Bilförsäkring bäst i test, risjämförelse bilförsäkringar, bäst bilförsäkring, bästa bilförsäkringen, bästa försäkringsbolaget bil

Bästa bilförsäkringen 2024: Bilförsäkring bäst i test

Om du vill ha den bästa bilförsäkringen till bäst pris har du kommit helt rätt! Vi har pratat med experterna, fått offerter från alla de stora försäkringsbolagen så du kan jämföra bilförsäkringarna med varandra, och viktigast av allt; tagit reda på vad svenska konsumenter tycker om sin bilförsäkring. 


Det finns ingen ensam testvinnare när det gäller bilförsäkringar eftersom det är många olika aspekter att ta hänsyn till, men nedan har vi listat de bästa bilförsäkringarna i Sverige. På så sätt kan du lätt hitta den bästa bilförsäkringen för dig.Jämför bilförsäkringar

Självrisk från:
Bindningstid:
Självriskreducering:
Bäst i test bilförsäkringen 2024 - Ica bilförsäkring - Bäst i test
Ica bilförsäkring
1500 kr
12 mån
Ja
Bäst i test bilförsäkringen 2024 - OKQ8 bilförsäkring - Bäst i test
OKQ8 bilförsäkring
0 kr
Ingen
Ja
Bäst i test bilförsäkringen 2024 - OKQ8 bilförsäkring - Bäst i test
OKQ8 bilförsäkring
0 kr
Ingen
Ja
Bäst i test bilförsäkringen 2024 - Folksam bilförsäkring - Bäst i test
Folksam bilförsäkrin...
1500 kr
12 mån
Ja
Bäst i test bilförsäkringen 2024 - Trygg Hansa bilförsäkring - Bäst i test
Trygg Hansa bilförsä...
1000 kr
12 mån
Ja
Bäst i test bilförsäkringen 2024 - IF bilförsäkring - Bäst i test
IF bilförsäkring
1500 kr
12 mån
Ja

I testet tittar vi på bilförsäkringar ifrån: Du kan också snabbt och enkelt jämföra bilförsäkringar hos Compricer.

Varför behöver jag en bilförsäkring?

En bilförsäkring är inte bara en lagstadgad nödvändighet - den är din ekonomiska skyddsvakt på vägarna. I Sverige är det lag på att åtminstone ha en trafikförsäkring. Utan denna kritiska komponent i ditt försäkringsskydd, exponerar du dig för en daglig böter på 177 SEK. Detta grundskydd, som ofta rankas som en av de billigaste bilförsäkringarna, erbjuder en basal nivå av trygghet. Men för att navigera bort från ekonomiska bakslag efter en olycka, kan en mer omfattande försäkring vara avgörande.


Detta betyder de olika bilförsäkringarna:

 • Trafikförsäkring: En trafikförsäkring är obligatorisk och ersätter alla person- och sakskador du vållat bilen. Den ersätter dock inga skador på din egna bil. 
 • Halvförsäkring: Innehåller vanligen trafik-, stöld-, brand-, glas-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring (betalar kostnaden för juridiskt ombud för dig). 
 • Helförsäkring: En helförsäkring består av både halvförsäkring och vagnskadeförsäkring. Då kan du även få ersättning på din egna bil, t.ex. vid bilolycka eller skadegörelse. Om du använder bilen mycket och dagligen är en helförsäkring definitivt det bästa skyddet. Tänk dock på att ett större skydd kan påverka priset mycket, särskilt ifall du har en historik av tidigare skador på bil eller många böter sedan tidigare.


OBS! De flesta nya bilarna som säljs i Sverige har en vagnskadegaranti som motsvarar vagnskadeförsäkringen. Denna garanti brukar gälla i 3 år.
Vilken försäkring bör du ha?

Att veta vilken av alla olika bilförsäkringarna du ska välja är inte det allra enklaste, därför har vi listat de bästa bilförsäkringarna i Sverige just nu. I vår undersökning har vi utgått från ett konstgjort scenario för att få fram detaljer om priser hos respektive försäkringsbolag. Offerterna har vi sedan jämfört mot varandra. 


