Sommardäck test 2024: Bäst i test för ökad säkerhet och körglädje

Om du ska köpa sommardäck 2024 har du kommit helt rätt. Vi har sammanställt tidningarnas alla däcktest för att få reda på vilket som är det bästa sommardäcket just nu. Men vi har också kollat vad konsumenterna tycker om sina däck.


Bra sommardäck till bra pris. Sommardäck bäst i test, test sommardäck 2024, sommardäck test, bästa sommardäck 2024.


Genom att läsa denna sida får du därför ett bra utgångsläge inför ditt köp av nya sommardäck. Du drar nytta av däckproffsens kunskaper, tidningarnas testresultat och dessutom konsumenternas upplevelser över en längre tid. På så vis kan du enkelt hitta rätt däck direkt! Hitta bästa sommardäck 2024 här nedan!


Test av de bästa sommardäcken 2024

 • Michelin Primacy 4+ utmärker sig som ett av de bästa däcken på marknaden. Däcket erbjuder oöverträffad hållbarhet och komfort för varierande körförhållanden. 
 • Nokian Hakka Blue 3 är däcket för dem som prioriterar säkerhet och tillförlitlighet, däcket är ett av de bästa valen för nordiska klimat, vilket garanterar optimal prestanda. 
 • Continental Premium Contact 7 har en överlägsen grepp- och bromsförmåga och är det bästa valet utifrån dessa kategorier.


Sommardäck bäst i test 2024 - vår testvinnareKöpguide inför valet av bästa sommardäck

Så gör du ditt livs bästa däckköp

På denna sida berättar vi hur du kan göra ditt bästa däckköp någonsin. Byt ut gamla däck mot nya sommardäck till det lägsta priset, samt boka tid för hjulskifte på orten där du bor.


Du behöver inte ens resa dig från stolen eller lyfta telefonluren. Spara både pengar och tid med våra 3 enkla steg nedan. Men låt oss börja från början...Lag på sommardäck

Vilket är minsta lagliga mönsterdjup på sommardäck?

Minsta tillåtna mönsterdjup på sommardäck enligt lag är 1,6 mm, men då är det inte mycket grepp kvar på vägen, efter att regnet fallit en stund. Redan vid minst 3 millimeter är det dags att byta däck, i alla fall om man ska ha en vettig säkerhet för sig själv, och den eventuellt medföljande familjen. Det bekräftas gång på gång i testerna.


När ska man byta till sommardäck - när får man ha sommardäck?

Enligt lag måste måste man använda vinterdäck i Sverige från 1 december till och med den 31 mars om det är vinterväglag. Dubbdäcken ska vara borta från bilen enligt lag senast den 15 april 2024 och du får ha dem åter igen den 1 oktober. Friktionsdäck får användas året runt, men detta är inte är att rekommendera eftersom gummit inte är anpassat för varma sommarvägar. Det kan vara livsfarligt att låta friktionsdäcken ligga på under sommaren, vilket bland annat tester från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) visat.


Prioriteringar vid köp av sommardäck

Vad man anser är viktigast när man ska köpa sommardäck är olika beroende på ålder och kön, visar en undersökning. Män brukar prioritera komfort och lågt rullmotstånd, medan kvinnorna är mer intresserade av miljö och säkerhet, i alla fall om man är över 35 år. De yngre däckköparna prioriterar ofta billiga sommardäck som den viktigaste egenskapen när de ska köpa sommardäck.


Hitta de bästa sommardäcken

År 2012 införde EU en obligatorisk däckmärkning som ska göra det lättare för dig som konsument att jämföra egenskaperna hos olika däck. Du känner säkert igen märkningen, då den påminner om den som funnits länge på kylskåp och andra vitvaror.


Från 2012 måste alla däck EU-märkas. Billiga sommardäck, köpa sommardäck, tystaste sommardäcket

Rullmotstånd (=bränsleförbrukning), bromsgrepp på våt asfalt samt bullernivå i dB. Dessa tre testvärden måste alla däck märkas med.


Märkningen ger information om tre delar som utgör grunden för bedömning av ett däcks prestanda: bränsleeffektivitet, våtgrepp och externt buller. Detta ger förstås inte hela sanningen, men är en bra hjälp för att kunna jämföra däck.


Varning för vissa sommardäck

Vilket märke och vilket sommardäck ska man köpa för att få en bra kompromiss mellan säkerhet, bränsleförbrukning och ljudnivå?


De flesta personer i branschen är överens om att det är en god idé att välja bort de allra billigaste sommardäcken med namn som: Nankang, Vredestein, Sava, Sailun, Matador och Infinity.


Som så ofta får man det man betalar för och som vi skriver på sidan med dubbdäck bäst i test, handlar detta ju faktiskt om en livförsäkring. Att hålla för hårt i plånboken i dessa lägen, kan vara livsfarligt.


Smarta däck och hastighetsindex - så funkar det

Nu finns det inte bara smarta mobiltelefoner och smarta TV-apparater, utan även smarta däck. Continental har byggt in sensorer i vissa av sina däck för att kunna läsa av vikten på bilen och därefter informera dig om lämpliga åtgärder.


