Surfplatta bäst i test - tablet bäst i test

Surfplattor test 2020

Ska du köpa surfplatta och vill veta vilken som experterna anser är den bästa surfplattan 2020? Då har du kommit helt rätt! Vi har gått igenom alla tidningstester och dessutom kollat vad de svenska konsumenterna tycker om sina surfplattor. Allt detta har vi sammanställt på denna sida, så att du snabbt ska kunna se vinnaren och undvika jobbiga felköp.

 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig den bästa surfplattan NU!

 

Tänk på dessa två saker först

Surfplattan fick sitt stora genombrott i och med att Apple iPad presenterades år 2010, men idag är utbudet stort och modellerna många. För att välja rätt, är det några saker som är bra att du tänker igenom innan ditt köp.

 

Ditt första beslut bör vara om du vill ha en surfplatta med eller utan 4G-stöd. Med 4G-stöd menas att du, med ett surfabonnemang från valfri operatör, kan surfa vart du än befinner dig. Du är med andra ord inte beroende av ett trådlöst nätverk som med de billigare modellerna, som bara har WiFi-stöd.

 

Dock är de flesta surfplattor som säljs idag utan 4G-stöd och används främst hemma där det redan finns ett trådlöst nätverk.

 

Ett alternativ till att köpa en surfplatta med 4G-stöd kan också vara att dela internetuppkopplingen genom t.ex. din smartphone. Det gör att du inte behöver ha ytterligare ett abonnemang till din surfplatta som kostar pengar, utan kan använda det som du redan har i din telefon.

 

För dig som tänker använda surfplattan mycket på resor, kan det dock vara en fördel att ha inbyggt 4G.

 

Ditt nästa val är vilken storlek du vill ha på skärmen. Den vanligaste storleken på surfplattor idag är 10 tum, vilket är praktiskt om du främst tänkt att använda surfplattan hemma, kanske som ersättning eller komplement till en vanlig dator. En större skärm gör det lättare att läsa, se på video och se mer av webbsidorna när du surfar.

 

8 tum, som är den andra vanliga storleken idag, är ett smidigt format när det gäller att bära med sig surfplattan eller förvara den i en väska.

 
Surfplatta bäst i test 2020

Längre ner på denna sida kan du se och läsa de tester som är gjorda på surfplattor de senaste åren, men låt oss direkt konstatera att de som slåss om tronen just nu är ​Apple  och ​Samsung.

 

Även Sony Xperia Z4 väldigt uppskattad av både experter och användare så vilken du än väljer av dessa, kommer du att få en omtyckt testvinnare.

 

Det är med andra ord jämnt i toppen, men efter undersökning av vad både experter och konsumenter säger går guldmedaljen till iPad 10.2" 32GB.


Surfplatta - Surfplatta bäst i test - iPad

Bäst i test av surfplattor - Apple iPad 10.2" 32GB

(Klicka på surfplattan för mer information om det lägsta priset just nu)

 

Se dagens aktuella pris

 

 

Här köper du testvinnaren:

Aktuella butikspriser per den 27 september 2020

 


Apples iPad har ända sedan sin första lansering 2010 så har den varit otroligt populär. Dess enkla och användarvänliga gränssnitt är snyggt och välfungerande och passar de flesta. Med iPad kombineras ren intuition med snabb teknik för att göra användarupplevelsen fantastisk. iPad 10.2" 32 GB lanserades med ett mål; att leverera det bästa Apples surfplattor kan ge till ett vänligare pris. 


Det går inte att förneka att när det kommer till de snyggaste surfplattorna så är det Apple som tillverkar dem. Apple 10.2" 32 GB har en skärm på 10,2 tum och väger endast 483 gram. Tjockleken på 7,5mm bidrar även till att den är otroligt lätt att hålla - även med bara en hand. Baksidan är gjord av metall och är väldigt len. Knapparna är bra placerade och välgjorda. Knappen du kommer använda mest, mittenknappen, har TouchID som använder ditt fingeravtryck för att snabbt låsa upp surfplattan. 


iPaden har en fantastiskt fin skärm med upplösningen 2160 x 1620 pixlar. Detta resulterar i en pixeldensitet på 264ppi (pixels per inch). Att se film och spela spel är en härlig upplevelse. Enda fallet där skärmen inte är till tillfredsställning är ifall du sitter i direkt solljus där du tyvärr kan få utstå reflektionsproblem. 


Kraften i iPaden levereras från ett A10 Fusion chip som är imponerande bra. Detta kombineras i sin tur med ett RAM-minne på 3 GB vilket ger mer än nog för medelanvändaren och framförallt ifall du mejlar, surfar på webben eller tittar på filmer. Användarupplevelsen är smidig och konsistent där gränsnittet följer snabbt med alla dina kommandon. Att spela på iPaden blir en fröjd där du får njuta av fantastisk grafik och snabb respons. 


Med iPad kan du även välja att lägga till en Apple Pencil. Detta är en penna som fungerar mycket bra till din iPad och är något för dig som gillar att rita och anteckna på din surfplatta.


Batteritiden är väldigt generös och du kan utan problem gå 3-4 dagar utan att behöva ladda en enda gång. Självklart beror detta på hur mycket du använder den samt hur mycket processorkraft apparna behöver. Enligt Apple själva ska batteritiden hålla i 10h ifall du använder den non-stop och detta löfte verkar vara helt sant! 


Givetvis ingår det även med 2 kameror, en där bak och en selfie-kamera. Som förväntat så är det ingen prisvinnande kamera utan är mest där för att du ska kunna ta snabba snapshots och roliga vardagsbilder. Den kan dock överraska och med sina 8 megapixlar gör den sitt jobb bra i bra belysning där den fångar detaljer bra. Du kan ta bilder i snabbspolande videos och spela in filmer i hög upplösning


Selfiekameran är även den bra och låter dig ha videosamtal där du syns klart och tydligt men inte överexponerat.

 

Med denna iPad får du otroligt bra prestanda, grafik och användarupplevelsen med iPads operativsystem är fantastisk. Tillägget med Apple Pencil är också uppskattat och gör din iPad till ett schysst anteckningsblock


Lagringen i denna iPad är 32 GB


Om du har haft en surfplatta tidigare eller vill testa på så är denna surfplattan perfekt för dig! iPad 10.2" 32 GB kommer i tre färger; guld, gul, silver och space grey. Denna iPad har enbart Wi-Fi och inget SIM-kort. 


Vad tycker konsumenterna?

De konsumenter som har köpt sin Apple iPad 10.2" 32 GB är väldigt nöjda. Här kommer några exempel;


"Likadan i utseende och innehåll som 6:an men med lite finare design och större skärm. Snabbheten är rejäl!"


"Tog precis emot den men älskar den redan. Lite större, men inte för stor, den har fortfarande kvar sin hemknapp, vilket jag gillar och den är supersnabb. :)" 


"Fantastisk iPad för detta pris. Enkelt att synkronisera data från iPhone och andra iPads också. Rekommenderas verkligen."


"Detta är vad jag förväntade mig från en iPad. Den är snygg, snabb och lätt att använda." 


"Vad finns inte att älska med denna iPad? Verkar vara snabbare (förväntat). Batteriets livslängd tappas också snabbare (förväntades inte). Totalt sett nöjd med mitt köp." 


Finns det några nackdelar? 

De vill vi ju självklart också veta! Det finns de som har uttryckt missnöje över skärmens reflektivitet - något som kan vara störigt en väldigt ljus sommardag. 


Läs gärna mer om denna surfplatta på Apples hemsida.

 

Så köper du surfplattan till bästa pris

Billigast är att köpa din nya Apple iPad 10.2" 32 GB på nätet. Läs vidare här nedan för att hitta information om det bästa priset just nu!


CDON.COM säljer bästa surfplattan just nu för 3539 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

3539 kr är det lägsta priset just nu för Apple iPad 10.2" 32GB (Wi-Fi)!

Hos NetOnNet kan du köpa surfplattan bäst i test för bara 3690 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Hos Webhallen köper du bäst-i-test-vinnaren för 3690 kr. Frakten ingår även i priset.

MediaMarkt säljer bästa surfplattan just nu för bara 3690 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hos Dustin Home köper du surfplattan för 3690 kr. Frakten ingår i priset.

