Surfplatta bäst i test 2024: Apple eller Android - vilken är bäst?

Letar du efter den ultimata surfplattan för 2024? Då har du kommit rätt. Vår omfattande guide ger dig allt du behöver för att hitta den optimala surfplattan, utvald från ett bredd utbud av högpresterande modeller. 


tablet bäst i test, bästa surfplattan för äldre - surfplatta test råd och rön


Genom att sammanväva expertrecensioner lyfter vi fram marknadens mest rekommenderade surfplattor. Oavsett om ditt fokus ligger på arbete, studier, kreativa projekt eller underhållning, guidar vi dig genom de nyaste och mest innovativa surfplattorna med bäst prestanda och värde för pengar.


Vår guide gör det enkelt för dig att utforska och jämföra nyckelfunktioner som skärmkvalitet, batterilängd, processorkapacitet och användarvänlighet. Upptäck vilken surfplatta som vi anser är bästa surfplatta just nu och gör ett informerat köp. Läs mer för att utforska de bästa surfplattorna på marknaden och hitta den som passar dina behov och budget. 

 

Bästa surfplattorna: Våra toppval


Jämförelse av surfplattor

Skärmstorlek:
Upplösning:
Uppdateringsfrekvens:
Lagring:
Processor:
RAM-minne:
Batterieffekt:
Vikt:
Höjd:
Bäst i test surfplattan 2024 - Apple iPad 10.9" 64 GB (10:e generationen) - Bäst i test
Apple iPad 10.9" 64...
Surfplatta bäst i...
10.9 tum
2360 x 1640
60 Hz
64 GB
Apple A14 Bionic
6 GB
8000 mAh
481 g
7 mm
Bäst i test surfplattan 2024 - Samsung Galaxy Tab S9 11" - Bäst i test
Samsung Galaxy Tab S...
Bästa android surf...
11 tum
2560 x 1600
120 Hz
128 GB
Snapdragon 8 Gen 2
8 GB
8400 mAh
493 g
5.5 mm
Bäst i test surfplattan 2024 - iPad Pro 11" 128 GB - Bäst i test
iPad Pro 11" 128 GB
Bästa premiumval -...
11 tum
2388 x 1668
120 Hz
128 GB
Apple M2
8 GB
7538 mAh
466 g
5.9 mm
Bäst i test surfplattan 2024 - iPad Mini (6:e generationen) - Bäst i test
iPad Mini (6:e gener...
Liten surfplatta b...
8.3 tum
2266 x 1488
60 Hz
64 GB
Apple A15 Bionic
4 GB
6000 mAh
293 g
6.3 mmKöpguide: Så väljer du rätt surfplatta

Surfplattornas era började med lanseringen av Apple iPad 2010, och nu är alternativen fler än någonsin. Då är det extra viktigt att göra ett genomtänkt val. Här är vad du behöver tänka på för att hitta en surfplatta som passar just dina behov. 


4G och 5G surfplattor: Uppkopplad var du än går

Innan du väljer surfplatta, avgör om du behöver en modell med 4G- eller 5G-funktionalitet. En surfplatta med mobilnätverksanslutning ger dig friheten att surfa oberoende av Wi-Fi och håller dig alltid uppkopplad. För de som inte vill binda sig vid ytterligare ett abonnemang kan delning av internet från en smartphone vara ett ekonomiskt och praktiskt alternativ. 


De flesta surfplattorna idag är dock Wi-Fi-modeller, eftersom de oftast används i hemmet. Men för dig som fota är på resande fot kan en surfplatta med inbyggt 4G eller 5G vara en spelväxlare. 


Välj rätt skärmstorlek för din surfplatta

Skärmens storlek påverkar allt från portabilitet till upplevelsen av innehåll. De mest populära surfplattorna idag har 10 tums-skärmar, vilket är perfekt för att njuta av filmer, appar och spel, eller för dig som söker en ersättare till en bra laptop. Större skärm ger dig en bättre läs- och surfupplevelse.


Å andra sidan är 8-tumssurfplattor idealiska för de som värderar smidighet och enkelhet att bära med sig. Oavsett om du förvarar den i väskan eller håller den i handen, erbjuder en 8-tums surfplatta en kompakt användarupplevelse. 


