Test solceller - installera solceller - solceller bäst i test

Solceller bäst i test 2023 - Installera solceller

Funderar du på att installera solceller och vill veta vilket alternativ som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi har tagit reda på hur du enklast kan få solpaneler installerade. Läs mer mer av vårt test här nedan och ta reda på vilket alternativ som är bäst för dig och ditt hus idag!


Att sätta upp solceller för att skapa en solpanel på taket blir alltmer vanligt och ökar med cirka en takt på 65% varje år. Att producera egen el är både hett, klimatsmart och lönar sig till slut ekonomiskt, även om det kan vara dyrt till en början.


En stor del av det ökade intresset beror på att vi de senaste åren sett högre elpriser. Men de som har egna solpaneler och producerar sin egna el har klarat sig bra och betalar nästan inget alls. Men det är fortfarande en rätt stor investering som kostar en hel del pengar till en början.


Vårt val av solceller bäst i test

Solceller bäst i test

Otovo solceller

Solcell bäst i test Otovo solceller
 • Hjälp med installation

 • Garanti upp till 25 år

 • Möjlighet att leasa solceller

 • Inget underhåll krävs

 • Hög engångskostnad vid köp av solceller

priser i samarbete med Prisjakt

Fördelar med solceller - solpaneler

Även om installering av solpaneler kan vara dyrt i starten är fördelarna väldigt många. För det första producerar du egen, klimatvänlig el som du själv kan använda och på så sätt kraftigt dra ner på elräkningen. Men sedan finns det även ett investeringsvärde eftersom huspriser ökar med ca 14-17% efter installering av solpaneler.


Skulle det vara för dyrt att köpa panelerna erbjuder vissa aktörer möjligheten att leasa dessa. På så sätt betalas en en månadskostnad till leverantören, baserat på hur många paneler och deras produktion. I denna månadskostnad ingår oftast underhåll och garanti, i vissa fall upp till 30 år.
Skatteavdrag solceller

Något positivt som gör finansieringen av solpaneler enklare är via ett grönt avdrag som du ansöker om hos Skatteverket, skattereduktion för grön teknik (introducerades 1 januari 2021). Detta gäller både när du installerar solceller och laddbox till elbil. Med detta avdrag kan du dra av 20 procent på installationskostnaden av solpaneler och 50 procent på installationen av laddbox. 


 • OBS! Detta avdrag gäller dock endast när du köper dina solceller. Om du väljer att leasa solceller kan du istället få rotavdrag på 9% av kostnaden.


 • Utöver att du får hjälp med installationen av solceller får du även tillbaka pengar på din skattedeklaration. För varje kWh du producerar får du tillbaka 60 öre från skatteverket i din deklaration.  
Sälja el solceller

När du producerar din el finns det en sannolikhet att du kommer ha ett överskott, dock beror detta på hur mycket du själv konsumerar, men vanligtvis brukar det bli en del över. Detta överskott kan du mata in i elnätet och sälja vidare till andra elbolag. Varje år har du rätt till att sälja el för 40.000kr utan att betala inkomstskatt. Enligt E.ON används cirka hälften av den el du själv har producerat till för eget bruk. Resterande mängd brukar säljas vidare till ett elbolag.


Och så mycket kan du spara...

När du ska räkna ut lönsamheten i din investering ska du beakta verkningsgraden, den installerade effekten och elpriset. Med solpaneler på taket kan du säga adjö till en del av din elräkning eftersom du betalar cirka 50-60 öre per kWh egenproducerad el. Detta gör att din egenproducerade el kostar cirka 1/3 - 1/4 av kostnaden jämfört med att köpa den istället. 


Och utöver att elen blir billigare kan du sälja vidare el du ej använder och samtidigt ta del av en skattereduktion per producerad kWh... så det finns definitivt en hel del att spara. Men sedan är det viktigt att du har rätt förhållanden för att maximera elproduktionen; rätt mängd paneler samt bra vinkel och riktning mot solens strålar.
Bygglov solceller

Den 1 augusti 2018 bestämdes det att man ej behöver söka bygglov för att skaffa solceller och sätta upp paneler på hustaket. Du kan därför göra detta precis när du vill. 


 • Tänk på att ifall du behöver bygga om huset för att få plats med panelerna, eller ändra husets estetik för att få de att smälta in bättre, kan du behöva ta en extra koll med byggnadsnämnden i din kommun. 


 • Om du bor i ett k-märkt hus med historisk eller kulturell betydelse kräver det bygglov.
Köpguide - välja leverantör för solceller tak

Det finns många bra leverantörer på marknaden som sköter allt från installation av solpaneler till underhåll. De leverantörer som vi tittade på i vårt test solceller som ligger i toppskiktet utöver vår testvinnare är bl.a. Vattenfall, E.ON, Solvision och Svea Solar.