Vår försöksperson är en man i 40-årsåldern med en medelstor bil för att göra testet så realistiskt som möjligt. Efter att ha fått fram offerter från diverse försäkringsbolag har vi jämfört bilförsäkringarna mot varandra och sedan kommit fram till de bästa.


Det som ofta gör det svårt att välja bilförsäkring är att det oftast inte räcker att titta på månadspremien, alltså vilken som är den billigaste bilförsäkringen. Det finns nämligen flera viktiga saker att hålla koll på:


 • Maskinskadeförsäkring: Ingår i halv- och helförsäkring och ersätter dig ifall motorn skulle haverera. Oftast är denna försäkring dock begränsad, och slutar (i de flesta fall) gälla efter att bilen blir 8 år gammal eller har kört över 12.000 mil. Det är sällan ett problem för de med nya bilar med att få en maskinskadeförsäkring, men om din bil är av äldre modell eller har gått långt kan det vara svårt att hitta ett försäkringsbolag som vill ge dig en maskinskadeförsäkring.
 • Självrisker: Är det som skiljer sig mest mellanförsäkringsbolagen. Ibland används fast pris och ibland kör bolagen på en procentsats. Genomgående hos försäkringsbolagen är dock att en billigare självrisk ger en dyrare månadspremie och vice versa.
 • Maxbelopp för extrautrustning: Är viktigt att undersöka då det inte är helt säkert att försäkringsbolaget ersätter dina dyra fälgar som du insisterat att lägga en halv förmögenhet på. För att undvika frustration är det bra att ha koll på vad maxbeloppet för extrautrustning ligger på.
 • Tilläggsförsäkringar: Försäkringar du kan teckna som bl.a. ger dig rätt till hyrbil och självriskreducering. I vissa försäkringar ingår sådant i hel- eller halvförsäkringen. En vanlig tilläggsförsäkring är t.ex. självriskreducering vid viltolycka, vilket är bra om du bor på ett ställe där det förekommer mycket vilt på vägarna.


Billån? Låna upp till 600.000 kr utan kontantinsats.
Vad påverkar min månadspremie? 

Det finns flera faktorer som spelar in när det kommer till kostnaden på din bilförsäkring: Hur gammal du är, hur länge du har haft körkort, var du bor, tidigare olycksfall på vägen, och fram tills 2012 spelade även kön en roll. När det kommer till ålder så brukar de flesta bolagen definiera förare under 24-25 år som unga, vilket bidrar till en mycket högre premie än om du hade varit äldre. 


Vart du bor spelar roll då försäkringsbolag delar in områden i "risk-zoner" som t.ex. Stockholms innerstad där det är trångt, högt tempo och mycket trafik. Är du kund och bor i dessa områden kan det nästan kännas som en skrämseltaktik då premien blir såpass hög. Andra, opportunistiska bolag, vill däremot ha kunder från risk-zonerna och sätter därför priset därefter. 


I en undersökning som Expressen gjorde för ett par år sedan är det drygt 2000 kronor dyrare att försäkra en bil i Stockholm än i Västerbotten.  


Testvinnarna - bästa bilförsäkringarna 2024: 

I testet listar vi bilförsäkringar från följande försäkringsbolag: ICA bilförsäkringar, Hedvig, OKQ8, evoli, Trygg Hansa, IF, Folksam


Bilförsäkring test, jämför bilförsäkring, billigaste bilförsäkring, ICA bilförsäkring prisvärd bilförsäkring,

Bilförsäkring ICA Försäkring


 

Se dagens aktuella pris


ICA bilförsäkring med högt betyg

ICA bilförsäkring har mottagit imponerande betyg från Konsumenternas försäkringsbyrå, med en stolt totalpoäng på 4.4 av 5. När det kommer till kostnaden erbjuder denna försäkring hos ICA en attraktiv månadspremie som är lika bra som deras service - endast 449 SEK. För de som söker extra skydd, står pluspaketet till tjänst för 534 SEK/månad, vilket inbegriper flera tilläggsförsäkringar såsom hyrbil, assistans och ett omfattande självriskelimineringsskydd. 