Men - detta ligger några år i framtiden. Är det nya sommardäck 2024 du ska ha, går det bra att köpa vanliga, trafiksäkra däck.


Vad betyder H, V, W och Y?

Bokstäverna står för ett hastighetsindex som beskriver högsta hastighet som däcket är godkänt för. Bokstaven H godkänner 210 kilometer i timmen, bokstaven V godkänner 240 kilometer i timmen, W godkänner 270 kilometer i timmen och Y godkänner 300 kilometer i timmen.
Däcktest: Bästa sommardäcken 2024


Vilket är det bästa sommardäcket 2024?

Under 2024 står kampen främst mellan tre däck och tillverkare. Det handlar om Continental ​PremiumContact 7, ​Michelin Primacy 4 och ​Nokian Hakka Blue 3. Vi väljer att utse Continental PremiumContact 7 till bästa sommardäcket 2024. Men, dessa tre däck byter plats på prispallen beroende på vilka som testar och vilken vikt experterna lägger på de olika testmomenten. Oavsett vilket däck du väljer av dessa tre, får du riktigt bra sommardäck!


Sommardäck bäst i test 2024Priserna avser dimensionen 205/55-R16, inkl frakt.


Stabilt och lättkört däck med bra grepp

Vi väljer att lyfta fram Continental PremiumContact 7 som bästa sommardäcket i år.


Efter att ha tagit del av alla däcktester och resultaten i dessa, kan vi konstatera att PremiumContact 7 är ett stabilt och lättkört däck som har väldigt bra grepp. När det gäller körning på väglag där det är "väldigt mycket vatten" så har däcket fått lite dåliga recensioner men toppar fortfarande majoriteten av experttesterna.


Sportiga egenskaper och lång livslängd på däcket

Bromsförmågan på torr- och våt väg är mycket bra och däcket är bra när det gäller buller, även om det inte är bäst. Fokus för detta däck ligger mycket på körkomfort och längre livslängd. Med asymmetrisk design på mönsterspåren får du även ett däck som bidrar till fler sportiga köregenskaper. 


PremiumContact 7 överträffar PremiumContact 6 i testet

Tidigare år har Continental PremiumContact 6 blivit sommardäck bäst i test under många år och enligt experttestarna är det nya sommardäcket sedan 2022, Premium Contact 7 ännu bättre. Bland annat vinner däcket Aftonbladets sommardäckstest tack vare att däcket utmärker sig i alla deltester som bland annat inom bromssträcka, låga bullernivå samt trygga köregenskaper.


Köparnas synpunkt och EU-märkning på Continental PremiumContact 7

För dig som vill fördjupa dig i detaljer, statistik och testvärden, finns det mycket mer att läsa nedan, där vi samlat de senaste årens tester från tidningarna.


sommardäck 2024 test, däcktest, bästa sommardäck, bästa budget sommardäck, däcktest sommardäck.

EU-märkning för Continental PremiumContact 7


Även bilisterna håller med om att Continental Premium Contact 7 är ett mycket bra däck. I de testbedömningar som är lämnade på detta däck, är genomsnittsbetyget från konsumenterna 4,1 av 5,0 vilket är mycket högt. Du kan läsa dessa omdömen här.


Här köper du de bästa sommardäcket till lägst pris

Hos dessa återförsäljare kan du köpa premium sommardäck  som passar din bil till bra pris. Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.Teknisk specifikation av bästa sommardäcket

Produktgrupp:
Märke:
Namn:
Hastighetsindex:
Belastningsindex:
Bäst i test sommardäcket 2024 - Continental Premium Contact 7 - Bäst i test
Continental Premium...
Sommardäck bäst i...
Sommardäck
Continental
PremiumContact 7
V
91
3 enkla steg för att du ska få det bästa sommardäcket till det lägsta priset


Steg 1 till nya sommardäck, aftonbladet däcktest 2023, bästa däcket, köpa sommardäck pris

Kolla vilken däckdimension du ska ha till din bil så du får rätt sommardäck. Det kan du göra genom att titta på dina befintliga däck eller i instruktionsboken. Orkar du inte gå ut till bilen kan du istället titta på Transportstyrelsens hemsida. Skriv bara in ditt registreringsnummer, så får du upp all tänkbar fakta om din bil, även däckdimension. Det ligger under "Tekniska data" och sedan "Axlar och hjul" och kommer att se ut som något i stil med 205/55 R


När du ska välja sommardäck som passar just din bil brukar också återförsäljarna som vi listar här på Bäst i test Guiden också erbjuda en sökruta där du kan skriva in din bils registreringsnummer för att få fram rätt dimension.


Steg 2 till bästa bildäcken, däcktester, teknikens värld däcktest 2023, bästa budget sommardäck 2023

Bestäm vilket däck du vill köpa. Vill du ha testvinnaren ​Continental Premium Contact 7, utmanaren ​Nokian Hakka Blue 3 eller föredrar du ett annat däck?
 Tips:
Alla däck finns inte i alla dimensioner. Därför är det bra om du har två eller tre alternativ att välja på.