Vi har utsett Otovo till bäst i test eftersom de bra erbjuder alternativ till att köpa solceller utöver utbud och kvalitet. De tillverkar inte sina egna solpaneler men sköter hela processen med installation och underhåll till väldigt attraktiva priser. Utöver det kan du även leasa solceller eller ta del av deras förmånliga sollån, där du kan ta ett just lån för att finansiera dina solpaneler.


Otovo har levererat över 5 000 solcellsanläggningar till privatpersoner i Sverige och Norge och till fler än 10 000 ute i Europa. Det gör dem till en av Nordens ledande leverantörer för villor och radhus från de ledande producenterna.
Solceller bäst i test - Otovo solpaneler

Otovo är en av de största leverantörerna av solpaneler i Sverige och erbjuder en helhetslösning med installation och drift av solceller till ett bra pris. Hos Otovo kan du både leasa och köpa solceller, från 349 kronor i månaden om du leasar, eller från 45 000 kronor ifall du köper panelerna direkt.


Otovo solceller bäst i test


Bästa solcellerna kommer från Otovo

(Klicka på bilden för att komma direkt till Otovos hemsida)


Den enkla vägen till solenergi

Otovos tjänst funkar som så att du skriver in var du bor och kan sedan få förslag på olika paket från olika producenter. Paketen är bestämda efter effekt där det som producerar mest el är dyrast. Men du kan även få förslag direkt genom att skriva in din adress. Och därefter kan du bestämma dig ifall du vill leasa eller köpa paneler. Dessa kommer inte direkt från Otovo men de sätter dig i kontakt med närliggande installatörer och sköter hela processen åt dig.


Problemfri plan med skräddarsydda paket

Med leasing får du panelerna uppsatta och betalar en månatlig premie, baserad på storleken av paketet. Men eftersom du producerar din egen el kan denna kostnad nästan nollas, när den ställs mot din elräkning. 


Planen är på 20 år och under denna tiden står Otovo helt för underhåll av solcellerna. Och vid leasing av solcellerna står Otovo för garanti under hela leasingperioden. Om du vill köpa ut anläggningen av Otovo går det att göra, och blir enklare eftersom du tjänar en bonus varje månad, som kan användas till just detta.


Fördelar med att leasa solceller

Leasing är främst fördelaktigt eftersom underhåll sköts helt av Otovo och kunnig personal som arbetar med installation av solpaneler. Och eftersom du producerar din egen el kan du snabbt se hur din elräkning sjunker varje månad. Störst resultat kommer du se under perioden mars-oktober, när panelerna producerar allra mest energi. Varje månad tjänar du även en bonus som kan användas för att enklare köpa ut paketet från Otovo.


Långvariga fördelar

Kunder med leasingavtal (hyr solceller) från Otovo har samma rättigheter att sälja överskottselen som om du hade köpt panelerna direkt. Och om du någon gång ska sälja ditt hus kan du välja att köpa ut anläggningen direkt, vilket är positivt då hus med solpaneler brukar ha högre pris på bostadsmarknaden. 


Självklart har du även full kontroll över vad du vill göra med elen du producerar ifall du köper solcellerna direkt. Får du ett överskott kan du sälja denna precis hur du vill. Och på några år kan du snabbt se att investeringen ger bra resultat, dels för att elräkningen blir lägre, men också för att värdet på ditt hus ökar (i vissa fall upp till 14-17%) vid installation och köp av solpaneler. När du köper solcellerna ur egen ficka får du 10 års garanti från Otovo.


Otovo sollån: Flexibel lösning

Om du tycker att de är för dyra att köpa kan du ta del av Otovos sollån. Detta lån betalas under 10 år med en nominalränta på 6,99%. Visst, det blir dyrare än om du köper de på egen hand, men du äger iallafall panelerna, vilket är till fördel ifall du någon gång ska sälja din fastighet.


Sälja överskottsel

Eftersom du själv äger solpanelerna kan du göra vad du vill med överskottselen. Vad många väljer att göra är att pumpa ut denna strömmen direkt i elnätet, och på så sätt få betalt. Varje år har privatpersoner rätt till att sälja el för 40.000 kr varje år, utan att beskattas!


Med Otovo har du även tillgång till en mobilapp där du kan följa hur mycket el du producerar i realtid. Detta gör att du enkelt kan se när panelerna producerar mest el och därefter bestämma hur du vill utnyttja din egenproducerade el. Har du t.ex. en luftvärmepump (som behöver mycket el) kan du bestämma att denna endast skall använda din egenproducerade el istället för köpel. Det finns många sätt att nyttja elen du producerar och tack vare appen kan du enklare bestämma hur denna skall användas. 
Här kan du se en kort video om Otovos solceller


Läs mer hos Otovo.
Detta tycker konsumenterna om solceller bäst i test från Otovo

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi hänsyn till vad konsumenterna och kunderna till Otovo har att säga om sitt köp. Det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt/tjänst. När det gäller Otovo har de väldigt bra kundomdömen, bl.a. Här kommer några exempel: 


"Det är jätteenkelt! Det fungerar och är billigare än att köpa från vanliga elbolag. Att skaffa solcellspaneler var otroligt enkelt. Jag har lagt ner väldigt lite arbete."


"Jag vill absolut rekommendera det här till andra. Jag är väldigt positiv till Otovos sätt att arbeta, och tycker att de varit mycket effektiva. God information och uppföljning hela vägen." 


"Installationen har gått mycket smidigt från offert i början av november till färdiginstallerad anläggning i början av januari.All inblandad personal från försäljare till montörer har uppträtt trevligt och service inriktade."


"Solcellerna funkar jättebra och bra med rot och rut, kostnaden för solcells leasingen blev mycket billigare än vad jag trodde. Proffsiga montörer gjorde hela monteringen på 2 dagar. Använder en skrapa med gummilist på, för att ta bort snö, så jag levererar sol el året runt."


"Trevlig och kunnig personal hela vägen ifrån projektering till driftsatt anläggning."


"Jag är mycket nöjd med Otovo och installationsföretaget (Stockholmssolenergi). Från det att panelerna levererades till elektrikern var klar tog 10 dgr fördelat på 2dgr montage och 3 tim för elektrikern."


"Supernöjd med hela projektet. Otovo skötte alla delarna supersmidigt från att registreras till mikroproducent till färdig installation. Underleverantörerna/montörerna var flexibla service inriktade och proffsiga ( och mycket trevliga). Hela projektet tog 6 veckor från påskrivning av kontrakt till fungerande solceller på taket. (respekt för administrativa delar som att fixa fullmakter anmälas som mikroproducent etc). Installationen tog 2 dagar!!! PRISVÄRT!"
Köpa solceller

Här kan du hyra eller köpa solceller från Otovo

 

Vill du leasa solceller från Otovo kostar det från 345 kr per månad. 


Vill du köpa dem direkt från Otovo kostar det från 45 000 kr. 


Test solceller - solpaneler tak

Paneler placerade åt syd får allra högst årsproduktion
Så gjorde vi testet

När vi har tagit reda på vilka som är de bästa solcellerna just nu har vi tittat på de olika aktörerna på marknaden för att vilka som erbjuder de bästa erbjudandena just nu. Men att köpa egna paneler är väldigt dyrt, och därför har vi tittat på upplägg som erbjuder leasing av solceller, eftersom detta öppnar upp möjligheten till att fler personer och hushåll kan bygga paneler. 


I vår undersökning har vi kommit fram till att Otovo erbjuder en riktigt bra tjänst där du får hela lösningen till ett just pris med schyssta garantier där de hjälper till ifall något skulle gå fel. 


Men utöver specifikationerna av Otovos tjänst har de även lämnat efter sig många nöjda användare, vilket i hög grad har varit ledande för oss när vi har utsett solceller bäst i test.


Vanliga frågor och svar

 • Hur fungerar solceller?
  Solceller genererar el från fångar solljus genom att det skapas elektrisk spänning mellan solcellens sidor. När de sedan kopplas till en kabel kan elektronerna röra sig från ena sidan till den andra, vilket skapar en elektrisk ström.
 • Hur mycket sparar jag per år med solceller?
  Med solpaneler kan du räkna med att kostnaden för att producera din egen el blir runt 1/3 till 1/4 av kostnaden för att köpa el från elbolag. Detta leder till att du sparar flera tusenlappar per år!
 • Vad händer med överskottet?
  När privata anläggningar producerar mer el än vad hemmet behöver kan detta överskott matas ut på elmarknaden och säljas vidare till företag. Du har rätt att sälja el upp till 40.000kr helt skattefritt.
 • Hur fungerar solceller under moln och snö?
  För att få bästa produktion skall panelerna hållas fria från snö. Är det molnigt ute betyder inte det att energiproduktionen stannar av eftersom det endast behöver vara ljust ute för att produktionen ska ske. Men det går långsammare.
 • När producerar solceller som mest energi?
  De producerar allra mest energi under perioden mars-oktober. Denna period står för cirka 90% av hela årsproduktionen. Men du kan även under vintern ha fina dagar där både solljus och snöns reflektion av ljuset bidrar till en hög elproduktion.
Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har solcell rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = de bästa solcellerna till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Tips 2: Vi har utsett den bästa laddboxen just nu, vilket är optimalt för dig som har en elbil och vill ladda denna snabbt och effektivt! Och är du intresserad av miljövänliga fordon kan vi tipsa dig om att läsa våra tester om bl.a. den bästa elmopeden, eller testet om den bästa elscootern.  För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.
Bäst i test Guidens klimattester


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.
Philip Andrén

Bäst i test: Solceller - solpaneler

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Ursprungstestet skrevs 2022-01-17 och uppdaterades senast