Det enda tråkiga med en mindre surfplatta är att om du nån gång hamnar bredvid någon som har en större storlek, kan du enkelt ångra ditt val eftersom en större surfplatta faktiskt erbjuder mycket mer. Så känner jag själv.
Bästa surfplattan för normalanvändaren


Apple iPad 10.9 tum

Det går inte att förneka att när det kommer till de snyggaste surfplattorna så är det Apple som tillverkar dem. Apple 10.9" 64 GB har en skärm på 10.9 tum och väger endast 477 gram


iPad 10.9 specifikationer

 • Skärmstorlek: 10.9 tum
 • Upplösning: 2360 x 1640
 • Lagringsutrymme: 64 eller 256 GB
 • Processor: Apple A14 Bionic
 • RAM-minne: 6 GB
 • Batteristyrka: 8000 mAh
 • Vikt: 477 g


Ultratunn design och god ergonomi

Om det är något som Apple alltid levererar är det på designfronten. Och med iPad 10.9 gäller samma sak. Tunnare än någonsin på bara 7 mm och med en snygg finish i flera färger är den både en fröjd att betrakta och hålla i. Och med ergonomisk placering av knapparna, där TouchID ger säker och smidig åtkomst blir iPaden verkligen en förlängning av din hand. 


Högupplöst skärm som imponerar

Skärmen är en av högpunkterna med sin upplösning på 2360 x 1640 pixlar och en ljusstyrka på 500 nits. Visserligen stöter den på lite problem i starkt och direkt solljus, men under de flesta ljusförhållandena levererar den en bildkvalitet som få surfplattor kan matcha, oavsett om det är e-böcker eller filmer.


Kraftfull prestanda i kompakt format

Under skalet på iPhone 10.9 sitter ett A14 Bionic chip som kombineras med ett RAM-minne på 4 GB vilket ger gott om kraft för den genomsnittliga användaren, även för spel och krävande arbetsuppgifter. 


Lagringsutrymme: Snålt och dyrt

En av nackdelarna med iPad 10.9 är att standardversionen endast har 64 GB i lagring, vilket i själva verket motsvarar cirka 48 GB eftersom programvara och förinstallerade appar redan tar upp en del. Använder du din iPad flitigt kan 48 GB förbrukas väldigt fort, särskilt om du ska spara filer och anteckningar lokalt. Om du tror du behöver mer lagring rekommenderar vi att du kikar på versionen med 256 GB lagring.


Är kostnad en viktig faktor kan det därför vara mer värt att kika på den ​billigare varianten med 64 GB


Batteritid som inte sviker

När det kommer till batteritid är detta en produkt som håller sitt löfte med upp till 10 timmars aktiv användning. Och låt oss poängtera att detta avser aktiv användning. Är du en moderat användare kan detta innebära flera dagars användning utan en tanke att nå en laddare. 


Kamera och multimedia

Den dubbla kamerasetupen, en på baksidan samt en selfie-kamera, är kanske inte av proffskvalitet, men den täcker de grundläggande behoven som exempelvis videosamtal med bravur. Selfiekameran imponerar särskilt vid videosamtal och konferenser, vilket är ett stort plus om du har tänkt att använda iPaden i ditt arbete eller för studier. 


Denna iPad har enbart Wi-Fi och inget SIM-kort. Är du intresserad av mobilnäts-versionen kan du ​klicka här.

 

Användarnas omdömen och recensioner om bästa iPad

"Jämför man med andra pads så är dem i en helt egen liga. Fördelen är priset då 4990 kr känns prisvärt."


"Smidig och snygg. Köpte den mest till barnet i lärande syfte, så både jag och han är supernöjda."


"Fin uppgradering från iPad Air Gen 2. USB C gjorde valet av denna mot en äldre modell enkelt."


"Fungerar så bra man kan förvänta sig av nya Apple-produkter, klockrent!"


"Uppgraderat från en iPad Air Gen 2. Skillnaden är som natt och dag, vilket man räknat med. Vad jag gillar är att touch ID finns kvar, den är snabb. Och äntligen USB-C laddning."


"Använder den mest till arbetet, bl.a. prestationer i powerpoint och/eller keynote. Till det fungerar den alldeles utmärkt."


Här kan du köpa iPad 10.9 till bästa pris
Bästa Android surfplatta  Samsung Galaxy Tab S9

Alla är inte superstora fans av Apples operativsystem iOS. Och dessutom är Apples surfplattor väldigt dyra. Vi har därför vidgat vyerna och tagit reda på ett annat alternativ från Android. Faktum är dock att även Androids surfplattor blir allt dyrare - framförallt om du vill ha de allra senaste modellerna.