Steg 3 för lägsta priset på sommardäck, köp prisvärt däck, billiga sommardäck, bra billiga däck, bäst sommardäck bäst i test 2023


Köpa däck och fälgar

Du köper dina nya sommardäck billigast på Internet. På både DäckOnline och Bythjul är det numera så smart att du kan få dina däck skickade till en verkstad där du bor. Detta innebär att däcken sänds direkt till en lokal däckverkstad i din närhet (du väljer själv vilken) och de ordnar sedan balansering, montering och byte av däck på din bil. Tid för detta bokar du direkt när du beställer däcken. Bekvämt, praktiskt och oftast billigast!


Du behöver alltså inte hämta eller montera dina nya sommardäck själv (om du inte vill). Bara kör din bil till däckverkstaden på den avtalade tiden och vänta medan de utför sitt arbete (det brukar ta ca 15-20 minuter). Klart! Besök DäckOnline eller Bythjul för att få nya däck till ett bra pris och så kan du läsa lite mer hos dem om bästa däcken.


OBS! Ska du köpa nya sommardäck till bilen har DäckOnline gratis frakt inom Sverige! Det är bra att komma ihåg när du jämför priser, eftersom andra butiker ofta tar runt 200 kr i frakt.


Däcktest, sommardäck bäst i test 2023, bästa budget sommardäck 2023.

Däcktest sommardäck
Sommardäck test

Varje år samlar vi in recensioner från experterna för att ta reda på vad de tycker. Här nedan hittar du expertutlåtanden från flera år tillbaka, så du inte missar någon viktigt information. Läs mer här nedan.


Test sommardäck - experternas omdömen fån deras däcktester


Test sommardäck 2024


Vilket däck är sommardäck bäst i test 2024?

I det senaste testet för sommardäck dominerade Continental PremiumContact 7 som utsågs till sommardäck bäst i test 2024 med en imponerande poäng på 87 av 100. Närmast i konkurrensen var Nokian Hakka Blue 3 som nådde en respektabel poäng på 85, tätt följd av Kumho Ecsta HS52 som uppnådde en poäng på 84.


Läs mer på: Vi Bilägare 2024


Vilket däck är bästa sommardäcket 2024?

I den senaste jämförelsen av bästa sommardäcket 2024 har Continental Premium Contact 7 tagit hem förstaplatsen.  På andra plats hittar vi Hankook Ventus Prime 4, som får höga betyg för sin prestanda och komfort. Nokian Hakka Black 3 säkrade tredjeplats. Å andra sidan hamnade Goodride AllSeason Elite Z-401 sist i testet och fick hård kritik för sin undermåliga kvalitet, med en beskrivning som "uselt" från experterna.


Läs mer på: Teknikens Värld


Däcktest 2024

I det senaste testet av sommardäck är det Goodyear EfficientGrip Performance 2 som tar hem förstapriset med en poäng på 9.1/10. experterna tycker att däcket är utmärkt i alla situationer på våt asfalt samt att det även styr väl i snäva kurvor. Dessutom tycker de att däcket är tyst och lättrullat.


På andraplats hamnar däcket Nokian Hakka Blue 3, tätt efter med 9.0/10 poäng. Enligt testet har däcket bra grepp på vått väglag och passar bra i alla situationer, dock med lite släpp där fram vid extrema undanmanövrar. Vattenplaning beskrivs dock som ett icke-problem, även på sliten asfalt. Till skillnad från däcket från Goodyear beskrivs det som lite mer trögrullat.


Läs mer på: Aftonbladet


Råd och Rön 2024: Continental PremiumContact 7 tar hem segern i Råd & Röns test av 66 sommardäck, med en imponerande poäng på 75. Andraplatsen går till föregångaren, Continental PremiumContact 6, som får 71 poäng. Goodyear Efficient Grip Performance 2 följer tätt efter med 70 poäng på tredje plats.


Test sommardäck 2023


Vilket däck är bästa sommardäcket 2023?

Continental PremiumContact 7 presenters som bästa sommardäcket 2023 med bred marginal. Däcket är nytt och kom ut på marknaden hösten 2022. Däcket fick otroliga 9,5 i betyg på en 10-gradig skala av testpanelen. Däcket har hastighetsindex Y och utmärker sig som bäst i samtliga deltester. Sammanfattningsvis är däcket mycket lättkört i alla situationer. På våt asfalt styr däcket exakt och uppför sig lugnt i kurvor och vid bromsning. Även vid vått väglag är greppet riktigt bra. Det som kan tolkas som lite negativt med däcket är att bullernivån kan upplevas något hög.


Utöver det fina omdömet Continental PremiumContact 7 fick, så placerade sig Michelin Primacy 4+ uppe i toppskiktet med betyg 8,7 på en 10-gradig skala följt av Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 och Nokian Hakka Blue 3 som vardera fick betyg 8,4 i Aftonbadets däcktest 2023.


