Bästa mobilabonnemang

Bästa mobilabonnemang 2022 - bästa abonnemanget för dig

Undrar du över vilket abonnemang som är bäst i test och billigast just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi har läst alla tester som presenterats den senaste tiden i tidningar, från testlabb och på internet. 


Vi har sedan jämfört resultaten för att hitta det abonnemang som passar dig bäst. Läs hela testet här nedan!


Jämför mobilabonnemang

Det som spelar störst roll idag för de flesta användare utöver täckningen är surfmängden. Vi vill alla ha så mycket surf som ingår som möjligt för att kunna uppdatera våra sociala kanaler, hålla kontakt med nära och kära, lyssna på musik och titta på film. 


Eftersom de flesta abonnemangen erbjuder fria samtal, SMS och MMS, är det därför inte så svårt att välja operatör utifrån de frågorna.


Har du ingen bindningstid kvar på ditt gamla abonnemang är det därför viktigast att välja vilken surfmängd som krävs för att du ska kunna surfa och göra de aktiviteter du önskar göra och är van vid utan att det kostar något extra, samt att täckningen är god i området där du främst kommer använda ditt abonnemang. 


Täckningskarta abonnemang mobil.

Här kan du se täckningen hos några av Sveriges största leverantörer


Så mycket surf behöver du

Är du osäker på hur mycket surf du behöver är ett bra riktmärke att det går ca 5GB surf på 10 timmar videotittande, 50 timmar streaming av musik eller 80 timmar surfande på webben. 


Vi på Bäst i test Guiden rekommenderar 5-15GB om du använder din mobil som "normalanvändaren". Detta räcker gott och väl till streaming, googla och ha videosamtal med dina nära och kära. 


Om du varierar i hur mycket surf du använder varje månad är det en bra idé att välja ett abonnemang där du kan köpa till mer surf för en rimlig peng. 


Det finns även de leverantörer som låter dig spara oanvänd surf till nästa månad. Läs vår jämförelse här nedan för att ta reda på vilket abonnemang som passar dig bäst. 


Bäst i test mobilabonnemang

I testet har vi tittat på operatörer som kan erbjuda abonnemang utifrån dessa kriterier: Hallon, Vimla, Halebop, Tre, Comviq, Fello, Telenor, Tele2, Comhem och Telia.Hallon abonnemang

Hallon mobilabonnemang - bästa abonnemanget just nu

Hallon är det abonnemang som växer allra mest just nu med nya användare. De har bra priser och är oftast en av dem med de billigaste abonnemangen. De erbjuder bland annat gratis samtal, sms och mms inom Sverige och EU/EES.


Om du inte använder hela surfmängden sparas den till nästa månad


Hallon bjuder ofta på en rabatt under första tiden av ditt abonnemang vilket betyder att du endast behöver betala 9 kr per månad under de första tre månaderna för ett abonnemang med fria samtal & sms, ingen bindningstid och 25GB surf. Hallon använder 3s nät. 


Enligt Mobil.se är hallon 25GB det bästa abonnemanget idag under 270kr/mån.


Här hittar du alla abonnemang från Hallon

De bästa priserna på Hallon Mobilabonnemang

*priset avser ordinarie månadsavgift på det billigaste abonnemanget

Vimla abonnemang


Vimla mobilabonnemang - bäst för studenten

Vimla! är Telenors lågprisalternativ och har väldigt attraktiva erbjudanden. Du får alltid fria samtal och fria SMS. Ett abonnemang med 20 GB surf kostar 230kr/mån (23kr/mån första 3 mån). 


Använder du inte hela surfmängden sparas resterande mängd till nästa månad. Vimla har även schyssta erbjudanden för studenter och för dem över 55 år. Abonnemanget har ingen bindningstid och du kan upp-/nedgradera ditt abonnemang när du vill.


Här hittar du alla abonnemang från Vimla!

De bästa priserna på Vimla Mobilabonnemang

*priset avser ordinarie månadsavgift på det billigaste abonnemanget

Halebop abonnemangHalebop mobilabonnemang - nöjdast kunder

Halebop är kända för utmärkt kundsupport och nöjda kunder. Innan Hallon kom var det främst Halebop som dominerade lågpris-marknaden. Än idag har de fortfarande väldigt bra priser och erbjudanden. 


Ett abonnemang med 20GB kostar 319kr/mån och då ingår även fria samtal & sms. Är du inom EU kostar surf och samtal detsamma som hemma i Sverige.  


Förbrukas inte hela surfmängden sparas den vidare till nästa månad. En stark fördel med Halebop är att de använder Telias nät vilket är Sveriges bästa nät just nu.  


Något att vara uppmärksam på är att du bör sätta autogiro för räkningarna eftersom pappersfaktura kostar 49 kr/mån.  

