Test solceller, solceller bäst i test 2023, solceller bäst i test, solpaneler bäst i test, bästa solcellerna, solceller tak bäst i test.

Solceller bäst i test 2024 - bästa solcellerna

Funderar du på att installera solceller och vill veta vilka som är solceller bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt! I vårt test solceller har vi tagit reda på hur du enklast kan få solpaneler installerade på taket och vilka som anses vara de bästa solcellerna. Läs vårt solceller test här nedan och ta reda på om du kan installera solpaneler bäst i test på ditt hus idag!


Att sätta upp solceller för att skapa en solpanel på taket blir alltmer vanligt och ökar med cirka en takt på 65% varje år. Att producera egen el är både hett, klimatsmart och lönar sig till slut ekonomiskt, även om det kan vara dyrt till en början.


En stor del av det ökade intresset beror på att vi de senaste åren sett högre elpriser. Men de som har egna solpaneler och producerar sin egna el har klarat sig bra och betalar nästan inget alls. Men det är fortfarande en rätt stor investering som kostar en hel del pengar till en början.


Vårt val av solcellerFördelar med solceller och solpaneler

Även om installering av solpaneler kan vara dyrt i starten är fördelarna väldigt många. För det första producerar du egen, klimatvänlig el som du själv kan använda och på så sätt kraftigt dra ner på elräkningen. Men sedan finns det även ett investeringsvärde eftersom huspriser ökar med ca 14-17% efter installering av solpaneler.


Skulle det vara för dyrt att köpa panelerna erbjuder vissa aktörer möjligheten att leasa dessa. På så sätt betalas en en månadskostnad till leverantören, baserat på hur många paneler och deras produktion. I denna månadskostnad ingår oftast underhåll och garanti, i vissa fall upp till 30 år.


Fyll i din adress här och få en kostnadsfri offert från Otovo:

Skatteavdrag solceller - solpaneler

Något positivt som gör finansieringen av solpaneler enklare är via ett grönt avdrag som du ansöker om hos Skatteverket, skattereduktion för grön teknik (introducerades 1 januari 2021). Detta gäller både när du installerar solceller och laddbox till elbil. Med detta avdrag kan du dra av 20 procent på installationskostnaden av solpaneler och 50 procent på installationen av laddbox. Grön teknik kommer fortsätta under 2024.


 • Detta avdrag gäller dock endast när du köper dina solceller. Om du väljer att leasa solceller kan du istället få rotavdrag på 9% av kostnaden.


 • Utöver hjälp med installation av solceller får du även tillbaka pengar på din skattedeklaration. Här får du tillbaka 60 öre för varje producerad kWh.

Sälja el solceller

Med solceller kan du själv producera el, och då finns det en sannolikhet att du kommer ha ett överskott. Detta beror dock på hur mycket du själv konsumerar, men vanligtvis brukar det bli el över. Detta överskott kan du mata in i elnätet och sälja vidare till andra elbolag. Varje år har du rätt till att sälja el för 40.000kr utan att betala inkomstskatt. Enligt E.ON används cirka hälften av den el du själv har producerat till för eget bruk. Resterande mängd brukar säljas vidare till ett elbolag. 
Så mycket sparar du

När du ska räkna ut lönsamheten i din investering ska du beakta verkningsgraden, den installerade effekten och elpriset. Med solpaneler på taket kan du säga adjö till en del av din elräkning eftersom du betalar cirka 50-60 öre per kWh egenproducerad el. Detta gör att din egenproducerade el kostar cirka 1/3 - 1/4 av kostnaden jämfört med att köpa den istället.


Och utöver att elen blir billigare kan du sälja vidare el du ej använder och samtidigt ta del av en skattereduktion per producerad kWh... så det finns definitivt en hel del att spara. Men sedan är det viktigt att du har rätt förhållanden för att maximera elproduktionen; rätt mängd paneler samt bra vinkel och riktning mot solens strålar. Vill du spara ännu mer pengar kan du se till att välja Sveriges bästa elavtal.
Solceller bygglov

Den 1 augusti 2018 bestämdes det att man ej behöver söka bygglov för att skaffa solceller och sätta upp paneler på hustaket. Du kan därför göra detta precis när du vill. Tänk dock på att ifall du behöver bygga om huset för att få plats med panelerna, eller ändra husets estetik för att få de att smälta in bättre, kan du behöva ta en extra koll med byggnadsnämnden i din kommun. 


Bor du i ett k-märkt hus av historisk eller kulturell betydelse kräver det bygglov.


Hur många solceller ska man ha?

En vanlig familj i Sverige förbrukar ca 20.000 kWh per år och om du ska täcka hela detta behovet behöver du ca 105,3 kWh om man antar att solcellerna har en effektivitet på 20%. Ett system på 105,3 kWh är dock väldigt stort och det är mer vanligt med ett system av solceller på 10 kWh, vilket är drygt 25 solpaneler.
Köpguide - välja bästa solcellsleverantör

Det finns många bra solcellsleverantörer på marknaden som sköter allt från installation av solpaneler till underhåll. De leverantörer som vi tittade på i vårt test solceller som ligger i toppskiktet utöver vår testvinnare är bl.a. Vattenfall, E.ON, Solvision och Svea Solar. 


Vi har utsett Otovo till bästa solcellsleverantör eftersom de erbjuder bra alternativ till att köpa solceller utöver utbud och kvalitet. De tillverkar inte sina egna solpaneler men sköter hela processen med installation och underhåll till väldigt attraktiva priser. Utöver det kan du även leasa solceller eller ta del av deras förmånliga sollån, där du kan ta ett just lån för att finansiera dina solpaneler.


Otovo har levererat över 5 000 solcellsanläggningar till privatpersoner i Sverige och Norge och till fler än 10 000 ute i Europa. Det gör dem till en av Nordens ledande leverantörer för villor och radhus från de ledande producenterna.


Solceller bäst i test - Otovo solpaneler

I vårt test solceller har vi utsett Otovo till solceller bäst i test eftersom de erbjuder en smart helhetslösning med installation och drift av solceller till ett bra pris. Hos Otovo kan du både leasa och köpa solceller, från 349 kronor i månaden om du leasar, eller från 45 000 kronor ifall du köper panelerna direkt. Läs vårt Otovo omdöme nedan.


Solceller bäst i test Otovo, installera solceller, Otovo omdöme, test solceller, bästa solcellsföretaget, Otovo recensioner.


Bästa solcellerna kommer från Otovo

(Klicka på bilden för att komma direkt till Otovos hemsida)


Den enkla vägen till solenergi med solceller bäst i test

Otovos tjänst funkar som så att du skriver in var du bor och kan sedan få förslag på olika paket från olika producenter. Paketen är bestämda efter effekt där det som producerar mest el är dyrast. Men du kan även få förslag direkt genom att skriva in din adress. Och därefter kan du bestämma dig ifall du vill leasa eller köpa paneler. Dessa kommer inte direkt från Otovo men de sätter dig i kontakt med närliggande installatörer och sköter hela processen åt dig.


Leasa solceller av Otovo

Med leasing får du panelerna uppsatta och betalar en månatlig premie, baserad på storleken av paketet. Men eftersom du producerar din egen el kan denna kostnad nästan nollas, när den ställs mot din elräkning.


Planen är på 20 år och under denna tiden står Otovo helt för underhåll av solcellerna. Och vid leasing av solcellerna står Otovo för garanti under hela leasingperioden. Om du vill köpa ut anläggningen av Otovo går det att göra, och blir enklare eftersom du tjänar en bonus varje månad, som kan användas till just detta.


Leasing är främst fördelaktigt eftersom underhåll sköts helt av Otovo och kunnig personal som arbetar med installation av solpaneler. Och eftersom du producerar din egen el kan du snabbt se hur din elräkning sjunker varje månad. Störst resultat kommer du se under perioden mars-oktober, när panelerna producerar allra mest energi. Varje månad tjänar du även en bonus som kan användas för att enklare köpa ut paketet från Otovo.


Fördelar med solceller från Otovo

Kunder med leasingavtal (hyr solceller) från Otovo har samma rättigheter att sälja överskottselen som om du hade köpt panelerna direkt. Och om du någon gång ska sälja ditt hus kan du välja att köpa ut anläggningen direkt, vilket är positivt då hus med solpaneler brukar ha högre pris på bostadsmarknaden.


Självklart har du även full kontroll över vad du vill göra med elen du producerar ifall du köper solcellerna direkt. Får du ett överskott kan du sälja denna precis hur du vill. Och på några år kan du snabbt se att investeringen ger bra resultat, dels för att elräkningen blir lägre, men också för att värdet på ditt hus ökar (i vissa fall upp till 14-17%) vid installation och köp av solpaneler. När du köper solcellerna ur egen ficka får du 10 års garanti från Otovo.


Otovo solcellslån: Låna pengar till solceller

Om du tycker att de är för dyra att köpa kan du ta del av Otovos sollån. Detta lån betalas under 10 år med en nominalränta på 6,99%. Visst, det blir dyrare än om du köper de på egen hand, men du äger iallafall panelerna, vilket är till fördel ifall du någon gång ska sälja din fastighet. Du kan även låna pengar med låg ränta för att finansiera solcellerna med ett eget privatlån. 


Sälj el från solceller och maximera din investering

Eftersom du själv äger solpanelerna kan du göra vad du vill med överskottselen. Vad många väljer att göra är att pumpa ut denna strömmen direkt i elnätet, och på så sätt få betalt. Varje år har privatpersoner rätt till att sälja el för 40.000 kr varje år, utan att beskattas!


Otovos mobilapp

Med Otovo har du även tillgång till en mobilapp där du kan följa hur mycket el du producerar i realtid. Detta gör att du enkelt kan se när panelerna producerar mest el och därefter bestämma hur du vill utnyttja din egenproducerade el. Har du t.ex. en luftvärmepump (som behöver mycket el) kan du bestämma att denna endast skall använda din egenproducerade el istället för köpel. Det finns många sätt att nyttja elen du producerar och tack vare appen kan du enklare bestämma hur denna skall användas.


Mer om bästa solcellerna
Här kan du se en kort video om Otovos solceller


Detta tycker konsumenterna om solcellerna från Otovo

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi hänsyn till vad konsumenterna och kunderna till Otovo har att säga om sitt köp. Det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt/tjänst. När det gäller Otovo har de väldigt bra omdömen. Här kommer några exempel:


"Det är jätteenkelt! Det fungerar och är billigare än att köpa från vanliga elbolag. Att skaffa solcellspaneler var otroligt enkelt. Jag har lagt ner väldigt lite arbete."


"Jag vill absolut rekommendera det här till andra. Jag är väldigt positiv till Otovos sätt att arbeta, och tycker att de varit mycket effektiva. God information och uppföljning hela vägen."


"Installationen har gått mycket smidigt från offert i början av november till färdiginstallerad anläggning i början av januari.All inblandad personal från försäljare till montörer har uppträtt trevligt och service inriktade."


"Solcellerna funkar jättebra och bra med rot och rut, kostnaden för solcells leasingen blev mycket billigare än vad jag trodde. Proffsiga montörer gjorde hela monteringen på 2 dagar. Använder en skrapa med gummilist på, för att ta bort snö, så jag levererar sol el året runt."


"Trevlig och kunnig personal hela vägen ifrån projektering till driftsatt anläggning."


"Jag är mycket nöjd med Otovo och installationsföretaget (Stockholmssolenergi). Från det att panelerna levererades till elektrikern var klar tog 10 dgr fördelat på 2dgr montage och 3 tim för elektrikern."


"Supernöjd med hela projektet. Otovo skötte alla delarna supersmidigt från att registreras till mikroproducent till färdig installation. Underleverantörerna/montörerna var flexibla service inriktade och proffsiga ( och mycket trevliga). Hela projektet tog 6 veckor från påskrivning av kontrakt till fungerande solceller på taket. (respekt för administrativa delar som att fixa fullmakter anmälas som mikroproducent etc). Installationen tog 2 dagar!!! PRISVÄRT!"


Vilka nackdelar finns med solceller?

Den stora boven hos solceller är inköpspriset. Det är en dyr investering eftersom det tillkommer kostnader för installation, växelriktare och kablage mm. Detta är varför många väljer att hyra solceller.
Köpa solceller

Här kan du hyra eller köpa solceller från Otovo

Vill du leasa solceller från Otovo kostar det från 345 kr per månad.


