termos bäst i test - mattermos test

Termos bäst i test 2023 - varm dryck till utflykten

Ska du köpa termos och vill veta vilken som är bäst just nu? Då har du kommit helt rätt! 


Som vanligt här på Bäst i test Guiden har vi tittat på de olika termosar som experter har testat och vägt samman deras betyg med konsumenternas utlåtanden och där av fått fram våra testvinnare. Vi har tagit fram två vinnare från det uppskattade märket Thermos.


I testet kan du läsa om bästa termos samt bästa mattermos som håller din mat varm under lång tid. 


Våra toppval just nu

Termos mugg bäst i test

Thermos Light&Compact 1L

Termos bäst i test Thermos Light&Compact 1L
 • Håller värmen länge

 • Tål stryk

 • Enkel att hälla ur

 • Kan köras i diskmaskin

 • Inget handtag

Mattermos bäst i test

Thermos S/Steel King Food Jar

Termos bäst i test Thermos S/Steel King Food Jar
 • Håller värmen bra

 • Tät förslutning - inget läckage

 • Fällbar sked följer med

 • Öppningen kan bli väldigt varm

priser i samarbete med Prisjakt


Termos, även kallat vacuum bottle, är en pryl du måste ha i din ägo om du gillar friluftsliv. Att ha med varm choklad, kaffe, te, nudlar eller varmkorv är en riktig lyx, oavsett om det är under vandringen eller i skidbacken. Men för att det ska bli en riktig succé är det viktigt att den faktiskt håller värmen, och därför är isoleringsförmågan det viktigaste kravet att uppfylla.


Krav på en bra termos

 • Hålla värmen efter 12 timmar
 • Enkelt att rengöra termos
 • Stöttålig
 • Inte läcka
 • Enkel att hälla ur


Det finns många termosar som presterar bra idag. Kända märken är bland annat Stanley Classic Food Jar och Klean Kanteen. 


De flesta termosar är dock bristfälliga när det gäller konstruktion där den stora skillnaden blir uppenbar där förmågan att hålla värmen under längre tid är bristfällig och inte lika bra. Här presterar märket Thermos väldigt högt när det gäller experternas tester.
Termos bäst i test

Bästa termos för dryck just nu kommer från det kända märket Thermos. Det är en enkel variant som gör det den ska: håller värmen, är lätt att rengöra och enkel att hälla ur. Termos bäst i test just nu är Thermos Light & Compact.


Bästa termos just nu - Thermos Light&Compact

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på Thermos Light&Compact 1L Visa färre priser Visa fler priser

 

Thermos Light & Compact erbjuder god isoleringsförmåga oavsett ifall det är varmt eller kallt utomhus. Dock bör du förvänta dig att din dryck har svalnat av något ifall den förvaras väldigt kallt, till exempel vid -20°C. Annars håller den värmen i flera timmar: termosen håller din varma dryck i 12 timmar. Kalla drycker hålls kyliga i 24 timmar.


Positivt med Thermos Light & Compact är att den också går att köra i diskmaskinen. Detta underlättar rengöringen markant eftersom du slipper labba med en diskborste. Vill du dock göra en snabb rengöring är öppningen stor nog för en diskborste ska få plats.


Thermos Light & Compact är BPA fri vilket gör den säker för alla att använda. Istället för hård plast är termosen tillverkad i rostfritt stål och är stöttålig, vilket innebär att den tåler att åka i marken utan att någon större skada skall ske. Men skulle något hända som gör att den inte fungerar som den ska, har du hela 10 års garanti från Thermos. 


Dess volym är 1 L, men kommer även i två mindre format: 350 ml och 750 ml.

 

Detta tycker användarna om sitt köp

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi alltid reda på vad konsumenterna har att säga, det är ju trots allt de som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel:


"Lätt att använda och håller den lovade temperaturen."


"Mycket bra termos!"


"Funkar som den ska."


"Mycket bra när jag jämför med mina tidigare termosar."


"Mycket bra värmehållning."


"Kanon."


"Bra termos lätt för sin volym, dock stämmer ej att den rymmer 1L om man vill sätta i korken."


Här kan du köpa termosen till bäst pris

Allra bäst pris på Thermos Light & Compact får du när du beställer den online. Då kan du även få den levererad direkt till dörren, vilket är bekvämt och enkelt.

Mattermos bäst i test

Om du även vill ta med dig matsäck ut på vandringen är det bra med en mattermos. Dessa har en större öppning och är oftast lite mindre, för att hålla maten varm eller kall under längre tid. Efter att ha gått igenom experternas, och inte minst konsumenternas betyg, är det Thermos Steel King Food Jar som tar hem titeln som bäst i test. Även denna är tillverkad av Thermos, ett känt märke när det gäller de bästa mattermosarna.


Bästa mattermos just nu - Thermos S/Steel King Food Jar

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

Prisjakt de bästa priserna på Thermos S/Steel King Food Jar
prisjämfört med Prisjakt
Visa färre priser Visa fler priser


Denna mattermos håller värmen otroligt bra. Dar två lock, ett med gummikant som håller tätt och ser till att ingen luft sipprar ut samt ett som skruvas ovanpå detta. Det yttersta locket är i metall och är mest där för att skydda tätningen. Thermos S/Steel King Food Jar håller din varma mat varm i 9 timmar och din kalla mat kall i 14 timmar.


Den rymmer 470 ml och tar väldigt lite plats i ryggsäcken. Detta gör den perfekt att ha med sig ut på vandringen eller till jobbet. Att använda en mattermos är enkelt men det rekommenderas att du fyller den så gott det går eftersom det gör att värmen hålls bättre. 


Innan du lägger i maten i din är det en bra idé att hetta upp denna i förväg, det kommer göra att temperaturen hålls ännu bättre; koka upp vatten, häll i termosen och låt stå en stund. Lägg sedan i maten.


Samma sak gäller ifall du ska äta något kallt – men ställ den då i frysen en stund. Vid nedkylning är det viktigt att locket inte är på, då detta gör att nedkylningen går långsammare.


Vid köp av Steel King Food Jar får du även med en rostfri sked som sitter på locket. Detta gör Steel King Food Jar till den optimala kompanjonen att ha med sig på vandringen. När du väl kommer hem igen rengörs den enkelt eftersom alla delar går att köra i diskmaskinen.


Thermos ger dig 10 års garanti.

 

Detta tycker användarna om Steel King Food Jar

"Väldigt bra mattermos för både varmt och kallt. Dessutom är den absolut snyggast i mitt tycke. Flera färger att välja på."


"Bra storlek. Skeden som sätts i locket är bra. Maskindisk går, men manuell disk är rekommenderad. Inte stött på något negativt ännu."


"Mycket trevlig mattermos som har både snygg design och ett smidigt format. Kvaliteten är också, precis som med alla andra produkter från Thermos, väldigt hög och det lilla ihopfällbara besticket som medföljer är ett stort plus. Trots sin storlek får det plats en rejäl portion mat som räcker till en vuxen person. Tips: Fyll upp termosen med varmt vatten som nått kokpunkten någon minut, så håller maten värmen längre."


Här kan du köpa mattermosen till bäst pris
Köpguide

Här kommer några tips på vad du ska tänka på när du ska köpa termos:


 • Kapacitet - Välj en storlek som passar dina behov, tänk på att en stor termos tar mer plats än en mindre men kan samtidigt värma mer. 
 • Material - Rostfritt stål är att föredra eftersom det är mest hållbart. Men det kan också vara tungt. Vill du ha en lätt termos är plast ett bra alternativ också. 
 • Värmeisolering - Termosen ska ha bra värmeisolering och kunna hålla din dryck och mat varm eller kall i flera timmar.
 • Stängningsmekanism - Se till att stängningsmekanismen är tät och säker för att undvika läckage samt att din mat ska bli kall/varm. 
 • Bärhandtag - Bra ifall du ska på utflykt med familjen!
 • Lätt att rengöra - Desto enklare termosen är att rengöra, desto mindre hygienproblematik och smakförändringar på grund av tidigare matrester. 
 • Portionskopp - Praktiskt för att inte behöva ta med en egen mugg.
Jämför termos


