termos bäst i test - mattermos test

Termos bäst i test 2022

Ska du köpa termos eller mattermos? Då har du kommit helt rätt! I vårt termos och mattermos test har vi tagit reda på vilka termosar som är bäst i test just nu. Detta har vi tagit reda på genom att läsa experternas betyg, både i tidningar och på internet. Och inte nog med det!


Vi har även tagit reda på vilka termosar som de svenska konsumenterna uppskattar allra mest, allt för att du ska kunna göra ett klokt beslut och undvika dyra och dåliga felköp.


I testet kan du läsa om


Termos mugg bäst i test

Thermos Light&Compact 1L

Termos bäst i test Thermos Light&Compact 1L
 • Håller värmen länge

 • Tål stryk

 • Enkel att hälla ur

 • Kan köras i diskmaskin

Mattermos bäst i test

Thermos S/Steel King Food Jar

Termos bäst i test Thermos S/Steel King Food Jar
 • Håller värmen bra

 • Tät förslutning - inget läckage

 • Fällbar sked följer med

priser i samarbete med Prisjakt


Termos, även kallat vacuum bottle, är en pryl du måste ha i din ägo om du gillar friluftsliv. Att ha med varm choklad, kaffe, te, nudlar eller varmkorv är en riktig lyx, oavsett om det är under vandringen eller i skidbacken. Men för att det ska bli en riktig succé är det viktigt att den faktiskt håller värmen, och därför är isoleringsförmågan det viktigaste kravet att uppfylla. 


Så funkar en termos

Isoleringen i en kommer till tack vare dubbla väggar med ett vakuum emellan. Luft kan alltså inte komma in och kyla ner innehållet. När isoleringen är bristfällig beror det på läckage, dvs är termosen inte tät nog. Och det är främst här som kvaliteten av de olika termosarna spelar som störst roll. En riktigt bra termos är väldigt tät och tåler dessutom en del smällar utan att orsaka läckage.

 

Utöver en vanlig termos finns även modeller för mat. Dessa har en större öppning för att du enklare skall komma åt maten. Givetvis innebär den större öppningen en större risk för läckage och det gäller därför att skruva åt korken ordentligt. Här är det ofta bättre med en skruvkork snarare än en automatkork (dessa tenderar att läcka mer). Men automatkorkarna är även svårare att hålla rena. När det gäller mattermos rekommenderas att du inte tar med en stor termos - om inte denna fylls till toppen. Detta eftersom desto mer fri luft som finns i termosen att fylla, desto enklare kyls maten ned.  

 

Våra krav på testvinnaren:

 • Hålla värmen efter 12h
 • Enkelt att rengöra termos
 • Stöttålig
 • Inte läcka
 • Enkel att hälla ur


Andra bra tillverkare av termosar är bland annat Stanley Classic Food Jar och Klean Kanteen. När det gäller prestandan hos de andra tillverkarna fungerar dess konstruktion till stor del lika bra. Den stora skillnaden blir uppenbar när det gäller hur lång tid de olika termosarna klarar av att hålla värmen. Här presterar märket Thermos väldigt högt när det gäller experternas tester. 

 Bäst i test termos

Bästa termos för dryck just nu kommer från det kända märket Thermos. Det är en enkel variant som gör det den ska: håller värmen, är lätt att rengöra och enkel att hälla ur. Termos bäst i test just nu är Thermos Light & Compact.


Bästa termos just nu - Thermos Light&Compact

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 4 oktober 2022

De bästa priserna på Thermos Light&Compact 1L

 

Thermos Light & Compact erbjuder god isoleringsförmåga oavsett ifall det är varmt eller kallt utomhus. Dock bör du förvänta dig att din dryck har svalnat av något ifall den förvaras väldigt kallt, till exempel vid -20°C. Annars håller den värmen i flera timmar: termosen håller din varma dryck i 12h. Kalla drycker hålls kyliga i 24h.

 

Positivt med Thermos Light & Compact är att den också går att köra i diskmaskinen. Detta underlättar rengöringen markant eftersom du slipper labba med en diskborste. Vill du dock göra en snabb rengöring är öppningen stor nog för en diskborste ska få plats.


Thermos Light & Compact är BPA fri vilket gör den säker för alla att använda. Istället för hård plast är termosen tillverkad i rostfritt stål och är stöttålig, vilket innebär att den tåler att åka i marken utan att någon större skada skall ske. Men skulle något hända som gör att den inte fungerar som den ska, har du hela 10 års garanti från Thermos. 


Dess volym är 1L, men kommer även i två mindre format: 350ml och 750ml. 

 

Detta tycker användarna om sitt köp

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi alltid reda på vad konsumenterna har att säga, det är ju trots allt de som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel:


"Lätt att använda och håller den lovade temperaturen."


"Mycket bra!"


"Funkar som den ska."


"Mycket bra när jag jämför med mina tidigare termosar."


"Mycket bra värmehållning."


"Kanon."


"Bra termos lätt för sin volym, dock stämmer ej att den rymmer 1L om man vill sätta i korken."


Här kan du köpa termosen till bäst pris

Allra bäst pris på Thermos Light & Compact får du när du beställer den online. Då kan du även få den levererad direkt till dörren, vilket är bekvämt och enkelt.

Thermos mattermos bäst i test

Om du även vill ta med dig matsäck ut på vandringen är det bra med en mattermos. Dessa har en större öppning och är oftast lite mindre, för att hålla maten varm eller kall under längre tid. Efter att ha gått igenom experternas, och inte minst konsumenternas betyg, är det Thermos Steel King Food Jar som tar hem titeln som bäst i test. Även denna är tillverkad av Thermos, ett känt märke när det gäller de bästa mattermosarna.