Självrisksreducering: En ekonomisk väktare

Med pluspaketet, om du drabbas av en ersättningsbar skada som överstiger din vagnskadeförsäkrings självrisk på 3500 SEK, träder självriskelimineringen in och täcker kostnaden upp till 10.000 SEK. Dessutom kan självrisken justeras för att optimera månadspremien, medan självrisken för andra skador, såsom de täckta av trafikförsäkring eller vid händelser som stöld, inbrott, och skador på glasrutor eller motor, hålls på en konkurrenskraftig nivå på 1500 SEK. 


Bonusar och bindningstid

Förutom ett bra skydd kommer ICAs bilförsäkring med en extra fördel - ICA-bonusen. Denna bonus kan användas för ytterligare besparingar vid dina matinköp, vilket gör ICA Försäkring till ett smart val för både bil och plånbok. Dessutom, med en bindningstid på endast ett år, ger ICA dig flexibiliteten att välja det skydd som passar ditt liv utan långsiktiga begränsningar. 


Jämför bilförsäkring nu


Eller jämför bilförsäkringar hos Compricer
Hedvig bilförsäkring, billig och bra bilförsäkring, vilken är den bästa bilförsäkringen, bästa bilförsäkring idag

Hedvig bilförsäkring 

Se dagens aktuella pris


Förenklad försäkringshantering med Hedvig

Hedvig lovar enkelhet i varje steg, och erbjuder en smidig upplevelse utan bindningstid. Allt från skaderapportering till daglig kundservice fram till kl. 20, är tillgängligt direkt i deras enkla app. 


Effektiv skadeanmälan direkt i din ficka

Det som blir väldigt enkelt när du tecknar en bilförsäkring hos Hedvig är att processen för skadeanmälan är otroligt enkel tack vare deras app. Dessutom går det väldigt fort också - i genomsnitt tar det bara sex minuter att hantera ett ärende. Med möjligheten att spela in och skicka in skadeanmälningar, accelererar Hedvig upplevelsen av skadehantering till höga nivåer av effektivitet. 


Flexibla val och bärgningsservice

När det är dags för reparation, ger Hedvig dig friheten att välja vilken verkstad du föredrar. Och om olyckan skulle vara framme, är bärgning till verkstad en självklarhet som ingår i både hel- och halvförsäkringarna. 


Försäkring anpassad efter bilens ålder

För nyare bilar, med en ålder på under tre år, är vagnskadegarantin en trygg punkt som eliminerar behovet av en helförsäkring. Hedvigs halvförsäkring täcker de flesta eventualiteter, förutom vagnskada - något som kan kompletteras med en helförsäkring om behovet uppstår. 


Rättvis självrisk oavsett ålder

Till skillnad från många andra försäkringsbolag tar Hedvig ingen högre självrisk för yngre bilägare, även om premien anpassas för förare under 25. Med en självrisk på 5000 kronor för vagnskada och 1750 kronor för bärgning är prisstrukturen mycket tydlig, vilket uppskattas!


Köra bil utomlands

Även när du rör dig utanför Sverige kan du känna dig trygg då Hedvigs försäkring gäller i de flesta europeiska länderna. 


Kundnöjdhet som speglar kvalitet

Hedvig har det högsta betyget hos Trustpilot av alla bilförsäkringar i detta test. Med ett betyg på 4,3, framhäver kunder särskilt hur snabb och smidig skadehanteringen och ersättningsprocessen är hos Hedvig, ett starkt kvitto för deras service. 


Jämför bilförsäkring nu


Eller jämför bilförsäkringar hos Compricer.


OKQ8 bilförsäkring, vilken bilförsäkring är bäst, billigaste och bästa bilförsäkringen, bilförsäkring jämför, bästa helförsäkring bil, bästa billigaste bilförsäkringen

Bilförsäkring OKQ8

Se dagens aktuella pris


OKQ8 Bilförsäkringar: Prisvärt men hur täckande?

