El scooter bäst i test

El scooter bäst i test 2022 - Detta är bästa elsparkcykel

Ska du köpa elscooter och vill veta vilken som är bäst i test 2022? Då har du kommit helt rätt! Som vanligt här på Bäst i test Guiden har vi pratat med både experter och konsumenter för att få ett så bra svar på frågan som möjligt, allt för att du ska kunna göra ett så klokt köp som möjligt.


Bästa elsparkcykel just nu

Elscooter bäst i test

Mi Electric Scooter 1S

Elscooter bäst i test Mi Electric Scooter 1S
 • ABS bromsar

 • Regenerativ bromsning

 • Lång räckvidd

priser i samarbete med Prisjakt

 

Elscooter, eller elsparkcykel, är idag ett mycket populärt transportmedel. Och det är inte svårt att förstå varför; de är enkla att köra och kräver inget eget arbete. Att man enkelt kan ta sig fram till jobbet utan att dyka upp svettig och varm är en stor fördel som uppskattas av många!


Det allra smidigaste är de klassas som cyklar, så länge de inte kan åka snabbare än 20 km/h. Du kan därför enkelt ta dig fram i rusningstrafiken via cykelbanan. Och när du väl är framme vid din destination kan du enkelt packa ihop scootern och ta med den upp och sätta den på laddning för hemfärden. 


Många uppskattar även att de innebär minimal belastning på miljön eftersom de är helt eldrivna. Och med smarta batterier ser de till att hålla länge innan dessa måste bytas! 


Elsparkcykel regler

Eftersom elsparkcykeln klassas som vanlig cykel ifall dess maxhastighet är 20 km/h lyder den under samma regler som för cyklar: ej tillåtet att skjutsa, barn under 15 år måste använda hjälm, utrustad med broms och ringklocka, belysning och reflexer både bak och fram vid mörkerkörning.


Elsparkcykel hastighet

Det som styr hastighet på din sparkcykel är motoreffekten, som rör sig mellan 250w upp till 3000w. Desto högre effekt ju snabbare kan du åka. Och när det gäller hastigheten finns det två olika typer av elscootrar; de som kan åka över 20 km/h samt de som är spärrade till 20 km/h. 


För de som kan färdas snabbare kommer det lite extra regler till, eftersom din sparkcykel inte längre klassas som en cykel, istället klassas den som en Moped Klass II. Har elsparkcykeln en topphastighet på över 20 km/h eller en effekt på mer än 250 w får den inte framföras på allmän väg. Detta eftersom den inte uppfyller kraven; att ha trampor och använda cykelhjälm. 

Bästa el scooter just nu

Efter att ha gått igenom många modeller, läst experternas tester och sett vad konsumenterna säger har vi utsett en testvinnare för er. Vår testvinnare är ingen mindre än elscooter Xiaomi Mi 1S, en elsparkcykel som erbjuder hög kvalitet till ett bra pris.

Bästa elscootern just nu - Mi Electric Scooter 1S

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 5 juli 2022

De bästa priserna på Mi Electric Scooter 1S

 

Xiaomi producerar många olika modeller och är en av världens mest sålda varumärke när det gäller elscooter. Och detta med rätta! 


Xiaomi Mi 1S har en räckvidd på upp till 30 km per laddning. Dessutom är den utrustad med ABS och regenererande bromsar som sparar kinetisk energi från inbromsning och för in detta i batteriet igen.


Scooterns däck är luftfyllda vilket ger bättre stötdämpning. Men trots att det finns viss stötdämpning är det rekommenderat att du håller dig till asfalt för att undvika punktering. 


El scootern är också utrustad med fram- och baklykta som ser till att du kan se och är synlig på mörka vägar.


Mi 1S har en skärm på styret som visar all information om återstående batteri och hastighet. Här kan du även kontrollera de andra funktionerna som lykta, cruise control och lås. 


Scootern kan också anslutas till appen Mi Home via BlueTooth. Härifrån kan du också kontrollera en del funktioner och få information om batteritid. Men i huvudsak används den för att låsa scootern.


Det fiffiga med denna el scooter är att när du är klar med din färd fälls den enkelt ihop på 3 sekunder och kan bäras tack vare den låga vikten. Då tar den mindre plats och kan tas med in i hemmet eller till kontoret utan problem.


När du är klar med din färd kan scootern enkelt fällas ihop för att ta mindre plats. Detta gör det möjligt att ta med den in i hemmet eller till kontoret. 


Specifikationer

 • Räckvidd: Upp till 30 km

 • Motor: 250 w

 • Batteri: Ah 42V, Li-Ion

 • Maxlast: 100kg

 • Laddningstid tom-full: 5h

 • Maxhastighet: 25 km h

 • Vikt: 12.5 kg

 • Bromsar: Elektrisk + mekanisk (ABS)

 • Luftfyllda däck

 

OBS! Detta är trots allt ett fordon som kommer köras flitigt runt om- och utanför städer, så därför vill vi poängtera vikten av att använda hjälm och att den som kör, kör försiktigt och följer alla trafikregler. En scooter kan för barn (men även vuxna) verka som en rolig leksak. Men det är otroligt viktigt att du tar det lugnt i början och lär känna din scooter så du inte flyger iväg och skadar dig själv eller någon annan.

 

Så säger konsumenterna 

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även reda på vad konsumenterna tycker om sin produkt, här kommer några exempel;


En användare som åkt över 1200km skriver:"Jag har använt den mest för nöjesåkning och jag har inte haft några problem mer än en punktering som lätt fixades. Det enda negativa jag kan säga om den är att du inte får så mycket motion längre eftersom den används flitigt".

 

"Jag köpte denna scootern för jag hade svårt att ta mig runt i stan och det är dessutom väldigt svårt att hitta parkering. Jag läste varje recension för denna scootern men det var ofta någon petitess som folk inte gillade men jag bestämde mig för att ta steget och köpa en. 


En negativ sak om scootern som jag läste var att luften lätt smiter från däcken så jag ändrade till kväve i däcken istället för vanlig luft. Med allt detta sagt så ÄLSKAR jag denna scootern. Jag har bara haft den i 3 veckor men jag är mycket glad för den. Den är snabb, smidig och otroligt rolig!"


"Sonen är helnöjd, har själv testkört och fungerar utmärkt, branta backar eller långa uppförsbackar är inte helt optimalt om du ligger nära maxvikt."


"Bra kvalité, stabil, grymt bra ljus fram och bak. Samt tre olika lägen man kan åka i, gångfart, drive och fast. prisvärd!"

 

Här köper du Xiaomi Mi 1S till lägst pris

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 37 banker och långivare. Hos butikerna nedan kan du köpa elscooter bäst i test till lägst pris just nu.


Amazon säljer Mi Electric Scooter 1S just nu för bara 139.99 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

139.99 kr är det lägsta priset just nu för Mi Electric Scooter 1S!

CDON.COM säljer den just nu för 3950 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Robotexperten säljer Mi Electric Scooter 1S för 4199 kr. Frakten ingår i priset.

Decathlon säljer just nu Mi Electric Scooter 1S för 4199 kr. Frakten ingår i priset.

Proshop säljer den för 4276 kr. Frakten ingår i priset.

Hos Webhallen köper du Mi Electric Scooter 1S för 4290 kr. Frakten ingår även i priset.

Hos Teknikproffset kan du köpa Mi Electric Scooter 1S för 4299 kr. Frakten är inkluderad i priset.

MediaMarkt säljer Mi Electric Scooter 1S just nu för bara 4990 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.
El scooter test - experternas omdömen

Techadvisor: I ett test med 8 el scootrar tog scootern från Xiaomi hem förstaplatsen. I detta fallet var det den lite dyrare Mi Scooter Pro 2 som utsågs till bäst i test. Skillnaden mellan denna och vår testvinnare 1S är främst batteristorleken, som ger mer kraft och längre räckvidd till Pro 2 (45km mot 30km). Att den är kraftfullare gör det även enklare för Pro 2 att köra upp för backar samt att inga stötdämpare för att den går stötigt på ojämnt underlag.


Tidningen M3: Rekommenderar Xiaomi 1S och anser att det är en praktisk och prisvärd sparkcykel som vill ta sig fram smidigt i trafiken. De gillar dess design, att den är enkel att fälla ihop, dess ABS-bromsar samt att den går att ansluta till din smartphone via BlueTooth för att få mer information om elsparkcykeln. Bland nackdelarna nämner de att den har dålig kraft i uppförsbackar. 


Scootered: Är mycket positiva till Xiaomi 1S och ger den 5/5 stjärnor! De tycker den är välbalanserad och kontrollerad vilket medför en enkel körning. De gillar även att 1S har en skärm som visar hastighet och återstående batterikapacitet!


Gearbest: Tycker att Xiaomi 1S är lite för lik dess föregångare och menar att en tidigare ägare av M365-versionen inte kommer märka så stor skillnad. De rekommenderar dock 1S som ett mycket bra förstaval till den som vill köpa en el-scooter.


Elproducente: Gillar uppdateringarna hos Xiaomi 1S och tycker att de helt klart har gjort ett lyft. De menar dock att om du verkligen vill se stor skillnad i prestanda så är det värt att undersöka Pro 2 - versionen som har större batteri vilket medför längre räckvidd och starkare motor.


M3 skriver om Xiaomi M365 och skriver att den "M365 är än idag ett väldigt populärt alternativ för dig som vill ha lång räckvidd till en inte allt för maffig prislapp".

 

techadvisor från England testade Xiaomi M365 och gav den 4.5 stjärnor av 5. Även om man inte kan köra den direkt i England så tyckte de om den och beskrev den som: "Den är snabb, smidig och nästan helt tyst med ett batteri som bara fortsätter gå och bromsar som saktar ned snabbt men säkert".


Xiaomi M365 vann även Red Dot "Best of the Best"-award och IF Design Award år 2017.
elsparkcykel bäst i testElsparkcykel tillbehör

Det finns flera praktiska tillbehör som du kan köpa till din scooter som bland annat lyse, smartphonehållare, cykelväska med flera.


Lås till elscooter

Tänk på då du låser din scooter att du fäster låset så att det inte går att dra ut låset genom att snirkla och böja scootern. Det finns lås som monteras i styret men dessa kan en tjuv relativt enkelt slå av. Lås av handbojmodell fungerar dock bra som du kan fästa i ramen. 


Bäst är att dra ett lås mellan något av hjulens ekrar, så låser du den säkert då det blir svårare att slå upp låset. Flera personer låser sin scooter via ramen mellan framhjulet och ståplattan, men har du lite får långt kabellås går det dra låset över scootern och tjuven kan lätt ta din kära ägodel. Så bäst anser vi att du låser den med ett så kallat skivbromslås. Här kan du köpa lås


Byta däck elscooter - pumpa däck

Innan du ger dig på att byta däcket är det bra att pumpa upp det. Tyvärr sitter ventilen väldigt svårtillgänglig på en scooter och nås inte med en vanlig pump, utan en gängad ventilpump behövs. Det köper en smidig och bra batteridriven pump här med inbyggd belysning. 


Den gängade ventiladaptern hittar du på samma sida och du kan även köpa den billigt hos bland annat Biltema. 3,5 bar rekommenderas i däcken. Se videon här hur du gör


Är däcket trasigt kan du absolut fixa det själv om du är lite händig. Här via filmen ser du hur du gör. Det är tyvärr inte helt enkelt att byta ett däck på en scooter som det är på en cykel. Men testa gärna då det är relativt dyrt att göra det hos en reparatör. 

 

Elscooter batteri

Batterierna slits tyvärr ut även på en scooter. Laddar ditt befintliga batteri dåligt hittar du ersättningsbatterier här hos Batteriexperten. Här hittar du även extra batterier till alla olika el scootrar.


Elscooter med sadel

Det har blivit allt mer populärt att montera en sadel på sin scooter, vilket är bekvämt om du kör lite längre sträckor. Sadeln fäster du på ståplattan (du behöver inte borra). Genom att du fäller sadeln kan du fortfarande också fälla ihop scootern. Här kan du köpa en sadel till din scooter. Det finns även el scooter med sadel som redan är monterad vid köp, t.ex. OBG Rides och Fatbike. (Lägg in länkar)


Elsparkcykel barn

Vi har själva ingen bäst i test produkt att presentera här då det gäller barnmodellerna. Barnmodellerna går långsammare än mer avancerade modeller för att just minimera olycksrisken samtidigt som det bär en lättare maxvikt i jämförelse med vuxenmodellerna. 


Hos barnmodellerna är det generellt en kortare räckvidd. Detta behöver dock inte innebära några större problem om den mest ska användas för att åka runt till kompisar eller ta sig till En populär modell som vi kan rekommendera är Ninebot by Segway E10 som du kan läsa mer om här. 


Bäst i test på Facebook

Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har elscooter rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa scootern till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!'


För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest. Jämför elpriser är ett bra sätt för att hålla nere kostnaderna på dina elräkningar.

 Vanliga frågor och svar

 • Hur långt kan jag köra scootern på en laddning?
  - Räckvidden är cirka 30 kilometer per laddning.
 • Hur lång tid tar det att ladda batteriet från tomt till fullt?
  - Ett tomt batteri blir fulladdat på fem timmar.
 • Hur och var får jag köra elscootern?
  - Kör du i en hastighet lägre än 20 km/h får du köra den efter samma regler som gäller för en cykel, dvs att framföra e scootern på cykelbana och allmän väg. Det är dock förbjudet att framföra den på trottoar och gågata.
 • Är el scooter för barn tillåtet?
  - I Sverige finns ingen regel som styr hur gammal du måste vara så länge scootern inte går snabbare än 20km i timmen och motorn inte är starkare än 250w. Den räknas där med som en cykel. Sedan måste du tänka på att en scooter är en mycket stark maskin som kan vara farlig för barn.
Bäst i test Guidens biltillbehörs- och fordonstester
Philip Andrén

Bäst i test: Elscooter

Testet skrevs och uppdaterades senast