Bästa gasolgrillen till sommaren 2020

Grillar test 2020

Ska du köpa ny grill och vill veta vad tidningar, experter och konsumenter tycker är bäst just nu? Då har du kommit helt rätt!

 

På denna sida har vi sammanställt alla aktuella grilltester för att komma fram till vilken som är den bästa grillen just nu. Vi kommer att fokusera på de lite större modellerna, de som främst passar i trädgården eller på altanen. Därför har vi valt bort de små elgrillarna och riktar istället uppmärksamheten på gasolgrillar och kolgrillar.

 

Uppdrag: Hitta den bästa grillen för högst 6 000 kr.

 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig den bästa grillen NU!

 


Kolgrill eller Gasolgrill - vad är bäst?

Det finns fördelar och nackdelar med både kol och gasol som bränsle för att göra grillningen till en väldoftande och njutningsfull upplevelse. Vi sammanställer några här:

 

Fördelarna med en gasolgrill är främst att den blir snabbt och enkelt varm och att det är lätt att reglera temperaturen och därmed grilleffekten. Du behöver inte använda tändvätska och riskera att maten tar smak av den. Det blir också en lägre kostnad per grillning, även om inköpspriset på en gasolgrill ofta är högre än en kolgrill.


Nackdelarna med gasolgrillar är att de kräver mer skötsel för att hålla sig fräscha eftersom fett och matrester inte förbränns på samma sätt. De har inte heller den karakteristiska doft som man förväntar sig vid en grillstund.

 

Fördelarna med en kolgrill är att det är denna typ av grill som de flesta tänker på, när det är dags att få fram den där riktiga känslan och doften, som för många är lika viktig som maten. Röksmaken kommer till sin rätt och maten får den utmärkande smak som vi vill ha när vi grillar. Kolgrillen kan också bli riktigt het och det är lätt att använda t.ex. rökflis för att få varierad smak.

Nackdelarna med kolgrillar är hanteringen av kol och att det krävs mer tid för att få en jämn och bra grillglöd för tillagningen. Det behövs helt enkelt lite mer framförhållning och jobb, innan maten står på bordet.

 

 

Bäst i test - Gasolgrill

Här nedanför kan du läsa de grilltester som gjorts de senaste åren. Du kan även se vad de svenska grillälskande konsumenterna tycker om sina grillar. Men för dig som har lite bråttom redovisar vi vinnaren direkt!

 

Kampen står idag främst mellan två tillverkare; Weber och Landmann. Båda dessa är testvinnare hos experterna, men eftersom flera konsumenter rapporterat att de haft problem med rost och dålig kvalité på sina Landmann-grillar (läs mer om detta nedan) väljer vi i nuläget att rikta uppmärksamheten mot konkurrenten Weber.

 

Weber har grillar i många prisklasser och rent generellt får du en bättre grill om du är redo att lägga ned mer pengar. Runt 30 000 kr är inte alls omöjligt att spendera på t.ex. Weber Summit E-670. Men för oss som gärna har lite pengar kvar även efter inköpet, vänder vi blickarna mot den grill som är bäst, både i testerna och när det gäller priset.

Bästa grillen för sommaren - Weber Q3200

Bäst i test och uppskattad av de Svenska konsumenterna - Weber Q3200.

(Klicka på bilden för att få mer information om lägsta priset på grillen)


Se dagens aktuella pris

 

 

Här köper du testvinnaren:

Aktuella butikspriser per den 7 april 2020


Guldmedaljen går just nu till Weber Q3200. En gasolgrill med 2 rostfria brännare som vunnit experttester och dessutom är mycket uppskattad av hemmakockarna i Sverige.

 

Basdelen och locket på denna grill är i aluminium, brännarna av rostfritt stål och grillgallret i gjutjärn. En tryckknappständning gör att det är lätt att tända grillen och sedan justerar du värmen med de steglösa reglagen. Termometern på locket hjälper dig att enkelt hålla koll på temperaturen.

 

Den ena brännaren är "P"-formad. Det gör indirekt grillning möjlig, precis som på de stora Spirit-, Genesis- och Summit-modellerna. De fällbara sidoborden är praktiska att lägga tillbehör på, medan du lagar maten. Grillytan är hela 46 x 65 cm och grillvagnen har hjul som gör den lätt att flytta. Läs gärna mer om grillen  på Webers hemsida.

 

Weber Q3200 har en lillebror också, som heter Q3000. Fördelen med Q3200 är att den har elektronisk tändning, lampa i handtaget samt en extra hylla. Grillarna i sig är identiska men eftersom priset är ungefär lika högt, väljer de flesta att köpa Q3200 direkt.

 

Experterna tilldelar återkommande höga betyg till grillarna från Weber och Norska Klikk utsåg till exempel Weber Q3000 till bäst i test med högsta möjliga poäng; 6 av 6.

 

Grillen är dessutom  mycket uppskattad av användarna. Efter att 28 svenska konsumenter lämnat sina betyg är genomsnittet hela 4,8 av 5,0! Några av alla positiva omdömen är: "Grillen är ruskigt bra, snabb uppvärmning och i praktiken 3 brännare. Alla materialval känns genomtänkta och gedigna. Den ser mindre ut än andra fullstora grillar, men det är en illusion - grillytan är större än många andra grillar och räcker för stora sällskap." , "Blir varm snabbt. Enkel att rengöra. Grillresultatet är perfekt! Steaks, grillspett eller hederlig flintastek blir perfekt!" , "Värmer jämt över hela ytan. Gjutjärnsgallret ger ett fint mönster på köttet. Bra byggkonstruktion!" , "Har kört med kol i över 15 år och aldrig ens övervägt gasol... Nu kommer jag nog aldrig mer överväga kol igen, det är bara meckigt."

 

Nackdelarna då? För det finns ju saker som är mindre bra med alla produkter. Men med Weber Q3200 är det faktiskt svårt att hitta några entydiga missnöjen. Konsumenterna är som sagt synnerligen nöjda!

 

Här köper du grillen Q3200 till lägsta pris

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 39 banker och långivare.

 

Bagaren och Kocken säljer grillen (Q3200) för bara 5744 kronor när du klickar här och priset är inklusive frakt, vilket är bekvämt för att slippa transportera hem denna 38 kilos grill.

5744 kronor är det lägsta priset för gasolgrillen Weber Q3200 bland butikerna just nu!

 

Netonnet erbjuder gasolgrillen för 5749 kronor när du klickar här och frakten hem till dig ingår i priset.

 

Gardenstore erbjuder grillen för 5999 kronor när du klickar här och frakten hem till dig ingår i priset.


Den alternativa testvinnaren - Weber Q3000 

 

  Bästa utmanargrillen för sommaren - Weber Q3000

Bäst i test och uppskattad av de Svenska konsumenterna - Weber Q3000.

(Klicka på bilden för att få mer information om lägsta priset på produkten)


Se dagens aktuella pris

 

 

Den alternativa testvinnaren:

Aktuella butikspriser per den 7 april 2020

 

Det finns även att köpa grillen Q3000. Q3200 och Q3000 är mer eller mindre identiska med varandra, så är Q3200 vid något tillfälle slutsåld går det även bra att köpa grillen Q3000.

 

 

Bagaren och Kocken säljer grillen (Q3000) för bara 5458 kronor när du klickar här och priset är inklusive frakt.

5458 kronor är det lägsta priset för grillen Weber Q3000 bland butikerna just nu!

 

Hemmy erbjuder grillen för 5499 kronor när du klickar här och frakten hem till dig ingår i priset.

 

Gardenstore säljer grillen för 5999 kronor när du klickar här och frakten hem till dig ingår i priset.

 

 


Läs mer om grillen på Webers hemsida.


Experttester av grillar

Vilka experttester kan du läsa innan ditt beslut? Jo, det finns en hel del matnyttigt att läsa i jakten på den bästa grillen och här listar vi de mest intressanta. Du hittar de senaste testerna högst upp i listan.

 

Din Side, 2017: Testade 8 gasolgrillar runt 5 000 kronor och tre grillar fick dela på förstaplatsen, då samtliga fick 5 av 6 poäng. Vinnarna blev Weber Q3000, Nordic Season Huntington och Outdoor Chef Ascona 570 G. Testpanelen menar att det är svårt att hitta en tydlig vinnare då alla dessa grillar ger riktigt bra värme som sprids jämt över grillytan.

Sämsta grillen blev Landmann Miton PTS 3.1. Den ska du alltså undvika att köpa om du vill ha en bra grill, enligt experterna.

 

Aftonbladet, 2017: Den stora grillduellen – Landmann mot Weber! Kol mot gasol!

Under våren 2017 gjorde Aftonbladet en grundlig undersökning av två grillar för att se vilken grill som är bäst. Det handlade om Weber Master Touch (kolgrill) mot Landmann Triton PTS 3.0 (gasolgrill). Tidningen ville också ha svar på frågan om kolgrill eller gasolgrill är bäst.

Efter 10 omgångar, och deltest, var resultatet jämt mellan de två grillarna. De utser dock en vinnare till slut och det blir kolgrillen Weber Master Touch som vinner med 40 poäng mot Landmanns 38 poäng.

 

Tidningen M3, 2017: Testade 6 grillar för att hitta den bästa gasolgrillen runt 10 000 kronor. Weber vann stort, då båda deras grillar placerade sig på guldplats med 9 av 10 poäng. Det handlade om modellerna Weber Genesis E330 och Weber Genesis II E-410.  Tidningen skriver bland annat; "Riktigt bra att arbeta med. Fördelningen av värmen, och att snabbt kunna reglera temperaturen, är något vi verkligen imponeras av. Kvalitetskänslan rakt igenom är slående och något skrammel eller ostabilitet i konstruktionen märker vi inte av överhuvudtaget. Lägg därtill den mängd av tillbehör som tillverkaren tillhandahåller, med alltifrån bestick till röklådor, så blir valet enkelt: Sommaren tillhör Weber!"

 

Norska 'TV2 hjelper deg' 2016: Testade 3 gasolgrillar: Biltema, Landmann Triton och Weber Original E-310. Bäst i test blev Weber Original E-310 med 4 av 6 poäng. På andraplats kom Landmann Triton med 3 poäng och sämst blev Biltemas gasolgrill som fick lägsta möjliga betyg: 1 av 6 poäng.

 

Aftonbladet (WiseGuide), 2015: Testade 6 elgrillar i prisklass budget till lyx. Tidningen konstaterar att en elgrill är lösningen när du inte får grilla med kol eller gasol, men att du med den bästa elgrillen ändå kan uppnå fina grillresultat. Weber Q 1400 blev överlägsen vinnare och utsågs till bäst i test. Trots att det är den dyraste grillen i detta test, är den värd pengarna och blev vinnare med 5 av 5 poäng för ett högt kvalitetsintryck, att den är rejäl och stabil samt ger mycket bra och snabbt grillresultat.

 

Norska Klikk, 2014: Testade 9 mellanstora grillar och vinnaren blev Weber Q 3000 med 6 poäng (av 6 möjliga) och omdömet; "utmärkt värmekapacitet och bra värmefördelning".

 

Norska Klikk, 2014: Gjorde ett test av stora gasolgrillar och bäst i test med 5 av 6 poäng blev Weber Spirit Premium E-320-GBS. Testpatrullen tyckte att fördelarna bland annat var att den hade bra värmekapacitet, mycket jämn värme över hela gallret och att den var lätt att använda.

 

Aftonbladet  / Hus & Hem, 2013: Bästa gasolgrillen 2013 blev Barbecook Brahma 5.2 med orden "En grill i mellanprissegmentet med förvånansvärt hög kapacitet och mycket känsla och kvalitet för pengarna." Även Broil King Regal 440 Pro och Broil King Crown 440 fick betyget 4 av 5 i detta test.

 

Smartson, 2011: I ett test av 10 stycken kolgrillar, blev GrillChef Grilltunna bäst i test, tätt följd av Landmann Black Pearl  och Weber One-Touch som fick en delad andraplats.

 

Aftonbladet, 2009: När det gäller Gasolgrillarna i detta test, kammade Grand Hall 325 hem högsta betyg och blev bäst i test med fyra PLUS.
Lika många PLUS fick Weber Performer som tar hem förstapris i kategorin kolgrillar.

 

Smartson, 2009: I ett test av gasolgrillar hos Smartson blev Sunwind Opal Master  bäst i test med 21 av 25 poäng. Lite avskräckande kan dock prislappen vara eftersom det handlar om runt 10 000 kr för denna grill.


Expressen, 2009 (länk tyvärr borttagen): I ett heltäckande test av grillar i Expressen delades flest getingar ut till Weber Summit och Teja Smoker 1628 som båda fick betyget 5. Prislappen runt 25.000-35.000 kr innebär dock att dessa inte är tänkta för vem som helst, och därför kan det även vara intressant att nämna Grand Hall 325 och Scandy Garden Nordic som fick 4 getingar och har ett betydligt behagligare pris.


Smartson, 2008: I ett test av 10 grillar blev Weber Performer testvinnare med hela 22 av 25 poäng. På en delad andraplats kom Primus Trio och Grand Hall 325 som båda fick 21 poäng.

 

Bästa maten får du med en bra grill

Njut av sommarkvällarna med nygrillat från den bästa grillen!

 

Detta säger konsumenterna om sina grillar

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi även veta vad konsumenterna tycker. Experttester i all ära, men det är ju ändå användarna som oftast har längst erfarenhet av att använda grillarna. De kan också upptäcka saker som kanske först framkommer efter en längre tid.

 

När vi ser till användarna är det Webers grillar som ofta toppar listorna. Modeller som One-Touch, Performer och även Q-serien är mycket uppskattade. De flesta är överens om att en Webergrill är en god investering, oberoende av prisklass. Lovorden från svenska konsumenter haglar tätt och 13 av de 15 mest uppskattade grillarna på Prisjakt, är från Weber (jan 2018).

 

När det gäller Landmanns grillar  är konsumenterna inte alls lika positiva. De klagar på obegripliga monteringsanvisningar och dålig passform redan vid monteringen. Efter en kort tids användning rapporterar också flera svenska konsumenter att grillen är ostadig, rostar och färgen flagnar redan efter ett par grillningar. Helt enkelt - dålig kvalité. Detta gör att vi undviker Landmanns grillar tills de bevisar att grillarna inte bara är byggda för att vinna tester, utan också svenskarnas hjärtan.

 

 


Bonustips - Bästa grillkolet / briketter och tändarna

Kanske vill du även veta vilket som är det bästa grillkolet till din grill. Ett kol som ger dig lång grilltid, lite bös (små kolbitar) och så lite koldamm som möjligt. Då ska du läsa dessa tre test av grillkol och briketter:

 

1. Sommaren 2012 gjorde ICA-Kuriren ett test och resultatet överraskar. Du kan läsa hela testet här.

 

2. I Smartsons grillkolstest vann Icas grillbriketter. Läs testet här

 

3. Testfakta undersökte också briketter under sommaren 2014 och bäst blev även denna gång Weber grillbriketter med betyget 3,3 av 5,0. Samma vinnare som i Plus test (nummer 2 ovanför) alltså.
Det är inte alltid som dyrast är bäst, men i detta fall verkar det alltså vara så.

 

Vill du även köpa en bra tändare, den typ som brukar kallas gaständare, braständare eller grilltändare? Då får du hjälp av detta test som är utfört av Hyresgästföreningen. Det visar att det går lika bra att köpa en tändare för 10 kr som för 400 kr! Men - det gäller att välja rätt!

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående grill. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa grillen till det lägsta priset! Klicka på GRILLA, förlåt GILLA, så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.

 

Missa inte heller våra andra sammanställningar! Vi har bl.a. tagit reda på vilken som är den bästa kaffebryggaren, när du vill bjuda gästerna på gott kaffe efter grillningen. Eller varför inte föreviga kvällen med några bra kort. Vi har tester på systemkameror och även test på digitalkameror.

 

För att du ska få mer tid att grilla i sommar, rekommenderar vi dig att läsa våra tester av robotgräsklippare. Och ska du köpa värmepump, läs då här om den bästa luftvärmepumpen.