Oberoende tester från tidningar, sajter och magasin samt recensioner från svenska konsumenter som ställs samman för att utse en vinnare. Köp segraren idag till lägsta pris!

Det här är den bästa stationära datorn just nu.

 

Tester på bilförsäkringar 2019

Om du vill ha den bästa bilförsäkringen till bäst pris har du kommit helt rätt! Vi har pratat med experterna, fått offerter från alla de stora försäkringsbolagen så du kan jämföra bilförsäkringarna med varandra och viktigast av allt; tagit reda på vad de svenska konsumenterna tycker om sin bilförsäkring.

 

Det finns ingen ensam testvinnare när det gäller bilförsäkringar eftersom det är många olika aspekter att ta hänsyn till, men nedan har vi listat de bästa i Sverige. På så sätt kan du lätt hitta den bilförsäkring som passar dig och dina behov bäst!

 

I testet tittar vi på bilförsäkringar från:

 

Folksam, Paydrive, Trygg Hansa, Ica bilförsäkringar, If & Länsförsäkringar.

 

 

Om du klickar här kan du snabbt jämföra bilförsäkringar hos Compricer

 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig de bästa bilförsäkringarna NU!

 

Varför behöver jag en bilförsäkring?

Enligt lag måste du ha en trafikförsäkring. Utan den grundläggande trafikförsäkringen riskerar du att åka på böter à 117kr/dygn. Den obligatoriska och "enklaste" försäkringen, trafikförsäkringen är oftast en väldigt billig bilförsäkring men tar dig tyvärr inte så långt när olyckan är framme.

 

Fakta om bilförsäkringar:


  • Trafikförsäkring - är obligatorisk och ersätter alla person- och sakskador du vållat med bilen. Den ersätter dock inga skador på din egna bil.

  • Halvförsäkring - innehåller vanligen trafik-, stöld-, brand-, glas-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring (betalar kostnaden för juridiskt ombud för dig).

  • Helförsäkring - består av både halvförsäkring och vagnskadeförsäkring. Denna försäkring betalar skador på din egna bil t.ex. vid bilolycka eller skadegörelse. De flesta nya bilar som säljs i Sverige har en vagnskadegaranti som motsvarar vagnskadeförsäkringen. Denna garanti brukar gälla i 3 år.

  • Tilläggsförsäkringar - försäkringar du kan teckna som bl.a. ger dig rätt till hyrbil och självriskreducering vid vissa skador. I vissa försäkringar ingår sådant i hel-eller halvförsäkringen.

 

 

 

Vilken försäkring bör du ha?

Att veta vilken försäkring du ska ha är väldigt viktigt men det är inte alltid jättelätt att veta. Vi har därför listat de bästa bilförsäkringarna i Sverige. I vår undersökning har vi utgått från ett konstgjort scenario för att få fram olika priser. Vår försöksperson är en man i 40-årsåldern med en medelstor bil för att göra testet så realistisk som möjligt. Efter att ha fått fram offerter från diverse försäkringsbolag har vi jämfört bilförsäkringarna mot varandra och sedan kommit fram till de bästa.

 

Det som ofta gör det så svårt att välja bilförsäkring är att det oftast inte räcker att endast titta på månadspremien, dvs vilken som är den billigaste bilförskringen. Det finns viktigare saker som man bör ha koll på. Några av dessa är;

 

  • Maskinskadeförsäkring - ingår i halv- och helförsäkring och ersätter dig ifall motorn skulle haverera. Oftast är denna försäkring begränsad och slutar gälla efter att bilen blir x (oftast 8) år gammal eller har kört över 12.000 mil. Om du precis har köpt en ny bil så behöver du inte oroa dig över att inte få en maskinskadeförsäkring. Skulle din bil vara av äldre modell med över 10.000 mil på nacken så kan det vara svårt att hitta ett försäkringsbolag som vill ge dig en maskinskadeförsäkring.

  • Självrisker - är det som skiljer sig mest mellan försäkringsbolagen. Ibland används ett fast pris och ibland kör bolagen på en procentsats. Genomgående hos bolagen är att en billigare självrisk ger en dyrare månadspremie och vice versa.

  • Maxbelopp för extrautrustning - är viktigt att undersöka då det inte är helt säkert att försäkringsbolaget ersätter dina dyra fälgar som du insisterat att lägga en halv förmögenhet på. För att undvika frustration är det bra att ha koll på vad maxbeloppet för extrautrustning ligger på.

  • Tilläggsförsäkringar - om du bor långt ute i skogen tillsammans med rådjur, vildsvin och älgar kan en tilläggsförsäkring vara värt att investera i. I detta fallet hade en tilläggsförsäkring kunnat vara en självriskreducering för viltolycka. Förutom att addera tillägg i din bilförsäkring kan det ibland vara smart att välja bort tillägg t.ex. om du inte kör så mycket bil till vardags så är du kanske inte i behov av en hyrbil ifall din egna bil skulle bli trasig. Kör du däremot mycket bil och flera långa sträckor per år kan det vara bra att lägga till en assistensförsäkring ifall bilen skulle gå sönder under färd. Assistensförsäkring kan hjälpa dig med bärgning, hjälp till fortsatt färd och ibland även betalda hotellnätter. Kom ihåg att själva bärgningen oftast redan ingår i halvförsäkringen och det kanske räcker för dig!

 

Jämför billån hos Advisa. Svar från upp till 23 banker och långivare.

 

Vad påverkar min månadspremie?

Hur gammal du är, hur länge du har haft körkort, var du bor, tidigare olycksfall på vägen och fram tills 2012 spelade även kön en roll. När det kommer till ålder så brukar de flesta bolagen definiera förare under 24-25 år som unga vilket bidrar till en mycket högre premie än om du hade varit äldre. Vart du bor spelar roll i den bemärkelse att bolagen delar in områden i "risk-zoner" som t.ex. Stockholms innerstad där det är trångt, högt tempo och mycket trafik och är du kund och bor i dessa områden känns det nästan som en typ av skrämseltaktik. Andra, opportunistiska bolag, vill däremot ha kunder från "risk-zonerna" och sätter därför priset därefter. I en undersökning som Expressen gjorde 2016 så är det drygt 2000 kronor dyrare att försäkra en bil i Stockholm än i Västerbotten. Allra dyrast var det i Danderyd där snittpremien låg på 7 087 kronor.

 

Testvinnarna:

 

I testet listar vi bilförsäkringar från följande försäkringsbolag :
Folksam - Paydrive - Trygg Hansa - Ica bilförsäkringar - If - Länsförsäkringar

 

Om du klickar här kan du snabbt jämföra bilförsäkringar hos Compricer

 

I tester på bilförsäkringar så är det främst bolag som Trygg Hansa, Folksam och IF som slåss om förstaplatsen. På Konsumenternas försäkringsbyrå, som varje år rankar försäkringsbolag, ligger de tre tätt intill varandra i toppen när det gäller stora bilförsäkringar. Längst ner på Konsumenternas lista hittar vi försäkringsbolagen Redo+ och WaterCircles som får lågt betyg i kategorierna självrisk, maskinskada och vagnskada.

 

Paydrive bilförsäkring

Bilförsäkring - Paydrive

 

 

Se dagens aktuella pris

 

Paydrive har funnits med sedan 2013 och erbjuder en kreativ lösning för valet av bilförsäkring. Hos PayDrive betalar du för hur mycket du kör samt för hur bra du kör. Med PayDrives system använder du en så kallad "Plug-In" som sätts in i serviceuttaget under ratten. Denna pluggen mäter hur långt du kör, hur snabbt du kör och gör sedan en bedömning på hur säker din körstil är. Beroende på hur säker din körstil är delas du sedan in i en kvot. Följer du hastigheten och kör säkert så hamnar du i en kvot som betalar en lägre körpremie (utöver den fasta månadspremien) än de som kör hetsigt och osäkert. Under de 3 första månaderna påverkas inte priset av din körstil och du kommer under denna tiden få återkoppling hur din körstil kan komma att påverka priset. Förutom en schysst startdeal så kan du välja att säga upp försäkringen när du vill då det inte finns någon bindings- eller uppsägningstid!

 

Med Bäst i test Guidens test hade en säker bilförare betalat en fast månadspremie på 241 kronor. Förutom den fasta månadspremien hamnade den rörliga körpremien på 0,87kr/mil(om du kör säkert). Viktigt att komma ihåg med PayDrive är att om du kör snabbt och hetsigt så kan det snabbt bli dyrare.

 

I Paydrives bilförsäkring ingår; trafikförsäkring, brandersättning, ersättning för glasskador, stöldersättning, ersättning för maskinskada, räddning och ersättning för vagnskada. Självriskerna hos Paydrive ligger på samma nivå som de andra försäkringsbolagen.

 

Läs mer om Paydrives försäkring här

 

Eller prisjämför bilförsäkringar hos Compricer här

 

 

Folksam bilförsäkring

Bilförsäkring - Folksam

 


 


Se dagens aktuella pris


 

Folksam som ägs av kunderna själva har också prisats av Konsumenternas försäkringsbyrå och fick år 2018 en totalpoäng på 4.5 av 5 och en kundnöjdhet på 74,8 av 100. I vårt test skulle en stor(hel) bilförsäkring landa på 516kr/månad. I denna försäkring ligger självrisken för vagnskada på 6000 kronor och självrisken för skador som ersätts via trafikförsäkring eller moment som stöld och inbrott, glassrutor, brand samt motor och elektronik landar på 750 kronor. Bindingstiden är 1 år.

 

Läs mer om Folksams försäkring här.

 

Eller prisjämför bilförsäkringar hos Compricer här

 

 

ICA bilförsäkring

Bilförsäkring - ICA Försäkring

 

 

Se dagens aktuella pris

 

Ica Försäkring är även med på Konsumenternas försäkringsbyrås lista och kammar hem en totalpoäng på 4.3 av 5. I vårt test landar månadspremien på 449 kronor men vid val av deras pluspaket landar den på 534 kr/månad. I pluspaketet ingår tilläggsförsäkringar som hyrbil, assistans och självriskskydd. Självriskskyddet innebär att om en ersättningsbar skada inträffar under färd och att denna skada överstiger självrisken på vagnskadeförsäkringen så lämnas i ersättning ett belopp som motsvarar självrisken, dock högst 10.000kr. Självrisken för vagnskada på 3500 kronor (kan höjas för att få ned månadspremien) och självrisken för skador som ersätts via trafikförsäkring eller moment som stöld och inbrott, glassrutor, brand, drulle samt motor och elektronik landar på 1500 kronor. Med ICAs försäkring får du även extra ICA-bonus som du kan använda när du handlar mat. Bindningstiden är 1 år.

 

Läs mer om Icas försäkring här.

 

Eller prisjämför bilförsäkringar hos Compricer här

 

 

Trygg Hansa bilförsäkring

Bilförsäkring - Trygg Hansa

 

 

Se dagens aktuella pris

 

Trygg Hansa fick år 2018 pris av Konsumenternas försäkringsbyrå som den bästa bilförsäkringen med en totalpoäng på 4.6 av 5 och en kundnöjdhet på 71.3 av 100. De beskriver sig själva som lite dyrare än snittet men att de har en fenomenal skadehantering där hela 92% får ersättning redan vid första kontakt med sin försäkringshandläggare. Med deras bilförsäkring "Stor" landade månadspremien i vårt test på 511kr/månad. Grundsjälvrisken ligger på 750 kronor för skador som ersätts via trafikförsäkring eller moment som stöld och inbrott, glassrutor, brand, drulle samt motor och elektronik. Förutom detta ingår alla tilläggsförsäkringar. Självrisken för vagnskada landade i testet på 4500 kronor men kan höjas till 6000 kronor för en lägre månadspremie. Bindningstiden är 1 år.

 

Läs mer om Trygg Hansas försäkring här

 

Eller prisjämför bilförsäkringar hos Compricer här

 

 

IF

Bilförsäkring - IF

 

 

Se dagens aktuella pris

 

IFs stora bilförsäkring prisas högt av Konsumenternas försäkringsbyrå och får 4.5 poäng av 5. Månadspremien i vårt test landade på 468kr/månad. Självrisken för vagnskada på 4500 kronor (kan höjas för att få ned månadspremien) och självrisken för skador som ersätts via trafikförsäkring eller moment som stöld och inbrott, glassrutor, brand samt motor och elektronik landar på 1500 kronor. Du betalar ingen självrisk för bärgning/räddning och vid kollision med djur sänks din självrisk för vagnskada, med helförsäkring sänks den med upp till 6000 kronor.

 

Läs mer om IF försäkring här

 

Eller prisjämför bilförsäkringar hos Compricer här

 

 

lansforsakringar.png

Bilförsäkring - Länsförsäkringar

 

 

Se dagens aktuella pris

 

Länsförsäkring finns även med på Konsumenternas försäkringsbyrå och får 4.1 poäng av 5. Månadspremien i vårt test landade på 439kr/månad. Självrisken för vagnskada på 3000 kronor (kan höjas för att få ned månadspremien samt så adderas 1000 kronor om föraren är yngre än 24 år) och självrisken för skador som ersätts via trafikförsäkring eller moment som glassrutor, samt motor och elektronik landar på 1000 kronor. Vid stöld och stöldskador är självrisken 1800 kronor och vid brand 1800. För bärgning/räddning ligger självrisken på 1500 kronor och vid kollision med djur ligger den på 1000 kronor.

 

Läs mer om Länsförsäkringars försäkring här

 

Eller prisjämför bilförsäkringar hos Compricer här

 

 

 

 

Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på våra testade produkter. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa produkten till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!

 Om Bäst i test Guiden

Nya tester och testvinnare på Bäst i test Guiden

Få kostnadsfritt en sammanställning en gång per månad! Fyll i uppgifterna nu, då missar du inget!