Surfplatta test - tablet bäst i test

Surfplattor test 2022

Ska du köpa surfplatta och vill veta vilken som experterna anser är den bästa surfplattan 2022? Då har du kommit helt rätt! Vi har gått igenom alla tidningstester och dessutom kollat vad de svenska konsumenterna tycker. Allt detta har vi sammanställt på denna sida, så att du snabbt ska kunna se vinnaren och undvika jobbiga felköp.

 

I testet kan du läsa om:


Bästa surfplattan 2022

Surfplatta bäst i test

Apple iPad 10.2" 64GB (9th Generation)

Surplatta bäst i test Apple iPad 10.2" 64GB (9th Generation)
 • Användarvänlig

 • Väger endast 487 gram

 • iPaden har en fantastiskt fin skärm

Bästa android surfplatta

Samsung Galaxy Tab S7 (WiFi)

Surplatta bäst i test Samsung Galaxy Tab S7 (WiFi)
 • Bra prestanda

 • Prisvärd

 • Bra för anteckningar och nöje

 • Hade kunnat ha bättre mjukvara

Bästa premiumval - iPad Pro

iPad Pro 11" 128 GB

Surplatta bäst i test iPad Pro 11" 128 GB
 • Otroligt bra prestanda

 • Bästa skärmen med hög ljusstyrka

 • Lång batteritid

 • Dyr

priser i samarbete med Prisjakt


Tänk på dessa två saker först

Tablet fick sitt stora genombrott i och med att Apple iPad presenterades år 2010, men idag är utbudet stort och modellerna många. För att välja rätt, är det några saker som är bra att du tänker igenom innan ditt köp.

 

Ditt första beslut bör vara om du vill ha en med eller utan 4G-stöd. Med 4G-stöd menas att du, med ett surfabonnemang från valfri operatör, kan surfa vart du än befinner dig. Du är med andra ord inte beroende av ett trådlöst nätverk som med de billigare modellerna, som bara har WiFi-stöd.

 

Då det gäller plattor som säljs idag är de flesta utan 4G-stöd då de främst används hemma där det oftast finns ett trådlöst nätverk.

 

Ett alternativ till att köpa en tablet med 4G-stöd kan också vara att dela internetuppkopplingen genom t.ex. din smartphone. Det gör att du inte behöver ha ytterligare ett abonnemang till din tablet som kostar pengar, utan kan använda det som du redan har i din telefon.

 

För dig som tänker använda den mycket på resor, kan det dock vara en fördel att ha inbyggt 4G.

 

Ditt nästa val är vilken storlek du vill ha på skärmen. Den vanligaste storleken på plattor är idag 10 tum, vilket är praktiskt om du främst använder din padda hemma för film, appar och spel från App store men kanske även som ersättning eller komplement till en vanlig dator. En större skärm gör det lättare att läsa, se på video och se mer av webbsidorna när du surfar.

 

8 tum, som är den andra vanliga storleken idag, är ett smidigt format när det gäller att bära med sig den eller förvara den i en väska.

 
Surfplatta bäst i test 2022

Längre ner på denna sida kan du se och läsa de tester som är gjorda på surfplattor de senaste åren, men låt oss direkt konstatera att de som slåss om tronen just nu är antingen en från ​Apple eller en android från ​Samsung.

 

Om du tänker använda den för jobb och gillar Windows kan vi även rekommendera ​Microsoft Surface Go- modellerna som väldigt uppskattade av både experter och användare. 

 

Det är med andra ord jämnt i toppen, men efter undersökning av vad både experter och konsumenter säger går guldmedaljen till iPad 10.2" 64 GB.

Bäst i test - Apple iPad 10.2" 64GB

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 3 december 2022

De bästa priserna på Apple iPad 10.2" 64GB (9th Generation)


Den bästa surfplattan - Apples iPad10.2 tum

Apples iPad har ända sedan sin första lansering 2010 varit otroligt populär för hela familjen, både bland äldre, vuxna och barn. Dess enkla och användarvänliga gränssnitt är snyggt och välfungerande och passar de flesta. Med iPad kombineras ren intuition med snabb teknik för att göra användarupplevelsen fantastisk. iPad 10.2" 64 GB lanserades med ett mål; att leverera det bästa Apples surfplattor kan ge till ett vänligare pris. 