Hos Ginza kan du köpa testvinnaren för 4290 kr. Frakt ingår i priset.

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på denna surfplatta. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa surfplattan till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.


 Dessa experttester grundar vi vårt beslut på

Det finns många tester på surfplattor att ta del av idag. Vi städar dock bort alla gamla och fokuserar på tester från 2014 och framåt. Om du klickar på namnet i listan nedan, kan du läsa testerna i detalj.


TEK: ger iPad 10.2" 8/10 poäng och avslutar allt med; "Apples största konkurrenter är deras andra iPads. Naturligtvis har du några bra från Huawei och Samsung också, men appvalet och operativsystemet kan helt enkelt inte nå iPad. Åtminstone inte för de flesta". TEK gillar att den har tangentbordssupport, att den har många appar, skärmen, byggkvaliteten, batteritiden samt att den stöder Apple Pencil


Din Side: testade Apple iPad 10.2" när den kom ut och gav den en full 5:a. De gillar att den är användarvänlig, har bra prestanda, en fin skärm (som nu är lite större), fingeravtrycksläsaren, Apple Pencil-stöd och Smart Keyboard. De tycker också att dess batteritid är bra och att den i slutändan har ett bra pris. De anser dock att iOS borde stödja fler användare på iPad och att 32GB lagringsmetoden är av det minsta laget. 


Techradar: testade iPad 10.2" 32 GB och gav den 4,5/5 stjärnor. De gillar att den har fått en lite större skärm, det schyssta priset samt att det är lätt att ansluta ett externt tangentbord. 


T3: gillar iPaden och ger den 4/5 stjärnor. De tycker att det är en riktigt bra surfplatta, mycket tack vare det låga priset. Om du vill använda din iPad för att vara kreativ (rita mm.) så rekommenderar de dock den, aningen dyrare, iPad Air. 


Digital Trends: ger iPaden 4,5/5 stjärnor och tycker att det framförallt är operativsystemet som gör att den kammar hem ett så högt betyg. Förutom operativsystemet så gillar de även prestandan, batteritiden, den stora skärmen samt att skalet är gjort från 100% återvunnet aluminium


Tidningen Macworld: har självklart också testat iPad 10.2" 32GB. De gillar framförallt dess stora skärm (som erbjuder fler möjligheter till kreativitet och skrivande), att det är väldigt enkelt att ansluta accessoarer (tangentbord och dylikt) samt uppgraderingen från 2GB RAM-minne till 3GB.


Techradar har testat iPad 9.7 och gillar den skarpt. De gillar att den, trots sitt låga pris (jämfört med andra iPad-modeller), så är den välutrustad och håller det den lovar. De gillar prestandan, grafiken och att du får mycket för pengarna. När de nämner saker de inte gillar så är det Apple Pencil (som måste köpas till) samt att designen på iPaden är densamma som tidigare. 


Trustedreviews är väldigt imponerade av iPad 9.7 och ger den 5/5 stjärnor! Anledningen till detta betyg är enligt dem; utmärkt värde för pengarna, slim och lätt design men samtidigt väldigt kraftfull, Apple-pencil kompatibel samt operativsystemet iOS som Trustedreviews menar är det bästa OS:et för surfplattor. De delar dock ut några dängor och det är mot skärmen som de tycker är lite för reflektiv i solljus samt att kameran på baksidan är för medelmåttig.


MacWorld gör ett genomgående test där de resonerar över ifall det fortfarande är värt att köpa sig en iPad 9.7 (2018). De kommer fram till att den fortfarande har en hel del bra grejer som kombineras med prestanda som fortfarande klassas som bra. De menar också att det relativt låga priset gör iPad 9.7 (2018) till ett mycket attraktivt köp. De ger iPaden 4/5 stjärnor. 


Råd & Rön testade 40 surfplattor (2018) och gav 79 poäng till iPad 9.7 (2018). Vinnaren i testet blev iPad Pro (2018) som fick 84 poäng. 


Techradar gjorde även i Oktober (2019) ett test där de rankar de bästa surfplattorna just nu. Vinnaren i testet blir påkostade iPad Pro men vår testvinnare, iPad 9.7 (2018), hamnar på en imponerande tredjeplats med motivationen att det är den bästa iPaden för den som letar efter en enkel iPad/surfplatta.

 

Tidningen Råd & Rön / Tænk, maj 2018: Testet med 30 surfplattor toppas av Samsung Galaxy Tab S3 som får 82 poäng. Inte långt därefter kommer dock föregångaren och den mer prisvärda Samsung Galaxy Tab S3 med 80 poäng. Samsung blir vinnare för att de både har riktigt bra skärmar och bra batteritid.

På den nedre halvan av listan hittar vi surfplattor tillverkade av bl.a. Huawei, Acer, Asus och Lenovo. Dessa ska du alltså undvika att köpa enligt tidningen, om du vill ha den bästa surfplattan 2018.

 

Mobil, juli 2017: Testade Apple iPad Pro (2017) och tilldelade den 78 av 100 poäng. På den positiva sidan var bland annat den höga prestandan och en bra översikt i gränssnittet, medan priset var en tydlig nackdel. Slutomdömet blev; "Bra i väntan på bättre".

 

Aftonbladet, juni 2017: Testade 4 surfplattor i flera ronder och vinnare, med minsta möjliga marginal, blev Apple iPad Pro. Den fick 1 poäng mer än Samsung Galaxy Tab S3. Summeringen från tidningen lyder; "Om du vill ha det bästa just nu och inte bryr dig om vilket operativsystem plattan använder vinner Ipad Pro med en hårsmån. Men om du gillar Android bättre än IOS får du samma funktionalitet med Samsungs Galaxy Tab S3 som avgjort är den bästa Androidplattan i dagsläget."

 

PC för alla, april 2017: Undersökte 9 surfplattor med tangentbord och Windows, för att se vilken av dessa som bäst skulle kunna ersätta din bärbara dator. Bäst i test blev Acer Switch Alpha 12 SA5 som har god prestanda, greppvänlig utformning, tyst drift samt en skarp och ljusstark skärm. Den får 8 av 10 poäng.

Lika många poäng, 8 av 10, får även Microsoft Surface Pro 4 i5 och HP Elite X2 1012 som blir "Bra val!" och får dela på andraplatsen i detta test.

 

TEK (Norge), april 2017: Testade årets Apple iPad (2017, femte generationen) och skriver: "Detta är surfplattan ingen bett om, men som alla egentligen behöver". Den får 7,5 av 10 poäng och det positiva är enligt tidningen att den har bra skärm, hög byggkvalité, lång batteritid samt att den är snabbare än föregångarna. Slutsatsen blir: "Absolut inget nytt, men priset är bra".

 

MacWorld, april 2017: Testade Apple iPad (femte generationen) och tilldelade den betyget 8 av 10. Omdömet efter testet blev dock rätt svalt: "Skärmen är inte så bra som vi önskat, och den är knappast spännande på något sätt, men den är tillräckligt bra för de flesta behov och för 4 000 kronor är det synd att klaga."

 

EISA, juli 2016: Årets vinnare i kategorin Bästa surfplatta blev Lenovo Yoga Tablet 2 Pro. Motiveringen löd: "Den perfekta kombinationen av prestanda, design och praktisk användning gjorde Lenovos YOGA tablett till en klar vinnare i denna kategori."

 

Tidningen M3, juni 2016: Gjorde ett test av 12 stycken 10 tums surfplattor för att få reda på vilken som är den bästa surfplattan just nu. Bäst i test blev Sony Xperia Tablet Z4 som fick 9 av 10 poäng. Positiva egenskaper för denna surfplatta är bland annat att den är tunn och lätt, att den har en utmärkt bildskärm och riktigt bra prestanda.

Även Apple iPad Pro 9.7" fick 9 av 10 poäng, men denna surfplatta har en betydligt högre prislapp än vinnaren.

 

Tidningen M3, april 2016: Ställde Apple iPad Pro 9.7" mot Ipad Air 2 (och flera andra surfplattor) och konstaterade att även om de är fysiskt lika, är iPad Pro 9,7" bättre på de flesta punkter. Dock är priset så högt idag, att det är tveksamt om den är värd den högre kostnaden.

 

Tidningen M3, november 2015: Bjöd under hösten in samtliga större tillverkare av surfplattor som hade 10" modeller i sitt sortiment. Av de sex testade surfplattorna blev Sony Xperia Tablet Z4 utsedd till bäst i test med 9 av 10 poäng. Den vann på sin höga prestanda, den utmärkta bildskärmen samt att den är både tunn, lätt och vattentålig.

 

PC för alla, oktober 2015: För att hitta den bästa surfplattan med Windows 10 testade tidningen sex av de hetaste modellerna just nu. Vinnare blev Asus Transformer Book T100CH som fick 8 av 10 poäng och blev bäst i test. De mest positiva egenskaperna var att den är snygg, tunn och lätt, att den har en utmärkt bildskärm och förvånansvärt bra prestanda.

 

PC för alla, maj 2015: Testade 5 små surfplattor med riktigt Windows för att se om en surfplatta kan ersätta en laptop. Vinnaren blev Asus Vivotab Note 8 som var både störst, snabbast och bäst i test. Betyget blev 8 av 10 och en av fördelarna med mjukvaran är att du får med Office Hem & Student utan tidsbegränsning (värde 1 200 kr).

 

Mobil, maj 2015: I ett stort test av 9 surfplattor mellan 8-12 tum, blev Microsoft Surface Pro 3 bäst i test med 22 poäng. På en silverplats, med 21 poäng, kom Apple iPad Air 2.

De sämsta surfplattorna tillverkar LG och Asus, enligt tidningen.

 

PC för alla, december 2014: Gjorde en stor sammanställning av årets 39 nya surfplattor. Bäst i test, ensam med 10 poäng (av 10) blev Samsung Galaxy Tab S 8.4 (SM-T700). På silverplats, med 9 poäng, placerade sig Apple Ipad Air 2.

Eftersom det var en stor genomgång av utbudet är det också intressant att ta del av vilka tillverkare som gör de sämsta surfplattorna. Och i botten hittar vi bl.a. Huawei, Trekstor, Wexler, Toshiba, LG och flera modeller från Asus. Dessa bör man alltså undvika, enligt PC för alla.

 

Tidningen M3, oktober 2014: Testade Apple Ipad Air 2 och gav den betyget 9 av 10. Omdömet blev: "Det här är Apples bästa Ipad någonsin, inget snack om det." Bland fördelarna lyfte tidningen bl.a. fram den höga prestandan, den slimmade formen och den utmärkta kameran.

 

Aftonbladet, oktober 2014: "Ipad Air 2 är just nu den vassaste surfplattan som går att få tag i" konstaterar tidningen och tilldelar denna platta högsta möjliga betyg; 5 av 5 PLUS.

 

Tidningen M3, oktober 2014: Gav högsta möjliga poäng, 10 av 10, till Samsung Galaxy Tab S 8.4 (SM-T700). Omdömet blev; "...tack vare skärmen överräcker vi segrartiteln till Samsung och förärar dessutom Galaxy Tab S 8.4 med en ytterst sällsynt tiopoängare. [] Suverän balans mellan funktionalitet och enkelhet, prestanda, stil och komfort. I vårt tycke är det här den absolut bästa plattan just nu."

(Vi kan dock tillägga att vissa konsumenter upplever överhettningsproblem med denna surfplatta)

 

EISA, september 2014: Utsåg Sony Xperia Z2 Tablet till Bästa surfplatta 2014-2015. EISA skriver bland annat lyriskt; "Så tunn, så stilren och så smidig -  Sony Xperia Z2 Tablet är utan tvivel en värdig EISA-vinnare."

 

PC för alla, september 2014: Testade 6 surfplattor för att se om det går att hitta en värdig ersättare för din bärbara dator. Fokuset denna gång låg alltså på hur bra plattorna passar dig som vill lämna din laptop hemma vid nästa resa. Bäst i test blev Sony Xperia Z2 Tablet med 9 av 10 poäng. Den kombinerar utmärkt prestanda, en lyxig design och riktigt bra bildskärm.

 

Ljud & Bild, augusti 2014: Undersökte Samsung Galaxy Tab S 10.5 och blev mycket nöjda med vad de fick se, inte minst den perfekta skärmen med vackra färger och hög upplösning. Betyget blev 27 av 30, där den enda svagheten var ljudstyrkan.

 

PC för Alla, augusti 2014 (även tidningen M3): Testade Samsung Galaxy Tab S 10.5 (SM-T800) och gav den näst högsta betyg, 9 av 10, med omdömet: "Detta är utan tvekan en av de bästa surfplattorna på marknaden just nu."

 

Aftonbladet, april 2014: I ett test av vårens surfplattor blev det två vinnare som båda fick full pott; Sony Xperia Tablet Z2 och Apple Ipad Air. Sonys platta är enligt tidningen snygg, smal och lätt medan Apple vinner poäng på att ha bästa prestanda.

 

M3 / PC för Alla, april 2014: Tidningen testade Sony Xperia Z2 och tilldelade den högsta möjliga betyg; 10 av 10. Omdömet lyder: "Sony Xperia Z2 Tablet är den bästa Androidplattan på marknaden. Snabb, stabil, lätt, fin och gott om lagring tack vare kortläsare. Frågan är inte om du ska köpa den. Frågan är hur många du ska ha."

 

SVT Plus, mars 2014: I TV-programmet Plus testades 4 surfplattor på ett lite annorlunda sätt. Allt ifrån ljud och batteritid till bildkvalité och stöttålighet undersöktes och testet slutade med att samtliga surfplattor blev mer eller mindre sönderslagna. Vinnaren blev Apple iPad Air som blev utsedd till Bäst i test 2014.

 

Testfakta / ICA-Kuriren, mars 2014: I ett test av 9 surfplattor med 10" skärm utsågs Apple iPad Air till bästa surfplatta 2014. Den fick 13 av 15 poäng och omdömet "...bra skärm, prestanda och den laddar hem hemsidor snabbt. iPad Air har också den längsta uppmätta batteritiden och är enkel att använda."

 

Mobil, februari 2014: På jakten efter bästa 10" surfplatta just nu kom 7 startande. Bäst i test bland dessa surfplattor blev Sony Xperia Tablet Z med 19 poäng och den vann därmed över Apple iPad Air med 1 poäng. Det betydligt lägre priset för Sonys surfplatta, var det som fällde avgörandet.

 Bästa surfplattan


Ta med din surfplatta vart du vill och njut av livet.

 

Vad skiljer en surfplatta från en laptop eller en mobiltelefon?

Det finns flera skillnader mellan en surfplatta och en bärbar dator. Lite förenklat skulle man kunna säga att en surfplatta är en laptop, men utan tangentbord. Men det är rätt mycket förenklat. Mer rättvist kanske det skulle vara att jämföra surfplattan med en Smartphone men med större skärm.

 

Den större skärmen är en stor fördel t.ex. när det gäller att titta på film, bilder eller YouTube-klipp. Självklart är det också trevligare att surfa med en större skärm än vad som finns på en mobiltelefon. Men det är också mer att bära med sig.

 

Med din surfplatta kan du surfa, kolla mailen och göra mycket annat precis som med en laptop. Men om du planerar att skriva mycket, är det fortfarande en fördel med en bärbar dator och ett vanligt tangentbord.

 

En surfplatta idag väger ofta runt 400 gram och är mindre än 1 cm tjock. Jämför det med en bärbar dator, som har betydligt större vikt och mått. Drifttiden är också längre på en surfplatta än på en laptop. Tiden varierar förstås, men de flesta surfplattor kan du använda en hel dag utan att den behöver laddas.

 

 

Vi har tester på alla mobila enheter här på Bäst i test Guiden. En sida med tester på bärbara datorer. En sida med test av smartphones. Och en sida för den Ultrabook som är bäst i test. Och så den sida som du läser på just nu, med tester på surfplattor.

 

Om du tar fotografier med din surfplatta, kanske du också vill veta vilken färgskrivare som är bäst i test. Och visst kan du även videofilma med din surfplatta - precis som med en smartphone, även om en bra digitalkamera är att föredra.


Här köper du testvinnaren:

Aktuella butikspriser per den 27 september 2020