Läs mer på: Aftonbladet 2023


Vilka är bästa sommardäcken 2023?

I testet hamnar även här Continental PremiumContact 7 som etta bland bästa sommardäcken 2023. Däcket plockar hem 69 poäng och leder med 2 poäng före sommardäcket Hankook Ventus Prime 2 samt Nokian Hakka Black 3. Testvinnaren får kommentaren "gör nästan allting rätt" och erbjuder bra grepp på både torr och våt väg. Det enda negativa som nämns i deras test sommardäck 2023 är att däcket rullar tungt.


Läs mer på: Teknikens Värld


ADACVi Bilägare 2023: Tyska ADAC har testat hela 50 sommardäck i deras däcktest som publiceras i tidningen Vi Bilägare. Endast 10 av dessa däck rekommenderas. ADAC utser två testvinnare i testet - det är Continental Premium Contact 6 och Goodyear Efficient Grip Performance 2 som utsetts till bästa sommardäck 2023. Läs pdf-filen med deras testade däck.


ADAC anser att dessa däck är särskilt bra på både torra och våta vägbanor och att däcken har goda egenskaper även när det gäller miljö. I däcktesten får däcken poäng efter den tyska skalan där 0,5 poäng är bäst och 5,5 är sämst.


Några exempel på däck som du bör undvika enligt ADAC är bland annat Rotalla RH 01, Lassa Driveways, Evergreen EH 226, Premiorri Solazo och Riken Road Performance.


Råd & Rön 2023: I tidningen Råd & Rön sommardäck test 2023 testades 50 olika sommardäck i deras däcktest. Bästa sommardäck 2023 är däcket Continental PremiumContact 6 med en totalpoäng om 71 poäng. På andraplats kom däcket Goodyear Efficient Grip Performance 2 som fick 70 poäng. Michelin Primacy 4+ fick 69 poäng följt av Bridgestone Turanza T005 och Faken Ziex ZE310 Ecorun som vardera fick 65 poäng.


Test sommardäck 2022


Vilket är bästa sommardäck 2022?

I testet om bästa sommardäck 2022 presenterades lite ovanligt hela fyra stycken testvinnare från testbanan i Italien. Däckdimensionen som testerna är utförda på är 225/45 17, utomhustemperaturen låg på fina 15 grader och de moment som testades var bromsning på våt och torr asfalt. Samtliga fyra testvinnare fick 8,9 poäng. Bäst i test är Continental PremiumContact 6, Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6, Michelin Primacy 4+ och Nokian Hakka Blue 3.


Contineltaldäcket fick av Aftonbladet god kritik för sitt grepp och köregenskaper på vått- och torrt väglag. Dåligt betyg fick däcket för rullmotståndet. Goodyeardäcket fick positiva omdömen för sitt grepp och köregenskaper på vått- och torrt underlag. Negativ kritik fick däcket för att det inte är så lättrullat enligt Aftonbladet.


Michelindäcket fick också positiv kritik för sitt grepp och köregenskaper i vått- och torrt väglag. Däcket fick ingen dålig kommentar. Nokiandäcket fick positiva omdömen för sitt grepp och köregenskaper på våt väg men negativ kritik kring risken för vattenplaning. 


Läs mer på: Aftonbladet som utförde testet 12 mars 2022.


Teknikens Värld / Expressen 2022: I Teknikens Världs test av sommardäck 2022 (18 mars) testades 12 sommardäck i dimensionen 225/50 R17. Testet baserades på sex stycken delmoment; bromsegenskaper på våt och torr väg, vattenplaning, våta vägar, älgtest, komfort och bränsleförbrukning.


Testet fick fram fyra tydliga topplaceringar. Bäst i test blev för tredje året i rad Michelin Primacy 4 på 75 poäng. Teknikens Värld menar att däcket saknar svagheter och kombinerar bra grepp med lättrullande och bränslesparande egenskaper, vilket gör däcket till en värdig vinnare.


Med 73 poäng kommer Pirelli P7 Cinturato på andraplats följt av Nokian Hakka Blue 2 på 72 poäng. Continental Premium Contact 6 fick 71 poäng. Dessa fyra däck tillhör den absoluta toppen. Varningens finger får de billiga kinesiska däcken Goodride Sport SA-37, Greentrac Quest-X och Milestone Green Sport.


Vi Bilägare 2022: Vi Bilägare testade 10 sommardäck i årets test. Bäst i test blev i år Continental PremiumContact 6 följt av Nokian Hakka Blue 3. På tredjeplats kom Bridgestone Turanza TOO5.


Råd & Rön 2022: Har med hela 185 stycken sommardäck i årets test, testade på 12 olika däckdimensioner. Där med finns en testvinnare i vardera dimension. Högst poäng i de större dimensionerna får Continental ContiSportContact 5 och Michelin Primacy 4 med vardera 72 poäng. Continental PremiumContact 6 får 69 poäng och är bäst i test i dimensionen 215/60 R16.


Test sommardäck 2021

Vi Bilägare: I Vi Bilägares test av sommardäck 2021 (18 mars) presenterade tidningen resultatet för årets säsong. På första plats hamnade däcket Maxxis, som tog hem vinnartiteln främst tack vare sitt pris. Detta däck har vi aldrig sett tidigare, vilket känns något skeptiskt. Andraplatsen var mer godtycklig, eftersom den tillföll Goodyear Efficient Grip Performance 2, ett bra däck för komfort som håller bullernivån till ett minimum. På 3:e plats hamnade vår testvinnare Continental PremiumContact 6, som återigen ligger på topplistan tack vare sina goda broms-egenskaper på sommarunderlag. Tätt följt efter PremiumContact 6 kom Nokian Hakka Blue 2 som för tredje året i rad beskrivs som det däck med allra bäst förutsättningar att få bort vatten som skapar vattenplaning på vått underlag. 


Råd & Rön: ger i sitt test utfört den 26 februari 2021 däcket Continental PremiumContact 6 ett samlat betyg på 67 av 100, vilket placerar däcket på en andraplats i dimensionen 205/55 R16. Högst betyg i dimensionen 205/55 R16 får däcket Semperit Speed-Life 3 som ges betyget 68 av 100. Jämför man dessa två däck med varandra får Continental PremiumContact 6 högst betyg på vått väglag men får ett lägre betyg på kategorin "minska bränsleförbrukningen". Totalt testades 166 sommardäck i testet. 


Aftonbladet sommardäcktest 2021: Utförde tillsammans med sin finska partner Test World sitt däckstest på 14 stycken sommardäck inom olika priskategorier på dimensionen 205/55 16. De testade däckens bromsförmåga på torrt- och vått väglag i hastigheterna 5-80 kilometern i timmen. Utöver bromsförmågan testade de även ljudnivån och hur väl däcken presterade vid vattenplaning. Bäst i test 2021 enligt Aftonbladet är Continental PremiumContact 6 följt av Michelin Primacy 4. Att just Continental PremiumContact 6 blev årets vinnare var för att däcket presterade bäst av alla på vått väglag i samtliga hastigheter och bland de bästa på tort väglag. Dock fick däcket enbart medelbetyg på vattenplaningstestet. Ett däck som däremot fick väldigt bra betyg på just vattenplaning är däcket Nokian Hakka Blue 2.


Test sommardäck 2020

ADAC: Continental PremiumContact 6 får en förstaplats när ADAC testar sommardäck i däckdimensionen 225/40 R18.


Aftonbladet: I årets sommardäckstest testade Aftonbladet 18 däck varav 15 var nya. Testvinnare blev Michelin Pilot Sport 4 med totalt 9,5 poäng. På andraplats hittar vi vår testvinnare, Continental PremiumContact 6 med en totalpoäng på 9,2 poäng. Om Contintentaldäcket skriver Aftonbladet: "Continental har utmärkt styrkänsla och svarar exakt, på grund av aningen överstyrning. Men tack vare mycket fint grepp är det ändå lättkört". De gillar däckets köregenskaper i både vått och torrt och lyckas inte nämna någon dålig egenskap hos PremiumContact 6.


Dagbladet: ger Continental PremiumContact 6 full pott! De skriver att "Contintental har mycket god styrningskänsla och exakt svar. Bromsavståndet är kort och tack vare ett mycket bra väggrepp är det lätt att kontrollera på våt väg. I vattenplaning rakt fram är däcket medel. Detta är den enda svagheten hos ett däck som har eller är av hög kvalitet. Däcket har låg brusnivå och rullmotståndet är genomsnittligt."


Teknikens Värld: testade 10 däck med däck av både budget- och premiumklass. På förstaplats kom Michelin Primacy 4 som med sitt goda grepp, låga rullmotstånd och bränsleförbrukning tog hem 61 poäng. På delad andraplats hamnade Goodyear EfficientGrip Performance 2 som bedöms att vara ett toppendäck utan brister. Det andra däck som delade andraplatsen var Nokian Hakka Blue 2.


Råd & Rön: testade 148 däck från 36 olika märken. De ger vår testvinnare Contintental PremiumContact 6 en 5:e plats med 68 poäng. Vinnare i deras test blev Contintental ContiSportContact 5 som tog hem 72 poäng.


Test sommardäck 2019

Aftonbladet: I föregående års sommardäckstest har Aftonbladet testat 13 däck. I toppen hittar vi Nokian Hakka Blue 2 på första plats och Continental PremiumContact 6 på andraplats. De ger Continentals däck 9,1 poäng av 10 möjliga vilket är väldigt bra. De skriver även att vid torrt vägunderlag så vinner Continental testet men att Nokian klarar vattenplaning bättre än Continental PremiumContact 6. Andra däck på testet var Goodyear EfficientGrip Performance som tog hem tredjeplatsen. På sista plats kom Radar RPX-800.


