Bilförsäkring bäst i test - prisjämförelse bilförsäkringar

Tester på bilförsäkringar 2023 - bästa bilförsäkringen

Om du vill ha den bästa bilförsäkringen till bäst pris har du kommit helt rätt! Vi har pratat med experterna, fått offerter från alla de stora försäkringsbolagen så du kan jämföra bilförsäkringarna med varandra och viktigast av allt; tagit reda på vad de svenska konsumenterna tycker om sin bilförsäkring.

 

Det finns ingen ensam testvinnare när det gäller bilförsäkringar eftersom det är många olika aspekter att ta hänsyn till, men nedan har vi listat de bästa i Sverige. På så sätt kan du lätt hitta den bilförsäkring som passar dig och dina behov bäst!


Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig de bästa bilförsäkringarna NU!

 

I testet tittar vi på bilförsäkringar från:

 

Ica bilförsäkringar, Hedvig, OKQ8, evoli, Trygg Hansa,  If & Folksam


Om du klickar här kan du snabbt jämföra bilförsäkringar hos CompricerCompricer

 

Varför behöver jag en bilförsäkring?

Enligt lag måste du ha en trafikförsäkring. Utan den grundläggande trafikförsäkringen riskerar du att åka på böter à 117kr/dygn. Den obligatoriska och "enklaste" försäkringen, trafikförsäkringen är oftast en väldigt billig bilförsäkring men tar dig tyvärr inte så långt om olyckan är framme.

 

Fakta om bilförsäkringar


 • Trafikförsäkring - En trafikförsäkring är obligatorisk och ersätter alla person- och sakskador du vållat med bilen. Den ersätter dock inga skador på din egna bil.

 • Halvförsäkring - innehåller vanligen trafik-, stöld-, brand-, glas-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring (betalar kostnaden för juridiskt ombud för dig).

 • Helförsäkring - En helförsäkring består av både halvförsäkring och vagnskadeförsäkring. Denna försäkring betalar skador på din egna bil t.ex. vid bilolycka eller skadegörelse.

  De flesta nya bilar som säljs i Sverige har en vagnskadegaranti som motsvarar vagnskadeförsäkringen. Denna garanti brukar gälla i 3 år.

 • Tilläggsförsäkringar - försäkringar du kan teckna som bl.a. ger dig rätt till hyrbil och självriskreducering vid vissa skador. I vissa försäkringar ingår sådant i hel-eller halvförsäkringen.

 

Vilken försäkring bör du ha?

Att veta vilken försäkring du ska ha är väldigt viktigt men det är inte alltid jättelätt att veta. Vi har därför listat de bästa bilförsäkringarna i Sverige. I vår undersökning har vi utgått från ett konstgjort scenario för att få fram olika priser. 


Vår försöksperson är en man i 40-årsåldern med en medelstor bil för att göra testet så realistisk som möjligt. Efter att ha fått fram offerter från diverse försäkringsbolag har vi jämfört bilförsäkringarna mot varandra och sedan kommit fram till de bästa.

 

Det som ofta gör det så svårt att välja bilförsäkring är att det oftast inte räcker att endast titta på månadspremien, dvs vilken som är den billigaste bilförsäkringen. Det finns även andra viktiga saker som man bör ha koll på. Några av dessa är;

 

 • Maskinskadeförsäkring - ingår i halv- och helförsäkring och ersätter dig ifall motorn skulle haverera. Oftast är denna försäkring begränsad och slutar gälla efter att bilen blir x (oftast 8) år gammal eller har kört över 12.000 mil. Om du precis har köpt en ny bil så behöver du inte oroa dig över att inte få en maskinskadeförsäkring. Skulle din bil vara av äldre modell med över 10.000 mil på nacken så kan det vara svårt att hitta ett försäkringsbolag som vill ge dig en maskinskadeförsäkring.

 • Självrisker - är det som skiljer sig mest mellan försäkringsbolagen. Ibland används ett fast pris och ibland kör bolagen på en procentsats. Genomgående hos bolagen är att en billigare självrisk ger en dyrare månadspremie och vice versa.

 • Maxbelopp för extrautrustning - är viktigt att undersöka då det inte är helt säkert att försäkringsbolaget ersätter dina dyra fälgar som du insisterat att lägga en halv förmögenhet på. För att undvika frustration är det bra att ha koll på vad maxbeloppet för extrautrustning ligger på.

 • Tilläggsförsäkringar - om du bor långt ute i skogen tillsammans med rådjur, vildsvin och älgar kan en tilläggsförsäkring vara värt att investera i. I detta fallet hade en tilläggsförsäkring kunnat vara en självriskreducering för viltolycka. Förutom att addera tillägg i din bilförsäkring kan det ibland vara smart att välja bort tillägg t.ex. om du inte kör så mycket bil till vardags så är du kanske inte i behov av en hyrbil ifall din egna bil skulle bli trasig.

  Kör du däremot mycket bil och flera långa sträckor per år kan det vara bra att lägga till en assistensförsäkring ifall bilen skulle gå sönder under färd. Assistensförsäkring kan hjälpa dig med bärgning, hjälp till fortsatt färd och ibland även betalda hotellnätter. Kom ihåg att själva bärgningen oftast redan ingår i halvförsäkringen och det kanske räcker för dig!

 

Billån hos Advisa. Låna upp till 600.000 kr utan kontantinsats.

 

Vad påverkar min månadspremie?

Det finns flera faktorer som spelar in när det kommer till storleken på din månadspremie: Hur gammal du är, hur länge du har haft körkort, var du bor, tidigare olycksfall på vägen och fram tills 2012 spelade även kön en roll. När det kommer till ålder så brukar de flesta bolagen definiera förare under 24-25 år som unga vilket bidrar till en mycket högre premie än om du hade varit äldre. 


Vart du bor spelar roll i den bemärkelse att bolagen delar in områden i "risk-zoner" som t.ex. Stockholms innerstad där det är trångt, högt tempo och mycket trafik och är du kund och bor i dessa områden känns det nästan som en typ av skrämseltaktik. Andra, opportunistiska bolag, vill däremot ha kunder från "risk-zonerna" och sätter därför priset därefter. 


I en undersökning som Expressen gjorde 2016 så är det drygt 2000 kronor dyrare att försäkra en bil i Stockholm än i Västerbotten. Allra dyrast var det i Danderyd där snittpremien låg på 7 087 kronor.

 

Testvinnarna - bästa bilförsäkringen 2023

 

I bilförsäkring bäst i test testet listar vi bilförsäkringar från följande försäkringsbolag:

Ica bilförsäkringar, Hedvig, OKQ8, evoli, Trygg Hansa,  If & FolksamGenom att surfa in här kan du snabbt jämföra bilförsäkringar via Compricer bilförsäkring - tjänsten är helt kostnadsfri.

Compricer

ICA bilförsäkring

Bilförsäkring  ICA Försäkring

 

 

Se dagens aktuella pris

 

Ica Försäkring har prisats av Konsumenternas försäkringsbyrås och får hos dem en totalpoäng på 4.4 av 5. I vårt test landar månadspremien på 449 kronor men vid val av deras pluspaket landar den på 534 kr/månad. I pluspaketet ingår tilläggsförsäkringar som hyrbil, assistans och självriskskydd. 


Självriskskyddet innebär att om en ersättningsbar skada inträffar under färd och att denna skada överstiger självrisken på vagnskadeförsäkringen så lämnas i ersättning ett belopp som motsvarar självrisken, dock högst 10.000kr. Självrisken för vagnskada på 3500 kronor (kan höjas för att få ned månadspremien) och självrisken för skador som ersätts via trafikförsäkring eller moment som stöld och inbrott, glassrutor, brand, drulle samt motor och elektronik landar på 1500 kronor. 


Med ICAs försäkring får du även extra ICA-bonus som du kan använda när du handlar mat. Bindningstiden är 1 år.


Läs mer om Icas försäkring här.


 

Eller prisjämför bilförsäkringar hos Compricer här Hedvig bilförsäkring

Hedvig bilförsäkring

 

 

 

Se dagens aktuella pris

 

Hedvig är ett försäkringsbolag som har gjort det till sin huvuduppgift att varje ärende ska vara enkelt att hantera. Den är även enkel att prova på eftersom det finns ingen bindningstid. De flesta funktionerna har du i deras app. där du enkelt kan rapportera skador på din bil, men du har även tillgång till service varje dag till klockan 20.

 

Processen hos Hedvig är därför väldigt snabb, och det tar inte lång tid innan du har fått svar på ditt ärende, i genomsnitt tar ett ärende endast 6 minuter. På appen kan du enkelt spela in en skadeanmälan för att få svar snabbare. 


Skulle något gå fel med bilen kan du alltid välja själv vilken verkstad som ska reparera bilen. Behöver du hjälp med bärgning till verkstad ingår det i både hel- och halvförsäkringen.

 

Deras halvförsäkring täcker allt förutom vagnskada, då måste du teckna en helförsäkring för att det även ska täckas. Du behöver dock inte teckna någon helförsäkring ifall din bil är under 3 år gammal, eftersom detta redan omfattas av vagnskadegaranti.

 

Hedvig tar inte en högre självrisk för yngre bilägare, men premien kommer att bli högre ifall du är under 25 år gammal, precis som hos andra försäkringsbolag. Självrisken för vagnskada ligger på 5 000 kronor och vid räddningshjälp och bärgning 1 750 kronor. Klicka här för att läsa mer om Hedvigs självrisker.


Är du utomlands gäller försäkringen i de flesta länderna i Europa. 


Hedvig har ett totalbetyg på 4,7 hos Trustpilot som samlar kundomdömen. Här tycker deras kunder allra mest om att skadehanteringen och ersättning går mycket fort.


Läs mer om Hedvig bilförsäkring.Eller prisjämför bilförsäkringar hos Compricer här 
OKQ8 bilförsäkring

Bilförsäkring OKQ8 

 

 

 

Se dagens aktuella pris

 

OKQ8 bilförsäkring är också ett mycket bra val av bilförsäkring. De erbjuder både hel- och halvförsäkring till din bil för väldigt förmånliga priser. I kombination med deras bilförsäkringar kan du med fördel teckna tilläggsförsäkringen som heter OKQ8 BackUp vilken ger dig extra säkerhet där du är berättigad till bättre hjälp och högre ersättningsbelopp ifall något oförutsett skulle hända med din bil. 


Denna tilläggsförsäkring går också att teckna om du redan har en befintlig bilförsäkring i ett annat bolag som du är nöjd med. Du kan alltså alltid lägga till OKQ8 BackUp för ytterligare skydd även om du är kund hos ett annat försäkringsbolag. 


Försäkringstillägget OKQ8 BackUp har en kostnad från 125kr/mån och täcker det mesta som kan ske på vägen: 

 

 • Punktering 
 • Nyckelförlust
 • Vagnskada – plåtskada och lackskada vid kollision, dikeskörning eller parkeringsrelaterad skada. 
 • Vid stenskott, sprucken eller krossad bilruta
 • Driftstopp eller stöld - du får hyrbil under den tid som fordonet är på verkstad eller borta.
 • Feltankning
 • Räddning eller bärgning – förare och passagerare får hjälp om bil eller förare skadas under färd. Är kostnaden för bärgning/räddning mindre än självförsäkringen som betalas till ditt försäkringsbolag ersätts istället den faktiska kostanden med högst 3000SEK. 

 

Vid alla dessa skademoment kan skadeersättningen bli maximalt 3000 SEK. 

 

OKQ8 BackUp är en flexibel tilläggsförsäkring eftersom det inte finns någon bindningstid eller uppsägningstid. De har även snabba utbetalningstider och så fort skadan är ”godkänd” får du pengar på kontot inom 1 vecka. 


OKQ8 BackUp Bilförsäkring går via AIG Försäkringar vilket är ett stort och erkänt försäkringsbolag med tusentals nöjda kunder. 


Läs mer om OKQ8 bilförsäkring.Eller prisjämför bilförsäkringar hos Compricer härCompricer
 
evoli bilförsäkring

Bilförsäkring  evoli

 

 


Se dagens aktuella pris

 

Evoli bilförsäkring är en bra bilförsäkring för dig som är över 30 och sällan råkar ut för olyckor. Med ingen bindingstid är Evoli också en högst flexibel försäkringslösning, är du inte nöjd kan du avsluta försäkringen redan samma dag. 


Det som skiljer evoli från andra försäkringsbolag är att de har valt att rikta in sig på skötsamma kunder. Detta innebär att deras kundbas främst består av bilägare som sällan eller aldrig är med om olyckor. Med hjälp av digitala verktyg och något högre självrisker kan de erbjuda väldigt bra priser till dig som kund. Du behöver därför inte betala höga premier utan betalar istället när olyckan är framme. 


Evoli självrisk

Trafik & Räddning: 2000 kr

Stöld, brand och motor/maskin: 4000 kr (8000kr om bilen är mer än 5 år gammal)

Vagnskada: 4000, 6000, 9000 & 18000 kr

Trafikbrott: 1000kr


Evoli bilförsäkring erbjuder samma skydd som andra bilförsäkringar där du får ett heltäckande skydd som inkluderar allt från trafik- och personskador till rättskydd och bärgning. De har två val av försäkring; halv- och helförsäkring. Vi rekommenderar helförsäkringen eftersom ni då får ersättning vid vagnskada och bärgning. 


Vagnskador är ju det som svider mest i plånboken och vetskapen om bärgning vid en olycka skänker oss en liten känsla av lugn. Men eftersom Evoli främst inriktar sig på skötsamma kunder med stabila förutsättningar (relativt ny bil etc) gäller inte maskinskyddet för bilar som är över 8 år gamla eller har kört över 10.000 mil. En liten bonus är dock att Evoli kostnadsfritt fixar ditt stenskott under  rutan inte behöver bytas.      

 

Eftersom Evoli inte har någon bindningstid är det väldigt måna om att du som kund skall vara nöjd med ditt val av försäkring. De erbjuder därför en snabb kundtjänst med jour som finns tillgänglig dygnet runt. 


För att stärka detta har Evoli ett väldigt bra omdöme, trots att de är ett relativt nytt försäkringsbolag. Här kan du läsa lite om vad deras kunder har att säga: 


"Jag köpte en bilförsäkring. Fick bra och snabb hjälp med att uppdatera information. Känner att jag har blivit bemöt på ett professionellt sätt i mina interaktioner. Rekommenderas starkt!"


"Bra och snabbt svar dessutom trevligt."


"Bäst pris. Snabb och trevlig kundtjänst. Topp på alla sätt."


"Försäkrat min bil hos evoli, trevlig och proffsigt! Kom snabbt fram på telefon vilket är ett stort plus."


"Upplevde servicen mycket bra."Läs mer om evolis bilförsäkring.Eller prisjämför bilförsäkringar hos Compricer här
Trygg Hansa bilförsäkring

Trygg Hansa bilförsäkring

 

 

Se dagens aktuella pris

 

Trygg Hansa pris av Konsumenternas försäkringsbyrå som den bästa bilförsäkringen med en totalpoäng på 4.6 av 5 och en kundnöjdhet på 71.3 av 100. De beskriver sig själva som lite dyrare än snittet men att de har en fenomenal skadehantering där hela 92% får ersättning redan vid första kontakt med sin försäkringshandläggare. Med deras bilförsäkring "Stor" landade månadspremien i vårt test på 511kr/månad. 


Grundsjälvrisken ligger på 750 kronor för skador som ersätts via trafikförsäkring eller moment som stöld och inbrott, glassrutor, brand, drulle samt motor och elektronik. Förutom detta ingår alla tilläggsförsäkringar. Självrisken för vagnskada landade i testet på 4500 kronor men kan höjas till 6000 kronor för en lägre månadspremie. Bindningstiden är 1 år.


Läs mer om Trygg Hansas bilförsäkring.Eller jämför och byt bilförsäkringar hos Compricer här

 IF bilförsäkring

Bilförsäkring  IF

 

 

Se dagens aktuella pris

 

IFs stora bilförsäkring prisas högt av Konsumenternas försäkringsbyrå och får 4.6 poäng av 5. Månadspremien i vårt test landade på 468kr/månad. Självrisken för vagnskada på 4500 kronor (kan höjas för att få ned månadspremien) och självrisken för skador som ersätts via trafikförsäkring eller moment som stöld och inbrott, glassrutor, brand samt motor och elektronik landar på 1500 kronor. Du betalar ingen självrisk för bärgning/räddning och vid kollision med djur sänks din självrisk för vagnskada, med helförsäkring sänks den med upp till 6000 kronor.


Läs mer om IF bilförsäkring.


Eller prisjämför bilförsäkringar hos Compricer här

 

Folksam bilförsäkring

Folksam bilförsäkring

 

 

Se dagens aktuella pris

 


Folksam som ägs av kunderna själva har också prisats av Konsumenternas försäkringsbyrå och fick en totalpoäng på 4.4 av 5 och en kundnöjdhet på 74,8 av 100. I vårt test skulle en stor(hel) bilförsäkring landa på 516kr/månad. 


I denna försäkring ligger självrisken för vagnskada på 3000 kronor och självrisken för skador som ersätts via trafikförsäkring eller moment som stöld och inbrott. Glassrutor, brand, motor och elektronik landar på 750 kronor. Försäkringens bindningstid är 1 år.

Compricer


Läs mer om Folksams bilförsäkring här.Eller prisjämför bilförsäkringar hos Compricer här - de hjälper även till via telefon om du önskar. Compricer hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar på dina försäkringar så du ska kunna känna dig trygg med ditt val. Compricer är registrerad som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och de står under Finansinspektionens tillsyn.
Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på våra testade produkter. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa bilförsäkringen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!

 Bäst i test Guidens försäkringsguider
Philip Andrén

Bäst i test: Bilförsäkring

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Ursprungstestet skrevs 2019-04-05 och uppdaterades senast