vi jämfört de olika ljudbokstjänsterna för att ge dig en bra överblick över de alternativ som finns just nu. Eftersom alla erbjuder en olika nisch av både priser och upplägg (familj och barnkonton) är det svårt att utse en vinnare. Men när det gäller det bästa abonnemanget för studenten är detta valet enkelt eftersom Storytel erbjuder ett obegränsat abonnemang för endast 89 kronor per månad om du är student.
Ljudböcker - experternas omdömen

Boktugg: Nämner att det inte är möjligt att utse en enstaka vinnare eftersom alla presterar väl och har sin nisch. Enligt Boktugg är det viktigt att man själv ser över sina lyssningsvanor och gör ett val därefter. De nämner dock att Nextory är det bästa valet om du hellre läser dina böcker, medan Storytel har "en fördel med sin synkning mellan formaten" eftersom du kan välja mellan att läsa och lyssna. 

   

Tips 1: Vill du ha något gott att dricka medan du avnjuter din favoritbok? Vi kan då tipsa dig om att läsa vårt test om espressomaskiner eller testet om kaffebryggare. Klicka på FaceBook GILLA -knappen ovan så sköter vi bevakningen åt dig!


Tips 2: Du som är med  i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på våra testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen. För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.
Bäst i test Guidens abonnemangstester


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna ljudböcker, mobilabonnemang & mobilt bredband.
Vanliga frågor och svar

 • Vilken är den bästa ljudboks appen?
  Ljudbokstjänsterna från Storytel, Nextory och BookBeat håller alla väldigt hög klass med ett stort utbud böcker. Storytels utbud är större än de två konkurrenterna samtidigt som tjänsten är något dyrare än de andra två.
 • Kan jag lyssna på en ljudbok gratis?
  Ja, våra tre analyserade ljudboksappar erbjuder "prova på abonnemang", så du binder dig inte till något utan kan i lugn och ro gratis testa vilken av tjänsterna som passar dig bäst.
 • Vilka är de bästa ljudböckerna?
  Samtliga tre analyserade ljudboksappar erbjuder topplistor och listor anpassade efter dina preferenser... så inom kort, efter att du lyssnat på några böcker får du förslag på din egna bästa topplista.

Philip Andrén

Bäst i test: Ljudböcker

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Ursprungstestet skrevs 2019-09-04 och uppdaterades senast