Här hittar du alla abonnemang från Halebop

De bästa priserna på Halebop Mobilabonnemang

*priset avser ordinarie månadsavgift på det billigaste abonnemanget

Tre abonnemang


Tre mobilabonnemang - tryggt och säkert

Med Tre får du säkerheten av att vara kund hos ett av de större bolagen i Sverige. Förutom flertalet abonnemang finns det generösa erbjudanden där du kan kombinera ditt abonnemang med smartphones och surfplattor. 


Som en redan stor operatör är de i det dyrare laget. Exempelvis kostar ett abonnemang med 5GB surf, fria samtal & sms i Sverige och EU/EES 199kr/mån och du måste du även binda upp dig i 12 månader. Stabilt och säkert - men lite dyrare.


Här hittar du alla abonnemang från Tre


De bästa priserna på Tre Mobilabonnemang

*priset avser ordinarie månadsavgift på det billigaste abonnemanget

Comviq abonnemang


Comviq mobilabonnemang - flexibelt

Med Comviqs Fastpris-abonnemang har du alltid fria samtal samt fria SMS & MMS. Det enda du behöver välja är surfmängd. 


Hos Comviq kan du välja 15 GB vilket kostar dig 225kr/mån. Av dessa 15 GB kan du använda 12GB inom EU/EES utan extra kostnad. 


Skulle du få slut på surf kan du enkelt köpa till detta för en engångskostnad vilket gör deras "Fastpris"-abonnemang otroligt flexibelt. 


Comviq delar sitt mobilnät med Telia, Tele2 och Telenor och deras surfhastighet är alltid numera 4G (förutom de zoner där 4G inte är installerat än).


Här hittar du alla abonnemang från Comviq

De bästa priserna på Comviq Mobilabonnemang

*priset avser ordinarie månadsavgift på det billigaste abonnemanget

Fello abonnemang


Fello mobilabonnemang - bäst för dig som inte surfar mycket

Fello använder sig av Telias nät vilket har otroligt bra täckning i hela landet. Det är en av de senaste lågprisaktörerna och har bra erbjudanden för nya kunder. 


Bl.a. får du de första 3 månaderna till halva priset samtidigt som du slipper bindningstid. Vid eventuellt byte får du även behålla ditt gamla nummer. Ett exempel på abonnemang är deras populära 22 GB som kostar 245 kr/mån (122,5 kr de första 3 mån). 


Alla samtal, SMS och MMS inom Sverige är helt gratis och om du inte använder hela surfmängden sparas den. Även Fello har speciella erbjudanden till studenter, ungdomar och personer över 55 år


Enligt PCFÖRALLA är Fello den leverantör som är bäst ifall du inte surfar mycket eftersom deras abonnemang med endast 2GB surf endast kostar 95kr!


Här hittar du alla abonnemang från Fello

De bästa priserna på Fello mobilabonnemang

*priset avser ordinarie månadsavgift på det billigaste abonnemanget

Telenor abonnemang


Telenor mobilabonnemang - bästa operatören i Sverige

Telenor är en av de största operatörerna i Sverige. De har ett otroligt bra kundomdöme och rankas som ett av de absolut bästa operatörerna i landet


Deras täckning och kvalitet är tyvärr något som du får betala för då de har några av de dyrare abonnemangen. En fördel som Telenor dock har är deras möjlighet att dela på surf inom familjen och koppla samman familjens abonnemang och på så sätt få ett lägre månadspris. 


Ett av deras populäraste abonnemang är deras "Obegränsat" där du har obegränsad surf, fria samtal, sms och mms i hela Sverige samt att du surfar som hemma i hela 41 länder runtom i världen. Deras obegränsade abonnemang kostar 449kr/mån under Black Week.


Vill du komma ner i pris finns deras förmånliga abonnemang med 15 GB som kostar 329 kr mån och även det har fria samtal, sms och mms i hela Sverige samt samma surfkostnad som hemma i hela 41 länder runtom i världen. 


Här hittar du alla abonnemang från Telenor

De bästa priserna på Telenor Mobilabonnemang

*priset avser ordinarie månadsavgift på det billigaste abonnemanget

Tele2 abonnemang


Tele2 mobilabonnemang - bäst för familjen

Tele2 har länge funnits i Sverige och har ett rikstäckande och starkt telefonnät. De har bra erbjudanden för familjer som vill koppla ihop sina abonnemang och få ner sin månadskostnad och har flera flexibla alternativ. Genom att logga in på mina sidor sköter du enkelt detta.


Deras abonnemang på 20GB utan bindningstid kostar 339kr/mån och då får även fria samtal och sms inom Sverige. Din mobildata kan du använda inom EU/EES + 25 ytterligare länder runt om i världen utan extra kostnad. Det är alltså totalt 60 länder. 