Material:
Värmehållning:
Håll kall funktion:
Kapacitet:
Tillbehör:
Tål maskindisk:
Dubbelvägg:
Thermos Light&Compact 1L
Thermos Light&Compac...
Termos mugg bäst i...
Rostfritt stål
12 timmar
24 timmar
1000 ml
0
Ja
Ja
Thermos S/Steel King Food Jar
Thermos S/Steel King...
Mattermos bäst i t...
Rostfritt stål
9 timmar
14 timmar
470 ml
1
Ja
Ja
Så gjorde vi testet

När det gäller termosar är det viktigt att de kan hålla kalla saker kalla, och varma saker varma. Med andra ord ska isoleringen vara helt felfri och det ska ta länge innan temperaturen förändras. Därför föredras dubbelväggiga termosar med vakuum mellan väggarna mer effektiva eftersom de helt enkelt ger bättre isolering. De termosar som vi har med i vårt test har båda två dubbelväggar som isolerar väl och håller din mat varm eller kall. 


Sedan är termosarna också stöttåliga och erbjuder bra funktioner som lock, kopp och sked - vilket gör de mer användarvänliga då du slipper ta med extra prylar när du ska på utflykt. 


Men förutom att termosarna är bra är de också hyllade av experterna och vanliga svenska användare. Detta talar för att termosarna håller vad de lovar och presterar bra. Bland annat hyllas de båda för att de håller värmen/kylan under lång tid samt att de har bra hållbarhet och tåler sig en smäll. 


Testvinnare


Test termos - experternas omdömen

Testfakta: I Testfaktas test var det Thermos Light & Compact som tog hem förstaplatsen. Denna termos var den som höll värmen bäst samtidigt som den var enkel att hälla ur samt att den är enkel att rengöra.


Matgeek: I Matgeeks termos test hälldes kokande vatten ner i termosar som sedan fick stå i 24 timmar. Här klarade Thermos Light & Compact av alla delmoment galant och är en av de som håller högst värme efter 24 timmar (62°C). Andra modeller i testet kom från bland annat Klean Kanteen, Stanley och Tefal. Sämst i detta test blev Hydro Flask Coffee, där temperaturen sjönk till låga 25 grader celsius efter 24 timmar.


The Spruce Eats: I detta test utses Thermos King Food Jar till bäst mat termos överlag. Bland fördelarna skriver de att den håller värmen länge samt att dess täta förslutning hindrar läckor från att ske. Bland nackdelarna skriver de att lamineringen åker av efter en tids bruk. Detta är dock inget som påverkar mattermosens prestanda.


Råd o Rön: I Råd & Röns test av termosar år 2021 utsågs Thermos Light & Compact till vinnare. Dock har hamnar den på efterkälken i 2022-års test och får endast 66 poäng.
kaffemugg termos

Håll dryck och mat varmt med den bästa termosen!


Tips 1: En annan bra pryl som är bra att ha med sig ut i naturen är en radio som aldrig slutar, en så kallad vevradio. Läs därför vårt test om den bästa vevradion just nu!


Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har termos rea på ovanstående termosar. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = de bästa termosarna till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Vanliga frågor och svar

 • Hur är en termos uppbyggd?
  I termosar finns två väggar. Mellan dessa väggar är ett vakuum skapat.
 • Hur fungerar en termos?
  Vakuumet mellan väggarna hindrar luft från att värmas upp. Detta isolerar de olika väggarna från varandra vilket hindrar vätskan och maten från att minska för mycket i temperatur.
 • Hur gör man en termos?
  Ta en vanlig PET-flaska och tejpa fast tidningspapper och aluminiumfolie till flaskan. Detta ger en viss isolering som håller din dryck varm.
 • Hur rengör man rostfri termos?
  Ta en diskmaskinstablett och släpp ner i termosen. Fyll sedan på med hett vatten och låt detta stå över natten. Skölj sedan noggrant ur så allt diskmedel försvinner.
 • Hur länge håller kaffe i termos?
  En bra modell håller ditt kaffe varmt i några timmar. Men detta beror givetvis på hur kallt det är utomhus. Är det flera minusgrader är ett genomsnitt runt 3 timmar.
Bäst i test Guidens tester för bästa friluftslivet samt jakt & fiskePhilip Andrén

Bäst i test: Termos

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Testet uppdaterades senast