Samsung Galaxy Tab S9 specifikationer

 • Skärmstorlek: 11 tum
 • Upplösning: 2560 x 1600
 • Uppdateringsfrekvens: 120 Hz
 • Lagringsutrymme: 128 GB
 • Processor: Snapdragon 8 Gen 2
 • RAM-minne: 8 GB 
 • Batteristyrka: 8400 mAh
 • Vikt: 498 g


120Hz AMOLED som fångar blicken

Samsung har under lång tid legat i framkant när det gäller skärmteknik, och Galaxy Tab S9 är inget undantag. Med sin 120 Hz AMOLED-skärm erbjuder den en oöverträffad visuell upplevelse, där djup svärta och levande färger kommer till sin rätt. Denna skärm är perfekt för allt från filmvisning till avancerat grafiskt arbete och står i skarp kontrast till iPads lägre uppdateringsfrekvens.


Prestanda som inte gör dig besviken: Snapdragon 8 Gen 2

Tab S9 drivs av den senaste Snapdragon 8 Gen 2-processorn samt upp till 16 GB RAM i Ultra-modellen. Detta gör Tab S9 till en mästare på multitasking och tunga appar. Och även om den har en utmaning att komma upp till M2-chippets prestanda har Tab S9 gott om prestanda för dagligt bruk och krävande spel.


S Pen och tillbehör: Flexibiliteten du behöver

Den medföljande S Pen-pennan lyfter användarupplevelsen till nya höjder och öppnar upp för kreativitet och produktivitet. Kombinerat med möjligheten att ansluta ett (dyrt) tangentbord, förvandlas Tab S9 snabbt från en tablet till en bärbar dator. Denna flexibilitet gör den ideal för studenter, kreatörer och dig som jobbar på kontor och är mycket på språng. 


Hela dagen och mer: Batteritid som håller måttet

Trots kraftfull prestanda och en högupplöst skärm imponerar Tab S9 med en batteritid på upp till 13 timmar. Detta gör att du kan lita på din surfplatta under långa arbetsdagar eller en maratonsession av din favoritserie. 


Varför Galaxy Tab S9 toppar listorna

Galaxy Tab S9-serien representerar vad Android-surfplattor kan vara. Med en snygg skärm, kraftfull processor, och tillbehör som förhöjer användarupplevelsen, är Tab S9 en surfplatta som kan erbjuda något för alla. Detta kommer dock till ett högt pris, som dock väl reflekterar dess höga kvalitet och mångsidiga funktioner. 


Oavsett om du är ute efter en surfplatta för arbete, studier eller nöje, är Samsung Galaxy Tab S9 ett bra val som förtjänar din uppmärksamhet.


Användarnas omdömen och recensioner om Galaxy Tab S9

"Supernöjd. Perfekt om du behöver ha en dator men också en platta som gör allt. Bra på flygplan, tåg eller hemma. "Pennan" fungerar förvånansvärt bra och med tangentbord och mus så har du en riktigt bra jobbdator."


"Har haft min platta i ca en vecka nu. Oerhört trevlig platta! Bra prestanda, snabb laddning och en oerhört trevlig display! Då du har lite längre och smalare platta än t.ex. iPad får du mer bild och mindre svarta lister när du kollar på film/serier."


Här kan du köpa Samsung Galaxy Tab S9 till lägsta pris

OBS! Detta pris avser Wi-Fi versionen. Vill du att din Galaxy Tab S9 ska kunna anslutas till 4G/5G hittar du lägst pris här. 
Prisvärd android surfplatta: Snällare mot plånbokenSamsung Galaxy Tab S9 FE

Om du gillade Samsung Galaxy Tab S9 men tycker att priset är lite för högt finns det en billigare variant. Det som skiljer sig åt mest i namnet är att denna slutar på "FE", vilket står för Fan Edition. Detta innebär att denna versionen har en del av funktionerna hos den vanliga Tab S9, men att de har dragit bort en del. 


Några exempel på vad som har "tagits bort" är exempelvis Snapdragon processorn, som har ersatts med en Exynos-processor. Sedan har även skärmkvaliteten skalats ned, och istället för en AMOLED-skärm är en det en IPS LCD skärm med 90 Hz uppdateringsfrekvens samt inget stöd för HDR. Tro oss, det är ingen dålig skärm, men i jämförelse mot en vanlig Tab S9 är det en rätt stor skillnad. 


Vem är den för?

Om du har en tight budget men behöver en surfplatta som kör Android är detta ett mycket bra val för dig eftersom den ger dig kostnadseffektiv prestanda samtidigt som den kör Android 13, och är därför ett säkrare val för framtiden än att välja andra, tidigare modeller av Galaxy Tab-serien. 