Precis som förra året har Råd & Rön delat in sitt test i olika dimensioner. I den mindre dimensionen med 14" var det förra årets vinnare, Continental PremiumContact 5 som har tagit förstaplatsen. Det däck som har fått allra flest poäng, oberoende dimension, är Continental ContiSportContact 5. Vad som är intressant här är att Continental PremiumContact 6 beskrivs vara en kombination av Continental PremiumContact 5 och Continental ContiSportContact 5. Denna beskrivning görs av brittiska tyrereviews och finns att läsa här.


Vibilägare: I föregående års test av däck som kom med tidning nr 5, 26 mars 2019, testades 7 däck och ett 'jokerdäck'. Testvinnaren blev Continental PremiumContact 6 som fick 80 poäng. Andraplatsen gick till Nokian Hakka Blue 2 som fick 79 poäng av däcken anpassade för nordiska klimat. Om PremiumContact 6 skriver de att däckets grundkaraktär är lättkörd, odramatiska reaktioner och understyrd balans. När det kommer till bromsprestanda på torrt underlag blir de imponerade och på vått underlag är de också nöjda. Där det går utför för PremiumContact 6 är vid vattenplaningsproven. Vi Bilägare beskriver det som ett rejält magplask och ger däcket sämst vattenplaningsbetyg av alla 8 däck! Trots detta går förstaplatsen till PremiumContact 6 pågrund av mycket bra resultat vid test av bromssträcka, köregenskaper och bullernivå. Vi vill gärna flika in att även om PremiumContact 6 fick väldigt dåligt vattenplaningsresultat så fick däcket topp-betyg i testen; Kurvgrepp på våt väg och Körning på våt väg.


NAF Motor testade i mars 2019 8 däck. Om vinnaren, Continental PremiumContact 6, som fick 80 poäng, skriver de; "PremiumContact 6 har stora problem med vattenplaning" men behåller ändå det som sin testvinnare. Andraplatsen går till Nokian Hakka Blue 2(79 poäng) och tredjeplatsen går till Dunlop Sport BluResponse (77 poäng). De däck som presterade sämst i testet var Goodyear EfficientGrip Performance (71 poäng), Bridgestone Turanza T005 (69 poäng) och ett friktionsdäck (vinterdäck) från Continental som fick 60 poäng i sommardäckstestet.


Nokian Wetproof får högt betyg när det gäller ekonomi och miljö tillsammans med Dunlop Sport BlueResponse. Nokian Wetproof har höst betyg när det gäller köregenskaper på vått underlag. På torrt väglag ligger Continental PremiumContact 6 på högst betyg. De anser att alla tre däcken är riktigt bra och de rekommenderar dem mycket. Värt att poängtera är att det enbart skiljer 1 poäng mellan de olika modellerna.


Test sommardäck 2018

ADAC Tyskland, 175/65 R14 respektive 205/55 R16 / TCS (Schweiz) / Råd & Rön: Har delat in sina tester i två dimensioner och redovisar i år vinnare i respektive storlek:


 • I den mindre dimensionen med 14" däck var det 14 sommardäck som blev testade. Bästa sommardäck 2018 blev Falken Sincera SN832 Ecorun och Semperit Comfort-Life 2. Testarna menar att båda däckmodellerna saknar svagheter. Falkens främsta styrka är torra vägar medan däcket från Semperit är det däck som presterar bäst på våta vägbanor. Sist i detta test kom däck tillverkade av Sava och Maxxis. Dessa ska du alltså undvika att köpa, enligt experterna.

 • I den större dimensionen, 16" däck, deltog hela 16 sommardäck och det blev många vinnare. Michelin Primacy 3, Bridgestone Turanza T001 Evo och Continental ContiPremiumContact 5 tog de tre översta platserna. Experterna menar att dessa däckmodeller saknar egentliga svagheter. Michelin-däcket är dessutom särskilt bra när det gäller slitegenskaper, däcket från Bridgestone har sin styrka på våta vägar medan sommardäcket från Continental presterar bra i alla viktiga moment och har dessutom låg bränsleförbrukning. De sämsta däcken kom från Vredestein och Infinity.


Vi Bilägare (test 1): I årets första test av sommardäck var det sex premiumdäck i dimension 205/55 R16 som rullade till startlinjen. Continental ContiPremiumContact 5 blev utsedd till bästa sommardäcket 2018 och tilldelades 88 poäng. Detta är ett däck som presterar allra bäst på våt asfalt med bra bromsförmåga. Även på torr asfalt visar däcket ett lugnt beteende. På andraplats, med 85 poäng, kom Nokian Hakka Blue 2. Sommardäcket från Sailun kom sist i detta test och ska alltså undvikas, enligt tidningen.


Vi Bilägare (test 2): I årets andra däcktest var det sju lågprisdäck i dimensionen 205/55 R16 som testades och jämfördes mot årets bästa sommardäck; Continental ContiPremiumContact 5. Tidningen konstaterar att skillnaden mellan premiumdäck och billigare däck främst märks i greppet på väta.

Bäst i test bland budgetdäcken blev Fulda EcoControl HP som fick 75 poäng, vilket kan jämföras med ContiPremiumContact 5 som fick 88 poäng. På andraplats kom Falken Ziex ZE914 Ecorun med 73 poäng.