OKQ8 Bilförsäkring erbjuder paket av hel- och halvförsäkringar som initialt verkar vara bland de mest förmånliga på marknaden. Priserna lockar utan tvekan, men frågan som lurar är; hur omfattande är skyddet egentligen. 


BackUp: En tilläggsförsäkring med begränsningar

Det som vid första anblicken ser ut som en allomfattande tilläggsförsäkring, OKQ8 BackUp, ger visserligen ett bredare skydd för en relativt låg månadskostnad på 125 kronor. Men det finns en uppsättning villkor som begränsar dess användbarhet. Medan den täcker allt från punkteringar till stöld, är ersättningen för varje skadehändelse maximerad till 3000 kronor. För den som råkar ut för större skador, kan detta tak snabbt visa sig vara otillräckligt. Här nedan kan du se delar av försäkringens innehåll. 


Försäkringstillägget OKQ8 BackUp:

 • Punktering 
 • Nyckelförlust
 • Vagnskada – plåtskada och lackskada vid kollision, dikeskörning eller parkeringsrelaterad skada. 
 • Vid stenskott, sprucken eller krossad bilruta
 • Driftstopp eller stöld - du får hyrbil under den tid som fordonet är på verkstad eller borta.
 • Feltankning
 • Räddning eller bärgning – förare och passagerare får hjälp om bil eller förare skadas under färd. Är kostnaden för bärgning/räddning mindre än självförsäkringen som betalas till ditt försäkringsbolag ersätts istället den faktiska kostanden med högst 3000SEK.


Flexibilitet

Flexibiliteten som OKQ8 BackUp erbjuder genom avsaknaden av bindningstid kan tolkas som både en fördel och en potentiell nackdel. Det är bekvämt att kunna avsluta tillägget när som helst, men det signalerar också en möjlig brist på långsiktigt engagemang från försäkringsgivarens sida. 


Utbetalningstider: Snabbt men inte alltid säkert

OKQ8 lovar snabba utbetalningstider, vilket är lovvärt. Dock är processen för att få en skada "godkänd" inte alltid lika kvick. I vissa fall kan det krävas ytterligare dokumentation och granskning, vilket förlänger väntetiden. 


Partnerskap med AIG: 

OKQ8 BackUp går genom AIG Försäkringar - en jätte på försäkringsmarknaden. Medan det ger en känsla av stabilitet, är det värt att notera att större försäkringsbolag inte alltid innebär personlig service. Kunder har därför rapporterat känslan av att vara en i mängden snarare än en uppskattad kund. 


Jämför bilförsäkring nu


Eller jämför bilförsäkringar hos Compricer. Compricer

Evoli bilförsäkring, bästa och billigaste bilförsäkringen, bra bilförsäkring, assistansförsäkring bäst i test, bilförsäkringar bäst i test, bäst i test bilförsäkring

Bilförsäkring evoli


 


Se dagens aktuella pris


Evoli bilförsäkring: Smart för de skötsamma

Evoli presenterar sig som den optimala försäkringen för dig över 30 som lever ett olycksfritt bilägarliv. Deras flexibilitet är imponerande - ingen bindningstid betyder att du kan säga upp din försäkring med omedelbar verkan om den inte lever upp till förväntningarna. 


Priser och självrisker

På prispunkten är Evoli lockande, särskilt med tanke på de lägre månadskostnaderna för kunder som inte ofta behöver göra anspråk. Självriskerna varierar - 2000 kronor för trafik och räddning, 4000 kronor för stöld och brand, och 4000 till 18000 kronor för vagnskador beroende på skadans omfattning och bilens ålder. Evoli tillämpar en högre självrisk för motor- och maskinskador på äldre bilar, vilket kan bli en kostnadspost för ägare av äldre modeller.


Skyddet i detalj

Evoli erbjuder både hel- och halvförsäkring med det skydd du förväntar dig: från trafik och personskador till rättskydd och bärgning. Halvförsäkringen ger ett grundläggande skydd, men det är helförsäkringen som täcker vagnskador - en kostnad som snabbt kan bli hög utan försäkring. Men begränsningen på maskinskyddet för bilar över 8 år eller med hög körsträcka kan vara en avskräckande faktor för många. 


Service och kundnöjdhet

Kunder uppskattar den snabba och tillgängliga kundtjänsten, och Evoli verkar leva upp till sitt rykte när det gäller snabb respons. Men återigen, det riktiga provet på en försäkringsgivare är deras förmåga att hantera krävande ärenden. 


Slutgiltig åsikt

Evoli bilförsäkringen kan vara ett bra val för den målgrupp som sällan råkar ut för olyckor och som uppskattar möjligheten till en snabb avveckling om så önskas. Men för en potentiell kund är det kritiskt att väga de initiala besparingarna mot riskerna och begränsningarna i täckningen, särskilt om din bil har några år på nacken eller om du kör längre sträckor.


Jämför bilförsäkring nu


Eller jämför bilförsäkringar hos Compricer.
Trygg Hansa bilförsäkring test - bästa bilförsäkringen 2023, bilförsäkring bäst i test, bäst bilförsäkring,

Trygg Hansa bilförsäkring
Se dagens aktuella pris


Trygg Hansa: Kvalitet som reflekteras i kostnaden

Trygg Hansa har fått toppbetyg från Konsumenternas. Med totalpoäng på 4.6 av 5 och en kundnöjdhet på 71% signalerar de en hög standard av service och kundupplevelse. De medger att deras premier ligger över genomsnittet, men motiverar detta med en "fenomenal skadehantering", där 92% av fallen löses till kundens fördel redan vid det första mötet med en handläggare. 


Månadspremie och självrisk

I våra tester låg månadspremien för deras "Stor"-paket på 511 kronor, vilket kan upplevas som hög av många. Detta håller dock grundsjälvrisken låg, ställd till 750 kronor för en rad vanliga skador och incidenter, vilket är attraktivt. Men för vagnskador - en ofta dyrare och mer omfattande skadekategori - börjar självrisken på 4500 kronor. Denna siffra kan höjas till 6000 kronor för att pressa ned den månatliga kostnaden, vilket kan vara en fördel om du har råd att riskera mer vid en eventuell skada. 


Tilläggsförsäkringar: Inkluderat i paketet

Trygg Hansa sticker du genom att inkludera alla tilläggsförsäkringar i sin "Stor"-försäkring, vilket är ett plus för den som söker ett omfattande skydd utan att behöva oroa sig för att lägga till extra försäkringar och därmed öka kostnaden. 


Bindningstid: Ett års åtagande

Med en bindningstid på ett år, åtar sig kunden till Trygg Hansa för en bestämd tid, vilket ger en större försäkringsstabilitet, men också mindre flexibilitet jämfört med konkurrenter som erbjuder lösningar utan bindningstid. 


Sammanfattning av Trygg Hansa

Trygg Hansa imponerar med sin skadehantering och höga kundnöjdhet. Men det priset de begär visar en tjänst som kanske inte passar alla plånböcker. Självriskerna är definitivt konkurrenskraftiga, speciellt vid mindre skador, men det är viktigt att vara medveten om högre kostnader vid större skador. Det inkluderande tilläggsskyddet är en klar fördel. 


Jämför bilförsäkring nu


Eller jämför bilförsäkringar hos Compricer.
IF bilförsäkring, bästa halvförsäkring bil, bilförsäkring jämför, bästa försäkringsbolaget bil

Bilförsäkring IF


 

Se dagens aktuella pris


Höga betyg för IFs stora bilförsäkring

IFs stora bilförsäkring har belönats med imponerande 4.6 av 5 poäng hos Konsumenternas. Med en konkurrenskraftig månadspremie på 468 kronor i vårt senaste test, erbjuder IF en balans mellan kostnad och kvalitet som är svår att matcha. 


Detaljer om självrisken

Självrisken för vagnskada är ligger på 3500 kronor, men kan höjas för att sänka månadskostnaden, vilket gör det möjligt att skräddarsy försäkringen till viss mån. För andra vanliga skadetyper som trafikrelaterade incidenter, stöld, inbrott, samt skador på glassrutor, brand och motor-/elektronikskador, ligger självrisken på 1500 kronor. Dessa nivåer av självrisk gör IF till ett attraktivt val för den som söker en prisvärd bilförsäkring. 


