Elscooter bäst i test.

Elscooter bäst i test 2022 - Här är bästa elscootern

Ska du köpa elscooter och vill veta vilken som är bäst i test 2022? Då har du kommit helt rätt! Som vanligt här på Bäst i test Guiden har vi pratat med både experter och konsumenter för att få ett så bra svar på frågan som möjligt, allt för att du ska kunna göra ett så klokt köp som möjligt.


Bästa elsparkcykel just nu

Elscooter bäst i test

Mi Electric Scooter 1S

Elscooter bäst i test Mi Electric Scooter 1S
 • ABS bromsar

 • Regenerativ bromsning

 • Lång räckvidd

priser i samarbete med Prisjakt

 

Elscootern kallas även ibland för elsparkcykel, eller eldriven sparkcykel och har över de senaste åren elsparkcykeln blivit ett av de populäraste transportmedlet för både vuxna och barn. De är enkla att frambringa, kan köra hyfsat snabbt och har effektiva batterier som låter dig färdas längre sträckor. Och när du är framme vid din destination kan du enkelt fälla ihop elsparkcykeln och sätta den på laddning, så du har nog med batteri för vägen hem.


All information om din elsparkcykeln har du tillgänglig direkt i din smartphone via bluetooth. Detta är bra eftersom det låter dig planera din färd och ifall du klarar dig hem på befintligt batteri. 


Hastighet elsparkcykel

Det som styr hastighet på din sparkcykel är motoreffekten, som rör sig mellan 250w upp till 3000w. En högre effekt bidrar till att du kan åka snabbare. Men om din sparkcykel kan färdas snabbare än 20 km/h kan den inte använda cykelbanan, eftersom den inte längre klassas som "cykel". 


När elsparkcykeln kan färdas upp till 45 km/h kommer ännu fler regler. Då måste sparkcykeln utrustas med sadel och du måste även använda hjälm.   

Bästa elscooter 2022

Efter att ha gått igenom många modeller, läst experternas tester och sett vad konsumenterna säger har vi utsett en testvinnare för er. Vår testvinnare har varit med i gamet ett tag och är ingen mindre än elscooter Xiaomi Mi 1S, en elsparkcykel som erbjuder hög kvalitet till ett lågt pris! Utöver testvinnaren finns det andra bra val som t.ex. Fatboy elscooter och NineBot ES2. Men låt oss nu gå in lite djupare på Mi 1S.


Bästa elscootern just nu - Mi Electric Scooter 1S

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 22 januari 2022

De bästa priserna på Mi Electric Scooter 1S


Xiaomi producerar många modeller och är en av världens mest sålda varumärken inom elsparkcyklar. Vår testvinnare är väldigt populära då du får ut relativt lång räckvidd (upp till 30 km) per laddning, samtidigt som du inte behöver hosta upp en förmögenhet. Med deras modell, 1S, får du ett nytt bromssystem med ABS och regenerativ bromsning som sparar kinetisk energi för säkrare och längre åkning! Säkerheten har också fått ett ytterligare lyft i form av en större och starkare baklykta!


Komponenterna i Xiaomi elscooter Mi 1S är av hög kvalitet och den är mycket lätt att bära med sig eftersom den går att fälla ihop. Däcken är luftfyllda och hanterar ojämnheter bättre än stötdämpande scootrar med luftfyllda däck. 

 

Xiaomi Mi 1S är en av de scootrar som erbjuder allra längst räckvidd och det finns dessutom en ‘cruise-control’-funktion som håller jämn hastighet till dig om du ska färdas en längre bit. Nu kan du även se hastighet och återstående batterikapacitet på en skärm som finns på styret. Från skärmen kan du även kontrollera bluetooth, låsa scootern och slå på scooterns ljuslyktor. På skärmen kan du även välja vilket effekt-läge scootern ska ha. Här kan du välja mellan gångfart, standard eller sport - som låser upp hela motoreffekten. Beroende på hur mycket du väger är det en fördel att kunna ställa in effekt-läget.

 

Du kan även ansluta elsparkcykeln till Mi Home appen. Här kan du också få information om återstående batterinivå, vilket är bra när du ska planera din färd. Det gör det även enklare att veta när du måste ladda din scooter för att inte få slut på juice.


Däcken på sparkcykeln är luftfyllda vilket gör färden behaglig. Dessvärre är stötdämpningen inte alltför bra och det är därför rekommenderat att du enbart kör den på jämna vägar och inte åker ut på vågliga off-road äventyr. Små hål klarar den dock fint utan problem. Men om du vill kunna använda den off-road är det bäst att satsa på en sparkcykel med större hjul.


Det fiffiga med denna el scooter är att när du är klar med din färd fälls den enkelt ihop på 3 sekunder och kan bäras tack vare den låga vikten. Då tar den mindre plats och kan tas med in i hemmet eller till kontoret utan problem.

 

Specifikationer

 • Räckvidd: Upp till 30km
 • Motor: 250 w
 • Batteri: Ah (42V, Li-Ion)
 • Maxlast: 100kg
 • Laddningstid (tom-full): 5h
 • Max. hastighet: 25 km h
 • Vikt: 12.2 kg
 • Bromsar: Elektrisk + mekanisk (ABS)
 • Luftfyllda däck

 

OBS! Detta är trots allt ett fordon som kommer köras flitigt runt om- och utanför städer, så därför vill vi poängtera vikten av att använda hjälm och att den som kör, kör försiktigt och följer alla trafikregler. En scooter kan verka som en rolig leksak men det gäller att du tar det lugnt i början och lär känna din scooter så du inte flyger iväg vid första åket och skadar dig själv eller någon annan.

 

Så säger konsumenterna 

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även reda på vad konsumenterna tycker om sin produkt, här kommer några exempel;


En användare som åkt över 1200km skriver:"Jag har använt den mest för nöjesåkning och jag har inte haft några problem mer än en punktering som lätt fixades. Det enda negativa jag kan säga om den är att du inte får så mycket motion längre eftersom den används flitigt".

 

"Jag köpte denna scootern för jag hade svårt att ta mig runt i stan och det är dessutom väldigt svårt att hitta parkering. Jag läste varje recension för denna scootern men det var ofta någon petitess som folk inte gillade men jag bestämde mig för att ta steget och köpa en. 


En negativ sak om scootern som jag läste var att luften lätt smiter från däcken så jag ändrade till kväve i däcken istället för vanlig luft. Med allt detta sagt så ÄLSKAR jag denna scootern. Jag har bara haft den i 3 veckor men jag är mycket glad för den. Den är snabb, smidig och otroligt rolig!"


"Sonen är helnöjd, har själv testkört och fungerar utmärkt, branta backar eller långa uppförbackar är inte helt optimalt om du ligger nära maxvikt."


"Bra kvalite, stabil, grymt bra ljus fram och bak. Samt tre olika lägen man kan åka i, gångfart, drive och fast. prisvärd!"

 

Här köper du Xiaomi Mi 1S till lägst pris

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 36 banker och långivare. Hos butikerna nedan kan du köpa elscooter bäst i test till lägst pris just nu.


Proshop säljer den för 3688 kr. Frakten ingår i priset.

3688 kr är det lägsta priset just nu för Mi Electric Scooter 1S!

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 3790 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Hos Teknikproffset kan du köpa Mi Electric Scooter 1S för 3799 kr. Frakten är inkluderad i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 3815 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hos Webhallen köper du Mi Electric Scooter 1S för 3890 kr. Frakten ingår även i priset.

Amazon säljer Mi Electric Scooter 1S just nu för bara 4690 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Tretti.se säljer Mi Electric Scooter 1S för 4710 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

Whiteaway erbjuder Mi Electric Scooter 1S just nu för 4710 kr. Frakten ingår även i priset.
Elscooter test - experternas omdömen

Scootered: Är mycket positiva till Xiaomi 1S och ger den 5/5 stjärnor! De tycker den är välbalanserad och kontrollerad vilket medför en enkel körning. De gillar även att 1S har en skärm som visar hastighet och återstående batterikapacitet!


Gearbest: Tycker att Xiaomi 1S är lite för lik dess föregångare och menar att en tidigare ägare av M365-versionen inte kommer märka så stor skillnad. De rekommenderar dock 1S som ett mycket bra förstaval till den som vill köpa en el-scooter.


Elproducente: Gillar uppdateringarna hos Xiaomi 1S och tycker att de helt klart har gjort ett lyft. De menar dock att om du verkligen vill se stor skillnad i prestanda så är det värt att undersöka Pro 2 - versionen som har större batteri vilket medför längre räckvidd och starkare motor.


M3 skriver om Xiaomi M365 och skriver att den "M365 är än idag ett väldigt populärt alternativ för dig som vill ha lång räckvidd till en inte allt för maffig prislapp".

 

techadvisor från England testade Xiaomi M365 och gav den 4.5 stjärnor av 5. Även om man inte kan köra den direkt i England så tyckte de om den och beskrev den som: "Den är snabb, smidig och nästan helt tyst med ett batteri som bara fortsätter gå och bromsar som saktar ned snabbt men säkert".


Xiaomi M365 vann även Red Dot "Best of the Best"-award och IF Design Award år 2017.
Tillbehör till elscooter

Det finns flera praktiska tillbehör som du kan köpa till din scooter som bland annat lyse, smartphonehållare, cykelväska med flera.


Lås till elscooter

Tänk på då du låser din scooter att du fäster låset så att det inte går att dra ut låset genom att snirkla och böja scootern. Det finns lås som monteras i styret men dessa kan en tjuv relativt enkelt slå av. Lås av handbojmodell fungerar dock bra som du kan fästa i ramen. 


Bäst är att dra ett lås mellan något av hjulens ekrar, så låser du den säkert då det blir svårare att slå upp låset. Flera personer låser sin scooter via ramen mellan framhjulet och ståplattan, men har du lite får långt kabellås går det dra låset över scootern och tjuven kan lätt ta din kära ägodel. Så bäst anser vi att du låser den med ett så kallat skivbromslås. Här kan du köpa lås


Byta däck elscooter - pumpa däck

Innan du ger dig på att byta däcket är det bra att pumpa upp det. Tyvärr sitter ventilen väldigt svårtillgänglig på en scooter och nås inte med en vanlig pump, utan en gängad ventilpump behövs. Det köper en smidig och bra batteridriven pump här med inbyggd belysning. 


Den gängade ventiladaptern hittar du på samma sida och du kan även köpa den billigt hos bland annat Biltema. 3,5 bar rekommenderas i däcken. Se videon här hur du gör


Är däcket trasigt kan du absolut fixa det själv om du är lite händig. Här via filmen ser du hur du gör. Det är tyvärr inte helt enkelt att byta ett däck på en scooter som det är på en cykel. Men testa gärna då det är relativt dyrt att göra det hos en reparatör. 

 

Batteri till elscooter

Batterierna slits tyvärr ut även på en scooter. Laddar ditt befintliga batteri dåligt hittar du ersättningsbatterier här hos Batteriexperten. Här hittar du även extra batterier till alla olika el scootrar.


Elscooter med sadel

Det har blivit allt mer populärt att montera en sadel på sin scooter, vilket är bekvämt om du kör lite längre sträckor. Sadeln fäster du på ståplattan (du behöver inte borra). Genom att du fäller sadeln kan du fortfarande också fälla ihop scootern. Här kan du köpa en sadel till din scooter. Det finns även el scooter med sadel som redan är monterad vid köp, t.ex. OBG Rides och Fatbike. (Lägg in länkar)


Elsparkcykel barn

Vi har själva ingen bäst i test produkt att presentera här då det gäller barnmodellerna. Barnmodellerna går långsammare för att just minimera olycksrisken samtidigt som det bär en lättare maxvikt i jämförelse med vuxenmodellerna. 


Hos barnmodellerna är det generellt en kortare räckvidd. Detta behöver dock inte innebära några större problem om den mest ska användas för att åka runt till kompisar eller ta sig till En populär modell som vi kan rekommendera är Ninebot by Segway E10 som du kan läsa mer om här. 


Bäst i test på Facebook

Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har elscooter rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa scootern till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!'


För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.

 Vanliga frågor och svar

 • Hur långt kan jag köra scootern på en laddning?
  - Räckvidden är cirka 30 kilometer per laddning.
 • Hur lång tid tar det att ladda batteriet från tomt till fullt?
  - Ett tomt batteri blir fulladdat på fem timmar.
 • Hur och var får jag köra elscootern?
  - Kör du i en hastighet lägre än 20 km/h får du köra den efter samma regler som gäller för en cykel, dvs att framföra e scootern på cykelbana och allmän väg. Det är dock förbjudet att framföra den på trottoar och gågata.
 • Är elscooter för barn tillåtet?
  - I Sverige finns ingen regel som styr hur gammal du måste vara så länge scootern inte går snabbare än 20km i timmen och motorn inte är starkare än 250w. Den räknas där med som en cykel. Sedan måste du tänka på att en scooter är en mycket stark maskin som kan vara farlig för barn.

Philip Andrén

Bäst i test: Elscooter

Testet skrevs och uppdaterades senast