Bästa mattermos just nu - Thermos S/Steel King Food Jar

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 4 oktober 2022

Prisjakt de bästa priserna på Thermos S/Steel King Food Jar
prisjämfört med Prisjakt


Denna mattermos håller värmen otroligt bra. Dar två lock, ett med gummikant som håller tätt och ser till att ingen luft sipprar ut samt ett som skruvas ovanpå detta. Det yttersta locket är i metall och är mest där för att skydda tätningen. Thermos S/Steel King Food Jar håller din varma mat varm i 9 timmar och din kalla mat kall i 14 timmar.


Den rymmer 470ml och tar väldigt lite plats i ryggsäcken. Detta gör den perfekt att ha med sig ut på vandringen eller till jobbet. Att använda en mattermos är enkelt men det rekommenderas att du fyller den så gott det går eftersom det gör att värmen hålls bättre. Innan du lägger i maten i din är det en bra idé att hetta upp denna i förväg, det kommer göra att temperaturen hålls ännu bättre; koka upp vatten, häll i termosen och låt stå en stund. Lägg sedan i maten.


Samma sak gäller ifall du ska äta något kallt – men ställ den då i frysen en stund. Vid nedkylning är det viktigt att locket inte är på, då detta gör att nedkylningen går långsammare.


Vid köp av Steel King Food Jar får du även med en rostfri sked som sitter på locket. Detta gör Steel King Food Jar till den optimala kompanjonen att ha med sig på vandringen. När du väl kommer hem igen rengörs den enkelt eftersom alla delar går att köra i diskmaskinen.

 

Thermos ger dig 10 års garanti. 

 

Detta tycker användarna om Steel King Food Jar

"Väldigt bra mattermos för både varmt och kallt. Dessutom är den absolut snyggast i mitt tycke. Flera färger att välja på."


"Bra storlek. Skeden som sätts i locket är bra. Maskindisk går, men manuell disk är rekommenderad. Inte stött på något negativt ännu."


"Mycket trevlig mattermos som har både snygg design och ett smidigt format. Kvaliteten är också, precis som med alla andra produkter från Thermos, väldigt hög och det lilla ihopfällbara besticket som medföljer är ett stort plus. Trots sin storlek får det plats en rejäl portion mat som räcker till en vuxen person. Tips: Fyll upp termosen med varmt vatten som nått kokpunkten någon minut, så håller maten värmen längre."


Här kan du köpa mattermosen till bäst pris
Test termos - experternas omdömen

Testfakta: I Testfaktas test var det Thermos Light & Compact som tog hem förstaplatsen. Denna termos var den som höll värmen bäst samtidigt som den var enkel att hälla ur samt att den är enkel att rengöra.


Matgeek: I Matgeeks termos test hälldes kokande vatten ner i termosar som sedan fick stå i 24h. Här klarade Thermos Light & Compact av alla delmoment galant och är en av de som håller högst värme efter 24h (62°C). Andra modeller i testet kom från bland annat Klean Kanteen, Stanley och Tefal. Sämst i detta test blev Hydro Flask Coffee, där temperaturen sjönk till låga 25°C efter 24h.


The Spruce Eats: I detta test utses Thermos King Food Jar till bäst mat termos överlag. Bland fördelarna skriver de att den håller värmen länge samt att dess täta förslutning hindrar läckor från att ske. Bland nackdelarna skriver de att lamineringen åker av efter en tids bruk. Detta är dock inget som påverkar mattermosens prestanda.


Fjälldrottningen: Tycker att Primus TrailBreak Lunch Jug är en bra mattermos med stor öppning som gör den enkel att äta ur. Fjälldrottningen tycker dock att Thermos King Food Jar är den som toppar då den håller värmen allra bäst och dessutom kommer med en medföljande sked.


Råd o Rön: I Råd & Röns test av termosar utsågs Thermos Light & Compact till vinnare.

kaffemugg termos

Håll dryck och mat varmt med den bästa termosen!


Tips 1: En annan bra pryl som är bra att ha med sig ut i naturen är en radio som aldrig slutar, en så kallad vevradio. Läs därför vårt test om den bästa vevradion just nu!


Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har termos rea på ovanstående termosar. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = de bästa termosarna till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Vanliga frågor och svar

 • Hur är en termos uppbyggd?
  I varje modell finns två väggar. Mellan dessa väggar är ett vakuum skapat.
 • Hur fungerar en termos?
  Vakuumet mellan väggarna hindrar luft från att värmas upp. Detta isolerar de olika väggarna från varandra vilket hindrar vätskan och maten från att minska för mycket i temperatur.
 • Hur gör man en termos?
  Ta en vanlig PET-flaska och tejpa fast tidningspapper och aluminiumfolie till flaskan. Detta ger en viss isolering som håller din dryck varm.
 • Hur rengör man rostfri termos?
  Ta en diskmaskinstablett och släpp ner i termosen. Fyll sedan på med hett vatten och låt detta stå över natten. Skölj sedan noggrant ur så allt diskmedel försvinner.
 • Hur länge håller kaffe i termos?
  En bra modell håller ditt kaffe varmt i några timmar. Men detta beror givetvis på hur kallt det är utomhus. Är det flera minusgrader är ett genomsnitt runt 3 timmar.
Bäst i test Guidens tester för bästa friluftslivet

Philip Andrén

Bäst i test: Termos

Testet skrevs och uppdaterades senast