gasolgrill bäst i test

Gasolgrill test 2023 - Bästa grillarna

Om du ska grilla vill veta vad tidningar, experter och konsumenter tycker är bäst just nu? Då har du kommit helt rätt!

 

På denna sida har vi sammanställt alla aktuella grilltester för att komma fram till vilken som är den bästa grillen just nu. I testet kommer vi att fokusera på de lite större gasolgrillarna, de som främst passar i trädgården eller på altanen. Därför har vi valt bort de mindre el grillarna som du i stället kan läsa mer om i vårt elgrills-test


Söker du efter den bästa kolgrillen kan du läsa mer om den i vårt kolgrills-test. Här på sidan listar vi en gasolgrill bäst i test, en gasolgrill bäst i test mellanstor och en utmanare till den mellanstora. Vi har även satt som uppdrag att hitta den bästa grillen för max ca 10.000 kr.Bästa gasolgrillarna 2023

Weber gasolgrill bäst i test

Weber Genesis II E-310 GBS

Gasolgrill bäst i test Weber Genesis II E-310 GBS
 • Flavorizer Bars - ger maten en god rökig smak

 • Lock i borstad emalj

 • Grillområdet är på 68 x 48cm

 • Lite tidskrävande montering

Mellenstor gasolgrill bäst i test

Weber Q3200

Gasolgrill bäst i test Weber Q3200
 • Grillgaller i gjutjärn

 • Fällbara sidobord

Alternativ vinnare i mellanklassen

Weber Q3000

Gasolgrill bäst i test Weber Q3000
 • I princip samma grill som Q3200

priser i samarbete med Prisjakt


Köpguide

Kolgrill eller Gasolgrill - vad är bäst?

Det finns fördelar och nackdelar med både kol och gasol som bränsle för att göra grillningen till en väldoftande och njutningsfull upplevelse. Vi sammanställer några här:

 

Fördelarna med en gasolgrill är främst att den snabbt når hög temperatur och att det är lätt att reglera temperaturen och därmed grilleffekten med fler brännare. Du behöver inte använda tändvätska och riskera att maten tar smak av den. Det blir också en lägre kostnad per grillning, även om inköpspriset på en gasolgrill ofta är högre än en kolgrill. 


Nackdelarna med gasolgrillar är att de kräver mer skötsel för att hålla sig fräscha eftersom fett och matrester inte förbränns på samma sätt. De doftar inte heller lika mycket som en traditionell kolgrill.

 

Fördelarna med en kolgrill är att det är denna typ av grill som de flesta tänker på, när det är dags att få fram den där riktiga känslan och doften, som för många är lika viktig som maten. Röksmaken kommer till sin rätt och maten får den utmärkande smak som vi vill ha när vi grillar. Kolgrillen kan också bli riktigt het och det är lätt att använda t.ex. rökflis för att få varierad smak.


Nackdelarna med kolgrillar är hanteringen av kol och att det krävs mer tid för att få en jämn och bra grillglöd för tillagningen. Det behövs helt enkelt lite mer framförhållning och jobb, innan maten står på bordet. Läs mer om kolgrillar här.
Weber gasolgrill bäst i test 2023

Här nedanför kan du läsa de grilltester som gjorts de senaste åren. Du kan även se vad de svenska grillälskande konsumenterna tycker om sina grillar. Men för dig som har lite bråttom redovisar vi vinnaren direkt!

 

Kampen står idag främst mellan två tillverkare; Weber och Landmann. Båda dessa är testvinnare hos experterna, men eftersom flera konsumenter rapporterat att de haft problem med rost och dålig kvalité på sina Landmann-grillar (läs mer här) väljer vi i nuläget att rikta uppmärksamheten mot Weber.


Bästa gasolgrill just nu - Weber Genesis II E-310 GBS

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 31 januari 2023

De bästa priserna på Weber Genesis II E-310 GBS


Guldmedaljen går just nu till Weber Genesis II E-310. En snyggt designad gasgrill med tre brännare som gör det enkelt att justera temperatur. Även tändning är enkelt eftersom det finns elektronisk infinity tändning. 


Grillen är enkel att använda redan från första gången och gör det enkelt att få väldigt bra resultat, även för den oerfarne grillaren. Temperaturen anges på termometern som återfinns på locket.


För bästa smak och resultat har Genesis något som kallas Flavorizer Bars, som gör att grillen fångar upp droppar och ger maten en god rökig smak. 


Du har en praktisk avställningszon tack vare två sidobord som kan användas för förberedelse av din mat. När det väl är dags att grilla har du en stor grillyta på hela 68 x 40 cm. Och när du är klar finns det fyra hjul som gör det enkelt att flytta grillen.


Du får 10 års garanti på alla delar av Weber vid köp av Weber Genesis II E-310.
Detta tycker användarna om Webers gasolgrill

Grillen uppskattas mycket av konsumenter som redan har köpt och använt denna grill. Här kan du läsa några av de positiva recensionerna: 


”Jag har alltid gillat Webers grillar, så det var en självklarhet när jag var tvungen att byta från min gamla kolgrill. Måste säga att jag är imponerad av kvaliteten och hur robust den är. Skall grilla mycket i sommar :) ”


”En mycket bra gasgrill som är snabb och håller jämn temperatur. Tre grillzoner låter dig grilla flera olika typer av kött och tillbehör samtidigt. Ganska lätt att rengöra eftersom det finns emalj på gallret."


"Massiv grill - högsta kvalitet! Det tog cirka två timmar att montera, men bruksanvisningen var lätt att följa och allt var korrekt. Jag är superglad!" 


"Jag har haft denna Weber-grill i 3 år och använder den väldigt ofta. Jag har precis fått en till ett annat hem. Weber-grillar har exceptionell kvalitet rakt ut ur lådan och ett stort värde. Det tar cirka 75 minuter att sätta ihop den. 

Det fungerar direkt med en knapptryckning och blir väldigt het. Det är överlägset den bästa grillen jag någonsin har ägt. Jag håller det täckt med Weber vinylskyddet och rengör det varje vår och höst. 

Den 3 år gamla grillen ser ut och fungerar som ny. Du kommer inte bli besviken."


"Bra kvalitet, jag märkte det redan under installationen. Lätt att hantera och bra grillresultat. Du tror inte att det saknas någon kolsmak."


“Stor grill. Solid, välbyggd. Hittills kan man laga mat på hela ytan. Tänds snabbt."


Nackdelarna då? För det måste finnas något som är mindre bra med varje produkt. Men med Weber Genesis® II E-310 GBS är det faktiskt svårt att hitta någon tydlig missnöje, det enda vi har hittat är att vissa tycker att det är lite jobb att sätta ihop det, men annars är konsumenterna mestadels nöjda! Bristen på missnöje, samt hyllningar från experter och konsumenter, gör denna till gasolgrill bäst i test 2023


Här köper du testvinnaren till bästa pris

Bagaren och Kocken säljer Weber Genesis II E-310 GBS för 9479 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

9479 kr är det lägsta priset just nu för Weber Genesis II E-310 GBS!

Weber säljer Weber Genesis II E-310 GBS för bara 12999 kr när du klickar här, och frakten ingår i priset.
Weber Q3200 - liten gasolgrill

Weber har grillar i många prisklasser och storlekar och rent generellt får du en bättre grill om du är redo att lägga ned mer pengar. Runt 30 000 kr är inte alls omöjligt att spendera på t.ex. Weber Summit E-670. Men för oss som gärna har lite pengar kvar även efter inköpet, vänder vi även blickarna mot en kompakt gasolgrill i Weber-familjen. 


Bästa mellanstora grillen och uppskattad av de Svenska konsumenterna - Weber Q3200.

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 31 januari 2023

De bästa priserna på Weber Q3200


Guldmedaljen i klassen "mellanstor grill" går just nu till gasolgrillen Weber Q3200. En billig gasolgrill med två brännare som vunnit experttester och dessutom är mycket uppskattad av hemmakockarna i Sverige. Det är en liten gasolgrill som passar bra för den mindre altanen eller på en liten balkong.

 

Basdelen och locket på denna grill är i aluminium, brännarna av rostfritt stål och grillgallret i gjutjärn. En tryckknappständning (infinity tändning) gör att det är lätt att tända grillen och sedan justerar du värmen med de steglösa reglagen. Termometern på locket hjälper dig att enkelt hålla koll på temperaturen. 

 

Den ena brännaren är "P"-formad. Det gör indirekt grillning möjlig, precis som på de stora Spirit-, Genesis- och Summit-modellerna. De fällbara sidoborden är praktiska att lägga tillbehör på, medan du lagar maten. Grillytan är hela 46 x 65 cm och grillvagnen har hjul som gör den lätt att flytta.

 

Weber Q3200 har en lillebror också, som heter Q3000. Fördelen med Q3200 är att den har elektronisk tändning, lampa i handtaget samt en extra hylla. Grillarna i sig är identiska men eftersom priset är ungefär lika högt, väljer de flesta att köpa Q3200 direkt.

 

Experterna tilldelar återkommande höga betyg till grillarna från Weber och Norska Klikk utsåg till exempel Weber Q3000 till bäst i test med högsta möjliga poäng; 6 av 6.


Detta säger användarna om Weber Q3200

Förutom experternas goda betyg får grillen även fina omdömen av användarna, här kommer några exempel:


"Grillen är ruskigt bra, snabb uppvärmningen och i praktiken 3 brännare. Alla materialval känns genomtänkta och gedigna. Den ser mindre ut än andra fullstora grillar, men det är en illusion - grillytan är större än många andra grillar och räcker för stora sällskap."


"Blir varm snabbt. Enkel att rengöra. Grillresultatet är perfekt! Steaks, grillspett eller en hederlig flintastek blir perfekt!"


"Värmer jämnt över hela ytan. Gjutjärnsgallret ger ett fint mönster på köttet. Bra bygg konstruktion!"


"Har kört med kol i över 15 år och aldrig ens övervägt gasol... Nu kommer jag nog aldrig mer överväga kol igen, det är bara meckigt."


Nackdelarna då? För det finns ju saker som är mindre bra med alla produkter. Men i vårt Weber Q3200 test har det faktiskt varit svårt att hitta några entydiga missnöjen. Konsumenterna är som sagt synnerligen nöjda med sitt köp! 


Här köper du gasolgrillen Q3200 till lägsta pris

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.


Bagaren och Kocken säljer Weber Q3200 för 6490 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

6490 kr är det lägsta priset just nu för Weber Q3200!

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 6990 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Hulténs säljer just nu Weber Q3200 för 6999 kr. Frakten ingår i priset.

Weber säljer Weber Q3200 för bara 7499 kr när du klickar här, och frakten ingår i priset.
Gasolgrill Weber - utmanaren Q3000

Weber Q3000.

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 31 januari 2023

De bästa priserna på Weber Q3000


Q3200 och Q3000 är mer eller mindre identiska med varandra, så är Q3200 vid något tillfälle slutsåld går det även bra att köpa grillen Q3000, som också är en prisvärd gasolgrill. 


Här köper du gasolgrillen Q3000 till lägsta pris

Hulténs säljer just nu Weber Q3000 för 6999 kr. Frakten ingår i priset.

6999 kr är det lägsta priset just nu för Weber Q3000!

Weber säljer Weber Q3000 för bara 7499 kr när du klickar här, och frakten ingår i priset.


Läs mer om grillen på Webers hemsida.
Test gasolgrill - experternas omdömen

Vilka experttester kan du läsa innan ditt beslut? Jo, det finns en hel del matnyttigt att läsa i jakten på den bästa grillen och här listar vi de mest intressanta. Du hittar de senaste testerna högst upp i listan.


Tidningen M3: Har testat 8 grillar och förstaplatsen i detta test delas av två kändisar på grillmarknaden! Weber Genesis II och Landmann Avalon PTS + 3.1. får båda 9 av 10 poäng i detta test (2019).


Testfakta: Testade 6 olika grillar och bästa i test blev Weber Genesis II E-310 med 4,5 av 5 poäng. Andra plats går till Grillstar Brisbane 4B med 4,0 poäng. (2018)


Aftonbladet: Bäst i testet är Outdoor Chef Ascona 570 med 5+. Det betyget får även den dyra och solida grillen Broil King Regal XL BLK. Weber Genesis II E-210, Weber Genesis IIE610 GBS, Jamie Oliver Explorer 6500 och Outdoor Chef p-420 G får alla 4+ och delar på andraplatsen i detta test. (2018)


CNET: Tycker att Weber Genesis II är en bra grill som är byggd för att hålla länge. När det gäller grillens prestanda gillar de grillens kraftfulla brännare som snabbt värmer upp grillen. Bland nackdelarna nämner de dock att det kan ta lite tid att vänja sig vid grillen och att nybörjare kan sikta på en enklare grill istället. (2017)


Goodhousekeeping: Ger Weber Genesis II E-310 GBS en totalpoäng på 86/100 och tycker att det är en solid och välkonstruerad grill. De gillar att den är enkel att flytta och att den har praktiska sidobord för avställning. När det kommer till själva tillagningen var de också väldigt nöjda med resultatet, och detsamma när det gäller rengöring av grillen. (2017)

 

Din Side: Testade 8 gasolgrillar runt 5 000 kronor och tre grillar fick dela på förstaplatsen, då samtliga fick 5 av 6 poäng. Vinnarna blev Weber Q3000, Nordic Season Huntington och Outdoor Chef Ascona 570 G. Testpanelen menar att det är svårt att hitta en tydlig vinnare då alla dessa grillar ger riktigt bra värme som sprids jämt över grillytan. 


Sämsta grillen blev Landmann Miton PTS 3.1. Den ska du alltså undvika att köpa om du vill ha en bra grill, enligt experterna. (2017)

 

Aftonbladet: Den stora grillduellen – Landmann mot Weber! Kol mot gasol! Under våren 2017 gjorde Aftonbladet en grundlig undersökning av två grillar för att se vilken grill som är bäst.

Det handlade om Weber Master Touch (kolgrill) mot Landmann Triton PTS 3.0 (gasolgrill). Tidningen ville också ha svar på frågan om kolgrill eller gasolgrill är bäst. (2017)


Efter 10 omgångar, och deltest, var resultatet jämt mellan de två grillarna. De utser dock en vinnare till slut och det blir kolgrillen Weber Master Touch som vinner med 40 poäng mot Landmanns 38 poäng.

 

Tidningen M3: Testade 6 grillar för att hitta den bästa gasolgrillen runt 10 000 kronor. Weber vann stort, då båda deras grillar placerade sig på guldplats med 9 av 10 poäng. Det handlade om modellerna Weber Genesis E330 och Weber Genesis II E-410 som med sina fyra brännare gör det mycket enkelt och flexibelt att grilla flera rätter samtidigt. (2017)


Tidningen skriver bland annat; "Riktigt bra att arbeta med. Fördelningen av värmen, och att snabbt kunna reglera temperaturen, är något vi verkligen imponeras av. Kvalitetskänslan rakt igenom är slående och något skrammel eller ostabilitet i konstruktionen märker vi inte av överhuvudtaget. 

Lägg därtill den mängd av tillbehör som tillverkaren tillhandahåller, med alltifrån bestick till röklådor, så blir valet enkelt: Sommaren tillhör Weber!"

 

Norska 'TV2 hjelper deg': Testade 3 gasolgrillar: Biltema, Landmann Triton och Weber Original E-310. Bäst i test blev Weber Original E-310 med 4 av 6 poäng. På andraplats kom Landmann Triton med 3 poäng och sämst blev Biltemas gasolgrill som fick lägsta möjliga betyg: 1 av 6 poäng. (2016)

 

Norska Klikk: Testade 9 mellanstora grillar och vinnaren blev Weber Q 3000 med 6 poäng (av 6 möjliga) och omdömet; "utmärkt värmekapacitet och bra värmefördelning". (2014)

 

Norska Klikk: Gjorde ett test av stora gasolgrillar och bäst i test med 5 av 6 poäng blev Weber Spirit Premium E-320-GBS. Testpatrullen tyckte att fördelarna bland annat var att den hade bra värmekapacitet, mycket jämn värme över hela gallret och att den var lätt att använda. (2014)

 

Aftonbladet  / Hus & Hem: Bästa gasolgrillen 2013 blev Barbecook Brahma 5.2 med orden "En grill i mellanprissegmentet med förvånansvärt hög kapacitet och mycket känsla och kvalitet för pengarna." Även Broil King Regal 440 Pro och Broil King Crown 440 fick betyget 4 av 5 i detta test. (2013)

 

Smartson: I ett test av 10 stycken kolgrillar, blev GrillChef Grilltunna bäst i test, tätt följd av Landmann Black Pearl  och Weber One-Touch som fick en delad andraplats. (2011)

 

Aftonbladet: När det gäller Gasolgrillarna i detta test, kammade Grand Hall 325 hem högsta betyg och blev bäst i test med fyra PLUS. Lika många PLUS fick Weber Performer som tar hem förstapris i kategorin kolgrillar. (2009)

 

Smartson: I ett test av gasolgrillar hos Smartson blev Sunwind Opal Master  bäst i test med 21 av 25 poäng. Lite avskräckande kan dock prislappen vara eftersom det handlar om runt 10 000 kr för denna grill.


Expressen (länk tyvärr borttagen): I ett heltäckande test av grillar i Expressen delades flest getingar ut till Weber Summit och Teja Smoker 1628 som båda fick betyget 5. Prislappen runt 25.000-35.000 kr innebär dock att dessa inte är tänkta för vem som helst, och därför kan det även vara intressant att nämna Grand Hall 325 och Scandy Garden Nordic som fick 4 getingar och har ett betydligt behagligare pris. (2009)


Smartson: I ett test av 10 grillar blev Weber Performer testvinnare med hela 22 av 25 poäng. På en delad andraplats kom Primus Trio och Grand Hall 325 som båda fick 21 poäng. (2008)

 

Detta säger konsumenterna om sina grillar

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi även veta vad konsumenterna tycker. Experttester i all ära, men det är ju ändå användarna som oftast har längst erfarenhet av att använda grillarna. De kan också upptäcka saker som kanske först framkommer efter en längre tid.

 

När vi ser till användarna är det Webers grillar som ofta toppar listorna. Modeller som One-Touch, Performer och även Q-serien är mycket uppskattade. De flesta är överens om att en Weber-grill är en god investering, oberoende av prisklass. Lovorden från svenska konsumenter haglar tätt och 13 av de 15 mest uppskattade grillarna på Prisjakt, är från Weber (jan 2018).

 

När det gäller Landmanns grillar  är konsumenterna inte alls lika positiva. De klagar på obegripliga monteringsanvisningar och dålig passform redan vid monteringen. Efter en kort tids användning rapporterar också flera svenska konsumenter att grillen är ostadig, rostar och färgen flagnar redan efter ett par grillningar.