TestWorld / Aftonbladet / Tekniikan Maailma (Finland) / NAF-Motor (Norge): I årets däcktest av 16 sommardäck i dimensionen 225/45 R17 heter vinnaren Michelin Pilot Sport 4. Den fick 9,2 poäng och blev bäst i test 2018 eftersom den har utmärkta köregenskaper och bra bromsgrepp på både vått och torrt underlag. En delad andraplats blev det för Continental PremiumContact 6 och Nokian Hakka Black som båda fick 9,1 poäng.

De sämsta sommardäcken tillverkas enligt experterna av Nankang och Gislaved.


Auto Motor & Sport (test 2): I årets andra däcktest var det sportdäck i dimension 245/65 R19 som testades av tidningen. Bäst i test blev Michelin Pilot Sport 4S som fick 9,0 poäng av 10 möjliga och på en andraplats placerade sig Continental ContiSportContact 6 med 8,8 poäng.

Sist i detta däcktest kom Nankang Sport NS-20. Detta är alltså ett däck som du ska undvika att köpa, enligt Auto Motor & Sport.


Sommardäck test 2017

Motormännen / ADAC (Tyskland) / TCS (Schweiz): Har i år testat hela 96 däck (6 dimensioner) från 31 olika leverantörer för att därefter utse 'Bästa sommardäck 2017' i varje storlek. De däck som återkommande placerar sig högt är Continental ContiPremiumContact 5 och Goodyear EfficientGrip Performance. Dessa däck är bäst i test i de minsta dimensionerna, men får också höga poäng i större storlekar och topplaceringar även där.

Bland SUV-däcken är det Continental ContiSportContact 5 och Goodyear EfficientGrip SUV som får högst poäng.


De sämsta däcken i denna stora genomgång är tillverkade av Yokohama, Nankang, Matador och GT Radial. Dessa sommardäck är så farliga att tidningen väljer att varna för att använda dem.


Vi Bilägare: Har i år testat 8 däck i 10 delmoment för att komma fram till vilket däck som är bäst för sommaren 2017. Bäst i test blev Continental ContiPremiumContact 5 med 91 poäng. Tidningen summerar med orden; "Continental toppar i väta. Ljudnivån är extremt låg på asfalt och detta däck har kortast bromssträcka på både våt och torr väg."

På andraplats kom Pirelli Cinturato P7 Blue med 86 poäng och tredjeplatsen tilldelades Nokian Hakka Blue 2 som fick 85 poäng i detta sommardäcktest.


Vi Bilägare: I årets andra test av sommardäck i Vi Bilägare är det 5 stycken SUV-däck i storleken 235/50-18 som testkörs. Bäst i test med 87 poäng blev Continental ContiPremiumContact 6. Den får guldplatsen för att den "imponerar med goda resultat och når första- eller andraplats i samtliga delmoment".

På silverplats i detta däcktest kom Nokian Hakka Black med 85 poäng.


Aftonbladet / NAF (Norge) / Tekniikan Maailma (Finland) / Test World: Har i år testat 18 däck på testbanan i Frankrike för att komma fram till vilket sommardäck som förtjänar titeln 'Bäst i test 2017'. Tidningen konstaterar att det framförallt är på våt asfalt som de bra sommardäcken skiljer sig från de dåliga.

Nokian Hakka Blue 2 kommer på förstaplats med 9,2 poäng och tar därmed hem guldet denna gång. Men tätt därefter rullar Continental PremiumContact 5 in på andraplats med 9,1 poäng.
Tidningen varnar dessutom för att köpa de däck som kommer sist i testet. Det handlar om bland annat Duratorn Mozzo Sport, Falken Ecorun och Davanti DX 390.


Aftonbladet Bil (papperstidning): Ytterligare ett test på sommardäck presenterades i papperstidningen Aftonbladet Bil. Denna gång handlade det om 12 stycken däck i dimension 205/55-16 som testats på svenska vägar.

Bästa sommardäcket 2017 enligt detta däcktest är Goodyear EfficientGrip Performance som tilldelas 65 poäng. Däcket presterar jämnt och högt rakt igenom och tar därför hem guldmedaljen. På en delad andraplats, med 62 poäng vardera, hittar vi Continental ContiPremiumContact 5 och Pirelli Cinturato P7 Blue.


Teknikens Värld: Testade i år sommardäck till SUV-bilar (235/60-18) och konstaterade att du får vad du betalar för. Av de 8 däck som testades blev Pirelli Scorpion Verde utsedd bäst i test med 64 poäng. Detta däck är inte bäst på allt, men presterar genomgående bra.

På andraplats, med bara 1 poäng mindre, placerade sig Michelin Latitude Sport 3 som alltså fick 63 poäng och en silvermedalj i årets test av SUV-däck.


