bästa handspriten - handsprit bäst i test

Handsprit bäst i test 2023

Under influensatider är det extra viktigt att tänka på hygienen för att minska risken att bli smittad men även för att inte föra vidare någon smitta till vänner, familj eller andra personer i din närhet. 


Vi på Bäst i test Guiden har läst aktuella tester som presenterats den senaste tiden i tidningar, från testlabb och på internet och vi har även rådfrågat apotekspersonal. 


Vårt arbete har vi sedan sammanställt till dig på denna sida, så att du kan göra ett så klokt val som möjligt och köpa handsprit som fungerar och ger bra resultat. 


Vi har också tagit reda på vad konsumenterna tycker om de olika handdesinfektionsmedel som finns att köpa just nu. 


Allt för att hitta den bästa så du ska få minimalt med problem i framtiden. Vårt arbete har vi sedan sammanställt till dig på denna sida, så du kan undvika onödiga felköp. 


Testvinnarna

Handdesinfektion bäst i test

Oxiskin Handdesinfektion 100 ml

Handsprit bäst i test Oxiskin Handdesinfektion 100 ml
 • Effekten varar upp till 120 minuter

 • Kan användas för att rengöra sår

 • Doftfri

 • Innehåller inte alkohol

 • Dyrare produkt än handsprit

Bästa handspriten - utmanaren

DAX Alcogel 50ml

Handsprit bäst i test DAX Alcogel 50ml
 • Absorberas snabbt

 • Luktar riktigt gott

 • Innehåller alkohol

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide

Att tänka på innan ditt köp av handsprit / handdesinfektion

Handspritens effekt beror på hur stor alkoholhalten är. Vid 60% förstörs mikroorganismernas cellmembran helt och dina händer desinficeras. 


När du letar efter och ska köpa handsprit så är det viktigt att den innehåller väteperoxid som har en bevisad effekt mot virus som exempelvis de som bär med sig vinterkräksjuka och influensor


Det är därför ett effektivt sätt att minska antalet viruspartiklar och därmed minska smittrisken.
Bästa handspriten 2023 - handdesinfektion

Efter att ha rådgjort med experter och läst aktuella tester har vi tagit fram en vinnare: Oxiskin Handdesinfektion

Bästa handdesinfektion just nu - Oxiskin Plus

(Klicka på flaskan för mer information om det bästa priset just nu!)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

Prisjakt de bästa priserna på Oxiskin Handdesinfektion 100 ml
prisjämfört med Prisjakt


Oxiskin Plus är en effektiv produkt som har en bevisad effekt mot bakterier och virus. Dess effekt varar upp till 120 minuter och fungerar mycket bättre än alkohol vars bakteriedödande effekt avtar efter redan 30 sekunder. 


Oxiskin Plus  innehåller väteperoxid som är ett effektivt (förutom tvål och vatten) medel mot virus. Du kan även använda Oxiskin Plus för att rengöra sår samt desinficera ytor som exempelvis handtag. Om ditt husdjur skadat sig och fått ett sår går det också bra att använda Oxiskin som desinfektion. 


Med sitt kompakta format är den perfekt att även ha med sig i väskan och därmed kunna desinficera dina händer när tvål och vatten inte finns tillgängligt. Dess formula är doftfri, innehåller inga miljöfarliga ämnen och torkar inte ut huden


Oxiskin är, med väteperoxid som aktiv ingrediens, ett medel som kan minska smittorisken av bland annat Coronaviruset. Det är dock ingen garanti. Allra bästa metod för att minska smittorisk är att hålla avstånd, tvätta händerna ofta och lyssna på Folkhälsomyndighetens rekommendationer*


Detta säger konsumenterna

Som vanligt nöjer vi oss dock inte med att bara se till experttesterna, utan vill också veta vad användarna tycker. Det är ju trots allt dessa som oftast har längst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel:


"Bra värde för pengarna."


"Kommer definitivt köpa igen, inga problem och som beskrivet."


"Bra produkt och pris."


"Som förväntat."


"Bra värde."


"Glad med mitt köp."


"Bra kvalitet och pris för peroxid."


"Jättebra produkt."