Det går inte att förneka att när det kommer till de snyggaste surfplattorna så är det Apple som tillverkar dem. Apple 10.2" 64 GB har en skärm på 10,2 tum och väger endast 487 gram


Tjockleken på 7,5 mm bidrar även till att den är otroligt lätt att hålla - även med bara en hand. Baksidan är gjord av metall och är väldigt len. Knapparna är bra placerade och välgjorda. Knappen du kommer använda mest, mittenknappen, har TouchID som använder ditt fingeravtryck för att snabbt låsa upp plattan. 


iPaden har en fantastiskt fin skärm med upplösningen 2160 x 1620 pixlar. Detta resulterar i en pixeldensitet på 264ppi (pixels per inch). Att se film och spela spel är en härlig upplevelse. Enda fallet där skärmen inte är till tillfredsställning är ifall du sitter i direkt solljus där du tyvärr kan få utstå reflektionsproblem. 


Kraften i iPaden levereras från ett A13 Bionic chip som är imponerande bra. Detta kombineras i sin tur med ett RAM-minne på 3 GB vilket ger mer än nog för medelanvändaren och framförallt ifall du mejlar, surfar på webben eller tittar på filmer. Användarupplevelsen är smidig och konsistent där gränsnittet följer snabbt med alla dina kommandon. Att spela på iPaden blir en fröjd där du får njuta av fantastisk grafik och snabb respons. 


Lagringen i surfplattan är 64 GB.


Batteritiden är väldigt generös och du kan utan problem gå 3-4 dagar utan att behöva ladda en enda gång. Självklart beror detta på hur mycket du använder den samt hur mycket processorkraft apparna behöver. Enligt Apple själva ska batteritiden hålla i 10 timmar ifall du använder den non-stop och detta löfte verkar vara helt sant! 


Givetvis ingår det även 2 kameror, en där bak och en selfie-kamera. Som förväntat så är det ingen prisvinnande kamera utan är mest där för att du ska kunna ta snabba snapshots och roliga vardagsbilder. Den kan dock överraska och med sina 8 megapixlar gör den sitt jobb bra i bra belysning där den fångar detaljer bra. Du kan ta bilder i snabbspolande videos och spela in filmer i hög upplösning


Selfiekameran är även den bra och låter dig ha videosamtal där du syns klart och tydligt men inte överexponerat.


Om du har haft en padda tidigare eller vill testa på så är denna perfekt för dig! iPad 10.2" 64 GB kommer i två färger; silver och space grey. 


Denna iPad har enbart Wi-Fi och inget SIM-kort.


Vad tycker konsumenterna?

De konsumenter som har köpt sin Apple iPad 10.2" 64 GB är väldigt nöjda. Här kommer några exempel;


"Supersnabb och bra iPad för låga 4000kr. Man får mycket för pengarna."


"Likadan i utseende och innehåll som 6:an men med lite finare design och större skärm. Snabbheten är rejäl!"


"Tog precis emot den men älskar den redan. Lite större, men inte för stor, den har fortfarande kvar sin hemknapp, vilket jag gillar och den är supersnabb. :)" 


"Fantastisk iPad för detta pris. Enkelt att synkronisera data från iPhone och andra iPads också. Rekommenderas verkligen."


"Detta är vad jag förväntade mig från en iPad. Den är snygg, snabb och lätt att använda." 


"Vad finns inte att älska med denna iPad? Verkar vara snabbare (förväntat). Batteriets livslängd tappas också snabbare (förväntades inte). Totalt sett nöjd med mitt köp." 


Finns det några nackdelar? 

De vill vi ju självklart också veta! Det finns de som har uttryckt missnöje över skärmens reflextivitet - något som kan vara störigt en väldigt ljus sommardag. 


Läs gärna mer om denna produkten på Apples hemsida.

 

Så köper du den till bästa pris

Billigast är att köpa din nya Apple iPad 10.2" 64 GB på nätet. Du får där med en relativt billig padda fullproppad med en massa bra funktioner.


Amazon säljer Apple iPad 10.2" 64GB (9th Generation) just nu för bara 4585 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

4585 kr är det lägsta priset just nu för Apple iPad 10.2" 64GB (9th Generation)!

Hos Webhallen köper du Apple iPad 10.2" 64GB (9th Generation) för 4590 kr. Frakten ingår även i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 4647 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

MediaMarkt säljer Apple iPad 10.2" 64GB (9th Generation) just nu för bara 4990 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Komplett säljer just nu Apple iPad 10.2" 64GB (9th Generation) för 4990 kr. Frakten ingår i priset.

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 4990 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Proshop säljer den för 4990 kr. Frakten ingår i priset.

Kjell & Company säljer just nu Apple iPad 10.2" 64GB (9th Generation) för 5049 kr. Frakten ingår i priset.
Bästa android surfplatta

Alla är inte superstora fans av Apples operativsystem iOS. Och dessutom är Apples surfplattor väldigt dyra. Vi har därför vidgat vyerna och tagit reda på ett annat alternativ från Android. Faktum är dock att även Androids surfplattor blir allt dyrare - framförallt om du vill ha de allra senaste modellerna. 


Bland android är det Samsung som ligger i framkanten, men precis som Apple är deras surfplattor rätt dyra. Deras senaste modell, Samsung Galaxy Tab S8 är den bästa de tillverkar just nu. Men den tidigare modellen ligger fortfarande mycket bra till i prestanda och blir mer prisvärd. Bästa android surfplatta blir därför Samsung Galaxy Tab S7.


Bästa android surfplatta just nu - Samsung Galaxy S7

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 3 december 2022

De bästa priserna på Samsung Galaxy Tab S7 (WiFi)


Samsung Galaxy Tab S7 har en 120 Hz skärm vilket gör att svepande rörelser och animationer ser otroligt snabba ut. iPad använder får nöja sig med ynka 60 Hz. 

 

Processorn är en Snapdragon som levererar grym prestanda som klarar att hantera alla typer av uppgifter. Den är inte lika vass som Apples M1-processor som finns i vår premiumvinnare, men den får flödet att flyta på snabbt, och det går bra att köra spel på surfplattan.


Pekpennan som är inkluderad gör det enkelt att göra handskrivna anteckningar och att styra surfplattan. Förutom pennan kan du även ansluta ett externt tangentbord som gör att surfplattan blir mer som en laptop. Detta gör surfplattan till ett vasst verktyg för studenten som både vill rita och skriva anteckningar.

 

Pennan kan även användas för att skriva text som sedan automatiskt känns av och konverteras till vanlig, data-skriven text med hjälp av textigenkänning.

 

Batteriet håller länge – hela 13 timmar vilket håller en hel dag av studier, arbete, surf eller bara streamande av film eller serier i soffan. 

 

Finns det några nackdelar med denna surfplatta? Nackdelarna med denna surfplatta är att dess processor inte lyckas trycka ut lika snabb prestanda som Apples M1 processor samt att dess tangentbord beskrivs som besvärligt av experterna på Tom’s Guide. 

 

En annan nackdel är också att DeX-läget (som härmar en utseendet på en vanlig PC) har problem med multitasking. 


Nämna DeX? (för komplicerat?)

 

Detta tycker användarna om Galaxy Tab S7

”Okej platta, men för lite RAM minne.”

 

”Bra och prisvärd platta. Tycker att den är snabb men vid multitasking kan den ibland kännas seg.”

 

”Helt underbar surfplatta! Skriver denna recension med hjälp av S-pen & plattans textigenkänning. Funkar prima. Att den kan känna igen de flesta av mina kråkfötter är imponerande.”

 

”Kan inte förstå att den inte ligger högre upp i popularitet. Jag har gått från iPad’s till den här, och vilken skillnad.”

 

”Jag köpte denna för 1 månad sedan och är mycket nöjd med den. Den har några trevliga funktioner, den medföljande pennan fungerar extremt bra med surfplattan.”

 

”Älskar hastigheten och funktionerna. Bra köp.”

 

Här kan du köpa Samsung Galaxy Tab S7 till lägsta pris

OBS! Kom ihåg att denna länk avser surfplattan utan mobilt bredband. Vill du kunna använda surfplattan med mobilnätet måste du beställa den versionen i stället.  ​Klicka här för att hitta lägsta pris på surfplattan med tillgång till mobilnät.


Amazon säljer Samsung Galaxy Tab S7 (WiFi) just nu för bara 5373 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

5373 kr är det lägsta priset just nu för Samsung Galaxy Tab S7 (WiFi)!

CDON.COM säljer den just nu för 5427 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Samsung säljer just nu Samsung Galaxy Tab S7 (WiFi) för 6490 kr. Frakten ingår i priset.

Dustin Home säljer just nu Samsung Galaxy Tab S7 (WiFi) för 6990 kr. Frakten ingår i priset.
Bästa premiumsurfplatta – iPad Pro (2021)

Det finns bra surfplattor, och sen finns det iPad Pro. Detta är en surfplatta för den som behöver en kompakt arbetshäst som krossar många laptops i prestanda. Med ultrasnabb processor, stort internt minne och massa lagring står den överlägset på topp bland surfplattor just nu.


Bästa premiumval just nu - iPad Pro 11" 128 GB

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 3 december 2022

Prisjakt de bästa priserna på iPad Pro 11" 128 GB
prisjämfört med Prisjakt
 


Den har dock en stor nackdel – priset. Den är därför till för de som gärna vill utföra alla sina arbetsuppgifter på en surfplatta, eller för dig som vill ha det bästa som finns. 

 

Hursomhelst, det första som slår en är dess otroligt snygga skärm, som är bättre än de flesta premium-tv apparater som finns ute på marknaden just nu. Dessutom flyter allting på otroligt snabbt på surfplattan tack vare en uppdateringsfrekvens på hela 120 Hz. 

 

Ljusstyrkan lyckas nå nivåer som inte tidigare har setts på en surfplatta vilket gör den perfekt för att redigera bilder på. Och det finns gott om kraft för att redigera i komplexa program. M1 processorn är otroligt snabb och är samma processor som används i flertalet av Apples laptops.  

 

Det intressanta med iPad Pro är att den börjar likna mer och mer en ultratunn dator, framför allt när du ansluter ett tangentbord till den. Då når den sin fulla potential där du verkligen kan arbeta med den.  

 

Till denna surfplatta finns Stage Manager som gör det möjligt att ha flera appar uppe samtidigt och skala ner dem i storlek, precis som du gör på en dator. Detta gör arbetsflödet mycket mer effektivt än på surfplattor som inte erbjuder detta. Som vi nämnt här ovan i testet har Samsung Galaxy Tab S7 en liknande version med DeX, men den är inte i närheten av så effektiv som Stage Manager.

 

iPad Pro är den bästa surfplattan just nu. Den är otroligt snabb tack vare Apples egna processor M1. Detta kombineras med en Liquid Retina skärm, oroa er inte om namnet – huvudsaken är att skärmens grafik är otroligt bra – perfekt för att arbeta på, streama film och serier eller bara surfa på webben. Men även spel går otroligt bra att köra på iPad Pro – tack vare M1 processorn.


iPad Pro kan kombineras med ett tangentbord som gör att den blir mer lik en laptop. Kombinationen av pennan och tangentbordet gör att du får träffsäker navigering samt att du kan enkelt ta anteckningar, antingen med pennan eller maskinskrivet med tangentbordet. 

 

För att få ut mest av iPad Pro bör den kombineras med tangentbord. Detta gör den mer likt en liten dator, bara att den är enklare att ta med sig. Med tangentbord är den perfekt för att arbeta på eller plugga.

 

iPad Pro kommer även med en penna. Med denna kan du styra funktionerna men även använda för att skriva anteckningar på skärmen. Här kommer stora fördelar för studenten som vill ha en smart och bärbar helhetslösning. 

 

Standardlagringen är 128 GB, vilket är tillräckligt för den genomsnittlige användaren. Men skulle du behöva mer lagring än så finns alternativen: 256 GB, 512 GB, 1 TB och 2 TB. Den interna lagringen (RAM minnet) går att få i 8 GB eller 16 GB. 

 

Surfplattan har en lång batteritid på drygt 10 timmar. Och som bekant med tidigare iPad-modeller laddas den via USB-C uttaget som finns på botten av surfplattan. Detta uttag används även för andra accessoarer, de tillbehören som finns är dock trådlösa och använder sig av Bluetooth. 

 

iPad Pro kommer i två färger: silver och rymdgrå.


Detta tycker användarna om iPad Pro

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi hänsyn till vad användarnas tycker om en produkt, det är ju trots allt de som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel: 

 

”Formmässigt och känsla exakt samma som air 4 men upplever att den nya processorn är något snabbare. Oklart om det är värt att uppgradera från 4 till 5.”

 

”Helt suverän! Har haft ett par Android-paddar, men ingen av dem slår iPad. Kostar en del, men den är värd priset. Är ingen Apple-fanatiker annars (har Android-telefon), men när det kommer till padda så är min upplevelse att iPad är bäst.”

 

”Väldigt snabb. Kameran är väldigt bra. Stilren design.”

 

”Gick från Air 2 vilket var en stor ökning i prestanda och användbarhet i kombination med en MacBook där universell kontroll gör att iPaden, med eller utan usb-c sladd, fungerar som extra skärm.”

 

”Jag köpte denna för en månad sedan och är supernöjd med den för skolbruk! Gör skoldagen lättare.”

 

”Snabb, mycket kraft, bra skärm och det blir bara bättre med penna 2. Rekommenderas.”

 

”Snabb och snygg iPad. Skarp skärm som var monterad på originalet Apple keyboard pro. Bra studiehjälp.”


Här kan du köpa iPad Pro till lägsta pris


OBS! Priset avser iPad Pro 128 GB (Wifi). Vill du ha access till mobilnätet behöver du välja en annan version.  Klicka här för att hitta bästa pris på iPad Pro med mobilnät

 Surfplatta test - Experternas omdömen

Det finns många tester att ta del av idag. Vi städar dock bort alla gamla tester och fokuserar på tester från 2017 och framåt. Om du klickar på namnet i listan nedan, kan du läsa testerna i detalj.


Test surfplattor 2022

Techradar: Tycker att Galaxy Tab S7 är en bra surfplatta som passar dig som vill ta anteckningar eller streama film och serier. De tycker dock inte att skärmen är tillräckligt bra och rekommenderar dess storasyskon Tab S7 Plus för dig som värderar skärm och grafik högt. De gillar prestandan men tycker att den blir något oväsentlig eftersom den inte verkar vara helt optimerad enligt Androids appbibliotek.


Tom's Guide: Ger iPad Pro ett totalbetyg på 4,5 poäng. De tycker att att skärmen är fenomenal samt att M1 processorn ger en rykande snabb prestanda. De gillar även att den är lätt i vikten. Bland nackdelarna skriver de att den större versionen av iPad Pro (12,9") har en bättre skärm.


Android Authority: Tycker att det är en av de bästa android surfplattor som finns på marknaden. De tycker att hårdvaran är utmärkt och erbjuder mycket bra prestanda, både vid arbete och underhållning. De tycker dock att mjukvaran hade kunnat utvecklats för att bli ännu bättre. De tycker även att kameran hade kunnat vara bättre, men hur ofta tar man bilder med en surfplatta egentligen..?


PCMAG: Är inte lika imponerade med Samsung Galaxy S7. Dock tycker de att den erbjuder bra prestanda och kvalitet, samt att pennan funkar bra. Men de tycker att den faller kort bakom Apples iPad Air som ligger i ungefär samma prisklass men som erbjuder bättre prestanda. Betyget blir därför bara 3/5.


Techradar: Är mycket nöjda med iPad Pro och tycker att den erbjuder otroligt bra prestanda som matchar en bra laptop samt lång batteritid. Bland nackdelarna nämner de framförallt att den är dyr. De rekommenderar den för dig som behöver ett kraftfullt och högst portabelt verktyg. 


PC för alla 2022 testade i sitt test sex stycken olika surfplattor för att kunna utse bästa surfplattan runt 10 tum . Bäst i test blev Apples Ipad generation 9 som fick fyra i betyg på en femgradig skala. Xiami Pad 5 fick också betyg 4 liksom Nokia T20. Lenovo Yoga Tab 11 fick betyg 3,5. Microsoft Surface Go 3 fick betyg 2,5. Samsung Galaxy Tab A8 (budget platta) fick betyg 3.


Tom's Guide: Tycker att Samsung Galaxy Tab S7 med hela 256 GB i lagring är en värdig utmanare till nya iPad Pro och prisar samtidigt Samsung för att ha tagit fram ett alternativ som ger mycket prestanda till ett schysst pris. 


Test surfplattor 2021

mobil.se skriver i sitt test att denna iPad är det bästa köpet för de flesta. De lyfter även fram priset i sitt test som en av de mest positiva aspekterna med ipaden tillsammans med videosamtalskameran och tangentbordskontakten. På minussidan lyfts högtalarna som enbart finns i botten av ipaden, vilket kan bidra med ett burkigt ljud om man har ipaden stående i exempelvis ett ställ. 


MacWorld skriver "Med årets modell är det lagringen, skärmen och Facetime-kameran som fått lite kärlek. Apples nya Ipad 9 är som gjord för videosamtal.". MacWorld lyfter fram lagringen, Facetime-kameran, True Tone justeringen och tangentbordet som de mest positiva egenskaperna med iPaden. 


Techradar testade iPad 10,2 och ger den ett övergripande högt betyg. På plussidan finner man enligt techradar priset, selfikameran och true tone-skärmen. Techradar listar på den negativa sidan så som så många andra experter högtalarna och dess placering. 


Test surfplattor 2019

TEK: testade iPad 10.2" och gav deb 8/10 poäng och avslutar sitt test med; "Apples största konkurrenter är deras andra iPads. Naturligtvis har du några bra från Huawei och Samsung också, men appvalet och operativsystemet kan helt enkelt inte nå iPad. Åtminstone inte för de flesta". TEK gillar att den har tangentbordssupport, att den har många appar, skärmen, byggkvaliteten, batteritiden samt att den stöder Apple Pencil


Din Side: testade Apple iPad 10.2" när den kom ut och gav den en full 5:a. De gillar att den är användarvänlig, har bra prestanda, en fin skärm (som nu är lite större), fingeravtrycksläsaren, Apple Pencil-stöd och Smart Keyboard. De tycker också att dess batteritid är bra och att den i slutändan har ett bra pris. De anser dock att iOS borde stödja fler användare på iPad och att 32GB lagringsmetoden är av det minsta laget. 


Techradar: testade iPad 10.2" 32 GB och gav den 4,5/5 stjärnor. De gillar att den har fått en lite större skärm, det schyssta priset samt att det är lätt att ansluta ett externt tangentbord. 


T3: gillar iPaden och ger den 4/5 stjärnor. De tycker att det är en riktigt bra tablet, mycket tack vare det låga priset. Om du vill använda din iPad för att vara kreativ (rita mm.) så rekommenderar de dock den, aningen dyrare, iPad Air. 


Digital Trends: ger iPaden 4,5/5 stjärnor och tycker att det framförallt är operativsystemet som gör att den kammar hem ett så högt betyg. Förutom operativsystemet så gillar de även prestandan, batteritiden, den stora skärmen samt att skalet är gjort från 100% återvunnet aluminium.


Tidningen Macworld: har självklart också testat iPad 10.2" 32GB. De gillar framförallt dess stora skärm (som erbjuder fler möjligheter till kreativitet och skrivande), att det är väldigt enkelt att ansluta accessoarer (tangentbord och dylikt) samt uppgraderingen från 2GB RAM-minne till 3GB.


Test surfplattor 2018

Trustedreviews är väldigt imponerade av iPad 9.7 och ger den 5/5 stjärnor! Anledningen till detta betyg är enligt dem; utmärkt värde för pengarna, slim och lätt design men samtidigt väldigt kraftfull, Apple-pencil kompatibel samt operativsystemet iOS som Trustedreviews menar är det bästa OS:et för surfplattor. De delar dock ut några dängor och det är mot skärmen som de tycker är lite för reflektiv i solljus samt att kameran på baksidan är för medelmåttig.


Techradar har testat iPad 9.7 och gillar den skarpt. De gillar att den, trots sitt låga pris (jämfört med andra iPad-modeller), så är den välutrustad och håller det den lovar. De gillar prestandan, grafiken och att du får mycket för pengarna. När de nämner saker de inte gillar så är det Apple Pencil (som måste köpas till) samt att designen på iPaden är densamma som tidigare.


MacWorld gör ett genomgående test där de resonerar över ifall det fortfarande är värt att köpa sig en iPad 9.7 (2018). De kommer fram till att den fortfarande har en hel del bra grejer som kombineras med prestanda som fortfarande klassas som bra. De menar också att det relativt låga priset gör iPad 9.7 (2018) till ett mycket attraktivt köp. De ger iPaden 4/5 stjärnor.


Råd & Rön testade 40 surfplattor (2018) och gav 79 poäng till iPad 9.7 (2018). Vinnaren i testet blev iPad Pro (2018) som fick 84 poäng.


Tidningen Råd & Rön / Tænk, maj 2018: Testet med 30 plattor toppas av Samsung Galaxy Tab S3 som får 82 poäng. Inte långt därefter kommer dock föregångaren och den mer prisvärda Samsung Galaxy Tab S3 med 80 poäng. Samsung Galaxy Tab s6 fick 79 poäng. Samsung blir vinnare för att de både har riktigt bra skärmar och bra batteritid.


På den nedre halvan av listan hittar vi surfplattor tillverkade av bl.a. Huawei, Acer, Asus och Samsung Lenovo Tab. Dessa ska du alltså undvika att köpa enligt tidningen, om du vill ha den bästa 2018.


Test surfplattor 2017

Mobil, juli 2017: Testade Apple iPad Pro (2017) och tilldelade den 78 av 100 poäng. På den positiva sidan var bland annat den höga prestandan och en bra översikt i gränssnittet, medan priset var en tydlig nackdel. Slutomdömet blev; "Bra i väntan på bättre".


Aftonbladet, juni 2017: Testade 4 surfplattor i flera ronder och vinnare, med minsta möjliga marginal, blev Apple iPad Pro. Den fick 1 poäng mer än Samsung Galaxy Tab S3. Summeringen från tidningen lyder; "Om du vill ha det bästa just nu och inte bryr dig om vilket operativsystem plattan använder vinner Ipad Pro med en hårsmån. Men om du gillar Android bättre än IOS får du samma funktionalitet med Samsungs Galaxy Tab S3 som avgjort är den bästa Android plattan i dagsläget."


PC för alla, april 2017: Undersökte 9 surfplattor med tangentbord och Windows, för att se vilken av dessa som bäst skulle kunna ersätta din bärbara dator. Bäst i test blev Acer Switch Alpha 12 SA5 som har god prestanda, greppvänlig utformning, tyst drift samt en skarp och ljusstark skärm. Den får 8 av 10 poäng.

Lika många poäng, 8 av 10, får även Microsoft Surface Pro 4 i5 och HP Elite X2 1012 som blir "Bra val!" och får dela på andraplatsen i detta test.


TEK (Norge), april 2017: Testade årets Apple iPad (2017, femte generationen) och skriver: "Detta är tableten ingen bett om, men som alla egentligen behöver". Den får 7,5 av 10 poäng och det positiva är enligt tidningen att den har bra skärm, hög byggkvalité, lång batteritid samt att den är snabbare än föregångarna. Slutsatsen blir: "Absolut inget nytt, men priset är bra".


MacWorld, april 2017: Testade Apple iPad (femte generationen) och tilldelade den betyget 8 av 10. Omdömet efter testet blev dock rätt svalt: "Skärmen är inte så bra som vi önskat, och den är knappast spännande på något sätt, men den är tillräckligt bra för de flesta behov och för 4 000 kronor är det synd att klaga."


EISA: Årets vinnare i kategorin Bästa surfplatta blev Samsung Lenovo Yoga Tablet 2 Pro. Motiveringen löd: "Den perfekta kombinationen av prestanda, design och praktisk användning gjorde Lenovos YOGA tablett till en klar vinnare i denna kategori."
Tips 

Här listar vi tips och råd till dig på frågor som vi fått från er besökare.


Bäst i test på Facebook

Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har surfplatta rea på denna tablet. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa surfplattan till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.


Begagnade surfplattor

Vill du köpa en billig surfplatta kan vi rekommendera dig att kika på begagnade surfplattor. Köp en begagnad hos företaget Billig Teknik. De är ett företag som restaurerar gamla teknikprylar och ger dem ett nytt liv igen vilket känns miljömässigt väldigt bra. De har allt från de senaste modellerna till de lite äldre.


Surfplatta med penna

Med testvinnaren kan du även välja att lägga till en Apple Pencil. Detta är en penna som fungerar mycket bra till din iPad och är något för dig som gillar att rita och anteckna på din tablet.


Med denna iPad får du otroligt bra prestanda, grafik och användarupplevelsen med iPads operativsystem är fantastisk. Tillägget med Apple Pencil är också uppskattat och gör din iPad till ett schysst anteckningsblock.


Bästa surfplatta för barn 2022

Har du ett barn eller barnbarn som du tänkt köpa en padda till kan vi också tipsa om att gå via Billig Teknik då du får en väl genomgången begagnad padda till bråkdelen av vad en ny kostar. 


Paddan är testad och renoverad av dem och den ska inte innehålla några felaktigheter. Olyckan är lätt framme när barnen leker med en padda, så en spräckt skärm är inget ovanligt. Då kan det ändå kännas lite bättre att du just köpte paddan lite billigare än vad en helt ny skulle ha kostat.


Pekpennor

Som vi skrivit om i testet går det bra att köpa till en Apple Pencil till vår testvinnare. Observera bara att Apple Pencil enbart passar till Pro-serien och Air (fjärde generationen), så har du en äldre padda fungerar de tyvärr inte ihop. Här på länken kan du köpa pekpennor till både Mac och PC.Fodral surfplatta

Det är bara fantasin som kan sätta gränser för hur ett fodral till en platta kan se ut. Men att just ha en fodral rekommenderar vi starkt så du undviker fula märken på din padda och minskad risk för trasig skärm. Flera återförsäljare säljer dessa fodral. Kjell & Company har ett brett utbud fodral och de säljer även skärmskydd.Tangentbord surfplatta

Ska du använda din padda likt en dator kan det i längden vara svår att skriva långa texter på touch-tangenterna. Då kan ett externt bluetooth tangentbord till paddan vara en bra idé. 


Det finns flera kompatibla tangentbord från Apple. Dessa heter Apple Smart Keybord och Apple Magic Keybord. Du köper dem billigt via länken nedan:Surfplatta - Ipad bäst i test


Ta med din padda vart du vill och njut av livet.

 

Vad skiljer en padda från en laptop eller en mobiltelefon?

Det finns flera skillnader mellan en tablet och en bärbar dator. Lite förenklat skulle man kunna säga att en padda är en laptop, men utan tangentbord. Men det är rätt mycket förenklat. Mer rättvist kanske det skulle vara att jämföra plattan med en Smartphone men med större skärm.

 

Den större skärmen är en stor fördel t.ex. när det gäller att titta på film, bilder eller YouTube-klipp. Självklart är det också trevligare att surfa med en större skärm än vad som finns på en mobiltelefon. Men det är också mer att bära med sig.

 

Med din tablet kan du surfa, kolla mailen, använda den som läsplatta och göra mycket annat precis som med en laptop. Men om du planerar att skriva mycket, är det fortfarande en fördel med en bärbar dator och ett vanligt tangentbord.

 

En tablet idag väger ofta runt 400 gram och är mindre än 1 cm tjock. Jämför det med en bärbar dator, som har betydligt större vikt och mått. Drifttiden är också längre på en padda än på en laptop. Tiden varierar förstås, men de flesta surfplattor kan du använda en hel dag utan att den behöver laddas.

 

 

Vi har tester på alla mobila enheter här på Bäst i test Guiden. En sida med tester på bärbara datorer. En sida med test av smartphones. Och en sida för den Ultrabook som är bäst i test. Och så den sida som du läser på just nu, med tester på surfplattor som passar alla. För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.

 

Om du tar fotografier med din padda, kanske du också vill veta vilken färgskrivare som är bäst i test. Och visst kan du även videofilma med din paddan - precis som med en smartphone, även om en bra digitalkamera är att föredra.
Vanliga frågor och svar

 • Vad är en surfplatta bra till?
  Den används vanligtvis primärt för att titta på film, spela spel, läsa böcker, surf och bankärenden... många använder den även för foto. Begränsningarna är få men att ersätta en arbetsdator med en platta är dock lite svårt, så se den snarare som ett komplement.
 • Vad är skillnaden mellan ipad och surfplatta?
  iPad är Apples namn på deras surfplattor.
 • Hur mycket kostar en surfplatta?
  Beror på modell och kapacitet. Men vår testvinnare får du för ca 4000 kr. Vill du ha en med större skärm som iPad pro får du dock betala några tusenlappar till.
 • Vad heter surfplatta på engelska?
  Tablet är det engelska ordet vilket används även i Sverige.
 • Vilken surfplatta ska jag välja?
  Just nu listar vi Apple iPad 10.2" som bäst i test.
Bäst i test Guidens tester om tablets och gaming
Philip Andrén

Bäst i test: Surfplatta

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden är utbildad musikproducent och vidareutbildar sig just nu på sidan om jobbet på Bäst i test Guiden inom ”International Business”. 


De specialintressen som Philip djupdyker i på Bäst i test Guiden finner du inom områdena ljud & bild, teknik, motor och ekonomi.


Testet skrevs och uppdaterades senast