Unika fördelar med självriskseliminering

Ett av de mest anmärkningsvärda dragen med IFs försäkring är självriskfri bärgning och räddning. Vidare erbjuder IF speciella självriskförmåner vid kollision med djur, där din självrisk för vagnskada kan sänkas med upp till 6000 kronor om du har helförsäkring, och upp till 10000 kronor om du har vagnskadegaranti. 


Jämför bilförsäkring nu


Eller jämför bilförsäkringar hos Compricer.


Folksam bilförsäkring, jämför bilförsäkring, billig bilförsäkring jämför bilförsäkringar

Folksam bilförsäkring


 

Se dagens aktuella pris


Folksam: Ägt av kunderna

Folksam, som ägs av sina kunder, fortsätter imponera på marknaden och har nyligen fått höga betyg från Konsumenternas. Med en stark totalpoäng på 4.4 av 5 och en kundnöjdhet på 74,8%, står Folksam ut som en pålitlig aktör. Deras helbilsförsäkring, som vi testat, erbjuder en månadspremie på 516 kronor, vilket placerar dem som en stark konkurrent bland de bästa bilförsäkringarna 2023. 


Pris och skydd

Folksams helbilsförsäkring har en självrisk på 3000 kronor för vagnskador, vilket är billigare än en hel del andra aktörer inom branschen. För mer vanliga risker som stöld, inbrott, skador på glassrutor, brand samt motor och elektronik ligger självrisken på 750 kronor. Helbilsförsäkringen är inte bara prismässigt attraktiv, utan även inkluderande och täcker en bred skala av potentiella olyckor och skador som bilägare kan möta. 


Bindningstid och flexibilitet

Med en bindningstid på ett år erbjuder Folksam en rimlig period för kunderna att bedöma och värdera sin försäkringstäckning. Denna period är tillräckligt lång för att få en uppfattning om servicekvaliteten och samtidigt kort nog för att inte kännas bindande på lång sikt. 


Varför välja Folksam?

Folksam erbjuder konkurrenskraftiga priser, låga självrisker och hög kundnöjdhet. Dessutom är det en kundägd organisation som återspeglar medlemmarnas intressen i varje del av sin verksamhet. De kombinerar prisvärdhet med ett pålitligt skydd, vilket gör deras bilförsäkring till en av de mest fördelaktiga på marknaden. 

Compricer


Jämför bilförsäkring nu
Jämför bilförsäkringar via Compricer

Compricer hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar på dina försäkringar så du ska kunna känna dig trygg med ditt val. Compricer är registrerad som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och de står under Finansinspektionens tillsyn.


När du ska jämföra bilförsäkringar hos Compricer hjälper de dig via telefon om du önskar.

Frågor och svar om bilförsäkringar

 • Vad kostar bilförsäkring?
  Bästa priset på bilförsäkring för just dig beror på dina unika behov och förutsättningar. Läs och jämför bland de olika försäkringsbolagen och priserna utifrån vårt exempel i testet. Du kan också jämföra på Compricer.
 • Vilken bilförsäkring är bäst?
  Svaret på frågan "vilken bilförsäkring är bäst" är att det inte finns en bilförsäkring bäst i test som passar alla. Genom att jämföra bilförsäkringar i vårt bilförsäkring test kan du däremot enkelt komma fram till vilken bilförsäkring som är den bästa bilförsäkringen för just dig och din bil.
 • Måste jag ha en bilförsäkring?
  Ja, enligt lag behöver du ha en trafikförsäkring som är det minsta av en bilförsäkring du kan ha. Trafikförsäkringen är en billig bilförsäkring, men den ersätter inte skador på din bil vid olycka. Därför finns hel- och halvförsäkringar som täcker skador på din bil.
Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på våra testade produkter. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa bilförsäkringen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Bäst i test Guidens försäkringsguider
Philip Andrén

Bäst i test: Bilförsäkring

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast