När är man för högt belånad?

Att vara för högt belånad innebär att man har tagit på sig så mycket skuld att det påverkar ens ekonomiska stabilitet och förmåga att hantera sina ekonomiska åtaganden. Det finns flera indikationer och nyckelfaktorer som signalerar när någon är för högt belånad, även om du har lyckats ta ett låna pengar med låg ränta. Denna text kommer därför gå igenom dessa faktorer för att ge en djupare förståelse för när skuldsättningen är för hög. 


När är man för högt belånad?

 

När är man för högt belånad?

  • Skuldkvot: En central indikator på att man är för högt belånad är en hög skuldkvot, alltså förhållandet mellan dina totala skulder och din inkomst. En tumregel är ofta att din totala skuldkvot, inklusive bolån, inte bör överstiga 36% av din bruttoinkomst. Om denna siffra är betydligt högre, kan det vara ett tecken på att du är för högt belånad. 
  • Svårigheter att täcka månadskostnader: Om du regelbundet kämpar för att täcka dina månatliga utgifter på grund av höga skuldbetalningar, kan det vara en indikation på att du har tagit på dig för mycket skuld. Detta kan inkludera svårigheter att betala räkningar i tid, behovet av att använda kreditkort för att täcka grundläggande utgifter, eller att du inte kan spara pengar. 
  • Beroende av lån för att täcka levnadskostnader: Om du behöver ta nya lån för att betala av befintliga skulder eller för att täcka dagliga levnadskostnader, är detta en tydlig varningssignal. Detta kan leda till en skuldcykel där du blir allt mer beroende av lån för att hålla dig flytande. 
  • Lågt eller inget sparande och investeringar: En annan indikator på att man är för högt belånad är bristen på sparande och investeringar. Om all din inkomst går till att betala skulder, och du inte har möjlighet att spara eller investera för framtiden, kan det vara ett tecken på att din skuldnivå är ohållbar. Hur mycket amorterar man på privatlån?
  • Högt kreditutnyttjande: Om du använder en stor del av den krediten du har tillgång till, kan det också indikera att du är för högt belånad. En utnyttjandegrad över 30% kan ses som riskabelt av kreditgivare och kan negativt påverka din kreditvärdighet. 
  • Stress och ångest över finanser: Hög skuldsättning är inte bara jobbigt för din plånbok, utan även för psyket. Om du upplever konstant stress eller ångest över din finansiella situation och din skuldbörda kan det vara ett tecken på att du behöver omvärdera och hantera din skuld. 
  • Negativ påverkan på kreditvärdighet: Om din höga skuldsättning börjar påverka din kreditvärdighet negativt, är det en indikation på att du kanske är för högt belånad. Detta kan inkludera missade eller försenade betalningar, vilket kan leda till lägre kreditpoäng. 

 

Hur hög belåningsgrad bör man ha?

Du ska helst inte ha en belåningsgrad på över 36% av din bruttolön. Idealt är givetvis att ha en så låg grad som möjligt då det möjliggör ett sundare sparande med pengar du kan lägga undan till framtiden. Men som de flesta är detta sällan möjligt eftersom vi både behöver boende och i vissa fall en bil att ta oss till jobbet med. Sen kanske vi står inför ett stundande renoveringsprojekt som gör att vi måste ta ett lån för att hålla huset i skick. 

 

Hur mycket får man låna om man tjänar 30000?

 

När är man för högt belånad?

Att vara för högt belånad är en situation som påverkar både din finansiella hälsa och ditt psykologiska lugn. Se därför till att övervaka din skuldkvot, hantera dina utgifter och upprätthåll sunda spar- och investeringsvanor. Känner du att din skuldsättning blir ohållbar finns det professionell rådgivning att få. Att vidta proaktiva åtgärder för att hantera och minska din skuld kan hjälpa dig att uppnå en mer stabil och hållbar ekonomisk framtid. 

Philip Andrén

Bäst i test: När är man för högt belånad?

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast