Oberoende tester från tidningar, sajter och magasin samt recensioner från svenska konsumenter som ställs samman för att utse en vinnare. Köp segraren idag till lägsta pris!

Bäst i test surfplattor

 

Surfplattor test 2019

Ska du köpa surfplatta och vill veta vilken som experterna anser är den bästa surfplattan 2019? Då har du kommit helt rätt! Vi har gått igenom alla tidningstester och dessutom kollat vad de svenska konsumenterna tycker om sina surfplattor. Allt detta har vi sammanställt på denna sida, så att du snabbt ska kunna se vinnaren och undvika jobbiga felköp.

 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig den bästa surfplattan NU!

 

Tänk på dessa två saker först

Surfplattan fick sitt stora genombrott i och med att Apple iPad presenterades år 2010, men idag är utbudet stort och modellerna många. För att välja rätt, är det några saker som är bra att du tänker igenom innan ditt köp.

 

Ditt första beslut bör vara om du vill ha en surfplatta med eller utan 4G-stöd. Med 4G-stöd menas att du, med ett surfabonnemang från valfri operatör, kan surfa vart du än befinner dig. Du är med andra ord inte beroende av ett trådlöst nätverk som med de billigare modellerna, som bara har WiFi-stöd.

 

Dock är de flesta surfplattor som säljs idag utan 4G-stöd och används främst hemma där det redan finns ett trådlöst nätverk.

 

Ett alternativ till att köpa en surfplatta med 4G-stöd kan också vara att dela internetuppkopplingen genom t.ex. din smartphone. Det gör att du inte behöver ha ytterligare ett abonnemang till din surfplatta som kostar pengar, utan kan använda det som du redan har i din telefon.

 

För dig som tänker använda surfplattan mycket på resor, kan det dock vara en fördel att ha inbyggt 4G.

 

Ditt nästa val är vilken storlek du vill ha på skärmen. Den vanligaste storleken på surfplattor idag är 10 tum, vilket är praktiskt om du främst tänkt att använda surfplattan hemma, kanske som ersättning eller komplement till en vanlig dator. En större skärm gör det lättare att läsa, se på video och se mer av webbsidorna när du surfar.

 

8 tum, som är den andra vanliga storleken idag, är ett smidigt format när det gäller att bära med sig surfplattan eller förvara den i en väska.

 

Den bästa surfplattan 2019

Längre ner på denna sida kan du se och läsa de tester som är gjorda på surfplattor de senaste åren, men låt oss direkt konstatera att de som slåss om tronen just nu är Apples iPad och Samsungs Galaxy Tab.

 

Även Sony Xperia Z4 väldigt uppskattad av både experter och användare så vilken du än väljer av dessa, kommer du att få en omtyckt testvinnare.

 

Det är med andra ord jämnt i toppen, men eftersom vi även tar hänsyn till priset här på Bäst i test Guiden, går guldmedaljen till Samsung Galaxy Tab S3.

 

Bästa surfplattan - Samsung Galaxy Tab S3

Bäst i test av surfplattor - Samsung Galaxy Tab S3 (SM-T825)

(Klicka på surfplattan för mer information på Samsungs hemsida)

 

Se dagens aktuella pris

 

 

Här köper du testvinnaren:

Aktuella butikspriser per den 13 november 2019

 

Återigen så är det Samsung som är vår testvinnare. Det finns många faktorer som spelar in men framförallt är det prestandan som du får för ett väldigt schysst pris. Även om Samsung har släppt nyare modeller av sin surfplatta så håller S3 fortfarande väldigt hög standard och de senaste modellerna sticker väldigt snabbt i kostnad. techradar.com skriver att även om det finns en nyare form av samsung-surfplatta (Samsung Galaxy Tab S4) så är Samsung Galaxy Tab S3 fortfarande det bättre valet.

 

Skärmen på S3:an är en pixeltät "Super"-AMOLED-skärm som nu även har HDR-teknologi. Med HDR får du en 2048 x 1536 quad HD-upplösning som ser fantastisk ut, framförallt när du kollar film. Mörka scener, där bilden ofta förlorar mot skuggan, har blivit mycket bättre, även det tack vare HDR. Det enda problemet just nu är att det inte finns så mycket HDR-innehåll att ta del av idag. Det är dock något som kommer att börja rulla ut mer och mer framöver. Tab S3 är därför ett säkert kort för framtiden, även om det är en "äldre" modell.

 

Surfplattan har en 13 megapixel kamera på baksidan som har bra kvalitet för en surfplatta. Kameran kan även filma i 4K, dock så kommer din smartphone nästan alltid vara bättre än surfplattan så du kommer förmodligen inte använda kameran på baksidan så mycket. För videosamtal finns det en 5MP kamera på framsidan som fungerar som den ska.

 

Den har också en fingertrycksavläsare, som gör att du enkelt kan låsa upp enheten utan att behöva komma ihåg lösenord. För dig som har behov av att lagra riktigt mycket på surfplattan, finns det en minneskortsplats (MicroSD) så att du kan ha upp till 128 GB extra minne.

 

När det kommer till vanlig GPS så har Samsung Galaxy Tab S3 stöd för det. Den har även stöd för modernare GPS-system som t.ex. Galileo, något som båtägare gärna använder ute till havs.

 

Nytt från Samsung Galaxy Tab S3 är att det nu följer med en S-pen. S-pen är en penna som du kan använda din surfplatta med. Om du behöver ta nogranna ritningsanteckningar så funkar det hur bra som helst med Tab S3. Tillskillnad från Apples iPad Pro där du måste köpa pennan separat så ingår den i Galaxy Tab S3.

 

Detta säger experterna om Galaxy Tab S3

Expertreviews, Feb 2019 ger Galaxy Tab S3 full pott och menar att den gör bra förbättringar från S2:an. När testet skrevs tyckte expertreviews att priset var lite väl högt men tyckte fortfarande att den var klanderfri och imponerande och tycker att den slår Apples iPad med hästlängder! 


Techradar, juli 2019 ger Galaxy Tab S3 4/5 stjärnor. De gillar surfplattan och tycker att surfplattan är Samsungs bästa hittils. På frågan om vem surfplattan är för så skriver de att den passar dig som vill ha bra mediaförutsättningar till ett överkomligt pris. 


Råd & Rön, 2018, testade 40 stycken surfplattor. Den surfplatta som tog hem förstaplatsen med 84 poäng var iPad Pro (2018). Galaxy Tab S3 hamnade på en tredjeplats med 82 poäng.

 

techradar.com testade Samsung Galax Tab S3 och är generellt väldigt positiva. De gav surfplattan 4 av 5 stjärnor. De summerar sitt test med: "Apples iPad Pro har mött en värdig motståndare när det kommer till värde. Samsung Galaxy Tab S3 har all hårdvara som iPad Pro och dessutom följer det med en S-Pen".

 

expertreviews ger Samsung Galaxy Tab S3 5 av 5 stjärnor. De gillar skärmen, S-pen och den raska prestandan. De skriver: "Galaxy Tab S3 var redan väldigt bra, men S3 tar det till en ny nivå". I detta test så kritiseras priset men då får man tänka på att surfplattan kostade mer när den kom ut för första gången.

 

trustedreviews.com har testat Samsung Galaxy Tab S3 och ger den 3,5 stjärnor av 5. De gillar skärmen och att den är tunn och lätt.

 

Vad tycker konsumenterna?

De konsumenter som har köpt sin Samsung Galaxy Tab S3 är väldigt nöjda. Bland kommentarer från konsumenter hittar vi: "Skärmstorleken och upplösningen gör det väldigt lätt att läsa dokument", "Jag har letat efter en surfplatta med en bra, tryckkänslig penna som faktiskt funkar, väldigt länge. Efter att ha testat Samsung Galaxy Tab S3 så bestämde jag mig direkt för att köpa den!", "Detta är en fantastisk surfplatta. Den är mycket bättre än iPad mini. Den har mycket bättre foto-upplösning".


 

Läs gärna mer om denna surfplatta  på Samsungs hemsida.

 

Så köper du surfplattan till bästa pris

Billigast är att köpa din nya Samsung Galaxy Tab S3 på nätet. Innan du gör ditt inköp, se dock till att du får versionen som heter SM-T825 om du vill ha möjlighet att använda ett sim-kort. Surfplattan med modellbeteckningen SM-T820 har enbart WiFi.


 

Proshop säljer den för bara 5190 kronor när du klickar här. Då ingår även frakten hem till dig!

5190 kronor är det lägsta priset för surfplattan bland butikerna just nu!

 

Hos CDON finns den för bara 5890 kronor just nu och frakten hem till dig ingår i detta pris.

 

 


Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på denna surfplatta. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa surfplattan till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.


 

 

Dessa tester grundar vi vårt beslut på

Det finns många tester på surfplattor att ta del av idag. Vi städar dock bort alla gamla och fokuserar på tester från 2014 och framåt. Om du klickar på namnet i listan nedan, kan du läsa testerna i detalj.

 

Tidningen Råd & Rön / Tænk, maj 2018: Testet med 30 surfplattor toppas av Samsung Galaxy Tab S3 som får 82 poäng. Inte långt därefter kommer dock föregångaren och den mer prisvärda Samsung Galaxy Tab S3 med 80 poäng. Samsung blir vinnare för att de både har riktigt bra skärmar och bra batteritid.

På den nedre halvan av listan hittar vi surfplattor tillverkade av bl.a. Huawei, Acer, Asus och Lenovo. Dessa ska du alltså undvika att köpa enligt tidningen, om du vill ha den bästa surfplattan 2018.

 

Mobil, juli 2017: Testade Apple iPad Pro (2017) och tilldelade den 78 av 100 poäng. På den positiva sidan var bland annat den höga prestandan och en bra översikt i gränssnittet, medan priset var en tydlig nackdel. Slutomdömet blev; "Bra i väntan på bättre".

 

Aftonbladet, juni 2017: Testade 4 surfplattor i flera ronder och vinnare, med minsta möjliga marginal, blev Apple iPad Pro. Den fick 1 poäng mer än Samsung Galaxy Tab S3. Summeringen från tidningen lyder; "Om du vill ha det bästa just nu och inte bryr dig om vilket operativsystem plattan använder vinner Ipad Pro med en hårsmån. Men om du gillar Android bättre än IOS får du samma funktionalitet med Samsungs Galaxy Tab S3 som avgjort är den bästa Androidplattan i dagsläget."

 

PC för alla, april 2017: Undersökte 9 surfplattor med tangentbord och Windows, för att se vilken av dessa som bäst skulle kunna ersätta din bärbara dator. Bäst i test blev Acer Switch Alpha 12 SA5 som har god prestanda, greppvänlig utformning, tyst drift samt en skarp och ljusstark skärm. Den får 8 av 10 poäng.

Lika många poäng, 8 av 10, får även Microsoft Surface Pro 4 i5 och HP Elite X2 1012 som blir "Bra val!" och får dela på andraplatsen i detta test.

 

TEK (Norge), april 2017: Testade årets Apple iPad (2017, femte generationen) och skriver: "Detta är surfplattan ingen bett om, men som alla egentligen behöver". Den får 7,5 av 10 poäng och det positiva är enligt tidningen att den har bra skärm, hög byggkvalité, lång batteritid samt att den är snabbare än föregångarna. Slutsatsen blir: "Absolut inget nytt, men priset är bra".

 

MacWorld, april 2017: Testade Apple iPad (femte generationen) och tilldelade den betyget 8 av 10. Omdömet efter testet blev dock rätt svalt: "Skärmen är inte så bra som vi önskat, och den är knappast spännande på något sätt, men den är tillräckligt bra för de flesta behov och för 4 000 kronor är det synd att klaga."

 

EISA, juli 2016: Årets vinnare i kategorin Bästa surfplatta blev Lenovo Yoga Tablet 2 Pro. Motiveringen löd: "Den perfekta kombinationen av prestanda, design och praktisk användning gjorde Lenovos YOGA tablett till en klar vinnare i denna kategori."

 

Tidningen M3, juni 2016: Gjorde ett test av 12 stycken 10 tums surfplattor för att få reda på vilken som är den bästa surfplattan just nu. Bäst i test blev Sony Xperia Tablet Z4 som fick 9 av 10 poäng. Positiva egenskaper för denna surfplatta är bland annat att den är tunn och lätt, att den har en utmärkt bildskärm och riktigt bra prestanda.

Även Apple iPad Pro 9.7" fick 9 av 10 poäng, men denna surfplatta har en betydligt högre prislapp än vinnaren.

 

Tidningen M3, april 2016: Ställde Apple iPad Pro 9.7" mot Ipad Air 2 (och flera andra surfplattor) och konstaterade att även om de är fysiskt lika, är iPad Pro 9,7" bättre på de flesta punkter. Dock är priset så högt idag, att det är tveksamt om den är värd den högre kostnaden.

 

Tidningen M3, november 2015: Bjöd under hösten in samtliga större tillverkare av surfplattor som hade 10" modeller i sitt sortiment. Av de sex testade surfplattorna blev Sony Xperia Tablet Z4 utsedd till bäst i test med 9 av 10 poäng. Den vann på sin höga prestanda, den utmärkta bildskärmen samt att den är både tunn, lätt och vattentålig.

 

PC för alla, oktober 2015: För att hitta den bästa surfplattan med Windows 10 testade tidningen sex av de hetaste modellerna just nu. Vinnare blev Asus Transformer Book T100CH som fick 8 av 10 poäng och blev bäst i test. De mest positiva egenskaperna var att den är snygg, tunn och lätt, att den har en utmärkt bildskärm och förvånansvärt bra prestanda.

 

PC för alla, maj 2015: Testade 5 små surfplattor med riktigt Windows för att se om en surfplatta kan ersätta en laptop. Vinnaren blev Asus Vivotab Note 8 som var både störst, snabbast och bäst i test. Betyget blev 8 av 10 och en av fördelarna med mjukvaran är att du får med Office Hem & Student utan tidsbegränsning (värde 1 200 kr).

 

Mobil, maj 2015: I ett stort test av 9 surfplattor mellan 8-12 tum, blev Microsoft Surface Pro 3 bäst i test med 22 poäng. På en silverplats, med 21 poäng, kom Apple iPad Air 2.

De sämsta surfplattorna tillverkar LG och Asus, enligt tidningen.

 

PC för alla, december 2014: Gjorde en stor sammanställning av årets 39 nya surfplattor. Bäst i test, ensam med 10 poäng (av 10) blev Samsung Galaxy Tab S 8.4 (SM-T700). På silverplats, med 9 poäng, placerade sig Apple Ipad Air 2.

Eftersom det var en stor genomgång av utbudet är det också intressant att ta del av vilka tillverkare som gör de sämsta surfplattorna. Och i botten hittar vi bl.a. Huawei, Trekstor, Wexler, Toshiba, LG och flera modeller från Asus. Dessa bör man alltså undvika, enligt PC för alla.

 

Tidningen M3, oktober 2014: Testade Apple Ipad Air 2 och gav den betyget 9 av 10. Omdömet blev: "Det här är Apples bästa Ipad någonsin, inget snack om det." Bland fördelarna lyfte tidningen bl.a. fram den höga prestandan, den slimmade formen och den utmärkta kameran.

 

Aftonbladet, oktober 2014: "Ipad Air 2 är just nu den vassaste surfplattan som går att få tag i" konstaterar tidningen och tilldelar denna platta högsta möjliga betyg; 5 av 5 PLUS.

 

Tidningen M3, oktober 2014: Gav högsta möjliga poäng, 10 av 10, till Samsung Galaxy Tab S 8.4 (SM-T700). Omdömet blev; "...tack vare skärmen överräcker vi segrartiteln till Samsung och förärar dessutom Galaxy Tab S 8.4 med en ytterst sällsynt tiopoängare. [] Suverän balans mellan funktionalitet och enkelhet, prestanda, stil och komfort. I vårt tycke är det här den absolut bästa plattan just nu."

(Vi kan dock tillägga att vissa konsumenter upplever överhettningsproblem med denna surfplatta)

 

EISA, september 2014: Utsåg Sony Xperia Z2 Tablet till Bästa surfplatta 2014-2015. EISA skriver bland annat lyriskt; "Så tunn, så stilren och så smidig -  Sony Xperia Z2 Tablet är utan tvivel en värdig EISA-vinnare."

 

PC för alla, september 2014: Testade 6 surfplattor för att se om det går att hitta en värdig ersättare för din bärbara dator. Fokuset denna gång låg alltså på hur bra plattorna passar dig som vill lämna din laptop hemma vid nästa resa. Bäst i test blev Sony Xperia Z2 Tablet med 9 av 10 poäng. Den kombinerar utmärkt prestanda, en lyxig design och riktigt bra bildskärm.

 

Ljud & Bild, augusti 2014: Undersökte Samsung Galaxy Tab S 10.5 och blev mycket nöjda med vad de fick se, inte minst den perfekta skärmen med vackra färger och hög upplösning. Betyget blev 27 av 30, där den enda svagheten var ljudstyrkan.

 

PC för Alla, augusti 2014 (även tidningen M3): Testade Samsung Galaxy Tab S 10.5 (SM-T800) och gav den näst högsta betyg, 9 av 10, med omdömet: "Detta är utan tvekan en av de bästa surfplattorna på marknaden just nu."

 

Aftonbladet, april 2014: I ett test av vårens surfplattor blev det två vinnare som båda fick full pott; Sony Xperia Tablet Z2 och Apple Ipad Air. Sonys platta är enligt tidningen snygg, smal och lätt medan Apple vinner poäng på att ha bästa prestanda.

 

M3 / PC för Alla, april 2014: Tidningen testade Sony Xperia Z2 och tilldelade den högsta möjliga betyg; 10 av 10. Omdömet lyder: "Sony Xperia Z2 Tablet är den bästa Androidplattan på marknaden. Snabb, stabil, lätt, fin och gott om lagring tack vare kortläsare. Frågan är inte om du ska köpa den. Frågan är hur många du ska ha."

 

SVT Plus, mars 2014: I TV-programmet Plus testades 4 surfplattor på ett lite annorlunda sätt. Allt ifrån ljud och batteritid till bildkvalité och stöttålighet undersöktes och testet slutade med att samtliga surfplattor blev mer eller mindre sönderslagna. Vinnaren blev Apple iPad Air som blev utsedd till Bäst i test 2014.

 

Testfakta / ICA-Kuriren, mars 2014: I ett test av 9 surfplattor med 10" skärm utsågs Apple iPad Air till bästa surfplatta 2014. Den fick 13 av 15 poäng och omdömet "...bra skärm, prestanda och den laddar hem hemsidor snabbt. iPad Air har också den längsta uppmätta batteritiden och är enkel att använda."

 

Mobil, februari 2014: På jakten efter bästa 10" surfplatta just nu kom 7 startande. Bäst i test bland dessa surfplattor blev Sony Xperia Tablet Z med 19 poäng och den vann därmed över Apple iPad Air med 1 poäng. Det betydligt lägre priset för Sonys surfplatta, var det som fällde avgörandet.

 


Ta med din surfplatta vart du vill och njut av livet.

 

Vad skiljer en surfplatta från en laptop eller en mobiltelefon?

Det finns flera skillnader mellan en surfplatta och en bärbar dator. Lite förenklat skulle man kunna säga att en surfplatta är en laptop, men utan tangentbord. Men det är rätt mycket förenklat. Mer rättvist kanske det skulle vara att jämföra surfplattan med en Smartphone men med större skärm.

 

Den större skärmen är en stor fördel t.ex. när det gäller att titta på film, bilder eller YouTube-klipp. Självklart är det också trevligare att surfa med en större skärm än vad som finns på en mobiltelefon. Men det är också mer att bära med sig.

 

Med din surfplatta kan du surfa, kolla mailen och göra mycket annat precis som med en laptop. Men om du planerar att skriva mycket, är det fortfarande en fördel med en bärbar dator och ett vanligt tangentbord.

 

En surfplatta idag väger ofta runt 400 gram och är mindre än 1 cm tjock. Jämför det med en bärbar dator, som har betydligt större vikt och mått. Drifttiden är också längre på en surfplatta än på en laptop. Tiden varierar förstås, men de flesta surfplattor kan du använda en hel dag utan att den behöver laddas.

 

 

Vi har tester på alla mobila enheter här på Bäst i test Guiden. En sida med tester på bärbara datorer. En sida med test av smartphones. Och en sida för den Ultrabook som är bäst i test. Och så den sida som du läser på just nu, med tester på surfplattor.

 

Om du tar fotografier med din surfplatta, kanske du också vill veta vilken färgskrivare som är bäst i test. Och visst kan du även videofilma med din surfplatta - precis som med en smartphone, även om en bra digitalkamera är att föredra.


Här köper du testvinnaren:

Aktuella butikspriser per den 13 november 2019


Vad skiljer en surfplatta från en laptop eller en mobiltelefon?

Det finns flera skillnader mellan en surfplatta och en bärbar dator. Lite förenklat skulle man kunna säga att en surfplatta är en laptop, men utan tangentbord. Men det är rätt mycket förenklat. Mer rättvist kanske det skulle vara att jämföra surfplattan med en Smartphone men med större skärm. 

 

Den större skärmen är en stor fördel t.ex. när det gäller att titta på film, bilder eller YouTube-klipp. Självklart är det också trevligare att surfa med en större skärm än vad som finns på en mobiltelefon. Men det är också mer att bära med sig.

 

Med din surfplatta kan du surfa, kolla mailen och göra mycket annat precis som med en laptop. Men om du planerar att skriva  mycket, är det fortfarande en fördel med en bärbar dator och ett vanligt tangentbord.

 

En surfplatta idag väger ofta runt 400 gram och är mindre än 1 cm tjock. Jämför det med en bärbar dator, som har betydligt större vikt och mått.  Drifttiden är också längre på en surfplatta än på en laptop. Tiden varierar förstås, men de flesta surfplattor kan du använda en hel dag utan att den behöver laddas.

 

 

Vi har tester på alla mobila enheter här på Bäst i test Guiden. En sida med tester på bärbara datorer. En sida med test av smartphones. Och en sida för den Ultrabook som är bäst i test. Och så den sida som du läser på just nu, med tester på surfplattor.

 

Om du tar fotografier med din  surfplatta, kanske du också vill veta vilken färgskrivare som är bäst i test. Och visst kan du även videofilma med din surfplatta - precis som med en smartphone, även om en bra digitalkamera är att föredra.Om Bäst i test Guiden

Nya tester och testvinnare på Bäst i test Guiden

Få kostnadsfritt en sammanställning en gång per månad! Fyll i uppgifterna nu, då missar du inget!