Här kan du köpa Galaxy Tab S9 FE till lägst pris
Bästa premiumval surfplatta


 


iPad Pro M2: Den ultimata surfplattan för professionellt bruk och underhållning

Det finns bra surfplattor, och sen finns det iPad Pro. Detta är en surfplatta för den som behöver en kompakt arbetshäst som krossar många laptops i prestanda. Med ultrasnabb processor, stort internt minne, stor skärm och massa lagring står den överlägset på topp bland surfplattor just nu.


iPad Pro M2 specifikationer

 • Skärmstorlek: 11 tum
 • Upplösning: 2388 x 1668
 • Uppdateringsfrekvens: 120 Hz
 • Lagringsutrymme: 128 GB
 • Processor: Apple M2
 • RAM-minne: 8 GB 
 • Batteristyrka: 7538 mAh
 • Vikt: 466 g


Lyx möter kraft i iPad Pro M2

iPad Pro M2 representerar det allra bästa inom modern teknik, ett perfekt val för både kreatörer och nöjesentusiaster. Dess kraftfulla M2-chip och Liquid Retina-display erbjuder en oöverträffad upplevelse, vare sig det gäller professionell mediahantering eller spelande. Även om priset är högt, motiveras det av dess prestanda. 


Skärmen som förändrar spelet

Utrustad med en 120 Hz uppdateringsfrekvens och exceptionell ljusstyrka, levererar iPad Pro en bildkvalitet som sätter ny standard. Här känns varje swipe direkt och helt utan lagg, även märkbart när du byter appar eller öppnar upp en ny. Den är perfekt för både bildredigering, grafiskt arbete och givetvis streaming av högkvalitativt innehåll i 4K. Dömer du produkter efter deras visuella förmågor bör iPad Pro M2 vara högt upp på din lista. 


Omvandla din iPad Pro till en kraftfull arbetsstation

När jag var student i Italien var det många som använde sin iPad för att ta anteckningar under föreläsningar, vilket visade vara sig ett riktigt life-hack eftersom alla anteckningar hamnar digitalt och blir enkla att komma åt. Dessutom kan du hur enkelt strukturera dina dokument för att de ska bli så bra som möjligt. Så även om iPad Pro och Apple Pencil är dyrt är det inga ångrade pengar då ditt liv faktiskt blir enklare, iallafall som student. 


Jobbar du istället på kontor eller letar efter att använda din iPad som yrkesverksam kan du enkelt förvandla din iPad Pro till en kraftfull och portabel ersättning till din laptop genom att addera ett tangentbord. Detta är dyrt, men å andra sidan inte dyrare än en bra laptop - som inte ger dig samma portabilitet.


Effektiv multitasking med Stage Manager

Med Stage Manager-funktionen blir multitasking enkelt och ger dig en mer datorliknande upplevelse. Även om en iPad Pro inte helt kan ersätta en dator, är det ett stort framsteg när det gäller användning av surfplattor och erbjuder mer fördelar än liknande funktioner hos konkurrenter. Stage Manager är exempelvis långt före Samsungs DeX.


Anpassa efter dina behov: Lagring och prestanda

Med möjligheten att välja mellan 128 GB till 2 TB lagringsutrymme och 8 till 16 GB RAM, är iPad Pro M2 designad för att möta behoven hos en bred användarbas. Men oavsett vilken version du väljer får du en generös batteritid på 10 timmar som enkelt kan laddas upp med hjälp av USB-C laddning för de mest krävande dagarna.


Stilren design i silver och rymdgrå

Som många av Apples produkter är de förutom kraftfulla även riktiga stilikoner. Och är du en designmedveten person är färgerna silver och rymdgrå perfekt för de gångerna du sitter på ett kreddigt café och ska arbeta på din iPad Pro. 


Användarnas omdömen och recensioner om iPad Pro

”Formmässigt och känsla exakt samma som air 4 men upplever att den nya processorn är något snabbare. Oklart om det är värt att uppgradera från 4 till 5.”


”Helt suverän! Har haft ett par Android-paddar, men ingen av dem slår iPad. Kostar en del, men den är värd priset. Är ingen Apple-fanatiker annars (har Android-telefon), men när det kommer till padda så är min upplevelse att iPad är bäst.”


”Väldigt snabb. Kameran är väldigt bra. Stilren design.”


Här kan du köpa iPad Pro till lägsta pris


OBS! Priset avser iPad Pro 128 GB Wi-Fi. Vill du ha access till mobilnätet behöver du välja en annan version. Klicka här för att hitta bästa pris på iPad Pro med mobilnät


Liten surfplatta bäst i testDen portabla lösningen: iPad Mini 6

iPad Mini 6 presenterar en lösning för de som söker en mellanväg mellan en kraftfull iPad och en iPhone. Med Wi-Fi och 64GB lagring, är den ett perfekt val för resor, streaming och till och med lättare arbetsuppgifter.


iPad Pro M2 specifikationer

 • Skärmstorlek: 8.3 tum
 • Upplösning: 2266 x 1488
 • Uppdateringsfrekvens: 60 Hz
 • Lagringsutrymme: 64 GB
 • Processor: Apple A15 Bionic
 • RAM-minne: 4 GB 
 • Batteristyrka: 6000 mAh
 • Vikt: 293 g


Användning och prestanda: iPad Mini står sitt kast

Även om den inte når upp till iPad Pros prestanda, imponerar den med sin portabilitet och kapacitet. Den kompakta storleken och lättheten att bära med sig den gör den till en favorit, och kan framförallt passa dig som gillar att läsa böcker på din tablet samt titta på serier. 


iPad Mini 6 skärm: Kompakt med kapabel

Trots sin kompakta storlek erbjuder iPad Mini 6 en imponerande upplevelse. Dess skärm och prestanda ger en känsla av "hur kan detta lilla ting göra så mycket?". Det är en känsla som påminner om första iPhone eller iPad, en förtrollning över hur något så litet kan vara så kraftfullt.


iPad Mini vs iPad Pro: En komplementär duo

Även om iPad Mini är grym ersätter den inte funktionaliteten hos en iPad Pro eller Macbook, särskilt för de som kräver mer kraft för sina uppgifter. Men som ett komplement till en större iPad eller som en mer portabel lösning än din iPhone, är iPad Mini 6 oslagbar. Och med smidig synk med iCloud underlättar användningen mellan flera enheter, vilket gör den till ett perfekt verktyg för den som vill ha flexibilitet i sin digitala arsenal. 


iPad Mini 6 är den perfekta enheten för den som fortfarande värdesätter en Mac för tunga uppgifter men också önskar en optimal enhet för läsning och innehållskonsumtion. Dessutom går är den kompatibel med Apple Pencil 2 vilket gör den till ett snyggt digitalt anteckningsblock, även bra för studenter (dock kan en större iPad vara till fördel om du ska anteckna mycket). 


Men med tanke på en väntad uppgradering av iPad Mini till Apples M1/M2-chip kan det vara värt att vänta lite till. Men även nu bevisar iPad Mini 6 att bra saker kommer i små paket. 


Detta tycker användarna om iPad Mini 6

"Min fjärde iPad och andra iPad Mini. Fungerar riktigt fint och har god batteritid. Köpte den för ett år sedan. Skärmstorleken på mini har alltid varit det bättre alternativet för mig."


"Väldigt nöjd med funktioner och storleken."


"Perfekt storlek, får plats i en lite större ficka."


"Liten och behändig, snygg färg!"


"Var jätteorolig över jelly-scrolling eftersom jag läser mycket på iPad, men det var inte ett så stort problem som många gör det till."


"Perfekt storlek, rapp platta och USB C. Skärmen känns responsiv och bra under fingret, bra att den stödjer Apple Pencil 2, jag tänker ha den som anteckningsblock på resor framåt. Bra format för att läsa serietidningar på och går precis ner i jackfickan."


Här kan du köpa iPad Mini till lägst pris

Vill du kunna använda din iPad Mini även när du inte är hemma hittar du bästa pris på ​iPad Mini med mobilnät härSammanfattning - detta är de bästa surfplattorna 2024

Efter att du läst vårt test önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den eltandborste som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare bland surfplattor just nu

CDON.COM säljer den just nu för 4887 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

4887 kr är det lägsta priset just nu för Apple iPad 10.9" 64 GB (10:e generationen)!

Komplett säljer just nu Apple iPad 10.9" 64 GB (10:e generationen) för 4889 kr. Frakten ingår i priset.

Amazon säljer Apple iPad 10.9" 64 GB (10:e generationen) just nu för bara 4889 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hos Webhallen köper du Apple iPad 10.9" 64 GB (10:e generationen) för 4890 kr. Frakten ingår även i priset.

Dustin Home säljer just nu Apple iPad 10.9" 64 GB (10:e generationen) för 4976 kr. Frakten ingår i priset.

Kjell & Company säljer just nu Apple iPad 10.9" 64 GB (10:e generationen) för 4990 kr. Frakten ingår i priset.

Kjell & Company säljer just nu iPad Mini (6:e generationen) för 7162 kr. Frakten ingår i priset.

7162 kr är det lägsta priset just nu för iPad Mini (6:e generationen)!

Amazon säljer iPad Mini (6:e generationen) just nu för bara 7162 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hos Elon kan du köpa iPad Mini (6:e generationen) för 7290 kr. Frakt ingår i priset.

Hos Webhallen köper du iPad Mini (6:e generationen) för 7490 kr. Frakten ingår även i priset.

Dustin Home säljer just nu iPad Mini (6:e generationen) för 7490 kr. Frakten ingår i priset.

Komplett säljer just nu iPad Mini (6:e generationen) för 7590 kr. Frakten ingår i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 7955 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.
Så gjorde vi testet surfplatta bäst i test

När vi gjorde testet av surfplattor var det viktigt att ta hänsyn till flera faktorer. Först och främst var det viktigt att se vilka surfplattor som experterna föredrar, det kommer konstant nya modeller och därför gäller det att kontinuerligt se hur läget ligger. Dessutom är det inte alltid de dyraste modellerna som ligger i toppen av testerna, prisvärdhet är en viktig faktor.


Vi ville hitta en surfplatta som levererar bra prestanda och kan hantera olika typer av uppgifter, däribland titta på video/film, spela spel eller vara produktiv och använda olika appar. Experternas recensioner var till mycket god hjälp eftersom vi kunde få en bra överblick om surfplattornas prestanda och användarvänlighet.


Priset spelade också en stor roll i vårt val. Som tidigare nämnt är det nödvändigtvist inte den dyraste surfplattan som är allra bäst. Visst levererar de den bästa prestandan, men behöver alla verkligen så mycket? Nyckeln till surfplatta bäst i test ligger i att hitta en vinnare som har en bra balans mellan pris och prestanda, så vi kan få mest valuta för pengarna.


Slutligen var det även viktigt att titta på användarnas omdömen. Surfplattan bäst i test ska ha ett gott rykte från många användare som har haft en positiv upplevelse med den. Genom att läsa användarnas omdömen kunde vi få en bra uppfattning om hur surfplattan fungerar i verkligheten samt om det finns problem som vi måste vara medvetna om.


Efter att ha tittat på dessa faktorer kunde vi göra ett välgrundat val som mötte våra behov och önskemål. Vill du läsa experternas omdömen hittar du de i stycket här nedan.
Surfplatta test - experternas omdömen

Det finns många tester att ta del av idag. Vi städar dock bort alla gamla tester och fokuserar på tester från 2021 och framåt. Om du klickar på namnet i listan nedan, kan du läsa testerna i detalj.


Test surfplattor 2024

CNET: Tycker att Samsung Galaxy Tab S9 tar ett tydligt steg i kampen mot iPad, framförallt när det gäller skärmkvaliteten hos den nya AMOLED-skärmen. Däremot dissar de färgvalen som de tycker är lite för få. 


Tom's Guide: Gillar den nya AMOLED-skärmen hos Galaxy Tab S9 samt att S-Pen ingår redan vid köp. Dock tycker de att batteritiden är bristfällig samt att den billigare iPad Air (2022) är både billigare och ger en bättre prestanda. 


Brooks Review: Gillar enkelheten och portabiliteten hos iPad Mini 6 och tycker den är utmärkt att ta med sig på resor samt som ett mellanting mellan smartphone och laptop. Dock förmedlas det att det kan löna sig att avvakta lite tills även (om) iPad Mini får den beryktade uppgraderingen till Apple Silicone-processorerna. 


The Verge uppskattar den Mini LED-skärmen på iPad Pro M2 samt dess kvalitet men tycker att designen känns något föråldrad och lik den tidigare versionen med M1-processor. De nämner också att även om M2-chippet förbättrar prestandan, är skillnaden inte märkbar för de flesta användare. Något de verkligen gillar är dock den nya funktionen för Apple Pencil som heter "hoover", som gör den medföljande pennan ännu mer användbar, framförallt för de som gillar att rita på sin padda. 


The Guardian tycker att iPad Pro är den allra bästa surfplattan du kan köpa just nu samt att den kommer vara ett grymt verktyg för en hel del användningsområden. Men de är också skeptiska eftersom den kommer med en dyr prislapp, och menar att du för samma peng kan få en helt okej laptop. 


Trusted Reviews gillar iPad Pro grymma kvalitet, utöver den oslagbara prestanda och kraft den bjuder på. Men de är också tydliga med att säga att detta är ingenting du behöver om du för något år sen lade vantarna på en iPad Pro M1, så stor är skillnaden inte mellan de olika surfplattorna. Denna är istället för de som har haft en surfplatta under flera år och letar efter en ny och snabb ersättare.


Test surfplattor 2022

Techradar tycker att Galaxy Tab S7 är en bra surfplatta som passar dig som vill ta anteckningar eller streama film och serier. De tycker dock inte att skärmen är tillräckligt bra och rekommenderar dess storasyskon Tab S7 Plus för dig som värderar skärm och grafik högt. De gillar prestandan men tycker att den blir något oväsentlig eftersom den inte verkar vara helt optimerad enligt Androids appbibliotek.


Tom's Guide ger iPad Pro ett totalbetyg på 4,5 poäng. De tycker att att skärmen är fenomenal samt att M1 processorn ger en rykande snabb prestanda. De gillar även att den är lätt i vikten. Bland nackdelarna skriver de att den större versionen av iPad Pro (12,9") har en bättre skärm.


Android Authority tycker att det är en av de bästa Android surfplattor som finns på marknaden. De tycker att hårdvaran är utmärkt och erbjuder mycket bra prestanda, både vid arbete och underhållning. De tycker dock att mjukvaran hade kunnat utvecklats för att bli ännu bättre. De tycker även att kameran hade kunnat vara bättre, men hur ofta tar man bilder med en surfplatta egentligen?


PCMAG är inte lika imponerade med Samsung Galaxy S7. Dock tycker de att den erbjuder bra prestanda och kvalitet, samt att pennan funkar bra. Men de tycker att den faller kort bakom Apples iPad Air som ligger i ungefär samma prisklass men som erbjuder bättre prestanda. Betyget blir därför bara 3/5.


Techradar är mycket nöjda med iPad Pro och tycker att den erbjuder otroligt bra prestanda som matchar en bra laptop samt lång batteritid. Bland nackdelarna nämner de framförallt att den är dyr. De rekommenderar den för dig som behöver ett kraftfullt och högst portabelt verktyg.


PC för alla testade i sitt test sex stycken olika surfplattor för att kunna utse bästa surfplattan runt 10 tum . Bäst i test blev Apples Ipad generation 9 som fick fyra i betyg på en femgradig skala. Xiami Pad 5 fick också betyg 4 liksom Nokia T20. Lenovo Yoga Tab 11 fick betyg 3,5. Microsoft Surface Go 3 fick betyg 2,5. Samsung Galaxy Tab A8 (budget platta) fick betyg 3.


Tom's Guide tycker att Samsung Galaxy Tab S7 med hela 256 GB i lagring är en värdig utmanare till nya iPad Pro och prisar samtidigt Samsung för att ha tagit fram ett alternativ som ger mycket prestanda till ett schysst pris.


Test surfplattor 2021

mobil.se skriver i sitt test att denna iPad är det bästa köpet för de flesta. De lyfter även fram priset i sitt test som en av de mest positiva aspekterna med ipaden tillsammans med videosamtalskameran och tangentbordskontakten. På minussidan lyfts högtalarna som enbart finns i botten av ipaden, vilket kan bidra med ett burkigt ljud om man har ipaden stående i exempelvis ett ställ.


MacWorld skriver "Med årets modell är det lagringen, skärmen och Facetime-kameran som fått lite kärlek. Apples nya Ipad 9 är som gjord för videosamtal.". MacWorld lyfter fram lagringen, Facetime-kameran, True Tone justeringen och tangentbordet som de mest positiva egenskaperna med iPaden.


Techradar testade iPad 10,2 och ger den ett övergripande högt betyg. På plussidan finner man enligt techradar priset, selfikameran och true tone-skärmen. Techradar listar på den negativa sidan så som så många andra experter högtalarna och dess placering.
Vad skiljer en padda från en laptop eller en mobiltelefon?

Det finns flera skillnader mellan en tablet och en bärbar dator. Lite förenklat skulle man kunna säga att en padda är en laptop, men utan tangentbord. Men det är rätt förenklat. Mer rättvist kanske det skulle vara att jämföra plattan med en smartphone men med större skärm.


Den större skärmen är en stor fördel t.ex. när det gäller att titta på film, bilder eller YouTube-klipp. Självklart är det också trevligare att surfa med en större skärm än vad som finns på en mobiltelefon. Men det är också krångligare att bära med sig.


Med din tablet kan du surfa, kolla mailen, använda den som läsplatta och göra mycket annat precis som med en laptop. Men om du planerar att skriva mycket, är det fortfarande en fördel med en bärbar dator, kanske en ultrabook med vanligt tangentbord.


En tablet idag väger ofta runt 400 gram och är mindre än 1 cm tjock. Jämför det med en bärbar dator, som har betydligt större vikt och mått. Drifttiden är också längre på en padda än på en laptop. Tiden varierar förstås, men de flesta surfplattor kan du använda en hel dag utan att den behöver laddas.