Vill du köpa dem direkt från Otovo kostar det från 45 000 kr.


Test solceller, solpaneler tak, solpaneler, solceller bäst i test 2023, solceller pris, bästa solpanelen.

Paneler placerade åt syd får allra högst årsproduktionSå gjorde vi testet

För att avgöra vilka solceller som är bäst på marknaden just nu, har vi genomfört omfattande granskning av olika aktörer. Vi har fokuserat på att identifiera de mest attraktiva erbjudandena tillgängliga för konsumenterna. Med tanke på de höga initialkostnaderna för att köpa egna paneler har vi särskilt intresserat oss för leasingalternativ. Leasing gör det möjligt för fler hushåll att övergå till solenergi utan att behöva investera en stor summa pengar upfront. 


En viktig faktor i vårt test var användarnas upplevelser. Otovo har lämnat ett starkt intryck på marknaden med många nöjda kunder, vilket har spelat en stor roll i vår bedömning. Kundnöjdheten och de positiva recensionerna har varit avgörande för att utse Otovo till solceller bäst i test. 


Otovo - solceller bäst i test


Råd & Rön delar med sig om 8 strålande fakta om solceller.Effektivaste solcellerna, solpaneler tak, bästa solceller 2023, bäst solcellsleverantör, bästa solpaneler, mest effektiva solceller.

Bäst i test solpanelerFrågor och svar om solceller

 • Hur fungerar solceller?
  Solceller genererar el och fångar solljus genom att det skapas elektrisk spänning mellan solcellens sidor. När de sedan kopplas till en kabel kan elektronerna röra sig från ena sidan till den andra, vilket skapar en elektrisk ström.
 • Hur mycket sparar jag per år med solceller?
  Med solpaneler kan du räkna med att kostnaden för att producera din egen el blir runt 1/3 till 1/4 av kostnaden för att köpa el från elbolag. Detta leder till att du sparar flera tusenlappar per år!
 • Vad händer med överskottet?
  När privata anläggningar producerar mer el än vad hemmet behöver kan detta överskott matas ut på elmarknaden och säljas vidare till företag. Du har rätt att sälja el upp till 40.000kr helt skattefritt.
 • Hur fungerar solceller under moln och snö?
  För att få bästa produktion skall panelerna hållas fria från snö.

  Är det molnigt ute betyder inte det att energiproduktionen stannar av eftersom det endast behöver vara ljust ute för att produktionen ska ske. Men det går långsammare.
 • När producerar solceller som mest energi?
  De producerar allra mest energi under perioden mars-oktober. Denna period står för cirka 90% av hela årsproduktionen. Men du kan även under vintern ha fina dagar där både solljus och snöns reflektion av ljuset bidrar till en hög elproduktion.
 • Vilka solceller är mest effektiva?
  De solceller som privatpersoner kan köpa med högst verkningsgrad är Sunpower SPR A425. Men vilka solceller du får beror på vilken leverantör du anlitar.
 • Vad ger solceller på vintern?
  Även under en molnig vinterdag producerar solcellerna el. Dessutom är solcellerna effektivare i kyligare klimat och kan fånga upp solstrålar som reflekteras av snö på marken.
 • Vilka är solceller bäst i test?
  I vårt test solceller har vi utsett Otovo till den leverantör som levererar de bästa solcellerna. Vi har gett Otovo stämpel solceller bäst i test.


Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har solcell rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = de bästa solcellerna till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Tips 2: För dig som vill hålla nere el-kostnaden är det en bra idé att jämföra elavtal för att få billigast elpris för elen du förbrukar utöver solenergin. Är du dessutom intresserad av miljövänliga fordon kan vi tipsa dig om att läsa våra tester om den bästa elmopeden, bästa elscootern och bästa elcykeln. Även om strömavbrott är sällsynt i Sverige, kan det ändå vara bra att ha ett elverk ifall man har otur.


Tips 3: På tal om pengar och att spara pengar så hittar du tips på premiepension här.

Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner och kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor och övrigt till hemmet.Philip Andrén

Bäst i test: Solceller - solpaneler

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast

Tips på relaterade tester