Auto Motor & Sport: I årets test av sommardäck var det dimensionen 245/45-18 som undersöktes av motortidningen. Bäst i test med 9,4 poäng av 10 möjliga, blev Michelin Pilot Sport 4. Däcket tog hem segern för att det har en utmärkt dynamik och prestanda, både på våt och torr vägbana. På andraplats kom Pirelli P Zero som fick 8,8 poäng och tredjeplatsen i detta sommardäcktest gick till Continental PremiumContact 6 som fick 8,4 poäng.

Sist kom däck från Toyo, Vredestein och Nankang.


Sommardäck test 2016

ADAC (15" och 17") / Motormännen: I 2016 års däcktest av sommardäck i dimensionen 185/65 R15 vann Vredestein Sportrac 5 med 69 poäng, fäljt av Continental ContiPremiumContact 5 med 67 poäng. På en delad tredjeplats kom bl.a. Goodyear EfficientGrip Performance med 66 poäng.

I testet av 17 tums däck tog Continental ContiSportContact 5 hem guldmedaljen med hela 72 poäng, vilket var betydligt mer än andraplatsens Pirelli P Zero som fick 67 poäng.


Vi Bilägare / Expressen: årets test av 9 sommardäck visar att Continental ContiPremiumContact 5 är det bästa sommardäcket 2016. Det fick 85 poäng och tidningen menar att denna testvinnare har kortast bromsstäcka på torr väg, men att däcket även är mycket bra på våta vägbanor.

På silverplats kommer Goodyear EfficientGrip Performance med 84 poäng.


NAF (Norge) / Aftonbladet / Tekniikan Maailma (Finland) / Test World: I årets däcktest var det Nokian Hakka Green2 som blev bäst i test med 9,4 poäng. 

På andraplats placerade sig både Goodyear Efficient Grip och Pirelli Cinturato P7 som fick 9,2 poäng vardera. Continental Premium Contact 5 fick 9,0 poäng i detta test.


Teknikens Värld: I årets test av 12 sommardäck i storleken 205/55 16 tum blev  Goodyear EfficientGrip Performance bäst i test med 65 poäng. På andraplats kom Continental Premium Contact 5 som fick 62 poäng.


Auto Motor & Sport: Denna säsong valde tidningen att testa sommardäck till kompaktsuvar. Det handlar därför om däck i dimensionen 215/60 17" och av de 9 sommardäck som deltog i testet blev Goodyear Efficient Grip SUV bäst i test med ett totalbetyg på 9,2 poäng.
Dock blev ett annat däck bäst på vått underlag och det var Continental PremiumContact 5. Detta däck fick visserligen 9,1 poäng men fungerar alltså bättre på våt vägbara än testvinnaren. Du kan läsa den tyska förlagan här.


De bästa sommardäcken håller dig säker på vägarna i sommar.


De bästa sommardäcken håller dig säker på vägarna i sommar.


PS. Kom ihåg att kolla lufttrycket när dina nya bildäck är på plats. Ett par hekto mer än vad som står i din instruktionsbok är ingen som helst fara, utan kan istället innebära lägre rullmotstånd och därmed bränsleförbrukning.Vi har även sammanställningar över aktuella tester på dubbdäck i vårt vinterdäck test samt bästa dubbfria vinterdäck.


Behöver du låna pengar inför ditt inköp, kan sidan med tips för lån med låg ränta vara intressant för dig. Läs även vårt tips om bästa billånet.


Förutom sommardäck är ett annat säkert sommartecken att ta fram grillen. Vill du läsa tester på grillar, så har vi givetvis även en sida för det. Vi vet också vilken som är robotgräsklippare bäst i test som kan hjälpa dig med gräsklippningen i sommar.


Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har sommardäck rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = det bästa sommardäcket till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Bäst i test Guidens bildäckstesterDu hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna bildäck, biltillbehör, fordon & maskiner.
Frågor och svar om sommardäck

 • När ska man byta till sommardäck 2024?
  Från 1 december till och med den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck i Sverige om det är vinterväglag. Sommardäck ska du ha på din bil mellan den 1 april till och med den 30 november (om det inte råder vinterväglag).
 • Var kan jag köpa billiga sommardäck?
  Vi rekommenderar dig att absolut inte köpa de billigaste sommardäcken då bra sommardäck är en livförsäkring i sig. De som vi har utsett till sommardäck bäst i test kan du dessutom köpa till förmånligt pris.

  Se också till att byta ut slitna och gamla sommardäck till nya sommardäck av samma anledning.
 • Vilket mönsterdjup gäller på sommardäck?
  En personbil ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. Sommardäck rekommenderas ha minst 3 mm för att ge bra friktion vid alla sorters sommarvägunderlag.
 • Vilket är sommardäck bäst i test?
  I vårt test sommardäck har vi utsett det bästa sommardäcket 2024. Sommardäck bäst i test går till ​Continental PremiumContact 7, ​men värt att nämna är att Michelin Primacy 4 och ​Nokian Hakka Blue 3 också är riktigt bra sommardäck enligt experttesterna.
 • När brukar biltidningarna släppa sina sommardäck test?
  Biltidningarnas sommardäck test brukar normalt släppas under mars månad.

Philip Andrén

Bäst i test: Bästa sommardäck

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast