El scooter bäst i test

Elscooter bäst i test 2023 - bästa elsparkcykel

Ska du köpa elscooter och vill veta vilken som är bäst i test 2023? Då har du kommit helt rätt! Som vanligt här på Bäst i test Guiden har vi pratat med både experter och konsumenter för att få ett så bra svar på frågan som möjligt, allt för att du ska kunna göra ett så klokt köp som möjligt.


Bästa elsparkcykeln just nu

Elscooter bäst i test

Mi Electric Scooter 1S

Elscooter bäst i test Mi Electric Scooter 1S
 • ABS bromsar

 • Regenerativ bromsning

 • Lång räckvidd

priser i samarbete med Prisjakt


Köpguide

Elscooter, el-kickbike eller elsparkcykel, är ett populärt transportmedel som syns varje dag i våra städer. Och det är inte svårt att förstå varför; de är enkla att köra och kräver inget eget trampande eller sparkande. Smidigt och flexibelt.

 

Det allra smidigaste är att scootrarna klassas som cyklar, med förutsättningen att de inte kan åka snabbare än 20 km/h. Du kan därför enkelt ta dig fram i rusningstrafiken via cykelbanan. Och när du väl är framme vid din destination kan du enkelt packa ihop scootern och ta med den upp till kontoret och sätta den på laddning för hemfärden. Likväl går det bra för scootern att tas med på bussen. 


Med en egen scooter blir det enklare och betydligt billigare i längden än att hyra en ny el scooter varje dag, eftersom kostnaden för en färd snabbt sticker iväg, framförallt med tanke på upplåsningsavgifter. I vissa fall kan en enkel resa på endast 20 minuter landa på 90kr.

 

Förutom pengarna som sparas in uppskattar även många scooter-ägare att de innebär minimal belastning på miljön då de är helt eldrivna. Och med smarta batterier ser de till att erbjuda bra räckvidd vid varje laddning, samt att batteriet klarar många laddningar innan det måste bytas.

 

Elsparkcykel regler

Ifall dess maxhastighet är 20 km/h lyder el scootern under samma regler som för cyklar: ej tillåtet att skjutsa, barn under 15 år måste använda hjälm, utrustad med broms och ringklocka, belysning samt reflexer både bak och fram vid mörkerkörning.


El scooter tillbehör

 

Det som styr hastighet på din sparkcykel är motoreffekten, det vill säga watt. Här i Sverige är 250 w som gäller för att du ska få köra på allmän väg. Har den en högre motoreffekt får den inte köras på allmän väg. En el scooter som har högre hastighet än 25 km/h räknas som moped Klass II och har därför andra regler. Men så länge elsparkcykeln har maxhastighet på 20 km/h räknas det som en cykel och får köras på cykelbanor. 

Xiaomi elscooter bäst i test

Efter att ha gått igenom många modeller, läst experternas tester och sett vad konsumenterna säger har vi utsett en testvinnare för er. Vår testvinnare är ingen mindre än elscooter Xiaomi Mi 1S, en elsparkcykel som erbjuder hög kvalitet till ett schysst pris. Läs mer här nedan!


Bästa elscootern just nu - Mi Electric Scooter 1S

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 31 januari 2023

Prisjakt de bästa priserna på Mi Electric Scooter 1S
prisjämfört med Prisjakt

 

Xiaomi producerar många olika modeller och är en av världens mest sålda varumärke när det gäller elscooter. De får ständigt bra betyg av både experterna och användarna som testar. Modellen Xiaomi Mi 1S har tagit över tronen från Xiaomi M365 som bästa elsparkcykeln just nu. 


Den är ett bra val som erbjuder en räckvidd på upp till 30 km innan den behöver laddas. Dessutom är den utrustad med ABS och regenererande bromsar som sparar kinetisk energi från inbromsning och för in detta i batteriet igen.

 

Scooterns däck är luftfyllda vilket ger bättre stötdämpning. Dock rekommenderas det att du kör på asfalt för en jämn åktur och minimal risk för punktering. För helt punkteringsfria däck får du söka dig till en sparkcykel som faller inom kategorin moped klass 2. 

 

Hursomhelst, den kör väldigt bra och el scootern är också utrustad med lykta både fram och bak som ser till att du både kan se och är synlig på mörka vägar. Det finns en skärm på styret som visar all information om återstående batteri och hastighet. Här kan du även kontrollera de andra funktionerna som lykta, cruise-control och lås. 


Mi 1S har tre fartlägen: fotgängare (0-5 km/h), standardläge (0-20 km/h) och sportläge (0-20 km/h). Vid sportläge trycker batteriet ut mer kraft för att öka acceleration och klara uppförsbackar bättre, vilket drar mer batteristyrka. 

 

Scootern kan också anslutas till appen Mi Home via BlueTooth. Härifrån kan du kontrollera en del funktioner och få information om återstående batteritid, men i huvudsak används den för att låsa scootern.

 

Det fiffiga med denna el scooter är att när du är klar med din färd fälls den enkelt ihop på 3 sekunder och är lätt att bära tack vare den låga vikten samt att styrstången fungerar som handtag. Ihopfälld tar den mindre plats och kan tas med in i hemmet eller till kontoret utan problem.


Specifikationer

 • Räckvidd: Upp till 30 km

 • Motor: 250 watt

 • Batteri: Ah 42V, Li-Ion

 • Maxlast: 100kg

 • Laddningstid tom-full: 5h

 • Maxhastighet: 20 km/h

 • Vikt: 12.5 kg

 • Bromsar: Elektrisk + mekanisk (ABS)

 • Luftfyllda däck


Så säger konsumenterna 

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även reda på vad konsumenterna tycker om sin produkt, här kommer några exempel;


En användare som åkt över 1200km skriver:"Jag har använt den mest för nöjesåkning och jag har inte haft några problem mer än en punktering som lätt fixades. Det enda negativa jag kan säga om den är att du inte får så mycket motion längre eftersom den används flitigt".

 

"Jag köpte denna scootern för jag hade svårt att ta mig runt i stan och det är dessutom väldigt svårt att hitta parkering. Jag läste varje recension för denna scootern men det var ofta någon petitess som folk inte gillade men jag bestämde mig för att ta steget och köpa en. 


En negativ sak om scootern som jag läste var att luften lätt smiter från däcken så jag ändrade till kväve i däcken istället för vanlig luft. Med allt detta sagt så ÄLSKAR jag denna scootern. Jag har bara haft den i 3 veckor men jag är mycket glad för den. Den är snabb, smidig och otroligt rolig!"


"Sonen är helnöjd, har själv testkört och fungerar utmärkt, branta backar eller långa uppförsbackar är inte helt optimalt om du ligger nära maxvikt."


"Bra kvalité, stabil, grymt bra ljus fram och bak. Samt tre olika lägen man kan åka i, gångfart, drive och fast. prisvärd!"


Här ser ni en video på Xiaomi Mi 1S

 

Här köper du Xiaomi Mi 1S till lägst pris

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare. Hos butikerna nedan kan du köpa elscooter bäst i test till lägst pris just nu.

Så gjorde vi testet

Efter våra studier ser vi att Mi Electric Scooter 1S är uppskattad av både användare som köpt den och av externa experter. Vårt test är baserat på dessa utlåtanden från användarna och experterna där vi visar ett urval av dem här i testet. 


Priset har också varit vägledande för oss då vi anser att man som konsument inte ska behöva betala mer än nödvändigt för god prestanda. Vi själv på Bäst i test Guiden har också testkört testvinnaren och vår enda negativa kommentar kring testvinnaren är att gasreglaget känns något plastigt. 


Efter att ha granskat och vägt samman dessa kriterier enligt ovan har vi valt vår testvinnare.


Elscooter test - experternas omdömen

Tidningen M3: Rekommenderar Xiaomi 1S och anser att det är en praktisk och prisvärd sparkcykel som vill ta sig fram smidigt i trafiken. De gillar dess design, att den är enkel att vika ihop, dess ABS-bromsar samt att den går att ansluta till din smartphone via BlueTooth för att få mer information om elsparkcykeln. Bland nackdelarna nämner de att den har dålig kraft i uppförsbackar.


T3: Här tog 1S hem en fin tredjeplats tack vare att den har en bra app, bra räckvidd och sparande funktioner på batteriet samt att den är enkel att fälla ihop. Anledningen att den inte tog hem en andra- eller förstaplats var enligt T3 att den inte är lika bra som Pro-modellen samt att den bara har 8,5 tums hjul. 

 

Pro-modellen har dock en hastighet på 25 km h vilket innebär att den inte får framföras på allmänna vägar i Sverige, vilket är varför den väljs bort i vårt test som vinnare.


Techadvisor: I ett test med flera olika modeller tog scootern från Xiaomi hem förstaplatsen. I detta fallet var det den lite dyrare Mi Scooter Pro 2 som utsågs till bäst i test. Skillnaden mellan denna och vår testvinnare 1S är främst batteristorleken, som ger mer kraft och längre räckvidd till Pro 2 (45km mot 30km). Att den är kraftfullare gör det även enklare för Pro 2 att köra upp för backar samt att inga stötdämpare för att den går stötigt på ojämnt underlag.


Scootered: Är mycket positiva till Xiaomi 1S och ger den 5/5 stjärnor! De tycker den är välbalanserad och kontrollerad vilket medför en enkel körning. De gillar även att 1S har en skärm som visar hastighet och återstående batterikapacitet! Scootered är även positiva till andra elscootrar: Xiaomi Mi Essential Electric Scooter som, precis som 1S, är en av ersättarna till modellen M365. 


Elproducente: Gillar uppdateringarna hos Xiaomi 1S och tycker att de helt klart har gjort ett lyft. De menar dock att om du verkligen vill se stor skillnad i prestanda så är det värt att undersöka Pro 2 - versionen som har större batteri vilket medför längre räckvidd och starkare motor.


M3 skriver om Xiaomi M365 och skriver att den "M365 är än idag ett väldigt populärt alternativ för dig som vill ha lång räckvidd till en inte allt för maffig prislapp".

 

techadvisor från England testade Xiaomi M365 och gav den 4.5 stjärnor av 5. Även om man inte kan köra den direkt i England så tyckte de om den och beskrev den som: "Den är snabb, smidig och nästan helt tyst med ett batteri som bara fortsätter gå och bromsar som saktar ned snabbt men säkert".


Xiaomi M365 vann även Red Dot "Best of the Best"-award och IF Design Award år 2017.
elsparkcykel bäst i test


Tips


Elsparkcykel tillbehör

Det finns flera praktiska tillbehör som du kan köpa till din scooter som bland annat lyse, smartphonehållare, cykelväska med flera.


Lås till elscooter

Tänk på då du låser din scooter att du fäster låset så att det inte går att dra ut låset genom att snirkla och böja scootern. Det finns lås som monteras i styret men dessa kan en tjuv relativt enkelt slå av. Lås av handbojmodell fungerar dock bra som du kan fästa i ramen. 


Bäst är att dra ett lås mellan något av hjulens ekrar, så låser du den säkert då det blir svårare att slå upp låset. Flera personer låser sin scooter via ramen mellan framhjulet och ståplattan, men har du lite får långt kabellås går det dra låset över scootern och tjuven kan lätt ta din kära ägodel. Så bäst anser vi att du låser den med ett så kallat skivbromslås. Här kan du köpa lås


Byta däck elscooter - pumpa däck

Innan du ger dig på att byta däcket är det bra att pumpa upp det. Tyvärr sitter ventilen väldigt svårtillgänglig på en scooter och nås inte med en vanlig pump, utan en gängad ventilpump behövs. Det köper en smidig och bra batteridriven pump här med inbyggd belysning. 


Den gängade ventiladaptern hittar du på samma sida och du kan även köpa den billigt hos bland annat Biltema. 3,5 bar rekommenderas i däcken. Se videon här hur du gör


Är däcket trasigt kan du absolut fixa det själv om du är lite händig. Här via filmen ser du hur du gör. Det är tyvärr inte helt enkelt att byta ett däck på en scooter som det är på en cykel. Men testa gärna då det är relativt dyrt att göra det hos en reparatör. 

 

Elscooter batteri

Batterierna slits tyvärr ut även på en scooter. Laddar ditt befintliga batteri dåligt hittar du ersättningsbatterier här hos Batteriexperten. Här hittar du även extra batterier till alla olika el scootrar.


El scooter 2000w

Givetvis finns det många andra scootrar en större motoreffekt på mer än lagliga 250 watt. Det finns flertalet med över tusen watt, ibland 2000w och ibland en absurt hög motoreffekt som 5000w. På dessa elsparkcyklar finns ofta en sadel som låter dig sitta bekvämt. Men sitsen är även nödvändig eftersom du kan komma upp i hissnande höga hastigheter. Dessa ska dock endast köras på privat väg samt med skyddsutrustning (och av proffs).


Elscooter med sadel

Det har blivit allt mer populärt att ha en elscooter med sits, vilket är bekvämt om du kör lite längre sträckor. Sadeln fäster du på ståplattan (du behöver inte borra). Genom att du fäller sadeln kan du fortfarande också fälla ihop scootern. Här kan du köpa en sadel till din scooter. Det finns även el scooter med sadel som redan är monterad vid köp, t.ex. OBG Rides och Fatbike


Men... som nämnt har elsparkcyklar med sadel ofta en högre effekt än vad som är tillåtet i Sverige och får därför inte köras på allmänna vägar.


Elsparkcykel barn

Vi har själva ingen bäst i test produkt att presentera här då det gäller barnmodellerna. Barnmodellerna går långsammare än mer avancerade modeller för att just minimera olycksrisken samtidigt som det bär en lättare maxvikt i jämförelse med vuxenmodellerna. 


Hos barnmodellerna är det generellt en kortare räckvidd. Detta behöver dock inte innebära några större problem om den mest ska användas för att åka runt till kompisar eller ta sig till En populär modell som vi kan rekommendera är Ninebot by Segway E10 som du kan läsa mer om här. 


Bäst i test på Facebook

Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har elscooter rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa scootern till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest. Jämför elpriser är ett bra sätt för att hålla nere kostnaderna på dina elräkningar. Letar du efter det bästa kreditkortet kan du läsa vår jämförelse.

 Vanliga frågor och svar

 • Hur långt kan jag köra scootern på en laddning?
  - Räckvidden är cirka 30 kilometer per laddning.
 • Hur lång tid tar det att ladda batteriet från tomt till fullt?
  - Ett tomt batteri blir fulladdat på fem timmar.
 • Hur och var får jag köra elscootern?
  El scootern får köras på cykelbana
 • Är el scooter för barn tillåtet?
  - I Sverige finns ingen regel som styr hur gammal du måste vara så länge scootern inte går snabbare än 20km i timmen och motorn inte är starkare än 250w. Den räknas där med som en cykel. Sedan måste du tänka på att en scooter är en mycket stark maskin som kan vara farlig för barn.
 • Hur många watt får en el scooter ha?
  Ska el scootern köras på allmän väg får den max ha en effekt på 250 watt. Har den över 250 w får den endast köras på inhägnat område.
 • Vilka trafikregler gäller för elscooter?
  Elscootern klassas som cykel så länge den inte kan köra fortare än 20 km/h. Går den snabbare än så klassas den som en Moped Klass II som har helt andra bestämmelser, där du bl.a. måste använda hjälm. Kika in på transportstyrelsen för att hålla koll på reglerna mer i detalj.
Bäst i test Guidens biltillbehörs- och fordonstester
Philip Andrén

Bäst i test: Elscooter

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och skapar musik.Ursprungstestet skrevs och uppdaterades senast