Om du inte är på resande fot men vill ringa utomlands så får du även 1000 internationella samtalsminuter från Sverige helt utan kostnad. Här hittar du alla abonnemang från Tele2

De bästa priserna på Tele2

*priset avser ordinarie månadsavgift på det billigaste abonnemanget

Comhem abonnemang


Comhem mobilabonnemang 

Just nu så kostar alla abonnemang 99kr/mån under första 3 månaderna. Abonnemanget med obegränsad kostar exempelvis 399kr/mån och abonnemanget med 15 GB ligger på 299kr/mån


Om du inte känner att detta räcker så har de även ett obegränsat abonnemang som kostar 499kr/mån. Om du bara letar efter ett abonnemang under en kort tid kan det vara bra att utnyttja deras låga priser under de första 3 månaderna eftersom de inte har någon bindningstid


Hos Comhem har du fria samtal, sms och mms inom Sverige och EU/EES. All surf går att utnyttja inom dessa regioner med undantag för abonnemanget "Obegränsat" där du "endast" kan utnyttja 30GB utanför Sverige.


Här hittar du alla abonnemang från Comhem

De bästa priserna på Comhem Mobilabonnemang

*priset avser ordinarie månadsavgift på det billigaste abonnemanget

Telia abonnemang


Telia mobilabonnemang - populärast just nu

Telia är en av de populäraste operatörerna i Sverige och har god kundsupport och täckning i deras abonnemang. Exempelvis surfar du helt gratis när du använder sociala medier. 


Därför kan du klara dig på en mindre surfmängd varje månad. Deras populära abonnemang på 15 GB kostar 389kr/mån men då måste du också betala en engångsavgift. 


Du får fria samtal, sms och mms i Sverige och EU/EES och den surfmängd du inte använt får du tillbaka varje månad. Surf kostar detsamma som hemma och är du mellan 18-27 får du en rabatt på 50kr/mån på ditt abonnemang. Abonnemangen är helt utan bindningstid


 • Enligt P3 som oberoende testar mobilnät så är Telia Sveriges bästa mobilnät för det tredje året i rad.


Här hittar du alla abonnemang från Telia

De bästa priserna på Telia mobilabonnemang

*priset avser ordinarie månadsavgift på det billigaste abonnemanget

Test mobilabonnemang - experternas omdömen

I tester gjorda av bl.a. Mobil.se presterar leverantörerna: Vimla, Hallon, Fello, Mybeat, Telenor, Halebop, Tele2 och Comviq bäst. 


Connect: I deras täcknings-test från 2019 hamnade Telia på förstaplats för 3:e året i rad. På andraplats hamnade Tele2 tätt följt av Telenor och 3. Connect rapporterade även att de flesta leverantörerna lyckades förbättra sin täckning jämfört med föregående år. 
Tips: Gå med i vår Facebook-grupp nu så får du information när någon av de rikstäckande operatörerna har kampanj på ovanstående abonnemang. På så vis kan du göra ett riktigt klipp = det bästa och billigaste mobilabonnemanget till det lägsta priset.


Tips 2: Vi kan även tipsa om vårt test om mobilt bredband. För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest, så läs mer där.
Bäst i test Guidens abonnemangstester
Vanliga frågor och svar

 • Hur byter man mobilabonnemang?
  Har du ett tidsbundet abonnemang kan du inte byta till en ny operatör och bli av med ditt gamla abonnemang utan att betala för de båda abonnemangen.

  Har du ingen bindningstid på ditt abonnemang kan du enkelt byta abonnemang hos din befintliga operatör och eller till en annan operatör. Byter du operatör kan du även "portera" (flytta med) ditt befintliga nummer till den nya operatören.

  När du anger detta hos den nya operatören och om det inte finns bindningstid på ditt gamla abonnemang sköter den nya operatören både nytt sim kort, uppsägning och nummerflytt åt dig.
 • Vem äger Hallon mobilabonnemang?
  Ägs av operatören Tre.
 • Vilket mobilabonnemang har bäst täckning?
  Se våra täckningskartor här i testet. Dock bör du först testa operatören du väljer på platsen där du primärt kommer använda det, för kartan stämmer tyvärr inte alltid med platsen i verkligen.

  Flera apsekter som exempelvis skog och berg kan göra att du får väldigt dålig täckning även om operatörens kartor visar på full täckning i området.
 • Vilket mobilabonnemang ska man välja?
  Är du pensionär eller student kan du få riktigt förmånliga abonnemang med rabatter avsedda för dessa målgrupper hos flera av operatörerna. Är mängden surf det viktigaste för dig och att du bor på en ort med god täckning är detta en egenskap som kan värderas högst.

  Är det snarare täckningen som är viktigast för dig bör du testa de olika operatörerna på platsen där du kommer använda din telefon innan du köper ett abonnemang. Men att välja ett abonnemang med lite surf känns idag som ett dåligt val.
 • När går mitt mobilabonnemang ut?
  Information om bindningstid skriver operatörerna ut på webben eller i appen. Flera abonnemang av idag är också tidsobundna.

Philip Andrén

Bäst i test: Mobilabonnemang

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden är utbildad musikproducent och vidareutbildar sig just nu på sidan om jobbet på Bäst i test Guiden inom ”International Business”. 


De specialintressen som Philip djupdyker i på Bäst i test Guiden finner du inom områdena ljud & bild, teknik, motor och ekonomi.


Testet skrevs och uppdaterades senast