Helt enkelt - dålig kvalité. Detta gör att vi undviker Landmanns grillar tills de bevisar att grillarna inte bara är byggda för att vinna tester, utan också svenskarnas hjärtan.
Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om den bästa gasolgrillen önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den gasolgrill som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa Gasolgrill 

Bonustips - Bästa grillkolet / briketter

Kanske vill du även veta vilket som är det bästa grillkolet till din grill. Ett kol som ger dig lång grilltid, lite bös (små kolbitar) och så lite koldamm som möjligt. Då ska du läsa dessa tre test av grillkol och briketter:

 

1. I Smartsons grillkolstest vann Icas grillbriketter. Läs Smartsons test.

 

2. Testfakta undersökte också briketter och bäst blev denna gång Weber grillbriketter med betyget 3,3 av 5,0.
Det är inte alltid som dyrast är bäst, men i detta fall verkar det alltså vara så.

 Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har gasolgrill rea ovanstående produkter. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa grillen till det lägsta priset! Klicka på GRILLA, förlåt GILLA, så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.

 

Missa inte heller våra andra sammanställningar! Vi har bl.a. tagit reda på vilken som är den bästa kaffebryggaren, när du vill bjuda gästerna på gott kaffe efter grillningen.

Eller varför inte föreviga kvällen med några bra kort. Vi har tester på systemkameror och även test på digitalkameror.

 

För att du ska få mer tid att grilla i sommar, rekommenderar vi dig att läsa våra tester av robotgräsklippare. Och ska du köpa värmepump, läs då här om den bästa luftvärmepumpen. Letar du efter det bästa kreditkortet kan du läsa vår jämförelse. För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta.
Vanliga frågor och svar

 • Vilka är fördelarna med en gasolgrill?
  En gasolgrill är väldigt snabb och enkel att värma upp och det är väldigt lätt att styra temperaturen och grilleffekten. Det blir också billigare att grilla med gasol än att köp kol och tändvätska.
 • Vilka är nackdelarna med en gasolgrill?
  En gasolgrill kräver mer skötsel än en kolgrill och ger tyvärr inte samma goda doft som du får när du grillar på en kolgrill.
 • Varför en kolgrill?
  Många vill åt röksmaken när man grillar som inte går att framställa på samma sätt i en gasolgrill. En nackdel med kolgrillen är att den snabbt kan bli riktigt het så du bränner maten. En av de stora nackdelarna med kolgrillar är att det krävs mer tid för att få en jämn och bra grillglöd för tillagningen.
 • Hur länge räcker en gasolgrill?
  Om du köper en bra gasolgrill av hög kvalité i rostfritt stål och tar väl hand om den kommer den hålla i många år. Se till att rengöra grillytan efter varje användning och ställ undan grillen i garage eller källare när den inte används frekvent.
 • Vilken gasolgrill ska jag köpa?
  Om du har gott om plats på verandan och vill ha det allra bästa är det Weber Genesis® II E-310 du ska köpa. Men om du känner att du klarar dig med en lite mindre grillyta är Weber Q3200 den bästa mellanstora gasolgrillen.
 • Hur fungerar en gasolgrill?
  Grillen använder sig av flytande gasol som ansluts direkt till grillen via en tub. Tack vare att trycket sjunker bildas gasol i gasform. Med hjälp av brännare i grillen blir detta till lågor som du kan tillaga din mat över.
  Grillen har rattar som används för att styra flödet av gas till grillen.
 • Hur ofta ska jag rengöra min gasolgrill?
  Skrapa grillens galler efter varje användning. På så sätt är den ren inför varje grillning. När du har grillat ett par gånger kan du ta och göra en mer djupgående rengöring med såpa, förslagsvis vid slutet av grillsäsongen.

 Bäst i test Guidens grilltester
Christopher Holmerin

Bäst i test: Gasolgrill

Christopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden. 


Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.


Ursprungstestet skrevs och uppdaterades senast