Här köper du testvinnaren
Dax handsprit små flaskor - utmanaren 

Eftersom vår testvinnare inte innehåller etanol (alkohol) så har vi även tagit fram ett alternativ till denna som är innehållande alkohol. Vår testutmanare är DAX Alcogel.

DAX Alcogel - effektiv handsprit mot bakterier och virus

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

Prisjakt de bästa priserna på DAX Alcogel 50ml
prisjämfört med Prisjakt
Visa färre priser Visa fler priserOm du letar efter en produkt innehållande alkohol så är DAX Alcogel ett mycket bra alternativ till vår testvinnare. 


DAX Alcogel är en produkt som även är otroligt flexibel att ha med när du är på resande fot tack vare dess lilla storlek. Produkten verkar snabbt och absorberas snabbt av huden. 


Men glöm inte att gnugga in gelen ordentligt mellan fingrarna och runt händerna! Som bonus är detta en handsprit med doft som luktar riktigt gott. 


DAX Alcogel har en bevisad effekt på virus och bakterier där den förstör deras skyddande fettmembran och på så sätt inaktiverar viruset eller dödar bakterien.


Här köper du testvinnaren till lägsta pris

Test handsprit - experternas omdömen

Today.com: rekommenderar att du använder handdesinfektion med iallafall en alkoholhalt på 60% för att kunna döda bakterier. 


Förutom att rekommendera användandet handsprit så yrkar de att det allra bästa sättet för att få bort bakterier är att använda vanlig, hederlig, tvål med vatten.


Doktorn.com: frågade Rolf Gustafson, infektionsläkare, om de bästa metoderna för att undvika det nya coronaviruset. 


Han svarar bl.a. att "handdesinfektion med väteperoxidlösning" kan minska risken för att bli smittad eller föra vidare virus.


New York Times: presenterar tips för att minska spridning av virus och tipsar om att du ska köpa handsprit för desinficering.handsprit - handdesinfektion


Minska risken för smittspridning!


Tips 1: Här kan du se en film från SVT om hur tvål och handsprit inaktiverar virus.


Tips 2: Om du vill hålla dina händer hälsosamma och återfuktade så hittar du den bästa handkrämen här! Har du stela muskler kan en massagepistol hjälpa dig. Läs här om massagepistol bäst i test.


Tips 3: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på våra testvinnare. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig.
Vanliga frågor och svar

 • Var kan man köpa handsprit?
  Handsprit säljs numera i flertalet butiker men vi rekommenderar dig att köpa en handsprit via apoteket så du vet att du får en produkt som är godkänd och skonsam mot dina händer.
 • Vad händer om man dricker handsprit?
  Kontakta omedelbart Vårdguiden på 1177. Den starka smaken brukar dock göra att barn inte får i sig så stora mängder att det akut är en fara.
 • Hur gör man handsprit?
  Vid Coronautbrottet var det väldigt svårt att få tag på handsprit. Befinner du dig i ett läge där det inte går att köpa handsprit kan du enkelt tillverka egen. Viktigt är dock att alkoholhalten är minst 60 procent. Ta exempelvis rödsprit och späd ut den med vatten och sedan tillsätter du glycerol. Dock luktar denna blandning inte gott men den fungerar.
 • Vad hjälper handsprit mot?
  Handsprit har en bevisad effekt på virus och bakterier där den förstör deras skyddande fettmembran och på så sätt inaktiverar viruset eller dödar bakterien.
 • Vilken handsprit är bäst?
  Sjukvården använder primärt produkter från Dax vilken vi också tipsar om samt vinnaren från Oxiskin.
Populära tester inom kategorin hälsa & personvård


Anita Carlsen

Bäst i test: Handsprit

Anita - redaktör på Bäst i test Guiden sedan 2013. Anita är utbildad frilansjournalist och undersköterska och har i över 20 år djupdykt på inre utveckling, fysiskt och psykiskt välmående och har en gedigen erfarenhet inom hälsa och friskvård.

 

De specialinteressen som Anita djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom skönhet & hälsa samt hem & hushåll.


Ursprungstestet skrevs 2020-03-13 och uppdaterades senast