Om du tar foton med din padda, kanske du också vill veta vilken som är färglaserskrivare bäst i test. Du kan såklart också framkalla bilder online. Och visst kan du även videofilma med din paddan - precis som med en smartphone, även om en bra digitalkamera är att föredra.
Tips och tillbehör för din surfplatta

Begagnade surfplattor

Vill du köpa en billig surfplatta kan vi rekommendera dig att kika på begagnade surfplattor. Köp en begagnad hos företaget Billig Teknik. De är ett företag som restaurerar gamla teknikprylar och ger dem ett nytt liv igen vilket känns miljömässigt väldigt bra. De har allt från de senaste modellerna till de lite äldre.
Bästa surfplatta för barn 2024

Har du ett barn eller barnbarn som du tänkt köpa en padda till kan vi också tipsa om att gå via Billig Teknik då du får en väl genomgången begagnad padda till bråkdelen av vad en ny kostar. 


Paddan är testad och renoverad av dem och den ska inte innehålla några felaktigheter. Olyckan är lätt framme när barnen leker med en padda, så en spräckt skärm är inget ovanligt. Då kan det ändå kännas lite bättre att du just köpte paddan lite billigare än vad en helt ny skulle ha kostat.
Surfplatta med penna

Med testvinnaren kan du även välja att lägga till en Apple Pencil. Detta är en penna som fungerar mycket bra till din iPad och är något för dig som gillar att rita och anteckna på din tablet.


Med denna iPad får du otroligt bra prestanda, grafik och användarupplevelsen med iPads operativsystem är fantastisk. Tillägget med Apple Pencil är också uppskattat och gör din iPad till ett schysst anteckningsblock.


Pekpennor

Som vi skrivit om i testet går det bra att köpa till en Apple Pencil till vår testvinnare. Observera bara att Apple Pencil enbart passar till Pro-serien och Air (fjärde generationen), så har du en äldre padda fungerar de tyvärr inte ihop. Här på länken kan du köpa pekpennor till både Mac och PC.

Fodral surfplatta

Det är bara fantasin som kan sätta gränser för hur ett fodral till en platta kan se ut. Men att just ha en fodral rekommenderar vi starkt så du undviker fula märken på din padda och minskad risk för trasig skärm. Flera återförsäljare säljer dessa fodral. Kjell & Company har ett brett utbud fodral och de säljer även skärmskydd.Tangentbord surfplatta

Ska du använda din padda likt en dator kan det i längden vara svår att skriva långa texter på touch-tangenterna. Då kan ett externt bluetooth tangentbord till paddan vara en bra idé. 


Det finns flera kompatibla tangentbord från Apple. Dessa heter Apple Smart Keybord och Apple Magic Keybord. Du köper dem billigt via länken nedan:

surfplattor bäst i test, ipad bästa pris, android surfplatta bäst i test

Ta med din padda vart du vill och njut av livet.


Bäst i test på Facebook

Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har surfplatta rea på denna tablet. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa surfplattan till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.


För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.


Frågor och svar om surfplattor

 • Vad är en surfplatta bra till?
  En surfplatta är bekvämt att ha för att titta på film, spela spel, läsa böcker, surfa på nätet och hantera bankärenden. Många använder den även för foto. Begränsningarna är få men att ersätta en arbetsdator med en platta är dock lite svårt, så se den snarare som ett komplement.
 • Vad är skillnaden mellan ipad och surfplatta?
  iPad är Apples namn på deras surfplattor. iPad har nästan blivit synonymt med en surfplatta eftersom de är så populära.
 • Hur mycket kostar en surfplatta?
  Det beror på modell och kapacitet. En bra surfplatta får du för ca 4000 kr. Vill du ha "surfplatta bäst i test" med större skärm som iPad Pro får du dock betala några tusenlappar till.
 • Vad heter surfplatta på engelska?
  Tablet är det engelska ordet vilket används även i Sverige.
 • Vilken surfplatta ska jag välja?
  Det beror på dina preferenser. Det finns bra surfplattor från både Apple och Samsung. Det är lite som att välja mellan en iOS eller Android-telefon. De finns även i olika prisklasser och där spelar din budget roll.
 • Vilken surfplatta är bäst?
  Just nu listar vi Apple iPad 10.2 som surfplatta bäst i test. Bästa iPad är en väldigt bra surfplatta, och rankas ofta som bästa surfplattan enligt många konsumenter och experter. Även Samsung tillverkar bra surfplattor, och vi har därför tagit med en Samsung surfplatta bäst i test.
Relaterade tester inom kategorin IT


Philip Andrén

Bäst i test: Surfplatta

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast